25.000 foto’s

Ik word er chagrijnig van, het is april en we konden bijna een hele week niet naar de tuin. Het sneeuwde, hagelde, regende en waaide hier te vaak en teveel om nou eens gezellig in de tuin te zaaien of te planten. Terwijl wij bij de kachel zaten hadden de planten het, zowel in de tuin als in de kas, ook koud. En als planten het koud hebben gaan ze niet direct dood, maar groeien doen ze ook niet. Een week van stilstand dus, niet erg, maar ook niet erg leuk.

Wat te doen wanneer het geen tuinweer is? Ik beloofde het in mijn vorige blog al; wellicht kan ik eens wat aan de website doen. En jawel, ik heb flink wat pagina’s bij kunnen werken, nieuwe foto’s geplaatst, nog 2 recepten toegevoegd. En eindelijk weer eens wat nieuwe teeltpagina’s geschreven (en dat is altijd het meeste ‘werk’):

En de laatste pagina die ik nu aan het aanpassen ben is de teeltpagina over Knolselderij (voor wie het leest, waar ‘Hier gebleven’ staat ben ik even gestopt, het is nog niet af :-)). Het schrijven van nieuwe pagina’s is veel werk, omdat ik niets wil vergeten, omdat ik het begrijpelijk en vanuit mijn eigen ervaring op wil schrijven, omdat ik een logische indeling aan wil houden, en omdat ik er goede foto’s voor wil gebruiken. En dat laatste wordt steeds lastiger. Want ik heb in de afgelopen 15 tot 20 jaar veel foto’s gemaakt. Heel veel foto’s. Ook heel veel nutteloze of lelijke foto’s, die ik toch niet weg durf te gooien (want wie weet, misschien heb ik ze toch nog eens nodig om iets aan te te tonen, of bij gebrek aan beter). Het zijn nu bij elkaar ruim 25.000 foto’s. Die ik overal en nergens opsla: het zijn er teveel voor de computer, die is vol. En dus heb ik er ook flink wat in een cloud gegooid, en er staan ook nog een aantal foto’s op een externe harde schijf. En ik kom er maar niet aan toe om ze eens uit te zoeken en goed in te delen (met ruim 25.000 foto’s is dat geen werkje van een dag). Bij elke foto die ik nieuw maak en op wil slaan roept de computer roept in rode letters “Ik heb geen plek meer!”, moet ik ze weer ergens anders dumpen. Voor je het weet ben ik dan een kwartier lang op zoek naar de foto van de bloem van munt, waarvan ik zeker weet dat ik heb gemaakt maar niet meer weet waar ze staat (uiteindelijk vond ik de foto op de externe harde schijf maar niet op Mentha bloem maar op Grapefruitmunt bloem). Zucht, om nog chagrijniger van te worden.

Afijn, genoeg, gezeur, maar mocht iemand denken wat ik de komende week aan het doen ben, dan is het het uitzoeken, verplaatsen en opslaan van een enorme berg foto’s en er daar hopelijk ook weer een flink aantal van op de website plaatsen.

Maar vandaag (vrijdag) konden we deze week voor het eerst eindelijk weer eens naar de tuin. En daar is de grote migratie begonnen. Ik zaai, wat ik heb gezaaid moeten worden verspeend en wat ik heb verspeend kan uiteindelijk worden uitgeplant. Niet alles doorloopt die 3 stappen, sommige soorten gaan direct vanuit de zaaitray de grond in (zoals mosterdblad, snijbiet, bietjes, sla, etc.). Soorten die ik wel verspeen en nog een paar weken wat groter laat groeien in 9-centimeter potjes met potgrond zijn vooral koolsoorten (die worden nu zonder bescherming toch ook direct opgevreten door vogels). En eenjarige bloemen, kruiden als peterselie en selderij, en de pieterpeuterige zaailingen van bleekselderij en knolselderij.

Zaailingen van afrikaantjes, lavendel, citroenmelisse, etc.

Morgen gaat het langdurig regenen, daarna komen er nog 3 koude nachten met temperaturen rond het vriespunt. En daarna lijken er dan wat meer lenteachtige temperaturen te komen. Dan kunnen we flink wat verspeende en nieuwe zaailingen uit tray’s uit gaan planten. Ook afgelopen week was het heel koud, en het was best spannend; zouden de mini-zaailingen van tomaten het hebben overleefd (thuis gezaaid, 2 weken geleden op de tuin verspeend)? We hadden het geluk dat het telkens in de middag droog werd en er nog wat zon kwam (waardoor de planten in de kas nog wat op konden warmen voor de koude nacht kwam).

Nee, ze groeien niet hard, maar ze zien er ook zeker niet slecht uit. Ik ben er eigenlijk wel heel tevreden over.

Hetzelfde geldt voor de paprika’s en pepers:

Ook deze zaailingen groeien niet maar hebben ook geen schade van kou/vorst. We denken er heel voorzichtig over na om volgende week al wat zaailingen van deze paprika’s en pepers in de volle grond van de kas uit te planten (al zullen we wel eerst plaats moeten creëren), de tomaten zijn nog veel te klein om uit te kunnen planten, die blijven zeker nog 2 of 3 weken in hun potjes (afhankelijk van de temperatuur en de groei).

Voor de regenachtige dag van morgen heb ik bedacht dat ik lekker in huis kan voorzaaien: meloenen, basilicum, tomatillo, dragonafrikaantjes, komkommers, salvia. Misschien al eens nadenken over pompoenen en courgettes (of misschien beter nog een weekje wachten).

Tot slot nog 1 foto, van het verloop van de broccolini Burbank F1. Eind februari lieten de planten de allereerste voorzichtige knopjes zien, komend weekend kunnen we er voor het eerst een leuke oogst van knippen. En als we dat voorzichtig doen (boven een knop oogsten waaronder we links en rechts al weer nieuwe knopjes zien) kunnen die ‘kleintjes’ weer groeien en kunnen we die over enkele weken oogsten.

Ik zag al een leuk recept voor een salade met sesam en miso, dat gaat het zondag worden :-). En dan ga ik nu nog even de teeltpagina over knolselderij bijwerken……..

Abonneer
Laat het weten als er
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Roy

Hi,
Mooi stukje, zo herkenbaar ook! Ik wacht nog een weekje en dan haal ik de noppenfolie uit de kas. Heb je de tomaten nu al in de kas staan? Is dat niet te koud snachts?

Jeanine van Zundert

Hoi Diana,
Goed om te lezen dat je knolselderijzaad niet in te warme omstandigheid moet laten kiemen. Ik heb het gedaan en het zijn allemaal pierige dunne, slappe steeltjes geworden. Daar komt never nooit een knol aan. Ik ga het nu in een koele kas proberen. Bedankt!

Hetty

Ik begrijp je frustratie. Ik zit met een zolderkamer vol zaailingen die niet naar buiten kunnen omdat ik geen kas heb en het ook nog te koud is. En dan dat verhaal van die foto’s! Ik zie dat ik er 28.000 heb. wat is er nog niet gefotografeerd in mijn tuin vraag ik me af. Maar als straks de temperatuur omhoog gaat zijn alle zorgen vergeten. Ook die van de foto’s!

Jannet

Ieder zijn eigen leed, wij kunnen niet even naar de moestuin. Ligt in Duitsland en wij mochten zonder bewijs negatief coronatest niet de grens over.

Mattie

Dag Diana

Ik ken het, het is nog wat “Start-Stop” in den hof. Heel typisch in april, maar tegelijk is zo een hele dag regen wel een zegen ook, want afgaande op de laatste jaren, was dat vaak de laatste degelijke spat water die de plantjes kregen. De laatste twee voorjaars waren kurk droog.

Ik zag “peterselie” ook in je blog-bericht staan, dus waag ik mijn kans. Alhoewel de vraag misschien beter thuishoort bij “peterselie” zelf. Mijn vraag is immers, waar plant je die nu het best wanneer je rekening houdt met het vruchtwisselingssysteem? Ik weet dat niet iedereen hier zo fan van is, maar ik hou wel van wat structuur, vandaar hou ik het toch (voorlopig 🙂 ) nog even aan ( of vol 🙂 )
Plant je peterselie best in het vak van de kolen, bladgroenten, wortelen, …? Of maakt dit niet zoveel uit? Of zijn er specifiek vakken waar je ze niet mag planten?

Groetjes
Mattie

Mattie

Dankjewel voor je tips Diana!

Groetjes
Mattie

Maaike

Dag Diana, even een groet van mijn kant; sinds een week ontvang ik ook jullie blog en wat geniet ik ervan! En wat een fijne kennis deel je met ons, oprecht bedankt!!

Ingeborg

Dag Diana,
Ik heb een vraag over zaailingen die nu, doordat ze te lang binnen moeten blijven, van die lange dunne sprieten zijn geworden. Het zijn bietenzaadjes die ondertussen te lang zijn geworden.
Kunnen deze lange dunne sprieten nog wel geplant worden of kan ik beter volgende week buiten opnieuw zaaien?

Rudy Roels

Ik probeer de mooiste foto’ s op instagram te plaatsen, daar staan ze mooi op volgorde van de seizoenen en vindt je makkelijk iets terug maar 25000 foto’s dat is veel!
Het voordeel van later te moeten starten in de moestuin zal hopelijk zijn dat er minder verdwijnt door een late koude nacht of door slakken die de vroegste plantjes graag lusten die eigenlijk soms iets te vroeg uitgeplant zijn….

Loesje

Wat herkenbaar!! Vooral de: waar ga ik alle potjes en plannen laten… en mijn extra dilemma’s: het kiezen tussen bloemen en groente! In heb een kleine achtertuin welke ik als moestuin gebruikte, maar daar blijken, heel wonderlijk, steeds meer bloemen in te komen… dus ze staan er nu samen… het ruimte probleem in de voortuin was makkelijker op te lossen: ik mag mijn bloemen ook bij de buren planten… maar ook nu: mijn bloemen en planten hart is te groot voor de tuinen!!! Ook TE VOL. misschien moet ik de andere buren ook maar even vragen of ik wat tegels weg mag halen (en een vensterbank over hebben ;))

Ted Hoeks

Hallo Diana,
Mijn vrouw kwam op een goed idee zaai het is in deze doosjes , ik heb dat gedaan, mijn tomaten en paprika gezaaid in doorzichtige plastic eieren doosjes en in het raamkozijn gezet, als de lengte van de plantjes goed is zet ik het doosje open, dit gaat super goed, als het 2e blaadje er is zet ik ze in een groter potje. Alleen de grotere zaden zoals Goergette daar is de inhoud te klein voor.
Groeten Ted

Robert

Beste Diane
Ik ben kwaad op mezelf. In de serre heb ik spinazie gezaaid, maar die staan zo dik als het haar op een hond, zodat ik alleen kleine blaadjes oogst. Ook de wortels die ik zaaide staan veel te dik gezaaid.
Ben een beetje onhandig en heb weinig geduld. (wat een zelfkennis)
Bij Vreeken’s zaden zag ik een zaairollertje die mij wellicht soelaas kan brengen, maar op internet vond ik een negatieve reactie hierop. Voor wortelen bestaan er zaailinten (erg beperkt) maar niet voor spinazie, sla, rode biet, …
Heb jij ervaring met zaaien op de juiste afstand ?
Vriendelijke groet

Robert

Oefening baart kunst.
Ik ga je raad opvolgen.
Dank voor je reactie.
Tot de volgende.
Robert

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties