Eindelijk

We hebben nog een week lang met argusogen naar de weersvoorspellingen gekeken. En in/na het weekend lijkt het toch echt eindelijk iets warmer te worden. En dus gaan we aan de slag. Niet dat we afgelopen week niks hebben gedaan, maar dat waren toch meer karweitjes als opruimen, onkruid wieden, verspenen, de rozen voor de eerste keer voeding geven, zaaien, etc.

Nu de nachttemperatuur een paar graden stijgt gaan we veel meer uitplanten in de tuin (niet dat bijvoorbeeld bietjes niet tegen wat kou kunnen maar ze groeiden door de kou in de kas toch ook niet echt, en dan maar een weekje later). We gaan komend weekend de matig winterharde planten in pot, die nog steeds in de kas staan (zoals wat salvia’s, citroenverbena, echeveria, etc.) buiten zetten en opkalefateren (onkruid weghalen, wat verse potgrond toevoegen, de pot schoonmaken, voeding geven, op de goede (buiten)plaats zetten en dan licht opgewarmd water geven). We zetten nu elke middag voor we naar huis gaan alle gieters die we hebben vol met water in de kas, dat kan dan de volgende dag opwarmen door de zon, en dat water gebruiken we om de zaailingen van tomaten, dahlia’s, paprika’s en andere warmteminnende soorten water te geven (want het water in de regenton is nog zo koud dat mijn vingers er van tintelen – laat staan de worteltjes van zaailingen).

En eindelijk; de kassen gaan leeg!! Schrik niet:

Ja, het is nogal een rommeltje. En zo lang ik nog steeds aan het zaaien en verspenen ben blijft dat nog even zo. Want uiteindelijk gaat dat altijd sneller dan het uitplanten. De pepers en paprika’s die je links ziet zou ik uit kunnen planten, maar juist die moeten in de kas en daar is overduidelijk nog geen plek. Aan de rechterkant staan verspeende zaailingen van knolselderij, eenjarige bloemen, nog wat jonge kool en kruiden. En die moeten eerst nog wat groeien.

Ik vrees dat de andere 2 kassen er ook zo uitzien. Maar ik beloof volgend weekend een nieuwe foto van de kas te maken, en dan hoop ik dat het er al iets meer gestructureerd uitziet. In één ding ben ik wel heel secuur (trouwens ook wel in het verspenen hoor): labelen. Het ziet er wat rommelig uit maar het staat op volgorde en is goed gelabeld, want anders heb ik straks geen flauw idee meer wat welk tomatenras, slaras, amaranthus, bleekselderij of knolselderij, etc. is. Ruud weet ook dat dit mijn domein is, ik weet wat waar staat en Ruud komt er alleen om potjes of plugjes met zaailingen te halen met de opdracht waar het uitgeplant mag worden.

Ruud heeft sowieso zijn eigen karweitjes. Zoals het ‘omheinen’ van de kruisbes. De struik is ondertussen 4 jaar oud en we hebben er slechts 1 keer een klein handje vol kruisbessen van kunnen oogsten. Niet omdat de struik zo slecht geeft maar omdat de eenden ons elk jaar net voor zijn met oogsten, soms zien we ze nog net weg waggelen als we op de tuin komen en vinden dan alleen nog wat onrijpe gevallen bessen op de grond. Nee, dit jaar wil Ruud eindelijk zelf rijpe kruisbessen kunnen oogsten. En dus heeft hij een gaasrek met stokken rondom de plant bevestigd. Het is er nog vrij vroeg voor want ze bloeit nu pas net heel kleine bloempjes. “Maar het kan maar alvast gebeurd zijn”, zegt Ruud, en daar heeft hij zeker gelijk in.

De bloempjes in de kruisbes, het zilverkleurige schijnsel erachter is het gaasrek

Nog 2 weken en het is mei. Daarom zaaide ik gisteren basilicum, en een meloenkomkommer (die wat bekender is onder de naam Carosello). Misschien moet ik daar dit jaar ook eens een eigen teeltpagina over schrijven. Het is alweer een aantal jaar geleden dat ik deze leuke groente (of is het toch fruit?) teelde. Ik vond er nog wel een oude foto van:

Meloenkomkommer Carosello Mezzo Lungo di Polignano

Dit jaar ga ik voor de Carosello Bianco Leccese. Alle rasnamen die ik tegenkom zijn altijd in het Italiaans, ze zal daar dus vast het meest worden geteeld/gegeten. Het is een slingerplant (net als een komkommer en een meloen), heeft als warmbloedige Italiaanse veel warmte nodig (dus komt ze hier volgende maand aan een klimrek in de kas). De smaak van de vruchten is wat de naam al belooft: knapperig als komkommer, sappig als meloen, en de smaak is die van komkommer maar dan met een vleugje meloenzoet. Ik verheug me er nu al op :-). Voor wie er zaden van zoekt: als je googelt op ‘carosello zaden’ vind je wel wat links.

Terug naar de tuin; ergens in de volgende twee weken hopen we te kunnen gaan beginnen in de eerste kas: we harken de paardenmest met stro die we in oktober in een laag over de grond hebben uitgespreid nu naar een kant van de kas. En dan kunnen we gaan uitmeten, stokken uitzoeken voor de tomaten, paprika’s, aubergines, etc. en alvast plaatsen. Vervolgens kunnen we gaan uitplanten wanneer de zaailingen er groot genoeg voor zijn. Ik heb het plan om tussen de rijen tomaten, paprika’s, aubergines, etc. repen karton te leggen. En daarop leggen we de mest met stro weer terug. Ik hoop (maar het is dus maar een eerstejaars probeersel) dat het onkruid wordt tegengehouden, en dat de grond minder snel verdampt en dus langer vochtig blijft. Maar vooral wil ik water op de mest dat op het karton ligt geven (zodat de voedingsstoffen die in de mest zitten langzaam beschikbaar komen voor de planten die langs het karton staan. Hoe het bevalt en afloopt zal ik later zeker nog eens laten weten en laten zien. Vooralsnog werkt het voor de bloemkolen prima (eind augustus gezaaid, in september in de kas uitgeplant en volgende week oogstbaar):

Ook buiten is er genoeg te zien, te doen en te beleven; de appels en peer staan in knop en gaan binnenkort bloeien. De Franse dragon heeft de winter buiten in pot overleeft en loopt weer vol uit (zie foto bovenaan dit blog). Hetzelfde geldt voor tijm en rozemarijn. En ook de knoflook groeit ondertussen weer:

Ik heb ze een paar weken geleden wat samengestelde organische moestuinvoeding gegeven en daar zijn ze zichtbaar blij mee. De kapucijners, peultjes en doperwten groeien goed onder het vliesdoek, dat mag er volgende week vanaf (want dan hebben de duiven er geen interesse meer in). De rabarber komt weer boven de grond, de frambozen lopen uit, en er zit een koolmeesjesechtpaar in het nestkastje. Alles in de tuin schreeuwt ‘Lente’, en nu de temperatuur wat oploopt kunnen wij daar eindelijk ook aan toe gaan geven. Ik zou bijna ‘Hoera!!’ roepen :-)).

Tot slot: ik heb afgelopen week nog een uitgebreide pagina geschreven over eenjarige bloemen (met, vind ik zelf, heerlijke foto’s waar ik bij het uitzoeken zelf gelijk een zonnig gevoel aan overhield :-)): Eenjarige bloemen in de moestuin. Ik heb nog geen tijd gehad om de tekst nog een keer terug te lezen en de typfouten eruit te halen, dat komt hopelijk ergens volgende week, dit weekend te druk in de tuin en te lekker weer voor de computer en website. De laatste foto is die van de eerste oogst van de broccolini. De roosjes zijn wat minder wit dan de beschrijving beloofde, en soms ook wat meer paars (wellicht van de kou). Maar ik vind het zo eigenlijk ook heel mooi (en ze smaakte er niet minder om, 3 minuten geblancheerd en daarna in een salade verwerkt).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Robert

Hey Diana
Voor het eerst zaaide ik tomaten. 13 soorten !
En, ze doen het goed. Staan in de veranda en zijn al zo’n 15 cm hoog.
Momenteel staan ze in potjes van 9 bij 9 cm.
Mag ik ze daarin laten staan totdat ik ze uitplant in de serre ?
Grotere potjes heb ik momenteel niet en grotere potten nemen ook meer plaats in.
Geef ik al wat voeding ?
Wat denk jij ?
Hartelijke groet

Agneta

Hi Diana,
Ook ik had jouw paprika zaadjes gezaaid (volgens de zaaiagenda) en met drie tegelijk in potjes van 6 x 6 cm gezet toen ze ontkiemd waren en al wat blaadjes hadden. Ze zijn echter nog lang niet zo groot als die van jou! Hebben wel binnen gestaan, maar zijn nu misschien 4 cm. hoog ofzo… terwijl ze in potgrond met brekerzand staan. Geen idee hoe het komt? te weinig licht, te weinig warmte? Of is dit nog steeds in orde? De tomaten schieten nu wel de hoogte in! Dank voor je inpirerende berichten en website!

Thérèse Zwaard

Afgelopen nacht was het bij mij in de kas 1,4 graden, behoorlijk fris dus. Bij mij ook gieters met water en planten dicht op elkaar, sommige die overdag even lekker buiten mogen staan, voor de nacht in de kas zelfs in kratjes 3 hoog. Het is goed gegaan afgelopen nacht, hopelijk komende nacht ook.

Dinant

Hallo Diana, allereerst mijn complimenten voor je prachtige en zeer informatieve website en nieuwsbrief! Wat zijn je peper- en paprikazaailingen al groot… dat brengt mij op mijn vraag: als ik nu, 17 april, nog pepers, paprika’s, tomaten, komkommers en meloen zaai om straks in de kas uit te planten, heeft dat dan nog zin? Of ben ik te laat? Alvast bedankt voor je reactie!

Margriet M

Hallo Diana,
Wat heerlijk om weer zo´n mooi informatief stukje van je te lezen, met de mooie bijpassende foto´s. Hiervoor hartelijk dank. Ook hier staat de vensterbank weer vol, en mijn kleine muurkasje in de achtertuin puilt uit. Daarnaast staan er boven op een slaapkamer de eerste slaboontjes al voor gezaaid om straks in de achtertuin in een verhoogde bak (met Kap) uit te planten, dit is mijn probeersel en ik hoop dat het werkt. Mijn achtertuin ligt op het zuiden dus mijn verwachtingen zijn dat het wel moet lukken.
Diana en Ruud een heel fijn tuinweekend gewenst samen , Groetjes Margriet.

Gerry Dorrestein

Dag Diana,
Geweldige blog. Ik steek er veel van op. Ik heb knoflook staan die overwinterd heeft en er goed bij staat. Je had het over samengestelde organische moestuinvoeding bij je knoflook. Wat is dat precies?
Dank voor je reactie.
Gr. Gerry

Carine p

Dag Diana,
Altijd tof om je tekst snel te lezen tussen de soep en patatten 🙂 Hier heeft het weer ook bizarre dingen gedaan en we hebben nog steeds nacht temperaturen rond het vriespunt. Alle aubergines, pepers, paprika’s en tomaten stonden reeds in de koude kast en kleine plastiek mini serres omdat ik binnen geen plaats meer had en was het eerlijk gezegd aardig beu. Alles moest buiten. Dan komt ineens de koude. Ik zag het niet meer zitten om alles opnieuw naar binnen te sleuren. Heb doeken gelegd over de kleine serres. Resultaat: alles is netjes blijven leven, behalve de zoete aardappelen. Plantjes zijn toch wel sterk, maar niet de zoete aardappelen. Ook de dahlia’s hebben het begeven. Toch raar soms.
Nog een tip ivm de carosello’s. Deze meloen komkommers zijn typisch uit de streek Puglia in Italië. Ik bestel ze daarom op een Italiaanse site die ik onlangs heb doorgegeven (eurosementi). Ze hebben daar zoveel soorten en gezien ik daar een boon voor heb, heb ik me dit jaar niet kunnen inhouden en alle variëteiten besteld. Ook heel lekker om op te leggen. Ik kijk er nu reeds naar uit. Groetjes en nu snel verder werken
Carine

Jo van tartwijk

Hoi mevr. Diana,met heel veel plezier geniet ik van jou deskundige uitleg en vakmanschap, jammer dat ik eea.niet in praktijk kan brengen ivm Corona zijn wij nu in Nederland en kan ik niet op vakantie stek Tenerife tuinieren.Had alles klaar gezet, maar hopelijk kunnen straks???? Weer gaan genieten met gebruik van jou kennis. Succes met alles wat je onderneemt. Groetend Jo

Gerard

Na de behoorlijke lofzang over de Nieuw Zeeland se spinazie heb ik een zakje zaad gekocht,, acht brokjes in wat water een nacht laten weken, en daarna verstopt in wat potgrond.
Het commentaar van een mede tuinder aan wie ik trots vertelde waar ik mee bezig was…..
dat zal je tegen vallen .. al die blaadjes apart verzamelen – en de halve meter hoge planten
( in mijn gedachtes ) was ruim overdreven .. zij hij !! Ja ja van de collega s kun je zo blij worden. Ik hoop van de zomer – hem op zijn nummer te kunnen zetten! Veel plezier allen!!!

Marloes

Wordt helemaal hebberig van je komkommer-meloen. Hele zoektocht op internet moeten doen om iets te vinden wat ze kan versturen naar NL. Ben benieuwd!

Nico

Hallo Diana,
Ik volg al een tijdje je blog en snuister graag door de vele tips die je geeft op je site (al heel veel van geleerd!). Nu heb ik zelf een vraag: gisteren heb ik mijn aubergines en paprika’s voor de eerste maal buiten in de serre gezet. Omdat het de eerste nacht was (nog niet afgehard) verwarm ik nog extra bij dat het niet onder de 16 graden gaat, maar deze morgen zag ik dat de extra verwarming het had begeven. Het is zo’n 3 à 4 graden geweest deze nacht in de serre. Kan dat ervoor zorgen dat de plantjes kapot gaan? Voorlopig zien ze er wel nog mooi groen uit, geen bladverlies of dergelijke… Ik heb dit vroeger namelijk eens meegemaakt met tomaten en aubergines dat ze al hun blad verloren of bruine bladeren kregen en ik denk dat dit toen door een nacht serieuze kou kwam. Bedankt voor je reactie.

Edda Hoorn

Dag Diana,
Mijn paprikaplanten heb ik al in december voorgezaaid en hebben in het begin onder een Uv lamp gestaan. Nu zijn ze behoorlijk groot, staan in 16cm potten, vol bloemen en zelfs al beginsels van paprika’s. Het liefst zou ik ze zo snel mogelijk in de kas zetten, maar durf nog niet zo goed. Ze staan nu in de vensterbank in de woonkamer. Heb het idee dat sommige nu ook snel uitgeplant moeten worden , want een paar onderste blaadjes van sommige planten worden wat gelig. Is het nog te koud voor mijn planten ( onverwarmde kas)?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties