Een diepe zucht

“Ik krijg de luxaflex niet meer open”, zegt Ruud. “Je paprika’s en pepers worden te groot”. Ik weet het. Ik heb de kracht van de groeilamp wellicht iets onderschat. Of er niet heel goed over nagedacht. Een paar weken geleden heb ik de zaailingen al onder de lamp vandaan gehaald en in de vensterbank op een koelere kamer gezet. Maar als zaailingen al 6 of 7 blaadjes hebben nemen die natuurlijk makkelijker en sneller voedingsstoffen op en groeien steeds harder, ook zonder lamp.

“Misschien moet je overwegen om je paprika’s, pepers en aubergines voortaan later te zaaien”, zegt Ruud. Hij heeft weer gelijk, al geef ik dat natuurlijk niet gelijk toe. “Ja, maar er waren een paar rassen waarvan de zaden al wat ouder waren en die niet allemaal meer kiemden. Die heb ik later nog een keer gezaaid, en de zaailingen van die 2e ronde zijn nu nog klein en zijn blij met dat ze nog genoeg tijd en warmte en een lamp krijgen”.

“Welke zaailingen zijn dat dan?”, vraagt Ruud, terwijl hij boven de 3 bakken met grote zaailingen speurt naar afwijkende exemplaren. “Nou, deze”, antwoord ik:

Ruud schiet in de lach. “En nou heb je dus ruim 40 potjes met zaailingen die al zo groot zijn dat ze nog net niet het raam uitklimmen, enkel en alleen zodat je deze 3 niet te laat hebt kunnen zaaien?” Ik houd wijselijk mijn mond.

Maar ik geef toe dat de zaailingen in huis houden ondoenbaar is, ik ben bang dat er een keer een top knakt als we de luxaflex open of dicht willen doen. En het is nog lang geen mei. De zaailingen zullen naar de tuin moeten worden verhuisd. Op 24 maart. Het is uit tuinperspectief afgrijselijk; nog zeker 3 weken lang elke dag met argusogen naar weersvoorspellingen op korte én lange termijn kijken. En als het dan nog gaat vriezen zullen we moeten kiezen voor noodgrepen als een tentje in de kas bouwen, emmers en gieters water rond de planten zetten, deuren en ramen dichtdoen, etc.. Ik heb me direct voorgenomen om volgend jaar zeker 3 weken later paprika’s, pepers en aubergines te zaaien. Of….. nou ja, misschien eerst eens 2 weken later proberen, ik zit nogal vastgeroest in een jaarlijkse planning die geen rekening houdt met een groeilamp. Maar de zaailingen zijn nu echt te groot (voor eind maart).

De eerste kaboutermutsenpaprikazaailingen gaan zelfs al bloeien
De eerste zaailingen van de kaboutermutsenpaprika krijgen al bloemknopjes

Zelfs de verhuizing viel niet mee, alle zwabberende zaailingen in tassen de trap af en de auto in brengen, en op de volkstuin alles vervolgens door windkrachtje 4 heen de kas in brengen. En de zon scheen er zo hard, en de dag erop weer. Ze stonden hier ook in een zonnig raamkozijn maar toch twijfelde ik. En dus keek ik vanmorgen, toen we anderhalve dag later op de tuin aan kwamen, bijna angstig en voorzichtig om het hoekje in de kas. Nee, zorgeloos tuinieren bestaat niet; soms is het ook afzien, je altijd maar zorgen maken of iets wel kiemt, of leeft, of belaagd wordt, of je te vroeg bent, of misschien wel te laat, of het nog gaat vriezen, of heel warm wordt, vrezen voor hagelbuien en storm, hopen dat zaailingen niet worden opgevreten, planten worden belaagd door duiven, zaaisels worden opgevreten door muizen, etc., etc.

Mijn hart maakte een sprongetje, alles zag er nog prima uit. Sterker nog, na de reis en het plaatsen in de kas, het vervolgens opbinden (ik gebruikte er per zaailing een satéprikker en een vuilniszakkenbindertje voor) en dan ook nog koud water uit de ton geven, zagen de zaailingen er zeker niet beter uit dan toen ze nog thuis stonden. Maar vrijdagochtend was ik blij:

Het gaat vooralsnog prima met de zaailingen; geen bladverbranding, mooi rechtop, geen slakken. Zucht. En nu de dagen maar tellen tot eind april. Dan is het in de kas redelijk veilig, die 3 laatste weken tot IJsheiligen is de grond in de kas al zo opgewarmd dat het in de kas (dichtbij de grond) alleen nog maar vriest als het -5 graden of kouder wordt. Dat is nu nog zeker niet het geval.

Het gaat nu best goed met ze, ze zien er eigenlijk prima uit. Dan kan ik me er nu de komende 4 weken zorgen om maken. Terwijl we ondertussen heel veel hebben gezaaid. En de aardappelen hebben gepoot. En zijn begonnen met het opruimen van de kassen. En volgende week lenteui buiten gaan zaaien, en worteltjes, en radijs, en pluksla. En we van alles voor gaan zaaien. En ook al kunnen gaan verspenen. Maar ook de kassen (die steeds voller komen te staan met zaaisels en zaailingen) nog steeds op moeten ruimen en voorbereiden voor de tomaten, komkommers, pepers, etc.

Kortom: de drukste tijd in de tuin komt eraan, ik kan er niks aan doen, ik vind het heerlijk (op de zorgen voor al die zaaisels, zaailingen en planten na dan).

Vandaag (vrijdag gezaaid, van Oost-Indische kers (Tropaeolum) en ananaskers tot Matthiola en landkers (Barbarea). Morgen verspenen:

Zaailingen van onder andere de eenjarige bloemen Tagetes minuta en Cuphea blepharophylla
Abonneer
Laat het weten als er
guest

41 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
wietske

Hoi Diana,
heb jij vandaag de Oost-Indische kers en de ananasker gezaaid. ik heb dat al veel eerder gedaan. de ananaskers nog niet gezien maar de oost ind. staat al mooi op te komen in de kas. moet ik me daar zorgen over maken?
Daarbij heb ik een vraag over het teveel aan zaad. hoe bewaren jullie dat?

Wietske Rozema

Dank je wel voor je antwoorden. Ik ben een echte beginneling en kom zoveel vragen tegen dat ik soms niet weet waar ik naar gevraagd heb en het soms ook niet terug kan vinden. Sorr daarvoor maar nog,als dank. . Ik heb bv de ui en worteltjes ook al gezaaid. Vanuit de zaaikalender gedaan. Ben behept met dezelfde drang die jij voelt ,denk ik , maar jij bent door ervaring wijs geworden.

Hedwig

Ik ben ook benieuwd naar het bewaren van zaaigoed. Ik heb een kleinere moestuin en kas dus gebruik lang niet al het zaad ed. Op dit moment heb ik de zakjes met zaad in de kas, maar dat wordt in de zon best warm. Hoe bewaar ik dat het best, kan het warmte/koude hebben?

Hedwig

Ik lees net je antwoord hierboven, ik ga het lezen.
Dank je

Dirk Huyghe

Ik zou het zaad niet in de kas bewaren. Best droog en koel bewaren.
Bij mij zitten de gebruikte zakjes (waar nog een deel zaad in zit) in een blikken doos die in op een koele plek in mijn tuinhuis bewaar.

Stella

Hallo Diana, als ik het goed begrijp,is het niet zo goed om de zaailingen en als ze wat groter zijn heel de tijd onder de groeilamp te laten ??? De aubergines en piments zijn mooi stevig ,en de tomaten worden dit weekend verspeend . Ik heb de ruimte nog binnen, laat ik ze dan best in zoveel mogelijk licht toch ,met extra groeilamp erop ?

Wietske Rozema

Hoi Diana,
Onze zoon zaait alles voor in de 9 cm potjes overal 1 zaadje. Ook hoef ik niet te verspenen,zegthij. Ik las dat jij drie zaaidjes bij elkaar zaait om vollere planten te krijgen. Als je wel gaat verspenen is dat dan wel of niet handig om zo te doen zoals hij . Het in huis voorzaaien kost wel meer ruimte natuurlijk maar in de kas zou dat kunnen.?

Robert

Beste Diana
Voor de eerste keer in mijn moestuin-carrière heb ik zelf tomaten gezaaid (o.a. zaden van jou).
Vorige jaren kreeg ik steeds mijn plantjes van vrienden. Nu nog hoor, maar ik wil wel eens experimenteren met nieuwe rassen.
Ik kocht een propagator en een pottenpers. Een vriend raadde mij aan 3 zaadjes per persblokje in te leggen. Maar wat blijkt nu : alle zaadjes schieten !
Men raadt mij aan de overtollige plantjes met een nagelknipper te verwijderen maar dit vind ik zonde. De extra plantjes ga ik met plezier uitdelen. Nu wachten tot de plantjes voldoende groot zijn om van elkaar te scheiden ?
Groene groeten
Robert

Piet Bevers

Goede morgen Diana,
Ik heb mijn tomaten en paprika.s al vanaf 1 februari in de koude kas staan om af te harden.
Alle plantjes hadden 2 blaadjes en waren 4 cm hoog.Dit doe ik al 15 jaar en er vriest bijna nooit iets kapot terwijl mijn kas op de volkstuin in de open vlakte staat.
Wat is het geheim?Aan de zonkant is de kas open boven De andere zijde gebruik boven als opslag van hout, materiaal kussens en ligstoelen in de winter. Bij de ingang links heb ik een houten frame gemaakt met 5 planken boven elkaar.tussen het houten frame en het koude glas heb ik noppenfolie gespannen. Alle materialen nemen overdag warmte op van de zon en geven dit in de nacht weer af.dat is dikwijls voldoende om een vorstperiode van twee weken door te komen.Ook veel water in de kas helpt hieraan mee.

Margriet, website www.volkstuinvanbemar.nl

Oost-Indische kers zaai ik nooit voor. Ieder jaar komt het vanzelf weer boven de grond op de plekken waar ze het jaar ervoor stonden….Ik heb dit jaar noodgedwongen laat gezaaid doordat ik mijn enkel gebroken heb met de sneeuwperiode en nu al 6 weken in het gips zit. Komt misschien wel goed uit, alle zaailingen hebben nu 4 blaadjes……

Sven

Hallo Diana, alles staat op losbarsten je voelt het aan de lucht 🙂 praktische vraag, normaal als de planten groter zijn en stevig gegroeid zijn in de p9 potjes zet ik ze ook gewoon dieper, ik neem aan dat ik dit ook mag toepassen bij de aubergine als deze naar volle grond gaan in mei?

Arianne

Hoi Diana,

Ik hoop maar dat we goed weer krijgen en houden want ik begrijp dat je die plantjes eigenlijk helemaal nog niet buiten wilt hebben! De bloemetjes in de paprika kaboutermuts, laat je die zitten of haal je ze weg? Ik las dat dat laatste wellicht beter voor de plant is?

Groeten,
Arianne

Arianne

Dankjewel, ga ik dat ook aanhouden!

John

Hallo. Ik heb een kleine vraag. Ik dacht dat u paprika en aubergine per drie in de kas uitpoot?? Hoe doet u dat met zaaien cq verspenen. Per 1 of direct ook drie? Ik zie op uw foto twee of drie plantjes per potje, laat u dat zo tot het moment van uitpoten?

Groeten John

John

Dank u wel voor uw duidelijke reactie. Ik ga het ook eens zo proberen dit jaar.

Lizan

Hoi! Ik heb dit jaar drie peperplanten en twee mini-aubergines voorgezaaid, allemaal los in potjes van 9cm. Ik wist niet dat ik ook drie zaadjes in één zo’n klein potje kon doen, dat is een stuk beter voor de ruimte die ze binnen innemen! Ga ik volgend jaar proberen. Nog een vraag, hoeveel ruimte heeft zo’n kluitje van 3 planten buiten nodig? Ik heb een moestuinbak op het balkon staan met vierkante vakken van 25cm. Is dat groot genoeg voor een kluitje van drie of kan ik dan toch beter een vak rekenen per plant? Ik hoor het graag!

Lizan

Bedankt voor de snelle reactie!

Annemieke London

Wat een heerlijke én herkenbare blog 🙂 Vorig jaar waren de pepers en paprika’s zo groot dat ze wel naar de tuin moesten, helaas te vroeg, wat tot groeistilstand leidde bij de meeste.
Het is wel heerlijk om een groeilamp & warmtemat te hebben! Daar ben ik elke keer weer dankbaar voor.

Riet Schouten

Hoi Diana, ik geniet enorm van je website en de rest. Heel herkenbaar.
ik ben 43 jaar fervent moestuinkweekster. Eerst in Holland maar nu al 20 jaar in Frankrijk. Ik geniet er net zoveel van als jou denk ik.
Je verhaal is zo herkenbaar. Ook ik heb er kopzorgen over hoe het de komende maand moet. Heel anders dan vorig jaar groeit alles mijn kastje uit. Ik weet bij God niet waar ik het allemaal moet laten. Pompoenen,meloenen, tomaten, worden al giga maar het is nog geen ijsheiligen.

Yvonne

Hoi Diana,

Ben ik weer! Ik heb vandaag m’n paprika’s en tomaten verspeend. Ze staan in de koude kas. Nou heb ik een warmte plaat waarop ik ze op heb laten kiemen… voor mijn tomaten (zijn nu 7 grote kratten) is geen plek op die plaat. Maar is het verstandig om de paprika’s hier wel weer op te zetten? Want dan moet ik kijken of ik er nog 1 kan vinden bij mijn ouders op de zolder. Zo ja, op welke temperatuur zou hij dan ongeveer moeten? Hij staat nu op 20 graden.
Ik heb vandaag m’n meloenen namelijk voorgezaaid, dus die staan nu op die plaat.

Nel v Rens

Ook ik moet vanaf vandaag echt beginnen aan het vers lenen van mijn tomaten, mijn paprikas en aubergines heb ik al gedaan, netjes drie per pot zoals jij het ook doet. Kan ik dat bij de tomaten ook doen. Ik verpot ze altijd nog een tweede keer en zou ze dan apart kunnen zetten. Heb nl, zoals zovele heel veel soorten gezaaid en nu ook heel veel ruimte tekort. En zou ik ze anders, tomaten, paprikas en aubergines, in de pot in de kas kunnen zetten met nog een extra tunneltje van plastic er over heen. Heb die toevallig nog staan. Bv dat je dit op het eind van de dag er over zet zodat ze nachts wat meer bescherming hebben? Alvast bedankt. Gr Nel

karin

Zeer herkenbaar die jaar voor het eerst kweeklampen gebruikt, nou de tomatenplanten zijn al tenminste 30 cm, gisteren maar 2 bakken naar de kas gebracht waar ik ze in bakken in de kas gezet heb, hopelijk geeft dat nog extra bescherming. Goeie les volgend jaar de tomaten een maand later zaaien. de paprika,s pepers, aubergine,s gaan ook erg goed maar die zijn een stuk kleiner en kunnen nog wel thuis blijven staan. Nu iedere dag maar afwachten of het goed gaat met de tomaten…

Hendrik Berkhof

Ik hou me aanbevolen als u te veel aan planten heeft van:

tomatenplanten: Piccolo, Honing (Looye)Sweet Enjoy en Rivolo
paprikaplanten
courgetteplanten
pepers

Liefst in de buurt van Bennekom

Mariske

Ha Diana,
Hoe gaat het met de paprika’s in de kas?
Hier nog 1 die de kracht van de groeilamp heeft onderschat. Nu is er iets mis met onze kas, daar kunnen ze voorlopig helaas niet in. Ik heb wel tijdelijk zo’n plastic muurkasje. Kan ik de paprika’s, pepers, aubergine’s en tomaten daar nu al inzetten. Overleven ze dat? Ik hoor graag jouw advies, het huis begint hier wat vol te raken 😉
Groetjes, Mariske

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties