Cadeautjes en lente

Wat een heerlijk weer! Het lijkt wel lente. Maar we moeten wel ook voorzichtig zijn, het is tenslotte pas half februari.

En dus bedwing ik me want ik heb de neiging om alvast de ´maart-zaden’ te zaaien. Gelukkig is er genoeg afleiding in de tuin, Ruud is ondertussen serieus begonnen met het verwijderen van de kapotte compostbak. En ik ruim vak voor vak op. Terwijl ik dat doe kijk altijd even goed rond voor ik ga wieden en woelen en harken. Want zelfs al in februari geeft de moestuin soms cadeautjes weg:

 

Tussen het onkruid vind ik zomaar een heel stel mosterdbladzaailingen. Hhmm, ben ik hier heel bij mee? In het vroege voorjaar ben ik eigenlijk met alles blij en heb ik de neiging om alles wat ik van de tuin krijg uit te planten. Maar ik heb zelf al mosterdblad gezaaid, en dan een mooie rode. Dus ik sla dit cadeautje over en verwijder de zaailingen.

Een stukje verderop vind ik nog een cadeautje:

 

Lathyrus zaailingen. Daar ben ik wel heel blij mee! Wat is dat toch altijd vreemd; als ik Lathyrus in het vroege voorjaar zaai en uitplant moet ik een dubbele bescherming bouwen en elke toegang tot de zaailingen barricaderen om te zorgen dat de vogels de plantjes niet tot op de grond opvreten. Maar van deze cadeautjes in de tuin blijven de vogels af; dezelfde soort en hetzelfde ras, helemaal gaaf en heel.

Ze zijn wellicht iets minder mals dan beschermd voorgezaaide Lathyrus-zaailingen, dat dan wel. Maar het is pas februari. Ik zou ook wel boterzachte sla met frisse komkommers en zoete tomaten willen eten. Maar wij doen het nu ook nog even met de laatste boerenkool, bieten en pastinaken. En zijn daar ook blij mee!

Ik klaag trouwens niet, ben alleen stiekem wel benieuwd of de vogels de Lathyrus-zaailingen wel herkennen (en opvreten) als ze netjes in een rijtje staan. We zullen zien. Ik haal met een schepje de zaailingen uit de grond en plant ze met een kluitje langs een klimrek in een vak dat al schoon is.

 

Zo, de eerste zaailingen van 2019 zijn geplant! Ik wilde deze week nog Lathyrussen zaaien, want ik had zaden van een heel mooi ras gekocht. En ik ga die zaden ook zeker nog zaaien, maar ik besluit ter plaatse daar nog een maand mee te wachten. Want dan kunnen deze cadeau-Lathyrussen in de vroege zomer bloeien en de Lathyrussen die ik zelf (later) zaai wat later bloeien. Daar is de eerste aanpassing in de planning dus al. En er komen er vast nog meer. Want ik verwacht nog wel een aantal tuincadeautjes. Zoals de goudsbloemen waar ik elk jaar wel zaailingen van vind, en melde, vast ook nog wat boomspinazie, venkel, en natuurlijk ook uitgezaaide Verbena’s en Polygonum. De komende weken en zelfs maanden ga ik bij alles wat ik wied en schoonmaak eerst even goed kijken of er misschien nog wat van die leuke tuincadeautjes tussen staan.

Afijn, na het oogsten van mijn cadeautjes ruim ik de bak verder op, woel de grond om en hark die vervolgens aan. En de laatste oogst gaat natuurlijk mee naar huis, wat laatste bieten, een toef snijselderij. En een mengsel van bladkolen:

 

En zo ziet het vak er nu uit:

 

Klaar voor de lente!

Ik kan niet tekenen, nog geen simpel huisje of poppetje. Daar waar mensen die wel kunnen tekenen bij een leeg vel papier bedenken wat ze er voor moois op kunnen tekenen of schilderen, zie ik alleen maar een witte leegte. Maar dat is anders als ik zo’n leeg vak in de moestuin zie; de mogelijke combinaties tuimelen in mijn hoofd over elkaar heen; bloemen in blauw en oranje. Of nee, toch maar in geel en paars. En dan met paarse stokbonen, en gele goudsbloemen. Maar ik heb ook zaden van een prachtige felrode reuze Salvia splendens gekocht, en dat zou dan heel mooi zijn bij het lichtgroene blad van maïs. Misschien nog wat donkere palmkolen erbij voor wat meer contrast.

Poeh, het wordt nog puzzelen om alles wat ik ga zaaien een mooi plekje te geven. En  dit vak (deze bak is wellicht een beter woord) lijkt nu nog zo groot: daar kan ik heel veel in zetten. Maar over 3 maanden is ze veel te klein, dat weet ik nu al.

 

Tot slot heb ik nog wat te melden over de zaaiagenda.

Laura en ik hadden bedacht dat een verloting leuk zou zijn, 3 zaaiagenda’s om te vieren dat de eerste oplage is uitverkocht, en dat de tweede druk eraan komt. En omdat het lente wordt. We dachten en hoopten dat er misschien nog wel 100 mensen mee zouden willen doen met de verloting. Maar we zijn verbijsterd dat er 900 deelnemers zijn terwijl de actie nog twee dagen te gaan heeft! En het is ook niet voor het eerst dat we zo overrompeld zijn, eigenlijk is dat al vanaf de eerste melding van een zaaiagenda in december en alle bestellingen en positieve reacties die daarop volgden.

Voor wie nog mee wil doen met de verloting: die sluit aanstaande dinsdag 19 februari om 15 uur. En je kunt alleen meedoen via deze link:

VERLOTING ZAAIAGENDA

Je vindt daar de uitleg en onderaan die pagina kun je je gegevens achterlaten. Reacties op dit blog tellen niet mee.

Laura loot dinsdagmiddag 3 winnaars. Zij vermeldt de winnaars op die pagina (en ik schrijf tegelijkertijd op mijn website een blog en vermeld ook daar de winnaars). En Laura neemt vervolgens contact op met de 3 winnaars.

Omdat er zo veel mensen meedoen, en dus ook zo veel mensen niet kunnen winnen, willen we er als dank een kortdurende actie aan vast te plakken: direct na de uitslag op dinsdagmiddag 15 uur geven we twee dagen lang €2,- korting op de agenda.

En dan nog meer nieuws: de agenda’s van de tweede druk zijn ondertussen geleverd!

 

Hoe bijzonder is het dat er bij de eerste druk januari 2019 staat en bij de tweede druk februari 2019 🙂 .

Laura is al druk bezig met de voorbereidingen (het perforeren van de boekenleggers/legenda´s, die voorzien van ringetjes en ze vervolgens aan de agenda’s vastknopen). Ze gaat vanaf woensdag elke dag pakketjes in orde maken en versturen (op volgorde van besteldatum).

 

Tot slot nog één foto. Welke bloemkleuren de Lathyrussen die ik als cadeautje in de tuin vond krijgen is niet duidelijk (want ze kruisen makkelijk en komen ook niet altijd soortecht terug). Maar de gekochte Lathyruszaden zijn van het ras Spanish Dancer, en die heb ik al eens eerder gehad:

 

De Spanish Dancer in de zomer van 2012. Jeetje, wat ben ik toe aan de lente als ik zo’n foto zie 🙂

 

32 gedachten over “Cadeautjes en lente”

 1. Dag Diana en andere tuinliefhebbers,
  Ik had beloofd iets te laten weten betreffende zoete aardappel. Ik heb dus zoals mijn buren aangeraden hadden, de zoete aardappel in stukken gesneden en in glas water gezet. Deze beginnen inderdaad na 2 of 3 weken reeds scheuten te krijgen, volgens mij sneller dan een volledige aardappel.
  Gember heb ik gewoon op aarde laten liggen en na een 4 tal weken zie je duidelijk het verschil. Nu in potten grond gezet en in koude kas (helaas geen plaats meer in huis). Met dit zonnetje hoop ik dat het zal lukken.
  Wat een mooie foto van de kolen zeg, daar ben ik werkelijk verliefd op. Hier lukken kolen mij nooit.
  Nu snel verder buiten werken, er is nog zoveeeeeel te doen. Gisteren nog innerlijk boos geweest op onze jongste hond van 4 maanden. Hij had de kleine aubergine plantjes uit de potjes getrokken en dan nog wel de japanese pickling . Tja, zo blijf je wel bezig.
  Veel tuinplezier in deze zonnige dagen. Groetjes
  Carine

  1. Hallo Carine,
   Dankjewel voor de tip! Bedoel je dat je de stukken zoete aardappel letterlijk in het water legt? Ik neem aan dan in een bodempje? Of hang je ze boven het water?
   Mijn 3 zoete aardappelen zijn nog niet uitgelopen dus ik kan zelf alsnog 1 van de 3 in stukken snijden om dat te proberen, dan heb ik 3 manieren voor 3 aardappelen 🙂
   groetjes,
   Diana
   p.s.: mijn zaaikamer is altijd hermetisch afgesloten want ook hier hebben we wel meegemaakt dat de poezen (tevergeefs) probeerden behendig tussen potjes door te laveren met een ravage als gevolg 🙂

   1. Ik heb, denk ik, alle YouTube filmpjes over zoete aardappel in/boven water gekeken en bij heel veel lukte het niet. De meeste keren alleen verrotting en schimmelvorming. Bij mij ging een enkele zoete aardappel goed in een glas, onderkant zoete aardappel 1cm boven het wateroppervlak, maar neerleggen op heel licht vochtig vermiculite gaat zonder problemen. Groet, Thérèse

     1. Dag Maartje,
      Ik heb de gember (bij gebrek aan vermiculiet) gewoon in een bak grond (mengeling potgrond, wit zand en grond) gelegd en elke dag gesproeid. In water begon dit bij mij ook te rotten. Na een 3tal weken zag ik overal “oogjes” verschijnen en nu heb ik alles in potjes grond geplant.
      Groetjes
      Carine p

   2. Dag Diana,
    Ik heb de zoete aardappel in 2 stukken gesneden met tandenstokers op een glas. Enkel het bodempje ligt in het water. Ik denk ook dat de methode in water meer kans op rotten heeft, maar ik wil het verschil eens uitproberen. Ik vind het ook lastig want je moet constant kijken of het water niet verdampt is.
    Van cadeautjes gesproken… vorig jaar was omwille van de warmte de sla (4seizoenssla) onmiddellijk doorgeschoten. Het zaad heeft zich verspreid en vandaag heb ik een 10-tal slaatjes verplant. Leuk, want de natuur heeft voor mij gezaaid.
    Groetjes
    Carine

 2. Inderdaad. Mijn vermiculiet aardappel heeft al 1 worteltje. De ‘ waterhangers’ doen nog niks. Ik ga mijn hangers ook doorsnijden. De aubergine en pepers zijn net gekiemt. En ik vond een kilo aardappels in de la, vol scheuten. Ik ga er een paar poten en een paar dik schillen. De schillen worden plantjes en geven slechts een paar aardappels. Maar anders zouden ze in de kliko gaan, dus waarom niet als er ruimte is…. de moestuinbakken zijn op één na klaar voor de lente. Onder het worteldoek kan de grond goed opwarmen, tenminste dat leek me een goed idee maar nu lees ik dat Diana allemaal kadootjes vindt. Snik… Die zal ik niet vinden denk ik… te rigoureus geruimd. Maar niet getreurd met dit mooie weertje ben ik toch blij!

  1. Hallo Yvonne,
   Leuk!!
   Ook ik bedek de grond hoor, dus ook hier ga ik minder cadeautjes vinden dan in andere jaren. Maar verloren gaat het nooit, uiteindelijk wacht alles wat dit jaar niet kan kiemen tot volgend jaar of het jaar daarop. En als je de bedekking weghaalt kiemen die zaden wellicht juist nog sneller. Net als het onkruid, dat dan weer wel 🙂
   groetjes,
   Diana

 3. Mijn heel gelaten zoete aardappelen staan nu enkele weken met de onderkant in het water en beide beginnen scheuten te vormen. Ze staan gewoon op de vensterbank in de woonkamer. Volgens mij heb ik geluk!

 4. Hallo Diana, ik heb een vraagje, ik heb een moestuinbak zou ik daar nu al compost doorheen kunnen doen? Mooie kleuren trouwens de koolbladeren. groetjes Tineke

  1. Hallo Tineke,
   Ja hoor, het s prima om daar nu rijpe compost in te doen.
   Ik weet niet wat je wilt gaan zaaien/telen maar het duurt niet heel lang meer voor we daarmee kunnen beginnen.
   Pas daarom op met compost die nog niet rijp is want dat kan nog te scherp zijn of voedingsstoffen verbruiken voor de compostering.
   groetjes,
   Diana

 5. Hallo tuinmeisjes,
  Nog een tip, misschien weten jullie het al, maar koop altijd bio zoete aardappels, de niet bio zullen nooit ontkiemen, deze zijn behandeld met anti schimmel middelen en anti spruitmiddelen. Dan kan je lang wachten, maar er gebeurd niks. Veel succes allemaal.

 6. Hoi Diana,

  Voor dit moestuinjaar heb ik maar één stukje grond beschikbaar, op dit stuk wil ik verschillende gewassoorten gaan planten. Maar wat is aan te raden voor de bemesting? Want verschillende soorten hebben verschillende behoeftes.

  Groetjes, Cheryl

 7. Hoi Cheryl en Tineke,
  Compost kun je altijd door de grond doen. Er is geen plant die daar niet van houd. En als je dan planten hebt die meer voeding nodig hebben, dan kun je alleen op die plek extra voeding of een kluitje mest geven……
  En deze tijd is het prima!

   1. Hallo Cheryl en Saskia,
    Zo zou ik het inderdaad ook doen. En ik geef wat algemene organische moestuinvoeding in het hele vak, dat is voor het gros van de planten prima.
    En vervolgens kan ik afzonderlijke planten zoals bietjes of aardappelen later nog een extra handje kali geven.
    groetjes,
    Diana

 8. Hoi Diana en andere tuinliefhebbers,

  Ik bewonder je altijd enorm in wat je allemaal doet en volg je dan ook graag via je nieuwsbrief en Instagram. Werkt heel inspirirend voor mij en ik leer er veel van. Ik heb een vraag; ik heb vorig jaar veel paprika’s, pepers en tomaten in potten gehad die ik allemaal opgepot had in dure moestuingrond. Wat kan je daarna met die grond doen waar natuurlijk ook veel wortel in zit? Ik heb het nu allemaal op een hoop liggen in mijn tuin. Kan ik het dit jaar weer hergebruiken?
  Met vriendelijke groet, Janine

  1. Hallo Janine,
   Je zou de grond kunnen zeven, de wortels die je eruit zeeft kunnen op de composthoop, en de grond kun je weer gebruiken. Of ik daar zelf weer pepers in zou telen denk ik niet. De grond bevat geen voedingsstoffen meer dus die zou je zelf moeten gaan toevoegen. En dat kan prima, maar juist pepers en paprika’s zijn best lastige planten. Ik zou zelf de gezeefde grond gebruiken voor wat minder veeleisende soorten en bijvoorbeeld als onderlaag in de speciekuip voor de aardperen doen, of er verhoogde bakken met opvullen, etc.. Ik zou dus zelf een onderlaag van gebruikte grond maken en voor de bovenlaag verse grond gebruiken. En dus wel bedenken wat je wilt doen met de voeding, wanneer en hoeveel toevoegen.
   groetjes,
   Diana

 9. Ha Diana,
  Wat leuk dat je over de tuinkadootjes schrijft. Ik zou het leuk vinden als dat de komende periode een vast onderdeel van je verhalen wordt (als je er tenminste meer tegenkomt).
  De foto’s zijn ook erg verhelderend. Nu weet ik tenminste zeker dat ik ook mosterdbladzaailingen was tegen gekomen. De mijne mogen blijven. 🙂
  Groetjes, Esther

  1. Hallo Esther,
   Ik heb eigenlijk heel in de verte (als ik ooit eens tijd over heb) het plan om een database te starten met zaailingen. Die zijn er al wel hoor. Maar ik heb in de afgelopen 15 jaar zo veel foto’s gemaakt van zaailingen dat ik daar makkelijk een goede start van een mooie database mee zou kunnen maken. En voortaan dus alles wat er hier kiemt fotograferen 🙂 . Die database zou er dan uit gaan zien zoals de tomatendatabase, maar dan dus met foto’s van allerlei zaailingen van groenten, kruiden en bloemen, zelf gezaaid en uitgezaaid.
   groetjes,
   Diana

 10. Dag Diana enRuud. help. Help, ik heb al voor de tweede keer paprika’s gezaaid maar al wat er beurt geen kiemende paprika’s.Ook al voor de tweede keer ander zaad gekocht.Ik heb geen verwarmde kweek kastje staat gewoon in raam kozijn Tomaat en pepers gaan goed maar paprika’s,,! Heb in een filterZakje geprobeerd en zo in de grond,of ben ik te ongeduldig, de koningin Mijn vrouw dus, zegt dat ikze wel uit grond wil schreeuwen.Ik zalme moeten schikken naar het lot.groetjes Henk. En Ada.

  1. Hallo Henk (en Ada),
   Dat is vreemd. Want paprika’s en pepers zijn eigenlijk dezelfde soort planten, de zaden zijn dus vergelijkbaar en kiemen ongeveer op dezelfde manier en binnen dezelfde tijd. Als je peperzaden wel prima kiemen maar je paprikazaden niet, dan zou ik bijna denken dat er wat mis is met de zaden. Maar ik weet het natuurlijk niet zeker. In een zonnig raamkozijn in een licht verwarmde huiskamer zouden de zaden binnen 3 weken moeten kiemen. Wat gebeurt er als je via de deno-methode zaait (in een nat filterzakje in een plastic zakje op een constant warm apparaat zoals een modem)? Gaan de zaden schimmelen of gebeurt er gewoon niets of worden de zaden wel wat dikker?
   Misschien kunnen we bedenken wat er mis gaat als je iets meer informatie geeft over ras, herkomst zaden, temperatuur, standplaats, gebruikte grondsoort, etc..
   groetjes,
   Diana

 11. hi Diana,
  Wat een gave site heb je. Sinds ik het onderdekt heb neus ik hier heel wat rond.

  Ik heb een vraagje. Ik heb net een buitenkas voor mijn verjaardag gekregen (Lucky me). nu kweek ik eenjarigen binnen op kamer temperatuur, maar wanneer kunnen deze in de koude kas staan? een paar dagen na verspenen? ik hoop dat je me kunt helpen waar ik op moet letten voor ik planten na verspenen en afharden in de koude kas stop en ze dood gaan.

  1. Hallo Stephanie,
   Allereerst van harte gefeliciteerd met je mooie cadeau/kas!
   Eenjarigen leven maar 1 jaar maar dat is dan ook hun enige overeenkomst. Er zijn eenjarigen die je in februari al zaait en sommige zaai je pas in mei. Sommige kunnen heel goed tegen kou en kun je nu al buiten of in de koude kas voorzaaien (bijvoorbeeld papavers). Sommige kunnen redelijk goed tegen kou (zoals goudsbloemen/Calendula), maar sommige kunnen helemaal niet tegen kou (zoals afrikaantjes/Tagetes).
   Ik vrees dat er niets anders op zit dan even te controleren welke soorten je hebt gezaaid en daar wat meer informatie over zoeken (wanneer ze kunnen worden gezaaid, en wanneer ze naar buiten of naar de kan kunnen). Bedenk dat het in de kas overdag in de zon lekker warm is maar dat het er in de nacht bijna net zo koud is als buiten. En het is pas februari, het kan echt nog gaan vriezen, ook in de kas.
   Ik heb een database gemaakt waarin je de meest bekende eenjarigen vindt, en schrijf daar ook hoe hoog ze worden, de beste standplaats, wanneer je ze kunt zaaien en wanneer je ze uit kunt planten: https://www.mooiemoestuin.nl/database/database-eenjarigen/.
   Ik hoop dat je daar de informatie kunt vinden die je zoekt!
   groetjes,
   Diana

    1. Hallo Stephanie,

     Het is heel moeilijk om in te schatten wanneer iets al naar de kas kan want dat heeft alles met het weer te maken (en dat is nogal onvoorspelbaar). Je kunt zaailingen zeker eerder naar de kas brengen. Want in het voorjaar warmt de grond in de kas op, hoe later in het voorjaar, des te warmer is de grond en die warmte wordt in de nacht afgestaan aan de lucht. Zet zaaisels die je in april naar de kas brengt dus vooral op de grond, want die is warmer dan de lucht. En er zijn genoeg eenjarigen die zeker wel wat kou kunnen verdragen hoor, zelf zaai ik bijvoorbeeld al sommige soorten bij voorkeur in de kas in maart en april (i.v.m. ruimtegebrek in huis). Als ik de eenjarigendatabase ga bijwerken zal ik het in gedachten houden en er iets meer duidelijkheid in geven m.b.t. de vorstgevoeligheid van de verschillende soorten.
     Maar eigenlijk is het enige advies dat ik je kan geven een soort splitsing te maken van soorten die vorstgevoelig zijn (ze worden vaak omschreven als HHA = Half Hardy Annual), en breng je dus pas ergens in april naar de kas wanneer de weerberichten gunstig zijn. Soorten die minder vorstgevoelig zijn (vaak aangeduid met HA = Hardy Annual) kun je zelfs vanaf ongeveer half maart al naar de kas brengen. Dat zijn soorten als goudbloem, papaver, korenbloem, lathyrus, Oost-Indische kers, etc..
     Ik hoop dat je er zo wat beter mee vooruit kan!

     groetjes,
     Diana

 12. dank voor je reactie. maakt een hoop duidelijk. ik wist niet dat het in de kas ook kon vriezen. daarmee heb je me al enorm geholpen. De database had ik al ondekt, maar soms staat er binnen kweken en in mei uitplanten en dan dacht ik wanneer kunnen ze dan in de kas? Pas ook in mei? ja dus omdat het daar ook kan vriezen dus. Jammer. Succes met je tuin en je mooie site. zal er nog vaak komen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.