Helmpje

Koud, te koud voor de planten maar ook te koud voor onszelf. En dus vermaken we ons in huis prima met wat achterstallig onderhoud en met dat wat er binnen wil kiemen of wortelen.

Even de tussenstand:

Citroengras wortelt 6-2-15

Van de 10 Serehstengels (citroengras dus) hebben er 9 zoveel worteltjes dat ik denk dat het goed met ze komt, 1 (toevallig rechts op de foto) heeft wel een heel klein wortelpuntje maar wordt ook wat zacht en bruin onderaan. Nou ja, 9 uit 10 vind ik ook niet slecht, en het brekebeentje krijgt nog wel tijd hoor, we geven het niet zo snel op.

Zoete aardappel wortelt 6-2-15Van de 4 zoete aardappelen gaat het er met 2 uitstekend, met 1 redelijk en met 1 slecht (die krijgt schimmelpluis onderaan, wat ik er elke dag even voorzichtig afveeg, en gelijk even het water ververs). Maar (nog) geen worteltje bij nummer 4.

Ook dat geven we nog niet op maar vandaag wel nog even 2 nieuwe zoete aardappelen gekocht om ook in water te zetten. Ik zoek er altijd de kleinste (maar wel gezond natuurlijk) voor uit die ik kan vinden. Die heel grote zoete aardappelen vind ik niet handig, passen niet in het glas, te groot en onhandig om goed op te potten later.

In ieder geval kun je op de foto zien dat de 3 goede aardappelen in ieder geval al worteltjes aan het maken zijn. Maar er is nog een lange, heel lange weg te gaan voor we aardappelen kunnen oogsten :-).

En verder…… omdat het zo koud is en we niet op de tuin zijn geweest, maar binnen gezaaid. Ik weet het, ik zeg altijd “doe het nou niet”, je krijgt er lange, dunne, iele zieke zaailingen van. En dat is ook echt zo. Maar ik heb koud gezaaid, op zolder, voor het kleine raam daar. Het zal er niet veel warmer zijn dan zo’n 10 of hooguit 11 graden. En zo licht mogelijk, voor het raam. En zodra de zaden kiemen mogen de bakken met zaaisels gelijk naar de tuin (komende week dus).

Maar ik heb in ieder geval bosuien gezaaid, zomerprei, wat spitskool en vroege savooikool, de 2 Lathyrussen-soorten voor dit jaar. De kapucijners en doperwten. Wat rucola, en mosterdblad, en dat is het geloof ik wel zo’n beetje. Het is ook genoeg, 2 grote zaaitrays vol en 2 bakjes. Elke dag even goed bekijken, water geven wanneer nodig. En zo in huis kunnen de meeste soorten wel ergens volgende week kiemen, en dan kunnen ze dus zo, zonder af te harden, naar de koude kas om daar verder te kiemen en te groeien.

Dat is de koude kamer. Dan is er nog de warme kamer, voor de aubergines, pepers en paprika’s. Op de foto zie je een bak met peperzaailingen, de foto lijkt wat wazig maar dat komt door het tegenlicht; de zaailingen staan heerlijk in de volle zon op te warmen.

Zaaisels pepers 6-2-15

Er zijn er nog meer zaden in de koffiefilters gekiemd, die ondertussen ook weer opgepot. En zo begint het kamertje zich al aardig te vullen met de zaailingen. De zaailingen zien er in ieder geval gezond uit, 2 gezonde kiemblaadjes, fier overeind, 3 per potje.

En toch zijn er ook nog 16 soorten die (nog) niet willen kiemen. Ik heb gelukkig nog ruim de tijd, maar ga wel komende week de zaaisels er al tussenuit vissen waarvan ik eigenlijk ook al niet meer had verwacht dat ze nog zouden kiemen, zaden die oud zijn, en nu al helemaal grijs worden en schimmelen zullen echt niet meer kiemen. Jammer. Maar biedt ook perspectieven. En dus afgelopen week zelf ook nog maar zaden besteld van paprika’s en pepers, altijd leuk. Nog even en ik hoop dat er wat soorten niet kiemen zodat ik van de nieuw bestelde zaden toch ook nog wat kan zaaien :-).

Peperzaailing helmpjeWat niet aan de beurt komt gaat de koelkast in en wordt volgend jaar gezaaid. In de koelkast blijft de kiemkracht en het kiemvermogen van peperzaden duidelijk een stuk beter/sterker. In de koelkast liggen trouwens ook 3 koudekiemers, via de denomethode maar dan dus in de koelkast in plaats van in de propagator. Morgen mogen ze eruit en gaan ze de warme zadenkamer in, in de hoop dat ze genoeg ‘winterkou’ hebben gekregen om de lente in te willen gaan en willen kiemen.

Tot slot wil het toch nog even over ‘helmpjes’ hebben. Met de denomethode heb ik er niet zoveel meer, en die op de 2e foto is eigenlijk al niet meer echt een helmpje. Maar iedereen die pepers, paprika’s, aubergines of tomaten zaait weet wat ik bedoel. Dat er wel eens zaden zijn die kiemen maar waarbij het zaadhoesje zo vast op de zaailing blijft zitten dat de blaadjes er niet uit kunnen ‘breken’.

Lastig want je kunt er weinig mee. Vooral niet aan pulken want vaak scheurt daardoor een blaadje af en wordt het alleen maar erger. Ik heb er in het Tuindagboek van 17 maart 2014 ook al over gehad, en daar een betere foto dus die heb ik hier ook nog even gebruikt.

Uiteindelijk kan alleen de zaailing zichzelf redden; zonder blaadje kan hij niet groeien, dus het worteltje blijft klein. En zonder worteltje krijgt het blaadje niet de kracht om uit het zaadhoesje te breken. Een soort vicieuze cirkel Zo licht mogelijk zetten helpt. En de grond goed vochtig houden, maar ook het ‘helmpje’ een paar keer per dag nat maken.

Peperzaailing met helmpjeNiet de hele zaailing nat maken, maar je vinger onder de kraan houden en net de druppel die op je vinger zit op het helmpje laten zakken. En dan zullen 9 van de 10 zaailingen zich weten te redden en de blaadjes uit het te krappe helmpje weten te kruipen.  Vochtig houden en de zon in dus.

En dan wurmen de blaadjes zich uiteindelijk op eigen kracht uit het helmpje. Zoals je op de 2e foto kunt zien zijn de blaadjes al zo sterk dat ze het nu echt prima op eigen kracht kan. Vooral niet aankomen. Volgende week zal ze het zaadhoesje van zich hebben afgeworpen.

En dan is het wachten op het eerste echte blaadje. Want deze 2 blaadjes zijn nog de kiemblaadjes, ze zullen later, wanneer er voldoende blaadjes aan de zaailingen groeien, van de plant vallen. Maar nu nog even enorm belangrijk.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

46 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Charlot

Dag Diana,
Ik vind het wel iets hebben, die snijdende koude wind buiten, terwijl we lekker warm binnenshuis kunnen zaaien. Met het zonnetje erbij vandaag vond ik het heerlijk!
Ik ben ook aan de slag gegaan met het citroengras. Dat was enkele weken voor jij dat deed. Nu heb ik ze reeds in een pot geplant maar ik begin te twijfelen aan de diepte…ik heb ze ongeveer 1/3 in de aarde geplant. Ze groeien wel hoor maar misschien is het de bedoeling om ze volledig in de aarde te stoppen zodat het ‘verse’ groen start vanaf de grond? Ik vind het gewoon een vreemd zicht zo. Hoe heb jij dat vorig jaar gedaan? Nu staan ze met zes in een tien liter pot, is dat voldoende? Alvast heel fijn dat jij de tijd nog kan vinden om alles te beschrijven, daar heb ik echt heel veel aan! Misschien vind je het leuk om te horen dat uw zaadjes het hier prima doen,
Groet Charlot

Agnita

Ik heb ook 2 zoete aardappelen staan, eentje doet nog niks, de andere heeft al veel wordtels. Het is misschien leuk te vermelden, dat ik ze in een hyacintenglas heb staan. Vaak liggen die dingen nutteloos in de kast en ze zijn reuzehandig voor dit soort dingen. Bijkomend voordeel is, dat je er ook geen prikkers meer in hoeft te steken. (wat misschien weer ziektes voorkomt)

Fran

Leuk leuk leuk, ik word er helemaal blij van 🙂

dini de vries

Hoi Diana,
Ik kreeg vanmorgen met de post het tuinblad cashew stadstuinieren en daar staat een artikeltje over jou in met verwijzing naar je site.
Mooi compliment!!

Matthijs

Het lijkt er op dat die laatste citroengrasstengel stengelrot heeft, het bruine aan het onderste deel van de stengel.

Waarom zet je de zaailingen niet binnen onder een paar kleine tl-lampjes, dan krijg je niet van die gestrekte zaailingen.
De tl-lampjes zo’n 5 cm van de potjes af, anders gaan ze alsnog strekken.

Ik heb hier van de week een paar peperzaden en tomatenzaden in een potje gestopt, ik ben benieuwd of en wanneer ze boven gaan komen, altijd leuk dat prille begin.

Succes weer dit jaar, ik ben benieuwd hoe het dit jaar allemaal bij je zal gaan verlopen.

Cilia

Ik heb een paar jaar geleden een compacte kweekset met groeilicht gekocht. Het tl-licht is in hoogte te verstellen dus als de plantjes groter worden kan je de verlichting naar boven schuiven. Het was niet goedkoop maar heb er veel plezier van. En op deze manier geen iele zaailingen meer. Ik heb deze op een Belgische tuinsite gekocht.
Gr. Cilia

Simone

Hallo Diana, wat moedig al dat vroege zaaien maar nu snap ik ook waarom jullie altijd al zo vroeg kunnen oogsten . Dat vond ik altijd al een raadsel maar nu blijkt dat als mijn mede tuinierster en ik de winterslaap uit onze ogen wrijven e n aan het zaaien slaan jij al aan het verpoten bent. In het noorden is het altijd kouder en lopen we wat achter

Simone

Sorry maar de groeten zijn weggevallen

Marianne Soppe

Hallo Diana en andere tuinliefhebbers,

Ervaring met kraanwater dat gezuiverd is met een ozongenerator. Sinds november 2014 zuiver ik mijn drinkwater met een ozongenerator.
Ook ik heb sereh en zoete aardappelen in het water gezet bij de verwarming tegelijk met Diana. Beide soorten hebben wortels gekregen. Het blad van de sereh is enkele cm gegroeid en staat in de potgrond en de zoete aardappelen hebben veel wortels en scheuten met blaadjes. Dit water geef ik ook aan de paprika, aubergine en peperplanten die in de potgrond staan waarvan de kiembladeren groter en steviger zijn dan voorgaande jaren. Wonderlijk dat het zo snel gaat. Ik heb benieuwd naar het kiemen van de tomatenzaden, deze heb ik 6-2 gezaaid.
Groeten, Marianne

Marianne Soppe

Hallo Diana en andere tuinliefhebbers,

Ervaring met zuiver water. Sinds november 2014 zuiver ik mijn drinkwater en de groenten en fruit met een ozongenerator.
Ik heb sereh en zoete aardappelen in dit water laten wortelen. Gestart op dezelfde datum als jij, Diana. Het blad van de sereh is 5 cm gegroeid en staat inmiddels met zijn wortels in de potgrond de zoete aardappelen staan met een flinke bos wortels in een pot ozonwater en heeft scheuten met bladeren. Ook de paprika, peper en auberginekiemen hebben grotere en stevigere bladeren dan voorgaande jaren. 6 febr. heb ik de tomaten gezaaid ik ben benieuwd of dit ook zo goed gaat.
Groet, Marianne

Maartje

Hi Diana,

Ik heb een vraagje: ik heb mijn pepers tegelijk met jou gezaaid voor het eerst in een verwarmde propagator. Dat gaat erg goed maar dus ook erg hard: sommige planten zijn al 5 cm hoog en dreigen dus te lang te worden. Ik heb ze vanavond in p9 potjes overgezet in een koude propagator. Wat is dan het beste moment om ze over te plaatsen? De wortels waren nog zo teer en ik vraag me af of ik nu niet meer kwaad dan goed heb gedaan.

Maartje

Hi Diana,

Bedankt voor je reactie. Ik had ze gezaaid in van die mini-zaaitrays in moestuingrond. Nu heb ik de zaailingen idd wat dieper in de grond gezet en het deksel van de koude propagator afgehaald, hopen dat het toch nog goed komt!

Blijft leuk om je site te lezen!!

Groetjes, Maartje

Jeroen van Rooijen

Hallo,

Bedankt voor de tip over het blad cashew stadstuinieten.
Helemaal enthousiast en ga vanmiddag gelijk even bij de ako kijken 😉

Gr Jeroen

Ps groot compliment aan Diana wat een geweldige site….. Wordt er steeds weer zo enthousiast van en bij alles wat ik zaai of stek is het: oh even kijken hoe Diana dat doet hahaha 😉

Cilia

Ik heb eens in de toko kaffir limoentjes gekocht. De pitten eruit gehaald en in potjes aarde gedaan. Er waren er een paar opgekomen alleen is er uiteindelijk nog maar 1 plantje van over. En deze wil op de een of andere manier niet echt groeien. Als eens over gepot in nieuwe aarde maar dat heeft ook nog niet echt gewerkt. Maar hij leeft nog dus er is nog hoop.
Wat al leuk is is dat er wat geur aan de kleine blaadjes zit. En inderdaad Diana een heerlijk kruid.
Gr. Cilia

Cilia

Dat is een goede tip, wat zure grond toevoegen. Ben benieuwd of je aan een plantje kan komen. Zag een keer in Berlijn op een boerenmarkt er een staan, maar toen was ik die van mezelf al aan het opkweken en heb die toen niet meegenomen.

Chantal

Ik heb ook wat dingen gezaaid. De ene helft in speciale zaaigrond, de andere helft zat al in de grond voordat ik dat speciale spul had gekocht. De boel staat in een bak met doorzichtig deksel op de verwarming bij het raam. Dat deksel moet wel, want we hebben katten die de boel omspitten. Wanneer kan ik iets groens verwachten?
Groetjes!

Chantal Quak

Ha!
Ik heb de tomaten gezaaid en paprika en aubergine.
En de stengels sereh wat warmer gezet want die doen nog steeds niks. 🙁
Alvast bedankt!
CQ

Chantal

Hahaha! Nee, makkelijk gaat het zeker niet worden. Maar het scheelt dat ik jou af en toe iets kan vragen. Zullen we volgende week weer een belletje in de uitzending doen?
Groetjes!
Chantal

barbara brinkman

hallo Diana
hier ben ik weer, met een vraagje. Ik heb van de week de zaadjes buiten gezet omdat het zo lekker weer was. Maar nou word ik vanmorgen wakker en hebben de daken een witte jas aan. Is dat dan te koud voor mijn zaadjes geweest, of kunnen ze dit beetje wel aan. Bij ons in Westervoort (dit ligt bij Arnhem) is het -2 geweest vannacht.

gr barbara

Hesther

Vier van de zeven Serehstengels hebben inmiddels wortels.
Enorm leuk om hier meer bezig te zijn!
Nog dank voor de goede tip om deze supermarkt-stengels op te kweken.

Lex

Hoi Diana,

Ik heb een vraagje. Als je kasje onder het groene mos zit, dan moet je hem schoonmaken. Maar waarmee? Niet met zeep dacht ik zo. Dat is slecht voor je planten. Waar kun je hem het beste mee schoonmaken?

Groetjes,

Lex

Chantal

Hallelujah!!! Er zitten een paar worteltjes aan mn citroengras!! Feest!

Mayra

hoi Diana

Het heeft niks te maken met deze blog, maaaar is het mogelijk om twee soorten pompoenen bij elkaar te zetten of kan ik het beter bij een soort houden ivm kruisbestuiving ?

Mayra

dankjewel Diana! Dan ga ik dat ook doen met hoikaiddopompoenen en gele centenaars

Jorg

Bedankt voor je antwoord Diana.
Ik heb geleerd om af en toe de bak opnieuw met water te vullen en de zaaitray er een paar tiental minuten in te plaatsen. Als je pas begint ben je vrij onzeker 🙂
Intussen is de artisjok al boven gekomen en moet ik die reeds bijna verspenen. Na 1,5 week zonder extra te verwarmen, niet slecht! Een paar dagen geleden ook gemerkt dat de pepers komen piepen (Schwarze pepperoni, 3 reuzen). Helemaal tevreden dus! 🙂
ik vrees dat citroengras inderdaad niet simpel zal zijn maar ik blijf hopen dat ik de uitzondering ben op de regel. Fingers crossed! De sla die ik binnen had gezaaid (niet ideaal, ik weet het), heb ik nu in de koude kas gezet. Voorlopig nog niet veel beweging in de 8cm potjes maar we zien wel. Zet ik de koude kas op een kier trouwens of beter niet met dit weer? Deze week zaai ik daar nog wat zaken waaronder wortels, doperwten, radijzen en spinazie. Bedankt voor alle wijze raad!

[…] heeft    hier     beschreven wat je kunt doen om plantjes met helmpjes te […]

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties