Tuin en Website

Hèhè, eindelijk. Tuinieren is toch zoveel leuker zonder windkracht 8, slagregen en hagel.

We hebben het idee dat we anderhalve week hebben stilgestaan (en dat is ook wel een beetje zo). En dus zijn we blij dat we nu volop aan de slag kunnen. We hebben aardappelen gepoot en tuinbonen uitgeplant, we hebben nog wat doperwten gezaaid en kapucijnerzaailingen uitgeplant, we hebben de laatste plantuitjes geplant en radijsjes en raapjes gezaaid. We hebben het er best druk mee.

De voorgezaaide bietjes zijn gekiemd, en dat geldt ook voor spitskool, snijbiet, sla en de eerste bloemen zoals Calendula en Papaver.

 

De kassen staan nog vol, met rommel, opslag van emmers, netten en stokken. En de planten in potten die in de kas hebben overwinterd staan daar ondertussen ook wel wat in de weg. We gaan ze deze week terugsnoeien/afknippen, voeden en buiten zetten.

De Asarina procumbens is zo’n matig winterharde soort. Maar in een pot in de kas heeft ze deze winter makkelijk overleefd, en ze begint zelfs al te bloeien! Met het mooie, donzig blauwgroene blad en kleine crèmewit-met-gele leeuwebekachtige bloempjes, ik ben blij dat ik haar afgelopen herfst niet heb weggegooid (meestal zaai ik haar als eenjarige want dat kan ook heel goed).

 

Als de kassen leeg zijn is de tuin in opbouw al bijna vol. Want de stokken willen we gelijk al in de grond zetten voor de bonen. En de netten worden gebruikt voor het afdekken van tuinbonen, kapucijners, Lathyrus en peulen.

Dan kunnen we wellicht de ruiten van de kassen nog even schoonmaken, en gaan we vervolgens de grond in de kassen  omwoelen en voeden voor het tuinjaar.

In kas 2 groeien de rijtjes met vroege saladegroenten prima, we hebben al twee keer geoogst van spinazie, sla, rucola en mosterdblad.

Het is lang geleden dat ik dit ras teelde, het wordt snijsla genoemd (het lijkt op pluksla maar dan met wat minder grote blaadjes). Ze heet ‘Witte Dunsel’ en staat erom bekend dat ze goed tegen kou kan. En we vinden de blaadjes erg lekker, ik ga haar zeker vaker telen!

 

Eigenlijk schrijf ik dit blog als test: ik heb flink wat berichten gekregen van mensen die één of meerdere mails met berichten van een nieuw blog niet hebben ontvangen. Zelf heb ik ook één keer mijn eigen melding niet gekregen, en ik heb een aantal reacties gemist (daar krijg ik normaal gesproken ook altijd een mailtje van).

Augus heeft de website verhuisd naar een nieuwe en grotere server. Omdat de website te groot werd voor de kleine server waar ze blijkbaar nu nog op stond (door alle toegevoegde foto’s, pagina’s, blogberichten, etc.). En daar is blijkbaar iets mis gegaan. Ik begreep van Augus dat het probleem nu opgelost moet zijn, ik hoop dat iedereen vannacht vanaf 00.00 uur een mail met de plaatsing van dit blog ontvangt! Als dat niet het geval is hoor ik het heel graag.

Voor de mensen die de afgelopen 2 weken geen mails hebben gehad met de melding dat ik een blog heb geplaatst, bij deze voor alle zekerheid en duidelijkheid nog even de directe links naar de blogs die ik in maart heb geschreven:

En dan kan ik gelijk ook nog even melden dat de database van paprika’s ondertussen klaar is. Met grotere foto’s en ook daar (net als bij de tomatendatabase) de mogelijkheid tot het plaatsen van eigen ervaringen met de betreffende rassen.

En ik heb afgelopen weekend erg lekkere en makkelijk te maken muffins met de allerlaatste diepvriesframbozen uit eigen tuin  gemaakt. Het recept heb ik ondertussen ook op de website geplaatst: Muffins met frambozen en witte chocolade

 

En nu? Nu ben ik begonnen met het bijwerken van de database van eenjarigen. En dat is veel meer werk dan de andere databases, omdat ik gelijk ook teksten aanpas. En ik heb in de afgelopen jaren heel veel foto’s gemaakt en bewaard, die moet ik uitzoeken en de mooiste of duidelijkste foto’s kan ik dan in groot formaat plaatsen. Voor wie er interesse in heeft, de pagina’s van Calendula en Lavatera zijn ondertussen klaar.

Heel veel links cq leesvoer, ik weet het 🙂 . Ik hoop dat de mail nu goed aankomt, ik wacht het maar even af. En ik vrees dat ik er zelf toch niet zoveel aan kan doen behalve het melden aan Augus wanneer er nog steeds problemen zijn.

Tot slot nog 1 foto. Ondanks de stevige en koude wind was het een heerlijke dag in de tuin. De pruimenbomen gaan bloeien:

 

En we zien wat heel kleine knopjes in de perenboom. En het eerste bloempje van ons nieuwe perzikenboompje bloeit. En de druif gaat voorzichtig uitlopen. De dat geldt ook voor de blauwe bessen, aalbes en kruisbes. Dan lijkt de lente gelijk al heel dichtbij!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

45 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tineke

Wat leuke berichten allemaal, geniet ervan zoals je schrijft, ik ga ook gauw aan de gang.

Milly

Hoi Diana, wat heerlijk he dat de lente weer onderweg is! ‘Naar buiten, naar buiten’ zingt in mn hoofd!! Na alle storm, onstabiele luchtdruk en regen wordt ik n beetje beetje ‘high’ van dit warme zonnetje! Laten we genieten☺️
Veel tuinplezier!
Lieve groet Milly

Martha van den Heerik

Deze mail gelukkig wel weer ontvangen! Stond wel in Spam, maar dat lost vanzelf op.

Greetje

Hé ja gelukkig je mail is er weer! Ook ik was het kwijt maar, wel steeds opgezocht hoor.
Goede gewoontes ga je zo snel missen hé!!!
Maar vooral de inspiratie van Diana.
Ook hier in het noorden van het land, prachtig weer dus, snel naar buiten.

Veel tuinplezier allemaal.

Een groetje uit “de tuin van de Bruin” ( Greetje )

Angelique

Hallo Diana, ik lees dat jullie Papaver hebben voorgezaaid. Ik heb altijd begrepen dat deze planten ter plekke moeten worden gezaaid, omdat ze verplanten niet fijn vinden. Bij mij is het verplanten van uitgezaaide klaprozen bijvoorbeeld altijd fout gegaan. Misschien heb je suggesties? Bedankt, Angelique

Petra

Angelique,
Deze vraag had ik een aantal weken geleden ook aan Diana gesteld en iemand anders nog na mij. Ik heb ook op verschillende sites gelezen dat Papaver een penwortel maakt en hierdoor moeilijk te verspenen / verplanten is.
De gekiemde plantjes in een bosje met zoveel mogelijk grond ( met een lepeltje bijv.) ‘uitlepelen’ en in een grotere pot of de volle grond planten is een optie. Ga ik ook proberen dit jaar, maar heb ze vorige week pas gezaaid.
En op de database van de eenjarigen vind je ook heel wat informatie. Succes !

Anoniem

Dankjewel Petra, ik ga het proberen! Ik ga ook de database raadplegen. Het is geen luiheid, maar ik heb erg veel verschillende soorten zaden en zaailingen…daardoor neem ik niet altijd de moeite om de informatie door te spitten. Dus nogmaals bedankt voor je reactie.

Esther

Ooit heb ik in het tv-programma Gardeners World gezien dat je zaaigoed dat moeilijk te verspenen is (zoals papaver), ook kan zaaien in een op maat gesneden regenpijp. Als de zaailingen groot genoeg zijn, dan kan je de inhoud van de regenpijp zo laten afglijden op de grond. Ik ga dat eens proberen dit jaar.

Esther

Sorry, ik schreef ‘regenpijp’ maar bedoelde een plastic ‘dakgoot’…

Janine

Hoi Diana, ik meld het hier maar even maar ik heb idd al een tijdje geen nieuwsbrieven meer van je ontvangen. En ik miste ze dus ging ik maar even op je site kijken.
Of moet ik me opnieuw aanmelden voor de nieuwsbrief via de site? gr Janine

Lia

Hoi Diana, wat staat de pruimenboom op de foto al mooi in bloei. Mijn pruimenboom is nog niet zo ver. Ik heb één Reine Claude Verte en ik had een Reine Victoria, maar die laatste is dood gegaan. Overal lees ik dat de Reine Claude Verte geen zelfbestuiver is, daarom had ik ook de Reine Victoria erbij. Is het dan echt zo dat nu geen enkele bloem bestoven zal worden? Of worden de bloemen veel minder bestoven dan met een andere pruimenboom in de buurt? En heeft het zin dat ik zelf met bijv een kwastje aan de slag ga?

Carine p

Dag Lia,
De reine Claude verte en victoria zijn inderdaad geen zelfbestuivers, zij hebben idd kruisbestuiving nodig (dus stuifmeel van een andere ras). Deze moet op hetzelfde moment bloeien en de verschillende rassen hebben ook hun eigen geliefden. Het stuifmeel zal beter op de stamper plakken. Er bestaan lijsten welke soorten bij elkaar geplant kunnen worden, zoek even op internet naar Guy de Kinder, of abc fruitencyclopodie : http://www.houtwal.be/vakartikels/steenfruit/pruimenbomenbestuiving.htm
Indien in de omgeving geen andere pruimenbomen staan, zal je volgens mij geen vruchten hebben. Volgens mijn bescheiden mening helpt het kwastje ook niet, tenzij je stuifmeel van een ander ras haalt.
Groetjes
Carine

marleen de kimpe

hallo dianna
al paar weken geen mails gehad ,een ander email adres opgegeven voor nieuwsbrief en daarop ook geen mail ontvangen.
blijf je volgen op fb maar is makkelijker wanneer er een nieuwsbrief is natuurlijk.
bedankt voor de info die wilt delen met ons.
grtjs
marleen

Joke

Hallo,

Ik wou ook even zeggen dat ik ook geen e-mail berichten meer ontvang over de nieuwsbrieven. Ik heb me opnieuw aangemeld.

Groetjes Joke

Joke

Hallo,

Ook ik krijg geen mail meer over de nieuwsbrieven. Ik heb me opnieuw ingeschreven

Groetjes Joke

Joke

Ik krijg geen bevestigingsmail van de nieuwe inschrijving.. Vreemd en erg jammer. Nu moet ik steeds je website controleren op nieuwe nieuwsbrieven.

Linda van Thiel

Ik heb ook al een tijdje geen mail gehad en heb me opnieuw ingeschreven. Maar tot nu toe niets ontvangen.

Groetjes,
Linda van Thiel

Willemijntje Bosch

Dag Diana,

Wat is het toch altijd weer fijn om een nieuw bericht te lezen. Ik heb altijd geteeld op balkons en dakterassen en nu heb ik sinds twee jaar een mooie moestuin achter in mijn tuin. Hij is maar 45 m2, maar naast een fulltime baan is dat genoeg werk. Leuk om mijn eigen vorderingen te vergelijken met die van jou. Ik loop altijd iets achter op jou, maar al je tips en informatie op de website zijn voor mij een super leidraad.
Ik probeer dit jaar voor het eerst tuinbonen, die vind ik heel lekker, mijn vriend helemaal niet. Ik heb ze nu al twee keer gezaaid, de eerste batch leek iets te doen en toen rotte ze weg, waarschijnlijk te nat. De tweede batch wil helaas ook nog niet echt, ondanks dat ik ze minder nat heb gehouden en de zaden netjes op hun kantje in het potje heb gedaan. Heb jij daar nog tips voor? Ik las namelijk dat de jouwe al naar buiten kunnen.

Heel erg bedankt voor alle informatie en tips al die jaren!

Gr Willemijntje

Maartje

Als je tuinbonen vers plukt en vervolgens dubbel dopt, dan zijn ze opeens een stuk lekkerder!
Zeker met uitgebakken spekjes, een uitje, een beetje stroop en peperkoek er doorheen!

Carine p

Hallo, ik “dubbeldop” mijn tuinbonen altijd, het is een vreselijk werk maar veel lekkerder. Ook om in diepvries te steken en even blancheren in zout water zodat ze frisgroen blijven. Een puree van tuinbonen is ook heel lekker met tijm en wat goede boter. Groetjes carine

Desiree

Bij mij zijn de tuinbonen (voorgezaaid in een plastic bak buiten op zonnige plaats) pas afgelopen weekend boven gekomen. Ze waren 6-7 weken geleden gezaaid en wilde de boel net op de composthoop gooien met de gedachte dat het mislukt was. Geduld met de natuur blijkt inderdaad een schone zaak!

Dinet

Bij mij komt hij nu voor het eerst in de spambox, daar moet ik dus op gaan letten. Misschien een tip?

Anneke

Hoi Diana. Bedankt voor al jouw nuttige tips en naslagwerk. Ik heb van iemand broedbolletjes van de Yacon gekregen. Ik begreep at ik moet voorkweken in de kas en na ijsheiligen in de grond. Pas tegen de vorst oogsten. Heb jij daar ervaring mee en zo ja waar kan ik daar iets over vinden?

Anoniem

Hallo Diana. Complimenten hoor, voor het beantwoorden van al die reacties. En de leuke verhalen. Petje af. Ik begrijp soms niet hoe je het allemaal voor elkaar krijgt. Je hebt een goede behulpzame man, maar toch!! Ik moest dit ff kwijt
Mvg Anja

Petra

Anja,
Daar sluit ik me helemaal bij aan !
Ik blijf me verbazen hoeveel informatie er op deze site staat. Heb net enkele verbeterde pagina`s van de eenjarigen gelezen. En het zijn stuk voor stuk gemakkelijk leesbare, informatieve en eerlijke verhalen.

Wijnie

Diana, zet gerust in je volgende blog erbij dat alle reacties beantwoorden te veel wordt. Dat je wel alles leest, maar niet altijd reageert. Ik persoonlijk ben al heel blij met de blogs!
Lieve tuingroetjes Wijnie

Roos

Hallo Diana,
Ik heb ook al een tijdje geen mail gehad en had me opnieuw ingeschreven. Maar tot nu toe niets ontvangen.
Ook na de laatste Blog niks ontvangen ( 18 maart)
groetjes Roos

Wijnie

Hoi Roos,
Kijk even naar Diana’s reactie op dezelfde vraag van Linda, 20 mrt. Als het goed is krijg je van de volgende blog weer een mail.
Groetjes Wijnie

Joke Brugmans

Beste Diana,
Graag lees ik jouw blog. Maar ook ik heb de laatste maand geen mail meer ontvangen. Ook tot op heden niet bij de spam. Ik heb me nogmaals aangemeld voor de nieuwsbrief, maar ook hierop geen reactie ontvangen.
Ik hoop dat je dit kunt oplossen.
Mvg Joke

Petra

Diana,

Helaas, ook ik heb me nogmaals aangemeld voor de nieuwsbrief en nog steeds geen mail ontvangen, ook niet in de spam !

Wijnie

Hoi Diana,
Ik heb van je laatste blog ook geen mail gekregen, ook niet in spam. Ik heb bovenstaande berichten gelezen, dus je hoeft niet te reageren, ik wacht gewoon rustig af tot ik weer een mail krijg.
Groetjes Wijnie

Ine

Hallo Diana,
Poot je de aardappelen nog met Anti-worteldoek eromheen, zoals in 2017?
Fijne zondag!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties