En dan verder…

Peperzaailing Deno grootIn het vorige stukje over het zaaien en kiemen van de Deno-methode had ik beloofd ook nog wat te schrijven over hoe het dan verder gaat. En vandaag was het zover, heel officieel niet de juiste dag volgens de kosmoskalender, dat begint al weer goed dit jaar 🙂

Maar soms zijn er andere zaken belangrijker. Gisteren de zakjes opengemaakt en de kiempjes zijn nu al aardig groot. Ze moeten eigenlijk nu wel worden overgezet, de zaden hadden genoeg voedsel in zich om een steeltje, 2 blaadjes en een worteltje te maken. Maar nu is er voeding, lucht, licht, water en grond nodig om verder te kunnen groeien. En dat is dan nu belangrijker dan de kalender. 8 soorten zijn zo groot dat ze vandaag over gezet moesten worden.

Alle andere zakjes gisteren natuurlijk ook bekeken maar het grootste gedeelte kiemt (nog) helemaal niet, en er is ook een deel dat net een klein wit friemeltje heeft maar nog zeker wel een dag of 4 tot 5 nodig heeft om te groeien.

Op de foto bovenaan kun je zien hoe groot de kiem van de paprika Purple Beauty al is; ze heeft al een steeltje, een worteltje en 2 kiemblaadjes. Als je goed kijkt zie een soort verdikking en een heel klein zijworteltje. Dat is de plaats waar ze uit het zaadje kwam. In dit geval heeft de kiem zich zelf al ontdaan van het lege zaadhoesje. Soms zit het lege zaadhoesje nog aan de kiem vast, ook prima, dan gaan ze zo samen een potje in (uiteindelijk verteert het zaadhoesje vanzelf), zeker niet proberen eraf te pulken hoor.Bak voor zaailingen klaar gezet

En dus alles klaar gezet:

  • potjes die ik even heb gedompeld in heet water (voor het geval er nog een schimmel, slakkeneitje of wat dan ook in zit)
  • potjes gevuld met in dit geval een mengsel van half potgrond, half cocopeat en een paar handjes brekerzand erdoor gemengd.
  • met de achterkant van een oude pollepel alvast gaatjes in de grond gemaakt. Op de foto zijn het er nog 3, maar tijdens het overzetten bedacht ik me ineens dat ik nog wel een extra zaailing erbij wil zetten, mits ik die heb. Eerder schreef ik al dat ik 3 zaailingen per P9-potje aanhoud, en dat is ook zo, maar nu zet ik, indien mogelijk, een 4e zaailing erbij (mijn back-up voor als er een zaailing dood gaat, uiteindelijk ga ik over een week of 4 de zwakste zaailing wegknippen)
  • en verder een gieter water en een plantenspuit met water. En dan niet met ijskoud kraanwater maar met water dat ongeveer op kamertemperatuur is (net als de grond die ik dus gisteren al had gemengd  en in een emmer in de huiskamer had gezet)Deno zaailingen overzetten

Met een plantenspuit sprenkel ik de kiemen zachtjes kletsnat, dan komen ze wat gemakkelijker los van het koffiefilterpapier. En dan met moed, beleid en trouw het kiempje met duim en wijsvinger bij het blaadje pakken en met het worteltje in het gaatje laten zakken.

En dan zachtjes aanduwen tot elk kiempje is omringd door grond en gelijk wat water geven (niet wachten want dan drogen de toch al flink geplaagde kiempjes uit!).

Ik heb het geluk dat ik nog een propagator heb (in dit geval zonder verwarming), en daar mogen de zaailingen nog een weekje in. Hoeft niet, maar de elektrische propagator staat hier op ruim 27 graden, en op deze manier is de overgang van 27 graden in de propagator naar hooguit 17 of 18 graden in de zaaikamer niet zo groot.

Bak met zaailingen overgezetLekker een paar dagen in een bak die in de nachten net iets warmer blijft, waar de luchtvochtigheid iets hoger blijft. Uiteraard wel al voor het raam, in het volle licht. Komend weekend gaan ze eruit (en hopelijk dan weer nieuwe kiempjes die zijn overgezet erin).

Het ziet er nog wel wat armetierig uit, maar de kiemen zagen er sterk uit en ik verwacht dat ze binnen 2 of 3 weken heel voorzichtig al een derde blaadje willen gaan maken

Na komend weekend ook eens inventariseren welke soorten helemaal nog niet willen kiemen. Dan is het 2 weken geleden dat ik zaaide. Van die soorten ga ik dan nog een tweede poging wagen, misschien nog een keer via de denomethode, misschien in een potje met grond, dat hangt af van hoeveel soorten het zijn en hoeveel zaden ik nog over heb. En zeker nog niets weggooien, zeker van oudere zaden, en van chinense- en pubescenspepers kan de kieming nog wel eens zeker 1 of 2 weken langer duren dan gehoopt.Peperzaailing overgezet

De eerste pepers (en paprika’s) voor 2013 zijn in ieder geval levend en gezond. Het is het begin van de lente, lijkt wel. En wat een toeval, komend weekend lijkt het ook te gaan dooien. Jammer voor alle schaatsers, maar als ik eerlijk ben, ben ik blij dat ik na komend weekend weer eens naar de tuin kan, wellicht al eens wat gaan zaaien, het wordt volgende week tenslotte al weer februari. Straks eens kijken wat ik volgende week onder glas zou kunnen gaan zaaien (capucijners, peultjes, sugar snaps, tuinbonen, rucola, spinazie, spitskool, mosterdblad, sla, andijvie, radijsjes……poeh, best veel :-))

Op de foto kun je nog even zien hoe een zaailing van de paprika Purple Beauty er een uur na het overzetten uitziet. Prima, gezond, ze komt voorzichtig overeind.Uien kiemen

En dan tot slot nog een foto van de uien, die had ik 2 weken geleden op de koude zolder gezaaid. Over een week of 2 mag ze mee naar de kas, om daar verder te groeien. Maar voor nu ben ik al erg blij dat de zaden aan het kiemen zijn.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Margreet

Hoi Diana, Mooi uitgelegd de denomethode. Dat ga ik ook proberen,
Heb je trouwens gezien dat er op zondagmorgen om 10.15 uur een tuinprogramma is op bbc2. Daarvoor ook een programma met Carol, maar heb het idee dat het een herhaling is.Gisteren voor het eerst gezien, en was leuk en informatief.
Fijne avond, Margreet
.

Margreet

Hoi,

Dat programma, op de bbc 2 duurt 45 minuten.
Ik vond het leuk, vorige week voor het eerst gezien.
Dus mocht je het willen opnemen 45 min programmeren.
Fijn weekend

Juffie Kladboekje

Wederom een erg leerzaam stukje. Ik begin pas je blog een beetje te volgen dus ik hoop dat ik na enige tijd er wat meer verstand van heb. Zodat ik ook kan identificeren wanneer plantjes bijvoorbeeld groot genoeg zijn om verder gezet te worden. Eerst maar eens na de verhuizing beginnen met een tuintje, uit de praktijk leer je natuurlijk nog het meest! Daarbij kan ik dit blog mooi als encyclopedy gebruikten. Ik heb er reuze veel zin in! Puur natuur…

Garden

Hai Diana,

Je schrijft dat je 3 peperplanten per potje aan houdt. Doe je dit ook met paprikaplanten of alleen met diegene die kleine paprika’s geeft? Alvast bedankt voor je reactie.
Veel zaaiplezier!
grtjs

ilse

Hoi Diana,
De 3 zaailingen die jij in een potje zet, daar maak je dan 3 planten van als ze naar een grotere pot moeten of blijft er 1 van over of hoe doe je dat verder? Blijven ze altijd met 3 in een pot?

Pluis

Hoi Diana,
Zou het een idee zijn om beschadiging van de kiempje te voorkomen, de kiempjes met papier en al (rondom voorzichtig uitgeknipt) in de grond te zetten?

Groetjes Pluis

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties