Vocht

In een vorig blog schreef ik dat het uitplanten van alle zaailingen, stekken en planten mijn prioriteit hadden. Helaas is dat niet helemaal gelukt. Het is ook weer niet heel slecht hoor, er staan nog 2 bakken met zaailingen (het waren er zeker 8, ik heb dus zeker mijn best gedaan). Maar de droogte eist deze weken alle aandacht, en water geven kost nu eenmaal tijd. De fruitbomen en –struiken kunnen zich nog prima redden maar jonge zaailingen hebben voldoende vocht nodig voor een goede start. En hoe langer de droogte aanhoudt, hoe meer soorten planten ook wat water nodig hebben. Zo geven we de uitgeplante stekken water, jonge vaste planten, en ondertussen ook de bonen en tuinbonen, de volwassen vaste planten, aardappelplanten en knoflookplanten (die toch al sinds half oktober groeien en dus best een behoorlijk wortelgestel hebben). 

Oh ja, laat ik alle potten en kuipen niet vergeten. En natuurlijk alle planten die in de kas staan. Door de warmte moeten die zelfs al wel elke 3 dagen een flinke slok water krijgen. En dus zijn de watertonnen leeg en al weer gevuld en zetten we elke 3 dagen de pomp aan. Ik zeg het niet snel: een heerlijke malse regenbui (bij voorkeur in de nacht) zou van harte welkom zijn. 

Sla (het ras Forellenschluss) in een kuip

Driekwart van de beschikbare tijd gaat op aan water geven. Daarnaast probeer ik probeer elke dag ook nog even wat zaailingen/planten uit te planten. En dus staan de stokbonen in de grond, de courgettes (de pompoenen staan voor dit weekend op de planning), mais, bieten, sla, peterselie, koolrabi, etc., en wat korenbloemen, zonnebloemen en andere eenjarige soorten.

Mmmm, de tuin staat vol. Ik heb weer eens ouderwets ruimtegebrek 😁. En dus eet ik dit weekend sla: de planten zijn nog jong en klein (en extra mals en lekker), dan kan ik volgende week weer wat zaaien (uiteraard nieuwe sla maar ook nog wat koolrabi, palmkool, extra bietjes en zo nog wat soorten) die uiteindelijk de plekken die leeg gaan komen kunnen gaan nemen. Op de sla na gaat dat nog wel even duren. Want de tuinbonen staan er prima bij en bloeien volop, maar de oogst laat nog wel een paar weken op zich wachten.

Het ruimtegebrek komt ook doordat ik extra veel aardappelen pootte (vindt Jan heel lekker), en extra veel bonen (vinden we allebei heel lekker). Ik kocht zaden van stoksperziebonen, stoksnijbonen en stokspekbonen. Ik zaaide ze thuis, 7 zaden in een 9-centimeter-potje (zie foto bovenaan dit blog). Zo leerde ik het van Ruud: altijd 7 bonenzaailingen per stok, geen 6 en geen 8: het moet altijd een oneven aantal zijn – als uitleg gaf hij altijd dat 6 te weinig is en 8 teveel – daar moest ik het mee doen. Van alle drie de soorten staan er nu 5 dubbele stokken = 3 x 5 x2 = 30 stokken met 7 bonen per stok. Er is dus ook geen plaats meer voor pronkbonen 🙄😁

Ik heb nog wel 2 lege kuipen. Ik wilde er al Zinnia’s in uitplanten maar bedenk nu dat ik er ook stambonen in zou kunnen zetten. Of toch pluksla? Of rucola. Of toch nog een 2e pol munt in pot, want dat drink ik zo graag.

Ik raak ook een klein beetje in de war van dit warme en droge weer. Soms voelt het als juni, ook de tomaten in de kas voelen dat zo. Ze zijn al ruim 50 centimeter hoog en bloeien volop. In sommige planten zie ik zelfs al een heel klein tomaatje hangen. Ik vind dit de spannendste tijd als het om tomaten gaat, er zijn zoveel verschillen te zien, in bladvorm, aantal bloempjes, formaat en groei van de planten, etc. Romatomaten lijken bijvoorbeeld altijd iets slanker en slungelachtig te groeien en ook hun bloemknoppen zijn al wat langer en slanker dan die van de andere tomaten. En dan de multiflora’s, de tomaten waarvan de bloeistengels door een genetisch ‘dingetje’ (want een foutje kan ik het echt niet noemen) veel vaker vertakken, met een extra grote opbrengst tot gevolg.

Bloemtros van multiflora-tomaat Centiflor Black Hypertress

Aan de komkommer- en paprikaplanten zie ik dat de grond nog best koud is want die staan stil en wachten op warme dagen maar daarbij dan ook warmere nachten. Ik kreeg wat haast, voelde dat ik al heel laat was met het uitplanten van mais, courgettes en pompoenen. Terwijl het uiteindelijk gewoon 16 mei is. Niks laat dus, ik ben eigenlijk prima op tijd. Als het eind volgende week wat wisselvalliger wordt komt hopelijk ook het normale tijdsbesef ook weer een beetje terug.

En groeien de planten wat beter. Het gaat echt niet slecht, maar water geven met gieters of een pomp: het blijft behelpen, niets kan op tegen een goede regenbui (uiteraard graag zonder storm of hagel erbij). En daarna dan bij voorkeur weer mooi weer. Als ik mocht kiezen….. 😁

Tot slot nog één foto, van (met dank aan Robert) basilicum African Blue, een extra sterke en kruidige basilicum met blauwgroen blad met wat donkerpaars erin. De bloemen zijn steriel, ze wordt uit stek vermeerderd (en dus ook vaak als kuipplant overwinterd). In vergelijking met de basilicum die ik zelf zaaide groeit ze veel sneller en bloeit ze ook veel sneller (en langer).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ellen Amstelveen

De basilicum is fantastisch. Ook heel gemakkelijk te stekken door een takje, met of zonder bloemen, in water te zetten. Hij ruikt heerlijk, bloeit lang en insecten zijn er ook heel blij mee. Alleen om te eten vindt ik het niet zo geschikt. Het wordt wel een mooie struik.

Anneke

Bedankt weer voor de fijne blog, alleen zie ik geen foto van de Basilicum op mijn tablet. Komt deze foto bij anderen wel in beeld?

Janneke

Ja, heb print bijgevoegd hopelijk zie je die wel.

Screenshot_20250517_085458_Samsung-Internet
Pien W

Ik kijk ook op tablet en heb de foto wel gelijk gekregen. Groet, Pien

Jacqueline

Hoi Diana en Ruud
Mijn eerste reactie hier, deze site is al een paar jaar mijn absolute naslagwerk. Waarvoor mijn complimenten!
Je verhaal is heel herkenbaar. Ik heb veel zaailingen buiten gezet (perspotjes in veenmanskratten). Uiteindelijk toch ook nog wel veel slakkenvraat daarin. En de perspotjes zijn erg gevoelig voor uitdrogen. 
Mijn tomaten staan al 5 weken in de kas en heb ze vorige week heel diep in de grond gezet. Ik wil graag de tuin automatiseren qua bewatering maar momenteel 2 uur per dag bezig met sproeien. En het onkruid doet het ook goed waar gesproeid wordt. 
Ik had een vraag, ik zit vaak oude blogs te lezen en de reacties (en je antwoorden). Daar staat vaak nuttige informatie in. Maar als datum dat het geplaatst is staat dan bijvoorbeeld ‘3 jaar geleden’. Zou het niet een goed idee zijn om de tijdsnotatie te veranderen in de datum?
Zodat je weet welke maand van toepassing is?
En kan ik een meloen tussen tomatenplanten laten kruipen denk je?
Bedankt voor alle tips die ik hier lees. Dat moet veel werk voor je zijn, zeker omdat het juist de periodes zijn dat je het zelf hartstikke druk hebt. Groetjes, ook aan Ruud! 

José

Héérlijke blog weer dank je wel! Toptip die basilicum weet iemand waar die verkrijgbaar is? W.b. bewatering in de kas heb ik aardewerken pijpjes van +-35 cm lengte ingegraven om in te gieten dat lijkt te werken. En vorige week kruiden gezaaid als ‘onderzaai’ bij de komkommers om de bovenste laag ook vochtiger te houden. Ben benieuwd 🙂

José

Hoi Diana dank voor je reactie! Ik zie het nu pas nu ik je nieuwe blog lees 🙂 Online zag ik het niet zo snel dus heel fijn dat ik nu weet waar ik de African Blue kan vinden! En heerlijk die buitjes inderdaad.. en ook echt nodig de vaten waren hier leeg. Hopelijk valt er nog wat meer. Fijne week ik kijk alweer uit naar je volgende blog!  🌿  💕 

Wer Ner

Ik leef vol met je mee dat de natuur ook eens mag sproeien. Helaas is de wens van allen altijd : in de nacht! Als nachtportier zou ik dan mijn hele leven in de regen werken… dus het mag ook overdag eens.

Helen Slappendel

Weer zo genoten van jou blog! Dat je er nog tijd voor hebt. Ben geen moestuin tuimierder maar lees dit heel graag. Lees bij jou over rucola, gember en basilicum…. Zou dat ook in een pot kunnen? Welke zou jij adviseren? De zakjes uit de supermarkt zijn zo bar slecht.
De kweekbak staat vol met mooie gekregen plantjes pepers en aubergine 😁
Succes met de tuin, groetjes ook aan Ruud!

Annemiek van Moorst

Dank je Diana en heel veel succes! Met tuin en Ruud. Met alles. In Italië heb ik na overvloedige oogst de tuinbonen allemaal gerooid 🙂 Wat een verschil. Aptil was warm maar mei is weer enorm nat en koude nachten. De klimaatverandering is ernstig.

Gerrie

Diana, vorig jaar halverwege september heb ik nog pronkbonen gelegd onder het motto als er geen opbrengst komt dan kan ik in ieder geval genieten van de mooie bloemen. Van de ca. 50 planten kwam tot november 7 kg af, dus nog tijd genoeg 🙂

Heavy D.

Dag Diana,
Ik wou even laten weten dat je deze post getagged hebt als “Blog 2020” en de vorige post als “Blog 2024”

Joke

Hi Diana, lees je blogs altijd met veel plezier, wat een energie straalt er uit. Ook de website is super mooi en zo leerzaam. Heb intussen ook de zaai agenda naast me liggen. Zo leer ik met jouw/jullie hulp er iedere dag er weer wat bij. 😊

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties