Warm koud warm koud

De temperatuur steeg vorige week in enkele dagen tijd van -15 graden naar +15 graden. Wij hadden daar zelf geen problemen mee; dikke winterjas uit en lekker in een trui met opgestroopte mouwen in de tuin werken. Maar goed is het natuurlijk niet, we zagen dat planten er wat van slag door raakten. En na die warme week gaat het de komende nachten weer vriezen.

We willen graag de kassen opruimen en de potten met matig winterharde planten buiten zetten maar daar wachten we nog even mee (ook al gaat het om bijvoorbeeld Salvia, Canna en rozemarijn die heus wel wat vorst kunnen verdragen). Ook wacht ik tot de vorst voorbij is voor ik de appelboom snoei die we in november hebben verzet. En ik stel het zaaien van knolselderij, goudsbloemen, sla, etc. een paar dagen uit. Dat zou een kleine moeite moeten zijn maar het valt door mijn gebruikelijke ongeduld vies tegen :-). Gelukkig kan ik wel in het komende koude weekend tomaten in huis gaan voorzaaien. En de eerste zoete aardappelstekken van de aardappelen afhalen en in water zetten om te wortelen. En de allerlaatste paprika- en peperzaailingen verspenen. Ook leuke lentekarweitjes!

We gaan trouwens natuurlijk wel ook naar de tuin want daar is nog steeds meer dan genoeg te doen, we trekken gewoon de dikke winterjas weer aan. Vak voor vak ruimen we op, we verdelen de mest over de opgeruimde vakken. We hebben alvast 2 klimrekken gezet voor de doperwten en kapucijners (die ik in de kas voorzaaide en net beginnen te kiemen). Ik heb de rozen gesnoeid, Ruud gaat de paden onkruidvrij maken en aanvegen. In de kassen is het ondertussen een ravage en daar gaan we flink opruimen. En oogsten. Zodat de kassen langzaam leeg komen en we die kunnen verzorgen (voeden voor de lente/zomer en met de grelinette luchtiger maken omdat de vette kleigrond te veel is platgetrapt om dat niet te doen).

We kunnen nog steeds snijbiet uit de kas oogsten:

En sla (pluksla en snijsla), zuring, radijsjes, mosterdblad en winterpostelein. En ondertussen geven de in september in de kas uitgeplante koolrabizaailingen nu prachtige jonge frisse 6 centimeter grote koolrabi’s die we rauw in een salade eten. De ‘winterteelt’ van koolrabi in de kas hebben we deze winter voor het eerst geprobeerd en het is zo’n succes dat we het zeker gaan herhalen.

Helaas is het minder goed gesteld met de weeuwenteelt bloemkolen; dat was altijd een succes maar mislukt steeds vaker. Er komen wel kooltjes in:

Maar die zijn slechts zo groot als een flinke pingpongbal en gaan nu al losser worden. Je ziet op de foto de donkere randjes in het bloemkooltje: daar groeien de ‘steeltjes’ onder de bloemkoolroosjes al zo hard dat de roosjes onregelmatig naar boven komen en ze binnenkort doorschiet. Ik verdenk de temperatuur ervan de boosdoener te zijn. Want het is het ras Snowball A dat we al jaren (met succes) voor deze weeuwenteelt gebruiken. Nu waren de planten nog niet groot genoeg om al bloemkooltjes te maken (normaal gesproken groeien de planten nu flink en maken pas in april bloemkooltjes). Met de hoge temperaturen en de zon (het was in de kas soms al ruim 30 graden) begonnen de kleine planten versneld te kleine bloemkooltjes te vormen (die vervolgens ook gelijk al doorschieten). Ik weet het natuurlijk niet zeker maar vind het een plausibele redenatie. Hoe dan ook: we oogsten ze dit weekend voor in een groentesoep of gemengd in een aardappelpuree of zo. Misschien is het leuk om er eens één te laten staan en van dat doorschieten wat foto’s te maken.

Doorschieten doen ook de tatsoiplanten:

Het blad vinden we dan wat taai worden, maar de bloemknoppen (met een stukje steel en wat blaadjes) zijn heerlijk (zie ook de foto bovenaan deze pagina). Ik stoom ze en gebruik ze dan in salades, of in een roerbak.

Ook de rucolaplanten voelen de lente en schieten door. Hetzelfde geldt voor het mosterdblad:

Alle bloemen van alle koolsoorten (en ook van rucola, mosterdblad, radijs, etc.) zijn eetbaar. En je kunt de bloeiende stengels ook plukken voor in een vaas, ze blijven op een koele plaats tot een week lang mooi (ik pluk ze hier in maart altijd voor in een vaasje op de tuintafel).

Ook buiten voelen de laatste planten van vorig jaar de lente; de palmkool schiet door, en de oogst van broccolini (of aspergebroccoli of sprouting broccoli of hoe je het dan ook noemen wilt) gaat beginnen. Ik heb vorig jaar in mei zaden van het ras White Sprouting Burbank F1 gezaaid. Het zijn forse planten geworden, van ruim een meter hoog:

Het kost wel tijd en geduld; we hebben ruim 9 maanden moeten wachten op de oogst. Maar nu beginnen eindelijk bovenin de planten de eerste scheuten te groeien. En dat is dan gelijk de laatste foto van dit blog:

We mogen dan geen of amper bloemkool kunnen oogsten, we hopen over een week wel te kunnen beginnen met het oogsten van (hopelijke een goede oogst) broccolini.

In een volgend blog iets over hoe het in huis gaat met de pepers, paprika’s, aubergines en zoete aardappelen… Ik heb deze week nog een recept toegevoegd, van een heerlijke zachtzoete vegetarische pasta ‘carbonara’ met prei

24 reacties op Warm koud warm koud

Karin 4 maart 2021 om 15:40

De tomaten nog niet voorgezaaid en het is al 4 maart .. het valt best mee met dat ongeduld! En wat leuk, die broccolini. Wanneer heb je die gezaaid (in de kas neem ik aan)?
De hogere temperaturen waren verwarrend want ik had sterk de neiging om vanallesennog wat te gaan zaaien maar ik heb mij weten te beheersen. Nou ja, bijna. Ik weet niet hoe het zal lopen met de spinazie die ik buiten heb gezaaid. De rucola en de raapsteeltjes schoten wel de grond uit in de kas, met een paar dagen stond er al wat groens.

Ruud & Diana 5 maart 2021 om 21:40

Hallo Karin,
Ja, ik ben ook best trots op mezelf :-). Alles staat al klaar, zondagmiddag ga ik de tomaten zaaien.
Ik heb deze broccolini-planten vorig jaar in mei gezaaid (gewoon buiten in een tray voorgezaaid). Ze hebben veel tijd nodig. Ik kreeg vorige week toevallig zaailingen van onze nieuwe tuinbuurvrouw Laura, van het ras Purple Sprouting Broccoli Rudolph, en dat is een ras waarbij je, als je nu zaait, nog voor de winter kunt oogsten. Dus er zijn nog wel wat verschillen in zaaitijd en oogsttijd (soms ook aangeduid met Summer Sprouting Broccoli en Winter Sprouting Broccoli).
Scherpzaad spinazie moet een paar graden vorst prima kunnen verdragen. Ik ga morgen eens kijken of er al wat kiemt van wat ik vorig weekend zaaien.
Veel plezier met alle zaaisels en zaailingen!
Diana

Esther 5 maart 2021 om 08:24

Ik vind het ook héél knap dat je de tomaten nog niet gezaaid hebt, en dat terwijl je een groeilamp hebt tegenwoordig! Leuk verhaal verder weer. De kriebels tieren welig in ieder geval 🙂

Ik had nog wel een vraagje over de broccolini, je schrijft in het verhaal over broccoli dat je van deze soort wel wat meer planten zou zetten. Over hoeveel heb je het dan ongeveer om voor 2 personen af en toe een volledige maaltijd (met keurig netjes 2 ons groente) te kunnen eten? Ik heb voor dit jaar 3 planten in de planning staan, ik heb ook niet veel meer ruimte en ik vind het niet erg om af en toe alleen maar een paar roosjes te hebben voor een roerbak maar als het er 1 per keer is vind ik het wel zonde.

Ruud & Diana 5 maart 2021 om 21:33

Hallo Esther,
Zondag ga ik er eens lekker voor zitten en tomaten zaaien :-).
Ik heb van de broccolini nu 7 planten staan en wij hopen daar ruim van te kunnen oogsten. Maar dat hangt ook af van het ras en de oogstperiode (vorig jaar had ik een laagblijvend ras waarbij de planten over een periode van ruim 6 weken telkens kleine beetjes oogst gaven, het ras dat ik nu heb zou wat meer broccoliroosjes tegelijk moeten maken, of dat ook zo is ligt dan ook nog eens aan de temperatuur. Als je ze alleen plant voor de oogst van roerbakbroccoliroosjes die je kunt mengen met andere groenten denk ik dat 2 of 3 planten voldoende moeten zijn. Als je er af en toe een hele maaltijd van zou willen oogsten zou ik denken dat 5 planten het minimum zou zijn.
groetjes,
Diana

Esther 6 maart 2021 om 08:19

Hoi Diana, heel erg bedankt voor de reality check! Ik ga toch nog eens goed naar mijn planning kijken. Misschien kan ik dan toch beter de beperkte ruimte gebruiken voor iets dat iets meer oplevert per m2. Veel plezier met zaaien!

Robert De Bock 5 maart 2021 om 23:00

Beste Diana

Je maakt mij gek !
Alhoewel ik reeds zowat 40 jaar een moestuin heb ontdek ik nu dank zij jou allerlei groenten waar ik voordien nooit van gehoord heb. Ik wil nu alles ineens uitproberen maar daar ga ik door plaatsgebrek niet in slagen. Dus elk jaar een beetje.
Je hebt een wereld voor mij geopend en daar ben ben ik je dankbaar voor.

Ruud & Diana 6 maart 2021 om 09:26

Hallo Robert,
Nou, wat leuk! Maar ik ontdek zelf ook nog steeds elk jaar weer wat nieuws hoor, vorig jaar voor het eerst chayote en Afrikaanse valeriaan, voor dit jaar heb ik wat verschillende gekrulde bladkolen in de planning, en mergkool, rode stengelsla en ik heb nog nooit Basella (malabar-spinazie) geteeld en ga dat dit jaar eens proberen.
Ook hier is het elk jaar keuzes maken want ik wil natuurlijk ook gewoon ruim voldoende aardappelen, knolvenkel, spitskool, sla en noem maar op kunnen oogsten :-).
groetjes,
Diana

Els 5 maart 2021 om 23:20

Diana, bedankt alweer voor Je inspirerende mail.
Maar deze keer heb ik een vraagje voor Ruud : ik ben benieuwd hoe hij de paadjes onkruidvrij maakt ??

Ruud & Diana 6 maart 2021 om 09:29

Hallo Els,
Ik vrees dat we er geen trucje voor hebben; Ruud gaat gewoon op zijn knielkussentje de tuin door met schrepel, mes en krabber.
Niet perse het leukste karweitje maar als het daarna is aangeveegd wel eer van zijn werk.
groetjes,
Diana

Els 6 maart 2021 om 11:43

Dank je Diana !
Ja , zo doe ik het ook ongeveer : niet meteen een leuk werkje en niet zo goed voor de rug, maar achteraf heb je er veel voldoening van! Schoffelen is uit den boze dacht ik, omdat je dan veel worteltjes achter laat en het allemaal heel snel terug komt .
Mooi weekend met veel werk- en rustplezier

Thérèse Zwaard 6 maart 2021 om 08:26

Ja, wat een gejojo hè met die temperatuur, in de kas snel te warm en dan ‘s nachts eigenlijk te koud. Ik had ook een paar tatsoi kiemen die te groot waren geworden uitgeplant en gingen dus ook in bloei. Gewoon maar bij de andere roerbakgroenten gedaan, best lekker en het zag er nog leuk uit ook. De weeuwenteelt van bloemkool is ooit een keer gelukt toen ik nog platglasbakken had, was wel heel leuk. We hoeven er niet van te bestaan, dus alles wat wel lukt is mooi meegenomen toch? Groet, Thérèse

Mieke 6 maart 2021 om 10:14

Hoi Diana,

een vraagje heb jij e doperwten in een koude of verwarmde kas voor-gezaaid?
Ik wil dit weekend ook doperwten en tuinbonen gaan zaaien( ik doe dat in wc rolletjes met potgrond, die dan weer in een opendoos op een houten tafel staan) in mijn tuinkas, alleen ik twijfel nog een beetje, vanmorgen vroeg 07.30uur was het nog -6graden in mijn kas…
dank voor je ideeën,
groetjes

Ruud & Diana 6 maart 2021 om 11:14

Hallo Mieke,
Ik heb ze een paar weken geleden gezaaid, nog voor die strenge vorstperiode. In een onverwarmde kas, in een tray die ik in een onderbak zet en afdek met een glasplaat: zo zijn de zaaisels extra beschermd tegen kou maar vooral ook tegen de muizen. De kieming duurde langer, door die strenge vorstperiode (in de kas was het soms ook -12 graden) kiemden de kapucijners en doperwten niet maar toen de vorst voorbij was kiemden ze voor een groot deel alsnog binnen een week. Ze kunnen echt heel goed tegen kou, maar kiemen uiteraard pas bij een bepaalde temperatuur boven 0 graden. Je kunt ze dus in principe dit weekend in je koude tuinkas voorzaaien.
groetjes,
Diana

Ine 6 maart 2021 om 10:53

Hallo Diana,
Voor het eerst is al mijn palmkool en boerenkool bevroren..

Ruud & Diana 6 maart 2021 om 11:20

Hallo Ine,
Ja, uiteindelijk kan dat altijd eens gebeuren; je woont wellicht ergens waar het nog veel kouder is geweest dan de -12 tot -14 graden die het hier in Spijkenisse heeft gevroren. Daarnaast zijn ook andere factoren belangrijk zoals de leeftijd van de planten (wanneer gezaaid), de gezondheid van de planten, het wortelgestel, vocht in de grond, standplaats (zon of schaduw, volle grond of verhoogde bak of pot, wind, sneeuw, etc.), hoeveel je er al van geoogst had, etc.. Hier stonden de volwassen planten niet te nat, in een verhoogde bak en het heeft flink gesneeuwd (en dat werkt bij strenge vorst bijna als een soort isolatie).
groetjes,
Diana

Stella 6 maart 2021 om 16:30

Hallo Diana,
Wij hadden in september een aantal purplesprouting broccoli geplant en heel de winter werden ze opgegeten door de rupsen ze toch maar laten staan ,en wonder boven wonder ze staan nu vol met broccolini s .volgend jaar terug maar dan een middel zoeken om de rupsen eraf te houden ik zit ook te broeden hoe ik de sprite tomaten ga zetten dit jaar, een draadkooi errond waarje met je hand door kan ???? Weet jij al wat ?? Ik ga mijn tomaten volgend weekend zaaien denk ik .En ik sta te popelen om al de zinnia’s te zaaien ,wanneer doe jij dat ? Wij zitten hier op zandgrond ,dus vlug warm .Groentjes uit Vlaanderen

Ruud & Diana 7 maart 2021 om 10:15

Hallo Stella,
Hier is het andersom; het is de hele herfst en winter goed gegaan en nu zitten de duiven bovenop de planten en vreten de koppen eruit :-). Ik heb er gisteren stokken boven bevestigd zodat ze minder makkelijk op de planten kunnen ‘landen’, in de hoop dat dat helpt.
Ik ga dit jaar zelf de Sprite-tomaat niet zetten (ik zaai haar elke 2 of 3 jaar, dit jaar zijn er weer andere/nieuwe rassen aan de beurt). Je kunt een kooi zetten of bouwen, ik zet haar ook wel eens gewoon aan 1 stok en bind haar dan extra zorgvuldig aan, en zet er later nog 3 stokken op een afstand van ongeveer 40 centimeter omheen zodat ik daar zijtakken en zijtakken van zijtakken, etc. waar nodig aan kan bevestigen. Die laatste manier kost wel iets meer tijd en aandacht (*om regelmatig weer losse zijtakken op te binden).
groetjes,
Diana

Piet Bevers 7 maart 2021 om 08:44

Hallo Diana,

Ik heb voor het eerst tomaten en paprika,s gezaaid met de demo methode.
Wat mij opviel dat de wortels van de paprika zich in het keukenpapier hechten.
Waarschijnlijk was ik iets te laat met oppotten?
Of is het keukenpapier te poreus?

Ruud & Diana 7 maart 2021 om 10:34

Hallo Piet,
Keukenpapier is inderdaad niet geschikt voor de denomethode; omdat het papier heel zacht is en de wortels er doorheen groeien en de zaailingen er dan heel lastig vanaf te halen zijn (misschien is het een optie om ze dan maar met stukjes keukenpapier eraan te verspenen, het keukenpapier zal uiteindelijk vergaan).
Op deze pagina zie je hoe ik de denomethode gebruik en dat ik altijd in koffiefilters zaai (omdat dat een stevige structuur heeft en niet scheurt of slap wordt, en omdat je de zaailingen daar heel gemakkelijk vanaf kunt halen: Deno-methode
Ik hoop dat het lukt om de zaailingen zonder beschadigingen van het keukenpapier af te pulken!
groetjes,
Diana

wietske 8 maart 2021 om 11:14

hoi diana en ruud,
ik heb de zaai agenda voor me liggen en wordt gek van alle vreemde planten die ikvoorbij zie komen Ik wil alles wel gaan doen maaar ja… wel heb ik de spinazie gezaaid en die komt mooi op ik heb een lange bloembak gebruikt. ook koolrabi steekt met 2 blaadjes zijn kopjes boven maar de zoete aardappel die in een bakje met natte potgrond zaaigrond staat heeft een armetierig klein frutseltje . De ananas kers van Joop Tuin : ik zie nog niets!.
en de citroen pitjes in de banaan enz.. maar nu de doperwten . die heb ik al een poosje geleden in de volle grond gezaaid, wordt dat een probleem, ik zie dat jij ze gaat voorzaaien in de kas . Wat ik nog graag zou willen kopen van iemand is wat oerprei en de Yacon misschien is er iemand die mij hier mee blij kan maken ?

Ruud & Diana 10 maart 2021 om 10:09

Hallo Wietske,
Wat leuk dat je de agenda bij Laura hebt besteld! Ik hoop dat de agenda je gaat helpen bij je planning en het zaaien en planten!
Het is altijd lastig voor mij om te helpen want ik ken de omstandigheden niet (zoals waar staan je zaaisels, temperatuur, in welke grond heb je gezaaid, in tray of potjes, etc.). Ananaskers ga ik zelf volgende week zaaien, bij kamertemperatuur, het kiemen kan zo’n 10 tot 14 dagen duren. Voor de zoete aardappel kun je het beste even op die teeltpagina kijken (onder menu/groenten/wortelgewassen, daar zie je onderaan een hele informatiepagina over zoete aardappelen en daar laat ik dus ook in woord en beeld zien hoe je ze het beste kunt stekken).
Ik zaai doperwten in een tray in de kas voor, en de 2 redenen daarvoor zijn: de zaden kunnen hier makkelijk rotten in de kletsnatte koude vette kleigrond. Reden 2 is dat de muizen en vogels de jonge weke zaden en kiempjes heel lekker vinden. Op de informatiepagina over de teelt van doperwten en peulen (onder menu/groenten/peulgewassen vind je die pagina) kun je daar meer over lezen. De zaden hebben in de volle grond veel meer tijd nodig om te kiemen (doordat de grondtemperatuur nog heel laag is). Je zou misschien heel voorzichtig eens een een doperwt op kunnen graven om te kijken of ze er nog , of misschien rot is of gewoon nog ligt te wachten op betere temperaturen.
Ik kan je helaas zelf niet aan yacon of oerprei helpen, ik hoop dat iemand anders je kan helpen! En anders zou je even kunnen googelen op Ecohoeve Den Oude Kastanje, zij verkopen beide (maar de verzendkosten naar Nederland zijn wel hoog). Yacon kun je ook vinden bij Zaadhandel van der Wal. En kijk ook even bij De Tuinen van Weldadigheid, ook zij verkopen plantmateriaal, bollen en knollen.
groetjes,
Diana

Johan 9 maart 2021 om 14:41

Hallo Diana en alle lezers,
Hoewel niets met dit onderwerp te maken, heeft iemand ervaring met mulchen in de kas d.m.v jute zakken?
Ik wil dit deze zomer gaan proberen bij de tomaten.
Groet Johan

Ruud & Diana 10 maart 2021 om 10:30

Hallo Johan,
Ik vrees dat ik je zelf niet kan helpen. Ik ga zelf dit jaar karton tussen de planten leggen (met daarop oude mest).
Ik hoop dat iemand anders ervaring met jute heeft en dat wil delen. En zo niet, dan hoop ik dat je na de zomer nog eens wilt laten weten hoe het met de jute ging. Ik ga zeker dit jaar in de blogs laten weten hoe het met het karton gaat.
groetjes,
Diana

elisabeth 15 maart 2021 om 18:12

Dag Diana,
Wat heerlijk toch je verhaal te lezen. Dank je wel voor alle inspiratie!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties