Helmpje

Koud, te koud voor de planten maar ook te koud voor onszelf. En dus vermaken we ons in huis prima met wat achterstallig onderhoud en met dat wat er binnen wil kiemen of wortelen.

Even de tussenstand:

Citroengras wortelt 6-2-15

Van de 10 Serehstengels (citroengras dus) hebben er 9 zoveel worteltjes dat ik denk dat het goed met ze komt, 1 (toevallig rechts op de foto) heeft wel een heel klein wortelpuntje maar wordt ook wat zacht en bruin onderaan. Nou ja, 9 uit 10 vind ik ook niet slecht, en het brekebeentje krijgt nog wel tijd hoor, we geven het niet zo snel op.

Zoete aardappel wortelt 6-2-15Van de 4 zoete aardappelen gaat het er met 2 uitstekend, met 1 redelijk en met 1 slecht (die krijgt schimmelpluis onderaan, wat ik er elke dag even voorzichtig afveeg, en gelijk even het water ververs). Maar (nog) geen worteltje bij nummer 4.

Ook dat geven we nog niet op maar vandaag wel nog even 2 nieuwe zoete aardappelen gekocht om ook in water te zetten. Ik zoek er altijd de kleinste (maar wel gezond natuurlijk) voor uit die ik kan vinden. Die heel grote zoete aardappelen vind ik niet handig, passen niet in het glas, te groot en onhandig om goed op te potten later.

In ieder geval kun je op de foto zien dat de 3 goede aardappelen in ieder geval al worteltjes aan het maken zijn. Maar er is nog een lange, heel lange weg te gaan voor we aardappelen kunnen oogsten :-).

En verder…… omdat het zo koud is en we niet op de tuin zijn geweest, maar binnen gezaaid. Ik weet het, ik zeg altijd “doe het nou niet”, je krijgt er lange, dunne, iele zieke zaailingen van. En dat is ook echt zo. Maar ik heb koud gezaaid, op zolder, voor het kleine raam daar. Het zal er niet veel warmer zijn dan zo’n 10 of hooguit 11 graden. En zo licht mogelijk, voor het raam. En zodra de zaden kiemen mogen de bakken met zaaisels gelijk naar de tuin (komende week dus).

Maar ik heb in ieder geval bosuien gezaaid, zomerprei, wat spitskool en vroege savooikool, de 2 Lathyrussen-soorten voor dit jaar. De kapucijners en doperwten. Wat rucola, en mosterdblad, en dat is het geloof ik wel zo’n beetje. Het is ook genoeg, 2 grote zaaitrays vol en 2 bakjes. Elke dag even goed bekijken, water geven wanneer nodig. En zo in huis kunnen de meeste soorten wel ergens volgende week kiemen, en dan kunnen ze dus zo, zonder af te harden, naar de koude kas om daar verder te kiemen en te groeien.

Dat is de koude kamer. Dan is er nog de warme kamer, voor de aubergines, pepers en paprika’s. Op de foto zie je een bak met peperzaailingen, de foto lijkt wat wazig maar dat komt door het tegenlicht; de zaailingen staan heerlijk in de volle zon op te warmen.

Zaaisels pepers 6-2-15

Er zijn er nog meer zaden in de koffiefilters gekiemd, die ondertussen ook weer opgepot. En zo begint het kamertje zich al aardig te vullen met de zaailingen. De zaailingen zien er in ieder geval gezond uit, 2 gezonde kiemblaadjes, fier overeind, 3 per potje.

En toch zijn er ook nog 16 soorten die (nog) niet willen kiemen. Ik heb gelukkig nog ruim de tijd, maar ga wel komende week de zaaisels er al tussenuit vissen waarvan ik eigenlijk ook al niet meer had verwacht dat ze nog zouden kiemen, zaden die oud zijn, en nu al helemaal grijs worden en schimmelen zullen echt niet meer kiemen. Jammer. Maar biedt ook perspectieven. En dus afgelopen week zelf ook nog maar zaden besteld van paprika’s en pepers, altijd leuk. Nog even en ik hoop dat er wat soorten niet kiemen zodat ik van de nieuw bestelde zaden toch ook nog wat kan zaaien :-).

Peperzaailing helmpjeWat niet aan de beurt komt gaat de koelkast in en wordt volgend jaar gezaaid. In de koelkast blijft de kiemkracht en het kiemvermogen van peperzaden duidelijk een stuk beter/sterker. In de koelkast liggen trouwens ook 3 koudekiemers, via de denomethode maar dan dus in de koelkast in plaats van in de propagator. Morgen mogen ze eruit en gaan ze de warme zadenkamer in, in de hoop dat ze genoeg ‘winterkou’ hebben gekregen om de lente in te willen gaan en willen kiemen.

Tot slot wil het toch nog even over ‘helmpjes’ hebben. Met de denomethode heb ik er niet zoveel meer, en die op de 2e foto is eigenlijk al niet meer echt een helmpje. Maar iedereen die pepers, paprika’s, aubergines of tomaten zaait weet wat ik bedoel. Dat er wel eens zaden zijn die kiemen maar waarbij het zaadhoesje zo vast op de zaailing blijft zitten dat de blaadjes er niet uit kunnen ‘breken’.

Lastig want je kunt er weinig mee. Vooral niet aan pulken want vaak scheurt daardoor een blaadje af en wordt het alleen maar erger. Ik heb er in het Tuindagboek van 17 maart 2014 ook al over gehad, en daar een betere foto dus die heb ik hier ook nog even gebruikt.

Uiteindelijk kan alleen de zaailing zichzelf redden; zonder blaadje kan hij niet groeien, dus het worteltje blijft klein. En zonder worteltje krijgt het blaadje niet de kracht om uit het zaadhoesje te breken. Een soort vicieuze cirkel Zo licht mogelijk zetten helpt. En de grond goed vochtig houden, maar ook het ‘helmpje’ een paar keer per dag nat maken.

Peperzaailing met helmpjeNiet de hele zaailing nat maken, maar je vinger onder de kraan houden en net de druppel die op je vinger zit op het helmpje laten zakken. En dan zullen 9 van de 10 zaailingen zich weten te redden en de blaadjes uit het te krappe helmpje weten te kruipen.  Vochtig houden en de zon in dus.

En dan wurmen de blaadjes zich uiteindelijk op eigen kracht uit het helmpje. Zoals je op de 2e foto kunt zien zijn de blaadjes al zo sterk dat ze het nu echt prima op eigen kracht kan. Vooral niet aankomen. Volgende week zal ze het zaadhoesje van zich hebben afgeworpen.

En dan is het wachten op het eerste echte blaadje. Want deze 2 blaadjes zijn nog de kiemblaadjes, ze zullen later, wanneer er voldoende blaadjes aan de zaailingen groeien, van de plant vallen. Maar nu nog even enorm belangrijk.

 

46 reacties op Helmpje

Charlot 6 februari 2015 om 23:44

Dag Diana,
Ik vind het wel iets hebben, die snijdende koude wind buiten, terwijl we lekker warm binnenshuis kunnen zaaien. Met het zonnetje erbij vandaag vond ik het heerlijk!
Ik ben ook aan de slag gegaan met het citroengras. Dat was enkele weken voor jij dat deed. Nu heb ik ze reeds in een pot geplant maar ik begin te twijfelen aan de diepte…ik heb ze ongeveer 1/3 in de aarde geplant. Ze groeien wel hoor maar misschien is het de bedoeling om ze volledig in de aarde te stoppen zodat het ‘verse’ groen start vanaf de grond? Ik vind het gewoon een vreemd zicht zo. Hoe heb jij dat vorig jaar gedaan? Nu staan ze met zes in een tien liter pot, is dat voldoende? Alvast heel fijn dat jij de tijd nog kan vinden om alles te beschrijven, daar heb ik echt heel veel aan! Misschien vind je het leuk om te horen dat uw zaadjes het hier prima doen,
Groet Charlot

Diana 7 februari 2015 om 09:20

Hallo Charlot,

Leuk om te horen dat de zaden het goed doen!
Over het citroengras; ik wacht eigenlijk altijd tot er echt heel veel wortels aan zitten (zeker 2 tot 3 keer zoveel als dat er nu op de foto op mijn tuindagboek aanzit. EN dan pot ik ze op, 1 stengel in een 10-centimeterpotje, dus elke stengel krijgt best veel ruimte/grond/voedsel voor zichzelf. Dat had ik vooral bedacht omdat ze er nog tot in mei in moeten verblijven, dan ga ik ze uitplanten in de vollegrond in de kas. Als ik ze op ga potten komt er slechts zo’n 2 centimeter van de onderkant van de stengel onder de grond, dus eigenlijk niet heel veel (maar omdat er dan al zoveel wortel aan zit staan de stengels toch redelijk stevig in de potten).

6 in een 10 literpot staat denk ik best goed, zou iets ruimer mogen maar dan moet je daar ook maar net een pot voor hebben en plaats voor hebben (met per stuk in een 10-cm potje kan ik wat makkelijker schuiven naar een juiste standplaats). De planten groeien van nature in Azië en hebben dus veel warmte en een vochtige bodem nodig, in een kleinere pot zul je wellicht wat meer op het water geven moeten letten.

Ik hoop dat je iets met deze beschrijving kan! Ik ga in ieder geval foto’s maken van de vorderingen van de citroenstengels hier en er een eigen pagina van maken, onder het hoofdstuk Groenteteelt – Kruiden. Misschien vandaag al wel een pagina aanmaken en ik vond als wat foto’s om er te plaatsen.

groetjes en succes met alle zaaisels en de sereh!
Diana

Agnita 7 februari 2015 om 11:14

Ik heb ook 2 zoete aardappelen staan, eentje doet nog niks, de andere heeft al veel wordtels. Het is misschien leuk te vermelden, dat ik ze in een hyacintenglas heb staan. Vaak liggen die dingen nutteloos in de kast en ze zijn reuzehandig voor dit soort dingen. Bijkomend voordeel is, dat je er ook geen prikkers meer in hoeft te steken. (wat misschien weer ziektes voorkomt)

Diana 7 februari 2015 om 15:34

Hallo Agnita,

Dank voor de tip! Dat is zeker een goed idee!
Ik heb dat soort vaasjes niet, maar ik zou zo maar eens bij een kringloopwinkel kunnen kijken, voor 2 kwartjes hoef ik dan geen zoete aardappelen meer te pijnigen.
Uiteindelijk gaat het meestal goed, maar dat neemt niet weg dat er met de prikkers toch gaatjes worden gemaakt waardoor er inderdaad makkelijker bacteriën of schimmels de aardappel in kunnen komen.

groetjes,
Diana

Fran 7 februari 2015 om 12:51

Leuk leuk leuk, ik word er helemaal blij van 🙂

Diana 7 februari 2015 om 15:29

Ik ook 🙂
Diana

dini de vries 7 februari 2015 om 16:16

Hoi Diana,
Ik kreeg vanmorgen met de post het tuinblad cashew stadstuinieren en daar staat een artikeltje over jou in met verwijzing naar je site.
Mooi compliment!!

Diana 8 februari 2015 om 12:17

Hallo Dini,

Leuk dat je het hebt gezien!! Ja, bijzonder hè!
Ik kreeg een paar weken een berichtje in mijn tuindagboek met de melding dat de website genoemd zou worden in het tijdschrift. En gisteren kreeg ik (als bewijsnummer) het tijdschrift toegestuurd. Leuk! En een leuk tijdschrift ook, echt toegespitst op moestuinieren, met leuk artikelen over spinazie, kool, snijbiet, etc.. Heb je de column van Romke v.d. Kaa gelezen? Hij schreef dat je citroengras kunt stekken door de stengels gelijk op te potten in een ‘propagator’gemaakt van een petfles, in zeer doorlaatbare grond met grind. Hier staan ze nu in water en dat gaat ook al een paar jaar goed dus nu hou ik het maar zo, maar wel leuk om zo een andere teeltmanier te lezen.

groetjes,
Diana

Matthijs 8 februari 2015 om 08:01

Het lijkt er op dat die laatste citroengrasstengel stengelrot heeft, het bruine aan het onderste deel van de stengel.

Waarom zet je de zaailingen niet binnen onder een paar kleine tl-lampjes, dan krijg je niet van die gestrekte zaailingen.
De tl-lampjes zo’n 5 cm van de potjes af, anders gaan ze alsnog strekken.

Ik heb hier van de week een paar peperzaden en tomatenzaden in een potje gestopt, ik ben benieuwd of en wanneer ze boven gaan komen, altijd leuk dat prille begin.

Succes weer dit jaar, ik ben benieuwd hoe het dit jaar allemaal bij je zal gaan verlopen.

Diana 8 februari 2015 om 12:10

Hallo Matthijs,

Voor zover ik weet zit stengelrot in de hele stengel en komt dus van binnenuit, dit bruin bij de serehstengel zit alleen aan het buitenste blad. Maar we zullen het vanzelf zien, ik controleer het gewoon elke dag en als ik denk dat ze het niet gaat redden is het zo weggehaald.

Ons huis heeft schuine kanten en daardoor heb ik geen plaats voor het ophangen van tl-lampen. Ik heb er vroeger wel eens over verzonnen, maar dat zou me veel ruimte in het midden van een kamer kosten, en dat alleen maar voor 4 overbrugbare weken in januari-februari. Wij hebben nooit erg gestrekte zaailingen hoor, maar onder tl kweken heeft wel als voordeel dat de planten in mei groter zijn dan zonder tl. Ik vind het leuk om de ervaringen met tl van anderen te volgen, maar zelf hoef ik niet zo nodig.

Voor wie er interesse in heeft, naast tl zie je nu ook veel led (is natuurlijk heel veel voordeliger in gebruik dan tl). Bedenk wel dat niet elke tl-lamp (en ook niet elke led) geschikt is om zaailingen onder te kweken. Hier kun je meer ervaringen van mensen lezen die chilipepers onder lampen opkweken, welke lampen ze gebruiken, de afstand tot de zaailingen, etc.: http://www.chillipeper.nl/forum/viewforum.php?f=17&sid=20b587749521c0f8d33cd1dbc54b47ca

groetjes en ook jij veel plezier met de opkweek van je tomaten en pepers!!
Diana

Cilia 11 februari 2015 om 10:07

Ik heb een paar jaar geleden een compacte kweekset met groeilicht gekocht. Het tl-licht is in hoogte te verstellen dus als de plantjes groter worden kan je de verlichting naar boven schuiven. Het was niet goedkoop maar heb er veel plezier van. En op deze manier geen iele zaailingen meer. Ik heb deze op een Belgische tuinsite gekocht.
Gr. Cilia

Simone 8 februari 2015 om 13:51

Hallo Diana, wat moedig al dat vroege zaaien maar nu snap ik ook waarom jullie altijd al zo vroeg kunnen oogsten . Dat vond ik altijd al een raadsel maar nu blijkt dat als mijn mede tuinierster en ik de winterslaap uit onze ogen wrijven e n aan het zaaien slaan jij al aan het verpoten bent. In het noorden is het altijd kouder en lopen we wat achter

Diana 8 februari 2015 om 16:31

Hallo Simone,

Onze tuinbuurman heeft een zwager die in Groningen woont (en tuiniert). En die man zegt het ook altijd, als wij andijvie oogsten zijn het bij hem altijd nog kleine plantjes. Altijd bijzonder om te horen dat slechts een dag rijden bij ons vandaan mensen later kunnen zaaien omdat de grond zoveel langer koud blijft.

Toch heeft vroeg zaaien ook voordelen, waar men dan ook woont; zeker planten die een lang groeiseizoen nodig hebben (zoals pepers) kunnen met vroeg zaaien in mei al zo groot zijn dat ze al bloeien wanneer ze naar buiten mogen. Het kost alleen allemaal veel ruimte in huis en later in de kas :-).

groetjes en veel plezier met de start van het nieuwe tuinseizoen!
Diana

Simone 8 februari 2015 om 13:53

Sorry maar de groeten zijn weggevallen

Marianne Soppe 9 februari 2015 om 08:32

Hallo Diana en andere tuinliefhebbers,

Ervaring met kraanwater dat gezuiverd is met een ozongenerator. Sinds november 2014 zuiver ik mijn drinkwater met een ozongenerator.
Ook ik heb sereh en zoete aardappelen in het water gezet bij de verwarming tegelijk met Diana. Beide soorten hebben wortels gekregen. Het blad van de sereh is enkele cm gegroeid en staat in de potgrond en de zoete aardappelen hebben veel wortels en scheuten met blaadjes. Dit water geef ik ook aan de paprika, aubergine en peperplanten die in de potgrond staan waarvan de kiembladeren groter en steviger zijn dan voorgaande jaren. Wonderlijk dat het zo snel gaat. Ik heb benieuwd naar het kiemen van de tomatenzaden, deze heb ik 6-2 gezaaid.
Groeten, Marianne

Diana 9 februari 2015 om 09:16

Hallo Marianne,

Leuk dat je ook sereh en zoete aardappelen aan het proberen bent!!
Wat bijzonder, een ozongenerator, ik had er nog nooit van gehoord. Wie weet, is het hetzelfde verhaal als het tuindagboek over terroir en heeft het gezuiverde water ook weer invloed op snelheid van kiemen, groeikracht van zaailingen of wat dan ook.

Heel veel plezier met de opkweek van de tomaten, ik ga ze in de laatste week van februari zaaien.
Diana

Marianne Soppe 9 februari 2015 om 14:39

Hallo Diana en andere tuinliefhebbers,

Ervaring met zuiver water. Sinds november 2014 zuiver ik mijn drinkwater en de groenten en fruit met een ozongenerator.
Ik heb sereh en zoete aardappelen in dit water laten wortelen. Gestart op dezelfde datum als jij, Diana. Het blad van de sereh is 5 cm gegroeid en staat inmiddels met zijn wortels in de potgrond de zoete aardappelen staan met een flinke bos wortels in een pot ozonwater en heeft scheuten met bladeren. Ook de paprika, peper en auberginekiemen hebben grotere en stevigere bladeren dan voorgaande jaren. 6 febr. heb ik de tomaten gezaaid ik ben benieuwd of dit ook zo goed gaat.
Groet, Marianne

Maartje 9 februari 2015 om 20:05

Hi Diana,

Ik heb een vraagje: ik heb mijn pepers tegelijk met jou gezaaid voor het eerst in een verwarmde propagator. Dat gaat erg goed maar dus ook erg hard: sommige planten zijn al 5 cm hoog en dreigen dus te lang te worden. Ik heb ze vanavond in p9 potjes overgezet in een koude propagator. Wat is dan het beste moment om ze over te plaatsen? De wortels waren nog zo teer en ik vraag me af of ik nu niet meer kwaad dan goed heb gedaan.

Diana 9 februari 2015 om 20:23

Hallo Maartje,

Zodra hier de zaailingen 2 kiemblaadjes hebben gaan ze de propagator uit, want het plastic van de propagator ziet er licht uit maar is het zeker niet, het houdt heel veel licht tegen. En de combinatie van veel warmte en weinig licht zorgt voor het lang en iel en dun worden van de zaailingen. Ik weet niet of je via de denomethode hebt gezaaid of in potjes maar het is hoe dan ook beter om ze uit de propagator te halen. Als je ze wat dieper op kunt potten zou dat een oplossing kunnen zijn. Ik hoop dat je hier iets aan hebt. En lees vooral nog even de 3 tuindagboeken achter elkaar die over de denomethode gaan want daar leg ik ook nog wel wat uit over zaailingen die onder invloed van warmte en te weinig licht lang worden, en ik laat er ook op foto’s zien wanneer ik de zaailingen groot genoeg vind om ze over te potten.

Ik hoop dat het allemaal goed afloopt met je zaailingen!!
Diana

Maartje 10 februari 2015 om 08:49

Hi Diana,

Bedankt voor je reactie. Ik had ze gezaaid in van die mini-zaaitrays in moestuingrond. Nu heb ik de zaailingen idd wat dieper in de grond gezet en het deksel van de koude propagator afgehaald, hopen dat het toch nog goed komt!

Blijft leuk om je site te lezen!!

Groetjes, Maartje

Jeroen van Rooijen 10 februari 2015 om 10:19

Hallo,

Bedankt voor de tip over het blad cashew stadstuinieten.
Helemaal enthousiast en ga vanmiddag gelijk even bij de ako kijken 😉

Gr Jeroen

Ps groot compliment aan Diana wat een geweldige site….. Wordt er steeds weer zo enthousiast van en bij alles wat ik zaai of stek is het: oh even kijken hoe Diana dat doet hahaha 😉

Diana 10 februari 2015 om 15:09

Hallo Jeroen,

Leuk!! Er staat ook nog een leuk artikeltje in over Kaffir Limoen, wil ik eigenlijk ook nog wel eens een keer een plantje of stek van zien te bemachtigen want vind ik ook zo lekker.
En dankjewel voor je aardige woorden!
Diana

Cilia 11 februari 2015 om 09:38

Ik heb eens in de toko kaffir limoentjes gekocht. De pitten eruit gehaald en in potjes aarde gedaan. Er waren er een paar opgekomen alleen is er uiteindelijk nog maar 1 plantje van over. En deze wil op de een of andere manier niet echt groeien. Als eens over gepot in nieuwe aarde maar dat heeft ook nog niet echt gewerkt. Maar hij leeft nog dus er is nog hoop.
Wat al leuk is is dat er wat geur aan de kleine blaadjes zit. En inderdaad Diana een heerlijk kruid.
Gr. Cilia

Diana 11 februari 2015 om 10:20

Hallo Cilia,

Ja, Kaffir is vast niet gemakkelijk te kweken. Ik heb vroeger wel citroenboompjes gehad, dat was ook heel lastig (en in al die jaren nog geen 3 citroenen kunnen oogsten :-)). Maar omdat dit over het blad gaat en niet over vruchten hoop ik toch nog eens een poging te kunnen wagen. Maar ik ga op zoek naar een plant en niet naar zaden. Omdat dat vaak toch al een voorsprong geeft, als het goed is heeft de plant al een goed wortelgestel, etc.. Ik las in het Cashew-Stadstuinierenblad dat ze graag groeit in een matig vochtige grond met een ph van 5 tot 6, vrij zuur dus. Misschien er wat dat betreft nog iets te verbeteren aan de groeiomstandigheden, alle beetjes kunnen helpen.

groetjes,
Diana

Cilia 11 februari 2015 om 11:52

Dat is een goede tip, wat zure grond toevoegen. Ben benieuwd of je aan een plantje kan komen. Zag een keer in Berlijn op een boerenmarkt er een staan, maar toen was ik die van mezelf al aan het opkweken en heb die toen niet meegenomen.

Chantal 10 februari 2015 om 20:35

Ik heb ook wat dingen gezaaid. De ene helft in speciale zaaigrond, de andere helft zat al in de grond voordat ik dat speciale spul had gekocht. De boel staat in een bak met doorzichtig deksel op de verwarming bij het raam. Dat deksel moet wel, want we hebben katten die de boel omspitten. Wanneer kan ik iets groens verwachten?
Groetjes!

Diana 11 februari 2015 om 10:08

Hallo Chantal,

Dat hangt er vanaf, wat je hebt gezaaid, en hoe warm en licht het staat :-).
Voorbeeld: je kunt nu peterselie zaaien; buiten kan het 3 weken duren voor het kiemt, maar zaai je bij kamertemperatuur, dan duurt het zo’n 1 tot 2 weken.
Nog een voorbeeld: als je nu buiten kool zaait duurt het misschien 2 weken, in huis in 5 of hooguit 6 dagen.
Alles heeft zijn eigen tijd en zijn eigen plaats nodig.

In huis zaaien geeft wel vaak de kans dat zaailingen lang en dun en hoog worden, aan de andere kant, voor veel gewassen die wat meer warmte vragen is het in Nederland de enige optie op warm thuis voor te zaaien.

Als je even aangeeft welke soorten je hebt gezaaid, zal ik aangeven waar de zaaisels het beste zouden kunnen staan en hoe lang het dan zou kunnen duren voor het kiemt.

groetjes,
Diana

Chantal Quak 11 februari 2015 om 10:09

Ha!
Ik heb de tomaten gezaaid en paprika en aubergine.
En de stengels sereh wat warmer gezet want die doen nog steeds niks. 🙁
Alvast bedankt!
CQ

Diana 12 februari 2015 om 11:14

Hoi Chantal,

Sereh is ook een Tropisch gewas dus hoe warmer hoe liever. Misschien was dat het euvel en hebben de stengels gewoon staan te wachten op temperaturen waarin ze zich goed genoeg voelden om wortels te gaan maken.
Ik heb hier wel eens sereh op een slaapkamer gezet, daar duurde het wortelen wel een paar weken. Nu staan ze in de huiskamer, niet ver van de houtkachel, en dat vinden ze hier in ieder geval echt heel fijn.

Ik hoop dat je paprika’s en aubergines goed kiemen, bedenk dat ook die veel warmte nodig hebben (en dan altijd waarschijnlijk nog zo’n 2 tot 3 weken tijd). Tomaten kiemen sneller en bij lagere temperaturen (tussen de 15 en 20 graden kiemen ze binnen 1 tot 3 weken).

Ja, ‘jemoesttuinieren’, maar niemand heeft gezegd dat dat een makkie zou worden……. 🙂

groetjes,
Diana

Chantal 12 februari 2015 om 14:57

Hahaha! Nee, makkelijk gaat het zeker niet worden. Maar het scheelt dat ik jou af en toe iets kan vragen. Zullen we volgende week weer een belletje in de uitzending doen?
Groetjes!
Chantal

Diana 13 februari 2015 om 09:52

Hallo Chantal,

🙂
Prima, ik hoor het wel!
Diana

barbara brinkman 12 februari 2015 om 09:25

hallo Diana
hier ben ik weer, met een vraagje. Ik heb van de week de zaadjes buiten gezet omdat het zo lekker weer was. Maar nou word ik vanmorgen wakker en hebben de daken een witte jas aan. Is dat dan te koud voor mijn zaadjes geweest, of kunnen ze dit beetje wel aan. Bij ons in Westervoort (dit ligt bij Arnhem) is het -2 geweest vannacht.

gr barbara

Diana 12 februari 2015 om 11:21

Hallo Barbara,

-2 is vaak net niet genoeg om de grond in ieder geval voor langere tijd te bevriezen.
Maar het ligt heel erg aan wat je hebt gezaaid, er zijn groenten die prima -2 en ook -6 of -8 aan kunnen (zoals prei, kool, rucola, uien, etc.) en er zijn groenten die bij +2 dood gaan (papers, paprika’s en aubergines). Elke groente (sterker nog, elke plant) heeft een eigen gebruiksaanwijzing.

Ik hoop dat je gewoon wat niet vorstgevoelige soorten hebt gezaaid, dan komt het vast allemaal goed!
En bedenk dat zaden en zaailingen vaak ook sterker zijn dan volwassen planten. Hier kiemen nog wel tomatenzaailingen in de koude kas in april (van gevallen tomaatjes in de zomer), terwijl een volwassen tomatenplant bij de eerste vorst in oktober het al snel begeeft.

groetjes,
Diana

Hesther 12 februari 2015 om 11:30

Vier van de zeven Serehstengels hebben inmiddels wortels.
Enorm leuk om hier meer bezig te zijn!
Nog dank voor de goede tip om deze supermarkt-stengels op te kweken.

Diana 13 februari 2015 om 09:50

Hallo Hesther,

Leuk!!
Ik ga ze hier dit weekend al oppotten, want ze hebben genoeg wortels om de grond in te mogen.
Ik zal er foto’s van maken en dat op de pagina over sereh zetten die ik aan het maken ben.

groetjes,
Diana

Lex 12 februari 2015 om 17:51

Hoi Diana,

Ik heb een vraagje. Als je kasje onder het groene mos zit, dan moet je hem schoonmaken. Maar waarmee? Niet met zeep dacht ik zo. Dat is slecht voor je planten. Waar kun je hem het beste mee schoonmaken?

Groetjes,

Lex

Diana 13 februari 2015 om 09:54

Hallo Lex,

Gewoon water, met water en een goede borstel krijg je het kasje echt goed schoon hoor.
Desnoods, als het heel erg is, gewoon 2 keer doen.
Veel succes ermee!
Diana

Chantal 14 februari 2015 om 16:12

Hallelujah!!! Er zitten een paar worteltjes aan mn citroengras!! Feest!

Diana 15 februari 2015 om 09:38

Gefeliciteerd!!
Lekker warm houden tot er meer en langere worteltjes zijn.
Ik ben bezig met een pagina over de sereh (onder Groenteteelt – Kruiden). Nog niet klaar maar vandaag verder, en zelf ga ik vandaag de sereh oppotten en daar natuurlijk een foto van maken voor op die pagina.
groetjes,
Diana

Mayra 14 februari 2015 om 17:46

hoi Diana

Het heeft niks te maken met deze blog, maaaar is het mogelijk om twee soorten pompoenen bij elkaar te zetten of kan ik het beter bij een soort houden ivm kruisbestuiving ?

Diana 15 februari 2015 om 09:42

Hallo Mayra,

Om te eten maakt het niets uit, ze zullen altijd gewoon eetbaar zijn en eruit zien en smaken als dat ras. Voor de oogst van zaden is het natuurlijk een ander verhaal, want pompoenen kruisen enorm gemakkelijk, zowel onderling alsook met courgettes.
Oftewel, natuurlijk zal er kruisbestuiving plaatsvinden maar dat heeft alleen consequenties voor de generaties erna, voor deze pompoenen maakt het niets uit. Ik ga zelf dit jaar Butternutten en Spaghettipompoenen en New England Sugar Pie zetten, allemaal bij elkaar. Maar dus zeker geen zaden van oogsten :-).

groetjes,
Diana

Mayra 15 februari 2015 om 13:02

dankjewel Diana! Dan ga ik dat ook doen met hoikaiddopompoenen en gele centenaars

Diana 15 februari 2015 om 21:33

Hi Diana,

hier ben ik weer met een nieuwe (beginners)vraag.
Ik vrees dat dit ook niet de laatste zal zijn.
Ik ben, denk ik, niet iemand die veel aan het toeval overlaat.
Af en toe eens mislukken zou misschien niet slecht zijn. 🙂
Ondertussen heb ik een koude kast (met daarin 15cm potgrond en een laagje zaaigrond).
Ik heb al wat zaken binnenshuis voorgezaaid (pepers, artisjok, citroengras,…) in zaaitrays van het Vlaams zaadhuis.
Daar gaat mijn vraag over.
Het betreft nl trays waar een bakje bijhoort van gelijke grootte.
Ik zet de tray in de met water gevulde bak om zo de zaaigrond vochtig te laten worden.
Daarna haal ik het water eruit.
Na een 4 à 5-tal dagen zijn ze zo goed als droog en bevochtig ik ze met een verstuiver.
Beetje lastig om telkens te controleren of alles niet te droog is geworden.
Kan ik de trays gewoon in water laten staan of is dat echt not done?
Hetzelfde voor mijn koude bak, waar een aantal 8cm potjes instaan waar het water goed is ingetrokken.
Vermoedelijk duurt het daar wat langer vooraleer ze weer water moeten krijgen maar vroeg me af of het kwaad kon?
Ik vind heel veel info op jouw website waarvoor nogmaals mijn grote dank!
Veel succes en alvast bedankt voor de feedback!
Met vriendelijke groeten,

Jorg

Diana 15 februari 2015 om 21:51

Hallo Jorg,

Het is nooit verstandig om zaaisels en plantjes in een onderbak met water te laten staan. Op een paar soorten na (zoals waterkers) zullen wortels die langer dan 48 uur in water staan gaan rotten, met dus de dood van zaailingen als gevolg. Je kunt wel prima de bovenbak in een onderbak met water zetten, zodat de grond weer nat genoeg kan worden. Maar vervolgens wel de bak na een kwartiertje weer uit de waterbak halen zodat de wortels wel vochtig zijn maar niet kletsnat blijven en zeker niet in het water blijven staan. En dit moet je dus vooral ook niet te vaak doen. Zelf geef ik nu gewoon echt water met een klein broesje, heel voorzichtig. Later, als de dagen langer worden, de zon meer schijnt en de temperatuur hoger is, zet ik mijn zaaisels ook 1 of 2 keer per week een kwartiertje in een onderbak met water, maar tegen die tijd droogt de grond en dus de zaailingen wat sneller op dan nu het nog niet zo warm is.

Mijn ervaring met het zaaien van citroengras is trouwens niet zo heel positief (gaat prima maar het duurt zo lang voor de stengels groot genoeg en dus oogstbaar zijn dat de oogst daardoor ook heel klein is). Lees vooral even de tuindagboeken van de laatste 2 weken even, daar leg ik in uit hoe ik citroengras stek en kweek.

groetjes en veel plezier met je zaaisels!
Diana

Jorg 19 februari 2015 om 20:20

Bedankt voor je antwoord Diana.
Ik heb geleerd om af en toe de bak opnieuw met water te vullen en de zaaitray er een paar tiental minuten in te plaatsen. Als je pas begint ben je vrij onzeker 🙂
Intussen is de artisjok al boven gekomen en moet ik die reeds bijna verspenen. Na 1,5 week zonder extra te verwarmen, niet slecht! Een paar dagen geleden ook gemerkt dat de pepers komen piepen (Schwarze pepperoni, 3 reuzen). Helemaal tevreden dus! 🙂
ik vrees dat citroengras inderdaad niet simpel zal zijn maar ik blijf hopen dat ik de uitzondering ben op de regel. Fingers crossed! De sla die ik binnen had gezaaid (niet ideaal, ik weet het), heb ik nu in de koude kas gezet. Voorlopig nog niet veel beweging in de 8cm potjes maar we zien wel. Zet ik de koude kas op een kier trouwens of beter niet met dit weer? Deze week zaai ik daar nog wat zaken waaronder wortels, doperwten, radijzen en spinazie. Bedankt voor alle wijze raad!

9) Paprika’s kweken | sjeftuintips 19 februari 2015 om 22:11

[…] heeft    hier     beschreven wat je kunt doen om plantjes met helmpjes te […]


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!