Calendula

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van leuke Calendularassen in een niet-Nederlandstalige webwinkel zoeken:

  • Nederlandse naam:     Goudsbloem
  • Engelse naam:     Scotch Marigold / Pot Marigold (niet alleen Marigold want dat is Tagetes = Afrikaantjes)
  • Duitse naam:   Ringelblume
  • Franse naam:   Souci
  • Eenjarig, redelijk vorstbestendig

Dit is de overbekende eenjarige goudsbloem, geliefd om haar vrolijke, zomerse en felgekleurde bloemen maar ze heeft ook nog een aantal andere leuke eigenschappen. Zoals haar genezende eigenschappen (wie kent niet de calendulazalf). Die genezende eigenschappen heeft ze ook in de tuin. Ik heb er geen verstand van maar ze zou een ‘schonende werking’ op de grond hebben en de grond zou minder schadelijke aaltjes bevatten na de teelt van goudsbloemen.

Of dat waar is weet ik dus niet maar het is wel heel leuk om haar in de moestuin te telen: het ziet er vrolijk uit, en de bloemen trekken veel bestuivers die tussendoor wellicht ook je fruitbomen of courgettes, etc. willen bestuiven. En de bloemen zijn eetbaar. Je kunt de bloemblaadjes zonder het witte gedeelte bij de bloembodem (want dat is bitter) gebruiken in salades maar bijvoorbeeld ook om een aardappelpuree geel of oranje mee te kleuren (om die reden wordt ze ook wel “Poor Man’s Saffran’ genoemd). En tot slot: ze is ook nog eens een heel goede plukbloem: goed verzorgd kunnen de bloemen wel ruim een week mooi blijven in een vaas.

Kleine vaasjes met wat eerste (en dus nog kleine/korte) goudsbloemen (Calendula officinalis Strawberry Blonde)

Ze kan wel wat vorst verdragen, en daardoor kun je haar al vroeg  zaaien (voor ook extra vroege bloei). Zelf zaai ik haar bijvoorbeeld graag in maart in de koude kas voor, maar je kunt in dezelfde maand ook in huis zaaien (maar dan liever niet bij kamertemperatuur maar bijvoorbeeld op een onverwarmde slaapkamer in een zonnig raamkozijn). Je kunt ook in april buiten zaaien. De zaden kiemen binnen 1 tot 3 weken (afhankelijk van de zaaiplaats/grondtemperatuur).

Calendula zaailingen

Je kunt de zaailingen uitplanten wanneer ze groot genoeg zijn. Pas bij de jonge zaailingen op voor slakken, die vinden de jonge blaadjes erg lekker. Ze houdt van een luchtige en voedselrijke vochtige grond, en van een plekje in de zon.

Een jonge Calendula-plant

Het leuke van goudsbloemen is dat ze in de warmere maanden snel kiemt, groeit en bloeit. Om die reden kun je haar nog heel lang blijven zaaien. Mocht je haar zijn vergeten te zaaien in maart of pril, dan kun je dat zeker ook in mei of juni doen. Het leuke daarvan is dat laat gezaaide planten dus ook laat bloeien. Zelf zaai ik haar zelfs begin juli nog wel eens, om haar bijvoorbeeld samen met laat gezaaide winterkolen of herfstandijvie, etc. uit te kunnen planten. De zaden kunnen een niet te koude winter ook overleven, ze kan zich soms dus ook prettig uitzaaien.

Calendula’s bloeien rijk, en als je de moeite neemt om regelmatig de uitgebloeide bloemen te verwijderen ook behoorlijk lang, (afhankelijk van het tijdstip van zaaien) van juni tot in september. Maar laat gezaaide goudsbloemen kunnen zelfs tot in november bloeien (erg mooi samen met bijvoorbeeld paarse boerenkool of palmkool).

Ze is zeer geschikt voor de volle grond, leuk in grotere groepen of langs een rand, maar ook leuk in een grote pot. De hoogte van de planten in bloei is afhankelijk van het ras; er zijn lage rassen die niet hoger dan zo’n 20 tot 25 centimeter worden, maar er zijn ook wat hogere soorten, die worden zo’n 40 tot 50 centimeter hoog en zijn vaak wat minder compact en hebben een wat lossere groeiwijze.

Je kunt er makkelijk en meer dan genoeg zaden van oogsten.

De zaden van Calendula, ze liggen bloot in een kransje, als ze bruin en droog zijn kun je ze oogsten, nadrogen en minimaal 3 tot 4 jaar bewaren

De meest bekende goudsbloemen zijn natuurlijk de gewone gele en oranje enkelbloemige. Maar er zijn heel veel mooie rassen gekweekt. Op deze pagina vind je foto’s van de rassen die ik zelf heb geteeld. Mocht je zaden van een bepaald ras zoeken googel dan vooral even op de volledige naam en rasnaam. En je kunt op deze pagina lijsten vinden met webshops waar je zaden kunt kopen van bloemen, planten, groenten, kruiden, etc.: Moestuinzaden

Calendula officinalis Coffee Cream, 50 centimeter hoog, lossere groei, de achterkant van de bloemblaadjes zijn donkerder en dat is erg mooi bij het opengaan van elke bloem.
Calendula officinalis Oopsy Daisy, 30 centimeter hoog, met zachtoranje bloemen met een lichter gekleurd hart
Calendula als plukbloem
Calendula officinalis Geisha Girl, 35 cm hoog, oranje bloemen met gevuld hart (meer dan je op deze oude foto kunt zien)
Calendula officinalis Greenheart Orange, 45 centimeter hoog en gevulde oranje bloemen met een geelgroen hart
Calendula officinalis Buttermilk Baby, compact, 20-25 centimeter hoog, gevulde crèmegele bloemen
Calendula officinalis Kalinka Apricot, losse groei, 50 centimeter hoog, zacht geel met een vleugje abrikoos
Calendula officinalis Pink Surprise, compact, 25 tot 30 centimeter hoog, extra gevulde bloemen in zacht abrikoosgeel met een vleugje perzikroze
Calendula officinalis Porcupine, 40 centimeter hoog, fel oranje met bloemblaadjes die opgerold zijn.
Calendula officinalis Sherbet Fizz, 40 centimeter hoog, mooie combinatie van crèmekleurige bloemen met wat donkerrood en bloemblaadjes waarvan de achterkant donkerder gekeurd is.
Calendula officinalis Neon, 40 centimeter hoog, donkeroranje gevulde bloemen waarbij de achterkant van de bloemblaadjes nog 2 tinten donkerder zijn, erg mooi!
Calendula officinalis Sunny Girl, ruim 50 centimeter hoog, mooie natuurlijke losse groei, wat minder rijke bloei maar wel erg mooie bloemen met bloemblaadje waarvan de achterkant donkerder is.
Een mengsel van kleuren (van zelf geoogste zaden van meerdere rassen)
Calendula officinalis Strawberry Blonde in een rij in een verhoogde bak
Calendula officinalis Strawberry Blond
Calendula officinalis Snow Princess
Calendula officinalis Snow Princess
Calendula officinalis Porcupine
Calendula officinalis Apricot Delight
Een rijtje goudsbloemen voor de oogst van bloemblaadjes (om er calendula-olie en calendulazalf van te maken)
Calendula-olie in wording, het recept kun je hier vinden: Goudsbloemolie
Abonneer
Laat het weten als er
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Debbie

Wat een boel verschillende soorten calendula heb je toch, zo mooi om te zien. Een vraag van mijn kant: in die rij bij die bamboestokken, heb je daar gewoon ter plekke gezaaid? En zo ja, in welke tijd van het jaar zou dat kunnen?

Debbie

Dankjewel voor je uitgebreide reactie! Ikzelf ga ook deze week maar eens voorzaaien dan en in de koude kas zetten, geneigd slakken al gezien op sluiptocht hahaha.
Om zo’n mooie volle rij te krijgen bij de bamboestokken, op welke afstand zet je ze dan van elkaar?

En kunnen er dan ook nog iets van bonen/ droogbonen bij de bamboestokken klimmen, of wordt dat dan teveel bij elkaar?

Groetjes weer,
Debbie

Esther

Hey, dit beantwoordt een vraag die al een tijdje in mijn hoofd hing, over in hoeverre je bloemen tussen bonenstokken kunt planten. Bedankt! (Er staat op de bonenpagina wel iets over sla, maar ik nam aan dat dat vooral ook werkte omdat sla er maar kort staat en de bonen er daarom dus geen last van hebben, maar zo te zien hebben bonen dus niet die 60cm afstand nodig voor hun wortels, maar vooral voor de stevigheid van de stokken).
Groetjes,
Esther, die zometeen de goudsbloem gaat uitplanten 😀

Fien De Smet

Dag Diana. Ik heb deze binnen gezaaid. Wanneer kan ik deze plantjes in de volle grond steken buiten? Bedankt.

Carina

Dag Diana, ik heb geen moestuin wel wat klein fruit, maar ik wil toch goudsbloemen zaaien. Mijn vraag is; waar kan ik Strawberry Blond bestellen? Die vind ik nog erg mooi.

Groet Carina

S.C.M. Hogenboom

Heeft u toevallig nog zaad van de calendula strawberry blonde ?
Zou zo graag wat plantjes in mijn tuin willen maar overal uitverkocht

Meld je aan voor de nieuwsbrief