Tomaten……. en zo

We hebben de eerste echt grote oogst tomaten in huis. Ik durf het bijna niet te zeggen; we proeven ze, bewaren er een aantal voor salade….. maar de rest gaat simpelweg de oven in om te roosteren en dan maken we er tomatensap/saus/soep van in, ongeacht vorm, kleur en grootte (het recept vind je hier: Tomatensaus).

Het valt me op dat eigen alles wat later is dan normaal; de tomaten maar ook paprika’s, zelfs ook de aalbessen, blauwe bessen, komkommers, bonen, etc.. Het heeft ongetwijfeld met het weer te maken. En het maakt ook niets uit. Er is maar één ding; we moeten (nog meer dan anders) heel veel tegelijkertijd oogsten. De bovenste foto is dan ook niet een complete foto, dit is de foto met de hele oogst van gisteren:

Uiteindelijk waren het 3 emmers vol met tomaten, een tas vol met bonen, 4 komkommers en 2 snackkomkommers, een bosje bosuitjes en een bos paarse stengeluitjes (die uiteindelijk toch ook een bol vormden), en weer nieuwe courgettes. Oh ja, en één enorme koolrabi (van het ras Superschmelz en dan mag/kan het :-)).

En dus zijn we druk met invriezen en inmaken. We hebben eigenlijk wel genoeg potten tomatensaus, vanaf de volgende pluk ga ik ze drogen en daarna invriezen. En ik ben dus ook voorzichtig begonnen met het oogsten van zaden voor een kleine zadenlijst komend najaar. Dat betekent wel dat ik het de komende weken te druk in tuin en huis heb om heel veel aan de website te doen en alle vragen te beantwoorden. Oogsten, verwerken, water geven, verzorgen en zadenlijst gaan nu even voor. Nog even een foto van wat rassen tomaten die ik dit jaar teel. Ik zal proberen om de komende tijd ook de tomatendatabase bij te werken.

En ik moet ook nog wat recepten en inmaakrecepten plaatsen. En ik ga ook nog wat nieuwe uitproberen: van de uitjes wil ik bijvoorbeeld 2 soorten zoetzuur maken, dat staat voor dit weekend op het programma. En ik kan nog een keer blauwe bessenjam maken en dit keer wordt dat een recept met grapefruit als toevoeging.

Daarom is dit een kort blogje, want vanavond kunnen we de tomaten die je op de foto’s ziet na het roosteren door de passe-vite draaien en inkoken en inmaken. En gaan we nu nog lekker met een glas wijn buiten zitten, uiteraard met de sperziebonen op schoot, want ook die verdwijnen weer niet vanzelf in de vriezer.

Ik meld nog even de link naar het blog dat ik op de website van Pokon schreef, over een nieuwe liefde (nou ja, sinds vorig jaar dan); de Helichrysum bracteatum: Goudstrobloemen

En om te illustreren waarom dat een nieuwe liefde is nog 1 laatste foto, van het ras Apricot mix:

Abonneer
Laat het weten als er
guest

53 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Petra

Hoi Diana,
Nou zeg, die enorme koolrabi was het eerste wat me opviel !
En jou liefde voor de Goudstrobloemen is heel begrijpelijk.
Ik heb, door allerlei omstandigheden dit jaar weinig bloemen gezaaid, maar hoop dat volgend jaar wel te doen en dan zal deze er zeker bij zijn !
Succes met het verwerken van de oogst.
Groeten,
Petra

Anita

Dag Diana,
Kweken jullie ook ananastomaten? Ik vind dat de lekkerste die er zijn, ken ze uit Frankrijk. Zou graag willen weten of het hier kweken ook lukt.

marleen de bisschop

Hallo,
ananastomaat kweken lukt zeker. Ik heb ze dit jaar voor het tweede jaar staan.
Graag zaden ruilen?
groetjes

Hans

Hallo Marleen?
Heb jij nog zaden van de Ananas tomaat te koop.
Zijn deze nog kiem krachtig dus van vorig jaar?
Ik zoek nog een 3-4 zaden omdat ik aankomend seizoen nog plaats heb in de kas en daarna niet meer dus om via de webwinkel te kopen dan hou meer dan de helft over.
Groet, Hans

wietske

hallo marleen,
ik lees een stukje over de ananas tomaat en dat jij die ook geteeld hebt. Heb jij wellicht een paar zaden voor mij, tegen betaling hoor !!

wietske

hallo Marleen,

Na een computer storing was ik oa jouwadres mail kwijt(nog een heleboel anderen ook ). Dus nu zie ik jou naam hier voorbij komen en ik dacht Yes !!
Ik wil je gewoon nog een x bedanken voor de prachtige zaden bloem die ik via jou heb gehad vorig jaar .Ze staan prachtig in bloei ook bij de hospice. ik heb nog een aantal over en weet nu voor volgend jaar precies wat waar goed staat. Maar ondanks dat het uitproberen was is het dit jaar al een groot succes. bedankt

Thérèse Zwaard

Hallo Diana, heb je de superschmelz op de foto? Ik ben benieuwd hoe hij is met dit droge weer, hij zou er tegen moeten kunnen.
Groetjes, Thérèse

Mia Kunnen

Wat een prachtige oogst tomaten, daar krijg je goesting van om zelf nog meer …

Ted Hoeks

Ik vind dit een plaatje die kleuren, en toch puur natuur, jullie zijn gewoon kunstenaars met de groenten. gr Ted

john

Zo wat veel tomaten!! Ik heb ook zaden van u, de eerste tomaatjes zitten eraan, en beginnen langzaam te kleuren, verder nog veel bloemen. Ik woon in het noorden van het land. Ook de komkommers in de kas zijn veel later dan vorig jaar.

Groeten John

Belia

Geweldig wat jullie een werk verzetten, Diana! Al jaren lees ik je blogs en ik haal er altijd weer goede/leuke tips uit. Dank!
Geniet ervan!

Esther

Hallo die goudsbloemen kun je ook drogen. Ik heb ook een vraagje hoe lang duurt het voor dat tomaten gaan kleuren, er hangen bij mij al nou ik denk drie weken vleestomaten en andere aan maar kleuren nee. Komen ze misschien voeding te kort?

Margriet M

Hallo Diana en Ruud
Fantastisch wat een oogst! Ik heb de tomaten, paprika’s en pepers buiten staan en de eersten zijn geoogst. Maar koude periode heeft idd geen goed gedaan.
Ik heb deze week de Rabarbercello voor de eerste keer geproefd heerlijk dank voor dit recept en alle andere heerlijke recepten groetjes

Saskia B

Ah. Is dit een kort blog? Succes j met de drukte!

Saskia B

In je recept tomaten saus 1 correctie bij 3. Zeven, daar staat: van het sap op….. In plaats van vang.

Mayra

Heerlijk om weer even op je blog te kijken, dit jaar geen groenten gezaaid en door de omstandigheden wbt corona ook geen bloemen of andere nieuwe dingen, volgend jaar maar weer en intussen geniet ik van jouw foto’s en verhalen

Saskia D

Hoi Diana,
Ik zat net op de site van Irina Zacharias te kijken, zij woont in Duitsland en teelt ook ontzettend veel verschillende soorten tomaten.
http://www.irinas-tomaten.de
Groeten, Saskia D.

Simone

Wat een mooie oogst alleen om te zien al.
Dit jaar doen mn tomaten in de kas het niet goed er is bij een paar planten top krul ? Bij andere stopt de groei na de 2 e tros en bij weer anderen vallen de bloemen af .Geen idee wat er aan de hand is , ik doe hetzelfde als alle andere jaren . Vr. Groet Simone

katrien

Hallo Simone,
Ook hier doen de tomaten het niet zoals het hoort in de serre, ze groeien maar heel erg traag en heel weinig vruchten en ik ben niet de enige, ook bij een vriendin is het zo …
Nochtans niets anders gedaan dan andere jaren ! De tomaten buiten daarentegen doen het fantastisch !

Simone

bedankt Diana en Katrien, het is “fijn ” te horen dat je niet de enige bent met een probleem. Ik ga in elk geval ook aan de gang met het spuiten van het knoflook,zeep, olie mengsel

Vr.gr Simone

Brigitte

Wat een geweldige oogst !
Bij ons beginnen ze buiten te kleuren en in de kas nog niet…Wel volop kerstomaatjes. Een overvloed aan komkommers en elke dag een paar gele courgettes, van één plant. De groene gaan beduidend minder. Een vraagje, de hazelaar laat al veel noten vallen, helaas nog niet rijp. Wat zou de oorzaak kunnen zijn ?

Brigitte

Diana, bedankt voor je reactie, ik zal eens googlen.
Groetjes Brigitte

Anja Haelewijn

Vraagje over de boontjes. Toppen en dan zo de diepvries in of eerst blancheren? Wat is volgens jou het best? Zou toch wat minder werk zijn dan in bokalen bewaren.

Edda

Wat een grote hoeveelheid tomaten weer. Dit jaar heerst er weer heel erg phytoptera op het moestuincomplex. Helaas hebben mijn planten er ook last van

Yolanda

Ben ook fan van goudstrobloem en meteen de prachtige rassen gegoogled die je noemt (op de Pokon pagina). Helaas, geen verkooppunt kunnen vinden. Hoe kan ik aan de zaden komen?

Yolanda

Dank Diana! Ik heb tot nu toe alleen een mix gezaaid, maar deze zijn bijzonder mooi!

winters Fina

Diana heb je ook ervaring met zeekool ik ben in het bezit van enkele plantjes ,maar weet niets over de verzorging en het gebruik ervan ,ik ben fan van je fijne blog en leer er veel door

Dick de Jonge

Mijn tomaten willen maar niet rood worden.

(Ik heb er een paar fotos van gemaakt, maar heb geen idee hoe ik deze moet toevoegen aan dit bericht.)

Dick de Jonge

Beste Diana,
Bedankt voor je tip wat betreft rassen. Doorgaans koop ik gewoon een zakje vleestomatenzaad bij de Welkoop. Maar volgend jaar ga ik zeker op het ras letten, na lezing van jou tips op de tomatenkweek pagina.
De tip over plukken en dan op de vensterbank laten rijpen, ga ik eind van de week, als het weer omslaat, zeker proberen.
En o ja, ik kweek ze in een koude kas, met waarschijnlijk niet voldoende zonlicht.

Dick de Jonge

In aanvulling op het vorige: ik heb het zakje zaad teruggevonden. Het ras is: Marmande. Rond april voorgekweekt, en eind mei verspeend naar de kas. Waarschijnlijk te laat? Maar dat hing van het weer af.
Volgend jaar beter

Rene van Beek

Hoi Diana,
Ik heb in mijn kleine plastic Kasje 3 grote Tomatenplanten waar de Tomaten maar erg klein aan groeien; categorie Snoeptomaatjes lijken ze op.Kan dit komen omdat de Kas van groen plastic is en geen/weinig zonlicht door laat?Er stond op de verpakking nochtans “ideaal om Tomaten in te kweken”.De grond bestaat uit Tuinaarde met daar doorheen Potgrond Turfvrij (Aldi).Ik geef voldoende water en 0m de week “Tomaten mest van Garden Feelings (Aldi).
Doe ik nu iets verkeerd of is de Kweekkas niet geschikt?Aan de hand van mijn gemaakte foto’s kun je het beter zien met wat ik bedoel hoe de Tomaatjes er uit zien,echter ik kan geen plek vinden om de bestanden te plaatsen op deze site.Kun je mij dat geven ajb?
Met vriendelijke groet, Rene

Hans

Hallo Diana,
Ik heb onlangs Matina tomaat en paprika besteld bij jou maar ik kan niet meer terug vinden waar dat stond.
Heb jij misschien een 3-4 zaden van de ananas tomaat te koop?

Groetjes, Hans

hans

Hoi Diana,
Bedankt dat je Marleen gevraagd hebt.
Ik krijg net een mail van haar dat ze nog zaden heeft.
Zo kunnen we elkaar toch weer helpen.
Nogmaals dank.
Groetje, Hans

Dirk

Dag Diana, ik heb vorig jaar een kas/serre geplaatst en dit jaar voor het eerst tomaten geoogst. Ik moet zeggen dat ik redelijk tot zeer tevreden ben met de opbrengst. Ik stel nu echter vast dat sommige van mijn planten nog steeds bloemetjes ontwikkelen. Laat ik die nu staan of maken die helemaal geen kans meer om uit te groeien tot volwaardige tomaten ?
met dank,

Dirk

Bedankt voor de respons Diana, ik probeer het eens uit hé. Ik laat hier en daar enkele bloemetjes staan en ik kijk hoe ze verder evolueren. Inderdaad, mijn cherrytomaatjes staan er nog het beste bij en ik denk dan ook dat ik daarbij het meeste kans op succes heb.

Betsy Rap

Om een lekker smaakje te krijgen besprenkel ik de tomaten rijkelijk met olijfolie of koolzaadolie, én een goede balsamicoazijn. Daarna de oven in om te roosteren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties