Aubergine alla Parmigiana

Ingredienten

  • 3 tot 4 aubergines (afhankelijk van de maat, 650 gram schoon gewogen
  • 1 sjalot
  • olijfolie
  • 400 gram gepelde tomaten
  • peper en zout
  • 12 blaadjes verse basilicum
  • bloem
  • 200 gram mozzarella in dunne schijfjes
  • 75 gram geraspte Parmezaanse kaas

Details

(7 beoordelingen)

Bron: Antoinette Coops
Voorbereiding: 60 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Totale tijd: 80 minuten
Voor: 2 personen
Categorie: Hoofdgerecht
Soort keuken: Italiaans

De officiële naam van dit bekende gerecht is Melanzane alla Parmigiana. Je kunt het als voorgerecht eten (voor 4 personen) maar wij eten het heel vaak samen schoon op als hoofdgerecht (met wat ciabatta en een bladsalade).

Het is dan misschien ook wel ons meest favoriete gerecht voor op een warme zomeravond. Italië op je bord, dat is de beste omschrijving, met maar weinig ingrediënten (maar dan wel van de beste kwaliteit (zowel de mozzarella als de olie, etc., en natuurlijk met aubergines/tomaten uit eigen tuin). Heerlijk!!

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Was, droog en snij de aubergines in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Bestrooi ze met wat zout en leg ze ongeveer een uur lang in een vergiet, tot ze veel van hun vocht hebben verloren. Maak intussen de tomatensaus: snipper de sjalot fijn, doe een scheutje olijfolie in een pan en bak de sjalot zachtjes glazig. Doe er de gepelde tomaten bij en laat de saus 10 minuten zacht pruttelen. Doe er 6 basilicumblaadjes en peper en zout naar smaak bij, pureer de saus met de staafmixer en houd de saus daarna nog 5 minuten tegen de kook aan. Zet het vuur uit. Verwarm de oven voor op 180 graden. Spoel de aubergineplakken af zodat het zout eraf is, en dep de plakken aubergine daarna droog met keukenpapier of een schone theedoek.

Stap 2: Bakken

Bestrooi de aubergineplakken met bloem en klop het teveel eraf. Bak de plakken aubergine in een koekenpan met olijfolie aan twee kanten lichtbruin.

Stap 3: In de oven

Vet een ovenschaal in met wat olie, en leg dan plakjes aubergine dakpansgewijs over elkaar. Doe er een dun laagje tomatensaus over en wat plakjes mozzarella. Dan weer een laagje aubergineplakjes, weer tomatensaus en mozzarellaplakjes. Ga zo door tot alle ingrediënten op zijn. Strooi tot slot de Parmezaanse kaas erover. Bak de ovenschotel ongeveer 15 tot 20 minuten. Laat iets afkoelen en serveer met nog wat asilicumblaadjes.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief