Feuilleton in 3 delen: de kas

Mijn vorige blog was deel 1 in dit feuilleton in 3 delen, toen schreef ik iets over wat er binnen allemaal al gebeurt op tuingebied.

Nu wil wat over de kas schrijven, en dat wordt het kortste blog van deze trilogie. Niet dat er niet veel in de kas staat, gebeurt of groeit hoor. Maar op dit moment is de kas vooral het tussenstation, tussen binnen en buiten. We zaaien er de soorten voor die best wat kou kunnen verdragen maar die ik graag koel voorzaai (bijvoorbeeld omdat ze anders door muizen of vogels worden opgevreten, of simpelweg omdat ik maar weinig zaden heb en die liever gecontroleerd in de kas voorzaai dan buiten ter plaatse in rijtjes zaai).

Tussen de soorten die ik heb gezaaid en al kiemen zitten bijvoorbeeld wat bietjes, spitskool, snijbiet, rodekool, sla en andijvie, maar ook bloemen als Papaver en Lathyrus. In de komende dagen en weken kunnen die soorten worden verspeend (dat doe ik bijvoorbeeld graag met kool; eerst nog even flink laten groeien). Andere soorten kunnen gelijk al buiten worden uitgeplant (zoals de sla en bietjes maar die zijn daarvoor nu nog iets te klein).

Ik heb al vaker verteld dat we drie kassen hebben. Ik durf de eerste kas nog niet te laten zien, want daar is het letterlijk nog een ravage. Maar vooruit, met een vleugje schaamte laat ik kas 3 zien. Tegelijkertijd, waarom eigenlijk schaamte, dit is in de winter onze opslagplaats, en we zijn er nu aan het opruimen:

 

Netten, tuinslangen, knielkrukjes, overwinterde matige winterharde planten in pot, emmers, schepjes, bindmateriaal dat ik nog kan hergebruiken, etc., etc. Maar rechts zie je ook de voorgezaaide erwten, kapucijners en Lathyrussen. Die kunnen we al uitplanten. Als we tijd zouden hebben. Want tjongejonge, we hebben het toch zo druk, er is overal werk aan de winkel.

In kas 2 heb ik in januari wat voorjaarsgroenten in rijtjes gezaaid. Die eerste weken gaat het tergend langzaam, het kiemen en dan vervolgens het eerste echte blaadje.

Maar nu kunnen we gaan oogsten. Dit weekend staat er een salade van spinazie, pluksla en rucola op het menu. We verheugen ons er nu al op!

De spinazie:

 

En de snijsla:

 

En tot slot de rucola:

 

Zie je het al voor je? In een lage witte schaal, al dat frisse lentegroen. En dan met niks anders dan wat goede olijfolie, even goede balsamicozijn en wat flinters Parmezaanse kaas. Tjonge, wat zijn we daar aan toe 🙂 .

Het is trouwens allemaal nog wel klein hoor – maar groot genoeg om er blaadjes vanaf te knippen. En we gaan gewoon beginnen met oogsten. Want nu de blaadjes eenmaal goed groeien en de plantjes dus groot genoeg zijn kunnen we er vanaf volgende week twee keer per week de grootste blaadjes van oogsten. En er staan ook nog wat rijtjes veldsla, mosterdblad en winterpostelein; die zijn nog net iets kleiner voor nu maar daar kunnen we vanaf volgend weekend van beginnen te oogsten. We moeten dus nog dooreten 🙂

Morgen staat er een tuindag gepland, en dan ga ik zaaien en verspenen. En dat doe ik in maart altijd in de kas. Ik hoop op wat zon, en doe voor alle zekerheid een vest aan zodat ik dat uit kan trekken wanneer het in de kas ruim boven de 20 graden wordt. Ik ga bloemen zaaien als Calendula (goudsbloem), Tropaeolum (Oost-Indische kers) en Eschscholzia (slaapmutsje), en groenten als bleekselderij, knolselderij, koolrabi en broccoli.

Ondertussen is Ruud morgen buiten bezig, want hij gaat hekwerken zetten voor erwten en sugarsnaps, en die zaailingen ook uitplanten.

Ik hoop morgenavond tijd te hebben om iets over het buitengebeuren te schrijven.

Ik heb in dit korte blog geen nieuwe mededelingen, maar wil nog even de link naar de pagina over het stekken van rozen vermelden (omdat ik die in het vorige blog was vergeten en pas later heb vermeld).

Tot slot alvast een klein voorproefje voor het blog over wat er buiten gebeurt. Niet uit eigen tuin want onze pruimenbomen staan achterin de tuin, en die krijgen daarom pas in de middag zon (en het zijn wat latere rassen zoals Avalon en Reine Victoria)). Maar de vroege pruim van onze tuinbuurman staat al wel in bloei:

 

7 reacties op Feuilleton in 3 delen: de kas

mariimma 8 maart 2019 om 18:11

Wat is het toch mooi, die lentebloesem!

John Blom 8 maart 2019 om 21:37

Diana,
Aangezien jij het hier ook hebt over bloemen zaaien, kun jij me vertellen hoe en wanneer ik brugmansia kan zaaien? (moet dit warm of kan het ook in de vensterbank of koude kas?)
Ik heb de dyno methode geprobeert maar daar kwam niets van terecht. Kan jij me wat meer informatie geven?

M.v.g.
John

Ruud & Diana 8 maart 2019 om 22:57

Hallo John,
Bedoel je de vaste kuipplant Brugmansia of de eenjarige Datura (die ook nog wel eens Brugmansia wordt genoemd).
Beide moeten trouwens warm worden gezaaid, boven de 20 graden (en liever nog warmer). Brugmansia’s hebben gewoon veel warmte en tijd nodig, maar Datura’s staan er ook om bekend dat ze erg onregelmatig kiemen (soms binnen 1 of 2 weken maar soms ook pas na ruim een maand). Het zijn allebei in ieder geval zeker niet de makkelijkste soorten om te zaaien. Ik heb (met Datura’s) de beste resultaten gehaald met het zaaien in gewone potgrond (met wat grof zand erdoor), in een zonnig raamkozijn. Ik heb ook het idee dat na een jaar of 2 tot hooguit 3, de zaden niet meer kiemen (ondervond ik bijvoorbeeld bij de Datura discolor en Datura innoxia).
groetjes,
Diana

John blom 9 maart 2019 om 13:22

Diana,

Het is de brugmansia sanguinea… Geldt hiervoor ook de bescrijving die je hierboven hebt gegeven?

Groetjes,

John

Ruud & Diana 10 maart 2019 om 09:57

Hallo John,
Mijn ervaring is dat de zaden van Brugmansia (ik heb de sanguinea nooit geprobeerd maar wel de suaveolens) het best bij kamertemperatuur kunnen worden gezaaid, in een luchtig potgrondmengsel. Het kiemen duurde hier wel heel lang, kan ik me nog wel herinneren, zeker een maand maar ik denk nog langer.
Je weet het vast al wel, maar voor het geval ik het mis heb: Brugmansia’s stekken heel gemakkelijk, via internet kun je ongewortelde stekken kopen die zonder al te veel problemen stekken in water (ik heb er zo zelf een aantal kunnen bemachtigen zoals de Dalen’s Amour en Katrin Bonte, en die groeien ondertussen prima).
groetjes,
Diana

Maartje 9 maart 2019 om 06:26

Jaaa Gardeners World is weer begonnen!
En voor de rozenfanaten, daar was ook een topic over.

Een vraag over lathyrus: wanneer planten jullie ze uit? Hier staan ze nu circa 15 cm hoog.

Ruud & Diana 9 maart 2019 om 09:09

Hoi Maartje,
Leuk hè! En dan ook nog iets over rozen, ben benieuwd! Ik ga vanavond of morgen kijken (neem het altijd automatisch op).
Over de Lathyrus: ik plant ze bij ongeveer 10-15 centimeter hoogte uit. Maar dan nog houd ik ze wel heel goed in de gaten, en soms moeten we er dan ook nog een paar weken een stukje gaas voorzetten tegen vogelvraat.
groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!