Lavatera trimestris

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van lavatera in een niet-Nederlandstalige webwinkel zoeken:

  • Nederlandse naam:     Bekermalva, Grootbloemige Lavatera
  • Engelse naam:     Mallow, Annual Lavatera
  • Duitse naam:     Bechermalve
  • Franse naam:     Lavatère annuelle
  • Eenjarig, de zaailingen kunnen wel wat kou verdragen maar liever geen vorst

Vrolijke, probleemloze en overdadig bloeiende eenjarige. Ze wordt ook wel een goede ‘last-minute’ eenjarige genoemd, omdat ze zo snel kiemt, groeit en bloeit.

Zaai haar niet te vroeg voor (omdat ze zo snel en makkelijk kiemt), april is daarom een goede maand om haar te zaaien.

Bij kamertemperatuur kiemen de zaden gemakkelijk en binnen 7 dagen. Zelf zaai ik haar liever voor in de koude kas (want dan hoef ik de zaailingen later niet af te harden). Ik zaai de zaden in de koude kas rond begin april, de kieming duurt dan een paar dagen langer. Je kunt de zaden ook eind april in potjes buiten voorzaaien.

Plant de zaailingen uit wanneer ze groot genoeg zijn en de kans op vorst klein is geworden (begin mei). Geef ze een zonnig plekje in niet te natte grond. Ik had de plant in een verhoogde bak en daar deden de planten het prima in. Ik heb haar een paar jaar geleden eens geteeld, toen in een natte zomer in de volle grond, de planten deden het toen heel veel minder goed (minder bloemen, korter leven). En ik had haar eens in een pot met alleen potgrond; door een matige zomer stond ze behoorlijk nat in de wat ingeklonken potgrond en de plant is toen zelfs dood gegaan. Ze staat dus bij voorkeur in een los grondmengsel dat ook niet te nat is.

De planten worden ongeveer 60 tot 100 centimeter hoog (afhankelijk van het ras en de omstandigheden) en vrij breed. Ze bloeit ongeveer 8 tot 10 weken lang en vooral enorm rijk. Afhankelijk van zaaiperiode bloeit ze van eind juni tot eind augustus.

De planten bloeien altijd in witte, lichtroze of hardroze tinten, afhankelijk van het ras. De bloemen zijn groot (ongeveer 6 centimeter doorsnede). De grote bloemen steken mooi af bij het vrij grote zachtgroene blad. Dat blad heeft een wat fluwelig gevoel, is heel licht behaard.

Zie de foto’s voor de mooie en ook zeer rijke bloei. Na de bloei kun je er zelf heel gemakkelijk zelf zaden van oogsten (de zwarte zaden liggen na het rijpen bijna los in de papierachtige hoesjes).

Lavatera trimestris Pink Blush
Lavatera trimestris Pink Blush
Lavatera trimestris Patio Pink
Zaailing Lavatera trimestris

4 reacties op Lavatera trimestris

Bregje 14 september 2020 om 20:51

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van schorseneren in een niet-Nederlandstalige webwinkel zoeken:…

Schorseneren?

Ruud & Diana 14 september 2020 om 21:11

Hallo Bregje,
Dankjewel voor de tip! Met zoveel pagina’s maak ik simpelweg wel eens een fout in een tekst. Ik heb het zojuist aangepast.
Nogmaals dank, ik ben altijd erg blij als mensen me wijzen op een fout!
Diana

Anne 12 mei 2021 om 13:56

Ik lees net dat je de zinnia met 5 zaden uitzet. Doe je dat ook met lavatera?

Ruud & Diana 12 mei 2021 om 20:49

Hallo Anne,
Bij Lavatera (grote planten, hoger dan Zinnia maar vooral veel breder) houd ik 1 tot maximaal 3 zaailingen per potje en later in 1 plantgat aan.
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief