Vandalisme

Nog 1 avond en nacht en dan is het voorbij met alle sneeuw en ijs en vorst. Van mij mag het, het is niet mijn beste tijd; niet naar de tuin, oppassen dat je niet uitglijdt als je over straat gaat, koud, klam, donker.

En daar komt altijd nog bij dat onze volkstuinvereniging 4 ingangen heeft, met hoge hekken met prikkeldraad erop. Maar in deze tijd hebben die hekken niet zo veel nut, want rondom het hele complex ligt een sloot. En die is nu bevroren. En dat heeft altijd consequenties (in Spijkenisse). En dus werden we eergisteren door tuinvrienden gebeld dat er duidelijk mensen op de tuin waren geweest die er niet thuis hoorden.

Bij ons 1 ruit uit de kas gehaald (en verdwenen). Bij onze buren een dubbele ruit uit de kas gehaald. Bij een andere tuinbuurman een schrepel verdwenen, bij nog een andere tuinbuurman een hele deur uit de kas gehaald.

In dit geval duidelijk iemand (of meervoud) die op zoek was naar spullen en ze zo heeft meegenomen. Maar in het verleden zijn er ook wel spullen gewoon vernield, of plastic kassen met een mes bewerkt. Kinderachtig allemaal, en nutteloos, want niemand heeft er iets aan, zij geen lol, wij wel kapotte spullen.

Spullen stelen is dan weer wat anders. ik kan er niet wakker van liggen, 1 ruit, ik zou er zelf geen risico van gepakt worden of door het ijs zakken voor willen nemen (ik heb zowiezo geen enkele behoefte om iets van iemand te stelen, maar dat is weer een ander verhaal).

Ik maak er ook wel eens een grapje over (want iets anders dan dat heeft niet zo veel nut). Ik ben geboren in een dorpje 5 kilometer van Spijkenisse. En daar kun je nog langs de kant van de weg een zak aardappelen meenemen en wat geld in het potje doen dat er in een stalletje staat. In Spijkenisse, 5 kilometer verderop, zouden de aardappelen in de sloot liggen, het geld gejat zijn, en het stalletje in de fik staan. Het is wel jammer, maar het is nu eenmaal zo. Ik zou toch ook niet terug willen 🙂

Maar vanavond gaat het dooien, en regenen, en morgen kan er niemand meer over het ijs de volkstuin op en zijn we weer veilig :-). En dus moeten we komende week een nieuwe ruit in de kas zetten. En zowiezo kunnen we dan ook weer voorzichtig aan tuinieren gaan denken, al schijnt het dan nu juist weer te gaan regenen.

Geen foto’s bij dit tuindagboek, helemaal niets. De pepertjes zijn nog net zo groot als toen ik ze vorige week uit de zakje haalde en in pot heb gezet. Wel vanmorgen weer gekeken en er zijn weer een stuk of 10-15 soorten die overgezet kunnen worden vanuit het zakje naar pot (en weer wat soorten die nu net gaan uitlopen in de zakje, maar ook soorten die (nog) niets doen). Nog 1 week en dan ga ik de soorten die dan nog niets doen overnieuw zaaien.

Ik wist van tevoren al dat de kans bestaat dat een aantal soorten niet kiemen (omdat de zaden al 4 of soms zelfs 5 jaar oud zijn). Maar zolang ik er nog zaden van heb blijf ik het gewoon proberen, als er dan toch maar 1 zaadje van alle zaden die ik nog heb zou kiemen. Na dit jaar zijn de zaden zowiezo echt alleen nog maar goed voor de vuilnisbak, kan ik ze net zo goed gewoon allemaal zaaien en dan hopen op nog 1 levend zaadje….. En als dat ook niet lukt…. dan ga ik gewoon een ander leuk soort uitkiezen en die alsnog zaaien (ik heb natuurlijk al wat opties in het achterhoofd :-)).

Nog 5 dagen en dan is het februari. En dan wordt het toch echt voorzichtig tijd om te gaan zaaien. Er liggen al allerlei soorten klaar, en de uien die gekiemd zijn moeten nodig naar de tuin. Ik moet nog prei zaaien, en kapucijners. En sla en andijvie natuurlijk. Rucola en mosterdblad, spinazie en nog een rijtje radijs.

Dus nu de vorst voorbij is, nog even wachten tot ook de regen voorbij is, en dan snel naar de tuin, voor je het weet loop ik achter 🙂 Niet vergeten het fototoestel mee te nemen, en wellicht volgende week ook foto’s van de peperzaailingen kunnen maken.

 

13 reacties op Vandalisme

Jurrina 26 januari 2013 om 19:56

Hey Diana,
Wat een superleuke site (ik volg het al een hele tijd). Inmiddels zo enthousiast dat ik besloten heb om ook weer een “volkstuintje/en kas” aan te leggen/schaffen. Veel nuttige tips. enz. Inmiddels druk bezig met zaden, plantjes en van alles en nog wat aan te schaffen. Mijn tuinkas is inmiddels binnen, alhoewel met polycarbonaat platen omdat ik mij een andere niet kan veroorloven, maar ik ga deze mbv vrienden in maart opzetten (zo een zin aan!)
Verheug me op de vlgd tips!
Mvg. Jurrina

rene 27 januari 2013 om 01:03

Het is toch te triest voor woorden dat mensen dingen van anderen vernielen. Bij ons kan je gelukkig nog steeds bloemen of aardbeien buiten zetten met een bakje voor geld erbij.

natuurlijk-rijk 27 januari 2013 om 08:33

Dat is niet leuk!!!! Maar wat is in godsnaam een schrepel!?

Diana 27 januari 2013 om 11:06

Zonder een goede spade en een goede schrepel kan ik niet tuinieren 🙂
Dit is een schrepel: http://detuinheeren.nl/engine/shop/product/HG130/Schrepel+rechtshandig%2C+gesmeed

Ik gebruik het om de grond oppervlakkig mee om te woelen, om mee te wieden (als een soort korte, asymmetrische schoffel), om onkruid mee tussen de stenen uit te schrapen, als de grond los genoeg is gebruik ik het ook nog om een gaatje te maken om zaailingen in te poten.

Heb je misschien een idee hoe een schrepel in België heet, daar ben ik eigenlijk wel benieuwd naar?

Diana

Fruitberg 27 januari 2013 om 11:57

Echt intriest, dat soort vandalisme. Laten we hopen dat de dooi de komende voldoende doorzet en dat het droog blijft, dan kunnen we in de tuin beginnen werken

Linda Buteneers-Andries 27 januari 2013 om 19:19

Hallo Diana,
Wat een leuke site! Als beginnend tuiniers hebben we er al heel wat van opgestoken. Toch intriest dat sommige mensen al gaan stelen in een volkstuin. Gelukkig is de vorst bijna voorbij en kunnen we weer in actie schieten in de tuin. Ook wij hebben besloten om dit jaar met een kas te beginnen. Vorig jaar hebben we voor het eerst tomaten gekweekt in een piepklein tomatenkasje. Ze waren zo lekker dat we dit jaar wat meer soorten willen proberen. Met de informatie van Diana wordt dat weer een fluitje van een cent! Groetjes!

Robert 27 januari 2013 om 23:27

Kan er helaas over mee praten met dit soort vandalisme, kapot geprikte folie van de tunnelkas, omgekeerde bakken met zaaigoed op de compostbak, verdwenen zaailingen van oa tomaten en pepers, tijdens warm weer de ramen in de kas sluiten en temp van 50 graden plus in de kas voor een dag en veel meer van dit soort zaken. En dat alleen niet door buitenstaanders maar door mede tuinders die ook nog eens regelmatig overgebleven zaailingen kregen. Fatsoen is een groot goed wat helaas niet iedereen heeft. Maar hierdoor laten wij ons tuinplezier niet bederven.

Groeten Robert

Diana 28 januari 2013 om 11:39

Hallo Robert,

Vervelend voor je dat je ook last hebt van vandalisme!
Hier viel het nu wel mee hoor, voor 4,50 euro hebben we een nieuwe ruit die we er nog in moeten zetten, dat is alles.
Maar er zijn ook jaren geweest dat er brand was gestookt in wat houtopslag, dat er kogelgaatjes in de kas zaten, dat er dure spullen waren gestolen. En we hebben niet voor niets een keienvanger voor elke kas (bij onze tuinbuurman heeft er eens een kinderstep in gehangen, dat is toch knap, dat iemand vanaf de weg aan de overkant, op een afstand van een meter of 15 een step halverwege de keienvanger kan gooien, iets teveel testosteron wellicht 🙂 En dan nog het verhaal van een tuinlid dat zo links en rechts op het complex bonen plukte en aan huis verkocht in de buurt…… gelukkig hebben we een kleine vereniging waarvan we eigenlijk nu wel alle bestaande leden kunnen vertrouwen.

En het neemt ons plezier in tuinieren zeker niet weg hoor, het kweekt ook wel een soort saamhorigheid op het complex, en er zijn ook jaren dat er niets gebeurd. En iedereen houdt tegenwoordig de hekken goed op slot, dus met goede keienvangers en het hek op slot is er alleen nog ellende te verwachten wanneer mensen via het ijs op de sloot op de tuin kunnen komen.

We tuinieren vrolijk verder!!
Diana

Cecile 28 januari 2013 om 16:56

Hoi Diana,
Even iets heel anders: Ik had ergens op je site gelezen dat je voor de winter knoflook kunt zetten. Dit om grotere bolletjes te krijgen. Nu was de knoflook al aan het uitlopen, totdat het koude weer 2 weken geleden begon. Nu zie ik alle uitlopers hangen en het ziet er zielig uit. Betekent dit dat de teentjes bevroren zijn? Of zijn ze écht winterhard?

Diana 29 januari 2013 om 11:56

Hallo Cecile,

Gewone knoflook is echt behoorlijk winterhard hoor (er zijn ook wel rassen die uit Italië en Zuid-Frankrijk, etc. komen, die zijn in mijn ervaring wel duidelijk wat minder winterhard). Gewoon even geduld hebben en dan zouden binnen een week of 4 nieuwe frisgroene sprieten uit de knoflook moeten komen. Mocht je het echt niet vertrouwen en ziet het er wel echt heel erg dood uit, dan zou je eens 1 knoflookje op kunnen graven en eens kijken hoe het daarmee is. Als je dat heel voorzichtig doet en er een goede kluit grond aan laat zitten en dat een beetje uitspoelt tot je de knoflookje zelf kunt bekijken, en ze blijkt nog te leven, dan is de kans groot dat je haar ook nog gewoon weer terug kunt planten.

Mocht het toch allemaal dood zijn, dan zou je nu nog nieuwe kunnen planten, wellicht ietwat kleinere bolletjes in de zomer, maar dan in ieder geval nog wel verse knoflook uit eigen tuin. Maar hier zien ze er nu ook wel zielig uit hoor, het blad een beetje olijfgroen in plaats van frisgroen, beetje verdroogd en er hangen wat blaadjes slap. Maar vorstschade is iets anders dan dat ze ook daadwerkelijk dood zijn, ik laat ze hier eerst maar eens bijkomen van de vorst en kijken of ze ergens deze maand weer wat willen gaan leven 🙂

groetjes,
Diana

Monika 29 januari 2013 om 12:31

Hoi Diana,
wat vervelend! Snap ook niet waar dit soort mensen mee bezig zijn. Bij ons op tuincomplex wordt ook regelmatig iets vernield. Afgelopen jaar is mijn schuurtje open gebroken, ergens anders kassen stukgegooid en gereedschap gestolen. Maar wij gaan gewoon door!
Mag ik vragen waar je het beste op maat gesneden glas kan kopen voor de kas? Mijn kas is al oud en bij sommige ruiten ontbreken stukjes – wel goed voor ventilatie maar het moeten niet teveel gaten worden;-)
Groetjes en veel tuinplezier straks! Monika

Diana 29 januari 2013 om 13:06

Hallo Monika,

Vervelend voor je dat je ook met vernielingen en diefstal te maken hebt! Maar we gaan inderdaad gewoon door!

Over je vraag: ik kan je, denk ik, niet helpen. Wij kopen als vereniging tweedehands ruiten, per bok (van 50 stuks), bij een bedrijf in Bergschenhoek ( http://www.keesgreeve.nl/nl/services/kassenbouw ). Op zaterdagochtend is dit bedrijf ook open voor particulieren. We hebben voor het laatst 2 jaar geleden een bok ruiten gekocht en dat kostte toen nog geen 4 euro per ruit. Moesten we dus wel een hele bok kopen, en zelf op maat snijden. Als je op marktplaats.nl zoekt op “kas glas” of “tuin glas”, dan vind je een aantal aanbieders die ook per ruit verkopen, en ook in verschillende afmetingen.

Ik hoop dat je daar kunt vinden wat je zoekt!
Diana

WALTHERA VAN DER WAGT 12 februari 2013 om 12:44

BESTE LEZERS VAN DIANA.IK HEB TEVEEL ZADEN 2013 INGEKOCHT VAN BAKKER. TOTAAL 23 ZAKJES MET DIVERSE SLASOORTEN – WORTELEN – SJALOT – TUINBONEN – DOPERWTEN – TOMATEN – RADIJS ETC. ALS JULLIE INTERESSE HEBBEN MAIL MIJ DAN EVEN OP [email protected] DE AANKOOP WAS 84 EURO MAAR ZE MOGEN WEG VOOR EEN PAAR TIENTJES PLSU VERZENDEN


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!