Monsters

Ik liet vorige week al een foto van de tomaat Sprite zien. Ondertussen is ze nog flink gegroeid, ruim 2 meter hoog en ze schiet aan alle kanten uit haar kooi. Ondertussen oogst ik er, als het lukt, tomaatjes van, ik pulk ze met een Hans & Grietje-achtig gevoel tussen de mazen van de roestvrijstalen kolom. Knibbel Knabbel Knuisje….. Er zitten letterlijk honderden bloemen in de 2 planten, ik tik me het ongans :-). Dit tomatenras Nipples kan er trouwens ook wat van:

Nog zo’n ‘monster’ is natuurlijk weer het klimrek met pompoenen. Vorig jaar was het een leuk experiment en dus dit jaar zeker voor herhaling vatbaar (met iets minder stokken, iets meer ruimte en iets minder planten). In mei zag het rek met plantjes er nog bijna iel uit, tot ik tijdens de groeispurt in juni de stengels 3 keer per week moest opbinden. En nu laat ik de planten ‘los’, de stengels en bladeren groeien boven het rek uit en ik kan er niet heel goed meer bij (door de hoogte van ruim 2 meter, maar ook de grote bladeren waar ik tussen moet laveren).

Eigenlijk geldt het voor de hele moestuin; ik laat het los want ik kan haar niet meer bijbenen. Ik begin elk voorjaar weer in een normaal tempo te zaaien en planten, wieden en water te geven, maar ergens in de zomer haalt de hele moestuin me in. Alles komt nu tegelijk; het onkruid groeit tegen de klippen op en we sjouwen kilo’s oogst mee naar huis (die ook niet vanzelf in pot, vriezer of andere voorraad verdwijnt).

Er valt niet veel meer ‘te sturen’, het gaat nu zoals het gaat. Snijbiet schiet door? Eruit en nieuwe zaaien. Dan kan gelijk op die plaats de nieuwe knolvenkel erin. Melde die omvalt? Snel een stok erbij. Eerst tomaten plukken. Een zieke tomaat? Eruit! Potten water geven. Een scheef gezakte paprikaplant opbinden. Komkommers oogsten (en vanavond in zoetzuur zetten).

Ik heb zoete aardappelen in volle grond, speciekuip en groeizak (hieronder). Bij de planten in speciekuipen lukt het me nog wel om ze op te binden:

Maar die in de groeizakken overgroeien de zak en vervolgens kruipen ze over de grond en het looppad:

Prima, ik schuif ze wel een beetje opzij zodat we er niet op trappen. Misschien kunnen we ook eens wat blad oogsten en eten. Maar daar komt het nu nog even niet van want in de kas staat een overvolle speciekuip met kangkung waar we nodig uit moeten oogsten.

We binden de courgettes en komkommers op, toppen de eerste tomaten in de kas omdat ze al 2 meter hoog zijn, planten nieuwe sla en andijvie uit (en 2 dagen later nog een keer omdat ze zijn opgevreten door slakken of eenden). We moeten snel spitskool oogsten en eten want er is er door de regen al één gebarsten, en de knolvenkel ga ik dan maar invriezen. Dat geldt ook voor de bietjes, voor ze te groot worden. En dan zal ik nog 100 andere dingen maar niet meer noemen.

Begrijp me niet verkeerd, ik klaag niet hoor, dit is de beloning van al het zaaien, voeden, verzorgen, opbinden en water geven; een volle tuin, een overdadige oogst en een drukke zomer :-).

Tot slot nog één foto, of eigenlijk 3. Ik kocht vorig jaar een klein plantje van deze Angelica sylvestris Vicar’s Mead, een donkerbladige engelwortel. Ook zij blijkt een monster. Vorig jaar bleef ze klein, ik was zelfs een beetje bang dat ze misschien de winter niet zou overleven in de vette klei. Maar in april liep ze weer uit, met bijna zwarte stengels en bladeren. In mei werd ze hoger en breder:

In juni verscheen de eerste bloem:

En ondertussen bloeit ze volop, is ze bijna twee meter hoog en een meter breed. Ze is tweejarig en gaat dus waarschijnlijk na de bloei afsterven. Ik hoop dan ook dat ik zaden van haar kan winnen, of dat ze zichzelf uitzaait, want de zaden blijven helaas slechts een korte tijd levensvatbaar (als in enkele weken of maanden?) en kiemen ook nog eens lastig en onregelmatig. Extra belangrijk dus om nog even van deze prachtige plant te genieten!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ria Snijders

Hallo Diana,

Ja, wat een weelde hè! Volop genieten….

Groetjes,
Ria

Ria

Hallo Diana,

Als ik dat zo lees allemaal vraag ik me werkelijk af of er meer dan 24 uren in jullie dagen zitten en of dat er meer dan 7 dagen in jullie weken zitten. Of dat jullie bovenmenselijke eigenschappen bezitten.
Ik heb groot respect voor al jullie inspanningen in de tuin en dan ook nog de website en alles wat daarbij komt kijken zoals het heel geduldig beantwoorden van alle vragen.
Ik doe het wat kalmer aan, maar het plezier wat ik er aan beleef is er niet minder om hoor.
Hartelijke groeten,
Ria (die andere Ria dus)

Marjolein

Pff zo herkenbaar! En dan inderdaad ook nog dat alles verwerkt moet worden wat je oogst, en dat zijn hier ook kilo’s tegelijk.
En nee, van mij ook geen geklaag, het is super dat alles zo goed groeit en doet. Maar ik wil ook niks weg hoeven gooien omdat ik tijd te kort kom om het te oogsten! Al zijn de kippen heel blij met de doorgeschoten sla en andijvie. En courgettes die opeens 3x groter zijn dan de dag ervoor door de regen haha.
Het is nu prioriteiten stellen en ons daarbij neerleggen.

Margriet M

Hallo Diana en Ruud,
Wat een drukte hé die tuin, maar het is zo mooi en zo lekker bovendien.
Wat een prachtige engelwortel heb je, ik heb ooit een aantal jaren de gewone gigant Angelica gehad, mijn ervaring was dat die zich gigantisch uitzaaide rond de plek waar hij stond. Mijn vraag is; wat ga je er van maken? Ik had gekonfijte snoepjes gemaakt van de stelen. Ik had gelezen dat men dat vroeger deed. Was een hele aparte smaak. Ik ben benieuwd wat jouw plannen zijn ermee. Groetjes Margriet

Saskia

Hallo Diana,
Mijn Angelica zaait zich zeer royaal uit op mijn moestuin met ook kleigrond. Daar zou ik me geen zorgen over maken. Ze zijn ook heel goed te herkennen.
Dank voor al jouw nieuws, foto’s, wetenswaardigheden en lekkere recepten. Die melanzane is verrukkelijk.
Groetjes
Saskia

Tiny

Wie kan mij advies geven,mijn 4courgettes geven t op,geven geen fruit meer,alleen kleine gele vruchtjes en heb schimmel op het blad,alleen in mijn serre blijft hij redelijk mooi,maar alleen mannelijke bloemen,ik heb rode bietjes in potten en bakjen gezaaid,mooi groot blad,maar geen bietjes,wat doe ik fout

Martien

Probeer eens een flinke laag paardemest volgend jaar.
Ik denk dat de planten alleen maar wil overleven.
En anderekant van de tuin.

Ellie

Hoi Diana,
Ben dit jaar voor te eerst aan een (volks) moestuintje begonnen. 34m2, te klein voor woorden! Jij schrijft dat de tuin je nu in juli boven het hoofd groeit; ik heb dat ook! Van alles al geoogst, dolblij met m’n erwtjes, nietjes enzo.! Ik had een klimmende courgette gekregen die nu bijna het hele rek voor de fruitboompjes overwoekert; 1 pompoenzaadje uit een pompoen gezaaid en daar heeft mijn lief een klimrek voor moeten maken; kortom ik moet nog veel leren. Toch hoop ik volgend jaar iets meer grond te krijgen en dan wil ik starten met permacultuur. Ik volg jou al een hele tijd en vind je heel inspirerend!

Hans Groen in ' Wout

Het is geweldig zo te horen. Een tuin vraagt veel tijd op het juiste moment. Maar het is niet altijd te plannen. Het ene moment groeit het slecht. Het weer slaapt en het schiet te grond uit. Dat is ook zo met de oogst. Ik heb wel eens momenten dat ik bv geen bonen meer durft mee te nemen huis. Het wordt dan te veel en de buren eten ze ook niet iedere dag.

Bart

Dag Diana
Staat de sprite tomaat in de kas of in de volle grond?

Bart

Dankjewel voor de uitleg.ik wil het een komend seizoen buiten uitproberen. Ik zit op vette zeeklei dus wie weet

Guido

een vraagje buiten dit onderwerp om, op jouw advies tomaten gardens delight en liguria gezaaid, heel tevreden over deze beide tips alleen problemen bij de liguria na de tweede tros geen bevruchting meer bij de volgende tros, heb je een vermoeden of oplossing voor dit probleem ?

Guido

Dank je wel, ga dr. Google eens raadplegen

José Geurtse en Hans Geurtse

prachtige blog weer, ook hier gaat het super, en we zijn zeer gelukkig met alles wat we oogsten nu.

Julia

Hoi Diana,
Ik heb een vraagje over broccoli. Mag dat hier ook? In de herfst vorig jaar heb ik broccoli plantjes geplant. Ik weet niet meer zeker welke soorten het waren. Nu in de lente hebben 2 planten van die paarse kleine broccoliwetjes gemaakt, leuk! Dat was dus een spruitbroccoli-. Die anderen 4 groeiden door. Het zijn nu sterke planten met een stam en prachtige bladeren, nu zeker al een meter hoog. De grootste maakt nu uit de oksels nieuwe bladeren..nieuwe takken?
Mijn vraag: denk jij dat er nog broccoli knoppen komen? En als ja, wanneer? dit jaar, of misschien pas volgend jaar? En wat zou het voor een soort kunnen zijn? Gisteren heb ik van ongeduld dan maar een plant gekopt, dwz de top eruit gesneden en de bladeren gekookt…ik dacht, misschien is het een bladbroccoli;)? Het was te eten, maar erg taai. De planten staan in onze buurttuin, en mensen vinden hen verschillend mooi…en vragen zich natuurlijk ook af, wat eraan te oogsten valt:/ Trouwens, ik geniet nog steeds van je tomaten en andere zaden die ik enkele jaren geleden mocht winnen! dank

Julia

Dank voor je uitgebreide reactie! Doorschieten…ja dat kan! Ik dacht dat ik “winterbroccoli” (hetzelfde dan spruitbroccoli?) had gekocht, maar misschien ernaast ook gewone broccoli, die dan dus op het verkeerde tijdstip is geplant enz., zo als je zegt. Ben benieuwd of die dan nu eindelijk gaat bloeien…ja, dat is zeker ook erg mooi! In de vroege lente bloeiden daar de palmkolen, prachtig! Dus een broccoli knop is een grote hoeveelheid bloem in knop die de plant maakt als ie nog vrij kort en gedrongen is. Als hij “‘doorschiet” groeit hij in de hoogte, en maakt daar dan een bloem of velen uit oksels? Ik zal er zeker een laten staan om dat mee te maken.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties