Wel en niet

Heel voorzichtig komt de tuin tot leven; de rabarber piept boven de grond (foto), in de appelboom verschijnen knopjes, en de nieuw aangeplante vlierstruik loopt uit. Met een mooie week weer achter ons, en met een akelig koude week voor de boeg hebben we zoveel mogelijk buiten gewerkt. Want dan kunnen we in de komende koude week in de kassen werken (en met mooi weer is het in de kas ondertussen al veel te warm, buiten was het heerlijk!).

Maar omdat het zo koud gaat worden, met zelfs ook nog wat nachtvorst, hebben we keuzes gemaakt in wat we wel en niet wilden doen (want er is nog zoveel te doen, we konden uit wel 100 dingen kiezen).

We hebben bijvoorbeeld de aardappelen gepoot; zo diep in de grond hebben die geen last van de kou, het gaat nog wel even duren voor ze boven de grond komen. En ik heb de aardbeien die in potten staan verzorgd: dode bladeren weggeknipt, wat organische voeding gegeven, het oude stro weggehaald, wat verse potgrond toegevoegd en vervolgens weer vers stro tussen de planten gelegd en water gegeven:

Klaar voor een nieuwe zomer! En de aardappelen nemen 2 vakken in beslag, ook klaar. En ik heb eindelijk worteltjes gezaaid, en ook maar gelijk winterpeen. En ik heb de tareh (Iraanse snijprei) uitgeplant. Ruud heeft al wat onkruid gewied, de mest/stro opzij geschoven in het vak waar planten moeten komen. En hij is begonnen met het verwijderen van onkruid in de kas. En dat is lastig want de kassen staan overvol.

Met die koude week in aantocht zijn er planten die ik liever nu niet uitplant. Waarom een jonge Salvia officinalis Alba (die zo van droogte en warmte houdt) nu uitplanten? Ik wacht liever even een weekje. Hetzelfde geldt voor het uitplanten van jonge slaplantjes. Die kunnen best wat kou verdragen maar wil ik ze nu perse uitplanten als er hagel en natte sneeuw wordt voorspeld? Ook die blijven dus nog even in hun zaaibakje staan. Hetzelfde geldt voor de jonge Lathyrussen, en voor de voorgezaaide bietjes en snijbiet. Allemaal maar even lekker onder het koude glas blijven.

Oh ja, dat wil ik ook even melden: ik kreeg een laurier op stam, en daar ben ik heel blij mee! Maar daarvoor moesten we wat Dahlia’s uit de grond halen (want ik wilde de laurier juist graag op die plaats in de volle zon zetten). Ik schreef er in februari over, toen het zo hard ging vriezen; we gingen er verse (composterende mest op gooien. We hoopten dat dat wellicht zou voorkomen dat de Dahlia’s zouden bevriezen, maar de grond was wel volledig verzadigd met regenwater. En ik vreesde dus wel voor het einde van de Dahlia’s. Iemand schreef toen in reactie “Je dahlia’s gaan het niet overleven, haal ze er snel uit”. Maar daar was het te laat voor. En ik heb er ook nog wel gereageerd door te melden dat ik al jaren niet meer stellig iets beweer; omdat het allemaal afhangt van de tuin, de leeftijd van de knollen, het formaat, de grond, de zon, de vorst, het vocht, en niet te vergeten: ook wat geluk. Ik groef 4 Dahlia’s op:

Ze blijken gaaf, mooi, groot, hard te zijn; vooralsnog lijken ze de vorst prima te hebben overleefd. Ik geef eerlijk toe, ik was zelf ook opgelucht (misschien zelfs verbaasd). Deze hebben we gelijk een nieuw plekje in de volle grond gegeven. Maar de wat kleinere knollen heb ik nog even opgepot. En ook die staan nu in de kas. Het wordt er dan ook behoorlijk vol: met zaaisels (vandaag nog even Oost-Indische kers voorgezaaid, en knolvenkel, barbareakruid/landkers, citroenkoriander en broccolini ‘Nine Star Perennial’. De planten in potten staan er nog. En de bakken met zaaisels. Daardoor ziet de kas er ondertussen zo uit:

Overal staan zaaisels, zaailingen en verspeende jonge planten, te wachten op groei, beter weer, of tijd (die ik tekort kom). Van goudsbloemen tot mosterdblad, van reuzenuien tot kool, van tomaten tot Cannaknollen, van eenjarige bloemenzaaisels tot planten die nog even moeten wachten tot de kou voorbij is.

Drie kassen vol met alles wat er komende zomer hopelijk in de tuin groeit, bloeit of geoogst kan worden. Natuurlijk vrees ik voor de tomaten en pepers en ik houd angstvallig de weerspoorspellingen in de gaten. En desnoods moeten we een ‘tentje’ in de kas bouwen, als extra bescherming voor de vorstgevoelige planten. Het is elk jaar hetzelfde, wie een tuin heeft, heeft zorgen.

Het koude en natte weer volgende week heeft wellicht nog wel een voordeel. We kunnen veel in de kas doen maar misschien kan ik ook nog wat aan de website doen. Ik heb trouwens de afgelopen 2 weken zeker ook al wat gedaan, bijvoorbeeld dit:

Voor volgende week staat dus vooral de verzorging in de kas op het programma. Ik voorzie dat we heel veel moeten sjouwen (potten met planten, en bakken met zaaisels en zaailingen van kas 1 naar kas 2, en als die schoon en omgewoeld is weer terug, en dan alles wat er in kas 2 staat juist weer even naar kas 1, zodat we ook kas 2 kunnen opruimen, etc.).

Tot slot nog 1 bijzonder lelijke foto (die ik vrijdagmiddag laat met mijn telefoon maakte) maar waar ik zo blij van werd. De engelwortel met donker blad en roze bloemen (Angelica sylvestris Vicar’s Mead) zou een koudekiemer zijn en zaaide ik daarom in oktober in de koude kas. En vanmiddag zag ik, jawel, twee heel kleine maar overduidelijke donkerbladige sprietjes in de pot. Ze kiemt!! Het kiemen van zaden vind ik altijd een feestje maar de koudekiemers die maandenlang in alle weersomstandigheden hebben gestaan vind ik misschien toch wel het meest bijzonder. Het maakte mijn hele dag goed!

24 reacties op Wel en niet

Jo van tartwijk 2 april 2021 om 22:04

Met heel veel genoegen en waardering neem ik kennis van jou inzet.ongelooflijk waar je de energie van daan haalt.Veel succes met al je werkzaamheden en geniet ervan.Gr.jo

Maaike 2 april 2021 om 22:37

Heb je de tomaten en pepers al in de kas staan? Ik wilde daar tot na deze koude periode mee wachten omdat het me toch wat tegenviel hoe snel het toch nog vriest in de kas. Aan de andere kant was de zoete aardappel echt niet meer te houden (groot!) dus die staat nu wel in de kas. Een paar nachten afgedekt met vliesdoek en nu maar hopen dat het de komende tijd niet gaat vriezen. Ook omdat de amandel vol in bloei staat. Maar ik vrees het ergste…

Ruud & Diana 3 april 2021 om 09:10

Hallo Maaike,
Ja, ik schreef vorige week een blog over het dilemma van de paprika´s en pepers: Een diepe zucht
De zoete aardappelstekken staan nog wel thuis, en ook de net gekiemde komkommers. Mijn ervaring is dat tomaten wel een klein nachtvorstje kunnen verdragen. Maar ik zou, als het zou kunnen, de paprika’s, aubergines en pepers zeker nog thuis hebben gehouden. Ik ga de weersvoorspellingen heel goed volgen en indien nodig een tentje voor ze bouwen, gieters en emmers water om ze heen zetten, etc. Voor nu geven ze niet meer dan -2 graden op voor Spijkenisse, en dan zal het in de kas niet meer gaan vriezen. Maar als dat nog verandert en bijvoorbeeld -4 graden wordt zal ik de jonge planten moeten gaan beschermen.
groetjes,
Diana

Maaike 3 april 2021 om 23:10

Ohja dat had ik eigenlijk wel gelezen, sorry. Ik was alweer vergeten dat de tomaten ook al in de kas staan. Wij krijgen ook een beetje ruimteproblemen, dus ik denk dat we de boel na de komende koude week ook de kas in gaan doen.

Ik vind het wel spannend met die kas en de zoete aardappels en ook de amandelen. Er staat best wel vaak 1 graadje nachtvorst voorspeld en dan wordt het toch ineens -4. Dus ik ga duimen!

karin 3 april 2021 om 09:10

Link van een volkstuin in Hoorn Zwaag http://www.vtvdekrommeelleboog.nl
Toch ook al je tomaten in de kas gezet? Ik heb het ook al gedaan omdat ze veelste groot werden onder de kweeklamp, nu hopen dat dat goed gaat…

Ruud & Diana 3 april 2021 om 09:22

Hallo Karin,
Dankjewel, ik zal de link zo gelijk even aan de lijst toevoegen.
Ja, de tomaten zelfs wel thuis gezaaid maar in de koude kas op de volkstuin verspeend. Ze hebben er pas hun eerste echte blaadje dus ze zijn nog heel klein. Maar thuis geen plek, door de zoete aardappelstekken, de voorgezaaide komkommers, wat Salvia’s, chayote, nog jonge peperzaailingen, etc.
We gaan duimen dat het goed gaat, en de weersvoorspellingen volgen, en desnoods maar ingrijpen als het niet anders kan. Maar ik ben banger voor de pepers en paprika´s dan voor de tomaten.
Gelukkig is er ook een lichtpuntje: gisteren keek ik naar de verwachtingen en leek de kou wel een ruime week aan te houden, nu zie ik 3 dagen van slechts 5 of 6 graden overdag en ‘s nachts rond het vriespunt, vanmorgen zag ik staan dat het alleen maandag, dinsdag en woensdag is en het daarna overdag 12 graden en ‘s nachts +5. Ik hoop het!!
groetjes,
Diana

Thérèse Zwaard 3 april 2021 om 09:29

Het leven van een tuinier gaat niet over rozen, het is ploeteren en zorgen, maar het is leuk, want je zou je maar vervelen….. Ik ben net iets later met het zaaien en zelfs dat blijkt nu toch te vroeg. Het kasje staat vol, de vensterbanken puilen uit, straks de dingen die buiten gezet zijn toch maar voor de nacht en de voorspelde hagelbuien weer ergens “stallen”. Maar het is goed voor een mens om voor iemand of iets dat leeft te zorgen, dat geeft een goed gevoel en is in bijna alle gevallen heel erg nuttig. Succes allemaal, Thérèse

Janine 3 april 2021 om 16:22

Beste Diana, Wat blijft het fijn om steeds jouw nieuwe blog te lezen. Ik ben altijd zo benieuwd wat je ons weer te melden hebt. Ik teel vnl tomaten, aubergines, paprika en pepers in huis onder groeilampen en daarna zet ik ze in mijn muurkas achter in de tuin. Waar ook inmiddels verschillende zaailingen en aardbeiplanten staan. Nu heb ik voor het eerst zowel binnen in huis als in de kas behoorlijk last van rouwvliegjes. Ik heb alles donderdag behandeld met aaltjes die de larven moeten uitroeien. Op hoop van zegen. Heb jij hier ook wel last van? En wat doe je er dan tegen? Fijn paasweekend!
Groetjes Janine

Ruud & Diana 4 april 2021 om 09:26

Hallo Janine,
Ik heb eigenlijk zelden of nooit last van vliegjes, ik heb er dit voorjaar een paar zien vliegen bij de zoete aardappelstekken maar zo weinig dat ik er niks aan heb gedaan, en nu zie ik ze ook helemaal niet meer.
Ik heb wel eens gelezen dat een aftreksel van tijm maken en dat als water bij de planten gieten zou helpen (misschien houden ze niet van de geur van tijm?). En anders helpt een glaasje rode wijnazijn met een druppeltje wasmiddel erin vaak ook wel (de vliegjes komen op de geur af en verdrinken erin).
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
groetjes,
Diana

Janine 4 april 2021 om 14:33

O dat ga ik zeker ook proberen! Dank je wel Diana

Janny 3 april 2021 om 21:32

Hallo Diane, altijd weer een feestje, jouw verhalen over je groentetuin. Ik wil even mijn ervaring met Nieuw Zeelandse spinazie met je delen: Bij mij op de zandgrond komen er al een paar jaar spontaan plantjes op, ik wacht tot er ong. 6 blaadjes zijn en dan verplant ik ze, afgelopen jaar heb ik ze tussen de bonenstokken gezet, ging prima. Wat we niet direct opeten gaat in de vriezer, we eten er nog van!

Ruud & Diana 4 april 2021 om 09:37

Hallo Janny,
Leuk om te horen!! Ik ga hier zeker ook speuren naar zaailingen maar na deze kletsnatte winter durf ik er niet al te veel op te hopen en heb de zaden vorige week voor alle zekerheid ook maar gezaaid.
Ik heb nog nooit geprobeerd om Nieuw-Zeelandse spinazie in te vriezen maar ga dat zeker eens doen! Ik neem aan dat je de blaadjes rauw invriest, of geblancheerd?
groetjes,
Diana

Janny 5 april 2021 om 08:27

Ik vries de blaadjes geblancheerd in, neemt ook minder ruimte in de vriezer in….;-)

Ruud & Diana 5 april 2021 om 09:35

Hallo Janny,
Dankjewel voor je antwoord, ik ga het zeker eens proberen!
groetjes, Diana

Petra 4 april 2021 om 09:18

Hoi Diana,
Waarom heb je in de potten met aardbeienplanten weer nieuw stro gedaan, want de planten zullen al gauw de hele emmer in beslag nemen. Is dit enkel om het vocht beter vast te houden ?
En hoe ga je ze beschermen tegen de vogels of hebben jullie ook nog steeds een verhoogde bak met aardbeien, waar je een net over spant ?
Fijne Paasdagen,
Petra

Ruud & Diana 4 april 2021 om 10:28

Hallo Petra,
Het oude stro was voor een groot deel weg of heel dun geworden (weggewaaid, gecomposteerd, etc.). Ik heb vers stro over de grond rond de planten verdeeld, het blad hangt er nu dus overheen. Dit zijn tweedejaars planten dus ik verwacht dat ze dit jaar wel de hele pot gaan innemen. Maar voor nu houdt de grond vochtig maar ook koel. En het houdt onkruid tegen. En als er later aardbeien groeien liggen die lekker schoon en droog op het stro. Tot slot is mijn ervaring dat het ook wat helpt tegen slakken, blijkbaar kruipt het minder prettig over stro dan over grond. Aan de andere kant zijn er vaak wel wat meer pissebedden want die vinden op de vochtige grond onder het stro een fijn schuilplekje.
groetjes,
Diana

Wietske Rozema 4 april 2021 om 09:57

Hallo Diana en Ruud. Ik heb een vervelende week achter de rug. Lees je nu blog en wordt helemaal blij !! Je schrijft beeldend maar de blijheid over twee inemiene kiempjes vd engelwortel maakt mij blij met jou. Mijn eerste echte glimlach de e week betreft jouw kiempjes dank je wel. !!!
Ps je mail komt in mijn spam terecht de laatste tijd vandaar mijn dubbele vragen maar ik kijk er nu iedere dag in lees , en zet het in inkomende map en dan moet het vanzelf weer goed komen

Ruud & Diana 4 april 2021 om 10:18

Hallo Wietske,
De mail wordt in grote getalen automatisch verstuurd, dus het kan inderdaad gebeuren dat de mail in de spambox terecht, dat is afhankelijk van je mailprogramma en de instellingen. Als je op de mail in de spambox met rechts klikt kun je kiezen voor “deze afzender altijd vertrouwen” of “geen spam” of de instellingen openen en het mailadres in de lijst met veilige afzenders toevoegen. Op één van die manieren moet je ervoor kunnen zorgen dat de mail weer gewoon in je postvak binnenkomt.
Ik hoop dat je vervelende week van kort duur was en je nu weer met goede moed vooruit kunt kijken!!
groetjes, Diana

Esther 5 april 2021 om 09:16

Ja, het valt tegen, he? Ik zal duimen voor de plantjes in jullie kas! Erg fijn om over jullie nuchtere aanpak te lezen. Ik sta ook te popelen om dingen in de grond te stoppen en direct te zaaien, maar het is gewoon beter om nog een paar daagjes te wachten. Dat scheelt een hoop extra gedoe.

joris jacobs 6 april 2021 om 09:18

Hi Diana,
supertoffe site; ik lees het elke week met plezier en heb er al ongelooflijk veel nuttige tips uitgehaald !:)
1 vraagje.. wij hebben 2 weken geleden nog blauwe bessenstruiken (blue jay en blue crop) geplant.. dek ik die af of is het te laat of kunnen ze ertegen? Wat heb jij gedaan?

Ruud & Diana 6 april 2021 om 14:33

Hallo Joris,
In principe zijn blauwe bessen volledig winterhard, ze zullen niet schrikken van een beetje vorst en sneeuw. Ik zou ze niet afdekken maar misschien wel zorgen dat de wind (die hier met 36 kilometer per uur waait) er niet voor kan zorgen dat de struiken staan te ‘schudden’ waardoor de allerjongste haarwortels die net beginnen te groeien, kunnen breken. Maar dat hangt af waar je woont, aan de kust is het handig om er wat voor te zetten zodat de wind breekt, als je in Twente of Limburg, etc. woont is dat vast niet nodig.
We hopen maar op snel beter weer, voor ons, voor de tuin en voor de planten!
groetjes, Diana

joris jacobs 6 april 2021 om 14:37

Hi Diana,

super bedankt voor je uitleg.
Ze staan achter een haagje dus voorlopig laat ik ze even doen.
Ik duim met je mee voor snel beter weer !

groetjes

Janet 16 april 2021 om 21:22

Ik kan me voorstellen dat je dag weer helemaal goed is toen je de engelwortel boven de grond ziet komen,zo heb Ik al 3x engelwortel en oesterblad gezaaid ,maar niks nakkes nada bij mij,….en dat zijn dingen die mijn dag nou kunnen verpesten

Ruud & Diana 16 april 2021 om 21:43

Hallo Janet,
Wat jammer!! Ja, als er iets niet kiemt waar ik me heel erg op heb verheugd kan ik daar ook best chagrijnig van worden.
Ik neem aan dat je weet dat zowel oesterblad als engelwortel koudekiemers zijn die een behoorlijk lange periode kou nodig hebben (eerder maanden dan weken) om daarna te kunnen kiemen.
Ik hoop dat de zaden alsnog kiemen (want ik heb zelf al meerdere malen ondervonden dat je nooit te vroeg op moet geven, er kiemen hier soms weken na het niet kiemen alsnog zaden)
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties