Vandalisme

Nog 1 avond en nacht en dan is het voorbij met alle sneeuw en ijs en vorst. Van mij mag het, het is niet mijn beste tijd; niet naar de tuin, oppassen dat je niet uitglijdt als je over straat gaat, koud, klam, donker.

En daar komt altijd nog bij dat onze volkstuinvereniging 4 ingangen heeft, met hoge hekken met prikkeldraad erop. Maar in deze tijd hebben die hekken niet zo veel nut, want rondom het hele complex ligt een sloot. En die is nu bevroren. En dat heeft altijd consequenties (in Spijkenisse). En dus werden we eergisteren door tuinvrienden gebeld dat er duidelijk mensen op de tuin waren geweest die er niet thuis hoorden.

Bij ons 1 ruit uit de kas gehaald (en verdwenen). Bij onze buren een dubbele ruit uit de kas gehaald. Bij een andere tuinbuurman een schrepel verdwenen, bij nog een andere tuinbuurman een hele deur uit de kas gehaald.

In dit geval duidelijk iemand (of meervoud) die op zoek was naar spullen en ze zo heeft meegenomen. Maar in het verleden zijn er ook wel spullen gewoon vernield, of plastic kassen met een mes bewerkt. Kinderachtig allemaal, en nutteloos, want niemand heeft er iets aan, zij geen lol, wij wel kapotte spullen.

Spullen stelen is dan weer wat anders. ik kan er niet wakker van liggen, 1 ruit, ik zou er zelf geen risico van gepakt worden of door het ijs zakken voor willen nemen (ik heb zowiezo geen enkele behoefte om iets van iemand te stelen, maar dat is weer een ander verhaal).

Ik maak er ook wel eens een grapje over (want iets anders dan dat heeft niet zo veel nut). Ik ben geboren in een dorpje 5 kilometer van Spijkenisse. En daar kun je nog langs de kant van de weg een zak aardappelen meenemen en wat geld in het potje doen dat er in een stalletje staat. In Spijkenisse, 5 kilometer verderop, zouden de aardappelen in de sloot liggen, het geld gejat zijn, en het stalletje in de fik staan. Het is wel jammer, maar het is nu eenmaal zo. Ik zou toch ook niet terug willen 🙂

Maar vanavond gaat het dooien, en regenen, en morgen kan er niemand meer over het ijs de volkstuin op en zijn we weer veilig :-). En dus moeten we komende week een nieuwe ruit in de kas zetten. En zowiezo kunnen we dan ook weer voorzichtig aan tuinieren gaan denken, al schijnt het dan nu juist weer te gaan regenen.

Geen foto’s bij dit tuindagboek, helemaal niets. De pepertjes zijn nog net zo groot als toen ik ze vorige week uit de zakje haalde en in pot heb gezet. Wel vanmorgen weer gekeken en er zijn weer een stuk of 10-15 soorten die overgezet kunnen worden vanuit het zakje naar pot (en weer wat soorten die nu net gaan uitlopen in de zakje, maar ook soorten die (nog) niets doen). Nog 1 week en dan ga ik de soorten die dan nog niets doen overnieuw zaaien.

Ik wist van tevoren al dat de kans bestaat dat een aantal soorten niet kiemen (omdat de zaden al 4 of soms zelfs 5 jaar oud zijn). Maar zolang ik er nog zaden van heb blijf ik het gewoon proberen, als er dan toch maar 1 zaadje van alle zaden die ik nog heb zou kiemen. Na dit jaar zijn de zaden zowiezo echt alleen nog maar goed voor de vuilnisbak, kan ik ze net zo goed gewoon allemaal zaaien en dan hopen op nog 1 levend zaadje….. En als dat ook niet lukt…. dan ga ik gewoon een ander leuk soort uitkiezen en die alsnog zaaien (ik heb natuurlijk al wat opties in het achterhoofd :-)).

Nog 5 dagen en dan is het februari. En dan wordt het toch echt voorzichtig tijd om te gaan zaaien. Er liggen al allerlei soorten klaar, en de uien die gekiemd zijn moeten nodig naar de tuin. Ik moet nog prei zaaien, en kapucijners. En sla en andijvie natuurlijk. Rucola en mosterdblad, spinazie en nog een rijtje radijs.

Dus nu de vorst voorbij is, nog even wachten tot ook de regen voorbij is, en dan snel naar de tuin, voor je het weet loop ik achter 🙂 Niet vergeten het fototoestel mee te nemen, en wellicht volgende week ook foto’s van de peperzaailingen kunnen maken.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jurrina

Hey Diana,
Wat een superleuke site (ik volg het al een hele tijd). Inmiddels zo enthousiast dat ik besloten heb om ook weer een “volkstuintje/en kas” aan te leggen/schaffen. Veel nuttige tips. enz. Inmiddels druk bezig met zaden, plantjes en van alles en nog wat aan te schaffen. Mijn tuinkas is inmiddels binnen, alhoewel met polycarbonaat platen omdat ik mij een andere niet kan veroorloven, maar ik ga deze mbv vrienden in maart opzetten (zo een zin aan!)
Verheug me op de vlgd tips!
Mvg. Jurrina

rene

Het is toch te triest voor woorden dat mensen dingen van anderen vernielen. Bij ons kan je gelukkig nog steeds bloemen of aardbeien buiten zetten met een bakje voor geld erbij.

natuurlijk-rijk

Dat is niet leuk!!!! Maar wat is in godsnaam een schrepel!?

Fruitberg

Echt intriest, dat soort vandalisme. Laten we hopen dat de dooi de komende voldoende doorzet en dat het droog blijft, dan kunnen we in de tuin beginnen werken

Linda Buteneers-Andries

Hallo Diana,
Wat een leuke site! Als beginnend tuiniers hebben we er al heel wat van opgestoken. Toch intriest dat sommige mensen al gaan stelen in een volkstuin. Gelukkig is de vorst bijna voorbij en kunnen we weer in actie schieten in de tuin. Ook wij hebben besloten om dit jaar met een kas te beginnen. Vorig jaar hebben we voor het eerst tomaten gekweekt in een piepklein tomatenkasje. Ze waren zo lekker dat we dit jaar wat meer soorten willen proberen. Met de informatie van Diana wordt dat weer een fluitje van een cent! Groetjes!

Robert

Kan er helaas over mee praten met dit soort vandalisme, kapot geprikte folie van de tunnelkas, omgekeerde bakken met zaaigoed op de compostbak, verdwenen zaailingen van oa tomaten en pepers, tijdens warm weer de ramen in de kas sluiten en temp van 50 graden plus in de kas voor een dag en veel meer van dit soort zaken. En dat alleen niet door buitenstaanders maar door mede tuinders die ook nog eens regelmatig overgebleven zaailingen kregen. Fatsoen is een groot goed wat helaas niet iedereen heeft. Maar hierdoor laten wij ons tuinplezier niet bederven.

Groeten Robert

Cecile

Hoi Diana,
Even iets heel anders: Ik had ergens op je site gelezen dat je voor de winter knoflook kunt zetten. Dit om grotere bolletjes te krijgen. Nu was de knoflook al aan het uitlopen, totdat het koude weer 2 weken geleden begon. Nu zie ik alle uitlopers hangen en het ziet er zielig uit. Betekent dit dat de teentjes bevroren zijn? Of zijn ze écht winterhard?

Monika

Hoi Diana,
wat vervelend! Snap ook niet waar dit soort mensen mee bezig zijn. Bij ons op tuincomplex wordt ook regelmatig iets vernield. Afgelopen jaar is mijn schuurtje open gebroken, ergens anders kassen stukgegooid en gereedschap gestolen. Maar wij gaan gewoon door!
Mag ik vragen waar je het beste op maat gesneden glas kan kopen voor de kas? Mijn kas is al oud en bij sommige ruiten ontbreken stukjes – wel goed voor ventilatie maar het moeten niet teveel gaten worden;-)
Groetjes en veel tuinplezier straks! Monika

WALTHERA VAN DER WAGT

BESTE LEZERS VAN DIANA.IK HEB TEVEEL ZADEN 2013 INGEKOCHT VAN BAKKER. TOTAAL 23 ZAKJES MET DIVERSE SLASOORTEN – WORTELEN – SJALOT – TUINBONEN – DOPERWTEN – TOMATEN – RADIJS ETC. ALS JULLIE INTERESSE HEBBEN MAIL MIJ DAN EVEN OP [email protected] DE AANKOOP WAS 84 EURO MAAR ZE MOGEN WEG VOOR EEN PAAR TIENTJES PLSU VERZENDEN

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties