Verspenen, uitslag prijsvraag en nieuwsbrief

Allereerst de uitslag van de prijsvraag. Dat viel nog niet mee want uiteindelijk is elke reactie op zijn eigen manier waardevol, en we danken dan ook de mensen die de moeite hebben genomen om erover na te denken en iets in te sturen!

Maar het was dus lastig kiezen. Zo lastig dat we hebben besloten om te loten. Ik heb de inzendingen verdeeld over foto / anekdote of reden waarom iemand de agenda graag zou willen winnen / en een tip. Ik heb de reacties uitgeprint, het papier in reepjes geknipt, driedubbel gevouwen en in 3 afzonderlijke bakjes gedaan. Ik heb hevig gehusseld en vervolgens heeft Ruud uit elk bakje een gevouwen papiertje  gepakt.

 

De 3 winnaars zijn:

  • M. Molenaar
  • Ria Snijders
  • Esther Rensman

Van harte gefeliciteerd!! Op de pagina van Laura kun je ook de uitslag zien en Laura’s vraag om de adresgegevens van de prijswinnaars zodat ze de agenda op kan sturen: Laura’s prijsvraagpagina

En dan heb ik nog een vraag: ik heb van een aantal mensen de melding gekregen dat ze sinds enkele weken geen nieuwsbrief (melding van een nieuw blog) meer krijgen. En soms kan iemand zich ook niet opnieuw inschrijven (krijgt geen bevestigingsmail met link). Maar het vreemde is dat een groot aantal mensen de mail wel gewoon netjes en op tijd ontvangt. Soms kan een nieuwsbriefmail of bevestigingsmail trouwens ook in de spambox terecht komen (en dat is niet heel vreemd want uiteindelijk wordt de mail in groten getale verzonden, je kunt dan het beste de mail in de lijst met veilige afzenders zetten).

Ik hoop dat de mensen die dit lezen en geen mail meer krijgen dat in reactie op dit blog willen melden. Dan kan ik het verzamelen, uitzoeken en Augus mailen om te vragen of hij er iets mee kan.

En dan nu over tot de orde van de dag. En dat betekent hier verspenen. Elke dag verspenen. Want de paprika’s, pepers en aubergines zijn iets meer dan een week geleden gezaaid en kiemen nu volop. En omdat de elektrische propagator niet in het raamkozijn staat maar op een tafel langs de muur, is het er niet licht genoeg voor de zaailingen. Dus moeten ze enige dagen na het kiemen (dan is het worteltje net iets langer en sterker) worden verspeend om te zorgen dat ze niet te lang en dun worden (ook omdat het in de propagator 27 graden is).

 

We hebben vorige week potjes schoongemaakt en gevuld met een mengsel van potgrond, wat zand en een schepje perliet (want dat had ik toevallig nog liggen). Ik gebruik perliet niet heel vaak, soms bij het verspenen of stekken, en bij het planten van rotsplanten. Perliet maakt de grond heel luchtig maar het heeft niet dat absorberende en vocht vasthoudende van vermiculiet dat ik zo prettig vind bij het zaaien.

Ik maak het vermiculiet trouwens wel altijd nog even extra vochtig met een plantenspuit met water voor ik zaailing voor zaailing uit het vermiculiet trek.

En daar gaat er weer één……

 

En nog één…..

 

En de dag erop weer een paar….

 

Vanuit het vermiculiet laat ik ze direct in de voorgemaakte gaatjes in de potjes met een mengsel van potgrond met wat grof brekerzand en perliet zakken:

 

Ik vouw de grond heel voorzichtig rond de zaailing dicht en ik geef zoveel water dat de grond de worteltjes ‘omspoelt’. Elke dag groeit het aantal potjes met verspeende zaailingen in het raamkozijn.

En de bestelde lamp is binnen! Het had nog wel wat voeten in de aarde want de eerste lamp die we ontvingen deed het niet, moest teruggestuurd worden, etc.. Maar deze 2e lamp doet het. En hoe!

 

“Bright light, Bright light!!”, roep ik met hoog stemmetje naar Ruud, als ik de stekker in het stopcontact steek, maar Ruud begrijpt het grapje niet, hij heeft The Gremlins nooit gezien (of waarschijnlijk wel gezien maar niet gewaardeerd 🙂 ). Het lijkt op de foto nog wel mee te vallen maar het is echt overdadig licht, alsof je een zonovergoten kamer instapt. Met 234 ledlampjes, de helft in kleurtemperatuur 3000K en de andere helft in kleurwarmte 6000K (plus nog wat rode 660nm voor de groei). Ik kreeg trouwens nog de tip dat zelfs Ikea ondertussen voor een leuke prijs een kweeklamp verkoopt: Växer kweeklamp

Maar ik ben heel blij met de onze! Ik ben heel benieuwd hoe het verder gaat, we hebben de lamp pas 2 dagen en zetten die ‘s middags rond 17 uur aan, en als we naar bed gaan gaat de lamp uit. Overdag krijgen de zaailingen dus alleen natuurlijk licht in het raamkozijn. Het zou kunnen dat ik over een week eens kijk of ik de lamp wat lager zou kunnen hangen, maar ik begin voorzichtig (het advies was om de lamp op 30 tot 70 centimeter afstand van de planten te hangen en ze hangt nu op precies 70 centimeter).

Binnen een week staat de onderbak waarschijnlijk helemaal vol met zaailingen. Maar nu er nog wat ruimte is heb ik ook de zoete aardappelen er maar onder gezet. En de gember, en die begint serieus uit te lopen:

 

In huis gaat alles dus voorspoedig. Morgen gaan we naar de tuin want vanaf zondag schijnt er een serieuze storm aan te komen. Dus we gaan de terrasstoelen plat neerleggen, de vaasjes van tafel op de grond zetten, de ramen van de kas op een kier zetten (maar nooit helemaal dichtdoen!) en even kijken wat er verder vastgebonden moet worden, om zou kunnen waaien of beschermd moet worden. En dan hoop ik morgen ook eindelijk de tuinbonen nog even te kunnen gaan zaaien, en misschien ook gelijk de doperwten, sugar snaps en kapucijners.

Dan nog even de link naar het blog dat ik op de website van Pokon schreef, over een aantal leuke ‘nieuwe’ soorten die je steeds vaker in moestuinen ziet (zoals kailaan, tatsoi, mizuna, mibuna, hon tsai tai, etc.): Aziatische blad- en stengelgroenten 

Tot slot dan nog één foto. In de propagator ontwikkelden de stekken zich zo snel dat ik de eerste uitloper voorzichtig heb afgebroken en in een glas water heb gezet. Onder de kweeklamp begon het blad na enkele uren te hangen dus heb ik haar daar snel onder vandaan gehaald en het glas in de propagator gezet. En kijk, de eerste worteltjes beginnen te groeien, 25 dagen nadat ik een zoete aardappel in een bakje potgrond legde en in de propagator zette. En dat is dan zeker 8 weken eerder dan vorig jaar, toen ik haar via de oude weg stekte (laten wortelen in een glas water in een raamkozijn).

 

72 reacties op Verspenen, uitslag prijsvraag en nieuwsbrief

Erna 25 januari 2020 om 01:55

Hallo Diana, Ik ben een van degenen die sinds enige tijd geen nieuwsbrief meer krijgt. Ik hoop dat het opgelost kan worden, want ik vind je berichten erg leuk en kijk er naar uit. Groetjes, Erna.

Ruud & Diana 25 januari 2020 om 09:47

Hallo Erna,
Dankjewel voor de melding, ik heb het genoteerd!
groetjes,
Diana

Roel Knol 25 januari 2020 om 07:03

Ha Diana,

Leuk dat je met de lamp aan het experimenteren bent. Je gaat het een week bekijken, maar ik vermoed dat je besluit om hem dan wat lager te hangen. En misschien zelfs wel overdag aan te zetten. Ik heb begrepen dat de kwaliteit van het daglicht in deze maanden nog niet optimaal is voor planten.
En die Växer van Ikea is inderdaad al een tijd te koop. Ongeveer het enige dat nog over is van de Växer serie. Een aantal jaren geleden zijn ze begonnen met kweekbakken om je eigen sla te kweken, compleet met Växer lichtbalkjes, stekpluggen, puimsteen, voeding en zaden. Blijkbaar is het niet erg aangeslagen. Inmiddels is het niet meer officieel te koop. Alleen oude voorraad nog.

Ruud & Diana 25 januari 2020 om 09:59

Hallo Roel,
Ja, het zou kunnen dat ik de lamp wat lager ga hangen, maar ik begin voorzichtig want voor een deel zijn het soorten waar ik maar enkele zaden van heb. Ik had ook bedacht dat, nu de lamp hoog hangt, het bereik ook wat groter is. Het buitenlicht is inderdaad nog te kort en te donker. Maar in de loop van de komende weken wordt dat steeds beter. Normaal gesproken, in hetzelfde raamkozijn, al 25 jaar zonder lamp, zien de zaailingen er in maart zo uit:

pepers zaailingen

Dat is toch ook niet slecht, maar het kan net wat voller, wat minder lang, meer gedrongen. Ik had bedacht dat ik op zeer bewolkte dagen wellicht ook de lamp overdag aan kan doen, of dan 1 of 2 uurtjes eerder dan normaal. Het is leuk om een beetje mee te oefenen en te kijken wat het licht met de zaailingen doet.
Voor € 14,95 kun je je geen buil vallen aan de lamp van Ikea, en er worden goede reviews gegeven. En omdat het een gewone fitting is kan de lamp ook in een oude bureaulamp, etc. worden gedaan.

groetjes,
Diana

Ria Snijders 25 januari 2020 om 09:33

Hallo Diana,
Wat leuk dat ik de zaaiagenda heb gewonnen! Ik ben er erg blij mee, super bedankt!
Veel succes en plezier in moestuin en kas dit jaar. Ik volg je al jaren op de voet en geniet altijd van je blogs, bedankt.
Hartelijke groet, ook aan Ruud.
Ria Snijders

Ruud & Diana 25 januari 2020 om 10:00

Hallo Ria,
Van harte gefeliciteerd! En jij bedankt voor je leuke anekdote!!
groetjes, Diana

Gaby en theo Bauwens 25 januari 2020 om 09:33

Hoi Diana en Ruud, wij gebruiken al een aantal jaren lampen boven onze propagator, je zult wss. al snel ontdekken dat hij bij jullie te hoog hangt, wij houden 30 cm aan en het werkt perfect. Omdat het led is zijn de kosten super laag ik heb ooit eens berekend dat we nog geen dertig cent p/mnd kwijt zijn voor onze 2 lampen en bij ons branden ze 24 uur per dag, dat is ook zo bij de grote professionele kassen van de tomaten kwekers hier in de buurt.
veel succes en plezier met jullie nieuwkomelingen
groetjes Gaby en Theo De Klinge (Belgie)

Ruud & Diana 25 januari 2020 om 10:12

Hallo Gaby en Theo,
Dankjewel voor jullie reactie!
Ik was hier niet ontevreden over hoe het de afgelopen jaren ging hoor (zie de foto en reactie op Roel). Maar het kon gewoon wel wat beter. Maar ik wil geen volwassen planten in mei (ik heb er simpelweg geen plek voor 🙂 ). Ik wil ze zeker niet opfokken, dat zie ik wel eens bij bijvoorbeeld binnenkwekers, en voor dat doel is het intensief belichten belangrijker dan voor mij, ik wil gewoon sterke en gedrongen planten wanneer ze eind april naar de kas mogen. Misschien een paar zelfs al met bloempje, daar zou ik al erg tevreden over zijn. Ik ga het maar ervaren, vind het ook een leuk experiment. Maar ik ben ook voorzichtig, ik zette gisteren de zoete aardappelstek onder de lamp op 70 centimeter en binnen een uur hing het blad slap. Dus ik wil voorzichtig spelen met de soorten die eronder kunnen (bijvoorbeeld ook eenjarige bloemen, stekken, etc.). En ik ga zeker ook eens op extra bewolkte dagen overwegen om de lamp aan te zetten of eerder aan te zetten.
groetjes,
Diana

Adrie Ouwerkerk 25 januari 2020 om 12:26

Hé Diana, wil je misschien de naam van je plantenlamp opschrijven je had het al eens vermeld maar kan het niet meer vinden.
Vriendelijk groet Adrie.
(een stille bewonderaar)

Ruud & Diana 26 januari 2020 om 09:40

Hallo Adrie,
Ik heb de Apollo Falcon 60 gekocht (de gewone, niet de duurdere ‘Pro’, en ik betaalde € 104,=, exclusief verzendkosten). Maar er zijn vast heel veel goede kweeklampen in verschillende prijzen hoor. Ik kan er pas over een paar weken meer over vertellen, wanneer de zaailingen hopelijk goed gaan groeien. Ik vond hier in ieder geval handige informatie (over wat de lichtsterkte doet, gebruiksaanwijzing, aantal lichturen, hoogte van de lamp, etc.): https://www.hetledwarenhuis.nl/led-groeilampen/
groetjes,
Diana

Judith 25 januari 2020 om 13:24

Als ik die foto’s van jouw plantjes zie, dan krijg ik ook enorm veel zin om te gaan zaaien. Ik heb flink wat van jouw zaadjes aangeschaft, dus keuze zat.
Ik heb wel een ‘probleem’ waar jij (of iemand anders) mij misschien mee kan helpen: ik ben verhuisd en mijn vorige huis had een grote, lichte zolder waar het rond de 15 graden was.
Nu heb ik dit niet meer (wel een oude boerderij met 2 hectare grond). Onze slaapkamer is (nog) te koud en (nog) te donker. Ik heb op zolder wel 2 grote ramen op het zuiden, maar het dak bestaat (nog, we hebben werk zat) alleen uit dakpannen. Hier is het dus veel te koud.

Hoe zou ik dit kunnen aanpakken? Ik wil graag weer tomaten, paprika, aubergines enz in de kas en de moestuin.

Heel erg bedankt voor het meedenken!

Judith

Ruud & Diana 26 januari 2020 om 10:02

Hallo Judith,
Leuk om te horen! En wat een jaloersmakende hoeveelheid grond heb je bij je nieuwe hui 🙂 !
Voor de soorten die je noemt is het waarschijnlijk te koud (paprika’s hebben wel een minimum van zo’n 15 graden, maar dan moeten er ook uren zijn dat de temperatuur ruim boven de 20 graden komt (in een zonnig raamkozijn).
Tomaten kunnen iets koeler staan maar ook dan staan ze stil als de temperatuur te lang te laag blijft. Ik zou denken dat de huiskamer dan de enige optie is, mits je daar een lichte plaats hebt. En anders misschien in de kas (ik lees datje die hebt), als je daar een verwarming in zou kunnen maken. Maar het is vooral gokken hoor, jij bent de enige die in kan schatten waar je zaailingen zou kunnen zetten, ik zaai al 28 jaar in hetzelfde huis en ook ik schuif nog wel eens met zaailingen, verhuis ze naar een andere kamer omdat het daar wat koeler of juist warmer of lichter is. Het belangrijkste is dus dat je de zaailingen goed in de gaten houdt en verhuist als je ziet dat ze het niet goed doen.
groetjes,
Diana

kees 25 januari 2020 om 18:47

voor die zoeken naar groei kweeklampen : ga zoeken naar LED-groei kweeklampen.
Deze zijn energie zuinig en een beetje zoeken niet duur.

Ans Segers 25 januari 2020 om 20:38

Hallo Diana,
Ik heb na 29 december j.l. geen nieuwbrief van jou meer ontvangen. Hopelijk lukt het om het probleem op te lossen.
Vriendelijke groet,
Ans

Ruud & Diana 26 januari 2020 om 10:03

Hallo Ans,
Dankjewel voor de melding, ik heb het genoteerd!
Diana

Jef 26 januari 2020 om 08:18

Hoi Diana,
Ik heb ook al een tijdje geen bericht gehad van je blog.
Geprobeerd om opnieuw in te schrijven, helaas nog steeds niks binnen.

Ruud & Diana 26 januari 2020 om 10:10

Hallo Jef,
Ook jij bedankt voor de melding! Ik ga het allemaal noteren en kijken of het ergens volgende week kan worden opgelost.
groetjes,
Diana

Marina 26 januari 2020 om 08:51

Hallo Diana,
Ook bij mijn schijnt het maar niet te lukken. Geen bevestigingsmail gekregen op mijn 2 nieuw ingeschreven mailadressen. Ook geen berichtje van nieuwe blog.
“August – er is werk aan de winkel…”
Groetjes. Marina

Ruud & Diana 26 januari 2020 om 10:13

Hallo Marina,
Ja, ik zag nu 2 mailadressen van je in de lijst, beide zonder bevestiging. Ik laat het nu zo even staan, tot ik meer weet.
Augus komt vandaag terug van vakantie, dan heeft hij vast ook nog wel veel andere dingen te doen maar ik hoop dat hij ergens in de loop van de komende week tijd heeft om ernaar te kijken.
groetjes,
Diana

Maria Cooijmans 26 januari 2020 om 08:59

Ook ik heb al een tijdje geen mails meer ontvangen terwijl het op de vroege zondagochtend juist zo inspirerend en gezellig is om deze te lezen en er weer een nieuwe volkstuinles met r reacties mij voor wordt geschoffeld

Ruud & Diana 26 januari 2020 om 10:17

Hallo Maria,
Ook jij bedankt voor de melding! Ik heb jouw mailadres ook genoteerd als zijnde een mailadres waar geen nieuwsbriefmelding binnenkomt.
Ik hoop dat het ergens in de komende week wordt opgelost!
groetjes,
Diana

Barto 26 januari 2020 om 17:20

De laatste nieuwsbrief heb ik op 2-1 ontvangen

Ruud & Diana 26 januari 2020 om 23:35

Hallo Barto,
Dankjewel voor je melding! Het wordt nu duidelijk dat het ergens tussen 26 december en 2 januari mis is gegaan en ik hoor van steeds meer mensen dat ze geen mail meer krijgen.
Ik hoop dat Augus het in de komende week op kan lossen en iedereen volgend weekend de mail weer krijgt.
groetjes,
Diana

Yvonne 26 januari 2020 om 21:56

Hallo Diana,
Ook ik heb al een tijdje geen mails meer van je ontvangen.
Groeten,
Yvonne

Ruud & Diana 26 januari 2020 om 23:38

Dankjewel Yvonne, ook jouw mailadres heb ik genoteerd, ik hoop dat het voor het volgende weekend is opgelost!
groetjes,
Diana

Elly 26 januari 2020 om 22:00

Hallo Diana,
Ik ook niet, maar je staat gelukkig in mijn favorieten.
groeten
Elly

Ruud & Diana 26 januari 2020 om 23:40

Hallo Elly,
Ook jij bedankt voor je reactie, ik heb het genoteerd en weet nu beter wat ik aan Augus kan mailen zodat hij hopelijk het probleem snel kan vinden en op kan lossen.
groetjes, Diana

Toos 27 januari 2020 om 03:32

Hallo Diana
Ook ik krijg de nieuwsbrief al een paar weken niet meer. De laatste is van 29 december.
Ik heb me opnieuw ingeschreven maar heb ook geen bevestigingsmail ontvangen.
Gelukkig kun je alle nieuwsbrieven via je website lezen, zo mis ik niets van je interessante info.

Ruud & Diana 27 januari 2020 om 10:21

Hallo Toos,
Dankjewel voor de melding!
Ik zie geen nieuwe inschrijving van je in de lijst maar ik zie die wel nog die op 16 september vorig jaar is ingeschreven (ik zie nooit namen, als ik het programma open zie ik alleen maar lange lijsten van mailadressen met de datum van inschrijven en of iemand de inschrijving heeft bevestigd of niet). Je opnieuw inschrijven kon niet omdat het programma je mailadres herkent als zijnde al ingeschreven, iemand kan zich dus niet per ongeluk 2 keer inschrijven met hetzelfde mailadres.
Ik hoop dat het komend weekend is opgelost!
groetjes,
Diana

Ronald 27 januari 2020 om 08:27

Dag Diana,

Ook ik realiseerde mij opeens dat op zondagmorgen de blog van jou ontbrak in mijn mailbox
Die van 26 december vorig jaar was de laatste.

Komt het zo goed of moet ik zelf opnieuw inschrijven?

Met vriendelijke groet,

Ronald

Ruud & Diana 27 januari 2020 om 10:27

Hallo Ronald,
Dankjewel voor de melding! Nee, je hoeft je niet opnieuw in te schrijven, alle mailadressen staan nog gewoon in de lijst van het programma, het gaat blijkbaar ergens fout in het versturen van de mail.
Ik sta zelf ook ingeschreven (want ik moet toch controleren of de nieuwsbrief wel aankomt en er uitziet zoals bedoeld), en ik kreeg nu zelf de mail niet meer in mijn gewone mail maar wel nog in mijn gmail.
Met alle meldingen zie ik steeds duidelijker dat er steeds meer mailadressen uitvallen, soms al op 26 december maar bij andere mensen pas ergens in januari. Ik hoop dat Augus met die informatie het probleem makkelijker kan vinden en oplossen. Ik zal er volgend weekend in mijn blog ook iets over melden, als ik wat meer weet.
groetjes,
Diana

Yvonne 27 januari 2020 om 15:10

Hoi Diana,
Ook ik heb al een tijd geen nieuwsbrief meer ontvangen. Jammer want ik keek er altijd naar uit!
Groet yvonne de graaf

Ruud & Diana 27 januari 2020 om 17:23

Hallo Yvonne,
Dankjewel voor je reactie!
Ik hoop dat je vanaf volgend weekend weer gewoon de mails ontvangt!
Ik zal in ieder geval in min volgende blog komend weekend even melden of het probleem is opgelost, etc.
groetjes, Diana

Wijnie 27 januari 2020 om 18:34

Hoi Diana,
Van deze blog heb ik ook geen mail gekregen, die van 19 jan nog wel. Maar aangezien ik minimaal 1x per week op je website kom, miste ik je mail niet, door bovenstaande reacties was het dat ik ineens dacht dat ik hem ook niet meer kreeg. Wat mooi dat bij jou al zoveel kiemt! Ik heb me tot zaterdag beheerst, en toen was het toch bijna februari en maar 1 dag eerder dan dat ik vorig jaar was begonnen, dus mijn paprika, peper, aubergine, ui en bieslook mogen ook kiemen en morgen zijn de prei, selderij, peterselie, knoflookbieslook aan de beurt.
Ik heb alleen -alweer- last van de varenrouwmug in huis. Vorig jaar zijn daardoor best wel wat van mijn bloemenzaailingen omgegeten. Tips om er van af te komen -naast weinig water geven, zand strooien en aardappelschijfjes- zijn welkom.
Groetjes Wijnie

Ruud & Diana 27 januari 2020 om 21:04

Hallo Wijnie,
Dankjewel voor de melding. Vreemd! Elke week zijn er minder mensen die de mail krijgen, er zijn mensen die vanaf 26 december al geen mail meer krijgen, maar jij dus blijkbaar bijna een maand later (en van andere mensen hoorde ik allerlei data daartussenin). Ik geef het door aan Augus, ik mail hem deze week, maar hij is pas net terug van vakantie. Dan vraag ik ook gelijk aan hem of hij iets kan doen aan die reacties die niet meer op andere mensen kunnen worden geplaatst.
Over de varenrouwmug: ik heb er gelukkig nog nooit last van gehad. Maar wij hebben nooit kamerplanten gehad, in verband met de katten. En als ik al andere planten in huis had, bijvoorbeeld ter overwintering, dan hield ik die altijd gescheiden van de paprika’s en pepers (op een andere kamer). Misschien ligt daar in de toekomst een deel van de oplossing. Ik kan je helaas verder niet helpen, ik las alleen wel dat dubbelzijdig plakband rond potten of tray’s, etc. kan helpen, omdat de vrouwtjes daar tegenaan vliegen en niet meer los kunnen komen en doodgaan en dus geen eitjes meer kunnen leggen.
groetjes,
Diana

Wijnie 27 januari 2020 om 18:56

Ik bedoel die tips tegen de varenrouwmug, in het algemeen aan wie iets weet en wil reageren, niet aan jou persoonlijk Diana..
Groetjes Wijnie

Margaret Krijgsman 27 januari 2020 om 22:09

Wij krijgen ook al maanden de nieuwsbrief niet meer. Zou het wel heel makkelijk vinden. Succes.

Ruud & Diana 28 januari 2020 om 09:54

Hallo Margaret,
Oei, zo heel lang zou niet moeten kunnen, ik ben er ondertussen achter dat het probleem op 20 of 21 december is ontstaan, voor die tijd moet je dus zeker de nieuwsbriefmail hebben gehad.
Zou het kunnen dat de mails voor 20 december in je spambox terecht kwamen? Als het probleem (hopelijk) binnenkort opgelost is meld ik dat in een blog en kunnen we samen misschien even kijken of je de mail weer krijgt of water in jouw geval mis kan zijn gegaan (ik zie in ieder geval je mailadres in de lijst en ook met bevestiging erachter).
groetjes,
Diana

katrien 28 januari 2020 om 09:10

Dag Diana,
Deze week ook geen mail meer ontvangen van je, opnieuw proberen inschrijven, maar ik krijg ook geen bevestigingsmail. Hopelijk zal het terug lukken, dat is iedere zondag genieten en inspiratie opdoen !

Ruud & Diana 28 januari 2020 om 09:56

Hallo Katrien,
Ook jij hartelijk dank voor de melding!
Bij jou is het dus pas sinds kort. Het is heel vreemd, de eerste mails die niet meer aankomen gaan terug tot het weekend van 21 december. Het lijkt alsof het probleem groeit en er elke week steeds minder mensen de mail ontvangen.
Ik hoop dat het binnenkort is opgelost!
groetjes,
Diana

Els Verberne 28 januari 2020 om 09:34

Beste Diana, ook hier geen email meer ontvangen sinds eind december. En ik kan me niet opnieuw inschrijven. En nu het weer begint te kriebelen, zou het wel heel fijn zijn om jouw mooie en belangrijke ervaring te mogen lezen. Alvast bedankt en succes. Hartelijke groeten

Ruud & Diana 28 januari 2020 om 09:59

Hallo Els,
Dankjewel voor je reactie, ik zie je mailadres inderdaad gewoon in de lijst en dan herkent het programma je inderdaad ook als ‘al bekend’.
Maar zonder dat zou het ook hebben gekund dat je je niet in kon schrijven hoor, want ook daar zie ik voorbeelden van.
Ik ga het aan Augus melden.
groetjes,
Diana

Judith 28 januari 2020 om 17:53

Hai Diana,

Het lukt niet om op jouw reactie te antwoorden. Daarom maar even zo.
Bedankt voor je tips!
Ik heb het grote ‘geluk’ dat ik wel een spouwmuur heb, maar nog geen isolatie, met als gevolg: hele koude stenen vensterbanken op het zuiden.
Dus als de zon niet teveel schijnt moet het goed komen.

Groet,

Judith

Alie 28 januari 2020 om 19:11

Beste Diana,

Op 29 december je laatste e-mail ontvangen.
Nu ik ging zoeken op internet zag ik dat er meerdere mensen geen e-mail meer ontvangen.
Zo jammer, geniet altijd erg van jullie verhalen!
Dus, ik hoop dat jullie de oorzaak vinden.
Hartelijke groeten,
Alie

Ruud & Diana 28 januari 2020 om 20:44

Hallo Alie,
Dankjewel voor je melding!
groetjes,
Diana

Ria 28 januari 2020 om 20:15

Beste Diana,
Ook ik ontvang de mail ongeveer vanaf eind december niet meer.
Echt fijn als het weer opgelost wordt /is.
Succes en groeten, Ria

Ruud & Diana 28 januari 2020 om 20:45

Hallo Ria,
Ook jij bedankt voor je reactie!
Ik hoop ook dat het snel kan worden opgelost!
groetjes, Diana

Esther Beernink 29 januari 2020 om 11:24

Hallo Diana,

Dan doe ik ook nog een berichtje.
Mijn laatste bericht ontving ik op 29 december.

Groetjes,
Esther

Ruud & Diana 30 januari 2020 om 09:05

Hallo Esther,
Dankjewel voor je melding!
groetjes,
Diana

Mieke Braskamp 29 januari 2020 om 13:27

Hoi Diana,
Ook ik ontvang al een paar weken geen nieuwsbrief meer.
Is juist zo gezellig op de zondag!
Groetjes, Mieke

Ruud & Diana 30 januari 2020 om 09:06

Hallo Mieke,
Ook jij bedankt voor je melding!!
groetjes, Diana

Marianne de Wit 29 januari 2020 om 17:09

Heeft iemand ervaring met het gebruik van kweeklampen in combinatie met een tijdschakelaar.

Ruud & Diana 30 januari 2020 om 09:09

Hallo Marianne,
Ik heb daar zelf geen ervaring mee maar ik zie eigenlijk geen reden waarom het niet zou kunnen werken. Het is ongetwijfeld heel handig als de lamp vanzelf op gezette tijden aan en weer uit gaat. Zelf heb ik er geen behoefte aan, ik vind het erg leuk om zelf de lamp aan te gaan doen, gelijk kijken hoe het met de zaailingen is, controleren of er nog water moet worden gegeven, etc. maar het is wel erg handig en je kunt het zo ook niet vergeten, of overslaan als je niet thuis bent.
Ik hoop dat iemand met persoonlijke ervaring je wellicht nog een tip kan geven!
groetjes,
Diana

Muylle Isabelle 31 januari 2020 om 07:17

Dag Diana,
Sinds januari krijg ik ook geen mails meer.
Hopelijk vinden jullie het probleem.
Het is altijd leuk om jou naam in mijn mailbox te zien staan.
Groetjes Isabelle

Ruud & Diana 31 januari 2020 om 09:33

Hallo Isabelle,
Dankjewel voor je reactie!
Ik kreeg een mailtje van Augus dat hij het probleem hopelijk heeft opgelost, maar de website is ondertussen zo groot en bestaat uit zoveel door verschillende mensen geïnstalleerde plugins dat het even afwachten is of het ook helemaal goed is gelukt. Ik plaats vanavond mijn blog, dat wordt dan vannacht en morgen verstuurd, ik hoop dat iedereen de mail dan weer heeft gekregen.
groetjes,
Diana

Nancy 31 januari 2020 om 10:03

Hoi Diana, gisteren kwam ik erachter dat ik de database wel kan openen maar een gedeelte wordt bescherm door word proof. De foto.s en info van de verschillende soorten zijn niet te zien. Dat was voorheen niet zo.

Ruud & Diana 31 januari 2020 om 10:34

Hallo Nancy,
Dankjewel voor de melding!
Ik heb Augus zojuist gemaild, ik hoop dat hij het snel kan repareren.
groetjes,
Diana

Huugh Bons 31 januari 2020 om 19:04

Dag Diana,

Gelukkig ben je niet ziek of zo. Ik miste je tuinverslagen al een paar weken, nu is het duidelijk.
Het is eind januari, dus het begint echt te kriebelen.
Het iedere week genieten als je verslag binnen komt.

Joris 1 februari 2020 om 08:12

Ha Diana, allereerst erg bedankt voor je website, en de sprankelende groene vrolijkheid die je over het internet verspreidt. Je zult begrijpen dat ik graag op de mailinglijst zou staan, maar een bevestigingsmail laat op zich wachten. Hopelijk zijn alle websiteperikelen na dit weekend verleden tijd.

Ruud & Diana 1 februari 2020 om 09:33

Hallo Joris,
Ik heb even snel gekeken en ik heb je niet gevonden in de lijst.
Ik ga je zelf even aanmelden en hoop dat je dan de mail krijgt waarin je die aanmelding nog wel even moet bevestigen.
groetjes,
Diana

Wijnie 1 februari 2020 om 09:44

@Irene, dankjewel voor het delen van de link! Deze methode tegen de varenrouwmug kende ik niet, maar zeker het proberen waard. Dankjewel!
Groetjes Wijnie

hans 4 februari 2020 om 12:34

Hallo Diana,
Ook ik heb al een tijdje geen nieuwsbrief meer ontvangen. ook heb ik mij opnieuw ingeschreven, ook dat is niet gelukt. Ik mis je leuke berichtjes.

Vriendelijke groet, Hans

Ruud & Diana 5 februari 2020 om 11:12

Hallo Hans,
Dankjewel voor je reactie!
Augus komt steeds dichterbij de oplossing, hij heeft al wat dingen aangepast waardoor een veel mensen die de mails niet kregen die nu weer wel krijgen.
Maar uiteindelijk blijkt er iets bij de servereigenaar mis te gaan, en dat is iets dat Augus niet zelf kan repareren maar hij heeft ondertussen contact gezocht met die servereigenaar voor een oplossing.
Ik hoop dat het binnenkort is verholpen!
Diana

roos 6 februari 2020 om 10:40

Hallo Diana,
ik had een vraag over de paprika zaailingen, deze heb ik net als jij in de vermiculiet in de propagator gezaaid echter na het opkomen van 3 blijven ze op de grond liggen en komen niet verder omhoog. de plastic kap is ook erg nat ondanks dat ik het ventilatie schuifje open heb staan. Weet jij misschien wat er niet goed gaat?

als vast bedankt groetjes Roos

Ruud & Diana 6 februari 2020 om 11:09

Hallo Roos,
In vermiculiet zit geen voeding, het wordt na het verspenen tijd dat de zaailingen worden verspeend en ook uit de propagator worden gehaald.
Ik heb er een uitgebreid verhaal over geschreven op deze pagina: https://www.mooiemoestuin.nl/zaaien-en-zaden/zaaien-in-vermiculiet/
Ik hoop dat je met de informatie op die pagina verder kunt!
groetjes,
Diana

roos 14 februari 2020 om 09:28

Hallo Diana,

Als vervolg verhaal op hier boven heb ik op nieuw paprika s gezaaid en vervolgens komen ze wel op maar gaan niet staan het steeltje ziet er een beetje wit mossig uit en is ook erg dun de vermiculiet blijft ook wel op het zaadje hangen,en blijkt ook dat ze los op de grond liggen ondanks dat ik er nog vermiculiet over heen heb gedaan.
Ik heb ze nu na 3 dagen boven de grond toch op gepot om te kijken of dat nog wat gaat doen.
ook mijn pepers komen slecht op na 16 dagen is er maar een op gekomen en heeft nu duidelijk blaadjes en een stevige steel.

misschien heb jij een verklaring .
mvg. Roos

Ruud & Diana 14 februari 2020 om 16:41

Hallo Roos,
Ik durf niet te zeggen waarom je zaailingen niet overeind komen, van nature groeit een worteltje simpelweg vanzelf naar beneden en zoeken de kiemblaadjes het licht en komen ze dus naar boven, zo richt een zaailing zich automatisch op. Als dat bij jou niet het geval is heb je wellicht de zaden met te weinig vermiculiet bedekt, staan de zaaisels niet in het licht, of staan ze te warm, of iets dergelijks. Het is voor mij heel moeilijk om te bedenken wat er mis gaat want ik ken je omstandigheden niet, weet niet waar, hoe, welke temperatuur, welke rassen, hoeveel licht, hoe oud zijn de zaden, etc., etc.
Ik heb het idee dat je misschien nog niet vaak pepers en paprika’s hebt geteeld en dan is het altijd goed om eerst de teeltpagina’s te lezen (daar kun je bijvoorbeeld ook vinden dat pepers wat meer tijd en warmte nodig hebben dan paprika’s, zeker pepers uit de Capsicum chinenese en baccatum groep). Misschien is het in dit geval beter om gewoon in potgrond te zaaien, of via de denomethode, iedereen moet een beetje de methode die het beste bij je past, uitvinden.
Ik hoop dat je zaailingen die al verspeende zijn, het na het overplanten goed gaan doen, en dat de peperzaden alsnog goed gaan kiemen. Ik heb wel eens gelezen dat wanneer het zaadje op het hoofdje van de zaailing blijft zitten, er te weinig bedekking was, je kunt er hier wat meer informatie over vinden: https://www.mooiemoestuin.nl/helmpje/
groetjes,
Diana

Roos 14 februari 2020 om 16:56

Hallo Diana,

Bedankt voor je antwoordt .
gr.Roos

Hanneke de Witte 15 februari 2020 om 22:15

Hallo Diana,

Ik zou je graag een email willen sturen. Is dat mogelijk?
Ik werk in een bibliotheek in Leusden. Daar heeft het mee te maken.

Groet,
Hanneke

Stella 14 januari 2021 om 16:45

Hallo Diana,
Een later reactie op deze blog,want we zijn terug eind januari weeral, mijn nieuwe kweekkast is aangekomen en ik had al graag begonnen met wat pepers en zaad van die kleine thaise aubergines ,die we verleden zomer gekocht hadden op een thaise markt .ik kook vaak thais dus ,maar misschien lukken deze niet makkelijk.Best gewoon zaaien zoals de andere ?
Groetjes Stella

Ruud & Diana 15 januari 2021 om 10:19

Hallo Stella,
Allereerst van harte gefeliciteerd met je kas!!
Ja hoor, je kunt aubergines uit de aethiopicum-groep op dezelfde manier en in dezelfde periode zaaien als de aubergines uit de melongena-groep. Een beetje afhankelijk van het ras kunnen ze wel of niet wat langer nodig hebben om vrucht te zetten (maar auberginerassen uit de melongena-groep kunnen ook vroeger of juist later zijn).
Veel plezier met zaaien!
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties