Prioriteiten

Ik was vorige week vrijdag net te laat om een blog te schrijven. Dat kwam doordat ik per se alle planten in de kas wilde planten. Met de vooruitzichten van misschien wel 25 graden (en dus ruim 40 graden in de kas) had ik besloten dat dat voorrang boven alles in de tuin had. Het was toen met 25 graden in de kas (met hard werken) ook al warm zat. Maar het is gelukt, op vrijdagmiddag (vorige week dus) plantte ik de laatste van de 88 tomaten, 26 paprika’s, 4 pepers, 10 aubergines en 3 komkommers uit (ik heb speciaal voor dit blog even geteld). Ppffff.

Niet alleen ppffff voor het graven van de gaten en het planten van de zaailingen, natuurlijk ook voor het eerst nog een keer onkruidvrij maken van de grond in de kas en die aanharken. En voor het uitmeten en zetten van de stokken (ik heb er nog spierpijn van 😁), het bevestigen van de labels (het makkelijkste werkje), het maken van een klimrek voor de komkommers, en tot slot voor het water geven van de geplante zaailingen (en voor al die zaailingen bij elkaar heb ik het ook al gauw over een stuk of 30 gieters).

En nu ben ik vooralsnog (ik hou graag een slag om de arm) heel erg blij. Blij met alle soorten en planten, vol verwachting denkend aan de opbrengst maar ik ben ook blij omdat dit altijd mijn taak was (en nog steeds is). Jan wiedt stevig door en helpt met planten, water geven, etc. Maar de kas laat hij mijn domein zijn. Eigenlijk zoals Ruud dat ook altijd deed. Want ik weet nu eenmaal wat ik heb gezaaid, wat ik op welke plaats wil, met de meest gunstige plantafstand, etc. Jan, zijn vrouw Els en vooral zijn kleinkinderen houden ook heel erg veel van tomaten. Vandaar die 88 planten. Want dat zou in theorie ruim voldoende opbrengst moeten geven.

Het was ook hoog tijd om de zaailingen voor de kas te planten. Ik zaai de laatste jaren tomaten altijd in de eerste week van maart (dit jaar op 5 maart), en ik plant de zaailingen ook altijd in de laatste dagen van april in de kas uit. Maar dit jaar waren de zaailingen serieus veel groter dan in andere jaren.

Kijk, echt al heel lang (maar niet dun en iel – ze staan dan ook al een paar weken in de kas), gewoon al heel groot/hoog):

Komt het door het andere merk potgrond dat ik gebruikte, of misschien toch door de warmere dagen? Wellicht een beetje van allebei. Hoe dan ook; de tomatenzaailingen waren bij het uitplanten al zeker 40 centimeter hoog. Ik plant ze altijd wat dieper. Paprika’s, aubergines en pepers vinden dat niet heel fijn (nou ja, iets dieper – zo’n 2 centimeter – is prima, dan zitten ze ook gelijk goed stevig in de grond). Maar tomatenplanten vinden het heerlijk om nog wat dieper te worden geplant: zo fijn zelfs dat ze worteltjes maken langs het stukje steel dat onder grond zit (met daardoor nog meer wortels = opname van voedingsstoffen en vocht = sterker en groeikrachtiger). Ik plant tomaten altijd zo diep dat de twee kiemblaadjes 2 tot 3 centimeter onder de grond zitten, dus bij elkaar wel zo’n 5 tot 6 centimeter dieper dan de zaailingen in hun potje stonden. Al hangt het natuurlijk af van het formaat en de vorm van de jonge plant; misschien kan ik beter zeggen dat ik ze zo diep plant tot het eerste echte blaadje de grond raakt. Dat breek ik er dan ook vaak gelijk vanaf, als er voldoende blad is – want anders zou het nat op de grond liggen met bijvoorbeeld meer kans op schimmels.

Sommige planten maken zelfs al hun eerste bloemknoppen (zie de foto bovenaan dit blog; nog heel klein hoor, maar het begin is er. Gisteren zag ik zelfs de eerste bloeiende tomatenbloempjes, heel vroeg, op 30 april al! In dit geval van het ras Queen Aliquippa, dat toch bekend staat als middelvroeg ras.

En zo ziet de kas er na het planten uit, met een plantafstand van 60 x 35 centimeter, en uiteraard gelijk stokken erbij (touw kan ook maar daar ben ik nou eenmaal zelf niet zo’n fan, ieder het zijne):

Niet alleen de planten in de kas groeien als een malle, dat geldt ook voor de planten buiten, en voor de zaailingen in de tray’s. De kas staat helemaal vol met potjes, bakken en tray’s, met zaailingen en stekken. Het kost heel veel tijd om ze telkens water te geven, dus die allemaal uitplanten is het eerstvolgende op mijn prioriteitenlijstje. Alleen de kleine zaailingen (zoals bleekselderij, peterselie, etc.) ga ik eerst nog in 9-centimeter potjes oppotten.

Eén van de vele bakken met tray’s met zaailingen, in dit geval zie ik zonnebloemen, Cosmos, rode kool, rucola, en iets van korenbloemen – denk ik. Het zijn er zoveel dat ik zelf telkens moet zoeken welke soorten in welke bak/tray staan 🙄😁

Ik schreef in mijn vorige blog over het aardappelvak en dat het toch handig is om markeringsstokjes te gebruiken. En zie hier wat een week met 2 dagen regen kunnen doen:

Ja, ik zie heel voorzichtig de eerste aardappelen boven komen. Maar in dit vak zie ik nu toch vooral heel veel heermoes, rode melde, komkommerkruid en andere zaailingen van ‘onkruid’ en/of groenbemester. Ik zou kunnen wieden, want de aardappelen die nog niet boven zijn liggen onder de grond op de lijnen van de witte stokjes. Maar ik heb er geen tijd voor hè. Een bekend gezegde is “Wie zaait zal oogsten”. Maar dat is eigenlijk nooit een zekerheid, eerder een verwachting, en soms zelfs alleen maar een wens of hoop. Elke moestuinder weet dat de weg tussen zaaien en oogsten geplaveid is met vele potentiële ongelukken, ziekten en belagers. Nee, een betere gezegde zou zijn: “Wie zaait zal alles ook nog moeten uitplanten, en daarna nog maandenlang moeten verzorgen, beschermen en koesteren voor er wellicht een keer geoogst zou kunnen worden” 😁

Oh ja, ik ging op donderdag nog even naar de tuin, en dit is wat 3 dagen van 25 graden na de eerder genoemde regenbuien doet. Dat heet dan groeizaam weer:

Misschien toch elke dag even 10 minuten proberen te schoffelen. De grond is ondertussen droog genoeg, het onkruid nog niet te groot en ik kan de omgeschoffelde plantjes lekker laten liggen als mulchlaag.

Maar ik wil deze week dus ook de stokken voor de staakbonen zetten (die ik afgelopen maandag zaaide). En zoveel mogelijk zaailingen uitplanten. En water geven wat ik uitplantte. En water geven in de kas. En nog meer uitplanten. En zaaien (2e keer bietjes is ook mislukt, eigen schuld, ik had de tray in een onderbak gezet en die heeft na de regen in een hoekje zeker 5 dagen vol met water gestaan).

Niet alleen het onkruid tiert welig, zoals ik al schreef komen ook de aardappelen bovengronds. En de grote kuip met sla en koolrabi doet het ook prima:

Ook de knoflook doet het vooralsnog goed. Ze had wat compacter mogen zijn, voor het mooi iets aan de lange en dunne kant. Maar een kniesoor die daar op let. Ik heb nog geen voeding gegeven en zie dat ze zeker geen stikstof nodig heeft (gezien het frisgroene blad en de hoge planten). Mmm, in dit vak stond de groenbemester winterrogge naast en tussen de plantjes in, zou dat voor deze ontwikkeling hebben gezorgd?

Hoe dan ook, ongetwijfeld willen de knofloken nu wel wat kali; uien, en sjalotten houden daar ook van (het zorgt onder andere voor een goed transport van voedingsstoffen en vocht, en helpt om een mooie bol/knol van ruim formaat te vormen). En dus krijgen de planten deze week een klein beetje as uit de houtkachel (bevat altijd veel kali, en ook nog wat Calcium en Magnesium).

Ik heb het er dus druk mee. En daar is niks mis mee. Ik ga snel verder, alle zaailingen die ik deze ochtend kan uitplanten hoef ik niet elke dag (en soms zelfs wel 2 keer per dag) water te geven, en daarna staat er wel weer wat nieuws op mijn prioriteitenlijst. Zoals de tomaten voor het eerst opbinden, wieden, water geven, mais, courgettes en pompoenen uitplanten, de watertonnen vullen, het karton in de kas als onderdeel van bodembedekking tussen de planten in leggen. Etc.

Nog 1 foto, van een bloem. Dit keer van de winterharde vaste plant Geum Pretticoats. Een echte voorjaarsbloeier die veel bestuivers lokt. En deze is extra leuk, met gevulde en wat grotere (en mede daardoor knikkende) bloempjes in een mooie crème kleur met wat abrikoos en rozerood.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Nanny de Jager

Dag Diana,
Ik snap je prioriteit heel goed: tomaten, paprika’s, pepers en aubergines planten is voor jou belangrijker dan de blog schrijven. Zeker met warme dagen in het vooruitzicht. Van mijn eigen kas weet ik dan het daar dan echt veel te warm is om te werken.
Zelf tuinier ik in Asturias, een groene regio in het noorden van Spanje met een gematigd klimaat. Dit voorjaar is het in NL een stuk warmer en droger dan bij ons.
Ook op deze verre plek raadpleeg ik regelmatig jouw website om te lezen hoe jij de dingen doet in jouw moestuin. Met Ruud in een verpleeghuis snap ik dat het je niet elke week lukt om een blog te schrijven. Dat is niet erg. Je hebt al zoveel kennis en ervaring met ons moestuinders gedeeld op je blog. Dankjewel daarvoor.
Groeten uit Asturias, Nanny

Helen Slappendel

Hallo Diana,
Als geroepen kwam jouw ervaring over de tomaten, ik had ze vast en zeker te hoog geplant. Dit prachtige weer zal alles goed doen maar wat een sjouw werk met de gieters.
Ben instant verliefd op de Geum Petticoats, wat een juweeltje, daar ga ik naar op zoek. Hopelijk komen er dan wat meer verstuivers onze kant op.
Fijn weer dit allemaal te mogen lezen (en vooral leren).
Groetjes Helen

Robert De Bock

Hey Diana
Altijd leuk je te lezen. Ik kijk er elke week naar uit. Een bezige bij ben je !
Ik hou het op 28 tomatenplanten : 16 in de kas en 12 buiten in de moestuin.
Buiten planten geeft mij de mogelijkheid mijn kas te benutten met andere groenten.
Dit jaar ga ik eens een experiment wagen : in het plantgat van de tomaten ga ik wat netels stoppen om ze aan de groei te krijgen. Daarna ga ik mulchen met Russische smeerwortel omwille van de kalium. Ben benieuwd naar het resultaat.
Hartelijke groet
Robert

Petra

Hoi Robert, Diana en andere lezers,
sinds Carine P , een van de andere lezers enkele jaren terug deze tip (brandnetelbladeren in plantgat) in een reactie plaatste, doe ik dit ook. Met als resultaat sterke planten. Dit jaar ga ik voor de eerste keer later in het groeiproces van de tomatenplanten smeerwortel (Bocking 14) geven voor, zoals Diana verteld de kalium. Ik ben benieuwd.
succes en groeten,
Petra

Pien W

Dag Robert, Diana, Petra en alle anderen! Ook ik ben /was fan van brandnetels en maakte gier etc. Kort geleden heb ik een Belgisch onderzoek gelezen waaruit bleek dat brandnetels de beste plant zou zijn om pfas uit de grond te halen. Na bijna 1 jaar zou de grond zelfs vrij zijn van pfas. De planten zuiveren de grond (perfect) maar slaan de pfas op in de bladeren. En nu kijk ik, absolute amateur, toch iets anders aan tegen die brandnetelbladeren. Want mijn gevoel zegt dat als de pfas in het blad zit de planten die je er mee voedt dus ook onbewust pfas bezorgt. En om dan de opbrengst van die planten te gaan eten…..dat lijkt mij minder gezond. Ik kan alleen nergens vinden of mijn gevoel klopt. Is er iemand die hier iets meer van weet?
Groet, Pien
NB: wellicht zijn hier hobbykippenhouders die hun eieren niet meer durven te eten en ze weggooien. Doe dat dan in de grijze bak. Die rommel wordt zo heftig verhit dat de pfas grotendeels uit elkaar valt. Gooi je ze in de groene bak of op je composthoop dan breng je pfas de natuur in en dat…nee, dat wil niemand.

Tessa

Hi Pien, heb je misschien een linkje naar dat Belgische onderzoek? Onze test zit in de post… Ik moet je helaas teleurstellen. Het is idd beter om pfas-eieren niet in de groenbak te gooien. Maar als een pfas-stof al uit elkaar valt zijn de delen net zo giftig als het origineel. De onnatuurlijke fluor-koolstofverbindingen (die pfas kenmerkt) zijn nagenoeg onbreekbaar. En daarin zit het probleem. Oxidatie (door verhitting) lost dat probleem niet op. Maar ik heb ook al een licht hoopgeven onderzoek uit VS/China gelezen waar ze met sonische golven in vloeistof die verbinding hebben kunnen breken. Het is een begin.

Pien W

Hoi Tessa! Een specifiek linkje heb ik zo snel niet maar ik heb het gelezen bij vilt.be. En via trefwoorden “vilt brandnetels” of “vilt pfas” krijg je veel info. Overigens is hun dagelijkse nieuwsbrief een aanrader. Groet Pien

Con

Hoi Pien nu word ik ongerust, denk jij dat de brandnetels uit eigen tuin, waar je al jaren woont pfas in hun bladeren hebben? Ik heb een heel veld met brandnetels omdat ik hier vlinders heb die alleen kunnen overleven door de bloemen van brandnetels, mijn tuin is groot genoeg voor mij geen probleem. Zou natuurlijk nooit brandnetels die langs de weg groeien nemen.
Er is wel een plek in onze tuin waar niks wil groeien of heel langzaam, op dat deel zetten we niks meer, ik vertrouw het daar niet. Volgens mijn man is dat omdat daar veel stenen in de grond zitten, ik niet zo zeker of dat de reden is. 
Wij hebben geen kippen dus ook geen eigen eieren, deze haal ik bij mijn buurman (boer) deze heeft vrijlopende kippen. Of ik neem bio-eitjes van vrijlopende kippen. Dit zou betekenen dat ik eitje zou moeten kopen van kippen die nooit buitenkomen?
Oef heftig.
Ook hier wordt steeds vaker aandacht gegeven aan pfas, maar ik geloof dat het de meeste niet kan schelen. Zou ik niet regelmatig er in de buitenlandse kranten overlezen zou ik ook niet veel over weten. 
Maar als je zo gaat door denken, wat is dan nog eetbaar. Wij halen alles wat we niet zelf hebben, helaas dit jaar niet veel, op de boerenmarkt, dan weet ik eigenlijk ook niet waar het nu precies vandaan komt en wat daar vroeger was.
Wij eten nooit chemie, geen pakjes of zakjes, alleen de buitenpaden van de supermarkt, geen asperges uit Peru etc., die halen we ook bij de teler, maar zijn asperges ook nog wel gezond.
Ik ga nachtmerries krijgen, o jee.
Kan je link van dat onderzoek svp plaatsen.

Stond dat idee met ei in je haar niet in de Margriet, ik herinner mij er vaag aan. Heerlijk roerei in je haar, hahahaa. 
Een goede tip voor een prachtig gebakken ei. 
Ei in een potje flink schudden en dan door een theezeefje laten lopen, een beetje melk erbij en dan met boter op een zacht pitje met deksel laten stollen, je krijgt als het ware een Japans sushi ei. De kok van dit recept doet er ipv zout een paar kruimels chips over. Die heb ik nooit, maar gewoon zout is ook lekker. Smaakt veel beter dan in je haar, ik zie het zo voor me.
groetjes

Pien W

Hoi Con! Ik heb hier boven naar Tessa gereageerd op die eerdere berichten. Ik ben absoluut geen pfasdeskundige maar ik lees alles, los en vast, vanwege mijn kippen. Ik heb kippen omdat eieren van kippen die van zonlucht kunnen genieten veel gezonder zijn. Cholsterolverlagend, de goede verhouding van omegavetzuren of hoe het allemaal mag heten. En bovenal, dat schattige, rustgevend gescharrel van mijn dames. En ik ben een fanatieke wormenkweker vanwege de wormenmest etc. Dus de gedachte dat juist die wormen de boosdoener zijn is voor mij een nachtmerrie. Want het cirkeltje leek zo rond. Geen gif in de tuin, wormen kweken etc. Ik heb al ik weet niet hoe vaak gedacht de eieren te laten testen maar stél dat onze tuin vol met pfas zou zitten dan stort mijn biologische droomwereld in. Geen eieren, geen groente/fruit uit eigen tuin, weg hobby. Ik moet er niet aan denken. Mijn dilemma:wil ik het weten of juist niet. Harde realiteit of juist zalige onwetendheid. Wij zijn er nog niet uit. Maar jij woont ook nog in Oostenrijk. Afgelopen week was er heisa rond o.a. Oostenrijkse wijn. Bomvol pfas terwijl in diezelfde wijn uit 1998 (of zoiets) geen enkele pfas gevonden werd. Kan ook haast niet, zo lang bestaat dat spul niet. Gaan wij dan geen druiven meer eten? Ik weet het echt niet. Wij moeten niet het kind met het badwater gaan weggooien want niet bespoten spul kàn niet meer nadelen dan voordelen hebben. En ter geruststelling, in asperges wordt weinig tot geen pfas gevonden.
Jouw tip om chips te verkruimelen vind ik leuk! Nooit aan gedacht maar zal echt lekker zijn! Groet, Pien

Tessa

Ik moet eerlijk bekennen dat onze test ook eerst een week of 2 op mijn eettafel heeft gelegen voor ‘ie op de bus ging. Ik heb er af en toe mijn tong naar uitgestoken. Maar wij eten zoveel eitjes (enig dierlijk eiwit dat wij eten) dat ik het toch wil weten. Net als jij eten wij veel groenten uit eigen tuin dus als de grond niet goed is krijg je een onwenselijk stapeleffect. Goed om dan uit te zoeken welke groenten wel of niet goed pfas opnemen. Fijn dat asperges veilig zijn, daar zet ik graag meer van 🙂 Jouw brandneteltip geeft mij hoop dat ik misschien mijn grond kan opknappen, mocht het mis zijn.
Kleine tip van mij: kijk ook eens op pfasinkaart Je kan zien dat goede en slechte uitslagen vlak bij elkaar kunnen liggen. Als je je het kan veroorloven zou ik voor een van de duurdere meer gedetailleerde testen gaan. Ik heb pfastest gekozen en weet helaas nu pas dat deze minder info geeft dan de andere. Sterkte Pien (en andere blij-ei-liefhebbers), ik hoop dat jouw grond gewoon oke is. In afwachting ben ik vast aan het uitzoeken waar ik besmette eieren veilig voor kan gebruiken. Veel verder dan tempera ben ik helaas nog niet gekomen. Tips zijn welkom 😉

Pien W

Haha! Heel herkenbaar! Ik ken de kaart die je noemde, fantastisch van Dreas dat hij die in het leven heeft geroepen. En inderdaad verbijsterend, lokaties vlak bij elkaar met verschillende uitslagen. Ik heb gelezen dat de pfas zich hecht aan bronnen van eiwit maar dat de pfas in de eieren wonderlijk genoeg (veel) minder in het eiwit zit dan in de dooier. En ook ik ga stukjes in mijn tuin die ik volgend jaar wil beplanten eerst ga bewerken met brandnetels. Baadt het niet dan schaadt het niet. Maar mijn ha,ha in de aanhef sloeg op jouw tempera. Ik dacht: arme Tessa ze maakt tempura en daar zit volgens mij vis in. De meest vervuilde bron….
maar omdat jij altijd heel secuur bent ging ik toch maar even googlen….wat leuk! Tempera is verf! En hoe ironisch, ik vermoed dat die mét pfas zelfs extra sterk is. Dus slim van jou!! Succes met de uitslag straks!! Ik duim voor je!!
Overigens..als je inderdaad weinig/geen dierlijk eiwit eet gok ik dat je je iets minder zorgen hoeft te maken. De “norm” is gebaseerd op de veronderstelling dat mensen wel vlees en zuivel eten. Dus de norm voor jullie zou-alweer, als deze amateur het goed ziet- iets ruimer liggen. Groet, Pien

Robert De Bock

Hey Petra
Dit bewijst dat ik op de goede weg ben.😀
Een vriend doet ganzenmest in het plantgat en dat werkt ook goed, maar ik heb geen ganzen, wel kippen en kippenmest bevat heel veel stikstof. Dus dat durf ik niet.
Mvg
Robert

CarineP

Dag Petra,
prima idee om na een paar weken smeerwortelbladeren rond de planten te leggen! Ik maak geen gier meer, ben zo een beetje deze fase voorbij. De laatste jaren mulch ik vooral rechtstreeks met bladeren. Dit werkt eerder geleidelijker. Wat ik de laatste tijd ook doe, is in een regenvat netels gooien. Na een paar dagen geef ik dit aan mijn planten. Het is niet zo sterk als gier, maar bevat wel wat voedingsstoffen. Kwestie om het leven te vergemakkelijken 😉 .
ik begin morgen mijn eerste tomatenplanten buiten te zetten (vandaag en morgen vruchtdag).
groetjes
carine

Robert De Bock

Diana
Gaan de voedingsstoffen dan door het karton geraken ???

CarineP

Dag Robert,
ja hoor. Het karton trekt enorm de aardwormen aan en in een mum van tijd is het karton verteerd. Ik gebruik dit al jaren met als resultaat veel minder werk. Wel bruin karton zonder plakband etc.
groetjes
carine

Robert De Bock

Dankjewel Carine,
Ben terug wat wijzer geworden.

Margriet.M

Hallo Diana,
Heerlijk om jouw blog weer te lezen,
Ook ik bemerk de druk om alles op tijd verpot en in de grond te krijgen.
Maar mijn aantallen zijn gelukkig veel kleiner.
Ik heb dit jaar een aantal tomaten in Hangpotten en wil dat eens uitproberen met name de kleine tomaatjes om te snoepen, ik ben toch niet een hele grote tomateneter, dat was mijn man waar ik ze dan voor teelde.
Maar de tuin staat er weer prachtig bij en Ik heb in mijn achtertuin afgelopen week maandag
De stokbonen al in de volle grond gezet en ze doen het prima!(heb binnentuin op het Zuiden).
Iedereen weer fijn tuin week geweest met perfect weer.
Groet Margriet.M

John

Hier staan de tomaten al enkele weken in de kas. Ik heb al de eerste tomaten eraan. Echt een uitvinding zo’n groeilamp waarmee je in januari al kan beginnen 🙂

1000037197
riekie

Ha Diana, je hebt groot gelijk, de plantjes gaan voor alles, want jij hebt ze op de wereld gezet en mag er goed voor zorgen, je hebt ook zoveel maar het is jouw liefde en ziet er goed uit, sterkte met alles
warme groet Riekie

Ineke

In de kas, maar een kleintje, de tomaten een paar weken geleden erin gezet. Tot mijn verbazing toch slakken in de tomaten gehad. Kop eruit gegeten. Gelukkig nog een paar reserve planten. In de kas wel twee slakkenvallen met bier en daar komen ook slakken in, maar ook uien aan de zijkant gepoot. Vanmorgen 3 slakken gevangen die op een plat liggend uienblad zaten. In de kas dit jaar geen komkommers. Vorig jaar alles bitter geworden. Als ik 18 mei weer terug ben van een weekje buutenland ga ik pas de komkommers zaaien en in een pot zetten.

Con

😀

1000016514

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties