Pasta carbonara met prei

Ingredienten

  • 4 grote preien
  • 4 takjes tijm
  • 4 tenen knoflook
  • 1 klontje boter
  • olijfolie
  • 300 gram spaghetti
  • 50 gram Parmezaanse kaas + wat extra
  • 1 groot ei
  • zout en versgemalen zwarte peper

Details

(2 beoordelingen)

Bron: Jamie Oliver (in het boek VEG)
Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 45 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Hoofdgerecht
Soort keuken: Mengelmoes

Dit is natuurlijk geen echte carbonara (want er zit geen spek in en ook geen vervanger ervan) maar wel het gebruikelijke ei dat voor een heel smeuïge smaak en structuur zorgt. En bovenal: het is vegetarisch en vooral ook erg lekker!

Het allerbelangrijkste in dit recept is dat je de prei de tijd geeft om zachtjes te stoven: dat geeft een wezenlijk andere smaak aan de prei (ze wordt dan heel zacht en bijna zoet). Ik heb het recept op 1 punt aangepast: in het originele recept wordt voor 4 personen 2 grote preien gebruikt. Maar wij zijn gewend (en houden ervan) om veel groenten te eten, ik gebruikte voor 4 personen 4 grote preien (dat heb ik al in het recept aangepast, je kunt het dus makkelijk halveren als je liever het originele recept wilt volgen). Ik gebruikte volkoren spaghetti (vandaar de wat donkerdere kleur van de spaghetti op de foto).

Wij vonden dit zo’n lekker recept dat ik het al meerdere keren heb gemaakt. En bij gebrek aan pasta heb ik het ook eens in risotto gemaakt (de prei op dezelfde manier gemaakt, een klassieke risotto gemaakt en de prei daar de laatste 10 minuten in meegekookt (en aan het einde een klein beetje citroenrasp en een eetlepel citroensap erdoor gemaakt voor een beetje frisheid). Maar maak vooral eerst deze pasta, het is hier een succes!

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Was de prei en snijd in halve ringen (ook het wat donkerdere groen bovenin de prei, door het langzame stoven wordt het zeker ook zacht genoeg). Pel en hak de knoflook fijn. Ris de tijmblaadjes van de takjes. Rasp de Parmezaanse kaas en zet apart.

Stap 2: Bakken

Doe de boter samen met een scheutje olijfolie in een (braad)pan. Zet op het vuur. Voeg, als de boter is gesmolten de knoflook en tijmblaadjes toe. Bak dit tot het gaat geuren. Voeg dan de prei toe, schep even om. Voeg 500 cc water toe.

Stap 3: Smoren

Draai het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat ongeveer 40 munten zachtjes stoven. Roer regelmatig. Proef en maak op smaak met zout en peper. Het vocht is grotendeels verdampt en/of opgenomen door de prei. Als er nog veel vocht in de pan zit kun je de laatste 10 minuten het deksel van de pan halen zodat het vocht kan verdampen.

Stap 4: Koken

Kook, wanneer de prei bijna klaar is, de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en houd een klein beetje kookwater apart. Meng de uitgelekte pasta door de prei, haal van het vuur en doe het deksel op de pan (zodat het warm blijft maar dus niet meer kookt). Kluts het ei in een kom en meng er de geraspte Parmezaanse kaas door. Doe er een scheutje van het bewaarde kookwater van de pasta bij en roer goed.

Stap 5: Serveren

Doe het ei/kaas/kookwater-mengsel bij de pasta met gestoofde prei en hussel goed. Laat een minuut met het deksel op de pan staan (het ei gaart in de niet kokendhete maar wel nog heel warme pasta). Proef en maak eventueel nog op smaak met zout en peper. Serveer op borden (of een grote schaal) maal er extra veel zwarte peper over en rasp er nog wat Parmezaanse kaas over.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief