Drie tomatentaarten

Nog zo’n kort blogje. Want nu we ruim voldoende potten tomatensaus hebben wordt het tijd om te drogen. Maar ook om er eens iets lekkers mee te maken. Ik maakte vorig jaar de tomatentaart die je hierboven ziet.

Maar ik had simpelweg geen tijd om het recept op de website zetten, en in de herfst/winter vergat ik dat alsnog te doen. Ik kwam de foto bij toeval weer tegen toen ik de foto’s die ik nu maakte opsloeg. Want dit weekend maakte ik deze weer eens:

Ze is misschien niet moeders mooiste (alhoewel, het heeft wel iets rustieks :-)). De eerste tomatentaart is makkelijk te maken, met bladerdeeg, en lekker fris door de ricotta, lenteui en dragon. Deze tweede tomatentaart is wat lastiger, niet moeilijk hoor maar dit deeg is zelf gemaakt en ze is in alle opzichten wat complexer, door de toevoeging van tijm, knoflookolie, Parmezaanse kaas en een balsamicoazijn-/honingsiroopje. Ik maak deze sinds 2013 elk jaar wel een keer, het recept is van Rianne Buis. Ik kreeg van toenmalige tuinbuurvrouw Ans het uit dagblad Trouw uitgeknipte recept met de opmerking: “Dat is nou echt wat voor jou”. Ja, dat vind ik dus zelf eigenlijk ook wel, zowel het zelf maken als de tomatenplakjes in allerlei kleuren en ook de smaak.

Mocht je niet veel tijd hebben dan is de eerst tomatentaart, van bladerdeeg met ricotta zeker ook een erg lekkere optie. En mocht je helemaal weinig tijd hebben, dan is deze tomatentaart met tapenade nog een optie, die stond hier binnen een kwartiertje (na het uitlekken van de tomaten) in de oven:

En ook die is erg lekker. De eerste makkelijk en lekker fris, de tweede kost wat meer tijd maar is daardoor ook bijzonder en ‘luxueus’. En de derde is het simpelst en snelst en toch lekker hartig en fris.

En omdat we vandaag thuis blijven (bonen invriezen, zoetzuur van uien maken, courgettes drogen, eindelijk eens wieden in de achtertuin en de potplanten water en voeding geven) heb ik wellicht ook genoeg tijd om de recepten erop te zetten. De linkjes volgen hieronder zodra ik ze klaar heb.

Tot slot nog één foto, van een duizendschoon, in dit geval van de in februari gezaaide Dianthus barbatus Hollandia Purple Crown die nu volop in allerlei tinten wit, roze en paars met een contrasterend hart of buitenrand bloeit. Er komen heel veel vlinders, hommels en bijen op af – zoveel dat ik ze, ondanks dat de bloemen ruim een week mooi in een vaas blijven, niet pluk en er dan maar gewoon van in de tuin geniet, inclusief de zoemende levende have.

14 reacties op Drie tomatentaarten

Noa 26 juli 2020 om 11:07

Hoi Diana,

Ik heb je hulp nodig. Wat kan ik het beste doen tegen chocldevlekkenziekte op tuinbonen. De bladeren hebben ook brandplekken. Kan ik de bonen eten als ze gegroeid zijn of moet ik alle planten eruit halen en weggooien?

Met vriendelijke groet,

Noa

Ruud & Diana 26 juli 2020 om 11:35

Hallo Noa,
Daar heb ik echt geen verstand van, kan me ook niet herinneren dat ik het ooit zelf in de tuinbonen heb gehad.
Googel vooral op de naam, dat heb ik nu voor je gedaan en dan vind ik bijvoorbeeld deze informatiepagina: Plantenplagen.nl
groetjes,
Diana

Christien 28 juli 2020 om 10:58

Hallo Diana, Je schrijft dat je courgettes gaat drogen. Snijd je ze in dunne plakjes of dikke plakken? En vries je ze na het drogen in? Ik ben benieuwd! Groetjes, Christien

Ruud & Diana 29 juli 2020 om 08:17

Hallo Christien,
Ik ben daar zelf ook nog een beetje mee aan het experimenteren. Ik hoorde over het invriezen van gedroogde plakjes dus dat ga ik doen, dan houd ik de plakjes een beetje leerachtig. Maar ik heb er ook een aantal langer gedroogd, zo droog dat ze in een pot bewaard kunnen worden (dan moeten ze zo droog zijn dat ze bijna knapperig zijn). Ik heb ze de eerste keer in plakjes van 3 tot 4 millimeter gesneden maar de gedroogde plakjes zijn dan heel dun, ik snijd ze nu in plakje van ruim een halve centimeter. Ik hoop komende winter te ervaren en te vertellen wat het verschil is tussen de ingevroren plakjes en de plakjes die ik in een pot bewaar.
groetjes,
Diana

Margriet M 28 juli 2020 om 17:34

Hallo Diana, ik kreeg vandaag door van een kennis dat jam van Courgette en Citroën zo lekker was, heb jij of anderen daar een recept van??
Groetjes Margriet

Ruud & Diana 29 juli 2020 om 08:27

Hallo Margriet,
Ik kan wel recepten van courgette-/citroenjam opzoeken hoor maar die zullen waarschijnlijk altijd is afwijkend zijn van de jam die jij hebt. Ik denk dat het het allerbeste is als je het recept vraagt aan diegene van wie je de jam kreeg, hij of zij weet welke verhouding courgettes/suiker/citroenrasp/citroensap en eventueel nog andere ingrediënten er is gebruikt. En als de jam echt heel lekker is zou ik het leuk vinden als je het recept hier ook zou willen vermelden.
groetjes,
Diana

Margriet M 30 juli 2020 om 14:05

Hallo Diana,
Als ik een lekker recept gevonden heb, geef ik het zeker door aan je, maar die persoon waar ik erover hoorde had een potje gekocht.
Toevallig zag ik een recept op de nieuwsbrief van onze volkstuinvereniging, “Courgetteconfituur met Gember” deze wil ik uitproberen en daarna zal ik hem delen met je. Groetjes

Ruud & Diana 1 augustus 2020 om 08:22

Hallo Margriet,
Ik kreeg zojuist de tip van iemand voor een lekkere tomatenjam, toen ik op die pagina keek zag ik daar ook gelijk een recept van courgettejam met citroen staan, misschien heb je er nog iets aan:
Weckenonline

groetjes,
Diana

Janneke Wielinga 31 juli 2020 om 19:58

Ik maak al jaren courgettejam, die erg lekker is. Van gele courgette wordt het zonnig geel en zo smaakt het dan ook. En van de groene is ook gewoon lekker, maar voor jam is de kleur ongewoon.
Ik maak het voor allebei op dezelfde manier.
1500 gram courgette zonder de kern, 750gram suiker en 1,5 zakje Marmello, sap van 3 citroenen en schil van 1 citroen, sap van 1 sinaasappel en een beetje kaneel.
Smullen maar.

Carine p 30 juli 2020 om 15:05

Dag Margriet en Diana,
Courgettenconfituur met gember is super lekker! Niet echt om op een boterham te smeren, maar als condiment bij kaas of vlees. Ik heb het nu al 2 jaar niet meer gemaakt, maar als ik het goed herinner staat dit in Larousse des confitures. Ik zal straks de hoeveelheid even opzoeken. Groetjes Carine

Saskia B 31 juli 2020 om 07:08

Ik maakte vorig jaar deze tomatenjam: https://weckenonline.eu/recepten/tomatenjam-tomatenconfituur/
Ik zie op jouw site recepten voor tomaten gelei. Dit is echt jam, niet gezeefd en ook nog iets kruidiger.ik vond het wel spannend om te maken en weg te geven, want recept klinkt raar (en niet teveel peper erin doen!) maar zelfs de ontvangers met de meest conservatieve smaak vinden het nog heerlijk!

Ruud & Diana 1 augustus 2020 om 08:32

Hallo Saskia,
Ik heb gelijk even gekeken, ziet er lekker uit! En ik zie er ook gelijk nog meer leuke inmaakrecepten, ik ga volgende week eens goed op de website snuffelen.
Dankjewel voor de tip!
groetjes,
Diana

Sylvia 31 juli 2020 om 18:30

Ik rasp de courgette en droog dat op een staalgaas boven de houtoven en bewaar het resultaat in potten. Bij veel gerechten kun je zo een handje of meer toevoegen (zoals bij soep en pannekoeken) en dan heb je een extra gezonde boost!

martine 6 augustus 2020 om 11:07

bedankt voor de recepten van de tomaten taarten. Ik heb de eerste gemaakt met creme fraiche. Heerlijk. De tip om de tomaten uit te laten lekken kende ik niet en het was een groot succes, zeker voor herhaling vatbaar


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties