Plaatsgebrek

Vroeger hadden we een tuinbuurman van Italiaanse afkomst. Hij woonde al 35 jaar in Nederland en vertelde me dat hij niet alleen Nederlands praatte maar ondertussen ook in het Nederlands droomde. Hij telde nog wel in het Italiaans (logisch, net zoals ik nog steeds de tafel van zes op kan dreunen). En hij vertelde nog wat leuks: als Nederlanders een ‘zo maar-praatje’ houden, bij de bushalte of in een wachtrij, dan gaat het altijd over het weer. “Lekker weer hè”, “Tjonge, wat een wind”, “Hè, eindelijk een beetje zon”, etc. Als Italiaan (ik moet misschien zeggen ‘als Genuaan’) ging zo’n zelfde gesprekje in zijn vroegere thuisland altijd over eten (“Wat eet je vanavond”, “Heb je dat recept al eens geprobeerd”, “Wat ga je met die artisjokken maken”).

Het klinkt heel leuk, een bushaltepraatje over koken/eten. Maar in Nederland is het weer zo verschillend dat we daar vast snel op terug zouden vallen. Zoals de strenge vorst, en de bijna hittegolf voor winterse begrippen. En dan nu weer storm, donderdag heel hevig, en met een klein staartje komend weekend. Getsie, dan kunnen we weer niet naar de tuin. Er is nog zoveel te doen. En ondertussen willen we ook gewoon heel graag, want de lente dendert mijn hoofd in.

De doperwten staan geduldig in de kas in een tray te wachten tot de wind wat gaat liggen. En in huis begint het wel erg vol te worden. Het grote schuiven van zaailingen is begonnen. We hebben in ons huis 3 potentiële plaatsen voor zaaisels en zaailingen: 3 slaapkamerramen van 1 x 1 meter (in de huiskamer beneden is er veel meer plaats in een groot en heerlijk zonnig raamkozijn, maar het is daar helaas niet veilig voor potjes en zaailingen want dat is het domein van kat Freek). Oftewel: we moeten het doen met die 3 enkele meters op de bovenverdieping. Op de warmste kamer hangt ook de groeilamp. En alle zaailingen groeiden daar heel goed:

Maar er zijn meer zaailingen van paprika, peper en aubergine dan er voor het raam en onder de groeilamp passen. En dus heb ik de grootste zaailingen naar de slaapkamer ernaast verhuisd; onverwarmd dus koeler maar net zo licht; dat houdt ze hopelijk ook gelijk een beetje in toom want het is nog veel te vroeg om ze naar de tuin te brengen en ze uit te planten.

Als er nog meer zaailingen moeten worden verhuisd zal ook deze plek vol zijn en moet ik uitwijken naar het derde en laatste raam: op de koudste slaapkamer met alleen een streepje ochtendzon (want zonder verwarming en met ligging op het noordoosten). Daar staan nu de Colocasiastekken te overwinteren:

Die zou ik misschien al wel naar de tuin kunnen kunnen brengen, in de kas kunnen ze zeker wel wat kou verdragen. Hier staan ook nog wat stekken van Brugmansia en Salvia. En de pootaardappelen liggen hier te ‘spruiten’:

En dat gaat goed! Zo goed dat de eerste 2 rassen (Anaïs en Purple Rain) misschien volgende week al wel gepoot kunnen worden, alleen Glorietta moet nog uitlopen. Maar dan zou daar plaats kunnen komen voor de propagator, even een verlengsnoer opzoeken. En de zoete aardappelstekken zouden daar ook wel kunnen staan.

Terug naar het beste kamertje, met een klein beetje verwarming, een zonnig raamkozijn en een groeilamp. Daar groeien nu de laatst gezaaide en pas gekiemde paprika’s, pepers en aubergines. En de soorten die langzaam groeien (vooral warmtebehoeftige chinense-pepers). Zoals deze prachtige peper Rouge Noir:

En ik heb vorige week zondag tomaten gezaaid, ook die staan in diverse tray’s in dat licht verwarmde kamertje:

Bij elkaar zijn het zo’n 40 rassen x 3 zaailingen per ras = 120 zaailingen. Die kan ik, als ze zijn gekiemd en moeten worden verspeend, nooit kwijt in de al overvolle raamkozijnen van de 3 kamertjes. Want ik wil dit weekend ook nog wat eenjarige bloemen en kruiden voorzaaien; van dragonafrikaantje, Mirabilis en lavendel tot Cosmos, citroenmelisse, muismeloen en ananaskers. Maar waar? Zucht. Het is elk jaar hetzelfde liedje. Want er kiemen nu ook al wat bloemen die wat meer tijd en warmte nodig hebben, zoals de Lepechinia hastata, Rudbeckia en Agastache:

Ja, er is nog een vergrootglas voor nodig om ze te zien, en het is nog zo teer en er kan nog van alles mis gaan….. maar het is elke ochtend even heerlijk speuren naar kiemende zaden tussen het vermiculiet (dat heb ik nu alleen gebruikt als bedekking van de zaden, ik heb gezaaid in een mengsel van potgrond en 1/5e deel brekerzand). Elke dag komen er wat zaailingen bij. En dat zorgt ook voor dat lentegevoel. Want dit is Agastache aurantiaca Navaho Sunset, die heb ik ruim 10 jaar geleden eens gehad maar ben ik na een koude natte winter verloren. Ik herinner het me als de dag van gisteren en weet ook nog waar ze precies stond, zo zag ze er op 3 juli 2009 uit (toch handig dat de datum dat een foto is gemaakt altijd in het bestand bewaard blijft :-)):

Ik ben dus heel blij dat ik daar weer zaden van kon kopen, voor een hopelijk even groot succes in 2021.

Hetzelfde geldt voor Rudbeckia hirta Cappuccino, die bloeide hier op 1 september 2010 met deze grote geweldige bloemen achter de kas:

Niet gek dat ik ondanks regen en wind de lente al voel. Tot slot van dit blog nog een klein en toepasselijk grapje dat ik via de app van tuinbuurvrouw Laura kreeg. O zo herkenbaar :-).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

32 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Petra

Hoi Diana,
Ik heb gelukkig nog geen plaatsgebrek, maar zaai later als jij.
De tomaten zaai ik pas einde deze maand.
De Agastache en Rudbeckia vind ik geweldig en staan al op mijn verlanglijstje.
En de grappige afsluiting van dit Blog is idd heel herkenbaar 😉
Groeten,
Petra

John

Als je elk jaar zulke plantjes in de tuin zet, waar blijf je dan met het vermiculiet? Is dat geen vervuiling van de mooie grond?

Marloes

Wat een herkenbare blog en stripje 🙂
Ook dit jaar is mijn wensenlijstje weer fors gegroeid! Elk jaar zijn er wel weer nieuwe soorten of varieteiten die ik wil uitproberen, helaas wordt de moestuin niet groter :(. Wel heb ik er dit jaar een propagator en een tuinkas bij. Ben momenteel de paprika-zaailingen uit de grond aan het kijken. Heb alleen nog geen tuinplan gemaakt, want dan gaat de realiteit inzinken dat ik dingen moet schrappen en dat doe ik liever niet. Vaak los het zich wel op en anders ga ik weer uitdelen!

M.Brinkmann

Beste Diana,
is het ook mogelijk om bij jou aardbeien- en tomatenstekjes te bestellen?
Ik wil die graag op mijn balkon zetten in grote potten

Martien Tegelaers

Midden Finland, meer sneeuw en er was al meer dan een meter, -5 vandaag

I heb zaad van groenten, “Chenopodium Quinoa” Iemand ervaring. Ik had het nog nooit gezien.

Martien

Martien Tegelaers

Dank je wel…. die gaat dus in de groenten tuin en tussen de bloemen

Martien

Paul Lenaerts

Dag Diana,
Ik heb een aparte vraag voor jouw, die niets te maken heeft met wat je vandaag geschreven hebt. Maar als iemand een antwoord op mijn vraag kan geven, moet jij dat wel zijn.
Meer dan 40 jaar geleden, ik woon nu in Costa Rica, heb ik in Belgie uien gehad, die uitjes gaven boven op de bladstengel,in plaats van bloemen.
Ken jij dat, heb jij dat, en hoe heet het?
Dank je.

Margriet M

Hallo Paul
Ik heb die uien ook in mijn tuin staan, genaamd Egyptische Ui,
Ik heb hem ook eens gekocht in België.
Groetjes Margriet

Carine p

Dag Paul,
Idd dit is allium cepa proliferum. Het heeft vele namen. Ik ken het onder de naam Rocambol, ik lees nu Egyptisch, er zijn er nog andere. Let wel op, het is een vivace. Je oogst bovenaan de ui en laat het in de grond zitten. Eveneens een versie met look is heel leuk : l’ail Rocambol – allium sativum scrorodoprasum .
Groetjes carine

Karin

Hoi Paul, als je wilt heb ik een paar mooi uitgelopen clusters Egyptische ui voor je.

Sven

Hallo Diana, zowel binnen als buiten is er steeds plaats tekort 🙂 Ik vroeg me af of er een bepaalde minimumtemperatuur is om de auberinges bij te zetten? Ik dacht te hebben gelezen 18°C in een van je eerdere blogs. Het vroege voorzaaien heeft me al mooie planten gegeven maar deze zijn al een goeie 20cm dus ik wil wat gaan temperen.

Heb je ook een adresje voor zaad van Rudbeckia hirta Cappuccino? Mooie bloem!

roos

Hallo Diana,

Heb je de tomaten alleen in de vermiculiet gezaaid ?
Of juist in de grond en afgedekt met vermiculiet.
Het was me niet helemaal duidelijk.
Alvast bedankt.
gr. Roos

Kitty

Plaatsgebrek, ik herken het ook. We hebben boven 1 erg geschikt raam; mijn vriend heeft voor mij een extra vensterbank / plank gemaakt aan de bovenkant van het raam. Dus ik heb nu 2 etages voor dat ene raam; dubbel zoveel plek!

Desiree

Helaas met ons grote gezin totale ruimte gebrek om voor te zaaien. Vorig jaar met die zachter winter deels binnen/buiten voor gezaaid, maar toen kwam er een storm en lag alles door de tuin. Ik was daar wel beetje klaar mee. We gaan nu voorgezaaid halen, tis niet anders maar niet minder lekker. En dit jaar toch een tunneltje aanschaffen om buiten wat voor te kunnen zaaien op de tuin.

Esther

Oh wat staan die pepers er mooi bij! En die rudbeckia en agastache zijn prachtig! Ik had een agastache koliibri besteld bij Bastin maar ik zie hem niet meer op hun site dus ben bang dat ik achter net net vis.

Vorig jaar konden ook wij nog gebruik maken van de vensterbank in de woonkamer maar met de komst van twee harige relbakkies durf ik dat ook niet meer. Wordt nog wat 🙂

saskia B

Ik ben wel erg verguld met mijn kleine plastic kasje, destijds tien euro of zo bij de aldi. Het is wel 1,50 hoog, meter breed, 40 diep.
Binnenkort heb ik binnen ook acuut ruimtegebrek, en dan kunnen daar altijd allerlei planten heen, de iets sterkere, bijvoorbeeld tomaren. En als het dan eens stormt te koud is of vriest, dan zet ik ze gauw even binnen, een nacht, een paar dagen. Werkt voor mij erg goed, in de tijd van het jaar dat je ze nog niet in de echte grote kas durft te laten..en is wel gesjouw, maar ja dat hoort er bij. En in de winter, nee, in juni, dan breek ik hem weer af tot aan maart…….

Carla

Hi Diana,
Ik las op de website van Deaflora dat de Honingdauw Meloen Kiku Chrysantemum geteeld kan worden onder tomatenplanten (ook buiten).

https://deaflora.de/Shop/Honigmelonen/Honigmelone-Kiku-Chrysanthemum-Melon.html: “Het zijn relatief kleine planten die niet zo expansief groeien. De ideale keuze voor het onderplanten van tomaten in de kas, de grond blijft vochtiger door de schaduw, onkruid komt minder vaak voor en de ruimte is dubbel te gebruiken. Buitenteelt werkt net zo goed, en we hebben het natuurlijk allebei geprobeerd. Daar rijpen de vruchten een tot twee weken later”.

Dit lijkt mij wel wat! Heb jij of één van de lezers hier ervaring mee?

Carla

Ik heb de zaden besteld dus deze meloensoort ga ik in ieder geval uitproberen.
Maar waar ik zo benieuwd naar ben is of iemand ervaring heeft met het telen van meloen (of iets anders) “onder” de tomatenplanten. Juist omdat de tomatenplanten onderaan langzaamaan kaal worden lijkt het me zo leuk daar dan de meloentjes te kunnen zien groeien en de grond dubbel te kunnen gebruiken.

Ageda

Jij gebruikt vermiculiet om af te dekken. Ik heb gezaaid in enkel vermiculiet. Nu vraag ik me af: als je alleen in vermiculiet zaait, moeten de zaailingen dan ook eerder verspeend worden omdat ze voeding nodig hebben?

Els Wolffenbuttel

Hoezo ruimtegebrek? Het kan nog krapper hoor Diana. Mijn kraamkamer bestaat uit 1 plank met net genoeg ruimte voor 3 kweekbakjes en een randje op de grond in de keuken (want daar heb ik vloerverwarming) onder de theedoeken.
De zakjes met de deno-methode hangen aan een haak aan de ketting van het rolgordijn in de keuken. Het warmste plekje dat ik kon verzinnen. En op 4 zaadjes na, staan de ontkiemde pepers en paprika al in de kraamkamer. Straks gaan de boontjes en lathyrus in de bakken aan de buiten/onderkant van het balkon. De spijlen zijn dan de klimgeleiders. En zo bouw ik mijn twee 2×1 balkons vol en heb ik mijn ieniemienie moestuin op twee hoog. Genieten! Net als jij. Hartelijke groet, Els.

Ellen

Hier staan inmiddels ook zo’n 300 zaailingen verdeeld over de vensterbanken, voor het beste raam heb ik gewoon 2 eenvoudige houten stellingkasten gezet zodat ik 4 verdiepingen heb, die haal ik na ijsheiligen gewoon weer weg, heel handig zo! De tomaten (8 soorten) en paprika’s (5 soorten) en pepers staan sterk en al ruim 10cm hoog. Op dagen dat het niet te koud is loop ik tig keer per dag op en neer om de boel een aantal uren in een kleine kas (van Lidl, 1,50×1,50x2m) te zetten. Nog even en het feest kan beginnen!! Ik verheug me enorm op alle kleuren en vormen die straks voor en achter het huis staan 🙂

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties