Uitslag verloting, 2 taarten en weer een vak klaar

Voor de komende 7 dagen wordt wederom mooi weer (met temperaturen in de dubbele cijfers) verwacht. Maar ook zonder die voorspelling kan ik het niet meer tegenhouden; de lente komt eraan! We horen het aan de koolmeesjes en we zien het aan het onafscheidelijke koppeltje eenden  dat achterin de tuin aan de slootkant zit te soezen. De spinazie in de kas begint het eerste echte blaadje te krijgen, en in de kruidentuin loopt de bieslook voorzichtig uit.

Ik merk het ook in de keuken, ik heb geen trek meer in boerenkool, ik wil jonge bladsla en peultjes (die heb ik helaas nog niet uit eigen tuin). Ik heb de kruidenthee met gember en kaneel verruild voor groene thee met citroen. En afgelopen weekend hebben we maar eens een flesje rosé opengemaakt.

In plaats van een appeltaart met kaneel bakte ik afgelopen week 2 andere taarten, ook wat meer lenteachtig, allebei met citroen.

Ik heb beide recepten ondertussen op de website geplaatst:

En nog meer lentenieuws: ik heb de laatste zaden in huis, en de plantuitjes en pootaardappelen. Ik ben er nu helemaal klaar voor! Deze week gaan er nog wat doperwten mee naar de tuin om voor te zaaien, en ik zaai nog wat radijs en kervel in de kas.

Alles wat we doen heeft ook gevolgen. Want als ik doperwten zaai zullen we ook alvast moeten na gaan denken over de plaats en het zetten van een klimrek. En ik blijk ook sugarsnaps te hebben besteld. Maar het klimrek dat we hebben is bestemd voor de al kiemende kapucijners.

Nu al ruimtegebrek 🙂

Dit doordeweekse blog is natuurlijk bedoeld om te vertellen wie de 3 winnaars van een zaaiagenda zijn, de verloting is vandaag (dinsdag) om 15.00 uur gesloten. Laura had bedacht om alle namen op briefjes te schrijven en die te husselen en er dan 3 uit te trekken. Maar toen er na 2 dagen al 500 deelnemers waren heeft ze dat plan moeten laten varen en een ander ingenieus moeten bedenken (met alle namen gegroepeerd op briefjes en vervolgens een dobbelsteen 🙂 ). Hoe de loting is verlopen kun je hier zien en lezen: Verloting zaaiagenda

En de 3 winnaars zijn:

  • Eveline Arnold
  • Susanne (in reactie op 11 februari)
  • Jeanet Klein

Van harte gefeliciteerd met de zaaiagenda!! Laura gaat jullie mailen en de agenda’s opsturen.

En zoals ik in mijn vorige blog al aangaf zijn we zo blij met de belangstelling dat vanaf nu (dinsdagmiddag) tot aanstaande donderdagmiddag (21 februari 14 uur), de zaaiagenda met 2 euro korting in de webshop van Laura verkrijgbaar is.

Laura heeft ondertussen de eerste exemplaren van de tweede druk verstuurd en gaat daar de komende week mee verder, op volgorde van besteldatum gaat ze inpakken en verzenden. Mensen die een agenda hebben besteld krijgen automatisch een mail met bericht van verzenden en een track & tracenummer.

En dan blijft Laura het druk houden met het verwerken van bestellingen. Voor mij lijkt het post-zaaiagendatijdperk te gaan beginnen. Ik ga met de zaaiagenda het tuinjaar in en heb me voorgenomen om alles wat ik zaai en plant in de zaaiagenda te gaan noteren, als een soort dubbele controle. En de agenda begint zich dus al voorzichtig te vullen, de eerste zaaisels en zaailingen staan erin.

Naast het voorzaaien kunnen we met dit mooie weer ook veel in de tuin zelf doen, ik heb nog een verhoogde bak in orde gemaakt voor het aanstormende tuinjaar:

Ik kon het alleen nog niet over mijn hart verkrijgen om de allerlaatste palmkool uit de grond te halen, die mag voor de sier nog even blijven staan. Rechts voor in de hoek heb ik een stukje grond afgebakend  en daar heb ik 2 soorten uien gezaaid. En de 2 kleine verhoogde bakken links achter deze grote bak zijn ondertussen ook klaar. De pot die in het vak staat wilde ik weggooien. Maar uiteindelijk wie kan dit nou weggooien:

Nee, dat kan echt niet! Ik heb de pot zelf ooit uit een hoop grofvuil langs de kant van de weg gered. En meerdere keren vakkundig met karnemelk ingesmeerd. Nu ze dan eindelijk zo mooi organisch verkleurd is kan ik haar niet weggooien. Terwijl ik Ruud op de achtergrond al hoor zuchten bedenk ik wat hier eens mooi in zou passen. Iets met oranje bloemen. Of toch iets met paars. In ieder geval een soort die ook wel eens een dagje zonder water kan. En in de volle zon……… Pling! Het wordt de Lavandula multifida!

Tot slot wil ik nog even een cadeau laten zien dat ik van Laura heb gekregen. Het stoorde me altijd al dat ik plastic tasjes gebruikte om oogst mee naar huis te nemen. Ook al hergebruikte ik daar oude plastic tassen voor (tot de tasjes scheurden of te vies waren om nog oogst in mee te nemen). Maar het zijn en blijven plastic tassen. En nu kreeg ik van Laura zomaar deze oogsttas:

Eigenlijk is het natuurlijk een tas voor wat je dan ook maar wilt (weekendje weg-tas, zwemkledingtas, picknicktas). In de webshop van Laura is de tas te koop als B-Bag.

Maar hier is ze dus mijn oogsttas geworden; sterk door de dubbele naden, en wasbaar. En ik heb de tas al in gebruik genomen. Op de foto is ze gevuld met wat pastinaken, het allerlaatste groene kooltje en de 2 laatste plukken paarse boerenkool. Het viel niet mee; net als met de zaaiagenda is het wel even doorzetten om het voor de eerste keer vies te maken. Ik heb de pastinaken voor ze de tas in ging extra goed gewassen en laten drogen in de zon 🙂

Tot slot nog even 2 foto’s die ik maakte van de krokussen die in het gras aan het einde van onze straat bloeien:

En samen met de krokussen zijn ook de eerste bestuivers weer actief. Meer lente in februari kan het niet worden!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Joren

Die laatste foto vind ik prachtig!

Marjolein

Zucht… Kwijl… 😉 Die taarten!!!
Diana, je bent echt een multitalent!

Niqui

Diana ik bewonder je energie, kennis en kunde op divers gebied. Jouw adviezen voor mijn moestuin zijn waardevol!
En je recepten zullen ongetwijfeld heerlijke producten opleveren.
Maar…..wat gebruik je schrikbarend veel suiker. Een product wat al lange tijd wordt gezien als zeer ongezond. En ik spreek uit ervaring.
Is het mogelijk om alternatieve natuurlijke producten in jouw recepten te gebruiken als vervanger van geraffineerde suiker?
Succes en graag blijf ik jouw informatie gebruiken!

Ine Bongers

Beste Diana,
Ja, sommige mensen kunnen alles…!

Misschien rare vraag, ik had het agenda van Velt gekocht. Voor ik van jouw agenda hoorde. Voegt dat veel toe..?

Hartelijke groet en succes. Ik wens mezelf een beetje van jouw energie!

Saskia

Ik heb net de agenda besteld. Kado voor mijn verjaardag ; )
Kannie wachten.
Groetjes, Saskia

Tan van Dooren

Ha Diana,
Ik ben ook blij begonnen! Met spitten vooralsnog en bestrooien met beendermeel dit jaar. Ik heb een vraagje, ik wil wat aardappelen poten, vroege, maar niet te veel. Ik vind ze eigenlijk vooral lekker als aardappelen die ik niet hoef te schillen. Later in het jaar eet ik er te weinig… welke soort is dan het beste?
Groetjes Tan

Marja

Hoi Tan,
De Frieslander is een lekkere vroege aardappel. Veel succes

Carola

Hoi Tan, vorig jaar heb ik al aardappeltjes gepoot in grote potten op 30 januari. Het waren Frieslandertjes die ik had over gehouden van vorig jaar. We konden ze al eten 22 april. Zo jong dat er nauwelijks schil was; die kon je er met de handen af wassen. Jummo! De afgelopen jaren heb ik geëxperimenteerd met vroege aardappels in pot: grote pot en een enkel potertje geeft de beste oogst.

Als je heel vroeg aardappeltjes wilt poten in de volle grond: doe niet meer dan je kunt afdekken met kapjes of vlies om schade door nachtvorst te voorkomen. Ik poot graag 6 aardappels heel vroeg (als het weer goed is) en als die mislukken, nou dan poot ik later opnieuw.

En welke soort de beste is? Hangt af van de grondsoort waar je zit. Kijk eens op de website van Van der Wal bij Formulier en dan Raseigenschappen aardappels. Succes er mee!

Marja van rossum

Goedemorgen ik heb misschien een domme vraag waarschijnlijk weten jullie of Diana zeker wel een andwoord op. Is mosterdblad hetzelfde als gele mosterdzaad of heel wat anders? Groetjes Marja

Marja van rossum

Haha, dat is leuk. Heb ik jou ook een beetje geholpen. Anders ben jij altijd de hulp. Alvast bedankt hoor. Groetjes Marja

Milly

Diana, heerlijk die taarten! Heb al zoveel recepten voorbij zien komen die geprobeerd gaan worden, leuk dat je t meeneemt in je blog!
We zijn echt heerlijk bezig met de tuin voorbereiden, klaarmaken en voorzaaien.. Zo heerlijk, dit weertje geeft ook n enorme drive he! Wel steeds maar in t achterhoofd houden dat nog februari is, hoewel t van mij echt zo mag blijven!
Wou s wat vragen.. Zou je een link naar je instagram op de blog kunnen maken? Ik zoek nu steeds het blog terug waar t in stond, maar kan t niet meer vinden. Of zie ik wat over t hoofd?
Wil je bedanken voor t opzetten van de databases, wat een info! Heb er al veel aan gehad!
Wens jou en alle tuiniers veel tuinpret!
Lieve groet Milly

Marjarie

Diana, die palmkool kun je laten doorschieten. Mooie pluim gele bloemen, een feest voor insecten en zaad toe.

Karin

Een dikke banner boven je eigen site: zaaiagenda voor de moestuin door Diana Stek! Zo hoort het 🙂

Angela

Hoop dat iemand hier ervaring heeft. Ik heb dit jaar voor het eerst gezaaid in vermuceliet na het lezen van enthousiaste berichten. Gewoon in een zaaitray en kweekbak met deksel, nat gemaakt in een zeef zachtjes aangedrukt in de bakjes, nu na een week is het enorm ingeklinkt. De bakjes zijn half leeg. Valt dit nog te redden?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties