Tomatentaart

Ingredienten

  • VOOR HET DEEG:
  • 125 gram bloem
  • 75 gram maïsmeel
  • 0,5 theelepel zeezout
  • 150 gram koude roomboter, in stukjes
  • 35 gram verse, geraspte Parmezaanse kaas
  • 4 tot 6 eetlepels ijskoud water (hier was 5 eetlepels voldoende)
  • VOOR DE VULLING:
  • 70 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
  • 750 gram tomaten in plakken van ruim 0,5 centimeter dik
  • snufje zout
  • een paar takjes tijm
  • 1,5 eetlepel honing
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 grote tenen knoflook, fijn gehakt
  • 1 ei
  • zout en vers gemalen peper naar smaak

Details

(8 beoordelingen)

Bron: Rianne Buis (in dagblad Trouw)
Voorbereiding: 120 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 150 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Bakken - Hartig
Soort keuken: Mengelmoes

In het originele recept wordt dit een ‘Crostata van tomaten’ genoemd. Ik maakte het in 2013 voor het eerst, toen ik het als krantenknipsel uit dagblad Trouw van tuinbuurvrouw Ans kreeg was ik gelijk verkocht. En sindsdien maak ik het elke zomer wel een keer, wanneer ik de lekkerste tomaten uit eigen tuin kan oogsten.

Het is een vrij bewerkelijk recept, niet moeilijk maar het deeg moet rusten, de tomaten moeten uitlekken, het siroopje moet worden gekookt en gezeefd, etc., ik maak het graag als ik toch een dag thuis ben. En het is het allemaal waard, wat mij betreft de lekkerste tomatentaart die ik tot nu toe maakte en at! En dat komt mede door het knapperige deeg, de knoflook, het siroopje met tijm en de Parmezaanse kaas die er allemaal voor zorgen dat de tomaten nog lekkerder smaken dan ze al deden.   

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Snijd de tomaten in plakken van ongeveer 1 centimeter dik, bestrooi ze met wat zout, hussel ze door elkaar en laat ze vervolgens zeker een uur in een vergiet uitlekken. Dep de tomaten aan het einde van de tijd, vlak voor ze op het deeg worden gelegd, nog even met keukenpapier een beetje droog. Doe balsamicoazijn met de helft van de tijm en de honing in een pannetje, verwarm dit tot de honing is opgelost. Haal van het vuur en laat afkoelen. Als het is afgekoeld en de smaak van tijm goed in het siroopje zit kun je door een zeef in een bakje gieten en dat voor later apart zetten. Verhit 3 eetlepels olijfolie en bak hierin de fijn gehakte knoflook op heel laag vuur tot ze gaan geuren en iets verkleuren (ze mogen niet bruin worden want dan wordt het bitter!). Laat afkoelen en giet af, maar bewaar zowel de olie als de knoflookstukjes.

Stap 2: Voor het deeg

Weeg de ingrediënten voor het deeg af. Meng in een keukenmachine de bloem met het maïsmeel, Parmezaanse kaas en zout. Voeg dan de koude boter in kleine stukjes toe en meng dit snel en kort door de bloem. Je hebt nu een kruimeldeeg, voeg 4 tot 6 eetlepels water toe en meng tot je een samenhangend deeg hebt, waar je een bal van kunt maken. Doe de bal deeg in plastic folie en laat het minimaal 2 uur rusten in de koelkast.

Stap 3: Bakken

Verwarm de oven voor op 225 graden boven- en onderwarmte. Haal het deeg na 2 uur (mag trouwens ook 24 uur van tevoren zijn gemaakt) uit de koelkast en rol het deeg uit op een stuk bakpapier dat je met bloem hebt bestoven. Rol nu de deegbal uit tot een lap deeg van maximaal 0,5 centimeter dik, rond of vierkant of rechthoekig, wat je wilt Strooi de 70 gram fijn geraspte Parmezaanse kaas over de bodem, en ook de gehakte, gebakken knoflook, en nog wat fijngehakte tijmblaadjes. Zorg hierbij dat je aan alle kanten ongeveer 2 centimeter van de randen vrijlaat (want die vouw je later omhoog). Dep de tomaten aan de boven- en onderkant nog even droog met keukenpapier en verdeel ze dan over deeg, ook weer rekening houdend met de 2 centimeter buitenrand die je leeg laat. Neem een kwastje en bestrijk de tomaten met het tijm/honing/balsamicosiroopje. Neem dan het bakje met knoflookolie en druppel dat over de tomaten. Vouw vervolgens de randen van 2 centimeter dik omhoog, zodat ze voor een deel een beetje over de buitenste tomaten heen vallen. En bestrijk die randen met los geklopt ei. Strooi de laatste blaadjes tijm over de tomaten, die kunnen dan nog smaak afgeven. Bak de tomatentaart in het midden van de oven. Volgens het recept bak je de taart 30 tot 35 minuten op 225 graden. Maar hier werd de taart na 20 minuten al zo bruin dat ik na 20 minuten de oven naar 175 graden heb terug gezet, en daarna nog 10 minuten heb gebakken (dus 20 minuten op 225 graden en daarna nog 10 minuten op 175 graden). Maar uiteraard is dat bij elke oven en dikte van bodem, etc. anders, kijk vooral elke 10 minuten goed en pas je tijd en/of temperatuur aan.

Stap 4: Serveren

Laat de taart afkoelen, verwijder daarna de takjes tijm. Je kunt haar warm of koud eten, wij vinden de taart het allerlekkerst wanneer ze lauwwarm of op kamertemperatuur is.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief