Winters groen

Ik schreef vorig jaar ook al eens iets over groenbemesters. Ik zaaide ze in de lente maar op het Tübinger mengsel en de Phacelia na is dat helaas mislukt (door een koude en natte meimaand en later de droogte (en ik geef toe; ik heb ook niet veel hulp kunnen bieden, in de vorm van beschermen of water geven). Over de groenbemesters die ik in de vroege herfst zaaide ben ik heel veel positiever. De warme en natte herfst hebben vast meegeholpen bij een betere start dan de zomergroenbemesters. Maar nu?

Wat te doen met al dat groen? Om te beginnen is het bijna zonde om te verwijderen. Het is zoveel leuker, vrolijker en mooier dan kale grond of verse mest met stro (dat in de winter altijd half wegwaait en ook nog eens niet heel verantwoord meer is). De groenbemesters in de winter gaan erosie tegen, halen voedingsstoffen op uit diepere lagen en slaan dat op, en gaan wateroverlast tegen (al was de hoeveelheid regen deze winter zo enorm dat zelfs al die groenbemesters niet konden voorkomen dat de paden regelmatig onder water stonden). Verder leveren ze organische stof en gaan onkruidgroei tegen. En dan vergeet ik vast nog wel wat voordelen.

Ik zaaide in september 5 verschillende groenbemesters, omdat het nu eenmaal leuk is om te variëren en te vergelijken: Westerwold’s raaigras, Japanse haver, winterrogge, mosterd, winterrammenas en winterkoolzaad. Niet heel sexy als het om de naamgeving gaat. Misschien is dat de reden waarom ik de meeste nooit eerder zaaide, het klinkt een beetje saai en oubollig. Maar dat zijn ze allesbehalve, zoals je op de foto’s kunt zien. Naast de horizontale foto bovenaan dit blog, ook nog even de verticale foto. Het achterste vak links is kaal en dat komt omdat het pas in december is schoongemaakt en opgeruimd (te laat om nog een groenbemester te zaaien):

Er zijn een aantal zaken belangrijk als het om groenbemesters gaat: bijvoorbeeld hoe sterk ze wortelen, hoe vorstbestendig ze zijn, en tot welke familie ze behoren (als het om de vruchtwisseling gaat). Dat laatste wilde ik eigenlijk liever links laten liggen: er zitten geen lipbloemen bij – dat zijn meer groenbemesters voor de zomer. Maar wel soorten die een connectie hebben met koolgewassen: mosterd, winterkoolzaad en winterrammenas. Bij de vakken waar die staan moet ik in de gaten houden dat ik er de komende paar jaar geen kool zet. Mosterd en winterkoolzaad staan trouwens in de kas, waar ik naast tomaten, paprika’s, komkommers, etc. niet vaak koolgewassen zet (op weeuwenteelt kolen na maar die kunnen prima in kas 1 – waar nu Japanse haver staat). Ik ben de hele vruchtwisseling sowieso ook al een paar jaar beetje bij beetje aan te loslaten: ik heb geen koolvak, bonenvak, etc. meer maar plant bij voorkeur alle soorten op een wat meer natuurlijke manier zoveel mogelijk door elkaar (ik schreef daar al eens een blog over: Vruchtwisseling of polycultuur?). Maar deze wintergroenbemesters groeien wel erg monocultuurachtig allemaal in een eigen vak 😁. Dus ga ik daar wel een beetje rekening mee houden.

Afijn. Normaal gesproken zou ik alle groenbemesters nog een poosje willen laten staan. Maar de verhoogde bakken zijn heel slecht aan het worden.

Een verhoogde bak met rotte planken, en met Westerwold´s raaigras

Jan wil ze gaan repareren. En dus haalden we deze week nieuwe planken. Dit keer douglashout. De eerste verhoogde bakken maakten Ruud en ik van steigerhout. Maar dat gaat niet veel langer dan 4 tot 6 jaar mee (afhankelijk van dikte, vocht, etc.). Nog knap dat ze in onze vochtvasthoudende klei met flink wat kletsnatte winters nog 7 jaar hebben gestaan. Maar nu zijn ze dan dus ook wel echt ‘kuis verrot’ 😁

Douglashout (naaldbomen) gaat bij buitengebruik gemiddeld zo’n 12 tot 13 jaar mee. Ik weet niet of dat ook gaat lukken (en wie dan leeft….). De bakken die we later maakten zijn al van douglashout en die zien er in ieder geval vooralsnog prima uit. Nadeel van douglas is dan wel dat het duurder is. Maar, met dank aan de zadenlijst 💚, heb ik 18 mooie planken van 3 meter lang kunnen kopen. Jan heeft wat te doen de komende weken! Ik trouwens ook, planten verzetten, opruimen, en zorgen dat Jan alle ruimte krijgt om de planken goed te vervangen. En daarom moeten ze eigenlijk wel voor een deel leeg worden gemaakt, zodat de zijkanten kunnen worden afgegraven voor een goed sluitende bevestiging en aansluiting aan het pad.

Ik heb deze week al een beetje getest hoe ik het verwijderen of verwerken van de groenbemesters eens aan kan pakken. En dat blijkt soms eenvoudig te zijn, soms allesbehalve dat.

Westerwold’s raaigras. Ik begin met de lastigste. Maar ik heb een zwak voor deze groenbemester: middenin de winter nog steeds frisgroen blad:

Ze wortelt echter zo diep en vast dat het uittrekken van de planten geen optie is. Misschien lastig te zien maar als ik het loof wat opzij duw wordt hopelijk een klein beetje duidelijk hoe dicht de wortels op en vooral in elkaar groeien:

Als ik er een stukje uit wil trekken lukt dat al niet zonder schepje en komt er gelijk een flinke kluit grond mee. En dus heb ik bedacht dat ik het loof wellicht moet gaan afknippen. Ik heb het in een ander jaar in de late winter ook wel eens bedekt met een dikke laag mest, dat werkt ook prima. Ik zou het nu kunnen afknippen, laten liggen en er dan karton en compost op leggen. Ik twijfel. Eerst maar kijken of Jan er zo goed bij kan voor de reparatie, dan kan ik nog even verzinnen.

Ik heb in ieder geval het loof langs de randen alvast wat terug geknipt:

Dan de makkelijkste: 

Japanse haver: Het loof bedekt de grond prima, het wordt wel 30 tot 35 centimeter hoog en omdat ze vorstgevoelig is had ik bedacht om het in kas 1 te zaaien. Het loof is in de herfst prima gegroeid en begon in december langzaam om te vallen. Nu is het lichtgroen tot bijna grijs van kleur en ligt slap op de grond. Ik kan het (in de kas dus) bij elkaar rapen/harken, het laat heel makkelijk los van de grond. Vervolgens kan ik overwegen om het loof te laten liggen, of ergens anders als bodembedekking te gebruiken, of op de composthoop te gooien. 

Japanse haver is vanzelf gaan liggen en laat los van de wortels

Mosterd: daarvoor geldt een beetje hetzelfde als voor de Japanse haver: ook dit worden planten die vrij hoog worden (als wintergroenbemester, ongeveer 40-45 cm), de bodembedekking is goed. Ook mosterd is vrij gevoelig voor vorst, en dus zaaide ik die in kas 2. En ook mosterd laat heel makkelijk los van de grond, mede dankzij de lichte vorst die we in de kas) hebben gehad. 

Het loof vorig week

Als ik het vastpakte en eraan trok, trok ik het zo los en uit de grond, met amper worteltjes aan het loof:

Winterkoolzaad: bij deze moet ik even melden dat ik die wat later zaaide. Ik wilde nog een groenbemester voor in kas 3 en kocht en zaaide in oktober deze zaden nog. De bodembedekking is goed, ik zaaide wellicht wat dikker maar je ziet dat het in de kas een mooi groen tapijt is geworden 😁

De plantjes zijn nu ongeveer 10 centimeter hoog en mogen nog een poosje blijven staan (want in de kas hoeft niets gerepareerd te worden). Hoe hoog ze deze maand nog worden zullen we zien, begin maart wil ik ze wel gaan opruimen want dan zullen er zaaisels en zaailingen komen te staan. Ik heb wel even wat plantjes uit getrokken en dat ging best makkelijk, het zou kunnen dat het wat lastiger wordt als de plantjes nog wat mogen groeien.

Ook opmerkelijk: ik heb het nog niet geproefd maar het ziet er best lekker uit. Een tuinbuurvrouw liep langs en dacht dat ik een kas vol raapstelen had gezaaid 😊. Wie weet, misschien oogst ik eens een paar handen vol blaadjes en maak er eens een stamppotje van, het zou best eens lekker kunnen zijn.  

Winterrammenas: deze stond buiten, de plantjes zijn klein gebleven (ongeveer 10 centimeter) en hebben wel wat vorstschade.

De plantjes bedekken de grond redelijk goed en zijn heel gemakkelijk uit de grond te trekken.  

Winterrogge: deze heeft het het minst goed gedaan. Dat kan ook toeval zijn, of aan de kwaliteit van de zaden hebben gelegen, of misschien houdt winterrogge niet zo van kleigrond.

Hoe dan ook; niet alle zaden zijn gekiemd, daardoor was de bodembedekking natuurlijk ook niet optimaal. Ik kan de plantjes wel uit de grond trekken maar het is wel lastiger dan bij de winterrammenas. Maaien of bedekken lijkt me een betere optie (of laten staan en in bloei laten komen, als je het stukje grond niet nodig hebt). 

In het algemeen: je hoeft natuurlijk geen plantjes uit de grond te trekken, er zijn veel meer manieren om groenbemesters te gebruiken (denk aan bedekken, onderwerken, afmaaien, etc.). Ik heb nu van alle soorten even wat plantjes uitgetrokken om eens te kijken hoe makkelijk of moeilijk dat gaat, hoeveel wortels ze eigenlijk maken en wat de beste manier zou kunnen zijn om ze te verwerken. En bedenk dat de hoeveelheid worteltjes die je eruit kunt trekken ook niets zegt over hoe diep ze hebben geworteld. Als voorbeeld: rode bieten zijn heel makkelijk uit de grond te trekken, je hebt er echt geen riek voor nodig, en je houdt na de oogst ook geen grote wortelkluit in je handen. Toch schijnen de allerkleinste haarworteltjes van gezonde rode bieten wel tot 75 centimeter diep in de grond te kunnen groeien om vocht en voeding te zoeken.

De kans is groot dat ik dat bij sommige soorten wel de hele plantjes ga verwijderen (om ze elders als bodembedekking te gebruiken), simpelweg omdat Jan erbij moet kunnen. En omdat ik ze niet wil onderspitten. Want ik wil niet spitten. En ik ga wel een paar kruiwagens verse mest kruien, lang niet zoveel als in eerdere jaren, maar in het vak voor pompoenen en courgettes ga ik wel een ‘kleine hoop’ maken. Mmmm, misschien dan toch in het vak van het Westerwold’s raaigras. Ik ben er nog niet over uit en heb gelukkig nog heel even de tijd om erover te verzinnen. 

Tot zover mijn ervaring met de winterse groenbemesters. Ik ben zelf ook benieuwd hoe het verder gaat en wat ik er dit jaar van ga merken (in voedingstoestand, verbetering van de structuur, vochtvasthoudendheid, etc. Wordt dus vervolgd! 

Tot slot nog 1 foto: die maakte ik binnen. Want op 4 februari heb ik de paprika’s, pepers en aubergines voor dit jaar gezaaid. En nu kijk ik dus elke dag (2, 3, 4 of soms 5 keer per dag 😊), of er al iets kiemt (ik weet het, dat kan niet want ik zaaide 3 dagen geleden). De zaaisels staan in de elektrische propagator, bij ongeveer 27 à 28 graden. Ik hoop ergens in de komende dagen de eerste kiempjes te zien!! Voor alle duidelijkheid (want ik kreeg er al eens eerder vragen over): na het maken van de foto heb ik de zaden uiteraard nog bedekt, met een laagje vermiculiet, en daarna de hele tray in de propagator gezet. 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Margie

Het mosterdblad is heerlijk in stoofgerechten, soep en salade of op een broodje kaas.

Joke

Goedemorgen, ik heb ergens gelezen dat het juist goed is de wortels van groenbemesters in de grond te laten vergaan. Goed voor de schimmels en zo. Ook van de groentes schijnt dat beter te zijn, uitzondering kolen ivm knolvoet. Diana weet jij hier iets over te vertellen, ervaring hiermee?

Joke

Dankjewel, ik ga verder lezen

Wietske

een heel goed verhaal Diana over groenbemesters. Zelf heb ik er nog nooit iets mee gedaan maar je zet me wel aan het denken

Louise

Toch een reactie op de onderste alinea. Heel de zaaitray staat gevuld met diverse pepers. Wat als zaden in een aantal vakjes gaan kiemen en de rest nog niet? Ik had dit probleem vorig jaar. En door in de warme propagator te laten staan viel niet mee want de opgekomen zaailingen werden slungelig. Hopelijk krijg ik van jou eens een duidelijk antwoord. Ik wilde dit jaar de tray verknippen zodat soort nu bij soort zit. Gaan ze kiemen dan heb ik het zo uit de propagator en de rest kan blijven zitten. Ik weet niet of dit gaat werken hoor!

Louise

Dank je ik heb het gelezen. Ga ik ook eens proberen. Alleen wat is de reden dat je 3 peperplantjes verspeent in 1 pot? Ik zou denken 1 plantje per pot!

Tessa

Kijk s op de kweekpagina over pepertjes: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/peper/

Pien W

Nog makkelijker: type in de zoekbalk “per 3”. Groet, Pien

Louise

Dank je! Lees net de laatste blog en hier staat het in

Louise

Dank je! Lees net waarom in de nieuwe blog

John

Hallo Diana,
Ik probeer altijd allerlei groenbemester (5 à 10 soorten) door elkaar te zaaien. Vorig jaar heb ik tegen de lente de groenbemester hoog gemaaid en daarna laag gemaaid, zodat het als een soort mulch dient en alle groeipunten kapot zijn waardoor er niks meer uitloopt. Daarna nog bedekken met mooie compost.

Ook is het belangrijk om te denken dat voor het verteren van de planten resten er voedingsstoffen (NPK) nodig zijn

Groetjes!

Sonja

Hoi Diana,

Weer een leuke blog, geweldig! Zelf ben ik nog een beetje voorzichtig met groenbemesters. Ik ben een beetje bang, dat ik er niet meer vanaf kom. Dat het een soort onkruid wordt. Wat is jouw ervaring ermee? Voorzichtig gebruik ik wel phacelia en dat lijkt goed te bevallen. Kan ik de groenbemester afknippen en laten liggen zonder afdekken? Mijn tuin is verdeeld in bedden ipv bakken en afdekking waait snel weg.
Ook heb ik een probleem met veel te weinig compost. De wormen maken van mijn vele groen maar heel weinig compost. Prima natuurlijk, maar wel te weinig en ook aan goede mest kan ik bijna niet komen. Kan ik dat ergens biologische compost bijkopen? Wat zijn jouw/jullie ervaringen daarmee?
Groetjes van Sonja

Tessa

De compost(en) van BioKultura zijn erg fijn (nee, ik heb geen aandelen). Toe ik mijn tuin(en) opstartte heb ik 1x in de 2 jaar een dubbele bigbag compost gekocht. De compost zelf is heel redelijk geprijst, zeker in bulk, maar transport is duur. Transport van 1m3 compost kost evenveel als 2m3. Als je met iemand samen kan bestellen scheelt dat enorm. Mestcompost voor zandgrond en tuinaarde compost voor kleigrond. Die laatste heb ik gebruikt voor mijn ubervette dikke kleigrond.
Je kan ook overwegen op een andere manier compost te maken. De wormen zijn heel erg efficient terwijl de bodem het helemaal niet erg vind als er ook niet helemaal verteerd materiaal wordt gestrooid.

Tessa

Nog een kleine tip. Let op of er iemand in de buurt zijn haag gaat knippen. Haagknipsels zijn een ideale mix van bruin en groen. Daar maak je snel veel en mooie compost van. Wij hebben 160 meter haag, dat vult heel wat big bags met ruw materiaal 😂

siebren

hallo Diana,

Ik heb erg veel last van knolvoet en daarom de laatste jaren helaas geen boerenkool
en andere kolen kunnen telen…Heb je een goed afdoende middel?
een hartelijke groet en dank voor je mooie en informatieve website!

groet,

Siebren

Cilia

Ik ben sinds kort begonnen met de no-dig methode. Ik vraag me af of groenbemesters hierin thuishoren. Lege vakken heb ik nu bedekt met karton.

Cilia

Dank je voor de link Diana. Ik ga me er verder in verdiepen. En klopt wat je zegt, kijken wat werkt en wat niet. Vooralsnog erg blij met mijn groentebedden en paden van houtsnippers.

Cilia

Dank je voor je reactie Diana. Ik ga me er verder in verdiepen. No-dig tuinieren met groentebedden en looppaden met houtsnippers bevalt erg goed na 1 jaar.

Pien W

Dag Cilia! Kijk misschien even wat Frank Anrijs schrijft over groenbemesters. Trefwoorden “Anrijs groenbemesters” is voldoende. Ik had dezelfde vraag en mij niet gerealiseerd dat veel groenbemesters uiteindelijk moeten worden ondergespit (en dat doe je niet in een no-dig tuin) omdat ze door de zachte winters vaak niet kapotvriezen. Groet, Pien

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties