Gegratineerde gestoofde witlof in bechamel

Ingredienten

  • 1 kilo witlof
  • 8 sjalotten
  • 70 gram boter
  • 1 deciliter zoet witte dessertwijn (zoals een Moscatel)
  • 50 gram bloem
  • 600 cc volle melk
  • 1 blaadje laurier
  • 2 takjes tijm
  • 2 teentjes knoflook
  • 125 gram chaource of een andere witschimmelkaas
  • zout en peper

Details

(1 beoordelingen)

Bron: Delicious magazine
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 10 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Hoofdgerecht
Soort keuken: Mengelmoes

Ik kreeg de tip voor dit leuke en lekkere recept van tuinbuurvrouw Corrie, zij vond het in het tijdschrift van Delicious. In het recept wordt chaource gebruikt, een witschimmelkaas. Corrie had het vervangen door een lekkere brie en dat heb ik zo ook gedaan (maar chaource is redelijk makkelijk verkrijgbaar in een heel kaasje van 250 gram in de kaaswinkel en in de wat luxere/grotere supermarkt).

We vonden dit heerlijk, erg machtig ook, maar erg lekker :-). Wij aten er een frisse bladsalade bij. Gebruik er vooral een lekkere maar niet al te dure witte dessertwijn voor (in het recept wordt Moscatel genoemd).

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Pel de sjalotten en snijd in ringen. Pel de knoflook en hak ze fijn. Snijd de kontjes van de witlof en snijd in de lengte doormidden.

Stap 2: Stoven

Smelt 20 gram boter op half hoog vuur in een pan. Voeg witlof, sjalotten, witte dessertwijn en een klein scheutje water toe. Breng op smaak met zout en peper. Stoof de witlof en sjalotten in ongeveer 20 minuten gaar, waarbij het vocht vrijwel geheel inkookt.

Stap 3: Voor de bechamel

Smelt 50 gram boter in een steelpan, voeg de bloem toe en roer tot de bloem enkele minuten zachtjes bakt (en enigszins naar koekjes ruikt). Voeg dan laurier, tijm en fijngehakte knoflook toe en roer nog een minuut. Voeg dan de melk toe en roer met een garde tot je een dikke glanzende zacht kokende saus hebt. Maak op smaak met zout en peper. Zet het vuur uit en verwijder tijm, en laurier.

Stap 4: Gratineren

Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Verdeel de gestoofde witlof en sjalotten over een ovenschaal (of over 4 kleine eenpersoons ovenschaaltjes). Schenk de bechamelsaus erover. Verdeel er de witschimmelkaas in stukjes over. Bak ongeveer 5 minuten onder de grill, tot het heet is en goudbruin kleurt.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief