Uitslag verloting, 2 taarten en weer een vak klaar

Voor de komende 7 dagen wordt wederom mooi weer (met temperaturen in de dubbele cijfers) verwacht. Maar ook zonder die voorspelling kan ik het niet meer tegenhouden; de lente komt eraan! We horen het aan de koolmeesjes en we zien het aan het onafscheidelijke koppeltje eenden  dat achterin de tuin aan de slootkant zit te soezen. De spinazie in de kas begint het eerste echte blaadje te krijgen, en in de kruidentuin loopt de bieslook voorzichtig uit.

Ik merk het ook in de keuken, ik heb geen trek meer in boerenkool, ik wil jonge bladsla en peultjes (die heb ik helaas nog niet uit eigen tuin). Ik heb de kruidenthee met gember en kaneel verruild voor groene thee met citroen. En afgelopen weekend hebben we maar eens een flesje rosé opengemaakt.

In plaats van een appeltaart met kaneel bakte ik afgelopen week 2 andere taarten, ook wat meer lenteachtig, allebei met citroen.

Ik heb beide recepten ondertussen op de website geplaatst:

En nog meer lentenieuws: ik heb de laatste zaden in huis, en de plantuitjes en pootaardappelen. Ik ben er nu helemaal klaar voor! Deze week gaan er nog wat doperwten mee naar de tuin om voor te zaaien, en ik zaai nog wat radijs en kervel in de kas.

Alles wat we doen heeft ook gevolgen. Want als ik doperwten zaai zullen we ook alvast moeten na gaan denken over de plaats en het zetten van een klimrek. En ik blijk ook sugarsnaps te hebben besteld. Maar het klimrek dat we hebben is bestemd voor de al kiemende kapucijners.

Nu al ruimtegebrek 🙂

Dit doordeweekse blog is natuurlijk bedoeld om te vertellen wie de 3 winnaars van een zaaiagenda zijn, de verloting is vandaag (dinsdag) om 15.00 uur gesloten. Laura had bedacht om alle namen op briefjes te schrijven en die te husselen en er dan 3 uit te trekken. Maar toen er na 2 dagen al 500 deelnemers waren heeft ze dat plan moeten laten varen en een ander ingenieus moeten bedenken (met alle namen gegroepeerd op briefjes en vervolgens een dobbelsteen 🙂 ). Hoe de loting is verlopen kun je hier zien en lezen: Verloting zaaiagenda

En de 3 winnaars zijn:

  • Eveline Arnold
  • Susanne (in reactie op 11 februari)
  • Jeanet Klein

Van harte gefeliciteerd met de zaaiagenda!! Laura gaat jullie mailen en de agenda’s opsturen.

En zoals ik in mijn vorige blog al aangaf zijn we zo blij met de belangstelling dat vanaf nu (dinsdagmiddag) tot aanstaande donderdagmiddag (21 februari 14 uur), de zaaiagenda met 2 euro korting in de webshop van Laura verkrijgbaar is.

Laura heeft ondertussen de eerste exemplaren van de tweede druk verstuurd en gaat daar de komende week mee verder, op volgorde van besteldatum gaat ze inpakken en verzenden. Mensen die een agenda hebben besteld krijgen automatisch een mail met bericht van verzenden en een track & tracenummer.

En dan blijft Laura het druk houden met het verwerken van bestellingen. Voor mij lijkt het post-zaaiagendatijdperk te gaan beginnen. Ik ga met de zaaiagenda het tuinjaar in en heb me voorgenomen om alles wat ik zaai en plant in de zaaiagenda te gaan noteren, als een soort dubbele controle. En de agenda begint zich dus al voorzichtig te vullen, de eerste zaaisels en zaailingen staan erin.

Naast het voorzaaien kunnen we met dit mooie weer ook veel in de tuin zelf doen, ik heb nog een verhoogde bak in orde gemaakt voor het aanstormende tuinjaar:

Ik kon het alleen nog niet over mijn hart verkrijgen om de allerlaatste palmkool uit de grond te halen, die mag voor de sier nog even blijven staan. Rechts voor in de hoek heb ik een stukje grond afgebakend  en daar heb ik 2 soorten uien gezaaid. En de 2 kleine verhoogde bakken links achter deze grote bak zijn ondertussen ook klaar. De pot die in het vak staat wilde ik weggooien. Maar uiteindelijk wie kan dit nou weggooien:

Nee, dat kan echt niet! Ik heb de pot zelf ooit uit een hoop grofvuil langs de kant van de weg gered. En meerdere keren vakkundig met karnemelk ingesmeerd. Nu ze dan eindelijk zo mooi organisch verkleurd is kan ik haar niet weggooien. Terwijl ik Ruud op de achtergrond al hoor zuchten bedenk ik wat hier eens mooi in zou passen. Iets met oranje bloemen. Of toch iets met paars. In ieder geval een soort die ook wel eens een dagje zonder water kan. En in de volle zon……… Pling! Het wordt de Lavandula multifida!

Tot slot wil ik nog even een cadeau laten zien dat ik van Laura heb gekregen. Het stoorde me altijd al dat ik plastic tasjes gebruikte om oogst mee naar huis te nemen. Ook al hergebruikte ik daar oude plastic tassen voor (tot de tasjes scheurden of te vies waren om nog oogst in mee te nemen). Maar het zijn en blijven plastic tassen. En nu kreeg ik van Laura zomaar deze oogsttas:

Eigenlijk is het natuurlijk een tas voor wat je dan ook maar wilt (weekendje weg-tas, zwemkledingtas, picknicktas). In de webshop van Laura is de tas te koop als B-Bag.

Maar hier is ze dus mijn oogsttas geworden; sterk door de dubbele naden, en wasbaar. En ik heb de tas al in gebruik genomen. Op de foto is ze gevuld met wat pastinaken, het allerlaatste groene kooltje en de 2 laatste plukken paarse boerenkool. Het viel niet mee; net als met de zaaiagenda is het wel even doorzetten om het voor de eerste keer vies te maken. Ik heb de pastinaken voor ze de tas in ging extra goed gewassen en laten drogen in de zon 🙂

Tot slot nog even 2 foto’s die ik maakte van de krokussen die in het gras aan het einde van onze straat bloeien:

En samen met de krokussen zijn ook de eerste bestuivers weer actief. Meer lente in februari kan het niet worden!

21 reacties op Uitslag verloting, 2 taarten en weer een vak klaar

Joren 19 februari 2019 om 22:52

Die laatste foto vind ik prachtig!

Marjolein 20 februari 2019 om 09:48

Zucht… Kwijl… 😉 Die taarten!!!
Diana, je bent echt een multitalent!

Niqui 24 februari 2019 om 09:52

Diana ik bewonder je energie, kennis en kunde op divers gebied. Jouw adviezen voor mijn moestuin zijn waardevol!
En je recepten zullen ongetwijfeld heerlijke producten opleveren.
Maar…..wat gebruik je schrikbarend veel suiker. Een product wat al lange tijd wordt gezien als zeer ongezond. En ik spreek uit ervaring.
Is het mogelijk om alternatieve natuurlijke producten in jouw recepten te gebruiken als vervanger van geraffineerde suiker?
Succes en graag blijf ik jouw informatie gebruiken!

Ruud & Diana 24 februari 2019 om 17:03

Hallo Niqui,
Ik gebruik niet schrikbarend veel suiker hoor, ik gebruik geen suiker in thee of koffie, drink geen frisdrank of sap, eet geen pakjes of zakjes, etc..
Maar ik ben geen kok, als ik een taart bak houd ik me in principe aan de receptuur zoals die door een kok is geschreven, want ik weet niet wat er met een cake gebeurt wanneer ik suiker vervang door honing of rietsuiker.
En de bloem die ik in een taart gebruik schijnt ook slecht voor je te zijn. En de roomboter ook. En een ei bevat ook minder gezonde stoffen die de kip via voedsel toegediend krijgt.

Ik bak gemiddeld 1 tot 2 keer per maand een taart, en dan bak ik wat ik wat me lekker lijkt (voor mezelf maar vooral voor de visite want ik bak nooit iets alleen voor onszelf).
Er komen vast nog wel eens recepten op de website die van andere grondstoffen zijn gemaakt. Als ik daar een heel leuk en lekker recept van tegenkom.

Ik hoop dat je op de pagina met recepten wel andere leuke recepten hebt gezien want er staan er ondertussen heel veel, soms vegetarisch, soms ook niet, maar bijna altijd met groenten en fruit van eigen tuin, zoals de spruitjessoep, aubergineschotel, rodekool met abrikozen, venkelgratin, courgettesoufflé, etc., ik hoop dat je tussen die recepten (die veelal geen suiker bevatten) wat leuks kunt vinden!
groetjes,
Diana

Ine Bongers 20 februari 2019 om 11:22

Beste Diana,
Ja, sommige mensen kunnen alles…!

Misschien rare vraag, ik had het agenda van Velt gekocht. Voor ik van jouw agenda hoorde. Voegt dat veel toe..?

Hartelijke groet en succes. Ik wens mezelf een beetje van jouw energie!

Ruud & Diana 21 februari 2019 om 10:03

Hallo Marjolein en Ine,

Nou alles kunnen en een multitalent….. Ik ben heel slecht in rekenen, ben te lui om te strijken, heb geen gevoel voor boeketten en bloemstukken (zelfs een gekocht of gekregen boeket ziet er hier altijd uit als een willekeurige scheve en omvallende bos bloemen in een vaas), kan helemaal niets met naald en draad of breien of haken of punniken wat dan ook. Er is dus genoeg over hoor 🙂

Voor Ine over de zaaiagenda: ik heb zelf de agenda van Velt niet dus ik durf niet te zeggen of de zaaiaganda voor jou nog een aanvulling daarop zou kunnen zijn. Ik kan alleen maar zeggen dat Laura en ik iets hebben gemaakt wat we zelf zouden willen hebben. Op de website van Laura kun je een inkijkexemplaar zien, met handleiding, wellicht kun je daarmee een beetje inschatten of het voor jou nog een handige aanvulling zou kunnen zijn op de agenda die je al hebt. Je kunt de handleiding en en voorbeeldpagina’s hier vinden: https://laurabeijn.nl/ontwerp/zaaiagenda/

groetjes,
Diana

Saskia 20 februari 2019 om 17:49

Ik heb net de agenda besteld. Kado voor mijn verjaardag ; )
Kannie wachten.
Groetjes, Saskia

Ruud & Diana 21 februari 2019 om 10:04

Hallo Saskia,
Dankjewel voor je bestelling!
En van harte gefeliciteerd met je verjaardag!!
Diana

Tan van Dooren 20 februari 2019 om 18:45

Ha Diana,
Ik ben ook blij begonnen! Met spitten vooralsnog en bestrooien met beendermeel dit jaar. Ik heb een vraagje, ik wil wat aardappelen poten, vroege, maar niet te veel. Ik vind ze eigenlijk vooral lekker als aardappelen die ik niet hoef te schillen. Later in het jaar eet ik er te weinig… welke soort is dan het beste?
Groetjes Tan

Marja 20 februari 2019 om 23:02

Hoi Tan,
De Frieslander is een lekkere vroege aardappel. Veel succes

Ruud & Diana 21 februari 2019 om 10:29

Hallo Tan,
Wij poten alleen vroege aardappelen, en doen dat begin maart. Bedenk of je kruimige aardappelen of juist wat gladdere aardappelen wilt. Zelf gebruiken wij kruimige rassen om gewoon te eten bij boontjes, in stamppot, etc., en de wat gladdere aardappelen gebruiken wij ongeschild om te bakken en voor salades. Als dat is wat bedoelt kan ik je soorten als Franceline Amandine, Roseval, Annabelle, en Tiamo aanbevelen. Die laatste (TIamo dus) is extra vroeg, en geeft op onze kleigrond een meer dan prima opbrengst, en is dus geschikt om in de schil te koken, bakken (kan ook in een airfryer) en in salades.
Ik hoop dat je hier verder mee kunt! Kijk vooral ook even naar de rassen op de website van van der Wal, zoals Carola aangeeft, want daar vind je bij elk ras een goede omschrijving: https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/pootaardappelen
Voor meer bijzondere aardappelrassen (bijvoorbeeld die met paars of rood vruchtvlees) kan ik je de website van http://www.levenvanhetland.nl aanbevelen.
groetjes,
Diana

Carola 20 februari 2019 om 22:09

Hoi Tan, vorig jaar heb ik al aardappeltjes gepoot in grote potten op 30 januari. Het waren Frieslandertjes die ik had over gehouden van vorig jaar. We konden ze al eten 22 april. Zo jong dat er nauwelijks schil was; die kon je er met de handen af wassen. Jummo! De afgelopen jaren heb ik geëxperimenteerd met vroege aardappels in pot: grote pot en een enkel potertje geeft de beste oogst.

Als je heel vroeg aardappeltjes wilt poten in de volle grond: doe niet meer dan je kunt afdekken met kapjes of vlies om schade door nachtvorst te voorkomen. Ik poot graag 6 aardappels heel vroeg (als het weer goed is) en als die mislukken, nou dan poot ik later opnieuw.

En welke soort de beste is? Hangt af van de grondsoort waar je zit. Kijk eens op de website van Van der Wal bij Formulier en dan Raseigenschappen aardappels. Succes er mee!

Marja van rossum 21 februari 2019 om 10:02

Goedemorgen ik heb misschien een domme vraag waarschijnlijk weten jullie of Diana zeker wel een andwoord op. Is mosterdblad hetzelfde als gele mosterdzaad of heel wat anders? Groetjes Marja

Ruud & Diana 21 februari 2019 om 10:41

Hallo Marja,
Zeker geen domme vraag!
Eigenlijk is het wel heel leuk om er wat meer over te schrijven. Ik heb bedacht dat ik er een blog op de website over Pokon ga schrijven, dus dankjewel voor de tip!
ik ga er gelijk aan beginnen en dan staat het morgenmiddag op de website van Pokon en meld ik er hier even de link naartoe (en dat doe ik ook in het blog op mijn eigen website, dat schrijf ik waarschijnlijk op zaterdag.
In ieder geval zijn het dus 2 verschillende soorten maar wel uit dezelfde familie (kruisbloemigen).
groetjes,
Diana

Marja van rossum 21 februari 2019 om 10:51

Haha, dat is leuk. Heb ik jou ook een beetje geholpen. Anders ben jij altijd de hulp. Alvast bedankt hoor. Groetjes Marja

Milly 21 februari 2019 om 22:12

Diana, heerlijk die taarten! Heb al zoveel recepten voorbij zien komen die geprobeerd gaan worden, leuk dat je t meeneemt in je blog!
We zijn echt heerlijk bezig met de tuin voorbereiden, klaarmaken en voorzaaien.. Zo heerlijk, dit weertje geeft ook n enorme drive he! Wel steeds maar in t achterhoofd houden dat nog februari is, hoewel t van mij echt zo mag blijven!
Wou s wat vragen.. Zou je een link naar je instagram op de blog kunnen maken? Ik zoek nu steeds het blog terug waar t in stond, maar kan t niet meer vinden. Of zie ik wat over t hoofd?
Wil je bedanken voor t opzetten van de databases, wat een info! Heb er al veel aan gehad!
Wens jou en alle tuiniers veel tuinpret!
Lieve groet Milly

Marjarie 22 februari 2019 om 13:45

Diana, die palmkool kun je laten doorschieten. Mooie pluim gele bloemen, een feest voor insecten en zaad toe.

Karin 23 februari 2019 om 09:35

Een dikke banner boven je eigen site: zaaiagenda voor de moestuin door Diana Stek! Zo hoort het 🙂

Ruud & Diana 23 februari 2019 om 10:32

Hallo Karin,
🙂
Voor nu doen we het maar even zo want Augus zag geen andere mogelijkheid voor een goede banner.
Op de nieuwe website komt de banner netjes onder de bovenbalk en de menubalk, en wordt die ook wat smaller en zo.
Het is in ieder geval wel lekker opvallend 🙂

groetjes,
Diana

Angela 23 februari 2019 om 10:50

Hoop dat iemand hier ervaring heeft. Ik heb dit jaar voor het eerst gezaaid in vermuceliet na het lezen van enthousiaste berichten. Gewoon in een zaaitray en kweekbak met deksel, nat gemaakt in een zeef zachtjes aangedrukt in de bakjes, nu na een week is het enorm ingeklinkt. De bakjes zijn half leeg. Valt dit nog te redden?

Ruud & Diana 24 februari 2019 om 16:37

Hallo Angela,
Eigenlijk kan pure vermiculiet niet echt indikken, dat blijft licht want dat is het materiaal. Er is blijkbaar nog niets gekiemd?
Ik zou het dan nog gewoon laten staan, want als het goed is kiemen de zaden er gewoon doorheen. Als het toch een soort van ‘vast’ is geworden zou ik zelf misschien met de achterkant van een mesje of theelepeltje proberen het wat loser te maken. Maar niet als de zaden al kiemen. In dat geval zou ik het gewoon laten staan maar de zaailingen wellicht wel eerder verspenen omdat de bakjes nog maar half gevuld zijn.
Ik hoop dat je zaaisels niet verloren zijn gegaan!
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!