Startschot

Nog héél even, nog een paar koude nachten, en dan wordt het lente. Niet dat het dan niet meer kan vriezen, maar er komt in ieder geval een periode met wat hogere temperaturen en meer zon, zodat de grond op kan warmen en we eindelijk buiten kunnen gaan zaaien en planten.

We zijn er bijna klaar voor. De tuin is min of meer gewied en opgeruimd (de kassen daarentegen nog lang niet). De aardbeien gaan hun 2e volle jaar in, we hebben de dode bladeren weggeknipt, wat organische moestuinvoeding gegeven, de paden met houtsnippers bedekt. We moeten alleen nog nieuw stro in de potten rond de aardbeien leggen (dat staat als eerste op onze lijst wanneer we stro hebben gekocht).

We zijn vorig jaar een proef gestart met aardbeien in potten (12-liter emmers met afwateringsgaten). In de hoop dat ze zo wat makkelijker te verzorgen zijn, de stekken wat minder snel in de grond vastgroeien, de vruchten minder snel rotten in een natte periode, etc. Voorlopig zijn we er zeker tevreden over. Het kleine wortelgestel van de aardbeien past makkelijk in het formaat van de pot/emmer, we kunnen voeden wat en wanneer we willen, en hetzelfde geldt voor het water geven. Dat laatste kost natuurlijk wel wat extra werk maar er staat een waterton op een paar meter van de potten, en doordat we minder tussen de planten hoeven te wieden hebben we daar wat meer tijd voor. We zijn benieuwd naar de ervaringen in dit 2e jaar.

Alle fruitbomen en -struiken zijn gesnoeid. De nieuwe boompjes zijn geplant. De rozenstruiken zijn verzet. De rabarber heeft een nieuwe plek. We hebben gezaaid. En gezaaid. En gezaaid:

In de koude kas kiemen de soorten die best wat kou kunnen verdragen, zoals bietjes, snijbiet, heel veel koolsoorten, rucola, mosterdblad, knolselderij en sla, maar ook al wat bloemen als Calendula, Eschscholzia, Linaria en Aquilegia (ook die schrikken niet van wat nachtvorst).

In huis zijn de aubergines, pepers en paprika’s al ruim 15 centimeter hoog. En de eerste tomaten kiemen (10 dagen geleden gezaaid). Die zullen volgende week moeten worden verspeend. En er kiemen een aantal vorstgevoelige soorten zoals Salvia patens, Tagetes minuta, Rudbeckia hirta, etc. Deze Celosia plumosa Scarlet Plume lijkt bijna te juichen van geluk dat ze is gekiemd (ik ook :-)):

En ook die zaailingen moeten volgende week worden verspeend (en ergens een plekje krijgen, al mag Joost weten waar).

Komend weekend gaan we eindelijk ook buiten in de volle grond zaaien (zoals worteltjes, kervel, stengelui, wortelpeterselie en pluksla). We kunnen nog steeds uit de kas oogsten; deze week nog koolrabi gegeten en een salade met verschillende blaadjes sla, rucola, mosterdblad, zuring en tuinkers. De pluksla die in de kas staat is misschien wel het grootste succes deze winter; in september in 2 rijtjes in de kas gezaaid, we hebben er de hele winter blaadjes van geoogst, zelfs de strenge vorst van vorige maand deerde haar niet. En ook nu kunnen we er nog een paar keer van plukken (tot ze uiteindelijk door gaat schieten of ik de planten op moet gaan ruimen zodat we de kas langzamerhand kunnen opruimen en voorbereiden op de komst van de tomaten, paprika’s en andere zomergroenten).

Pluksla Amerikaanse Roodrand in de koude kas

De rekken voor de doperwten, kapucijners en Lathyrussen zijn gezet, dus die kunnen we ook eindelijk uitplanten (zie een foto van de doperwtenzaailingen bovenaan dit blog). Kruiden als salie, Franse dragon en oregano zijn terug geknipt en lopen heel voorzichtig weer uit. En de vroege aardappelen mogen volgende week gepoot worden. Ruud, als minister van opmeten, afstanden en rechte lijnen, is alvast met het voorbereidende werk begonnen:

De paardenmest met stro heeft een deel van de winter de grond in deze bak bedekt (en zo onkruidgroei tegengehouden, nuttige stoffen aan de grond toegevoegd en het bodemleven geactiveerd). We schuiven het nu opzij. Na het poten van de aardappelen leggen we repen bruin karton tussen de aanstaande planten, en dan gaat de mest op het karton.

En dus komen er nu echt drukke tijden aan. We gaan eindelijk de tuin vullen!!

Tot slot van dit blog nog een mededeling: Dit weekend is het evenement Reclaim the Seeds. Door corona kan het niet in fysieke vorm plaatsvinden. Maar je kunt je via de website aanmelden (het is gratis, een donatie wordt zeer op prijs gesteld) en zo zaterdag en zondag via ‘zoom’ deelnemen aan online workshops, lezingen, etc. van onder andere Tuinjoop, de Tuinen van Weldadigheid, Marc Siepman (over ‘alle beestjes helpen’), Wil Sturkenboom (over het snoeien van fruitbomen), een zadenruilbeurs…… en Laura. Zij zal op zaterdagmiddag en zondagmiddag om 15.30 uitleg geven over de zaaiagenda die we samen hebben gemaakt, en vragen beantwoorden.

Omdat de Zaaiagenda voor de Moestuin in Laura’s kraam op het festival te koop zou zijn hebben we voor deze gelegenheid een leuke actie: op zaterdag en zondag 20 en 21 maart betaal je binnen Nederland geen verzendkosten. Buiten Nederland krijg je € 4,50 korting op de verzendkosten (je betaalt € 3,45 in plaats van € 7,95). Er is geen kortingscode voor nodig en het geldt dus voor iedereen (of je wel of niet Reclaim the Seeds bezoekt). 

Kijk voor het programma op Reclaim the Seeds en voor de aanbieding van de zaaiagenda voor de moestuin op deze pagina van de website van Laura. 

Tot slot dan nog even: ik heb een teeltpagina over Nieuw-Zeelandse spinazie geschreven en de pagina over Salie bijgewerkt. Nog 1 foto, van de perzik die nu bloeit. Lente!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

35 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Yvonne

Oh ben stiekem een beetje jaloers op wat je allemaal gezaait hebt en al groeit…. Ik heb de tomaten een week geleden gezaait en zijn al begonnen met kiemen… M’n paprika’s zijn 3 weken geleden al gezaait en zijn nu eindelijk ook gekiemd en kan ik volgende week verspenen
Vandaag in de koude kas broccoli, bloemkool, peterselie, bleekselderij, sla en tuinboontjes voorgezaaid dus dat duurt nog even voordat die uitkomen…

Yvonne

Klopt, maar denk dat ik volgend jaar toch wat eerder ga beginnen.

Jij ook succes en vooral plezier! Ik blijf je volgen! Altijd leuk om te lezen en kom altijd een hoop nuttige tips tegen ☺️

Jeanne

Diana,hallo.
Zet jij de rode kool planten al in de volle grond?ik heb wat plantjes gekocht,en vroeg mij dit af.met dank en een fijn weekend.

Jeanne

Dank je Diana,lekker snel antwoord.

Mikki

Fijne update. Wat hebben we zin in de lente. Je aardbeien, met hoeveel staan die in de pot? Ze staan buiten toch niet in de kas?
Groeten van Mikki

Ine

Dag Diana, een vraag over de aardappelen. Je schrijft dat de mest van de aarde op het karton gaat als je de aardappelen poot. Wat is de reden daarvoor?

John van Ginkel

Ik weet niet of dit zo de bedoeling is maar.
Waarom de mest op bruin karton??

Jan

Hallo Diana Ik heb een vraagje. Wat voor grond doe je in de aardbei emmers.
het lijkt mij wel handig ,i.v.m. vocht. Verder zijn het allemaal nuttige aanwijzingen.
groetjes Jan

Carin Nuij

Hoi Diana, ik las in je eerdere blog dat jullie een grelinette gebruiken. Ik wil er ook 1 kopen om op de Flevolande kleigrond te gebruiken. Kun je me adviseren welke goed is en waar te kopen?
Hartelijke groet, Carin

Kirsten

Hoi Carin, wij gebruiken de grelinette van de wiltfang en die werkt perfect op de zware zeeuwse klei hier.

Elisabeth

Bedoelt u met een grelinette een woelvork?? Ik gebruik die ook en ben tevreden met mijn ‘Pollet’ ( = merk) . Maar nu heb ik gelezen dat er ook een uitvoering bestaat met extra tanden die tijdens het ´woelen’ ook nog eens meteen de kluiten aarde fijn malen! Lijkt me ook wel interessant voor zwaardere grond . Als het iemand interesseert, zoek ik het nog eens op : waar te krijgen en wat het kost .

Elisabeth

Dank je wel Diana ! Ik heb intussen die woelvork met verkruimelaar terug gevonden op biogroei.be . Er steekt ook een filmpje bij en kost 140 euro .
Mooie dag nog !

Wesley

Staan je pepers/aubergine/paprika onder kunstmatig licht? Die van mij zijn een week later gezaaid, denomethode op de mediabox :). De aubergines lijken met moeite 1 blaadje te produceren na de kiembladeren (terwijl ze als eerste kiemden), de paprika’s gaan prima en de pepers lijken al weken bijna stil te staan. Terwijl ze in de woonkamer op een zonnige plek staan. Doe ik iets verkeerd of ben ik gewoon ongeduldig?

Wesley

Je hebt gelijk, het was voedingstekort. De blaadjes waren ook erg lichtgroen van kleur. Er zat een vervuiling in de zak potgrond (mycelium?) waardoor er telkens kleine paddenstoelen uit opkwamen. Die haalde ik er 2x per dag uit, maar nooit bedacht dat ze alle voedingsstoffen opnamen.

Ik heb ze wat voedingskorrels gegeven, die had ik al staan, en wat sterk verdunde vloeibare voeding. 1 aubergine heeft het opgegeven maar de rest krijgt zijn kleur terug en hervat de groei. Ik heb met een nieuwe zak aarde nog wat extra pepers en aubergine gezaaid als backup, maar ik denk dat het goed moet komen! Bedankt voor de life saver 🙂

José leijten

Hallo Diana,
Ik geef geen reactie op bovenstaande blog, maar ik heb een vraag over iets anders . Wat voor stift/potlood gebruik jij om te schrijven op de etiketten van de plantjes? Ik ben daar erg benieuwd naar , want een stift vloeit uit als die nat wordt,pen /potlood gaat niet goed. Wat dan wel????

Monique

Hey Diana, ik zie dat je veel vragen krijgt, maar de mijne staat er geloof ik niet bij: wanneer heb jij de pluksla die je nu oogst in de kas gezaaid? Ik merk dat de zaaisels van het najaar van spinazie en raapstelen en wat romaine sla nu pas op gang beginnen te komen. Ik had dit misschien al eerder moeten zaaien… maar toen stond mijn kas nog vol met tomaten.

Ellie

Hallo Diana,
Wat leuk altijd om je blogs te lezen. Mag ik je wat vragen over de repen karton die je gebruikt om onkruid tegen te gaan en bodem vochtig te houden?
Je hebt eerder een keer laten zien dat je hiervoor ook wel stroken zwart plastic of worteldoek (ik weet niet meer precies wat) voor gebruikt.
Dat leek mij heel handig, zeker gezien het onkruid. Ik heb dat dus afgelopen jaar geprobeerd met anti-worteldoek. Hier heb ik stroken van geknipt. Maar dat rafelt bij mij en die rafels verdwijnen vervolgens in de tuin. Dus dat is niet handig. Wat gebruik jij daarvoor, niet het worteldoek dat ik heb gebruikt neem ik aan?
Veel plezier met al je stekjes en zaaien!

Elisabeth

Dag Diana, heel veel dank voor je mooie blog met veel practische tips ! Veel van mijn vragen zijn al gesteld en beantwoord . Alleen deze wat betreft je aardbeien in een pot . Hoe dikwijls geef je tijdens de groei nog meststof bij ? En waarmee ?
Hartelijk dank en nog veel moestuin plezier

Elisabeth

Dank je wel ! Hiermee kan ik verder

Eveline

Wow, wat een berg verschillende zaden weer. Ik heb echt bewondering voor jullie. Vorige week heb ik de vensterbank bij mijn moeder maar weer bezet met ananaskers en tomatenzaadjes, want wij hebben slechts 1 geschikte vensterbank op het oosten. Daar staan nu 2 soorten paprika’s en pepers, wat luffaplantjes en bakjes allerlei voorgezaaide bloemen/ groenten. Ik heb met onze beperkte ruimte een heel systeem van zaaien, verspenen en verplaatsen naar ons koude kasje. Voorheen zaaide ik ook veel meer in de volle grond, alleen de laatste jaren merk ik dat dat slechter opkomt door de droogte in het voorjaar. Ben heel benieuwd wat het dit jaar weer gaat doen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties