Feuilleton in 3 delen: buiten

In dit driedelige verhaal over de drie plaatsen waar we op dit moment al druk aan het tuinieren zijn heb ik al eerder Binnen en In de kas geschreven. En dan nu tot slot iets over Buiten.

Buiten is het hier nog vrij leeg, maar tegelijkertijd al stampvol gepland. Er zijn wel al wat soorten gezaaid en geplant: sjalotten en uien zijn gepoot, worteltjes zijn gezaaid, evenals lenteui en raapjes. En de knofloken beginnen weer te groeien:

 

Maar de meeste soorten zaai ik voor, die zaaisels staan in tray’s en potjes in de koude kas. Omdat ik dat nu eenmaal prettig vind, het is iets meer gecontroleerd. Ik heb bijvoorbeeld niet voor niets veel geld en forse verzendkosten betaald voor slechts weinig zaden van de snijbiet Peppermint uit Engeland, teveel om die buiten in regen en storm te zaaien, ik zaai dat soort kostbare soorten liever voor en plant de zaailingen later gelijk op de juiste plaats en afstand uit.

Omdat de tuin nog grotendeels leeg is kunnen Ruud en ik nog volop discussiëren over wat waar komt (en in welke hoeveelheden). En dat doen we dan ook.

We overleggen waar de doperwten en tuinbonen komen. Nou ja, overleggen….. Ruud weet al een mooi vak. Ik zeg nog dat het vak dat hij kiest wel wat meer schaduw krijgt dan wat doperwten fijn vinden. Maar Ruud is al onderweg, met een flink rek onder zijn arm.

Op deze foto zie je de 2 doperwtenrekken in 2018. Afgrijselijk schuin (in Ruud’s ogen), simpelweg omdat ze recht niet in het vak pasten. Ik vond het juist heel vrolijk, eens iets anders dan een rechte lijn:

 

“Kijk”, zegt Ruud terwijl hij het eerste rek al richting het betreffende vak sjouwt (en met ook zoveel enthousiasme en vaart), “De 2 rekken kunnen hier gewoon naast elkaar staan”.

Aha! Dat was het dus. En hij had het blijkbaar van tevoren (al dan niet stiekem) opgemeten. Ik grinnik heimelijk terwijl ik met rek 2 achter hem sjouw, en zeg “Maar het was vorig jaar toch heel leuk, zo schuin? Als we willen kunnen we de 2 rekken hier ook in een soort V-vorm zetten”. Ruud kijkt naar me alsof ik letterlijk een klap van welke molen dan ook heb gehad. “Ik dacht het niet” is het korte antwoord met een duidelijke punt erachter.

 

Lekker recht hoor. 1-0 voor Ruud.

De volgende discussie gaat natuurlijk over de bonen. Ik zag Ruud al een paar keer schijnbaar doelloos door de tuin lopen. Maar ik weet wel dat hij uiteindelijk gewoon een plekje zocht voor ‘zijn’ bonen. “Dan maar geen kool”, zegt Ruud, terwijl hij bij het vak staat waar die juist die kolen zouden komen. “Maar ik heb al spitskool en rode kool en zo gezaaid”, zeg ik nog. “En er ligt flink wat half verteerde mest in dit vak, dat vinden kolen lekker maar bonen niet”. En daarmee is de discussie over dit vak al snel beëindigd want Ruud is het (zowaar) met me eens.

En vooruit, ik ben de rotste niet: ik opper dat ik het aantal kolen dat we zetten wel een beetje kan beperken en dan wat meer kolen in juli zaai. Dan zouden de preien bij de kolen kunnen. En dan komt er in het vak voor bladgewassen een stukje vrij. Daar zouden dan de paarse aardappelen kunnen komen. En zo maak ik met 4 tussenstappen uiteindelijk plaats voor wat extra stokbonen.

Het is een heel gepuzzel maar er valt zichtbaar een last van Ruud’s schouders. En ach, die hele vruchtwisseling waren we toch al aan het loslaten. Ik maak Ruud’s hele dag goed door te zeggen dat in mijn vak voor de mooie moestuin wel een rijtje paarse boontjes kunnen staan.

En dat is dan altijd ook het juiste moment om mijn eigen wensen te opperen. Zoals een oud rek dat ik nog graag blauw wil verven en Ruud zonder morren tevoorschijn haalt. En de palmkool die ik wil redden. Het is één plant die ik vorige maand ook al liet zien, opgevreten door de duiven, en de kop eruit gevreten.

 

Maar deze palmkool geeft niet op. En dan kan ik dat dus ook niet. Ze krijgt allemaal zijscheutjes waaraan wellicht volgende maand de eerste gele bloempjes al kunnen verschijnen. Extra leuk want koolbloemen lokken heel veel bijen en hommels naar de tuin. En tegen die tijd is de tuin al veel voller en bloeien wellicht ook de fruitbomen en – struiken. Dat zou mooi zijn (letterlijk en figuurlijk).

 

Ruud ziet er het nut niet van in, en  zegt “Zet er dan een nieuwe koolplant, daar heb je tenminste wat aan”. Maar verder vindt hij het prima, nog niet vergeten dat in dit vak ook wat bonen van hem mogen komen.

Voor wat hoort wat. Samen tuinieren is nooit saai.

Ik ga vandaag in de kas bloemen voorzaaien. En morgen blijf ik thuis,  om binnen tomaten te verspenen. En daarna kunnen we weer naar de kas, om de eerste minder winterharde planten in pot naar buiten te sjouwen. En daarna weer naar binnen, om de gestekte Brugmansia’s te verpotten en wat lichter te zetten. En daarna weer naar buiten, want de Salvia microphylla’s kunnen teruggesnoeid worden:

 

En zo hebben we het de komende weken op 3 fronten ongeveer even druk.

Ik wil nog even melden dat ik deze week op de website van Pokon ook een blog heb geschreven: Tomaten zaaien

En dan tot slot nog een foto van wat oude slazaden die ik had, ik had niet verwacht dat ze nog allemaal zouden kiemen en heb ze maar gemengd gezaaid. Maar dat deden ze wel, en ik heb nu dus een bak vol sla in geelgroen, groen, rood en gespikkeld en gevlekt in de kas staan. Nog een dag of 10 en dan kunnen we ze buiten uit gaan planten.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

28 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tineke

Hoi Dia, wat leuk de discussies van jullie te lezen, geniet ervan en ga zo lekker door. Fijn weekend, groetjes Tineke

Liesbeth

Het is maar goed dat Ruud niet in mijn tuin werkt. Mijn rekken voor peulen enz staan in zigzagvorm. Net erover, klaar.

Anoniem

Hallo, ik heb een vraag. Kan je nu al wortelen en lenteui buiten zaaien?? Of heeft uit het in de kas? Groeten, John

john

Hallo, ik heb een vraag. Kun je nu al wortelen en lenteui buiten zaaien?? Of heeft u het in de kas? Groeten, John.

Wijnie

John, het antwoord staat gewoon in Diana’s blog hierboven. Ja, Diana heeft ze buiten gezaaid.

Wijnie

John, het antwoord staat gewoon in de blog hierboven. Ja, Diana heeft ze buiten gezaaid.

john

Op mijn pakjes zaad staat een latere zaaidatum, daarom twijfelde ik even en stelde mijn vraag.

Ann

Ik dacht Ruud te overtuigen van de overwinterde palmkool gezien ze zaadjes zal maken en er volgend jaar tientallen kleine palmkooltjes zullen staan (weet ik proefondervindelijk :-)) maar dat ziet hij misschien als een bedreiging voor zijn bonen 😉

Carine P

Dag Diana,
Toch even laten weten dat het herzaaien van jouw auberginezaden Louisiana long green, ping tune long en early black egg nu wel goed geslaagd zijn. Vreemd maar waar, zelfde omstandigheden. Het heeft wel 3 weken geduurd, dus wss heb ik de vorige te snel weggedaan. De andere aubergines staan reeds 10 cm hoog, eens kijken of ze de tijd zullen inhalen. Hier volop bezig de paprika en piment te verplanten.
Ik ga dit jaar niet opnieuw 3 plantjes per potje steken, maar terug zoals voordien aan elke kant van de stok een plant. Bij mij levert dit meer groenten. De stukken zoete aardappel in de potten beginnen allemaal te schieten.
Veel tuinplezier Carine

Carine P

Dag Diana,
Toch vreemd hé. Ik had de aubergines in propagator op 27 graden staan. Na 1 week geen resultaat. Omdat ik gewoonlijk ook na 1 week resultaat heb (en ik had de propagator nodig), heb ik de bakjes eruit gezwierd en in het licht op kamertemperatuur gezet waar de zon op schijnt. 2 weken later zijn ze zo goed als allemaal uitgekomen. Ik ben blij want ik vind die lange aubergines zo mooi.
Groetjes
Carine

Leon van de Kerkhof

Dag Diana,
met veel bewondering heb ik jouw databank over tomatenrassen bekeken. Hoe kom je toch aan al die varianten. Als ik de Nederlandse webwinkels bekijk dan is de keuze best beperkt.
Kun je mij aan een site helpen die meer dan de standaard tomaten aanbiedt?

alvast mijn dank.
Groeten en veel tuinplezier. Leon.

Carine P

Hierbij nog 2 sites : Speedo.nl (wel veel kerstomaatjes), kokopelli-semances.fr (Vereeniging in Fr die oude rassen in stand tracht te houden en ook de herkomst beschrijft)
Groetjes Carine

Kim

Hoi Leon,

Je kunt ook eens kijken op Daps Seeds: https://baduh.nl/

Groetjes, Kim.

Ria

Leon, je kunt bijvoorbeeld kijken op de website van Vreeken.

Succes ermee.
Ria

Ria

En als je op niet-nederlandse websites wilt zoeken kun je b.v. kijken op:

http://www.reimerseeds.com/tomato_711.aspx
of:
http://tatianastomatobase.com/wiki/Category:Tomato_Variety_List

Esther

Ik bestel soms in Engeland bij Thompson & Morgan, of bij Mr. Fothergills Seeds.

In Nederland bij Zaadhandel van der Wal of bij Vreeken’s Zaden.

Carine p

Ik kom per toeval op een tomaten site : https://www.tomatobomo.com/nl/
Vind best wel leuk.
Groetjes
Carine

Leon van de Kerkhof

Hallo Carine, wat een leuke site . De tomaten zijn zelfs op land van herkomst te selecteren.
dank je voor het delen !

groetjes Leon.

Manon van Wijk

Ha Diana,

Ik wil hier de vraag stellen, omdat dit mij de beste plek lijkt. Het gaat immers om “buiten”.
De afgelopen uitzending van Gardeners World zag ik een lage ijzeren kas stellage met pootjes die je overal in de tuin kunt prikken. Doek erover en klaar! Geweldig ivm voor wisselteelt gevoelige planten.zit ik niet meer vast aan mijn gebouwde constructies.
Nooit zoiets gezien..maar lijkt mij super.
Weet jij misschien of zoiets ook hier in nl. te koop is?

Groetjes, Manon

Manon van Wijk

Morge Diana,

Het was vond ik een echt hele mooie uit 1 stuk.
Dat was juist zo super praktisch.
De gewone tunnels ken ik wel, vind ik veel gedoe en ook vaak slechte kwaliteit producten.
Vaak zonder goede beluchting ed.
Ik zoek feitelijk die, die de tuinman uit het programma Gardeners World gebruikte.
Mogelijk mooi oud engels materiaal, en dus niet meer te koop. Jammer.

Groetjes, Manon

Jantsje

Nog geen blog ontvangen via de mail

Wijnie

Hoi Jantsje, in een reactie op een latere blog schreef Diana dit:

Het probleem lijkt gevonden. Er worden zoveel mails verstuurd dat het programma dat niet meer aankan en er dus mensen zijn die de mail wel ontvangen maar ook een aantal mensen die de mail niet ontvangen.
Augus heeft er een programma voor aangeschaft en dat verbonden met het mailprogramma. Voor mij te ingewikkeld maar hij zegt dat het nog een paar dagen kan duren voor het probleem verholpen is, ik hoop vanaf het volgende blog komend weekend. Uiteraard meld ik het dan weer in mijn blog (en hoop ik dat het bij iedereen goed gaat)!

En omdat het via een nieuw mailadres wordt verstuurd zou het kunnen dat je mailprogramma de mail niet meer direct als veilig beschouwt en in je spamberichtenmap zet. Controleer die voor alle zekerheid ook even (en dan kun je met rechts op de mail klikken en aangeven dat je mails van die afzender voortaan vertrouwt.

Ik hoop dat het dus deze week nog opgelost wordt!
Diana

Ik heb zelf van de laatste blogs ook geen bericht gehad, maar Diana verwacht dus dat we hem vanaf de volgende blog weer zullen krijgen, al dan niet in de spam-box.
Groetjes Wijnie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties