Verspenen, uitslag prijsvraag en nieuwsbrief

Allereerst de uitslag van de prijsvraag. Dat viel nog niet mee want uiteindelijk is elke reactie op zijn eigen manier waardevol, en we danken dan ook de mensen die de moeite hebben genomen om erover na te denken en iets in te sturen!

Maar het was dus lastig kiezen. Zo lastig dat we hebben besloten om te loten. Ik heb de inzendingen verdeeld over foto / anekdote of reden waarom iemand de agenda graag zou willen winnen / en een tip. Ik heb de reacties uitgeprint, het papier in reepjes geknipt, driedubbel gevouwen en in 3 afzonderlijke bakjes gedaan. Ik heb hevig gehusseld en vervolgens heeft Ruud uit elk bakje een gevouwen papiertje  gepakt.

 

De 3 winnaars zijn:

  • M. Molenaar
  • Ria Snijders
  • Esther Rensman

Van harte gefeliciteerd!! Op de pagina van Laura kun je ook de uitslag zien en Laura’s vraag om de adresgegevens van de prijswinnaars zodat ze de agenda op kan sturen: Laura’s prijsvraagpagina

En dan heb ik nog een vraag: ik heb van een aantal mensen de melding gekregen dat ze sinds enkele weken geen nieuwsbrief (melding van een nieuw blog) meer krijgen. En soms kan iemand zich ook niet opnieuw inschrijven (krijgt geen bevestigingsmail met link). Maar het vreemde is dat een groot aantal mensen de mail wel gewoon netjes en op tijd ontvangt. Soms kan een nieuwsbriefmail of bevestigingsmail trouwens ook in de spambox terecht komen (en dat is niet heel vreemd want uiteindelijk wordt de mail in groten getale verzonden, je kunt dan het beste de mail in de lijst met veilige afzenders zetten).

Ik hoop dat de mensen die dit lezen en geen mail meer krijgen dat in reactie op dit blog willen melden. Dan kan ik het verzamelen, uitzoeken en Augus mailen om te vragen of hij er iets mee kan.

En dan nu over tot de orde van de dag. En dat betekent hier verspenen. Elke dag verspenen. Want de paprika’s, pepers en aubergines zijn iets meer dan een week geleden gezaaid en kiemen nu volop. En omdat de elektrische propagator niet in het raamkozijn staat maar op een tafel langs de muur, is het er niet licht genoeg voor de zaailingen. Dus moeten ze enige dagen na het kiemen (dan is het worteltje net iets langer en sterker) worden verspeend om te zorgen dat ze niet te lang en dun worden (ook omdat het in de propagator 27 graden is).

 

We hebben vorige week potjes schoongemaakt en gevuld met een mengsel van potgrond, wat zand en een schepje perliet (want dat had ik toevallig nog liggen). Ik gebruik perliet niet heel vaak, soms bij het verspenen of stekken, en bij het planten van rotsplanten. Perliet maakt de grond heel luchtig maar het heeft niet dat absorberende en vocht vasthoudende van vermiculiet dat ik zo prettig vind bij het zaaien.

Ik maak het vermiculiet trouwens wel altijd nog even extra vochtig met een plantenspuit met water voor ik zaailing voor zaailing uit het vermiculiet trek.

En daar gaat er weer één……

 

En nog één…..

 

En de dag erop weer een paar….

 

Vanuit het vermiculiet laat ik ze direct in de voorgemaakte gaatjes in de potjes met een mengsel van potgrond met wat grof brekerzand en perliet zakken:

 

Ik vouw de grond heel voorzichtig rond de zaailing dicht en ik geef zoveel water dat de grond de worteltjes ‘omspoelt’. Elke dag groeit het aantal potjes met verspeende zaailingen in het raamkozijn.

En de bestelde lamp is binnen! Het had nog wel wat voeten in de aarde want de eerste lamp die we ontvingen deed het niet, moest teruggestuurd worden, etc.. Maar deze 2e lamp doet het. En hoe!

 

“Bright light, Bright light!!”, roep ik met hoog stemmetje naar Ruud, als ik de stekker in het stopcontact steek, maar Ruud begrijpt het grapje niet, hij heeft The Gremlins nooit gezien (of waarschijnlijk wel gezien maar niet gewaardeerd 🙂 ). Het lijkt op de foto nog wel mee te vallen maar het is echt overdadig licht, alsof je een zonovergoten kamer instapt. Met 234 ledlampjes, de helft in kleurtemperatuur 3000K en de andere helft in kleurwarmte 6000K (plus nog wat rode 660nm voor de groei). Ik kreeg trouwens nog de tip dat zelfs Ikea ondertussen voor een leuke prijs een kweeklamp verkoopt: Växer kweeklamp

Maar ik ben heel blij met de onze! Ik ben heel benieuwd hoe het verder gaat, we hebben de lamp pas 2 dagen en zetten die ‘s middags rond 17 uur aan, en als we naar bed gaan gaat de lamp uit. Overdag krijgen de zaailingen dus alleen natuurlijk licht in het raamkozijn. Het zou kunnen dat ik over een week eens kijk of ik de lamp wat lager zou kunnen hangen, maar ik begin voorzichtig (het advies was om de lamp op 30 tot 70 centimeter afstand van de planten te hangen en ze hangt nu op precies 70 centimeter).

Binnen een week staat de onderbak waarschijnlijk helemaal vol met zaailingen. Maar nu er nog wat ruimte is heb ik ook de zoete aardappelen er maar onder gezet. En de gember, en die begint serieus uit te lopen:

 

In huis gaat alles dus voorspoedig. Morgen gaan we naar de tuin want vanaf zondag schijnt er een serieuze storm aan te komen. Dus we gaan de terrasstoelen plat neerleggen, de vaasjes van tafel op de grond zetten, de ramen van de kas op een kier zetten (maar nooit helemaal dichtdoen!) en even kijken wat er verder vastgebonden moet worden, om zou kunnen waaien of beschermd moet worden. En dan hoop ik morgen ook eindelijk de tuinbonen nog even te kunnen gaan zaaien, en misschien ook gelijk de doperwten, sugar snaps en kapucijners.

Dan nog even de link naar het blog dat ik op de website van Pokon schreef, over een aantal leuke ‘nieuwe’ soorten die je steeds vaker in moestuinen ziet (zoals kailaan, tatsoi, mizuna, mibuna, hon tsai tai, etc.): Aziatische blad- en stengelgroenten 

Tot slot dan nog één foto. In de propagator ontwikkelden de stekken zich zo snel dat ik de eerste uitloper voorzichtig heb afgebroken en in een glas water heb gezet. Onder de kweeklamp begon het blad na enkele uren te hangen dus heb ik haar daar snel onder vandaan gehaald en het glas in de propagator gezet. En kijk, de eerste worteltjes beginnen te groeien, 25 dagen nadat ik een zoete aardappel in een bakje potgrond legde en in de propagator zette. En dat is dan zeker 8 weken eerder dan vorig jaar, toen ik haar via de oude weg stekte (laten wortelen in een glas water in een raamkozijn).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

72 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Erna

Hallo Diana, Ik ben een van degenen die sinds enige tijd geen nieuwsbrief meer krijgt. Ik hoop dat het opgelost kan worden, want ik vind je berichten erg leuk en kijk er naar uit. Groetjes, Erna.

Roel Knol

Ha Diana,

Leuk dat je met de lamp aan het experimenteren bent. Je gaat het een week bekijken, maar ik vermoed dat je besluit om hem dan wat lager te hangen. En misschien zelfs wel overdag aan te zetten. Ik heb begrepen dat de kwaliteit van het daglicht in deze maanden nog niet optimaal is voor planten.
En die Växer van Ikea is inderdaad al een tijd te koop. Ongeveer het enige dat nog over is van de Växer serie. Een aantal jaren geleden zijn ze begonnen met kweekbakken om je eigen sla te kweken, compleet met Växer lichtbalkjes, stekpluggen, puimsteen, voeding en zaden. Blijkbaar is het niet erg aangeslagen. Inmiddels is het niet meer officieel te koop. Alleen oude voorraad nog.

Ria Snijders

Hallo Diana,
Wat leuk dat ik de zaaiagenda heb gewonnen! Ik ben er erg blij mee, super bedankt!
Veel succes en plezier in moestuin en kas dit jaar. Ik volg je al jaren op de voet en geniet altijd van je blogs, bedankt.
Hartelijke groet, ook aan Ruud.
Ria Snijders

Gaby en theo Bauwens

Hoi Diana en Ruud, wij gebruiken al een aantal jaren lampen boven onze propagator, je zult wss. al snel ontdekken dat hij bij jullie te hoog hangt, wij houden 30 cm aan en het werkt perfect. Omdat het led is zijn de kosten super laag ik heb ooit eens berekend dat we nog geen dertig cent p/mnd kwijt zijn voor onze 2 lampen en bij ons branden ze 24 uur per dag, dat is ook zo bij de grote professionele kassen van de tomaten kwekers hier in de buurt.
veel succes en plezier met jullie nieuwkomelingen
groetjes Gaby en Theo De Klinge (Belgie)

Adrie Ouwerkerk

Hé Diana, wil je misschien de naam van je plantenlamp opschrijven je had het al eens vermeld maar kan het niet meer vinden.
Vriendelijk groet Adrie.
(een stille bewonderaar)

Judith

Als ik die foto’s van jouw plantjes zie, dan krijg ik ook enorm veel zin om te gaan zaaien. Ik heb flink wat van jouw zaadjes aangeschaft, dus keuze zat.
Ik heb wel een ‘probleem’ waar jij (of iemand anders) mij misschien mee kan helpen: ik ben verhuisd en mijn vorige huis had een grote, lichte zolder waar het rond de 15 graden was.
Nu heb ik dit niet meer (wel een oude boerderij met 2 hectare grond). Onze slaapkamer is (nog) te koud en (nog) te donker. Ik heb op zolder wel 2 grote ramen op het zuiden, maar het dak bestaat (nog, we hebben werk zat) alleen uit dakpannen. Hier is het dus veel te koud.

Hoe zou ik dit kunnen aanpakken? Ik wil graag weer tomaten, paprika, aubergines enz in de kas en de moestuin.

Heel erg bedankt voor het meedenken!

Judith

kees

voor die zoeken naar groei kweeklampen : ga zoeken naar LED-groei kweeklampen.
Deze zijn energie zuinig en een beetje zoeken niet duur.

Ans Segers

Hallo Diana,
Ik heb na 29 december j.l. geen nieuwbrief van jou meer ontvangen. Hopelijk lukt het om het probleem op te lossen.
Vriendelijke groet,
Ans

Jef

Hoi Diana,
Ik heb ook al een tijdje geen bericht gehad van je blog.
Geprobeerd om opnieuw in te schrijven, helaas nog steeds niks binnen.

Marina

Hallo Diana,
Ook bij mijn schijnt het maar niet te lukken. Geen bevestigingsmail gekregen op mijn 2 nieuw ingeschreven mailadressen. Ook geen berichtje van nieuwe blog.
“August – er is werk aan de winkel…”
Groetjes. Marina

Maria Cooijmans

Ook ik heb al een tijdje geen mails meer ontvangen terwijl het op de vroege zondagochtend juist zo inspirerend en gezellig is om deze te lezen en er weer een nieuwe volkstuinles met r reacties mij voor wordt geschoffeld

Barto

De laatste nieuwsbrief heb ik op 2-1 ontvangen

Yvonne

Hallo Diana,
Ook ik heb al een tijdje geen mails meer van je ontvangen.
Groeten,
Yvonne

Elly

Hallo Diana,
Ik ook niet, maar je staat gelukkig in mijn favorieten.
groeten
Elly

Toos

Hallo Diana
Ook ik krijg de nieuwsbrief al een paar weken niet meer. De laatste is van 29 december.
Ik heb me opnieuw ingeschreven maar heb ook geen bevestigingsmail ontvangen.
Gelukkig kun je alle nieuwsbrieven via je website lezen, zo mis ik niets van je interessante info.

Ronald

Dag Diana,

Ook ik realiseerde mij opeens dat op zondagmorgen de blog van jou ontbrak in mijn mailbox
Die van 26 december vorig jaar was de laatste.

Komt het zo goed of moet ik zelf opnieuw inschrijven?

Met vriendelijke groet,

Ronald

Yvonne

Hoi Diana,
Ook ik heb al een tijd geen nieuwsbrief meer ontvangen. Jammer want ik keek er altijd naar uit!
Groet yvonne de graaf

Wijnie

Hoi Diana,
Van deze blog heb ik ook geen mail gekregen, die van 19 jan nog wel. Maar aangezien ik minimaal 1x per week op je website kom, miste ik je mail niet, door bovenstaande reacties was het dat ik ineens dacht dat ik hem ook niet meer kreeg. Wat mooi dat bij jou al zoveel kiemt! Ik heb me tot zaterdag beheerst, en toen was het toch bijna februari en maar 1 dag eerder dan dat ik vorig jaar was begonnen, dus mijn paprika, peper, aubergine, ui en bieslook mogen ook kiemen en morgen zijn de prei, selderij, peterselie, knoflookbieslook aan de beurt.
Ik heb alleen -alweer- last van de varenrouwmug in huis. Vorig jaar zijn daardoor best wel wat van mijn bloemenzaailingen omgegeten. Tips om er van af te komen -naast weinig water geven, zand strooien en aardappelschijfjes- zijn welkom.
Groetjes Wijnie

Wijnie

Ik bedoel die tips tegen de varenrouwmug, in het algemeen aan wie iets weet en wil reageren, niet aan jou persoonlijk Diana..
Groetjes Wijnie

Margaret Krijgsman

Wij krijgen ook al maanden de nieuwsbrief niet meer. Zou het wel heel makkelijk vinden. Succes.

katrien

Dag Diana,
Deze week ook geen mail meer ontvangen van je, opnieuw proberen inschrijven, maar ik krijg ook geen bevestigingsmail. Hopelijk zal het terug lukken, dat is iedere zondag genieten en inspiratie opdoen !

Els Verberne

Beste Diana, ook hier geen email meer ontvangen sinds eind december. En ik kan me niet opnieuw inschrijven. En nu het weer begint te kriebelen, zou het wel heel fijn zijn om jouw mooie en belangrijke ervaring te mogen lezen. Alvast bedankt en succes. Hartelijke groeten

Judith

Hai Diana,

Het lukt niet om op jouw reactie te antwoorden. Daarom maar even zo.
Bedankt voor je tips!
Ik heb het grote ‘geluk’ dat ik wel een spouwmuur heb, maar nog geen isolatie, met als gevolg: hele koude stenen vensterbanken op het zuiden.
Dus als de zon niet teveel schijnt moet het goed komen.

Groet,

Judith

Alie

Beste Diana,

Op 29 december je laatste e-mail ontvangen.
Nu ik ging zoeken op internet zag ik dat er meerdere mensen geen e-mail meer ontvangen.
Zo jammer, geniet altijd erg van jullie verhalen!
Dus, ik hoop dat jullie de oorzaak vinden.
Hartelijke groeten,
Alie

Ria

Beste Diana,
Ook ik ontvang de mail ongeveer vanaf eind december niet meer.
Echt fijn als het weer opgelost wordt /is.
Succes en groeten, Ria

Esther Beernink

Hallo Diana,

Dan doe ik ook nog een berichtje.
Mijn laatste bericht ontving ik op 29 december.

Groetjes,
Esther

Mieke Braskamp

Hoi Diana,
Ook ik ontvang al een paar weken geen nieuwsbrief meer.
Is juist zo gezellig op de zondag!
Groetjes, Mieke

Marianne de Wit

Heeft iemand ervaring met het gebruik van kweeklampen in combinatie met een tijdschakelaar.

Muylle Isabelle

Dag Diana,
Sinds januari krijg ik ook geen mails meer.
Hopelijk vinden jullie het probleem.
Het is altijd leuk om jou naam in mijn mailbox te zien staan.
Groetjes Isabelle

Nancy

Hoi Diana, gisteren kwam ik erachter dat ik de database wel kan openen maar een gedeelte wordt bescherm door word proof. De foto.s en info van de verschillende soorten zijn niet te zien. Dat was voorheen niet zo.

Huugh Bons

Dag Diana,

Gelukkig ben je niet ziek of zo. Ik miste je tuinverslagen al een paar weken, nu is het duidelijk.
Het is eind januari, dus het begint echt te kriebelen.
Het iedere week genieten als je verslag binnen komt.

Irene

Hallo Wijnie,

Ook ik heb last van de varenrouwmug, hoewel ik hem ken onder de naam “rouwvarenmug”. Ik ben deze tips met folie en kaneel/cassia aan het testen:
https://thathomepage.com/rouwvliegjes-bestrijden/
wellicht helpen ze voor jou.

Joris

Ha Diana, allereerst erg bedankt voor je website, en de sprankelende groene vrolijkheid die je over het internet verspreidt. Je zult begrijpen dat ik graag op de mailinglijst zou staan, maar een bevestigingsmail laat op zich wachten. Hopelijk zijn alle websiteperikelen na dit weekend verleden tijd.

Wijnie

@Irene, dankjewel voor het delen van de link! Deze methode tegen de varenrouwmug kende ik niet, maar zeker het proberen waard. Dankjewel!
Groetjes Wijnie

hans

Hallo Diana,
Ook ik heb al een tijdje geen nieuwsbrief meer ontvangen. ook heb ik mij opnieuw ingeschreven, ook dat is niet gelukt. Ik mis je leuke berichtjes.

Vriendelijke groet, Hans

roos

Hallo Diana,
ik had een vraag over de paprika zaailingen, deze heb ik net als jij in de vermiculiet in de propagator gezaaid echter na het opkomen van 3 blijven ze op de grond liggen en komen niet verder omhoog. de plastic kap is ook erg nat ondanks dat ik het ventilatie schuifje open heb staan. Weet jij misschien wat er niet goed gaat?

als vast bedankt groetjes Roos

roos

Hallo Diana,

Als vervolg verhaal op hier boven heb ik op nieuw paprika s gezaaid en vervolgens komen ze wel op maar gaan niet staan het steeltje ziet er een beetje wit mossig uit en is ook erg dun de vermiculiet blijft ook wel op het zaadje hangen,en blijkt ook dat ze los op de grond liggen ondanks dat ik er nog vermiculiet over heen heb gedaan.
Ik heb ze nu na 3 dagen boven de grond toch op gepot om te kijken of dat nog wat gaat doen.
ook mijn pepers komen slecht op na 16 dagen is er maar een op gekomen en heeft nu duidelijk blaadjes en een stevige steel.

misschien heb jij een verklaring .
mvg. Roos

Roos

Hallo Diana,

Bedankt voor je antwoordt .
gr.Roos

Hanneke de Witte

Hallo Diana,

Ik zou je graag een email willen sturen. Is dat mogelijk?
Ik werk in een bibliotheek in Leusden. Daar heeft het mee te maken.

Groet,
Hanneke

Stella

Hallo Diana,
Een later reactie op deze blog,want we zijn terug eind januari weeral, mijn nieuwe kweekkast is aangekomen en ik had al graag begonnen met wat pepers en zaad van die kleine thaise aubergines ,die we verleden zomer gekocht hadden op een thaise markt .ik kook vaak thais dus ,maar misschien lukken deze niet makkelijk.Best gewoon zaaien zoals de andere ?
Groetjes Stella

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties