Een ‘geheimpje’

Ik ga niks over het weer zeggen. Behalve dan dat we hier zo ongeveer zijn weggewaaid en weggespoeld. Maar het einde daarvan lijkt in zicht, nog 3 dagen zuidwester, lieslaarzen en stormparaplu en dan belooft de KNMI beterschap. Ik mag het hopen.

We zijn door het slechte weer amper op de volkstuin geweest. En ik heb op zolder de pootaardappelen nog wat koeler gelegd (want poten in een bak met modder was geen optie). We hopen ze volgende week te kunnen poten.

Maar genoeg over het weer, ik wil iets opbiechten. We zijn maandag wel op de volkstuin geweest. Want ik hou geen tomaten meer in huis. Het is in ons huis gewoon te donker, te warm of juist te klam. De tomaten met slechts 2 kiemblaadjes staan dus al in de koude kas. Ja, inderdaad, in maart.

Zo, dat heb ik toch eindelijk maar eens opgebiecht. Ik heb daar nog nooit eerder over geschreven (terwijl ik dat wel al een jaar of 6 zo  doe). Dat komt omdat ik het iedereen af kan raden, het is niet de ideale manier om tomaten op te kweken. Eigenlijk is het nog veel te koud. Maar ik heb geen goede plaats in huis. Het is dus een noodoplossing.

Hoe kwam ik eigenlijk op dit idee?

Ik heb eens wat zaailingen aan een tuinbuurman gegeven, begin maart, en hij liet ze gewoon in de koude kas staan. En die zaailingen overleefden. En het jaar erop zag ik tomatenzaailingen eind maart bij een tuinbuurvrouw in potjes in de kas staan. Die overleefden het ook. En ondertussen zag ik elk jaar wel wat tomatenzaailingen in maart en april in onze eigen kas kiemen (uit zaden van een gevallen tomaat van vorig jaar, die hadden blijkbaar de winter overleefd).

Dus toen heb ik het maar eens geprobeerd. Met angst en beven. Maar het lukte. Niet dat het altijd even makkelijk was hoor. Want ik wil wel alles doen om de kans op overleven zo groot mogelijk te maken. En er waren jaren….. met kou, zelfs nachtvorst, etc.. Ook nu is het allemaal niet ideaal. Maar dit is wat het is, en ik zal het nu maar eens laten zien.

Ik heb de tomatenzaailingen in huis bij kamertemperatuur laten kiemen. In vermiculiet (dat heb ik beschreven in mijn blog op de website Pokon: Tomaten zaaien). Na het kiemen hebben we de tray met zaailingen meegenomen naar de volkstuin. Daar had ik vorige week al 2 zakken potgrond in de kas gezet (in de hoop op wat opwarming).

En daar heb ik dus de tomaten in verspeend:

 

Klein hè! En dat bij een graad of 10, veel warmer was het niet in de kas. Overdag, Joost mag weten hoe koud het in de nacht in de kas was en wordt.

Ondertussen heeft Ruud een deel van de kas opgeruimd en een geraamte voor een tentje gezet:

 

Oh ja, even tussendoor: zie je rechts achterin onder de laatste buis dat groene plantje in de grond? Dat is een uitloper van de framboos die buiten voor de kas staat. Voor wie nog niet weet dat frambozen kunnen woekeren: dit is een uitloper in de kas, op ruim een meter afstand van de moederplant die buiten staat, één jaar na het uitplanten van die moederplant (als stek). Zo snel kan het dus gaan 🙂

Terug naar de tomatenzaailingen. De drie bakken met zaailingen (er komt nog een vierde bij maar die zaden moet ik in een tweede ronde nog zaaien) staan ondertussen in de onderbakken op hun plaats:

 

Vervolgens heb ik 4 volle emmers en gieters met water tegen de onderbakken aan gezet. In de hoop op zon = opwarming van het water (en daardoor een temperatuur die net 1 of 2 graden hoger ligt). En vervolgens hebben we het vliesdoek eroverheen gedrapeerd:

 

Zoals gezegd, ik kan het iedereen afraden. Want nu begint het wachten. En hopen op zon, zodat het onder het vliesdoek opwarmt. En duimen voor niet te koude nachten. En dan valt het niet mee dat het nu al een hele week koud en nat is. Ik word nog net niet ‘s nachts wakker, badend in het zweet, uit een nachtmerrie waarin tomatenzaailingen me de slechtste moeder ooit noemen. Maar ik kijk wel 23 keer per dag naar de weerberichten. En ik heb de neiging om elke dag even naar de tuin te gaan, om te kijken hoe het met ze is.

Nee, dit is verre van ideaal. Maar in huis te slappe, dunne, lange, iele en zwakke zaailingen opkweken die ik met satéprikkers als ministokjes en touwtjes op moet binden en overeind moet houden is ook niks.

Ik liet vorige week een foto van de pepers, paprika’s en aubergines zien, die hebben het allerbeste plekje in huis, in de zon op een licht verwarmde slaapkamer. Alle andere plaatsen zijn mindere plaatsen. Zoals je hier kunt zien:

 

Op de foto zie je zaailingen van Melothria en Emilia: nu al lang en dun aan het worden. Nog niet te erg, ik ga ze vandaag nog verspenen (en pot ze dan iets dieper op), en dan gaan ze naar een onverwarmde slaapkamer in het raamkozijn.

Maar een goede plaats voor 85 tomatenzaailingen heb ik dus echt niet.

Ik heb een jaar of 3 geleden nog wel een keer een foto gemaakt van het blad van een tomatenzaailing die het koud had:

 

Een zaailing kan dan geen voeding opnemen (door de kou) en de zaailing krijgt aan de bovenkant geelgroen blad, en de nerven en de onderkant van het blad worden juist paarsachtig.

En ik vond nog een foto, van 5 jaar geleden op 28 maart:

 

Ook onder een tentje. En voor alle duidelijkheid: zo’n tent neemt licht weg, dus het is relatief donker in zo’n vliesdoektent. Maar tegelijkertijd is het koud. En dat zorgt ervoor dat de zaailingen niet lang en dun worden. Maar hoe warmer het wordt, des te vaker zal het vliesdoek eraf moeten (zoals op deze foto). Zodat de zaailingen voldoende licht en lucht krijgen.

Ik word in ieder geval een beetje gerustgesteld als ik naar deze foto kijk; toen ging het blijkbaar goed, dus ik heb hoop dat het dit jaar ook weer goed komt met de zaailingen. Dat neemt niet weg dat ik wel onrustig ben, met het idee van de tomatenzaailingen in de koude kas. Oftewel; doe dit thuis niet. En als het wel moet, omdat je net als ik geen goede plaats in huis hebt voor de tomatenzaailingen; wees dan alert, maak een tentje of zorg op een andere manier voor wat extra warmte. En hoop op mooi weer.

Tot slot nog even wat meldingen:

Ik heb de tomatendatabase klaar! Hoera!! Wat een saai werk was dat. En veel werk ook, en vaak en lang wachten op het uploaden van een paar honderd groot formaat foto’s. Maar ze is klaar! Ze is nu nog verdeeld over 2 pagina’s (daar heb ik ooit voor gekozen omdat het zoveel is voor 1 pagina), op de nieuwe website worden ze samengevoegd in één database met zoekfunctie. Alle tomaten die ik zelf heb heb geteeld vind je in die database: Tomatendatabase. En daar kunnen nu dus ook eigen ervaringen met een bepaald ras in reactie worden geplaatst. De mensen die al wat reacties hebben geplaatst: hartelijk dank!

En dan nu? Ik ben begonnen met het aanpassen van de paprikadatabase (poeh, op dezelfde manier, gelukkig zijn dat er wel wat minder).

En ik heb de pagina met informatie over de teelt van uien nagekeken, aangepast en nieuwere en grotere foto’s geplaatst: Uien 

En tot slot wil ik nog iets over de Zaaiagenda melden. Ik heb daar een paar weken niets over geschreven; met zo’n opvallend grote gele banner bovenaan de pagina hoef ik er geen bijna reclame voor te maken 🙂 . Voor wie geen idee heeft waar ik het over heb; ik heb samen met Laura een Zaaiagenda voor de moestuin gemaakt. Je kunt hier meer lezen over de totstandkoming van de agenda. En de agenda is dus via de banner bovenaan deze pagina op de website van Laura te bestellen (en op haar website vind je ook een inkijkexemplaar).

Ik ben zelf met de agenda aan het werk, en ben ook begonnen met het controleren van elk icoon in elk schema van elke soort op elke pagina. En ik heb een paar foutjes gevonden. Dat was ook wel te verwachten; het is bijna onmogelijk om in zoveel zaaischema’s met zoveel iconen geen enkel foutje te maken.

Ik heb bedacht dat het misschien handig is om de foutjes die ik vind op deze pagina te vermelden: Zaaiagenda. Je ziet op die pagina (onder het verhaal over de agenda) een lijstje met de foutjes die ik heb gevonden. Wie het handig vindt kan de foutjes dus in de eigen zaaiagenda verbeteren.

 

Ik maak dus ondertussen zelf ook aantekeningen in de agenda. Wel met potlood, want ook ik vind het nog steeds erg zonde om er met pen in te schrijven 🙂 .

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

45 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem

Schaam je maar niet hoor.ik doe hetzelfde vanwege ruimtegebrek.. en bij mij werkt het ook gewoon. Fijn om te lezen dat er dus meerdere mensen her gewoon doen.hihi

Jolande

Je had lang geleden ook al eens geschreven over je tomaatjes in de kou. Sinds die tijd gaan ze bij mij eind maart de koude kas in zonder enige bescherming. Ze zijn dan wel al iets groter en al aangeslagen in hun nieuwe pot. Gaat ook al jaren goed en het worden dan stevige planten met een donkergroene kleur. We woekeren allemaal met de ruimte en eind maart wordt ik met mijn tomaatjes door manlief uit de woonkamer gegooid als hij nergens meer bij kan. Dan mogen de paprika’s nog even blijven, gelukkig

karin de waard

Ik zat er ookal over na te denken, jij was het laatste zetje dat ik nodig had, de tomaten gaan dit weekend naar de tuin, zo dat is er uit….
volgend jaar wil ik een broeihoop gaan maken in de kas om de kas te verwarmen misschien ook iets voor jullie?

V.

Sinds ik een jaar allemaal spontane tomatenplanten kreeg, door een afgevallen tomaat (het jaar daarvoor! De winter overleefd dus), ben ik ook niet meer zo voorzichtig. Het was haast onkruid.

Ann

Tomatenzaden zijn heel sterk. Terwijl een zaadje van een pastinaak na 2 jaar niet meer kiemkrachtig is, kan een tomatenzaadje van 6 jaar oud nog vlot kiemen. Terwijl veel zaden in hete compost dood gaan overleven tomatenzaden vaak die hitte. Vandaar de vele tomatenzaailingen die je in het voorjaar in de tuin vindt. Ik vind soms uitgedroogde kerstomaatvelletjes met een hoop (40?50?) miniplantjes in.

Carine p

Ik doe alles in serie- midden/einde januari de aubergine zaaien en die zet ik nu buiten in kleine koude plastiek kasten. ‘S avonds leg ik daar wel dekens op die ik s’morgens afhaal. Zo schuif ik op naar de pepers en paprika’s die ik begin februari zaai en einde maart vliegen die ook uit het huis om dan plaats te maken voor de tomaten. Je ziet, iedereen heeft problemen met een tekort aan goede lichtplaatsen in huis zodra je een hoeveelheid zaait. Ik heb een paar weken geleden de potten zoete aardappel in de kas gezet- is ok, maar de gember vindt dit blijkbaar niet leuk. Deze doet niks meer.
Groetjes
Carine

Carine p

Ja da’s waar, ik vergeet het soms. Onze nachttemperaturen liggen nu rond de 5 graden maar in de dag gaat het rond 15 graden. In de plastieke kasjes wordt het dan wel goed warm. Met deze nachtemperaturen zet ik de eerste plantjes reeds buiten maar ‘avonds dus afgedekt met een deken. Ook niet ideaal hoor, want blijkbaar is een te groot verschil van temperaturen niet goed voor de groei. Maar bij gebrek aan beter….
Ben nu net klaar met het zaaien van de tomaten, wel wat later dan vorige jaren maar ik heb al gemerkt dat die enkele weken vrij snel ingehaald worden. Ik ga nu trachten de bewaartomaten in april te zaaien en in juni te planten. Vorig jaar heb ik van jouw mount vesuvius nog in de eerste week van januari gegeten!
Een vraagje over de opgelegde kerstomaatjes. Ik heb mijn eerste pot opengedaan, maar zodra ik een schep neem met de lepel pletsen ze open. Heb jij dit ook of zou dit van de soort afhangen? Ik heb hier kleine kerstomaatjes genomen die vanzelf terugschieten.
De chilisaus is gewoonweg goddelijk!
Groetjes Carine

Kitty

Ik heb ook de tomaten planten noodgedwongen opgesplitst. De helft in de koude kas , de andere helft in de keuken. Nu eens kijken of het wat uitmaakt.
Het is op het moment natuurlijk niet echt koud te noemen buiten, dus als het echt gaat vriezen dan moet er maar wat overheen, maar voor nu staan ze er in de koude kas mooi bij.. lage plantjes met stevige stengeltjes.

Saskia

Wij hebben extra vensterbanken gemaakt bij de lichtste koelste ramen in huis. En later doe ik alle kinderplanten op het terras bij ons huis, en als het te naar of koud is in een belachelijk goedkoop plastic kasje van de action op het terras. Heb ik er het meeste controle op….
Overigens heb ik pas kort geleden de tomatensaus 2.0 die elders bij de recepten staat kunnen vergelijken met de standaard, gekookte tomatensaus. En…….. O o o wat is die heerlijk! Echt een veel zoetere vollere smaak!

Aukje Atsma

Ik zaai alles voor in die zaaitrays met transparante deksel van de A. Mag vast geen reclame maken. 😉 maar ze zijn wel goedkoop! En meerdere jaren te gebruiken, ook belangrijk. Al die bakken zet ik op een rijtje op planken voor het raam in de kas. Lekker van de grond af. Door het deksel krijgen ze voldoende licht en geeft het een beetje warmte. Je hebt dan een kas in een kas, zeg maar. Met een beetje zon wordt het al snel warm. Als de plantjes al in een groter potje zitten dan plaats ik er een transparante plastic beker overheen. (minikasje, niet alleen schattig om te zien maar werkt echt goed.) Ook meerdere jaren te gebruiken. Ik ben bezig te minderen met het gebruik van plastic, maar oh boy, wat zijn er toch veel gebruiksvoorwerpen gemaakt van plastic die ik wel ga missen! Moet er een alternatief voor vinden.

Joke

En ik me altijd maar afvragen hoe komt ze toch aan zoveel geschikte ramen/vensterbanken in huis……. dus ook niet!

Anoniem

Doe ik ook al jaren, ze nemen gewoon te veel plaats en worden mooi stevig op termijn. Ik zet ze wel allemaal dicht op elkaar in EPS/polystyreen/isomo bakken, zo van die grote van de vishandel. Gaat jaren mee en geeft de wortels wat isolatie. Ideaal is het idd niet. Een tomatenkweker vertelde me vorig jaar dat dé grootste groeiremmende factor een te groot verschil dag/nachttemperatuur is. Maar hé, we doen het voor de smaak en niet voor de hoeveelheid 😉

Bert

haha, was mijn naam vergeten in te vullen: Bert

Petra

Ook ik vroeg me af hoe jij al die zaailingen voldoende licht kon bieden, maar dat geheim is nu niet langer meer geheim. Ik was van plan om dit, dit jaar met de tomatenplanten te proberen, maar helaas heeft de storm van het vorige weekend ongeveer de helft van de ruiten in onze kas kapot geblazen. Ik had nog geen tomaten gezaaid en wacht hier ook nog een week of drie mee, in de hoop dat dan de kas weer gerepareerd is.
Hoe beschermen jullie de kas(sen) tegen storm ?
En wat ik me nog afvraag, zet je ook de eenjarigen in de kas, zodra deze gekiemd zijn ?
Want de Malva en Salvia waren al op 5 dagen gekiemd en meteen al lang en slungelig, omdat ze te weinig licht krijgen. Heb ze iets dieper in de potgrond gezet en op een koudere kamer.

Petra

Hoi Diana,

Ik had de ramen van de kas idd op een kier staan, want dit was een vraag, die ik je al eerder had gesteld. Denk dat het een combinatie is geweest van het niet goed vastzitten van de ruiten én we wonen in het buitengebied tussen velden en weilanden én de tuin is nog vrij jong en heeft nog geen hoge struiken en bomen én dan nog eens windkracht 7-8 !!!
Maar zoals ik het nu kan overzien is de kas niet scheef en is het enkel het vervangen van de ruiten en deze dan beter vastzetten.
Ook de database van de eenjarigen had ik al voor verschillende bloemen gelezen. En heb hier al heel wat informatie kunnen vinden. Vindt het heel fijn dat je ook beschrijft hoe zelf zaden te oogsten en hoe deze er uit zien. Ik hoop dat je bij verbetering van deze database wat meer foto’s van het zaad en zaailingen zult plaatsen. Maar voor nu heb ik al voldoende informatie gevonden. Bedankt !

Klaasje

Hallo,

Ik heb heel lang niet getuinierd en woon nu met kinderen in de stad, ik wil daarom voor het overzicht ervan en om relaxed op gang te komen qua tuinieren in zelfgemaakte square foot bakken beginnen en dan daaromheen (langzaam maar zeker) een permacultuurtuin opstarten. Ik begin overigens met veel relatief veel bakruimte, vergelijkbaar met 5 grote bakken van 120x120cm.

In een blog in 2016 schreef je over het vergelijken van Makkelijke Moestuinmix, die van Pokon en een zelfgemaakte. Die van Pokon is aanzienlijk goedkoper, zeker met een actie bij Welkoop momenteel. Merk jij een groot verschil, zowel in groeisucces als het moeten bijvoeden van de mix? Ik heb ook overwogen het zelf te maken gezien het bijna Landelijke Compostdag is, dat scheelt in kosten (maar is veel extra werk; geen eigen auto, smal poortje achterom, zelf nog mixen en reserves voor potten ergens in opslaan… maar het kán, dat wel), ik weet dan alleen weer niet zeker of de gratis compost hier ook góede, schone compost is..

Afijn, veel twijfels dus hierover. Heb jij misschien een adviesje voor me? Ik heb last van keuzestress momenteel 🙂

Carine p

Dag Klaasje,
Ik heb vorig jaar ook gebruik gemaakt van gratis compost, maar dit houdt risico’s in op gebied van ziekten en ongewenste zaden. Heb dit rond al de bessenstruiken gestrooid, maar owe nadien wat een werk. Moest ik niets gedaan hebben, had ik nu een bos met eenjarige bomen. Groetjes
Carine

Jenneke

Ik 2018 heb zelf de mix gemaakt voor 15 bakken van 1m2 op de manier van de makkelijke moestuinmix. De compost heb ik bij een compostbedrijf opgehaald waar ze ook gratis zakken geven één keer per jaar. Maar je kunt er ook een aanhangwagen mee laten vullen en dan zijn er verschillende kwaliteiten compost. Sommige zijn veel grover en nog niet goed gecomposteerd. In elk geval kreeg ik een aanhangwagen met de “grand cru” volgens de eigenaar. Ik heb er het hele seizoen mee gewerkt en prima resultaten mee gehad. Tijdens het mooie weer afgelopen februari heb ik de mix in alle bakken lekker door elkaar gemengd en dat gaat heel makkelijk op zo’n klein oppervlak en zo hoef je niet meer aan wisselteelt te doen. Daarna op elk vak (9 in totaal voor 1m2) een flinke schep compost gedaan en per vak gemengd en alles klaar voor een nieuw seizoen.
De mix bestaat uit 1/3 vermiculiet en 1/3 turf. Die aanschaf is dus eenmalig. Daarna is het eenvoudig steeds een schep compost doen, daar waar je een gewas oogst.
Ik woon wel in Frankrijk, maar de composteerbedrijven in Nederland zullen toch ook wel veel compost in voorraad hebben. Ik kwam eraan via iemand die daar ooit had gewerkt en daardoor kreeg ik veel korting maar de “grand cru” is voor iedereen beschikbaar.
Succes in elk geval!

Klaasje

Dankjewel Diana! Dan ga ik voor de Pokonmix denk ik. Zelf maken is gewoon niet handig voor ons, qua vervoer en lokatie van huis/tuin. En toen ik er vanmorgen nog eens over nadacht had ik al besloten niet voor de gratis compost te gaan, het is van gft hier en god weet wat mensen in die bakken gooien.. Als ik bio-compost koop ben ik echter amper nog goedkoper dan de Pokonmix en die wordt kant-en-klaar thuisbezorgd.. Ik lees online alleen vergelijkingen tussen MM-mix en Pokonmix op de website en FB van de MM, op de vergelijkende foto’s zie je dan een groot verschil tussen de planten in de ene en de andere (die naast elkaar staan), maar goed, het is logisch dat ze dát posten….daar schoot ik dus toch ook niet al teveel mee op. Dus merci voor het reageren, dan ben ik weer een stukje verder!

Frederik

Ik zou denken dat potgrond (van redelijke kwaliteit, en voldoende verteerd) even goed is als speciale mix – wat denken jullie?
Waarom ik dit denk: als we kijken naar de ingredienten van de mix:

– Vermiculiet dient, dacht ik, voor extra luchtigheid voor de ZAAILINGEN (voor volwassen planten is het onnodig) in zeer fijne zaaigrond omdat die makkelijk te dicht wordt. Echter, zaaien lukt mij ook goed in gewone potgrond.
– Turf: dient om water vast te houden, dus enorm nuttig om in de zomer niet voortdurend te moeten gieten. Vroeger zat dit in potgrond. Dus in het ergste geval (mocht de potgrond van vandaag slecht water vasthouden – ik weet niet of dit zo is?) kan je turf bijmengen. Ofwel je watervasthoudend vermogen vergroten op een andere manier: je bak dieper maken en/of wat stro aan de oppervlakte leggen als vocht-/zonne-/wind-barriere.
– Compost (dit is de potgrond)
– Langwerkende meststoffen: kan je zelf toevoegen
– De andere ingredienten lijken me totaal onnodig

Laatst bewerkt op 1 jaar geleden door Frederik
Roos

Hallo Diana,
ik krijg sinds 2 weken geen nieuwsbrief meer .
mvg roos

Petra

Ik ook niet, maar dacht dat het probleem bij ons lag, omdat we enkele dagen problemen hebben gehad met het internet.
Heb me gisteren opnieuw aangemeld en zou hier een bevestingingsmail van ontvangen, maar die heb ik niet gehad.
Ik kijk dagelijks op je blog, dus zal niet gauw iets missen, maar tis toch jammer.

Ann

Ik kweek de tomaten ook buiten op sinds vorig jaar. Ik heb geen kas. Ze staan in een plastic bak. Sinds een paar jaar doe ik aan winter sowing voor niet vorstgevoelige planten en dat werkt super. Nu dus een variant daarop: binnen zaaien en dan met hun kiemblaadjes direct naar buiten. Moest het ‘s nachts vriezen kan ik de plastic bak gewoon binnen nemen.
Zij zijn blij want hebben licht en ik want is zoveel makkelijker.
Ik dacht dat tomaten pas problemen hebben met opnemen van voedingsstoffen onder 5 graden. Zo vaak zitten we daar toch niet onder? Ik denk niet dat kou boven 5 graden hen veel deert.

Marijke

De nieuwbrief kreeg ik bij de ongewenste mail, geen probleem.

Kim

Hoi Diana,

Klopt het dat ik geen specifieke pagina kan vinden voor de bosui? Ze staat wel in de zaaiagenda.

Groetjes kim

Annemiek Mulder

Hoi Diana,
Hier het eerste jaar met vensterbanken vol zaailingen en een schuurtje op het noorden, waar de erwten en peulen achter glas staan. Ik heb ze ook al een aantal keren van plek verwisseld, de paprika’s weer naar de warme woonkamer. De eerste kolen uit de te koude schuur naar de niet verwarmde slaapkamer.. Een gesleep, maar vind zo wel de meest ideale plekjes in ons huis.
De ruiten moeten hier nog in de kas, zodra de storm gaat liggen is dat klus 1, en dan kan ik eindelijk beginnen!
Ik vink op precies dezelfde manier af in de zaaiagenda, leuk om te zien! Een natuurlijk ook met potlood, pen is zonde! Ik probeer daarnaast in een gewone agenda bij te houden wat ik op welke dag heb gezaaid, zodat ik dit makkelijk terug kan kijken.
En in de loop van de tijd hoop ik ook zoveel mogelijk op mijn blog te kunnen teruglezen 🙂
Groetjes, Annemiek

Annemiek

Hoi Diana,
Dank voor het delen van de link!

Groetjes
Annemiek

Anoniem

Hoi Diana,

Ik lees nu toevallig de berichten even door, omdat ik ook tomaten in de kas heb staan, maar nu met argusogen naar de nachttemperaturen zit te kijken, 1, 0, -1, 2 graden hier de komende 6 dagen. Toch maar weer even naar huis halen denk ik.
De link is wel te vinden, alleen niet zo duidelijk. De naam van wie een bericht post wordt een link als er iets bij ‘website’ ingevuld wordt.

Groet,
Anna

Anna

Hoi Diana,

Ik lees nu toevallig de berichten even door, omdat ik ook tomaten in de kas heb staan, maar nu met argusogen naar de nachttemperaturen zit te kijken, 1, 0, -1, 2 graden hier de komende 6 dagen. Toch maar weer even naar huis halen denk ik.
De link is wel te vinden, alleen niet zo duidelijk. De naam van wie een bericht post wordt een link als er iets bij ‘website’ ingevuld wordt.

Groet,
Anna

Kaatje

Hoi Diana,
Even off topic, omdat het topic waarbij ik wil aanknopen al gesloten is: enkele jaren geleden heb je apios geplant. Inmiddels zijn we een paar jaar later en zou je voldoende grote knollen moeten hebben. Hoe is dat gegaan tot nu toe? Is het wat? En hoe diep groeit die plant, kwestie van te weten hoe diep ik moet afbakenen om te voorkomen dat ze “uitbreken”. Ik kon hier op deze site geen update vinden over de apios.

Maartje

Hoi,

Dat vind ik ook interessant, want bij mij staan ze nu in een pot in de woonkamer en ze beginnen langzaam uit te lopen.
Ik was van plan om ze in een grote kuip ofzo te doen om te voorkomen dat ze gaan woekeren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties