Lente!!

Nou, ja, dat is misschien overdreven. Maar wat een heerlijk weer vandaag (vrijdag). Zonnetje, weinig wind, heerlijk om te tuinieren. En dus veel gedaan. En nu moe, want ik moet altijd weer erg wennen aan het begin van de lente. en spierpijn; vooral in knieholten en bovenarmen – er worden duidelijk weer spieren intensief gebruikt die een week of 8 stil hebben gehangen :-).

En ineens is daar ook het besef; het is al half februari!!! Opschieten voor het seizoen echt begint. En dus de laatste verhoogde bakken schoongemaakt en stro erin gelegd, Ruud nog een stukje gespit, straatje aangeveegd, hekwerk verzet, labeltjes opgeruimd, de laatste pastinaken geoogst, de pot met citroenmunt opgekalefaterd (en daar bedoel ik mee teruggeknipt, onkruid eruit, gevallen blaadjes eruit, water en voeding gegeven en in de zon buiten gezet). De Citroenverbena idem dito, lekker naar buiten, uitwaaien, net als wij zelf.

Kapucijners kiemen

Op de foto; kiemende kapucijnerzaden

Ik had binnen (boven op een koude kamer) wat soorten gezaaid; Lathyrus, kapucijners, doperwten, rucola, mosterdblad. En dat hebben we vandaag naar de tuin gebracht, is echt heel veel beter voor ze (vooral heel veel lichter en daardoor kunnen ze nu steviger groeien in plaats van de lengte in te gaan, op zoek naar meer licht).

Komende week hopelijk ook nog een aantal keren naar de tuin. We gaan de vruchtwisseling voor dit jaar eens bij nemen en wellicht al wat vakken bemesten, zoals het vak van de poottuien en sjalotten, want die mogen over 2 tot 3 weken al gepoot worden. En het vak van de tuinbonen en doperwten en kapucijners, want die gaan ook over een week of 2 de grond al in (mits groot genoeg).

Vandaag ook al eens wat gecontroleerd; de aardbeistekken van vorig jaar doen het prima. Wat dode blaadjes weggehaald zodat de planten nu weer kunnen gaan groeien.

De knofloken bekeken; die doen het ook prima, tussen het stro in:

Knofloken in februari

Groeien prima (foto), en het wat grauwgroene blad dat ze in de winter wel eens kunnen hebben maakt plaats voor nieuwe en frisgroene groei. En er waren wat knoflookjes die  niet uit wilden lopen, het stro wat weggetrokken maar ook de laatste knofloken beginnen nu uit te lopen en komen al heel voorzichtig boven het stro uit.

In de kas zijn de tuinbonen al goed aan het groeien. Van de 20 gezaaide tuinbonen zijn er 18 gekiemd. En dat lijkt mij voldoende. Want ik vind ze eigenlijk niet zo heel erg lekker (in tegenstelling tot misschien wel 90% van de moestuinders, maar Ruud wel, geef mij maar verse kapucijners, en gelukkig; die kiemen ook :-)).

TuinbonenzaailingDe kruiden zullen komende week ook eens onderhanden worden genomen; de Salie heeft de winter goed overleefd maar de lange stelen en lelijke bladeren mogen weg worden geknipt. De Rozemarijn mag iets terug worden geknipt, alsmede de tijm. De selderij van vorig jaar heeft z’n werk gedaan en mag weg (want anders gaat ze volgende maand al wat bitter worden en de maand erop doorschieten. Nieuwe selderij wordt volgende maand gezaaid. hetzelfde geldt voor de peterselie, nog 1 maal oogsten en dan mag ze weg, nieuwe peterselie is ondertussen al gezaaid.

Knoflookbieslook in februari

De afgestorven stengels van de knoflookbieslook weggehaald, en kijk; daar begint de nieuwe groei al weer te komen, het krijgt nu weer licht en lucht, en hopelijk, met goed weer in het verschiet, kunnen we er over een week of 3 al weer voorzichtig van gaan oogsten.

Ik moet ook binnenshuis gaan zaaien, vooral bloemen; kuipplanten als Asarina’s, Rhodochiton, Lepechinia, dat soort lastige tantes (niet lastig hoor, maar hebben meer tijd nodig om te kiemen en vooral groeien dan de meeste eenjarigen). Misschien zondag tijd voor maken. En dus moeten we ook nodig nog wat potgrond en zand halen om te mengen. Want over 2 weken worden natuurlijk ook de tomaten gezaaid. En door alle soorten die ik ga zaaien gaat dat veel ruimte innemen.

Morgen ook naar de tuin, er is dus nog heel veel meer te doen. Ook de laatste potten leegruimen, schoonmaken…….. en bedenken wat er mooi in zou passen natuurlijk. De viooltjes mogen nog even blijven, bloeien al vanaf de koop in oktober:

Viooltjes februari 2015Nog een maandje of anderhalf, en dan zullen ze het veld moeten ruimen voor nieuw gezaaide eenjarigen. Maar tot die tijd zorgen ze toch voor wat kleur in de tuin die verder natuurlijk nog wel kaal is. Lente in het hoofd is leuk, een zonnige dag ook, maar het is toch pas half februari (en daarmee zijn we weer terug op aarde :-)).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Christa

hoi Diana, ja heerlijk weertje he! Moest ik alleen juist nu ziek worden… Iedereen heeft al de wintergriep gehad en nu ik nog 🙁
Even een vraagje over je kapucijners. Je hebt ze (een paar dagen geleden?) binnen laten kiemen en na een week of twee in de koude kas mogen ze de volle grond in. Waarom leg je ze eigenlijk zo vroeg al? Zelf probeer ik de kapucijners en erwten rond half maart buiten te planten en dan moet ik ze maximaal 10 dagen van te voren binnen zaaien, anders gaan ze veel te hard. Afgelopen jaar had ik de kapucijners voor eind juni allemaal geoogst, dus nog prima op tijd voor een nateelt.
Dus ik vroeg me af wat het voordeel is bij jouw methode.
Voor het eerst probeer ik nu sereh uit, met jouw tips. En het gaat goed! Ze groeien zowel van onder als van boven, dus ik ben heel benieuwd wat voor planten ze straks gaan worden. Dank voor al je nuttige tips telkens weer 🙂

Agnita

hallo diana,
ik doe de kapucijners ook heel vroeg, maar leg ze op een nat keukenpapiertje totdat de witte wortel er is en dan hup, gewoon de tuin in, niks kas, wel even een vliesdoek erover als het koud is, ik heb ze gisteren geplant. Doe dit al jaren en mijn ervaring is, dat ze zelfs goed tegen -5 kunnen. En het is zo heerlijk, dat je de eerste teelt aan de gang hebt.
Ik heb trouwens de Kollumer zoete erwt, een streekproduct uit Friesland en zoveel lekkerder dan de gewone kapucijner.
groetjes
Agnita

Christa

Diana, ik vergeet maar steeds hoeveel grond jij hebt!! Natuurlijk moet je dan zo vroeg beginnen. Deze winter hadden wij voor het eerst een grote diepvries en daar eten we nog steeds van. Dus daar ga ik komend seizoen ook meer rekening mee houden, dat ik van bepaalde soorten meer teel dan ik normaal zou doen. Hoewel ik wel heb gemerkt dat ik sommige groenten uit de diepvries juist wel of helemaal niet lekker vind!

elisa

Hallo Diana.

Wat een heerlijk weer was het he! Ik woon zelf in hellevoetsluis dus kwa weersomstandigheden hebben we het zelfde 😉

Ik had een vraagje wat eigenlijk helemaal niets met je bovenstaande verhaal te maken heeft. Ik heb vorig jaar voor het eerst stokbonen en stambonen met succes gekweekt. Nu wilde ik dit jaar weer gaan doen maar meer gericht naar een verspreide opbrengst. Wij zijn met zijn vieren waarvan 2 kinderen. Om de hoeveel tijd is het het beste om weer te zaaien en hoeveel ? Ik hoop je dat je een advies kan geven 🙂

De dagen worden hier al afgeteld en mijn 4 jarige zoontje begint ook steeds vaker te vragen i.v.m. zonnetje: mama wanneer gaan wij de plantjes in de tuin doen? De lente fantasie is hier enorm groot aangezien me tuin nu nog open ligt misschien ook wel goed zo met dat mooie weer haha

Groetjes elisa.

elisa

Hallo Diana.

bedankt voor de duidelijke info.
Ik ga het uitproberen dit seizoen want ik heb prinsessenbonen, boterbonen en stokbonen prijwinnaar. Ik heb ook nog een itiliaanse stokboon ben even de naam kwijt.

jullie ook heel veel plezier!

Groetjes!

barbara brinkman

goedemorgen Diana

ik heb een klein triompfje voor mezelf. ik heb jouw denomethode uitgeprobeerd op een modem met doperwten. Ik heb een bakje met tweelagen keukenrol en doperwten er tussen. zo op de modem gezet. Na vier dagen had ik 1 erwt met worteltje en nu na een week heb ik elf erwten met wortels. nu heb ik de bovenste laag keukenrol eraf gehaald en in het ligt gezet. helpt dat om er blad in te krijgen of kan hij beter terug op de modem.

gr barbara

barbara brinkman

dankje Diana

dan gaan ze nu in potjes naar de zolder en daarna naar de schuur. ik heb nu van die kunststof kasjes en daar gaan ze daarna naar toe. dan komt het vast wel goed.

gr barbara

Mayra

hoeveel tuinbonen kun je ongeveer van die 18 plantjes oogsten? Ik heb er een stuk of 20 en was benieuwd of daar tenminste een keer voor 4 personen van geoogst kan worden

Mayra

suprifen, (of iets in die richting) en witkiem, waren van Van Hemert zaden &co, er waren maar twee soorten.
Ben iig benieuwd! Dankjewel voor het antwoord.

Simone

Hallo Diana, ik heb van jou dit jaar zaad van de bush champion komkommer Gekregen kunnen die planten tesamen met tomaten in een kleine kas ; of moet ik ze apart houden b.v onder een tomatenhoes buiten ? Ik heb een keer ergens ?? gelezen dat de komkommer niet goed met de tomaat kan ” opschieten ” . Wat is jouw ervaring

Vr. Groet Simone

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties