Hallo Jumbo

Eerst even dit:

Ik kan er niks aan doen, irriteer me dood aan de reclame van de Jumbo. Ik snap ook wel dat het grappig is bedoeld, maar kan er gewoon niet om lachen, terwijl ik het idee heb dat ik toch best een redelijk normaal gevoel voor humor heb). Ik heb het over de reclame waarbij een man biologisch tuiniert en dat allemaal fout gaat en er dan een mevrouw aan het einde naast wat dooie uien en onkruid zegt ‘ach, stop daar nou mee, bij Jumbo kun je het gewoon allemaal voor weinig geld kopen’. A: dan begrijp je niet waar tuinieren over gaat. B; ik ken echt maar heel weinig mensen die tuinieren in geitenwollen sokken en open sandalen (je zult je riek er rechtop op laten vallen, zeg). C; ik heb geen puntmuts. D; er mislukt hier niet zo heel veel. E: ik zit niet middenin de nacht met een zaklamp naar slakken te zoeken, hoewel ik er wel eens over heb verzonnen. Zo, ik kan het maar kwijt zijn :-).

Nee, dan Albert Heijn; die lijkt te begrijpen dat positieve reclame altijd leuker is dan negatieve reclame. Ok, ik zie dan ook wel een tomatenplant met 2 apart van elkaar hangende rijpe tomaatjes terwijl ze toch echt in trosjes groeien, en zeker nu nog niet. Maar het is het idee. En ze lijken te begrijpen dat er meer mensen tuinieren dan een paar jaar geleden, het is een beetje ‘hip’.

Waarom? Combinatie van factoren denk ik; met dank aan internet, mensen leven wat meer bewust en lezen op internet over alles wat er met voedsel gebeurt. Ook een beetje bewust kinderen opvoeden; ze leren dat een appel aan een boom groeit en een aardappel onder de grond. En natuurlijk wordt er tegenwoordig steeds leuker en lekkerder gekookt, en wat is er lekkerder dan dat met groenten uit eigen tuin te doen. En dan heb ik het nog niet over zaken als de ehec-bacterie, de rage van superfoods, etc.. Een jaar of 10 geleden vertelde ik een collega eens dat we een moestuin hebben, ze keek naar me alsof er een enorme snottebel aan mijn kin hing. Dat gebeurt me zelden meer, ik krijg eigenlijk altijd leuke reacties, en vragen over wat ik dan teel. Albert begrijpt dat, Jumbo nog niet. Dag Jumbo :-).

Maar afijn, dat is niet waar normaal gesproken mijn tuindagboeken over gaan. Meestal laat ik er wat vorderingen in de tuin zien. Dus die volgen dan nu:

Zoete aardappelen in waterMet dank aan Ans voor de hyacint-vaasjes, wat leuk!. Ze vond het zielig dat die andere zoete aardappelen zo pijnlijk waren ingeprikt. Nou, ze staan er goed bij. Ik heb er wel 1 weg moeten gooien, die begon te schimmelen en te verschrompelen maar daar heb ik een nieuwe voor gekocht. En links zie je de 2 gezonde zoete aardappelen. Niet heel duidelijk te zien maar ze hebben al best veel en gezonde wortels en je ziet dat ze gaan uitlopen. Rechts staan de nieuwe, verse aardappelen, zonder prikkers, ze blijven netjes hangen.

Aardappelen licht gelegd

Dat doen de gewone aardappelen nog niet. Dat kan ook niet want we kregen ze pas dinsdag. Maar we hebben ze gisteren uit hun netjes gehaald en uitgespreid in een bakje waar zoveel mogelijk licht en lucht in kan en ze naast elkaar kunnen liggen. Van links naar echts zie je de biologische Solist, Rote Emma en in het bakje rechts Tiamo. In het licht, en zo koel mogelijk (op zolder, bij zo’n 10 graden) mogen ze langzaam wakker worden en gaan spruiten (uitlopen). Wist je dat ze echt een soort van ademen? Ze hebben koolhydraten uit de knol nodig om te leven en nemen daarom zuurstof op en scheiden koolstofdioxide af, daar komt er ook vocht bij vrij. En daarom worden aardappelen dus ook zacht. En daarom lopen ze uit; boven de 6 graden (meen ik) wil de aardappel weer gaan leven en gaat ze ademen om blad en wortels te maken.

Je kunt er dus ook voor kiezen om ze niet te laten spruiten (het wordt ook wel voorkiemen genoemd). Dan duurt het gewoon wat langer voor ze boven komen na het poten. Maar omdat we ze toch nog niet mogen poten (want aardappelen kunnen niet echt tegen vorst) laten we ze nu spruiten, als ze dan over een week of 3 gepoot mogen worden hebben ze al wat uitlopers en komen ze wat eerder boven de grond. Geef ze geen water en dek ze niet af, gewoon koel en licht leggen, dat geeft de mooiste kiemen (want je wilt niet van die lange, zwakke uitlopers, je wilt mooi korte, gedrongen uitlopertjes, die zijn gezond, breken niet af bij het poten.

De kapucijnerzaailingen die we afgelopen week naar de koude kas hebben gebracht doen het prima. Zo goed dat we vandaag de glasplaten weg hebben gehaald, want de zaailingen zijn al zo groot dat ze met de kopjes tegen het glas aan kwamen. Die glasplaten hadden we er niet op liggen om te beschermen tegen kou, want kapucijners kunnen heel goed tegen kou. Het was als bescherming tegen de muizen. En dus weten we overmorgen of we nog heel veel muizen hebben en/of ze de gekiemde zaailingen ook nog lekker vinden (normaal gesproken niet, normaal gesproken vinden ze echt alleen de zaden of de kiemende zaden lekker).

Kapucijners gekiemdTot slot nog een foto van de pepers en paprika’s zoals ze er nu bij staan:

Peperzaailingen groot en klein

Nog steeds heel klein. Maar als je goed kijkt zie je een 3e miniblaadje in de maak. En daar ben ik blij mee! Je kunt ook zien dat de zaailingen links (2 weken geleden verspeend) al groter zijn dan de zaailingen rechts (vorige week verspeend). Ze worden wat lang, maar niet verontrustend. Als de zaailingen 4 blaadjes hebben (2 kiem- en 2 echte -blaadjes) gaan ze naar een koelere kamer. Zodat ze daar, met steeds meer en langer licht van buiten, bij zo’n 18 graden verder mogen groeien.

En dat is goed voor de pepers en paprika’s, maar het is ook goed voor de soorten die nog gezaaid gaan worden. Afgelopen week bloemen als Asarina, Agastache, Rhodochiton en Lepechinia gezaaid. Met de meeste eenjarigen ga ik nog een week of 3 wachten. Maar ik hoor iedereen over tomaten zaaien, en dan begint het ook bij mij te kriebelen. Ik heb het gelukkig nog uit weten te stellen, maar als het komende week regenachtig wordt, dan zou het zomaar kunnen dat ze ook hier gezaaid gaan worden. Komend weekend alvast maar labeltjes knippen en schrijven.

 

27 reacties op Hallo Jumbo

desiree revet 19 februari 2015 om 20:57

helemaal waar! 2 zielen 1 gedachten… qua Jumbo reclame dan hé.
verder wacht ik elke x weer met smart tot je weer in je dagboek hebt geschreven.
hier in rozenburg, kan ik voor t eerst op tijd beginnen maar helaas einde van t jaar niet op tijd gestart met spitten en toen heeft t als maar geregend. dus nu nog spitten. vorige jaar pas een tuintje gekregen, dus nu zeker uit vogelen hoe, wat en heeel belangrijk waar!.
maar ik blijf maar tegen mezelf zeggen, ‘ wat mensen in tientallen jaren opbouwen, kan ik niet in 1 jaar’.
dus zijn we nu eerst begonnen met het aanleggen van een degelijk pad. meteen verdeeld in vakken. (6).
een mooie werkbank in de kas, dankzij manlief ;-). Die niet zo van de tuin is, maar wel van dingen maken.
verder spit ik nog rustig verder en kijk ik hoe het loopt, genoeg vriendelijk mannen met heeeel veel tips en 1-2× week een superleuke blog.
oooh nog even iets voor je man, merels zijn gek op rozijnen. mocht hij die ook nog willen verwennen.

Diana 20 februari 2015 om 08:34

Hallo Desiree,

Nee, wat sommige mensen in vele jaren opbouwen kan ook niet in 1 jaar. En om jezelf later veel werk te besparen kun je nu inderdaad het beste zorgen dat de basis goed is (hekwerken, paden, fruitbomen, kas, etc.). En misschien zou je bijvoorbeeld nu een stukje grond wat je niet af krijgt voor het voorjaar af kunnen dekken, of er flink wat mest met stro op kunnen gooien, ik weet niet wat je mogelijkheden zijn. Je zou op de landjes die je niet gebruikt dit jaar bijvoorbeeld pompoenen kunnen zetten. En de grond die na de mest aan het einde van dit jaar overblijft is erg mooi en daar kun je mee ophogen wat opgehoogd moet worden, of het onderspitten.
En troost je, ook wij moeten nog 2 stukken spitten :-). Vind ik ook wel het leuke van vakken – je kunt vak voor vak af maken en dat werkt prettig (vind ik zelf).
En luister vooral goed naar alle vriendelijke mannen met heel veel tips, want die kennen de grond en de omstandigheden. En gebruik daarvan wat je wilt maar doe vervolgens je eigen ding :-).

Dankjewel voor de tip, Ruud heeft zojuist het keukenkastje geplunderd voor rozijnen 🙂

Veel succes en plezier met alle voorbereidingen voor jullie eerst echte moestuinjaar!!
Diana

Agnita 20 februari 2015 om 09:21

o, die kapucijners! Vorig jaar 3x geplant, kwamen prachtig boven en dan lagen de stengeltjes geknakt op de grond. ???? Eerst wist ik niet hoe, dat kon, totdat ik ergens anders plastic weghaalde en een hele bult erwtjes zag liggen, muizen. (Eigenlijk ook wel weer schattig, maar toch echt niet de bedoeling). Puntje bij paaltje geen erwten voor mij in 2014.
Ik woon in Friesland en dit jaar is er een muizenplaag en heus niet alleen bij de boeren, de volkstuin lijkt hier en daar ook wel een gatenkaas. Dus heb ik een hele middag besteed aan het bedenken van een oplossing. Ik heb de erwten nu in een kooi van gaas gelegd, de wortels groeien daar wel doorheen en naar boven hebben ze eerst ook wat steun. Duimen maar!

Diana 20 februari 2015 om 20:36

Hallo Agnita,

Ja, ook hier elk jaar muizen, maar gelukkig geen plaag.
Misschien is het een optie om ze thuis voor te zaaien, als de plantjes eenmaal zo’n 10 centimeter hoog zijn vinden muizen ze (hier althans) niet interessant meer. Maar dan beginnen hier de duiven, want die vinden de zaailingen tot 30 cm lekker. Pas vanaf 40 centimeter hoogte van de planten kunnen we alle beschermingen weghalen :-).

Sterkte met de zaaisels!
Diana

Edda 20 februari 2015 om 09:25

Wat zien je pepers en paprika’s er alweer goed uit! Ik heb zelfs iets eerder gezaaid maar bij mij nog geen 3e blaadje te zien en een paar zijn alweer afgestorven. Helaas…

Diana 20 februari 2015 om 20:45

Hallo Edda,

Nou, blaadje, blaadje, dat is echt een groot woord hoor.
Er zit een soort van uitstulpinkje tussen de 2 kiemblaadjes, meer is het eigenlijk nog niet.
Maar het is een begin, dat is wel zo.
Geen idee waarom er zaailingen bij je dood gaan, misschien te vaste potgrond, te nat? Hier 1 auberginezaailing verloren, maar op meer dan 100 zaailingen kan dat altijd wel eens gebeuren. Mocht je er vaak en veel last van hebben bij je zaailingen google dan eens op Pythium = kiemplantenziekte of op Verticillium = verwelkingsziekte. Ik heb er verder geen verstand van maar misschien vind je dan nog handige tips.

groetjes,
Diana

Edda 22 februari 2015 om 11:30

Dank je wel, zal ik doen. Waarschijnlijk heb jij groenere vingers dan ik 🙂 Elk jaar zie ik dat jouw paprika’s sneller groeien. Groetjes, Edda

Marius Beljaars 20 februari 2015 om 10:21

Diana
Prima reactie op de reclame uitingen van Jumbo en AH. Ik vindt ze echter allebei mooi gemaakt.

Marius

Mark en Marion 20 februari 2015 om 11:59

Hoi Diana, wij hebben er ook weer zin in! Laat het tuinseizoen 2015 maar beginnen!
Nog even 2 dingetjes: A) Mark werkt voor Albert Hein en die heeft al heel wat moestuintjes voorbij zien komen in het distributiecentrum.
B) Marion gaat wel s’avonds laat met zaklamp op zoek naar slakken, en zo zijn er al heel wat gehemelt hahaha!

Nog even snel een vraagje tussendoor: Wij hebben je vorig jaar al vertelt dat we enorm veel last hebben van katten bij ons in de buurt. We hebben nu kattenschrik gekocht bij de Action en dat is op basis van knoflookolie. Dat zou de katten weg moeten houden. Maar nu vragen we ons toch af of het niet schadelijk is voor onze hond, want die loopt ook natuurlijk in de buurt van de tuin rond. We lazen namelijk dat knoflook giftig zou zijn voor honden. Weet jij hier meer van?

barbara brinkman 20 februari 2015 om 17:44

hee marion je kan ook s avonds een diep bakje met bier neer zetten. daar komen de slakken graag op af en kan je s’morgens het bakje leeg gooien in de groene container. zo lukt het mij al jaren en hoef je er s’nacht niet op uit met je zaklamp.
gr barbara ook een moestuin liefhebber

Mark en Marion 21 februari 2015 om 12:17

Bedankt Barbara! Eens kijken of Mark er wat bier voor wil opofferen hahahaha!

Diana 20 februari 2015 om 20:53

Hallo Mark en Marion,

🙂
Ik heb er eigenlijk nog nooit van gehoord dat knoflook giftig is voor een hond. Kan me er ook niet zo heel veel bij voorstellen want wat zou dan de giftige stof zijn in knoflook (en zit die dan ook in haar familieleden ui en prei en sjalot) en is het dan ook giftig voor andere zoogdieren? En of knoflook katten verjaagt, daar heb ik ook zo m’n twijfels bij (onze kat Annie at, als ze de kans kreeg knoflookolijfolie – vreemd maar waar :-)).

groetjes,
Diana

Agnita 21 februari 2015 om 12:21

ik heb ook een hond en alle familie van de allium, dus uien, knoflook, prei ed. is wel degelijk giftig, (ook gekookt) ze beschadigen de rode bloedcellen. Mensen verteren de schadelijke stoffen, honden en katten niet.
Denk ook aan rozijnen, als je die voor de vogeltjes gaat strooien, erg giftig voor honden.

Diana 22 februari 2015 om 09:10

Hallo Agnita,

Ik had geen idee, me ook nog nooit in verdiept.
We hebben ook geen hond, en nog nooit een hond gehad. We hadden 11 katten, helaas nu nog maar 1.
En van honden weet ik het dus niet, maar van katten weet ik wel dat ze zelf maar zelden iets zullen eten wat niet goed voor ze is.

groetjes,
Diana

Cilia 20 februari 2015 om 15:32

Mooi gesproken wat betreft de Jumbo reclame over het steriotiepe beeld van de moestuinierder. Gelukkig weten wij wel beter …..

Wendy 20 februari 2015 om 15:42

Hallo

Lees al weer ruim een jaar met heel veel plezier je verhalen, kijk er ook echt naar uit als er weer iets nieuws staat.
Ik heb nu paprika s gezaaid, lekker warm op de verwarmde bijkeuken vloer.
Na een kleine week zag ik al een puntje groen. Maar wat nu bijkeuken is te donker en voor het raam in de kamer wordt het overdag niet warmer dan een graad of 18. Kan dat? Wordt niet echt mooi weer van de week dus de zon zal ze niet verwarmen.

Diana 20 februari 2015 om 20:28

Hallo Wendy,

Ik weet niet hoeveel zaailingen je hebt staan, maar is het een mogelijkheid om de zaaisels de eerste tijd even te verplaatsen? Je zou ze dan als je wakker wordt voor het raam kunnen zetten, en in de avond en nacht lekker warm in de bijkeuken kunnen zetten. Als dat teveel werk is, of te ver weg, dan zou ik toch altijd voor het raam kiezen, dan maar een weekje wat te koel. Hier is het overdag boven ook niet warmer dan 18 graden, en moeten we het hebben van de kachelpijp die vanaf 17 uur de kamer wat verwarmt, maar vooral ook van de zon overdag. En uiteindelijk lijkt het mee te gaan vallen met het slechte weer komende week. Nog een week en dan is het maart, en elke week worden de zonnestralen sterker en warmer.

groetjes,
Diana

Martin van den Heuvel 20 februari 2015 om 15:55

Ach, weet je, Diana, je moet niet op die manier denken over de Jumbo reclame. Volgens mij is het namelijk precies andersom. De kijkers zijn namelijk niet van Lotje getikt. Zonder dat Jumbo het in de gaten heeft, brengen ze de kijkers op een idee en snijden ze zichzelf zo in de vingers. Want de reclame laat niet alleen enkele mislukte vergeten groenten zien, maar ook een dikke stokslaboon, en die staat er prima bij. Er zijn bijna 4 miljoen gepensioneerden, bijna een miljoen arbeidsongeschikten en meer dan een miljoen werklozen die zich te pletter vervelen. Straks verkoopt Jumbo alleen nog bananen en sinaasappelen.

Diana 20 februari 2015 om 20:32

Hallo Martin,

Ik zie om de één of andere manier alleen maar die puntmuts als ik de reclame bekijk, heb nog niet eens gezien dat er ook nog gezonde bonenplanten staan.
Ik ga de reclame nog eens herbekijken. Dat zou helemaal het toppunt zijn :-).

Diana

Daniëlla Winters 20 februari 2015 om 19:38

Hoi Diana,

Ik wil niet echt een reactie geen op dit bericht. Ik wil je echter bedanken voor alle nuttige tips die je uit eigen ervaring deelt met ons. Ik ben zelf sinds kort met een project bezig in Amsterdam en hier verbouwen we groenten voor de voedselbank en veel van jou informatie breng ik hier in de praktijk. Heel veel dank hiervoor en ik probeer je toch te blijven volgen

Groetjes en veel tuinplezier
Daniella Winters

Diana 20 februari 2015 om 20:55

Hallo Daniella,

Dankjewel voor je aardige woorden!
En wat leuk, en ook nog zo’n goed doel; zo hebben veel mensen plezier van jouw tuinieren!
Diana

Isadora 21 februari 2015 om 15:32

Hallo Diana en andere lezers,

Ook wij zijn weer begonnen met het voorzaaien van de eerste groenten.

Ik las je relaas over de Jumbo en de Albert Heijn.
Ik werk met kinderen én ik ben een enthousiast moestuinder. Deze combinatie maakt dat ook ik zag dat er nog wat informatie mist bij het moestuintje van de AH.

Daarom heb ik een kindvriendelijk blogartikel geschreven om van je moestuintje een succes te maken. Misschien leuk om te lezen? http://ow.ly/JqYAp

Groeten en zoals altijd weer bedankt voor je uitgebreide informatie! Ik spiek bijna elke dag even of er weer iets nieuws staat!

Isadora

Diana 22 februari 2015 om 09:11

Hallo Isadora,
Dankjewel voor de link en de aanvulling!
Diana

Christa 21 februari 2015 om 19:57

Eerlijk gezegd ben ik zelf ook niet zo kapot van de ‘moestuintjes’ van AH. Toen ik gisteren voor het eerst de vraag kreeg van de caissière: wilt u een moestuintje?, zei ik: ‘ik heb er al één’. Maar dat bedoelde ze natuurlijk niet!
Thuisgekomen zag ik tot mijn stomme verbazing dat ik een klein turfpotje had gekregen met een lapje met 7 spinaziezaden erin. Volgens de gebruiksaanwijzing ‘maak je aarde’ van een tablet. Sorry hoor, maar wat heeft dat nu te maken met tuinieren? Het is eerder een soort magie, waarvan kinderen m.i. niets leren over de natuur of echt tuinieren. Ze krijgen er niet eens vieze handen van!
Zo, dat was even mijn ‘frustratie’ 🙂

Diana 22 februari 2015 om 09:16

Hallo Christa,

Ach, het was ook maar een soort van grapje, ik probeer allesbehalve politiek correct te zijn (ben ik ook helemaal niet trouwens :-)).
Als mensen hun kinderen mee naar buiten willen nemen om iets over de natuur te leren, prima. Willen mensen dat doen door een jiffy palet in water te leggen en er een zaadje in te leggen, ook prima. Alles beter dan ze niks over de natuur te leren denk ik dan maar :-).

groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!