Feuilleton in 3 delen: buiten

In dit driedelige verhaal over de drie plaatsen waar we op dit moment al druk aan het tuinieren zijn heb ik al eerder Binnen en In de kas geschreven. En dan nu tot slot iets over Buiten.

Buiten is het hier nog vrij leeg, maar tegelijkertijd al stampvol gepland. Er zijn wel al wat soorten gezaaid en geplant: sjalotten en uien zijn gepoot, worteltjes zijn gezaaid, evenals lenteui en raapjes. En de knofloken beginnen weer te groeien:

 

Maar de meeste soorten zaai ik voor, die zaaisels staan in tray’s en potjes in de koude kas. Omdat ik dat nu eenmaal prettig vind, het is iets meer gecontroleerd. Ik heb bijvoorbeeld niet voor niets veel geld en forse verzendkosten betaald voor slechts weinig zaden van de snijbiet Peppermint uit Engeland, teveel om die buiten in regen en storm te zaaien, ik zaai dat soort kostbare soorten liever voor en plant de zaailingen later gelijk op de juiste plaats en afstand uit.

Omdat de tuin nog grotendeels leeg is kunnen Ruud en ik nog volop discussiëren over wat waar komt (en in welke hoeveelheden). En dat doen we dan ook.

We overleggen waar de doperwten en tuinbonen komen. Nou ja, overleggen….. Ruud weet al een mooi vak. Ik zeg nog dat het vak dat hij kiest wel wat meer schaduw krijgt dan wat doperwten fijn vinden. Maar Ruud is al onderweg, met een flink rek onder zijn arm.

Op deze foto zie je de 2 doperwtenrekken in 2018. Afgrijselijk schuin (in Ruud’s ogen), simpelweg omdat ze recht niet in het vak pasten. Ik vond het juist heel vrolijk, eens iets anders dan een rechte lijn:

 

“Kijk”, zegt Ruud terwijl hij het eerste rek al richting het betreffende vak sjouwt (en met ook zoveel enthousiasme en vaart), “De 2 rekken kunnen hier gewoon naast elkaar staan”.

Aha! Dat was het dus. En hij had het blijkbaar van tevoren (al dan niet stiekem) opgemeten. Ik grinnik heimelijk terwijl ik met rek 2 achter hem sjouw, en zeg “Maar het was vorig jaar toch heel leuk, zo schuin? Als we willen kunnen we de 2 rekken hier ook in een soort V-vorm zetten”. Ruud kijkt naar me alsof ik letterlijk een klap van welke molen dan ook heb gehad. “Ik dacht het niet” is het korte antwoord met een duidelijke punt erachter.

 

Lekker recht hoor. 1-0 voor Ruud.

De volgende discussie gaat natuurlijk over de bonen. Ik zag Ruud al een paar keer schijnbaar doelloos door de tuin lopen. Maar ik weet wel dat hij uiteindelijk gewoon een plekje zocht voor ‘zijn’ bonen. “Dan maar geen kool”, zegt Ruud, terwijl hij bij het vak staat waar die juist die kolen zouden komen. “Maar ik heb al spitskool en rode kool en zo gezaaid”, zeg ik nog. “En er ligt flink wat half verteerde mest in dit vak, dat vinden kolen lekker maar bonen niet”. En daarmee is de discussie over dit vak al snel beëindigd want Ruud is het (zowaar) met me eens.

En vooruit, ik ben de rotste niet: ik opper dat ik het aantal kolen dat we zetten wel een beetje kan beperken en dan wat meer kolen in juli zaai. Dan zouden de preien bij de kolen kunnen. En dan komt er in het vak voor bladgewassen een stukje vrij. Daar zouden dan de paarse aardappelen kunnen komen. En zo maak ik met 4 tussenstappen uiteindelijk plaats voor wat extra stokbonen.

Het is een heel gepuzzel maar er valt zichtbaar een last van Ruud’s schouders. En ach, die hele vruchtwisseling waren we toch al aan het loslaten. Ik maak Ruud’s hele dag goed door te zeggen dat in mijn vak voor de mooie moestuin wel een rijtje paarse boontjes kunnen staan.

En dat is dan altijd ook het juiste moment om mijn eigen wensen te opperen. Zoals een oud rek dat ik nog graag blauw wil verven en Ruud zonder morren tevoorschijn haalt. En de palmkool die ik wil redden. Het is één plant die ik vorige maand ook al liet zien, opgevreten door de duiven, en de kop eruit gevreten.

 

Maar deze palmkool geeft niet op. En dan kan ik dat dus ook niet. Ze krijgt allemaal zijscheutjes waaraan wellicht volgende maand de eerste gele bloempjes al kunnen verschijnen. Extra leuk want koolbloemen lokken heel veel bijen en hommels naar de tuin. En tegen die tijd is de tuin al veel voller en bloeien wellicht ook de fruitbomen en – struiken. Dat zou mooi zijn (letterlijk en figuurlijk).

 

Ruud ziet er het nut niet van in, en  zegt “Zet er dan een nieuwe koolplant, daar heb je tenminste wat aan”. Maar verder vindt hij het prima, nog niet vergeten dat in dit vak ook wat bonen van hem mogen komen.

Voor wat hoort wat. Samen tuinieren is nooit saai.

Ik ga vandaag in de kas bloemen voorzaaien. En morgen blijf ik thuis,  om binnen tomaten te verspenen. En daarna kunnen we weer naar de kas, om de eerste minder winterharde planten in pot naar buiten te sjouwen. En daarna weer naar binnen, om de gestekte Brugmansia’s te verpotten en wat lichter te zetten. En daarna weer naar buiten, want de Salvia microphylla’s kunnen teruggesnoeid worden:

 

En zo hebben we het de komende weken op 3 fronten ongeveer even druk.

Ik wil nog even melden dat ik deze week op de website van Pokon ook een blog heb geschreven: Tomaten zaaien

En dan tot slot nog een foto van wat oude slazaden die ik had, ik had niet verwacht dat ze nog allemaal zouden kiemen en heb ze maar gemengd gezaaid. Maar dat deden ze wel, en ik heb nu dus een bak vol sla in geelgroen, groen, rood en gespikkeld en gevlekt in de kas staan. Nog een dag of 10 en dan kunnen we ze buiten uit gaan planten.

 

28 reacties op Feuilleton in 3 delen: buiten

Tineke 9 maart 2019 om 11:40

Hoi Dia, wat leuk de discussies van jullie te lezen, geniet ervan en ga zo lekker door. Fijn weekend, groetjes Tineke

Liesbeth 9 maart 2019 om 13:45

Het is maar goed dat Ruud niet in mijn tuin werkt. Mijn rekken voor peulen enz staan in zigzagvorm. Net erover, klaar.

Anoniem 10 maart 2019 om 09:44

Hallo, ik heb een vraag. Kan je nu al wortelen en lenteui buiten zaaien?? Of heeft uit het in de kas? Groeten, John

john 10 maart 2019 om 09:45

Hallo, ik heb een vraag. Kun je nu al wortelen en lenteui buiten zaaien?? Of heeft u het in de kas? Groeten, John.

Wijnie 11 maart 2019 om 18:52

John, het antwoord staat gewoon in Diana’s blog hierboven. Ja, Diana heeft ze buiten gezaaid.

Wijnie 11 maart 2019 om 18:54

John, het antwoord staat gewoon in de blog hierboven. Ja, Diana heeft ze buiten gezaaid.

john 14 maart 2019 om 15:27

Op mijn pakjes zaad staat een latere zaaidatum, daarom twijfelde ik even en stelde mijn vraag.

Ruud & Diana 15 maart 2019 om 08:39

Hallo John,
Soms wijkt de beschrijving op een zakje af van hoe en waar ik zaai. Worteltjes kunnen goed tegen kou en kunnen in principe vanaf maart worden gezaaid. Maar er zijn vast rassen (of misschien zaden uit andere landen) waarbij een andere periode wordt geadviseerd. En winterwortelen kun je nu nog niet zaaien, daar wachten we nog een paar weken mee. Maar ook lenteui kan heel goed tegen kou, ik heb gele en rode lenteui gezaaid. Vaak zie je wel dat de zaden iets langer over het kiemen doen dan wanneer je ze een paar weken later zaait (maar dan heb ik ze maar gezaaid, er komen nog drukke tijden aan).
groetjes,
Diana

Ann 10 maart 2019 om 14:17

Ik dacht Ruud te overtuigen van de overwinterde palmkool gezien ze zaadjes zal maken en er volgend jaar tientallen kleine palmkooltjes zullen staan (weet ik proefondervindelijk :-)) maar dat ziet hij misschien als een bedreiging voor zijn bonen 😉

Ruud & Diana 10 maart 2019 om 16:16

Ssssttt, niks zeggen hoor. Anders verandert hij van gedachten.
Ruud heeft een hekel aan opslag in de tuin 🙂
Diana

Carine P 13 maart 2019 om 16:15

Dag Diana,
Toch even laten weten dat het herzaaien van jouw auberginezaden Louisiana long green, ping tune long en early black egg nu wel goed geslaagd zijn. Vreemd maar waar, zelfde omstandigheden. Het heeft wel 3 weken geduurd, dus wss heb ik de vorige te snel weggedaan. De andere aubergines staan reeds 10 cm hoog, eens kijken of ze de tijd zullen inhalen. Hier volop bezig de paprika en piment te verplanten.
Ik ga dit jaar niet opnieuw 3 plantjes per potje steken, maar terug zoals voordien aan elke kant van de stok een plant. Bij mij levert dit meer groenten. De stukken zoete aardappel in de potten beginnen allemaal te schieten.
Veel tuinplezier Carine

Ruud & Diana 14 maart 2019 om 09:28

Hallo Carine,
Omdat ik het niet vertrouwde heb ik zelf de Louisiana Long Green vorige week donderdag nog gezaaid, in een propagator op 26 graden.
De eerste zaden kiemden gisteren, 6 dagen na het zaaien. Gelukkig kan ik er een vriendin nog blij mee maken, hier staat de kas zelf al vol gepland :-).
groetjes,
Diana

Carine P 14 maart 2019 om 11:41

Dag Diana,
Toch vreemd hé. Ik had de aubergines in propagator op 27 graden staan. Na 1 week geen resultaat. Omdat ik gewoonlijk ook na 1 week resultaat heb (en ik had de propagator nodig), heb ik de bakjes eruit gezwierd en in het licht op kamertemperatuur gezet waar de zon op schijnt. 2 weken later zijn ze zo goed als allemaal uitgekomen. Ik ben blij want ik vind die lange aubergines zo mooi.
Groetjes
Carine

Leon van de Kerkhof 14 maart 2019 om 00:49

Dag Diana,
met veel bewondering heb ik jouw databank over tomatenrassen bekeken. Hoe kom je toch aan al die varianten. Als ik de Nederlandse webwinkels bekijk dan is de keuze best beperkt.
Kun je mij aan een site helpen die meer dan de standaard tomaten aanbiedt?

alvast mijn dank.
Groeten en veel tuinplezier. Leon.

Ruud & Diana 14 maart 2019 om 09:23

Hallo Leon,

Dankjewel! De database is klaar, het was een heel project 🙂 !
Ria en Esther hebben al wat links gegeven van leuke websites waar je zaden van bijzondere tomatenrassen kunt kopen.
Ik kan daar http://www.denieuwetuin.be en http://croatianseeds-store.com/index.php/online-store nog aan toevoegen.

En ik maak zelf elk najaar een zadenlijst/winkeltje waar je zaden van zo’n 40 tot 50 tomatenrassen kunt kopen (van de rassen waar je in de komende zomer hopelijk foto’s voorbij ziet komen in blogs).
Die zadenlijst komt eind oktober/begin november uit en ik heb haar juist afgelopen maandag gesloten. Daar heb je nu niets aan aan wellicht iets om te onthouden voor komende herfst.

groetjes,
Diana

Carine P 14 maart 2019 om 11:31

Hierbij nog 2 sites : Speedo.nl (wel veel kerstomaatjes), kokopelli-semances.fr (Vereeniging in Fr die oude rassen in stand tracht te houden en ook de herkomst beschrijft)
Groetjes Carine

Ria 14 maart 2019 om 08:24

Leon, je kunt bijvoorbeeld kijken op de website van Vreeken.

Succes ermee.
Ria

Esther 14 maart 2019 om 08:55

Ik bestel soms in Engeland bij Thompson & Morgan, of bij Mr. Fothergills Seeds.

In Nederland bij Zaadhandel van der Wal of bij Vreeken’s Zaden.

Leon van de Kerkhof 25 maart 2019 om 13:45

Hallo Carine, wat een leuke site . De tomaten zijn zelfs op land van herkomst te selecteren.
dank je voor het delen !

groetjes Leon.

Manon van Wijk 21 maart 2019 om 20:53

Ha Diana,

Ik wil hier de vraag stellen, omdat dit mij de beste plek lijkt. Het gaat immers om “buiten”.
De afgelopen uitzending van Gardeners World zag ik een lage ijzeren kas stellage met pootjes die je overal in de tuin kunt prikken. Doek erover en klaar! Geweldig ivm voor wisselteelt gevoelige planten.zit ik niet meer vast aan mijn gebouwde constructies.
Nooit zoiets gezien..maar lijkt mij super.
Weet jij misschien of zoiets ook hier in nl. te koop is?

Groetjes, Manon

Ruud & Diana 22 maart 2019 om 09:09

Hallo Manon,

Ik denk dat je een tunneltje bedoelt. Als je googelt op ‘moestuin tunnel’ vind je heel veel soorten en maten, tot en met tunnels die je zelf kunt bouwen (van bijvoorbeeld elektriciteitsbuizen en vliesdoek).
Dit is een voorbeeld van een tunnel van kunststof met poten die je in de grond kunt steken zoals ze die volgens mij in Gardener’s Wordl gebruiken: https://www.tuinadvies.nl/tuinwinkel/product/5177/groeitunnel-054-m
En zijn best veel verschillen in kwaliteiten en prijzen, het is handig om even goed te zoeken voor je iets bestelt.

groetjes,
Diana

Manon van Wijk 22 maart 2019 om 09:52

Morge Diana,

Het was vond ik een echt hele mooie uit 1 stuk.
Dat was juist zo super praktisch.
De gewone tunnels ken ik wel, vind ik veel gedoe en ook vaak slechte kwaliteit producten.
Vaak zonder goede beluchting ed.
Ik zoek feitelijk die, die de tuinman uit het programma Gardeners World gebruikte.
Mogelijk mooi oud engels materiaal, en dus niet meer te koop. Jammer.

Groetjes, Manon

Ruud & Diana 22 maart 2019 om 20:45

Hallo Manon,
De link die ik gaf leidde naar een tunnel met kunststof kap, in één stuk, en met poten die je de grond in duwt. De kwaliteit kan ik niet inschatten maar ik zie in ieder geval wel beluchtingsgaten.
Mocht je echt hetzelfde merk willen dat je in het programma zag, mail dan vooral naar Gardener´s World, ze hebben een website en zijn via die website ook via mail bereikbaar: [email protected]
groetjes,
Diana

Jantsje 22 maart 2019 om 13:01

Nog geen blog ontvangen via de mail

Wijnie 22 maart 2019 om 13:25

Hoi Jantsje, in een reactie op een latere blog schreef Diana dit:

Het probleem lijkt gevonden. Er worden zoveel mails verstuurd dat het programma dat niet meer aankan en er dus mensen zijn die de mail wel ontvangen maar ook een aantal mensen die de mail niet ontvangen.
Augus heeft er een programma voor aangeschaft en dat verbonden met het mailprogramma. Voor mij te ingewikkeld maar hij zegt dat het nog een paar dagen kan duren voor het probleem verholpen is, ik hoop vanaf het volgende blog komend weekend. Uiteraard meld ik het dan weer in mijn blog (en hoop ik dat het bij iedereen goed gaat)!

En omdat het via een nieuw mailadres wordt verstuurd zou het kunnen dat je mailprogramma de mail niet meer direct als veilig beschouwt en in je spamberichtenmap zet. Controleer die voor alle zekerheid ook even (en dan kun je met rechts op de mail klikken en aangeven dat je mails van die afzender voortaan vertrouwt.

Ik hoop dat het dus deze week nog opgelost wordt!
Diana

Ik heb zelf van de laatste blogs ook geen bericht gehad, maar Diana verwacht dus dat we hem vanaf de volgende blog weer zullen krijgen, al dan niet in de spam-box.
Groetjes Wijnie


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties