Eindelijk
We hebben nog een week lang met argusogen naar de weersvoorspellingen gekeken. En in/na het weekend lijkt het toch echt eindelijk iets warmer te worden. En dus gaan we aan de slag. Niet dat we afgelopen week niks hebben gedaan, maar dat waren toch meer karweitjes als opruimen, onkruid wieden, verspenen, de rozen voor de eerste keer voeding geven, zaaien, etc.
Nu de nachttemperatuur een paar graden stijgt gaan we veel meer uitplanten in de tuin (niet dat bijvoorbeeld bietjes niet tegen wat kou kunnen maar ze groeiden door de kou in de kas toch ook niet echt, en dan maar een weekje later). We gaan komend weekend de matig winterharde planten in pot, die nog steeds in de kas staan (zoals wat salvia’s, citroenverbena, echeveria, etc.) buiten zetten en opkalefateren (onkruid weghalen, wat verse potgrond toevoegen, de pot schoonmaken, voeding geven, op de goede (buiten)plaats zetten en dan licht opgewarmd water geven). We zetten nu elke middag voor we naar huis gaan alle gieters die we hebben vol met water in de kas, dat kan dan de volgende dag opwarmen door de zon, en dat water gebruiken we om de zaailingen van tomaten, dahlia’s, paprika’s en andere warmteminnende soorten water te geven (want het water in de regenton is nog zo koud dat mijn vingers er van tintelen – laat staan de worteltjes van zaailingen).
En eindelijk; de kassen gaan leeg!! Schrik niet:
Ja, het is nogal een rommeltje. En zo lang ik nog steeds aan het zaaien en verspenen ben blijft dat nog even zo. Want uiteindelijk gaat dat altijd sneller dan het uitplanten. De pepers en paprika’s die je links ziet zou ik uit kunnen planten, maar juist die moeten in de kas en daar is overduidelijk nog geen plek. Aan de rechterkant staan verspeende zaailingen van knolselderij, eenjarige bloemen, nog wat jonge kool en kruiden. En die moeten eerst nog wat groeien.
Ik vrees dat de andere 2 kassen er ook zo uitzien. Maar ik beloof volgend weekend een nieuwe foto van de kas te maken, en dan hoop ik dat het er al iets meer gestructureerd uitziet. In één ding ben ik wel heel secuur (trouwens ook wel in het verspenen hoor): labelen. Het ziet er wat rommelig uit maar het staat op volgorde en is goed gelabeld, want anders heb ik straks geen flauw idee meer wat welk tomatenras, slaras, amaranthus, bleekselderij of knolselderij, etc. is. Ruud weet ook dat dit mijn domein is, ik weet wat waar staat en Ruud komt er alleen om potjes of plugjes met zaailingen te halen met de opdracht waar het uitgeplant mag worden.
Ruud heeft sowieso zijn eigen karweitjes. Zoals het ‘omheinen’ van de kruisbes. De struik is ondertussen 4 jaar oud en we hebben er slechts 1 keer een klein handje vol kruisbessen van kunnen oogsten. Niet omdat de struik zo slecht geeft maar omdat de eenden ons elk jaar net voor zijn met oogsten, soms zien we ze nog net weg waggelen als we op de tuin komen en vinden dan alleen nog wat onrijpe gevallen bessen op de grond. Nee, dit jaar wil Ruud eindelijk zelf rijpe kruisbessen kunnen oogsten. En dus heeft hij een gaasrek met stokken rondom de plant bevestigd. Het is er nog vrij vroeg voor want ze bloeit nu pas net heel kleine bloempjes. “Maar het kan maar alvast gebeurd zijn”, zegt Ruud, en daar heeft hij zeker gelijk in.
Nog 2 weken en het is mei. Daarom zaaide ik gisteren basilicum, en een meloenkomkommer (die wat bekender is onder de naam Carosello). Misschien moet ik daar dit jaar ook eens een eigen teeltpagina over schrijven. Het is alweer een aantal jaar geleden dat ik deze leuke groente (of is het toch fruit?) teelde. Ik vond er nog wel een oude foto van:
Dit jaar ga ik voor de Carosello Bianco Leccese. Alle rasnamen die ik tegenkom zijn altijd in het Italiaans, ze zal daar dus vast het meest worden geteeld/gegeten. Het is een slingerplant (net als een komkommer en een meloen), heeft als warmbloedige Italiaanse veel warmte nodig (dus komt ze hier volgende maand aan een klimrek in de kas). De smaak van de vruchten is wat de naam al belooft: knapperig als komkommer, sappig als meloen, en de smaak is die van komkommer maar dan met een vleugje meloenzoet. Ik verheug me er nu al op :-). Voor wie er zaden van zoekt: als je googelt op ‘carosello zaden’ vind je wel wat links.
Terug naar de tuin; ergens in de volgende twee weken hopen we te kunnen gaan beginnen in de eerste kas: we harken de paardenmest met stro die we in oktober in een laag over de grond hebben uitgespreid nu naar een kant van de kas. En dan kunnen we gaan uitmeten, stokken uitzoeken voor de tomaten, paprika’s, aubergines, etc. en alvast plaatsen. Vervolgens kunnen we gaan uitplanten wanneer de zaailingen er groot genoeg voor zijn. Ik heb het plan om tussen de rijen tomaten, paprika’s, aubergines, etc. repen karton te leggen. En daarop leggen we de mest met stro weer terug. Ik hoop (maar het is dus maar een eerstejaars probeersel) dat het onkruid wordt tegengehouden, en dat de grond minder snel verdampt en dus langer vochtig blijft. Maar vooral wil ik water op de mest dat op het karton ligt geven (zodat de voedingsstoffen die in de mest zitten langzaam beschikbaar komen voor de planten die langs het karton staan. Hoe het bevalt en afloopt zal ik later zeker nog eens laten weten en laten zien. Vooralsnog werkt het voor de bloemkolen prima (eind augustus gezaaid, in september in de kas uitgeplant en volgende week oogstbaar):
Ook buiten is er genoeg te zien, te doen en te beleven; de appels en peer staan in knop en gaan binnenkort bloeien. De Franse dragon heeft de winter buiten in pot overleeft en loopt weer vol uit (zie foto bovenaan dit blog). Hetzelfde geldt voor tijm en rozemarijn. En ook de knoflook groeit ondertussen weer:
Ik heb ze een paar weken geleden wat samengestelde organische moestuinvoeding gegeven en daar zijn ze zichtbaar blij mee. De kapucijners, peultjes en doperwten groeien goed onder het vliesdoek, dat mag er volgende week vanaf (want dan hebben de duiven er geen interesse meer in). De rabarber komt weer boven de grond, de frambozen lopen uit, en er zit een koolmeesjesechtpaar in het nestkastje. Alles in de tuin schreeuwt ‘Lente’, en nu de temperatuur wat oploopt kunnen wij daar eindelijk ook aan toe gaan geven. Ik zou bijna ‘Hoera!!’ roepen :-)).
Tot slot: ik heb afgelopen week nog een uitgebreide pagina geschreven over eenjarige bloemen (met, vind ik zelf, heerlijke foto’s waar ik bij het uitzoeken zelf gelijk een zonnig gevoel aan overhield :-)): Eenjarige bloemen in de moestuin. Ik heb nog geen tijd gehad om de tekst nog een keer terug te lezen en de typfouten eruit te halen, dat komt hopelijk ergens volgende week, dit weekend te druk in de tuin en te lekker weer voor de computer en website. De laatste foto is die van de eerste oogst van de broccolini. De roosjes zijn wat minder wit dan de beschrijving beloofde, en soms ook wat meer paars (wellicht van de kou). Maar ik vind het zo eigenlijk ook heel mooi (en ze smaakte er niet minder om, 3 minuten geblancheerd en daarna in een salade verwerkt).
Hey Diana
Voor het eerst zaaide ik tomaten. 13 soorten !
En, ze doen het goed. Staan in de veranda en zijn al zo’n 15 cm hoog.
Momenteel staan ze in potjes van 9 bij 9 cm.
Mag ik ze daarin laten staan totdat ik ze uitplant in de serre ?
Grotere potjes heb ik momenteel niet en grotere potten nemen ook meer plaats in.
Geef ik al wat voeding ?
Wat denk jij ?
Hartelijke groet
Hallo Robert,
Ja hoor, tomatenzaailingen mogen (tenzij ze heel vroeg zijn gezaaid en in pot worden gehouden) gewoon in hun 9-centimeterpotjes blijven staan. Er zit voor 6 weken voeding in potgrond, en meestal worden tomatenplanten voor het eind van die tijd uitgeplant dus hoef je geen voeding te geven (bijvoorbeeld paprika’s worden vaak nog eerder gezaaid en staan dus langer in dezelfde potgrond en moeten vaak wel wat voeding krijgen). Je kunt ook makkelijk herkennen wanneer de voeding in de potgrond op is want dan stopt de groei en zie je het blad langzaam van groen naar geel verkleuren (bij de eerste tekenen daarvan moet je dus voeding geven maar dat is hier bij de tomatenzaailingen eigenlijk zelden of nooit nodig).
groetjes en veel plezier met al je tomatenrassen!!
Diana
Hi Diana,
Ook ik had jouw paprika zaadjes gezaaid (volgens de zaaiagenda) en met drie tegelijk in potjes van 6 x 6 cm gezet toen ze ontkiemd waren en al wat blaadjes hadden. Ze zijn echter nog lang niet zo groot als die van jou! Hebben wel binnen gestaan, maar zijn nu misschien 4 cm. hoog ofzo… terwijl ze in potgrond met brekerzand staan. Geen idee hoe het komt? te weinig licht, te weinig warmte? Of is dit nog steeds in orde? De tomaten schieten nu wel de hoogte in! Dank voor je inpirerende berichten en website!
Hallo Agneta,
6 centimeter-potjes zijn wel echt heel klein, zeker voor 3 zaailingen in 1 potje. Ik gebruik altijd 9 centimeter-potjes en dat gaat altijd goed. Het kan zeker nog goed komen hoor, maar ik zou de plantjes nu wel verpotten naar een grotere maat, misschien 11 centimeterpotjes als je die hebt? Dan krijgen de wortels gelijk weer wat meer ruimte om te groeien en door de nieuwe potgrond die je dan toe moet voegen krijgen de zaailingen ook gelijk weer voldoende voeding. Ik denk dat je zaailingen er binnen een week al wat van kunnen opknappen en weer gaan groeien (mits ze uiteraard ook lekker warm en zonnig staan).
groetjes,
Diana
Afgelopen nacht was het bij mij in de kas 1,4 graden, behoorlijk fris dus. Bij mij ook gieters met water en planten dicht op elkaar, sommige die overdag even lekker buiten mogen staan, voor de nacht in de kas zelfs in kratjes 3 hoog. Het is goed gegaan afgelopen nacht, hopelijk komende nacht ook.
Hallo Diana, allereerst mijn complimenten voor je prachtige en zeer informatieve website en nieuwsbrief! Wat zijn je peper- en paprikazaailingen al groot… dat brengt mij op mijn vraag: als ik nu, 17 april, nog pepers, paprika’s, tomaten, komkommers en meloen zaai om straks in de kas uit te planten, heeft dat dan nog zin? Of ben ik te laat? Alvast bedankt voor je reactie!
Hallo Dinant,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Voor pepers en paprika’s is het nu wel erg aan het worden om nog te zaaien, ik zou dat nu alleen nog doen met extra vroege rassen (omdat je een kas hebt heb je wat speling voor rijping in de nazomer/herfst, en je kunt ze natuurlijk ook groen/onrijp oogsten/eten. Zo warm mogelijk zaaien, in huis bij het liefst ruim 22 graden.
Tomaten kun je nu zeker nog wel zaaien, ik zou het zelf dan wel dit weekend doen, dan kun je ze half mei al uitplanten.
Komkommers en meloenen kun je nu nog prima zaaien, ik heb zelf 2 weken geleden komkommers gezaaid maar de meloenen ga ik morgen zaaien.
Kijk vooral ook nog even in het menu, onder Groenten en dan Vruchtgewassen, daaronder vind je van tomaten, komkommers, paprika’s en de andere soorten die je noemt een eigen teeltpagina, met tips over hoe en wanneer zaaien, uitplanten, voeding, verzorging, etc.
Veel plezier met zaaien!
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Wat heerlijk om weer zo´n mooi informatief stukje van je te lezen, met de mooie bijpassende foto´s. Hiervoor hartelijk dank. Ook hier staat de vensterbank weer vol, en mijn kleine muurkasje in de achtertuin puilt uit. Daarnaast staan er boven op een slaapkamer de eerste slaboontjes al voor gezaaid om straks in de achtertuin in een verhoogde bak (met Kap) uit te planten, dit is mijn probeersel en ik hoop dat het werkt. Mijn achtertuin ligt op het zuiden dus mijn verwachtingen zijn dat het wel moet lukken.
Diana en Ruud een heel fijn tuinweekend gewenst samen , Groetjes Margriet.
Dag Diana,
Geweldige blog. Ik steek er veel van op. Ik heb knoflook staan die overwinterd heeft en er goed bij staat. Je had het over samengestelde organische moestuinvoeding bij je knoflook. Wat is dat precies?
Dank voor je reactie.
Gr. Gerry
Hallo Gerry,
Dankjewel voor je compliment!
Ik weet niet of en welke voeding je normaal gesproken in je moestuin geeft, er is natuurlijk heel veel keus, en het hang af van wat je zelf wilt (sommige mensen gebruiken kunstmest, anderen gebruiken een organische en/of biologische meststof en weer anderen maken zelf een meststof op basis van plantengier. Ik heb nu voor de knofloken een klein beetje groene Culterra gebruikt, dat is een organische meststof met een NPK van 10-4-6 (en dat betekent dan 10% N = stikstof, 4% P = fosfor en 6% K = kali). Wat die 3 stoffen in een meststof doen (+ nog andere) kun je op deze pagina lezen: Bemesting
Ik ga zelf dit jaar eens wat meer gier van planten maken (maar aangezien ik die nu nog niet kan plukken/maken gebruikte ik nu dus deze samengestelde (want bevat zowel stikstof, fosfor en kali) meststof. Bijvoorbeeld Kali is een enkelvoudige meststof en dat wil ik later in het voorjaar geven in de vorm van een gier van smeerwortel (als ik voldoende kan vinden).
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Altijd tof om je tekst snel te lezen tussen de soep en patatten 🙂 Hier heeft het weer ook bizarre dingen gedaan en we hebben nog steeds nacht temperaturen rond het vriespunt. Alle aubergines, pepers, paprika’s en tomaten stonden reeds in de koude kast en kleine plastiek mini serres omdat ik binnen geen plaats meer had en was het eerlijk gezegd aardig beu. Alles moest buiten. Dan komt ineens de koude. Ik zag het niet meer zitten om alles opnieuw naar binnen te sleuren. Heb doeken gelegd over de kleine serres. Resultaat: alles is netjes blijven leven, behalve de zoete aardappelen. Plantjes zijn toch wel sterk, maar niet de zoete aardappelen. Ook de dahlia’s hebben het begeven. Toch raar soms.
Nog een tip ivm de carosello’s. Deze meloen komkommers zijn typisch uit de streek Puglia in Italië. Ik bestel ze daarom op een Italiaanse site die ik onlangs heb doorgegeven (eurosementi). Ze hebben daar zoveel soorten en gezien ik daar een boon voor heb, heb ik me dit jaar niet kunnen inhouden en alle variëteiten besteld. Ook heel lekker om op te leggen. Ik kijk er nu reeds naar uit. Groetjes en nu snel verder werken
Carine
Hallo Carine,
Dank voor de tip!! Ik kocht de Carosello Bianca Leccese bij Deaflora in Duitsland. Maar nu ik in Engeland geen zaden meer kan bestellen ga ik zeker komende herfst verder in Europa speuren naar goede zaadhandels met leuke soorten, en zeker ook eens in Italië bestellen!
Ik ga vandaag de laatste paprika’s, pepers, etc. naar de tuin/kas brengen, en dan zijn komende week de zoete aardappelstekken aan de beurt, als allerlaatste omdat ik inderdaad ook het idee heb dat die heel slecht tegen temperaturen rond het vriespunt kunnen (ik heb het een jaar of 3 geleden eens geprobeerd en toen werden blaadjes en topjes zwart). Gelukkig gaat het hier met de gezaaide Dahlia’s nog goed, en de temperatuur gaat eindelijk deze week zowel overdag als ‘s nachts oplopen.
Veel succes met alles wat er nog moet worden gezaaid, geplant, etc.!
Diana
Hoi mevr. Diana,met heel veel plezier geniet ik van jou deskundige uitleg en vakmanschap, jammer dat ik eea.niet in praktijk kan brengen ivm Corona zijn wij nu in Nederland en kan ik niet op vakantie stek Tenerife tuinieren.Had alles klaar gezet, maar hopelijk kunnen straks???? Weer gaan genieten met gebruik van jou kennis. Succes met alles wat je onderneemt. Groetend Jo
Na de behoorlijke lofzang over de Nieuw Zeeland se spinazie heb ik een zakje zaad gekocht,, acht brokjes in wat water een nacht laten weken, en daarna verstopt in wat potgrond.
Het commentaar van een mede tuinder aan wie ik trots vertelde waar ik mee bezig was…..
dat zal je tegen vallen .. al die blaadjes apart verzamelen – en de halve meter hoge planten
( in mijn gedachtes ) was ruim overdreven .. zij hij !! Ja ja van de collega s kun je zo blij worden. Ik hoop van de zomer – hem op zijn nummer te kunnen zetten! Veel plezier allen!!!
Hallo Gerard,
Ik hoop ook dat je hem komende zomer kunt overtuigen van het tegendeel! Ach ja, kleine blaadjes, ze zijn gemiddeld zo’n 5 centimeter groot, kleiner dan spinazie, groter dan veldsla :-). En zoals voor elke groente geldt: er zijn mensen die er van houden en mensen die het niks vinden. Ik ben benieuwd wat jij er van vindt en hoop dat je het komende zomer nog eens wilt laten weten!
groetjes,
Diana
Wordt helemaal hebberig van je komkommer-meloen. Hele zoektocht op internet moeten doen om iets te vinden wat ze kan versturen naar NL. Ben benieuwd!
Hallo Marloes,
Leuk!! Ik dacht dat de zaden wat beter beschikbaar zouden zijn (ik googelde, terwijl ik het blog schreef, even snel en zag haar bijvoorbeeld bij 123-zaden maar keek nu nog even en zag dat ze daar niet meer voorradig is. Goed dat je er toch nog zaden van hebt kunnen bemachtigen, ik ben benieuwd wat je komende zomer van haar vindt! Ik heb de zaden 5 dagen geleden in een zonnig raamkozijn gezaaid en ik zag zojuist het eerste kiempje.
groetjes en veel plezier met zaaien!
Diana
Hallo Diana,
Ik volg al een tijdje je blog en snuister graag door de vele tips die je geeft op je site (al heel veel van geleerd!). Nu heb ik zelf een vraag: gisteren heb ik mijn aubergines en paprika’s voor de eerste maal buiten in de serre gezet. Omdat het de eerste nacht was (nog niet afgehard) verwarm ik nog extra bij dat het niet onder de 16 graden gaat, maar deze morgen zag ik dat de extra verwarming het had begeven. Het is zo’n 3 à 4 graden geweest deze nacht in de serre. Kan dat ervoor zorgen dat de plantjes kapot gaan? Voorlopig zien ze er wel nog mooi groen uit, geen bladverlies of dergelijke… Ik heb dit vroeger namelijk eens meegemaakt met tomaten en aubergines dat ze al hun blad verloren of bruine bladeren kregen en ik denk dat dit toen door een nacht serieuze kou kwam. Bedankt voor je reactie.
Hallo Nico,
Als zaailingendoor de vorst zijn getroffen zie je dat direct; de plantjes gaan dan slap hangen (en dan kun je alleen nog maar hopen dat ze ergens in de loop van de dag weer overeind komen en herstellen). Aangezien je niet aangeeft dat ze slap hingen heb ik goede hoop voor je zaailingen. Zelf heb ik de aubergines, paprika’s en pepers al 2 weken in de onverwarmde koude kas staan: niet ideaal maar thuis houden was helaas geen optie meer (te groot en ruimtegebrek). Mijn ervaring is dat ze wel temperaturen rond het vriespunt kunnen verdragen, maar dat hangt natuurlijk ook heel erg af van de conditie en leeftijd van de zaailingen, hoe warm ze zijn opgekweekt, vocht, etc. En ideaal is het nooit. Mocht je volgend jaar hetzelfde willen doen: het is prima om de temperatuur dan op minimaal 8 graden te houden, 16 graden is heerlijk voor ze maar niet perse nodig.
Nogmaals, ik denk dat je zaailingen het zeker wel overleven maar ik hoop dat je dat hier nog eens wilt laten weten!
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Mijn paprikaplanten heb ik al in december voorgezaaid en hebben in het begin onder een Uv lamp gestaan. Nu zijn ze behoorlijk groot, staan in 16cm potten, vol bloemen en zelfs al beginsels van paprika’s. Het liefst zou ik ze zo snel mogelijk in de kas zetten, maar durf nog niet zo goed. Ze staan nu in de vensterbank in de woonkamer. Heb het idee dat sommige nu ook snel uitgeplant moeten worden , want een paar onderste blaadjes van sommige planten worden wat gelig. Is het nog te koud voor mijn planten ( onverwarmde kas)?
Hallo Edda,
Ik herken het: te vroeg zaaien :-). Ik ben blij dat ik in ieder geval nog tot eind januari heb gewacht want anders had ik alle zaailingen helemaal niet kwijt gekund. Hier staan de zaailingen in de koude kas, maar ik woon 18 kilometer van zee, minder koud dan in bijvoorbeeld het oosten van het land. En er worden wel 2 vrij koude weken voorspeld, met de eerste week nog nachttemperaturen rond het vriespunt. Het is en blijft een gok, het gaat hier goed maar de planten zijn wel van een koele zonnige kamer naar de kas verhuisd in een week dat het aardig weer was. Nu van een warme huiskamer naar een kas waar het in de nacht maar net boven 0 graden is zorgt voor nog net iets meer risico. Misschien kun je een tentje van vliesdoek in de kas bouwen zodat de warmte daaronder blijft hangen en het in de nacht iets minder koud blijft. Verder vrees ik dat ik je niet kan helpen, het is een risico/beslissing die iedereen zelf moet afwegen/maken.
Veel sterkte en succes daarmee!!
Diana