Een diepe zucht

“Ik krijg de luxaflex niet meer open”, zegt Ruud. “Je paprika’s en pepers worden te groot”. Ik weet het. Ik heb de kracht van de groeilamp wellicht iets onderschat. Of er niet heel goed over nagedacht. Een paar weken geleden heb ik de zaailingen al onder de lamp vandaan gehaald en in de vensterbank op een koelere kamer gezet. Maar als zaailingen al 6 of 7 blaadjes hebben nemen die natuurlijk makkelijker en sneller voedingsstoffen op en groeien steeds harder, ook zonder lamp.

“Misschien moet je overwegen om je paprika’s, pepers en aubergines voortaan later te zaaien”, zegt Ruud. Hij heeft weer gelijk, al geef ik dat natuurlijk niet gelijk toe. “Ja, maar er waren een paar rassen waarvan de zaden al wat ouder waren en die niet allemaal meer kiemden. Die heb ik later nog een keer gezaaid, en de zaailingen van die 2e ronde zijn nu nog klein en zijn blij met dat ze nog genoeg tijd en warmte en een lamp krijgen”.

“Welke zaailingen zijn dat dan?”, vraagt Ruud, terwijl hij boven de 3 bakken met grote zaailingen speurt naar afwijkende exemplaren. “Nou, deze”, antwoord ik:

Ruud schiet in de lach. “En nou heb je dus ruim 40 potjes met zaailingen die al zo groot zijn dat ze nog net niet het raam uitklimmen, enkel en alleen zodat je deze 3 niet te laat hebt kunnen zaaien?” Ik houd wijselijk mijn mond.

Maar ik geef toe dat de zaailingen in huis houden ondoenbaar is, ik ben bang dat er een keer een top knakt als we de luxaflex open of dicht willen doen. En het is nog lang geen mei. De zaailingen zullen naar de tuin moeten worden verhuisd. Op 24 maart. Het is uit tuinperspectief afgrijselijk; nog zeker 3 weken lang elke dag met argusogen naar weersvoorspellingen op korte én lange termijn kijken. En als het dan nog gaat vriezen zullen we moeten kiezen voor noodgrepen als een tentje in de kas bouwen, emmers en gieters water rond de planten zetten, deuren en ramen dichtdoen, etc.. Ik heb me direct voorgenomen om volgend jaar zeker 3 weken later paprika’s, pepers en aubergines te zaaien. Of….. nou ja, misschien eerst eens 2 weken later proberen, ik zit nogal vastgeroest in een jaarlijkse planning die geen rekening houdt met een groeilamp. Maar de zaailingen zijn nu echt te groot (voor eind maart).

De eerste kaboutermutsenpaprikazaailingen gaan zelfs al bloeien
De eerste zaailingen van de kaboutermutsenpaprika krijgen al bloemknopjes

Zelfs de verhuizing viel niet mee, alle zwabberende zaailingen in tassen de trap af en de auto in brengen, en op de volkstuin alles vervolgens door windkrachtje 4 heen de kas in brengen. En de zon scheen er zo hard, en de dag erop weer. Ze stonden hier ook in een zonnig raamkozijn maar toch twijfelde ik. En dus keek ik vanmorgen, toen we anderhalve dag later op de tuin aan kwamen, bijna angstig en voorzichtig om het hoekje in de kas. Nee, zorgeloos tuinieren bestaat niet; soms is het ook afzien, je altijd maar zorgen maken of iets wel kiemt, of leeft, of belaagd wordt, of je te vroeg bent, of misschien wel te laat, of het nog gaat vriezen, of heel warm wordt, vrezen voor hagelbuien en storm, hopen dat zaailingen niet worden opgevreten, planten worden belaagd door duiven, zaaisels worden opgevreten door muizen, etc., etc.

Mijn hart maakte een sprongetje, alles zag er nog prima uit. Sterker nog, na de reis en het plaatsen in de kas, het vervolgens opbinden (ik gebruikte er per zaailing een satéprikker en een vuilniszakkenbindertje voor) en dan ook nog koud water uit de ton geven, zagen de zaailingen er zeker niet beter uit dan toen ze nog thuis stonden. Maar vrijdagochtend was ik blij:

Het gaat vooralsnog prima met de zaailingen; geen bladverbranding, mooi rechtop, geen slakken. Zucht. En nu de dagen maar tellen tot eind april. Dan is het in de kas redelijk veilig, die 3 laatste weken tot IJsheiligen is de grond in de kas al zo opgewarmd dat het in de kas (dichtbij de grond) alleen nog maar vriest als het -5 graden of kouder wordt. Dat is nu nog zeker niet het geval.

Het gaat nu best goed met ze, ze zien er eigenlijk prima uit. Dan kan ik me er nu de komende 4 weken zorgen om maken. Terwijl we ondertussen heel veel hebben gezaaid. En de aardappelen hebben gepoot. En zijn begonnen met het opruimen van de kassen. En volgende week lenteui buiten gaan zaaien, en worteltjes, en radijs, en pluksla. En we van alles voor gaan zaaien. En ook al kunnen gaan verspenen. Maar ook de kassen (die steeds voller komen te staan met zaaisels en zaailingen) nog steeds op moeten ruimen en voorbereiden voor de tomaten, komkommers, pepers, etc.

Kortom: de drukste tijd in de tuin komt eraan, ik kan er niks aan doen, ik vind het heerlijk (op de zorgen voor al die zaaisels, zaailingen en planten na dan).

Vandaag (vrijdag gezaaid, van Oost-Indische kers (Tropaeolum) en ananaskers tot Matthiola en landkers (Barbarea). Morgen verspenen:

Zaailingen van onder andere de eenjarige bloemen Tagetes minuta en Cuphea blepharophylla

41 reacties op Een diepe zucht

wietske 26 maart 2021 om 21:38

Hoi Diana,
heb jij vandaag de Oost-Indische kers en de ananasker gezaaid. ik heb dat al veel eerder gedaan. de ananaskers nog niet gezien maar de oost ind. staat al mooi op te komen in de kas. moet ik me daar zorgen over maken?
Daarbij heb ik een vraag over het teveel aan zaad. hoe bewaren jullie dat?

Ruud & Diana 26 maart 2021 om 23:02

Hallo Wietske,
Volgens mij stelde je je vraag ook in reactie op het blog ‘Vergelijken’. Ik kopieer en plak het antwoord dat ik daar gaf hieronder.
Ik ga trouwens volgende week Oost-Indische kers zaaien, ik moet de zaden nog even opzoeken. Ze kan wel wat kou verdragen maar ik zou de zaailingen niet voor half tot eind april uitplanten.
groetjes,
Diana

Hallo Wietske,
Zaden moeten altijd droog, donker en koel worden bewaard. Dat mag zelfs in de koelkast maar ik bewaar ze hier in boxen die op een onverwarmde slaapkamer staan waar alleen heel even wat ochtendzon komt, het is hier de koelste kamer in huis. Ik heb een pagina geschreven over het zelf oogsten van zaden. Onderaan die pagina kun je meer vinden over het bewaren van zaden, misschien ook nog leuk om even te lezen: Zelf zaden oogsten in de praktijk. Hoe lang zaden kiemkrachtig blijven hangt af van de soort (tomatenzaden zijn bijvoorbeeld wel 6 jaar kiemkrachtig, pastinaakzaden slechts 1 jaar maar het overgrote deel van zaden isongeveer 3 tot 4 jaar kiemkrachtig (mits donker, droog en koel bewaard).
Ik ben op dit moment bezig om de witlofrecepten te plaatsen, op de receptenpagina kun je ze vinden (je kunt er recepten filteren en zo zoeken op witlof).
groetjes,
Diana

Wietske Rozema 27 maart 2021 om 09:11

Dank je wel voor je antwoorden. Ik ben een echte beginneling en kom zoveel vragen tegen dat ik soms niet weet waar ik naar gevraagd heb en het soms ook niet terug kan vinden. Sorr daarvoor maar nog,als dank. . Ik heb bv de ui en worteltjes ook al gezaaid. Vanuit de zaaikalender gedaan. Ben behept met dezelfde drang die jij voelt ,denk ik , maar jij bent door ervaring wijs geworden.

Ruud & Diana 27 maart 2021 om 09:18

Hallo Wietske,
Het geeft niks hoor, ik snap best dat het soms nog lastig is om op de website door de bomen de bos nog te zien. Ik antwoord vanuit de administratie van de website en zie dus alleen maar namen en vragen of opmerkingen. Mocht je nog eens een vraag over een soort hebben kan het wellicht handiger zijn om die op de betreffende teeltpagina van een soort te stellen, dan is het wellicht wat makkelijker terug te vinden en hebben andere mensen wellicht ook iets aan het antwoord of kunnen meedenken en reageren. Ik heb ook al uien gezaaid, voor worteltjes nog geen tijd gehad maar ik hoop volgende week 🙂
groetjes,
Diana

Hedwig 26 maart 2021 om 23:03

Ik ben ook benieuwd naar het bewaren van zaaigoed. Ik heb een kleinere moestuin en kas dus gebruik lang niet al het zaad ed. Op dit moment heb ik de zakjes met zaad in de kas, maar dat wordt in de zon best warm. Hoe bewaar ik dat het best, kan het warmte/koude hebben?

Hedwig 26 maart 2021 om 23:06

Ik lees net je antwoord hierboven, ik ga het lezen.
Dank je

Ruud & Diana 27 maart 2021 om 10:15

Hallo Hedwig,
Ik zou zaden zelf nooit in de kas bewaren; in de winter is het er erg koud maar warm op een zonnige dag, en in de zomer kan het er bloedheet worden. Ik benader het altijd graag op een ‘menselijke’ manier: zaden zijn in principe levende ‘wezens’ die slapen tot de juiste temperatuur, licht en vocht ze doet ontwaken. Zaden ‘ademen’ zelfs (op microniveau uiteraard). Op een plaats waar de omstandigheden zo constant mogelijk zijn kunnen de zaden lang blijven slapen. Maar als het licht, vochtig of warm wordt stimuleer je de zaden dus enigszins om wakker te worden. Dat kost energie en daar heeft een zaadje niet veel van (er zit net genoeg in het omhulsel rond het zaadje om te kunnen kiemen, een worteltje en 2 blaadjes te maken). Als je zaden dus niet donker, droog en koel bewaart wordt het kiemvermogen (de duur dat zaden kunnen kiemen) verkort. Bijvoorbeeld: ik bewaar tomatenzaden koel, droog en donker en dan kiemen de zaden na 6 jaar nog. Maar ik heb wel eens per ongeluk een zakje tomatenzaden in de kas gelegd, vergeten; die zaden van amper 2 jaar oud kiemden niet meer, de zaden waren in de zomer in de kas ook wat vochtig geworden.
groetjes,
Diana

Dirk Huyghe 27 maart 2021 om 17:42

Ik zou het zaad niet in de kas bewaren. Best droog en koel bewaren.
Bij mij zitten de gebruikte zakjes (waar nog een deel zaad in zit) in een blikken doos die in op een koele plek in mijn tuinhuis bewaar.

Stella 27 maart 2021 om 06:41

Hallo Diana, als ik het goed begrijp,is het niet zo goed om de zaailingen en als ze wat groter zijn heel de tijd onder de groeilamp te laten ??? De aubergines en piments zijn mooi stevig ,en de tomaten worden dit weekend verspeend . Ik heb de ruimte nog binnen, laat ik ze dan best in zoveel mogelijk licht toch ,met extra groeilamp erop ?

Ruud & Diana 27 maart 2021 om 08:49

Hallo Stella,
Nee hoor, je mag de zaailingen zo lang als je wilt onder de lampen laten staan. Ze groeien dan snel, en mooi stevig. Ik heb ze hier onder de lamp vandaan gehaald omdat ze te hard groeiden, ik hoopte dat ik de groei wat zou kunnen temperen als ik ze op een koelere kamer zonder groeilamp zou zetten (maar het was al te laat, de groei zette gewoon door). Ik ga volgend jaar pepers, paprika’s en aubergines later zaaien en ze dan gewoon zo lang onder de lamp laten staan tot ze mee naar de tuin mogen.
groetjes,
Diana

Wietske Rozema 27 maart 2021 om 11:10

Hoi Diana,
Onze zoon zaait alles voor in de 9 cm potjes overal 1 zaadje. Ook hoef ik niet te verspenen,zegthij. Ik las dat jij drie zaaidjes bij elkaar zaait om vollere planten te krijgen. Als je wel gaat verspenen is dat dan wel of niet handig om zo te doen zoals hij . Het in huis voorzaaien kost wel meer ruimte natuurlijk maar in de kas zou dat kunnen.?

Ruud & Diana 28 maart 2021 om 09:57

Hallo Wietske,
Ik zaai verschillende soorten in verschillende hoeveelheden. Ik zaai pepers en paprika´s per 3, sommige eenjarige bloemen per 5, maar tuinbonen per zaadje in een P9-potje. Heel grote zaden zaai ik in een potje, kleinere zaden vaak in een tray (of buiten ter plaatse in een rijtje). Maar ook dat is geen regel, het is maar wat iemand zelf prettig vindt en wat je kunt bieden aan potten, tray’s, ruimte, zon/licht, etc. (ik heb hier teveel paprika’s en pepers om ze per stuk in potje te zaaien want ik zaai ze in een elektrische propagator en moet dan zuinig zijn met de ruimte).
Op elke teeltpagina (dus op elke groentepagina, je kunt die via het menu vinden, onder bladgewassen, vruchtgewassen, etc.) leg ik wel uit hoe en waarom ik die soort op die manier zaai en hoe het eventueel ook anders kan. Wellicht kan je zoon voor het zaaien op de teeltpagina van die betreffende groente of kruid even kijken hoe ik het doe, en dan vervolgens vooral zelf bedenken wat hij de beste manier zou kunnen in jullie tuin, of in het huis waar nog plaats is voor een bepaalde hoeveelheid zaaisels en zaailingen.
groetjes,
Diana

Robert 27 maart 2021 om 11:24

Beste Diana
Voor de eerste keer in mijn moestuin-carrière heb ik zelf tomaten gezaaid (o.a. zaden van jou).
Vorige jaren kreeg ik steeds mijn plantjes van vrienden. Nu nog hoor, maar ik wil wel eens experimenteren met nieuwe rassen.
Ik kocht een propagator en een pottenpers. Een vriend raadde mij aan 3 zaadjes per persblokje in te leggen. Maar wat blijkt nu : alle zaadjes schieten !
Men raadt mij aan de overtollige plantjes met een nagelknipper te verwijderen maar dit vind ik zonde. De extra plantjes ga ik met plezier uitdelen. Nu wachten tot de plantjes voldoende groot zijn om van elkaar te scheiden ?
Groene groeten
Robert

Ruud & Diana 28 maart 2021 om 10:08

Hallo Robert,
Je wilt natuurlijk zelf het sterkste zaailingetje bewaren en niet dat diens worteltjes beschadigen. Om die reden zou ik zelf even wachten tot de zaailingen 2 echte blaadjes na de kiemblaadjes hebben. Dan zou ik zorgen dat er al potjes met potgrond klaar staan, vervolgens het persblokje kletsnat maken en vervolgens met een mesje door de grond snijden en zo de 2 andere zaailingen zonder al te veel beschadigingen van de zaailing scheiden die mag blijven staan. Vervolgens zul je de 3 zaailingen moet oppotten (want de 2 gescheiden zaailingen hebben een eigen plek nodig maar de gebleven zaailing heeft nu te weinig grond om in te groeien en moet ook opgepot worden. Uiteraard direct daarna water geven en op een niet te warme plaats zetten in het volle licht maar niet in de zon. Zo kunnen de zaailingen hopelijk binnen 2 weken herstellen en dan moeten ze sterk genoeg zijn om weer in de pot en warmer te worden gezet. Wellicht volgend jaar toch maar gewoon 1 zaadje per perspotje (kost wel meer ruimte), of zaaien in vermiculiet omdat je dan heel makkelijk zaailingen die dicht bij elkaar staan van elkaar kunt scheiden. Voor meer uitleg daarover: Zaaien in vermiculiet
groetjes,
Diana

Piet Bevers 27 maart 2021 om 11:30

Goede morgen Diana,
Ik heb mijn tomaten en paprika.s al vanaf 1 februari in de koude kas staan om af te harden.
Alle plantjes hadden 2 blaadjes en waren 4 cm hoog.Dit doe ik al 15 jaar en er vriest bijna nooit iets kapot terwijl mijn kas op de volkstuin in de open vlakte staat.
Wat is het geheim?Aan de zonkant is de kas open boven De andere zijde gebruik boven als opslag van hout, materiaal kussens en ligstoelen in de winter. Bij de ingang links heb ik een houten frame gemaakt met 5 planken boven elkaar.tussen het houten frame en het koude glas heb ik noppenfolie gespannen. Alle materialen nemen overdag warmte op van de zon en geven dit in de nacht weer af.dat is dikwijls voldoende om een vorstperiode van twee weken door te komen.Ook veel water in de kas helpt hieraan mee.

Ruud & Diana 28 maart 2021 om 10:14

Hallo Piet,
Mijn ervaring is ook wel dat de zaailingen meer kou kunnen verdragen dan we denken (zie bijvoorbeeld dit blog uit 2019 over tomaten al vroeg naar de kas verhuizen: Een geheimpje. Maar mijn ervaring is dat pepers en paprika’s en aubergines wel minder kou kunnen verdragen, en dat alle zaailingen na een koude periode wel moeten herstellen en dat uiteindelijk ten koste van groei, energie en gezondheid van de planten gaat.
We duimen maar voor de komende 3 weken, tegen die tijd heb ik er wel vertrouwen in en gaan we waarschijnlijk de eerste zaailingen ook uitplanten in de kas.
groetjes,
Diana

Margriet, website www.volkstuinvanbemar.nl 27 maart 2021 om 14:55

Oost-Indische kers zaai ik nooit voor. Ieder jaar komt het vanzelf weer boven de grond op de plekken waar ze het jaar ervoor stonden….Ik heb dit jaar noodgedwongen laat gezaaid doordat ik mijn enkel gebroken heb met de sneeuwperiode en nu al 6 weken in het gips zit. Komt misschien wel goed uit, alle zaailingen hebben nu 4 blaadjes……

Ruud & Diana 28 maart 2021 om 10:21

Hallo Margriet,
Jeetje, wat vervelend, heel veel sterkte en van harte beterschap!!
Hier kiemen ook elk jaar tientallen tot som wel meer dan honderd zaden van Oost-Indische kers. Maar ik zaai ze zelf ook altijd, simpelweg omdat ik elk jaar ook we weer een nieuw ras wil proberen, zoals bijvoorbeeld vorig jaar deze ‘Bloody Mary’, een niet rankend ras dat het hier heel goed onder de perzikboom deed.
groetjes,
Diana

Tropaeolum Bloody Mary

Sven 27 maart 2021 om 19:20

Hallo Diana, alles staat op losbarsten je voelt het aan de lucht 🙂 praktische vraag, normaal als de planten groter zijn en stevig gegroeid zijn in de p9 potjes zet ik ze ook gewoon dieper, ik neem aan dat ik dit ook mag toepassen bij de aubergine als deze naar volle grond gaan in mei?

Ruud & Diana 28 maart 2021 om 10:37

Hallo Sven,
Ja hoor, dat kan ook bij aubergines in de volle grond, ik plant eigenlijk alle pepers, paprika’s en aubergines iets dieper dan dat ze in hun potje staan.
groetjes en veel plezier met zaaien, verspenen en planten!
groetjes,
Diana

Arianne 27 maart 2021 om 22:10

Hoi Diana,

Ik hoop maar dat we goed weer krijgen en houden want ik begrijp dat je die plantjes eigenlijk helemaal nog niet buiten wilt hebben! De bloemetjes in de paprika kaboutermuts, laat je die zitten of haal je ze weg? Ik las dat dat laatste wellicht beter voor de plant is?

Groeten,
Arianne

Ruud & Diana 28 maart 2021 om 10:48

Hallo Arianne,
Mijn ervaring is dat het wegknippen van bloempjes meestal resulteert in de maak van nieuwe bloempjes. Ik laat ze dus maar bloeien, ik tik niet en het waait niet in de kas en en er zijn ook nog niet veel bestuivers, dus de meeste bloempjes zullen onbevrucht afvallen. Als er toch een bloempje wordt bevrucht knip ik wel het vruchtje dat er verschijnt in een vroeg stadium weg want dat kost de nog jonge plant heel veel energie en ze zal eerst nog wat meer moeten groeien.
groetjes,
Diana

Arianne 28 maart 2021 om 21:00

Dankjewel, ga ik dat ook aanhouden!

John 28 maart 2021 om 10:24

Hallo. Ik heb een kleine vraag. Ik dacht dat u paprika en aubergine per drie in de kas uitpoot?? Hoe doet u dat met zaaien cq verspenen. Per 1 of direct ook drie? Ik zie op uw foto twee of drie plantjes per potje, laat u dat zo tot het moment van uitpoten?

Groeten John

Ruud & Diana 28 maart 2021 om 10:55

Hallo John,
Ja, ik verspeen paprika’s, pepers en aubergines altijd per 3 in een 9-centimeterpotje en plant het hele kluitje met de 3 zaailingen later uit. Ik heb er jaren geleden eens een blog over geschreven: Pepers per 3. Ik hoop dat het daar duidelijk genoeg staat. Misschien wordt het tijd, omdat ik er zoveel vragen over krijg, dat ik de tekst eens nakijk en aanpas en het dan als pagina onder de teeltpagina van bijvoorbeeld peper of paprika kan hangen, met nieuwere, grotere en duidelijkere foto’s, dan kan de informatie ook wat makkelijker worden gevonden dan een blog uit 2013.
groetjes,
Diana

John 30 maart 2021 om 08:52

Dank u wel voor uw duidelijke reactie. Ik ga het ook eens zo proberen dit jaar.

Lizan 1 april 2021 om 22:11

Hoi! Ik heb dit jaar drie peperplanten en twee mini-aubergines voorgezaaid, allemaal los in potjes van 9cm. Ik wist niet dat ik ook drie zaadjes in één zo’n klein potje kon doen, dat is een stuk beter voor de ruimte die ze binnen innemen! Ga ik volgend jaar proberen. Nog een vraag, hoeveel ruimte heeft zo’n kluitje van 3 planten buiten nodig? Ik heb een moestuinbak op het balkon staan met vierkante vakken van 25cm. Is dat groot genoeg voor een kluitje van drie of kan ik dan toch beter een vak rekenen per plant? Ik hoor het graag!

Ruud & Diana 2 april 2021 om 09:15

Hallo Lizan,
Een kluitje van 3 peperplanten krijgt hier altijd een plantafstand van 60 x 40 centimeter. Je kunt daar een klein beetje mee schipperen mar niet veel. Het ligt bijvoorbeeld ook aan het peperras en aan wat ernaast komt te staan. Ik zou bijvoorbeeld een habanero (dat worden grote planten) echt op 60 x 40 centimeter houden (of op 50 x 50 cm want dat komt gezien de vorm van je vakken wellicht beter uit), maar ik zou een kleiner ras zoals Numex Twilight of een cayenne Ring of Fire wel ietsje krapper durven zetten, maar niet minder dan 40 x 45 cm.
groetjes,
Diana

Lizan 2 april 2021 om 09:20

Bedankt voor de snelle reactie!

Annemieke London 28 maart 2021 om 14:09

Wat een heerlijke én herkenbare blog 🙂 Vorig jaar waren de pepers en paprika’s zo groot dat ze wel naar de tuin moesten, helaas te vroeg, wat tot groeistilstand leidde bij de meeste.
Het is wel heerlijk om een groeilamp & warmtemat te hebben! Daar ben ik elke keer weer dankbaar voor.

Riet Schouten 28 maart 2021 om 22:02

Hoi Diana, ik geniet enorm van je website en de rest. Heel herkenbaar.
ik ben 43 jaar fervent moestuinkweekster. Eerst in Holland maar nu al 20 jaar in Frankrijk. Ik geniet er net zoveel van als jou denk ik.
Je verhaal is zo herkenbaar. Ook ik heb er kopzorgen over hoe het de komende maand moet. Heel anders dan vorig jaar groeit alles mijn kastje uit. Ik weet bij God niet waar ik het allemaal moet laten. Pompoenen,meloenen, tomaten, worden al giga maar het is nog geen ijsheiligen.

Ruud & Diana 29 maart 2021 om 09:33

Hallo Riet,
Wat leuk om te horen!
Ik ben dit jaar juist zowaar eens iets gematigder begonnen. Met de pepers, paprika´s en aubergines is het helemaal mis gegaan maar de tomaten hebben hier zowaar alleen nog maar 2 kiemblaadjes (gisteren de laatste verspeend), en meloenen en courgettes moeten nog worden gezaaid. Ik doe mijn best, maar wel vorige week belachelijk veel gezaaid, dus er komen de komende weken hele hordes eenjarige bloemen, groenten en kruiden aan die verspeend of uitgeplant moeten worden :-).
Veel succes met het in toom proberen te houden van alles wat groeit!
groetjes,
Diana

Yvonne 28 maart 2021 om 23:11

Hoi Diana,

Ben ik weer! Ik heb vandaag m’n paprika’s en tomaten verspeend. Ze staan in de koude kas. Nou heb ik een warmte plaat waarop ik ze op heb laten kiemen… voor mijn tomaten (zijn nu 7 grote kratten) is geen plek op die plaat. Maar is het verstandig om de paprika’s hier wel weer op te zetten? Want dan moet ik kijken of ik er nog 1 kan vinden bij mijn ouders op de zolder. Zo ja, op welke temperatuur zou hij dan ongeveer moeten? Hij staat nu op 20 graden.
Ik heb vandaag m’n meloenen namelijk voorgezaaid, dus die staan nu op die plaat.

Ruud & Diana 29 maart 2021 om 09:44

Hallo Yvonne,
Ik zou zelf vooral de zaaisels en jongste/kleinste zaailingen op de plaat zetten, ongeacht of het dan een tomaat, paprika of meloen is. Hoe meer blaadjes planten hebben, des te makkelijker en sneller nemen ze voeding op, ook bij wat lagere temperaturen. Uiteraard moet je wel altijd op blijven passen en op het weer letten (voor nu schijnen we een week met zon en 20 graden te krijgen, daarna lijkt het weer flink kouder te worden.
groetjes,
Diana
groetjes,
Diana

Nel v Rens 30 maart 2021 om 08:59

Ook ik moet vanaf vandaag echt beginnen aan het vers lenen van mijn tomaten, mijn paprikas en aubergines heb ik al gedaan, netjes drie per pot zoals jij het ook doet. Kan ik dat bij de tomaten ook doen. Ik verpot ze altijd nog een tweede keer en zou ze dan apart kunnen zetten. Heb nl, zoals zovele heel veel soorten gezaaid en nu ook heel veel ruimte tekort. En zou ik ze anders, tomaten, paprikas en aubergines, in de pot in de kas kunnen zetten met nog een extra tunneltje van plastic er over heen. Heb die toevallig nog staan. Bv dat je dit op het eind van de dag er over zet zodat ze nachts wat meer bescherming hebben? Alvast bedankt. Gr Nel

Ruud & Diana 30 maart 2021 om 10:00

Hallo Nel,
Nee, ik vrees dat dat niet bij tomaten kan, die hebben een veel grote en meer horizontaal wortelgestel. Bovendien zou je dan vanuit 1 plaats 3 stammen moeten gaan opbinden en dieven (en struiktomaten worden te groot en breed voor 3 bij elkaar). Hier staan de tomaten, pepers en paprika’s ook al in de koude kas en deze week is dat prima, maar richting het weekend wordt het weer flink kouder. Het blijft altijd een risico en dat zijn afwegingen die iedereen zelf moet maken. Kijk vooral ook even op de pagina die ik eergisteren schreef over de 3 bij elkaar, ik heb daar bijvoorbeeld ook nog even genoemd waarom het niet geschikt is voor tomaten, en je ziet er foto’s van het resultaat van 3 bij elkaar in de zomer: Paprika’s, pepers en aubergines per 3
groetjes,
Diana

karin 31 maart 2021 om 09:03

Zeer herkenbaar die jaar voor het eerst kweeklampen gebruikt, nou de tomatenplanten zijn al tenminste 30 cm, gisteren maar 2 bakken naar de kas gebracht waar ik ze in bakken in de kas gezet heb, hopelijk geeft dat nog extra bescherming. Goeie les volgend jaar de tomaten een maand later zaaien. de paprika,s pepers, aubergine,s gaan ook erg goed maar die zijn een stuk kleiner en kunnen nog wel thuis blijven staan. Nu iedere dag maar afwachten of het goed gaat met de tomaten…

Hendrik Berkhof 11 april 2021 om 16:05

Ik hou me aanbevolen als u te veel aan planten heeft van:

tomatenplanten: Piccolo, Honing (Looye)Sweet Enjoy en Rivolo
paprikaplanten
courgetteplanten
pepers

Liefst in de buurt van Bennekom

Ruud & Diana 11 april 2021 om 17:04

Hallo Hendrik,
Ik vrees dat ik je niet kan helpen, ik woon in Spijkenisse en alles waar ik teveel van heb geef ik hier altijd graag aan tuinburen op het volkstuinencomplex.
Ik hoop dat iemand anders je aan planten kunt helpen maar je kunt ook makkelijk zelf nog tomaten en courgettes zaaien (ik ga zelf pas volgende week courgettes zaaien want ze kiemen en groeien snel maar mogen pas na half mei uitplant worden).
groetjes,
Diana

Mariske 15 april 2021 om 20:21

Ha Diana,
Hoe gaat het met de paprika’s in de kas?
Hier nog 1 die de kracht van de groeilamp heeft onderschat. Nu is er iets mis met onze kas, daar kunnen ze voorlopig helaas niet in. Ik heb wel tijdelijk zo’n plastic muurkasje. Kan ik de paprika’s, pepers, aubergine’s en tomaten daar nu al inzetten. Overleven ze dat? Ik hoor graag jouw advies, het huis begint hier wat vol te raken 😉
Groetjes, Mariske

Ruud & Diana 16 april 2021 om 09:26

Hallo Mariske,
Ze staan er hier prima bij, ze zijn niet meer gegroeid want daar was het te koud voor (en dat is ook prima want ze zijn groot genoeg om uitgeplant te worden), maar er is geen vorstschade of andere ellende.
Er komen nog 2 koude nachten aan met temperaturen rond of iets boven het vriespunt, ik zou dus zelf – als ze toch nog in huis staan – die 2 dagen nog even wachten. En als dan de temperatuur vanaf zondag naar 15 graden overdag gaat en in de nacht naar 4 of 5 graden, dan zou ik ze zelf zeker wel in de plastic kas durven zetten. Maar ik weet natuurlijk niet waar je woont, in het oosten van het land kan het nog wel een paar graden kouder zijn dan hier bij de kust, dus check vooral ook nog even de weersvoorspelling bij je in de buurt.
groetjes en succes met de reparatie van je kas!
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties