Een oude liefde

Ik hou van rozen. En ik heb ook wel wat rozen, maar niet zoveel als ik zou willen. Dat komt mede omdat bijna alle rozen doornen hebben. En dat is niet altijd even handig in een moestuin; met wieden, compost kruien, etc. loop je al snel wat schrammen op als je langs de struiken loopt.

Maar ik vind ze zo mooi. En het is heel vreemd: toen we nog veel vierkante meters tuin hadden gingen we daar (achteraf gezien) soms wat gemakzuchtig mee om. Er was zoveel ruimte dat we ook wel wat plekjes ongebruikt lieten. Maar nu we kleiner zijn gaan tuinieren zie ik plotseling nieuwe plekjes met mogelijkheden. Zoals de ruimte achter de kas langs de sloot waar nu de speciekuip met aardperen staat (ik schreef daarover in het vorige blog).

En zoals deze rand achter kas 3.

 

Er staat een soort gaaswerk annex keienvanger voor (in vandalistisch Spijkenisse werd/wordt nog wel eens geprobeerd om vanaf de dijk stenen door de ruiten te gooien). De afgelopen jaren liet ik wel wat eenjarigen tegen het gaas klimmen maar was de ruimte vooral een opslagplaats voor potten en bakjes, zaaitray’s, een vuilnisbak, aardappelpoter, een zak brekerzand, de kruiwagen, etc.. Rommelig dus.

Maar we hebben deze rand nu opgeruimd en de grond verbeterd met compost. Want ik heb rozen besteld. Klimrozen. Die hopelijk wel wat schaduw kunnen verdragen (hier schijnt alleen ochtendzon).

Zoals gezegd, ik heb wel rozen gehad, op het stuk tuin dat we weg hebben gedaan. Zoals deze:

 

Op de foto zie je linksboven Just Joey, rechtsboven Nostalgie, linksonder Graham Thomas, rechtsonder Monet.

De Graham Thomas heb ik weggegeven en de Monet heeft een koude en kletsnatte winter niet overleefd. Maar de Nostalgie is meeverhuisd en heeft afgelopen zomer al weer redelijk gebloeid.

En dat geldt ook voor de Just Joey, op de foto samen met Lathyrus odoratus:

 

Ja, daar heb ik echt wel wat schrammen voor over!

En dus heb ik nu nieuwe rozen gekocht. Voor onze herontdekte tuin. Klimrozen achter de kas. Maar ik ga er ook één (en dan met amper doornen, in de pruimenboom Avalon laten klimmen. En ik heb nog een struikroos gekocht die ik gewoon te mooi vond om niet te kopen. En dat laatste is misschien nog wel de beste reden; niet omdat je er een mooie plaats voor hebt maar omdat je er gewoon verliefd op wordt.

 

Ik heb even een foto van internet ‘geleend’, want ze bloeit hier natuurlijk nog niet (sterker nog, ik heb haar nog niet eens in huis). De foto komt van de website van David Austin Rozen , daar waar de mooiste rozen worden gekweekt (ik geef toe dat dat heel persoonlijk is, maar ik hou heel erg van de rassen met gekwartierde rozen (plus bijbehorende geweldige theehybriden-geur).

En door deze opnieuw opbloeiende liefde voor rozen heb ik bedacht zelf ook weer eens rozen te gaan stekken. Als iemand er interesse in heeft zou ik er eens een pagina over kunnen schrijven. Van de 12 stekken die ik afgelopen september nam hebben vooralsnog 10 stekken het overleefd en die lopen op dit moment uit (nog heel pril hoor).

Vooruit, nog één foto dan, van de Caroline Testout in de oude tuin, toen daar nog een pergola stond (we hebben Caroline aan een tuinbuurman gegeven toen de pergola het begaf):

 

Ik hoop dat het gaaswerk achter de kas er over een paar jaar ongeveer hetzelfde uitziet (maar dan in de kleuren hardroze, zachtgeel, zachtroze en lila met wit).

Nog een nieuwe liefde: bij het vertrek van een tuinbuurman liet hij alles achter. De mannen die de tuin overnamen wisten hoe mooi ik deze oude gietijzeren stoel vond en ik kreeg ze van hen cadeau:

 

Sterker nog, het zijn er twee. En ze zijn zwaar!! Maar ze zijn mooi! Niet om op te zitten hoor, daar zijn ze al iets te krakkemikkig voor (en veel te hard voor het gemiddelde zitvlees). Ik heb deze gelaten zoals ze was, zwartgrijs van kleur en ik heb bedacht dat er bijvoorbeeld gele en rode bloemen (Tropaeolum, Salvia?) mooi bij kleuren. En lichtgroen snijbietblad.

De andere stoel staat in een ander vak. Met hetzelfde doel. Maar die heb ik ondertussen blauw geverfd:

 

Nu nog even met een sierpompoentje dat alle vorst heeft overleefd en wat terracotta potjes. Maar hier wil ik paarsbladige groenten bij zetten, en iets met roze of witte bloemen. Of toch oranje, haar tegenspeler in de kleurencirkel, voor een lekker fel contrast?

Ik weet het nog niet helemaal, het borrelt nog. Het komt vanzelf als ik ga zaaien, dan bedenk ik gelijk wat er mooi bij past. En wat er  hopelijk ook bevallig doorheen en overheen wil groeien.

En dat brengt me bij het einde van dit blog. Want het is vrijdagavond 1 maart, en 1 maart is dus begin maart. Oftewel: ik ga tomaten zaaien. En eenjarigen.

Tot slot nog even wat meldingen:

Ik heb op de website van Pokon een blog heb geschreven, over: het verschil tussen mosterd en mosterdblad

En ik zag in de tv-gids (en kreeg tegelijkertijd de tip van Carola) dat volgende week vrijdag Gardener’s World weer gaat beginnen. Naar mijn mening het beste tuinprogramma op tv. Vrijdagavond 8 maart, 21.30 uur, BBC 2. En voor wie die zender niet kan ontvangen; de uitzending wordt vaak in de dagen erna op youtube geplaatst.

Nog één foto, om af te sluiten:

 

Volgende week gaan de eerste (voorgezaaide) zaailingen de volle grond in: de tuinbonen (foto), kapucijners en doperwten zijn groot genoeg om uitgeplant te worden.

Edit zondag 03-03-19: ik heb ondertussen de pagina over het stekken van rozen gemaakt. Ik moet de pagina nog controleren op fouten en wellicht nog wat aanvullen maar ze staat alvast op de website: Rozen stekken

61 reacties op Een oude liefde

suus 1 maart 2019 om 22:48

Ik heb best interesse in een rozenstekpagina! Van de week zat ik me te bedenken dat ik eigenlijk voor veel tuinvraagstukken even op jouw site langsga, dus uitbreiding van deze digitale encyclopedie is nooit weg :-). Heb gelijk de gelegenheid aangegrepen om de (moes)tuinboeken die ik eigenlijk niet meer gebruik uit de boekenkast te halen/weg te doen. Een soort van mini-voorjaarsschoonmaak.
En bij deze ook een dankjewel voor al het werk wat je aan deze site verricht!

Ruud & Diana 2 maart 2019 om 09:41

Hallo Suus,
Leuk om te horen! Ik heb afgelopen zomer wat foto’s van het stekken gemaakt, en ik zal nu wat foto’s maken van de stekken, hoe ze uitlopen.
En dan zal ik er een pagina over gaan maken.
Oei, moestuinboeken wegdoen – ik doe het ook wel eens maar het doet altijd wel een beetje zeer. Het idee dat iemand anders er wellicht nog iets aan heeft en het weer uit de kringloopwinkel meeneemt verzacht het gelukkig 🙂
groetjes,
Diana

Vera 2 maart 2019 om 20:21

Thank you Diana! ik zat een weekje smachtend te wachten op je volgende bericht.
En Suus,ik ben helemaal met je eens; over interesse in een rozenstekpagina en je opmerking over deze geweldige digitale encylopedie.. want Diana, ik zou niet zonder je blog kunnen!

Jet Tellegen 8 maart 2019 om 11:20

Oude tuinboeken zijn altijd welkom bij beginnende tuinders al is het soms wat ouderwets.
Bij onze vereniging liggen ze in de “bestuurskeet” waar koffie wordt gedronken na de gemeenschappelijke werkbeurten.
Het is een suggestie.
Gr.
Jet

Tineke 1 maart 2019 om 22:54

Geweldige rozen, ik wens je veel succes de nostalgie, ik ben erbij het zien van de foto meteen verliefd opgeworden.

Ruud & Diana 2 maart 2019 om 09:38

Hallo Tineke,
Ja, mooi hè! Ik was ook gelijk verliefd. En ook leuk: het blad is donkergroen en de stelen hebben wat paars in zich, het jonge blad loopt ook bruinrood uit.
En dat steekt dan nog extra mooi af bij de rood met crèmekleurige bloemen. En het is een sterke en gezonde roos, ik heb haar al zeker 12 of 14 jaar.
groetjes,
Diana

Anoniem 2 maart 2019 om 00:16

Je hebt gevoel voor stijl Diana, of het nu gaat om rozen, of de inrichting van een tuin, of je teksten. Ik geniet er van.
Je agenda heeft nu al de eerste ezelsoren vanwege het geblader. Die is zo mooi en goed gemaakt.
En over een week gaan we kijken naar Monty Don. Daar verheug ik me op. Maar na zoveel seizoenen van Gardeners World en na zoveel informatie op de website van Diana, gaat Garderner’ World me een beetje vervelen omdat het te veel van hetzelfde wordt. Diana wint. Ze verveelt nooit.

Vrijdag wel kijken toch?
Liefs aan iedere groentegek,
carola

Ruud & Diana 2 maart 2019 om 09:36

Hallo Carola,
Dankjewel voor je aardige woorden, ik word er een beetje verlegen van hoor! En ook ik ben me af en toe aan het herhalen.
Ik kijk al ruim 20 jaar naar Gardener’s World, sinds we de BBC op tv kunnen ontvangen (oh, wat voel ik me oud als ik dat zeg 🙂 ). Ik heb Geoff Hamilton nog gezien, en voor mij is vooral Alan Titchmarsh heel erg verbonden met het programma, want dat zijn de jaren geweest dat ik waarschijnlijk het meest heb gezien en geleerd. Maar ik vind Monty Don ook heel erg fijn, zo op zijn plaats in zijn tuin en met de 2 honden die achter hem aan scharrelen. En soms vind ik ook wel eens iets niet interessant (ik heb bijvoorbeeld weinig met gazononderhoud) en dan spoel ik dat door. Want ik neem het automatisch op. En het leuke daarvan is dat ik vaak in de winter dus nog afleveringen kijk van augustus en september (omdat ik zelf in die maanden het te druk had met zaden en alle oogst). En in de winter een zomeraflevering bekijken vind ik zelf heerlijk 🙂
groetjes,
Diana

Thérèse Zwaard 2 maart 2019 om 13:07

Hallo Diana,
Ha, ha, ik ben ook nog uit de tijd van Geoff Hamilton, als je leest hoe hij zich moest behelpen bij de opnames van Gardeners’ World dan krijg je gewoon medelijden. De uitzendingen met Monty zijn ook altijd leuk om te zien en om terug te kijken.
De uitzendingen van Beechgrove Garden uit Schotland zijn lekker ouderwets maar vol goede tips en de factsheets die digitaal te downloaden zijn geven die tips ook nog eens zodat je ze kan bewaren.
Trouwens, stekken van rozen gaat heel goed. Ik neem altijd van mijn klimroos stekken en een oudere dame van onze G&B afdeling doet het met allerlei soorten rozen en met prima resultaat. Dus: gewoon proberen. Groetjes, Thérèse

Ria 2 maart 2019 om 15:49

Ook ik ben uit “die goeie oude tijd” van Gardeners World. Alle presentatoren vind ik leuk, maar mijn allergrootste favoriet blijft toch Geoff Hamilton.

Ria

Anoniem 3 maart 2019 om 18:43

Ha Therese,
Hier in de noordoosthoek van het land ontvangen we nog niet zo lang BBC, dat we de voorgangers van MD hebben meegemaakt, maar je verwijzing naar Beechgrove Garden is een goeie. Daar ga ik vaker buurten. Dank voor de tip,

Carola

Anoniem 2 maart 2019 om 07:20

Beetje zakelijke vraag: hoe is jullie moestuincomplex afgesloten?
Bij ons in Purmerend is er een kort antwoord: niet.
Zes keer “bezoek” gehad van , ja hoe noem je ze, randdebielen.
Veel schade, kwaad en ook verdrietig.
Groet,Emmie Engel

Ruud & Diana 2 maart 2019 om 09:23

Hallo Emmie,

Niet afsluiten is hier helaas echt geen optie, verdrietig om te horen dat dat bij jou ook het geval is.
Ons tuinbouwcomplex is aan alle kanten omsloten door een sloot die net te breed is om over te springen (maar als het in de winter voldoende vriest om op het ijs te kunnen lopen wil dat nog wel eens voor overlast zorgen).
In alle andere periodes zijn de toegangshekken dus de enige manier om binnen te komen. Die toegangshekken zijn 2 meter hoog en daarbovenop staan scherpe punten. Naast de hekken staan wat grote heesters tot aan de sloot en een schuin hek loopt tot aan de sloot zodat niemand langs de hekken binnen kan komen. Elk volkstuinlid heeft een sleutel en wordt op het hart gedrukt op het hek altijd op slot te doen. Ik heb er foto’s van gemaakt, zie hieronder. De hekken zijn door de gemeente Spijkenisse betaald en geplaatst. Het onderhoud en het vervangen van sloten en sleutels is voor rekening van de volkstuinvereniging.

groetjes,
Diana

https://mooiemoestuin.nl/wp-content/uploads/Toegangshek-volkstuin.jpg
https://mooiemoestuin.nl/wp-content/uploads/Toegangshek-hek-2.jpg

Emmie 4 maart 2019 om 17:14

Bedankt, duidelijke foto’s. Dit jaar onderhandelen we met de gemeente. We betalen tenslotte ook huur. Groet,Emmie

Jet Tellegen 8 maart 2019 om 11:13

Dag Emmy,
Ook een afgesloten complex heeft te lijden van vamdalisme en inbraak.
Zijn jullie een vereniging en lid van de Bond van Volkstuinen of de AVN?
Die kunnen jullie ondersteunen naar de gemeente.
Veel sterkte
Jet
Voorzitter tuinvereniging de Molenaar Landsmeer

mariimma 2 maart 2019 om 09:05

Wat een leuke ontdekking is je blog, Diana.
Erg inspirerend, ik ga je volgen….!

Dufraing Marc 2 maart 2019 om 09:13

Schoon stoeltjes!!!!

Dufraing Marc 2 maart 2019 om 09:13

Mooie stoeltjes!!!!

Jessy 2 maart 2019 om 10:19

Hallo Ruud en Diana, zoals gewoonlijk heb ik weer genoten van je informatieve stukje. Ik ben ook gek op rozen zonder doornen. Al tot twee keer toe stekkengekregen en geprobeerd deze tot volle wasdom te brengen, maar helaas.. maar heb het tot nu toe nog niet voor elkaar gekregen, dus ben wel geinteresseerd in een pagina over rozen. Ik ben helemaal verliefd op Just Joey.
Maar kun je mij vertellen wta je bedoelt met ‘gekwartierde’ rozen?

Fijn weekend.

Ruud & Diana 2 maart 2019 om 17:08

Hallo Jessy,
Ik ben al begonnen met een pagina over het stekken en heb er best veel foto’s bij.
Een gekwartierde roos gaat over de vorm van de bloem, die is dan komvormig en lijkt uit 4 of 5 bijna apart delen binnen die kom te bestaan. De Heritage van de foto is zo’n gekwartierde bloem. Ander zijn bijvoorbeeld:

https://www.davidaustinroses.com/us/the-lady-gardener-shrub-rose
https://www.belle-epoque.nl/cart/
Als je de foto’s ziet zie je dat al deze bloemen komvormig zijn en je bijna een denkbeeldig kruis in het midden van de bloem kunt maken.
groetjes,
Diana

Margriet 2 maart 2019 om 10:24

Hoi Diana. Rozen zijn prachtig. Hier helaas geen rozen meer in de tuin.. maar dat kan natuurlijk wel. .
Heb je nog geen tomaten gezaaid? Het is immers al maart! Grapje hoor. Maar zou het knap vinden als jij je hebt kunnen beheersen.
Ik wilde doperwten gaan zaaien in de tuin maar het weer lijkt niet geweldig. Voorzaaien is het misschien net te laat voor. Misschien dan vandaag toch maar tomaten voorzaaien. ..

Fijn weekend!

Groet Margriet

Ruud & Diana 2 maart 2019 om 17:12

Hallo Margriet,
Nee, ik heb me dit jaar beheerst, knap hè 🙂
Ik heb gisteren de zaaitray’s gevuld, ga zo meteen beginnen met het schrijven van de labels, en dan vanavond en/of morgen de tomaten zaaien.
Ik denk dat het voor het buiten ter plaatse zaaien van erwten wel een erg natte week wordt, maar misschien valt het mee. En op zandgrond is dat wellicht weer anders dan op onze vette klei waar de grond dan wel dagenlang op modder lijkt.
Veel plezier en succes met zaaien!
Diana

wil fransen 2 maart 2019 om 10:49

Wat leuk, ik heb ooit uit een boeket rozen een zijscheut opgepot en warempel er kwamen worteltjes aan en nu bloeit hij/zij elk jaar met abrikooskleurige bloemen op lange stelen. Dus kan ik deze ook plukken voor op de vaas. Zou dat een overerving zijn? Ik zou erg blij zijn met een rozenstekblog. Lijkt met fantastisch om vaker te proberen ook al leven we hier in Drenthe op zandgrond. Tuingroet, Wil.

Ruud & Diana 2 maart 2019 om 17:16

Hallo Wil,
Leuk!! Ik weet alleen dat sommige rozensoorten/rassen meer geschikt zijn voor de pluk van bloemen dan andere, waarom weet ik eigenlijk niet, maar er zijn websites (ik heb er nogal veel bekeken de afgelopen 2 weken) waar bij sommige rassen expliciet wordt vermeld dat dat ras zeer geschikt is om bloemen van te plukken. En als jij een rozenras hebt gestekt zijn de eigenschappen identiek en dus net zo geschikt als snijbloem als de bloem die je in de bos kocht.
groetjes,
Diana

tineke dassen 2 maart 2019 om 11:39

Hoi Diana,
Ja liefde voor rozen vergaat niet! Ik heb ook rozen gestekt maar niet met zoveel opbrengst als jij, dus…..ik kan nog wel wat tips gebruiken. Prachtige combinatie trouwens met die Lathyrus
En, dank je wel weer voor je leuk geschreven verhaal
Groetjes Tineke

Esther 2 maart 2019 om 11:39

Graag een blog over rozenstek, ik ben gek op rozen maar het stekken lukt niet altijd!
En een tip voor een doornloze klimroos: ‘Zephirine Drouhin’. Een prachtexemplaar!

Petra 2 maart 2019 om 16:53

Hoi Esther en Diana,
Ik heb de doornloze klimroos gegoogeld en het is idd een prachtexemplaar. Heb je deze zelf ook in de tuin ? Blijkt wel gevoelig voor meeldauw te zijn.
Ook ik wil planten tegen (een restant van het hekwerk dat om onze tuin staat) de kas omhoog laten groeien en dacht aan een combinatie van deze Zephirine Drouhin met een paars/ blauwe Clematis. Heeft iemand ervaring met de combinatie van rozen en Clematis ?
Ik weet zelf weinig van rozen en de Clematissen doen het op onze arme zandgrond niet zo geweldig.

Ruud & Diana 2 maart 2019 om 17:25

Hallo Petra,
Ik heb de Zehirine Drouhin jaren geleden al een keer gehad, toen bloeide ze hier niet zo goed maar dat moet een probleem met de standplaats, grond of gewoon een minder kwaliteit plant zijn geweest. Ik heb haar nu weer besteld en ben erg benieuwd hoe ze het nu gaat doen, op een beter plekje en wat meer kennis van het planten en verzorgen van de planten.
Ik heb jaren geleden een heel hek vol gehad met grootbloemige zomerbloeiende Clematissen maar die kregen na een paar jaar de beruchte clematis-verwelkingsziekte, staken elkaar aan, en ik heb ze toen helaas allemaal moeten rooien.
Maar Clematissen zijn altijd een erg mooie combinatie met rozen!
Misschien kan iemand je uit ervaring wat meer over een combinatie tussen die twee vertellen.
groetjes,
Diana

Ruud & Diana 2 maart 2019 om 17:19

Hallo Esther,
Ik heb toevallig een Zephirine Drouhin besteld 🙂
Omdat ze als één van de beste doornloze rozen behoort (met lange en rijke bloei, goede geur, alleen wel gevoelig voor schimmels)
Ik heb juist gezocht op rozenrassen die doornloos zijn of maar weinig doornen bevatten, voor de plaatsen waar we veel langs lopen. Achterin de tuin komen dan de stekelige rassen 🙂
groetjes,
Diana

Gea 2 maart 2019 om 15:55

Graag een les rozen stekken op jouw blog. Nog nooit gedaan, spannend !

Micky 2 maart 2019 om 18:53

Altijd super leuk jou blogs te lezen, zou willen dat ik zoveel energie had om te schrijven.
Rozen ben er ook gek op en vorig jaar in onze nieuwe tuin ook een prachtig aantal geurende gezet en ook nog twee klimrozen. Mijn tomaten zijn inmiddels 15 cm en staan er goed bij net als de rest van de zaailingen. Ik heb ook weer veel bloemen gezaaid oa zinnia’s deze staan nu 5 cm hoog en ook klaprozen als het weer zo warm word, hebben de insecten eerder hun voeding in bloemen en ik kan daar heerlijk van genieten.

Ruud & Diana 3 maart 2019 om 09:09

Hallo Micky,
Ik heb me dit jaar weten te beheersen en ga vandaag pas tomaten en eenjarigen zaaien. Alleen de Papavers (somniferum en rhoeas) zijn al gezaaid en gekiemd.
Heel veel plezier met de verdere opkweek van alle planten!
Diana

Angelique 5 maart 2019 om 22:40

Hallo Diana, zijn papavers (en dus ook klaprozen) voor te kiemen? Ik heb begrepen dat ze niet verplaatst willen worden. Bij mij redden ze het steevast niet. Bedankt voor alle info.

Ruud & Diana 6 maart 2019 om 20:42

Hallo Angelique,
Iemand stelde me vorige maand dezelfde vraag, ik weet niet waar ergens staat dat Papaver (rhoeas, somniferum of welke andere Papaver dan ook) niet verplaatst wilt worden maar die informatie klopt niet. Papavers maken geen penwortel en kunnen heel goed voorgezaaid en uitgeplant worden hoor. Ik zaai ze elk jaar in februari in de koude kas voor (want ze kunnen heel goed tegen kou en minder goed tegen warmte). Ik zaai ze meestal in een tray, verplant het hele dotje zaailingen vervolgens naar een P9-potje en vervolgens plant ik ze uit wanneer ik de zaailingen groot genoeg vind. En dat gaat altijd prima. Ik weet niet hoe en waar je zaait maar ik kan je adviseren om ze nu gewoon buiten te zaaien, direct ter plaatse of voorzaaien in potjes. Hier zijn de klaprozen (Papaver rhoeas Falling in Love) al gekiemd, de slaapbol (Papaver somniferum wil helaas niet meer, het zijn 9 jaar oude zaden van de Flemish Antique die helaas niet kiemkrachtig meer zijn).
groetjes,
Diana

Simone 2 maart 2019 om 19:38

Hallo Diana en Ruud,
Dank zij jullie foto’s heb ik ontdekt dat de leuke roos op mijn moestuin Monet heet !
Daar zou ik dus wel een 2 e van willen hebben dus uitleg over het vermeerderen graag.

Groetjes Simone

Hansje 2 maart 2019 om 19:50

Ik ben helemaal weg van rosa Zephirine Drouhin! Ze heeft hier zeker 20 jaar tegen het huis gestaan, maar ik heb haar in september uit moeten graven ivm renovatie van de woningen. Ik heb haar op de volkstuin gezet, en Monty Don’s adviezen opgevolgd om micorriza korrels in het plantgat bij de wortels te strooien.
Ze loopt nu uit! Prachtige roos, heerlijke geur. Ze is alleen wat rechtop gaand, dus minder geschikt voor een rozenboog. Prima tegen een muur.

Hansje 2 maart 2019 om 19:52

Ik zou ook heel graag over rozen stekken willen lezen. Heb het wel geprobeerd met Zepherine, maar zie niets gebeuren..

Ruud & Diana 3 maart 2019 om 09:14

Hallo Hansje,

Ik weet natuurlijk niet hoe je de Zephirine hebt gestekt maar het wortelen van rozen duurt wel veel langer dan het stekken van andere planten zoals Salvia’s, etc..
Ik hoop dat de stekken alsnog wortelen en uitlopen!
Diana
(p.s. ik ben al begonnen met een pagina over het stekken van rozen en hoop die ergens vandaag af te hebben)

margriet 2 maart 2019 om 20:01

bestuiven met lavameel kan een oplossing zijn voor schimmels op rozen. Mijn Zepherine Drouhin doet het fantastisch. Mooie combinatie met een roos met de waanzinnige naam ‘Bridge of sighs’. Ik heb ook twee David Austin rozen ‘Constance Spry’ en ze zijn erg gevoelig voor regen en helaas niet remonterend, maar verder geweldig, ‘va le detour” zouden de Fransen zeggen.

Ruud & Diana 3 maart 2019 om 09:24

Hallo Margrgiet,
Wat jammer dat je Austinrozen gevoelig zijn voor schimmel!
Ik kan me daar van mijn vroegere Austinrozen (ik had de Graham Thomas en de Winchester Cathedral) niet zo veel van herinneren.
Ik zag op de website van David Austin dat ze een onderverdeling in rozen hebben gemaakt, je kunt nu zoeken op ziektegevoeligheid, er zijn dus zeker verschillen daarin per ras.
Ik heb de Bridge of Sighs opgezocht, ook een prachtige roos, met zo’n diepe koperoranje kleur! Ik heb meer voor roze gekozen met alleen 1 zacht geelcrème ertussen om het roze niet al te snoeperig te maken 🙂
groetjes,
Diana

Milly 4 maart 2019 om 16:17

He Diana, wat mooi al die rozen! Hou er ook van, aan de voorgevel n heel zachtroze en rijkbloeiende roos staan. En ze geurt ook zo heerlijk!! Dus ja, ik begrijp je hoor☺️
Kwam ik vanmorgen buiten, zag ik dat de polygonum opkomt! Zo blij mee, loop al dagen dan niet weken steeds te kijken als ik langs de bak loop. Heb haar afgelopen weken heerlijk in de zon gezet, maar ze had ws ook nog water nodig.. Heel mooi staan ze te pronken met de dieproze/rode steeltjes!! En ik ben best een beetje trots, heb ze niet eerder gehad..
Wens je heel veel succes met de nieuwe site, wat een werk.. Dankjewel daarvoor!!
De bij jou gekochte tomaatjes komen echt prima op, leuk om zoveel soortjes te hebben! En de paprika’s groeien als kool, dat gaat echt hard nu. Het wordt vol in de vensterbank, vind t wel gezellig altijd..
Lieve groet Milly

Ruud & Diana 4 maart 2019 om 16:54

Hoi Milly,
Leuk om te horen dat de Polygonum kiemt!!
Ik zag hier ook al wat zaailingen. Handig dat ze zo herkenbaar zijn 🙂
Heel veel plezier met het opkweken van alle leuke en lekkere soorten voor dit jaar!
Diana

Carine p 2 maart 2019 om 23:36

Schimels op rozen kan je ook bestrijden met natuurlijke aftreksels : van heermoes, look en brandnetels. Ik weet het, het ruikt een beetje maar oh zo efficiënt.
Grt Carine

Ruud & Diana 3 maart 2019 om 09:38

Hallo Carine,
Ik was zeker al van plan om weer een heermoesaftreksel te maken, onder het mom: als je het hebt kun je het maar beter gebruiken 🙂
Ik heb geprobeerd om rassen te vinden die wel al wat resistent zijn maar omdat de rozen niet de hele dag zon krijgen ga ik er vanuit dat ze toch best wat last kunnen gaan krijgen.
Ik wil dit jaar sowieso eens wat meer gaan experimenteren met aftreksels, er zijn hier weinig of geen brandnetels, maar buiten het toegangshek staan hier altijd flink wat Symphytumplanten – daar heb ik nog nooit een aftreksel van gemaakt, maar dat wil ik dit jaar eens gaan maken. En misschien ook van rabarberblad.
groetjes,
Diana

Wijnie 4 maart 2019 om 19:09

Hoi Diana,
Vorig jaar heb ik Rabarberbladgier gemaakt en gebruikt als stikstofrijke mest bij mn bladgroenten. Of het echt hielp durf ik niet te zeggen, maar het is wel heel makkelijk te maken en stinkt veel minder dan brandnetelgier. Ook aftreksel gemaakt en mijn kolen mee besproeid omdat dat zou helpen tegen de rupsen, maar helaas werkte dat niet (maar het was dan ook een heuse plaag). Succes ermee en geniet van je rozen!
Groetjes Wijnie

Carine P 5 maart 2019 om 10:16

Dag Diana,
Symphytum of smeerwortel gebruik ik eveneens bij het planten. Ik gebruik wel de symphytum uplandicum of russische smeerwortel bocking 14. Deze staan op verschillende plaatsen in de groenten en siertuin omwille van verschillende redenen : de ondergrondse wortels blijven beperkt, het zaait niet uit, geeft een grotere hoeveelheid blad en grotere bladeren en de bloemen trekken enorm de bijen aan.
Gecombineerd met brandnetelgier zijn dit de sterkste meststoffen.
Bij het planten van aubergine, paprika, pepers en tomaten leg ik in elk plantgat een deel brandnetelbladeren en 1 blad smeerwortel. Bovenop de grond leg ik eveneens een deel brandnetelbladeren en smeerwortel bladeren. Ik heb dit eens uitgetest door een rij tomatenplanten gewoon te planten en ik zag duidelijk het verschil. Gedurende heel het seizoen pluk ik regelmatig de smeerwortel bladeren en leg dit rond de planten. Gier als meststof geef ik 1 x per maand. Groetjes Carine

Karin 5 maart 2019 om 10:50

Hallo Carine,
Ik heb gelezen over Symphytum uplandicum en zou het graag in mijn tuin willen hebben. Helaas lijkt het heel erg lastig dit ergens te kunnen bemachtigen. Weet jij waar ik de plant of een paar stekken zou kunnen krijgen/kopen? Of iemand anders?

Yvonne 5 maart 2019 om 11:46

Ja hoor, Vreeken in Dordrecht heeft ze. Daar heb ik het ook gekocht. Drie jaar geleden was het er een. In het najaar splitsen en nu zijn het er zes. De bladeren gaan in de compostbak, hoe meer je knipt des te sneller groeien ze. Ook maak ik er gier van. Ik vind het fantastisch spul, dat eens zo’n klein plantje.

Groet,
Yvonne

Groet, Yvonne

Carine p 5 maart 2019 om 15:00

Volledig mee akkoord. Ik weet niet waar je dit allemaal kan krijgen. Je mag er gerust van mij hebben, maar ik woon in ZW frankrijk,niet zo practisch . Groetjes carine

Wijnie 8 maart 2019 om 17:32

Hoi Carine,
Wat je schrijft klinkt mooi, maar tegelijk tegenstrijdig met wat ik weet. Zo ver ik weet kun je beter geen onverteerde stoffen in de grond stoppen (zoals mest/houtsnippers/stro/…) als je snel daarna er planten wilt zetten, omdat bij de vertering stikstof aan de grond onttrokken wordt, met stikstoftekort als gevolg. Maar wat jij schrijft klinkt alsof deze redenering helemaal niet klopt. Heb jij of iemand anders enig idee hoe het zit?
Groetjes Wijnie

Manon van Wijk 6 maart 2019 om 09:04

Diana,

Geweldig handig de zaaikalender! Ben voor het eerst toch meer ontspannen aan het voorzaaien omdat ik gewoon je “boekwerk” volg. Geeft rust.
Ga vandaag tomaten voorzaaien….
Geweldig als je een pagina over rozen wilt maken…ik weet nu al dat ik vast meer rozen in mijn (moes)tuin wil gaan zetten. Je inspireert mij zeer met je foto’s en jouw verhalen over al het groen. Dank!

Ruud & Diana 6 maart 2019 om 20:26

Hoi Carine,
Leuk om te lezen!
Diana

Jet Tellegen 8 maart 2019 om 11:17

Dag Diana,

Met veel belangstelling lees ik steeds je blog.
Ik heb ook rozen gestekt en van de acht hebben er drie het overleeft.
Twee stekken waren van een heel tere roos dus hadden zo wie zo inig kans van slagen.
Nu het verder opkweken.
Ik heb het al eens eerder gedaan en dat was redelijk gelukt toen.
Succes en hartelijke groet,
Jet

Joyce 9 maart 2019 om 16:45

Hallo Diana,
Vindt het iedere keer weer heerlijk om je nieuwsbrief te lezen, ook al heb ik geen moestuin haha. Wel veel soorten kruiden, maar voornamelijk heel veel bloemen. Ga dadelijk ook je informatie lezen over rozen stekken. Ik heb afgelopen herfst op de gok wat rozenstekken in een potje potgrond gestoken. De hele winter heb ik ze onder een plastic tunneltje gehad en zag vorige week dat ze allemaal begonnen uit te lopen. Maar omdat ik plaats moest maken voor zaaisels, heb ik de potjes onbeschermd in weer en wind gezet. Dat had ik dus niet moeten doen, takjes worden bruin en blaadjes die begonnen uit te lopen verschrompelen. Dus dadelijk als ik de rozen ga snoeien maar weer vrolijk opnieuw beginnen.
Maar zou ook graag je advies willen vragen over Impatiens Balfourii. Op een bericht uit 2017 van jou, las ik op de pagina van Pokon, dat het echt koudekiemers zijn. Nu heb ik vanuit de UK zaden besteld, bij een zadenleverancier. Deze vermeldt dat ik ze echt moet zaaien bij een constante temperatuur van 21 tot 25 graden, dat het anders gegarandeerd mislukt. Nu weet ik dus echt niet meer wat ik moet doen. Wil ze zo graag in de tuin.
Wat raadt jij me nu aan om te doen.

Vriendelijke groet,
Joyce

Ruud & Diana 10 maart 2019 om 09:48

Hallo Joyce,

Wat jammer van je eigen rozenstekken!
Ik heb vroeger wel eens zo´n jonge stek uit haar potje gehaald om te kijken hoe ze er onder de grond uitziet: het worteltje bleek heel erg klein en dun en fragiel te zijn. Ik kan me zo maar voorstellen dat een stek in een stevige wind wat heen en weer beweegt en het iele worteltje dan afbreekt. Ik zal het gelijk op de pagina over rozen stekken erbij zetten, dat zo’n jonge stek nog een aantal weken na het uitlopen heel beschut moet blijven staan.
Over de Impatiens balfourii: ik vrees dat ik alleen maar kan melden wat ik zelf heb ervaren en dat is dat de zaden hier niet kiemden bij kamertemperatuur. Maar als je de zaden bij een betrouwbare zaadhandel hebt gekocht zou ik die vertrouwen.Ik weet niet hoeveel zaden er in het zakje zaten, is het een idee om je kansen te spreiden en via zowel de koude als de warme manier te zaaien? Ik ben erg benieuwd wat jouw ervaring dan zou zijn en zou heel blij zijn als je dat later nog eens wilt laten weten!
Ik heb nog even gekeken op de website van Tom Clothier, die vind ik altijd heel betrouwbaar als het om zaaien gaat, en daar vind ik:
Impatiens balfourii (Balfour’s touch-me-not): direct sow fresh seed outdoors
Ik heb ze maar één keer gezaaid, en dat is misschien wel 10 jaar geleden, nog steeds zie ik zo links en rechts zaailingen/planten in de buurt van de plaats waar ze stond, bij tuinburen, in de berm, etc.. Ze is dus best sterk 🙂
Mijn ervaring met de Impatiens glandulifera is dat ze ook graag kou wil bij de kieming. En om diezelfde reden heb ik vorige maand de Impatiens balsamina ook in de koude kas gezaaid, die is nieuw voor me.
Impatiens walleriana en hybriden moeten trouwens juist wel warm worden gezaaid, en mijn ervaring is dat Impatiens scabrida ook het best in warmte kiemt.

groetjes,
Diana

Joyce 10 maart 2019 om 12:56

Hallo Diana,

Dankjewel voor je antwoord.
Wat stom dat ik daar zelf niet aan gedacht heb, dat is idd het beste om er achter te komen.
Ik had al 2 zakjes zaad besteld, dus is voldoende om beide manieren uit te proberen.
Ga ze dadelijk gelijk zaaien en buiten onder mijn tunneltje zetten en de andere helft binnen.
Ben wel jaloers op jouw mooie grote kas haha, hier helaas geen plaats voor.
Daardoor ga ik soms te snel weer plantjes eruit halen, zoals mijn rozenstekjes.
Maar ga weer gewoon opnieuw beginnen.
De Impatiens scabrida ga ik ook zaaien, dus die laat ik dan idd maar binnen staan.
Vorig jaar heb ik de Impatiens balsemina Camelia gezaaid, die had ik binnen laten ontkiemen. Ging ook goed.
Maar die kan ik ook wel eens buiten gaan proberen.
Ik laat je in ieder geval weten hoe het afgelopen is met de Impatiens balfourii.
Diana jij ook heel veel succes met alle zaailingen dat het een mooi jaar mag worden
en ik blijf genieten van al je mooie verhalen en informatie.

Groetjes
Joyce

Manon van Wijk 19 maart 2019 om 21:08

Hoi Diana,

Vandaag de rozen terug gesnoeid. En nu dacht ik….ik zie toch nieuw uitlopende takken. Kan ik die niet gaan stekken. Dus meteen in water gezet, nog eens gezocht op jouw foto’s en gelezen hoe dan te werk te gaan. Nu staan ze in twee potten..behoorlijk wat stekken.

Wat denk je zijn deze nieuwe takjes idd ook een manier?
Ik zag geen verdikking maar ga er nu vanuit dat uit die verdikking dus een nieuw stengeltje is ontstaan en dat het daar evt. wel zal gaan wortelen. Ik deed daar stekpoeder op en tot daar ging de tak de grond in.

Het is geen begin van de zomer zoals je schrijft…..maar ik vond het ook zo zonde die takken zomaar in de groencontainer te doen.
Wat denk jij?

Groetjes, Manon

Ruud & Diana 20 maart 2019 om 08:47

Hallo Manon,
Natuurlijk kun je het proberen! Door de soms zachte winters en afhankelijk van de soort en ras kunnen er ook in het voorjaar al nieuwe scheuten zijn.
Er zijn 2 belangrijke voorwaarden: de stek moet lang genoeg zijn om zowel een centimeter of 7 tot 9 onder de grond te kunnen als ook een centimeter of 10 tot 15 boven de grond te blijven. En de top moet eruit en dat is wel heel belangrijk (want anders zal de roos proberen de top te redden en de kans dat dat lukt is heel klein. Bovendien wil je geen top, je wilt zijtakken en nieuwe wortels.
Succes ermee!!
Diana

Manon van Wijk 20 maart 2019 om 10:05

Goedemorgen Diana,

Oeps…daar ging het toch bijna helemaal fout…ik dacht…mooi alvast een top…maar die moet en gaat er nu dus uit. Meteen de snoeischaar pakken! Stekken zijn mogelijk toch wel te kort… maar er is altijd een herkansing in de vroege zomer.
Dank je wel voor je reactie en fijne tuindag!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!