Warm koud warm koud

De temperatuur steeg vorige week in enkele dagen tijd van -15 graden naar +15 graden. Wij hadden daar zelf geen problemen mee; dikke winterjas uit en lekker in een trui met opgestroopte mouwen in de tuin werken. Maar goed is het natuurlijk niet, we zagen dat planten er wat van slag door raakten. En na die warme week gaat het de komende nachten weer vriezen.

We willen graag de kassen opruimen en de potten met matig winterharde planten buiten zetten maar daar wachten we nog even mee (ook al gaat het om bijvoorbeeld Salvia, Canna en rozemarijn die heus wel wat vorst kunnen verdragen). Ook wacht ik tot de vorst voorbij is voor ik de appelboom snoei die we in november hebben verzet. En ik stel het zaaien van knolselderij, goudsbloemen, sla, etc. een paar dagen uit. Dat zou een kleine moeite moeten zijn maar het valt door mijn gebruikelijke ongeduld vies tegen :-). Gelukkig kan ik wel in het komende koude weekend tomaten in huis gaan voorzaaien. En de eerste zoete aardappelstekken van de aardappelen afhalen en in water zetten om te wortelen. En de allerlaatste paprika- en peperzaailingen verspenen. Ook leuke lentekarweitjes!

We gaan trouwens natuurlijk wel ook naar de tuin want daar is nog steeds meer dan genoeg te doen, we trekken gewoon de dikke winterjas weer aan. Vak voor vak ruimen we op, we verdelen de mest over de opgeruimde vakken. We hebben alvast 2 klimrekken gezet voor de doperwten en kapucijners (die ik in de kas voorzaaide en net beginnen te kiemen). Ik heb de rozen gesnoeid, Ruud gaat de paden onkruidvrij maken en aanvegen. In de kassen is het ondertussen een ravage en daar gaan we flink opruimen. En oogsten. Zodat de kassen langzaam leeg komen en we die kunnen verzorgen (voeden voor de lente/zomer en met de grelinette luchtiger maken omdat de vette kleigrond te veel is platgetrapt om dat niet te doen).

We kunnen nog steeds snijbiet uit de kas oogsten:

En sla (pluksla en snijsla), zuring, radijsjes, mosterdblad en winterpostelein. En ondertussen geven de in september in de kas uitgeplante koolrabizaailingen nu prachtige jonge frisse 6 centimeter grote koolrabi’s die we rauw in een salade eten. De ‘winterteelt’ van koolrabi in de kas hebben we deze winter voor het eerst geprobeerd en het is zo’n succes dat we het zeker gaan herhalen.

Helaas is het minder goed gesteld met de weeuwenteelt bloemkolen; dat was altijd een succes maar mislukt steeds vaker. Er komen wel kooltjes in:

Maar die zijn slechts zo groot als een flinke pingpongbal en gaan nu al losser worden. Je ziet op de foto de donkere randjes in het bloemkooltje: daar groeien de ‘steeltjes’ onder de bloemkoolroosjes al zo hard dat de roosjes onregelmatig naar boven komen en ze binnenkort doorschiet. Ik verdenk de temperatuur ervan de boosdoener te zijn. Want het is het ras Snowball A dat we al jaren (met succes) voor deze weeuwenteelt gebruiken. Nu waren de planten nog niet groot genoeg om al bloemkooltjes te maken (normaal gesproken groeien de planten nu flink en maken pas in april bloemkooltjes). Met de hoge temperaturen en de zon (het was in de kas soms al ruim 30 graden) begonnen de kleine planten versneld te kleine bloemkooltjes te vormen (die vervolgens ook gelijk al doorschieten). Ik weet het natuurlijk niet zeker maar vind het een plausibele redenatie. Hoe dan ook: we oogsten ze dit weekend voor in een groentesoep of gemengd in een aardappelpuree of zo. Misschien is het leuk om er eens één te laten staan en van dat doorschieten wat foto’s te maken.

Doorschieten doen ook de tatsoiplanten:

Het blad vinden we dan wat taai worden, maar de bloemknoppen (met een stukje steel en wat blaadjes) zijn heerlijk (zie ook de foto bovenaan deze pagina). Ik stoom ze en gebruik ze dan in salades, of in een roerbak.

Ook de rucolaplanten voelen de lente en schieten door. Hetzelfde geldt voor het mosterdblad:

Alle bloemen van alle koolsoorten (en ook van rucola, mosterdblad, radijs, etc.) zijn eetbaar. En je kunt de bloeiende stengels ook plukken voor in een vaas, ze blijven op een koele plaats tot een week lang mooi (ik pluk ze hier in maart altijd voor in een vaasje op de tuintafel).

Ook buiten voelen de laatste planten van vorig jaar de lente; de palmkool schiet door, en de oogst van broccolini (of aspergebroccoli of sprouting broccoli of hoe je het dan ook noemen wilt) gaat beginnen. Ik heb vorig jaar in mei zaden van het ras White Sprouting Burbank F1 gezaaid. Het zijn forse planten geworden, van ruim een meter hoog:

Het kost wel tijd en geduld; we hebben ruim 9 maanden moeten wachten op de oogst. Maar nu beginnen eindelijk bovenin de planten de eerste scheuten te groeien. En dat is dan gelijk de laatste foto van dit blog:

We mogen dan geen of amper bloemkool kunnen oogsten, we hopen over een week wel te kunnen beginnen met het oogsten van (hopelijke een goede oogst) broccolini.

In een volgend blog iets over hoe het in huis gaat met de pepers, paprika’s, aubergines en zoete aardappelen… Ik heb deze week nog een recept toegevoegd, van een heerlijke zachtzoete vegetarische pasta ‘carbonara’ met prei

Abonneer
Laat het weten als er
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Karin

De tomaten nog niet voorgezaaid en het is al 4 maart .. het valt best mee met dat ongeduld! En wat leuk, die broccolini. Wanneer heb je die gezaaid (in de kas neem ik aan)?
De hogere temperaturen waren verwarrend want ik had sterk de neiging om vanallesennog wat te gaan zaaien maar ik heb mij weten te beheersen. Nou ja, bijna. Ik weet niet hoe het zal lopen met de spinazie die ik buiten heb gezaaid. De rucola en de raapsteeltjes schoten wel de grond uit in de kas, met een paar dagen stond er al wat groens.

Esther

Ik vind het ook héél knap dat je de tomaten nog niet gezaaid hebt, en dat terwijl je een groeilamp hebt tegenwoordig! Leuk verhaal verder weer. De kriebels tieren welig in ieder geval 🙂

Ik had nog wel een vraagje over de broccolini, je schrijft in het verhaal over broccoli dat je van deze soort wel wat meer planten zou zetten. Over hoeveel heb je het dan ongeveer om voor 2 personen af en toe een volledige maaltijd (met keurig netjes 2 ons groente) te kunnen eten? Ik heb voor dit jaar 3 planten in de planning staan, ik heb ook niet veel meer ruimte en ik vind het niet erg om af en toe alleen maar een paar roosjes te hebben voor een roerbak maar als het er 1 per keer is vind ik het wel zonde.

Esther

Hoi Diana, heel erg bedankt voor de reality check! Ik ga toch nog eens goed naar mijn planning kijken. Misschien kan ik dan toch beter de beperkte ruimte gebruiken voor iets dat iets meer oplevert per m2. Veel plezier met zaaien!

Robert De Bock

Beste Diana

Je maakt mij gek !
Alhoewel ik reeds zowat 40 jaar een moestuin heb ontdek ik nu dank zij jou allerlei groenten waar ik voordien nooit van gehoord heb. Ik wil nu alles ineens uitproberen maar daar ga ik door plaatsgebrek niet in slagen. Dus elk jaar een beetje.
Je hebt een wereld voor mij geopend en daar ben ben ik je dankbaar voor.

Els

Diana, bedankt alweer voor Je inspirerende mail.
Maar deze keer heb ik een vraagje voor Ruud : ik ben benieuwd hoe hij de paadjes onkruidvrij maakt ??

Els

Dank je Diana !
Ja , zo doe ik het ook ongeveer : niet meteen een leuk werkje en niet zo goed voor de rug, maar achteraf heb je er veel voldoening van! Schoffelen is uit den boze dacht ik, omdat je dan veel worteltjes achter laat en het allemaal heel snel terug komt .
Mooi weekend met veel werk- en rustplezier

Thérèse Zwaard

Ja, wat een gejojo hè met die temperatuur, in de kas snel te warm en dan ‘s nachts eigenlijk te koud. Ik had ook een paar tatsoi kiemen die te groot waren geworden uitgeplant en gingen dus ook in bloei. Gewoon maar bij de andere roerbakgroenten gedaan, best lekker en het zag er nog leuk uit ook. De weeuwenteelt van bloemkool is ooit een keer gelukt toen ik nog platglasbakken had, was wel heel leuk. We hoeven er niet van te bestaan, dus alles wat wel lukt is mooi meegenomen toch? Groet, Thérèse

Mieke

Hoi Diana,

een vraagje heb jij e doperwten in een koude of verwarmde kas voor-gezaaid?
Ik wil dit weekend ook doperwten en tuinbonen gaan zaaien( ik doe dat in wc rolletjes met potgrond, die dan weer in een opendoos op een houten tafel staan) in mijn tuinkas, alleen ik twijfel nog een beetje, vanmorgen vroeg 07.30uur was het nog -6graden in mijn kas…
dank voor je ideeën,
groetjes

Ine

Hallo Diana,
Voor het eerst is al mijn palmkool en boerenkool bevroren..

Stella

Hallo Diana,
Wij hadden in september een aantal purplesprouting broccoli geplant en heel de winter werden ze opgegeten door de rupsen ze toch maar laten staan ,en wonder boven wonder ze staan nu vol met broccolini s .volgend jaar terug maar dan een middel zoeken om de rupsen eraf te houden ik zit ook te broeden hoe ik de sprite tomaten ga zetten dit jaar, een draadkooi errond waarje met je hand door kan ???? Weet jij al wat ?? Ik ga mijn tomaten volgend weekend zaaien denk ik .En ik sta te popelen om al de zinnia’s te zaaien ,wanneer doe jij dat ? Wij zitten hier op zandgrond ,dus vlug warm .Groentjes uit Vlaanderen

Piet Bevers

Hallo Diana,

Ik heb voor het eerst tomaten en paprika,s gezaaid met de demo methode.
Wat mij opviel dat de wortels van de paprika zich in het keukenpapier hechten.
Waarschijnlijk was ik iets te laat met oppotten?
Of is het keukenpapier te poreus?

wietske

hoi diana en ruud,
ik heb de zaai agenda voor me liggen en wordt gek van alle vreemde planten die ikvoorbij zie komen Ik wil alles wel gaan doen maaar ja… wel heb ik de spinazie gezaaid en die komt mooi op ik heb een lange bloembak gebruikt. ook koolrabi steekt met 2 blaadjes zijn kopjes boven maar de zoete aardappel die in een bakje met natte potgrond zaaigrond staat heeft een armetierig klein frutseltje . De ananas kers van Joop Tuin : ik zie nog niets!.
en de citroen pitjes in de banaan enz.. maar nu de doperwten . die heb ik al een poosje geleden in de volle grond gezaaid, wordt dat een probleem, ik zie dat jij ze gaat voorzaaien in de kas . Wat ik nog graag zou willen kopen van iemand is wat oerprei en de Yacon misschien is er iemand die mij hier mee blij kan maken ?

Johan

Hallo Diana en alle lezers,
Hoewel niets met dit onderwerp te maken, heeft iemand ervaring met mulchen in de kas d.m.v jute zakken?
Ik wil dit deze zomer gaan proberen bij de tomaten.
Groet Johan

elisabeth

Dag Diana,
Wat heerlijk toch je verhaal te lezen. Dank je wel voor alle inspiratie!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties