De website en nog steeds lente

Ik heb het best druk met mijn website. Het kost elke dag wel 2 of 3 uurtjes om vragen te beantwoorden, een foto toe te voegen, een stukje te schrijven, een recept te plaatsen, pagina´s aan te passen, etc.. Maar ik heb er tegelijkertijd enorm veel plezier van.

Want ik vind het schrijven leuk, en ik ben heel erg blij dat mensen het ook willen lezen. Ik zou niet schrijven als mensen het niet zouden lezen dus alleen daarvoor al heel veel dank!!

En zonder mijn website zou ik minder weten van tuinieren. Want er wordt er wel eens een vraag gesteld waar ik het antwoord wel op denk te weten, maar wat ik toch even moet checken. Of ik moet voor een pagina zelf informatie opzoeken. Of ik krijg reacties van mensen die me aan het denken zetten, of ik krijg een tip, of een recept, of iemand wijst me op een fout in een zin. Ik leer dus van mijn eigen website, hoe leuk is dat!

Een voorbeeld: eerder deze winter besloot ik dit jaar geen aardperen te zetten, en geen gember, en ook de zoete aardappel ging ik dit jaar overslaan. Dankzij de reacties van mensen staat er nu een bakje met uitlopende gember in vermiculiet. En er staan en liggen 4 zoete aardappelen (één in het donker, één in het licht, één in vermiculiet en de laatste op een hyacintenglaasje met water. En ik heb gisteren aardperen gekocht 🙂

Eigenlijk is de tijd van de aardperen voorbij. Dus ik moest nog goed zoeken, niet bij de AH, niet in de toko, uiteindelijk vond ik ze bij de groenteman. Het waren duidelijk de laatste van het seizoen, klein en met scheurtjes. Maar ik heb ze! En het zijn ronde, dat vind ik heel fijn (want die schillen wat makkelijker dan die met allerlei uitstulpingen). De smaak is ongeveer hetzelfde (maar ik geef toe dat ik ze nog nooit naast elkaar heb geproefd).

7 aardperen voor in 1 grote speciekuip. Ruud wil ze echt niet in de tuin (want in de vette klei blijven er altijd wel wat kleine stukjes achter die weer nieuwe planten vormen). “Zo vind je tot in de eeuwigheid van die zooi in de tuin”, zegt Ruud. Ruud is geen fan van aardperen, dat is duidelijk.

Prima, ze komen dus in een speciekuip, dat vind ik zelf eigenlijk ook wel zo fijn. Het is alleen jammer dat ze worden verbannen. Omdat ze groot worden en ook best wat schaduw kunnen verdragen (ze krijgen vanaf ongeveer 14 uur in de middag zon tot die achter de bomen verdwijnt) vond Ruud achter de kas een mooi plekje. Nou ja, mooi…….:

 

Het is de rand achter de kas en langs de tuin, hierachter ligt alleen nog maar een sloot. Er moet nog opgeruimd worden. En in de kas hebben aan deze kant de komkommerplanten gestaan. En dat zorgt altijd wel voor wat extra aanslag en vieze ruiten.

Maar 2 uurtjes later is zijn de ruiten ‘schoon’, verre van streeploos hoor. En heb ik wat onkruidresten weggehaald en netjes aangeveegd. Daarna heb ik een speciekuip (met ontwateringsgaten onderin) neergezet en gevuld met een mengsel van compost, potgrond en vermiculiet, de aardperen gepoot en water gegeven. Ik ben benieuwd of ze het nog gaan doen. Maar waarom eigenlijk niet, ook al is het wat aan de late kant.

 

Nog een reactie die ik kreeg, van Marjarie: waarom ik de palmkool die ik in mijn vorige blog liet zien  niet liet staan om in de bloei te laten komen? Ja, dat is erg leuk! Dat heb ik vorig jaar met een broccoliplant gedaan, en dat leverde dit soort foto’s op, met een vrolijk zoemende hommel:

 

Dus toen ik dat las vond ik het gelijk een goed plan. En in mijn hoofd ontstonden er al ideeën voor leuke combinaties met andere planten. Kijk, dit was die palmkool op donderdag:

 

En dit is precies dezelfde palmkool op vrijdag:

 

In één avond/ochtend verwoest. En er is maar één vogel die dit kan; in één nacht de helft van de bladeren tot op de nerf opvreten, bovenop de plant gaan zitten schuiven zodat de bladeren in de kop van de plant breken. En tot slot doodleuk gaan zitten poepen. De houtduif is ‘back’!! Ruud noemt het ‘slagschepen’, omdat ze zo onhandig zijn. En omdat ze zich zo vol kunnen vreten dat ze lastig op kunnen stijgen om weg te vliegen. Ik ben benieuwd hoe de plant (of dat wat er van over is) er vandaag uitziet. Ik heb het vermoeden dat bloeien niet meer gaat lukken. En dat is jammer want ik verheugde me er eigenlijk al op.

Wat ik verder nog te melden heb over de website:

Augus heeft de bovenbalk (de foto van groene pluksla uit 2012) vervangen door een banner voor de zaaiagenda, die leidt naar de webshop van Laura. Op de nieuwe website zal er ook een banner komen maar die wordt dan onder de menubalk en in een ander formaat geplaatst. Maar dat duurt nog even, dit was volgens Augus voor nu de beste oplossing.

En in het kader van de nieuwe website ben ik druk bezig met de database van tomaten, die wil ik eigenlijk klaar hebben voor Augus aan de nieuwe website gaat beginnen. En ik ga best snel tergend langzaam. Het is veel werk, vooral het uploaden van grotere foto’s, en het aanpassen van de vaste waardes zodat er later op vroegheid, kleur en/of tomaatsoort kan worden gezocht. Voor wie even wil kijken: Database van tomaten (ik ben gebleven bij de D, de laatste die ik gisteravond heb aangepast is Couilles de Taureau). En iedereen kan daar vanaf nu in reactie per ras zijn of haar ervaring per ras achterlaten).

En dan nog even een antwoord op de reactie van Milly die vraagt of er een permanente link naar mijn instagrampagina kan worden geplaatst: op de nieuwe website gaan er bovenaan de pagina 2 icoontjes komen die direct naar mijn instagrampagina en  facebookpagina leiden. Voor deze oude website waren er 2 icoontjes maar die linkten niet meer dus die heb ik weggehaald. Bij deze even de links, ik zal ze tot de nieuwe website online komt wat vaker melden:

En dan nu snel naar de tuin! Want er is nog zoveel te doen. Ik moet wat nieuwe tuinbonen zaaien (want een paar zaden zijn niet gekiemd – verrot in net iets te natte grond). En ik ga andijvie zaaien, en sjalotten planten, de kiwibes verplanten, nog een verhoogde bak in orde maken voor dit tuinjaar, nog wat meer ruiten in de kas schoonmaken, Ruud helpen waar nodig met de vervanging van de compostbak, en zo kan ik nog wel 10 dingen opnoemen.

Nog even een foto van de doperwtenzaailingen:

 

Met dit mooie, lenteachtige weer verwacht ik dat we volgende week de zaailingen al uit zouden kunnen planten. Maar dan scroll ik in dit blog eerst weer even terug naar boven, naar de foto van palmkool na het bezoek van de duiven. En ik bedenk dat ik tegen die tijd wel moet zorgen voor een goede bescherming.

Tot slot nog een foto van de pluksla zoals ik die gisteren op instagram postte:

 

Ze zijn nog maar heel klein, je kunt zelfs nog een zaadje zien dat aan een blaadje vastzit. Maar ze groeien nu zo snel dat we over een week of 2 tot 3 zomaar al voorzichtig wat sla uit de kas kunnen oogsten en eten!

 

38 reacties op De website en nog steeds lente

Inge de Munck 23 februari 2019 om 13:08

Diana, ik reageer niet altijd, maar ik lees met veel interesse jouw blogs. Nu ook over de palmkool. Ook onze boerenkool was van de ene op de andere dag weg of verwoest….duiven dus !
Ik ga je nu heel goed volgen, zodat ik weet wat ik kan gaan zaaien, heel handig. Ik sta hier ook te popelen om te beginnen met zaaien, ben nu bezig met de moestuin en kas schoon te maken. Genoeg te doen, toch schiet het al aardig op ! Dank voor je blog, je schrijft heerlijk !!

Gerhard 23 februari 2019 om 14:58

Ik wil ook jou graag heel hartelijk bedanken voor het schrijven van de blogs! En ook voor de informatie op de website! Elke keer weer vind ik het zeer interessant. Als ik iets ben vergeten over een bepaalde soort, neem ik even een kijkje op jouw site. Ik heb begin deze week de zaaiagenda bestelt. Hij lijkt mij fantastisch. Ik kijk er al naar uit als ik hem ontvang!! Maar nu eerst lekker genieten van het prachtige voorjaarsweer! Ik krijg steeds meer zin om te zaaien en te tuinieren.

Edith Zupancic 23 februari 2019 om 21:24

Ontdek net deze blog, heel leuk en leerzaam, hartelijk dank voor het harde werk eraan. Even een vraagje over de tomatennamen: ik ken Coeur de Boeuf (Ossenhart), maar Couilles de Taureau (Stierenkloten) kende ik nog niet…. Hij heet echt zo ?
Succes met de aardperen. Ze staan bij ons in de volle grond en inderdaad, langzaam maar zeker rukken ze op, ongehinderd. Maar wat vaker van eten om ze in toom te houden.

Wendy Frehé 24 februari 2019 om 08:15

Diana, in een moestuin pagina op Facebook las ik dat je palmkool na de bloei kunt afknippen en ze dan opnieuw uitschieten. Dus als vaste plant kunt houden. Net zoals je ook vaste broccoli hebt. Dit jaar ga ik een bedje met deze vaste kolen uitproberen.
Vriendelijke groet
Wendy

Ruud & Diana 24 februari 2019 om 16:41

Hallo Wendy,
Dankjewel voor de tip!
Ik moet nog even bedenken wat ik met mijn palmkool ga doen, ondertussen is echt de hele kop eruit gehapt, dus bloeien kan bijna niet meer (tenzij ze vanuit het lagere gedeelte nog zijscheuten wil maken..
En ik heb zoveel leuke nieuwe soorten gekocht dat ik even moet bedenken of ik haar laat staan of haar dan toch maar uit de grond haal.
groetjes,
Diana

Dufraing Marc 24 februari 2019 om 09:17

Hoi Diana,

ik zou in Z-FR ook aardperen willen proberen en heb ook al gehoord dat het inderdaad zo’n woekeraar is. Ik heb ruimte genoeg dus ik zou ergens in een afgelegen hoekje (niet te dicht bij de moestuin kunnen zetten) of ik zou ze (zoals jij) in een “mortelkuip”(=vlaams) kunnen zetten maar dan heb ik wat schrik dat ze – met de zuiderse zon- te droog komen staan want ik ben er niet steeds om ze water te geven. Hebben aardperen veel water/zon nodig – heb jij tips om dit experiment te doen lukken ….?

Ruud & Diana 24 februari 2019 om 16:46

Hallo Marc,
Om diezelfde reden heb ik wat vermiculiet door de grond gemengd, zodat het vocht wat vast wordt gehouden.
Ik zie bij mijn tuinbuurman wel eens potten met aardperen staan, hij geeft ze niet vaak water en toch oogst hij nog best veel aardperen.
Ik vind zelf dat ze niet diep wortelen, misschien is het nog een optie om een speciekuip/mortelkuip zonder bodem voor een kwart in de grond in te graven. Dan heb je het voordeel van de afbakening gecombineerd met de mogelijkheid om zelf vocht uit de onderlaag te halen. Er zijn trouwens genoeg mensen die het woekeren wel mee vinden vallen, maar hier in de vette klei wordt elke centimeter die blijft zitten weer een plant. Maar het is zeker geen onkruid hoor, en ze kruipt geen meters, het wordt gewoon heel veel en elke stukje wordt weer een nieuwe plant.
groetjes,
Diana

Carine p 25 februari 2019 om 21:13

Dag Marc,
Ik woon in ZW Frankrijk en heb aardperen in de volle grond staan. Deze staan bij mij aan het begin van de groententuin in een brede strook. Persoonlijk heb ik geen probleem met het woekeren. Ik vind het een zalige groente, indien op de goede manier klaargemaakt. In de zomer geeft het mooie bloemen (familie van de zonnebloem).
Betreffende water geef ik dit in de zomer toch geregeld. Hangt er natuurlijk vanaf hoe dikwijls het regent, maar bij ons krijgen we in de zomer amper regen.
Andere planten die het heel goed in warmte doen, zijn de artichokken en kardoen. Mooi en lekker. Veel tuinplezier
Groetjes Carine

Carine p 25 februari 2019 om 21:36

Dag Marc,
Ben nog vergeten te schrijven dat ik ook hier en daar nieuwe scheuten van aardpeer tussen de andere planten heb (omwille van achtergebleven kleine stukjes), maar je kan deze makkelijk uittrekken als ze nog jong zijn.
Groetjes
Carine

Dufraing Marc 28 februari 2019 om 18:11

Hallo Carine,

ik ga het eens proberen in een (afgedankte) mortelkuip. ZW Frankrijk is ook de streek waar wij zitten. Half maart ga ik er weer naar toe en dan is er onmiddellijk veel tuinwerk ….
Heb je nog tips over het gebruik van aardperen – recepten – ????? die goed resultaat geven?
Dankjewel – je mag ook mailen naar [email protected]

Yvonne 28 februari 2019 om 18:52

Dag Marc,

Diana heeft 35! recepten verzameld met aardpeer. Kijk bij recepten, overzicht overige recepten.
Groet,
Yvonne

Carine p 1 maart 2019 om 15:06

Dag Yvonne, Marc en natuurlijk ook Diana en Ruud,
Bedankt voor de hint op de receptenpagina van aardperen. Had dit nog niet gezien. Heb even gescrolled in de recepten, leuke ideetjes,
Ik werk zelf niet zo direct met het strict volgen van recepten, maar is eerder een aanvoelen. Recepten zijn er om aan te passen naargelang het beschikbare fruit, groenten en vooral qua suikergehalte in vele desserts en taarten.
Om terug te komen op de aardperen, is dit een zalige groente met helaas een winderig effect. In al hetgeen ik lees in de aardpeerrecepten, vind ik nergens iets over salie? Salie zal het winderig effect van aardperen net neutraliseren.
Ik heb onlangs nog ideetjes opgeschreven zoals bv de aardpeerchips, aardperen in oven met goede olijfolie.
Grt Carine

Rita ter Wiel 24 februari 2019 om 12:01

Dag Diana en Ruud,
Heb je zaaiagenda ontvangen, wat een werk heb je gehad. Ik ben er heel blij mee.
Over de aardperen, die heb ik ook nog geplant, nu op een zonnige plek, want bij mij in de schaduw was de opbrengst heel matig. Nu maar afwachten.
Succes met alles en ik ben erg blij met je site.

Jack 25 februari 2019 om 11:26

Dag Ruud en Diana,

Wat een leuke site! Erg leerzaam.
Had een vraagje, zag dat je al andijvie had gezaaid. Doe je dan een speciaal soort of moet je dan kijken wat op het zakje staat? Of kijk je daar niet naar?

Zoals tomaten zaai je die ook al rond deze tijd of kun je dan beter wat langer wachten om sterke planten te krijgen?

Ik heb zelf het 1 en ander binnen gezaaid, als het opkomt kan ik het dan beter in de koude bak zetten of zeg je zaai liever gelijk in de koude bak. Heb namelijk de bieten en sla met lange dunne sprieten… 🙁

En nog een vraag over de agenda.
Staan er alleen tabellen in van elke maand wat je kan zaaien of staat er ook tekst en uitleg in?

Groetjes Jack

Ruud & Diana 25 februari 2019 om 17:33

Hallo Jack,

Ik heb even je 2 berichtjes onder elkaar geplakt en ik geef daar even antwoord onder, want je had niet één vraagje hoor, ik tel er 7 🙂

Ik schrijf onder je vragen het antwoord:

Ik zag dat je al andijvie had gezaaid. Doe je dan een speciaal soort of moet je dan kijken wat op het zakje staat? Of kijk je daar niet naar?
Het is altijd handig om op het zakje te kijken, elk ras heeft z’n eigen bijzonderheden (en soms ook een afwijkende zaaiperiode). Zo even uit mijn hoofd kunnen alle andijvierassen (behalve uiteraard herfstandijvie en winterandijvie) nu worden voorgezaaid. Niet in huis. Maar beschut buiten (en bij nachtvorst kun je het zaaisels dan beter voor de nacht naar binnen halen. Ik heb in de koude kas voorgezaaid.

Tomaten, zaai je die ook al rond deze tijd of kun je dan beter wat langer wachten om sterke planten te krijgen?
Ik zaai tomaten standaard in de eerste week van maart voor, in huis, in een zonnig raamkozijn in een licht verwarmde kamer.

Ik heb zelf het 1 en ander binnen gezaaid, als het opkomt kan ik het dan beter in de koude bak zetten of zeg je zaai liever gelijk in de koude bak. Heb namelijk de bieten en sla met lange dunne sprieten…
Ik heb eens een pagina over dit onderwerp geschreven: https://mooiemoestuin.nl/zaaien-en-zaden/algemene-zaai-informatie/lange-en-dunne-zaailingen/. Alles hangt dus af van wat je zaait, elke soort groenten heeft z’n tijd, plaats en periode.

En nog een vraag over de agenda: staan er alleen tabellen in van elke maand wat je kan zaaien of staat er ook tekst en uitleg in?
Nee, er staat geen uitleg in de zaaiagenda (dan zou het een boekwerk van ruim 1000 pagina’s worden 🙂 . Aan de andere kant: met de agenda zou je geen sla en bietjes in huis hebben gezaaid en zou je weten wanneer en waar je tomaten zaait en waar en wanneer je ze uitplant 🙂 . Als je nog niet heel ervaren bent in het moestuinieren kan ik je van harte aanraden eerst gewoon eens op mijn website rond te kijken: je kunt hier van elke bekende groente een informatiepagina vinden: wanneer je zaait, plant, over bemesting, verzorging, oogsten, etc..

Zaaien jullie eigenlijk niets binnen in huis als peper, paprika en tomaat?
Zoals ik al schreef; alles heeft z’n tijd, plaats en periode. Zaai nu vooral pepers, in huis, en zaai rucola buiten, zaai worteltjes volgende week ter plaatse, zaai vooral nog geen courgettes, en ook geen komkommers, maar wel uien, en prei. etc., etc.. Elke informatiepagina op mijn website bevat informatie over wat wanneer te zaaien.

De rest gaat allemaal voorgezaaid in de koude kas/ koude bak? (ook als er nog nachtvorst is zoals nu?).
Nee dus, pepers kunnen geen vorst verdragen, tomaten maar heel weinig, uien kunnen prima vorst verdragen. Ook nu geldt weer: lees vooral de informatie op de pagina’s op mijn website.

En letten jullie op de maanstand?
Dat heb ik 7 jaar gedaan en daar ben ik mee gestopt. Sommige mensen zweren erbij, anderen vinden het onzin. Ik denk dat het een heel kleine bijdrage kan leveren, maar tegelijkertijd geeft het ook beperkingen en na 7 jaar ben ik ermee gestopt.

groetjes,
Diana

Jack 25 februari 2019 om 12:14

Zaaien jullie eigenlijk niets binnen in huis als peper, paprika en tomaat?
De rest gaat allemaal voorgezaaid in de koude kas/ koude bak? (ook als er nog nachtvorst is zoals nu?)

(Ik zit alles namelijk in huis te doen en et lijkt dat ik allemaal lange dunne zaailingen krijg…

En letten jullie op de maanstand?

Milly 25 februari 2019 om 12:47

Dankjewel voor de link naar je instagrampagina! Gelijk even bijgelegen
Lieve groet Milly

Milly 25 februari 2019 om 12:48

Kan t niet meer veranderen maar bedoelde bijgelezen
Milly

Gerda v Kan 26 februari 2019 om 10:34

Hallo Diana
Ik ben een beginnende tuinierder en lees jou berichten met veel plezier.
Deze site is een naslagwerk voor mij en ik leer veel van jou! Bedankt.
Groeten Gerda

Marjolein 26 februari 2019 om 11:53

Hoi Diana,

Omdat ik weet dat jij ook nogal fan bent van Monty Don, dacht ik dat je dit interviewfragment (6 minuten) ook wel zou kunnen waarderen. Hij zegt daarin prachtige dingen over de helende werking van tuinieren, en over zijn 40-jarig huwelijk. Zijn vrouw en hij hebben elk hun eigen leven, maar tuinieren en koken doen ze samen, wat volgens mij best wel eens het geheim van een gelukkig huwelijk zou kunnen zijn 😉 https://youtu.be/oCDGIyCZWSI

En dit filmpje (minder dan 2 minuten) laat zien hoe je met zonnebloempitten heel eenvoudig kiemgroenten kunt kweken. Ik doe dit nu zelf al een poosje en vind het vooral in de wintermaanden erg leuk en lekker! https://youtu.be/mld6Emlx5WA

Ruud & Diana 28 februari 2019 om 08:58

Hallo Marjolein,

Dankjewel voor de links.
Leuk gesprek met Monty Don! En inderdaad heel zinnige woorden over hoe blij een mens kan zijn om in je eigen tuin een plant te zien groeien.
Ik wacht met smart op de eerste Gardener’s World van 2019 🙂
Zonnebloemkiemen zijn leuk en lekker, zelf hou ik vooral van de pittige varianten zoals radijskiemen en preikiemen

groetjes,
Diana

Carola 1 maart 2019 om 11:35

Website van Gardeners’ World zegt: vanaf vrijdag 8 maart.

Groetjes

Ruud & Diana 1 maart 2019 om 17:09

Hoi Carola,
Ik speurde er al 2 weken naar in de tv-gids en zag dat het inderdaad vrijdagavond 8 maart 21.30 uur weer begint.
De vlag kan uit 🙂
Ik meld het ook even in het blog dat ik vanavond of morgenochtend schrijf.
groetjes,
Diana

corrie 26 februari 2019 om 17:29

Hoi Diana

Ik heb een vraag over de wisselteelt.
Maakt het nog uit welke groep na welke groep komt.
bv. de koolsoorten na de bladsoorten of zo?
Ik kan over die volgorde niets vinden.
dank je wel

Ruud & Diana 27 februari 2019 om 09:36

Hallo Corrie,

Ik heb een pagina geschreven over de vruchtwisseling. Dit is ondertussen al wat verouderd maar op zich verandert de informatie die daar staat niet.
Je kunt de pagina hier vinden: https://mooiemoestuin.nl/moestuin/vruchtwisseling/

En ongeveer halverwege die pagina vind je deze zin:
Je houdt dan dus 6 vakken over (of liever dus meer): kool, blad, vrucht, wortel, aardappel, peul (bij voorkeur in deze volgorde).

Zelf ben ik aan het experimenteren met het voor een deel loslaten van de vruchtwisseling. Niet voor alle soorten (bijvoorbeeld aardappelen). Als ik dar nog wat meer ervaring mee heb ga ik de pagina over de vruchtwisseling aanpassen, maar voor nu kun je er veel tips vinden m.b.t. de indeling, welke soorten bij welke groep horen en waarom, welke vakken dan welke bemesting nodig hebben, etc..

groetjes,
Diana

Ria 27 februari 2019 om 10:14

Corrie, ik kan hier nog wat aan toevoegen.
Ik ben een paar jaar geleden van een hele grote moestuin waar ik alle ruimte had voor opvolgende wisselteelten, verhuisd naar een kleine moestuin waar ik moet schipperen met de ruimte. Hierdoor kwam ik met de wisselteelt wel eens in de problemen. Maar ik moet zeggen dat ik tot nu toe geen merkbare verschillen heb gezien toen ik al die regels heb losgelaten. Natuurlijk teel ik niet twee jaren achterelkaar op het zelfde stukje grond dezelfde groente, maar ik heb geen ruimte om iedere 4 of 6 jaar te rouleren. Alleen bij aardappels en buitentomaten moet je je wel strikt aan de wisselregels houden.
Veel succes.
Ria

Marjolein 27 februari 2019 om 13:11

Hoi Corrie,

Er is een ezelsbruggetje, voor het onthouden van de volgorde bij wisselteelt:

Alle (A=aardappels)
Pesticiden (P=peulvruchten)
Kunnen (K=kolen)
Beter (B=bladgewassen)
Vermeden (V=vruchtgewassen)
Worden (W= wortelgewassen)

‘Alle pesticiden kunnen beter vermeden worden’ dus. Zonder dat bruggetje onthoud ik het ook niet 😉

Milly 28 februari 2019 om 10:12

Hoi Marjolein,
Met t ezelsbruggetje heb je de verschillende soorten als ik t goed begrijp. Hoe pas je dat dan toe voor de wisselteelt, want ik dacht dat sommige gewassen ook na 4 jaar weer op t stukje grond mogen.
Waar wij eigenlijk t meeste mee zitten, naja mee zitten.. is dat bv de lappen grond per soort niet even groot zijn per soort. De aardappels bv nemen bij ons veel ruimte in maar op den duur hebben we plek te kort zeg maar.. Daarom hebben wij t wisselen n beetje losgelaten. Tot nu gaat dat best goed..
Groet milly

Ruud & Diana 28 februari 2019 om 11:06

Hallo Marjolein en Milly,

Helemaal mee eens, het is al jarenlang erg ingewikkeld. Wij willen 1 vak aardappelen (vruchtwisseling 1 op 6), 2 vakken peulvruchten (vruchtwisseling 1 op 3 tot 4), 1 vak voor kool (1 op 6) maar laten in het jaar ook 1 vak voor de ook de herfst- en winterkolen (1 op 6). Het grote raadsel: in welk vak mag ik dan de winterkolen zetten bij een vruchtwisseling van slecht 7 vakken? Want ik heb ook nog een vak nodig voor bladgewassen (met prei en snijbiet). En 1 tot 2 vakken voor wortelgewassen (met uien, sjalotten en knoflook = familie van de prei, maar ook bietjes = familie van snijbiet). Oh ja, en dan nog vruchtgewassen met courgettes, maïs, etc..
Oftewel: niet te doen. Wij hebben het ook voor een groot deel losgelaten.
Het bekendste en belangrijkste argument voor vruchtwisseling is dat in de natuur alles door elkaar groeit en we in een moestuin grote stukken van dezelfde soorten planten met daardoor meer kans op ziekten en plagen, en dus moeten we per jaar afwisselen. Maar nu boots ik de ‘natuur’ na en zaai en plant ik alles zoveel mogelijk door elkaar, niet per jaar maar gewoon elk jaar in de tuin. In de hoop dat die zo beruchte aaltjes er van in de war raken en zich niet gaan ophopen 🙂

groetjes,
Diana

Henk 1 maart 2019 om 10:17

Dag Diana enRuud,ik heb een vraag als het mag ,,betreft het voor zaaien van bonen biertjes enz..enz wat zien jullie hier het voor deel van .Hetlijktmij nogal veel werk en ruimte vreettend,vooral als je net als wij een kleine kas van 3 bij 4 meter hebt.sorry bedoelde natuurlijk nietjes.maar ja als je net als ik te dikke vingers hebt is het soms moeilijk.,en. Vlug wil tikken.groetjes Henk.

Ruud & Diana 2 maart 2019 om 09:53

Hallo Henk,
Ik koop vaak bijzondere rassen (en die zijn duur en een zakje bevat vaak maar weinig zaden). Het kiempercentage is altijd net wat hoger wanneer ik iets voorzaai dan wanneer ik in de volle grond zaai. Maar daarnaast vind ik het ook gewoon fijn. Ik heb nu weer eens prei in de volle grond gezaaid maar nu zit er een mol onder en wenste ik dat ze gewoon had voorgezaaid). Het is maar wat iemand prettig vindt, ik zelf hou niet zo van uitdunnen (vind het ook zonde van al die dure zaden). Ik zaai tuinbonen voor, mijn tuinbuurman zweert erbij om ze in de volle grond te zaaien. Allebei goed, het is gewoon eigen voorkeur 🙂
groetjes,
Diana

Kim 1 maart 2019 om 13:23

Hoi Diana en medemoestuinders,

Ik vroeg me af wie er hier ervaring heeft met Vreeken’s zaden. Ik was enorm verheugd toen ik alle bijzondere soorten in hun webshop zag! Helaas woon ik niet echt in de buurt van Dordrecht, dus heb ik via de webshop zaden en pootgoed besteld. Dat was eind januari. Tot op heden niks vernomen. Ook niet of er misschien delen van de bestelling niet op voorraad zijn of wat dan ook. Geen enkel teken van leven van hun kant. Iemand hier ervaring met deze zaadhandel. Zou zonde zijn als ik mijn bestelling niet of te laat ontvang, heb er juist zo’n zin in om met het nieuwe seizoen van start te gaan!

Groetjes, Kim.

Ellen 1 maart 2019 om 15:53

Hoi Kim,

Ik heb zeker goede ervaringen. Contact via de mail werkte bij mij prima, kreeg snel reactie op mijn vraag. Ik zou gewoon zelf even contact opnemen als je niets hoort.
Het is een klein bedrijf met een enorm assortiment. Soms blijft er dan weleens iets liggen in de drukte…
Ze wachten inderdaad meestal met verzenden tot de bestelling compleet is.

Groetjes, Ellen

Anoniem 4 maart 2019 om 11:56

Dag Diana,

als jij schrijft dat je een zaailing verspeen en in potgrond zet omdat die dan meer voeding heeft als zaai en stekgrond, is dat dan potgrond wat je ook voor zomerbloeiers gebruik of potgrond speciaal voor moestuin

Ruud & Diana 4 maart 2019 om 14:13

Hallo,
Ik gebruik gewone potgrond, niet speciaal voor moestuin of zaaien of voor potten en bakken, etc.
groetjes,
Diana

Anoniem 4 maart 2019 om 15:16

Bedankt voor de reactie!

Fijn om zoveel informatie te kunnen vinden!
Deze site voelt betrouwbaar

Mooi, die speciale potgrond is namelijk een stuk duurder!
Halen jullie et grove zand wat over het zaad gaat gewoon bij een bouwmarkt?

Ruud & Diana 4 maart 2019 om 16:55

Wij kopen brekerzand, dat is het grofste zand dat de bouwmarkt heeft. Als de bouwmarkt het toevallig niet heeft kies ik cementzand, dat is net iets minder grof maar een goede tweede keus.
groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!