Hallo Jumbo

Eerst even dit:

Ik kan er niks aan doen, irriteer me dood aan de reclame van de Jumbo. Ik snap ook wel dat het grappig is bedoeld, maar kan er gewoon niet om lachen, terwijl ik het idee heb dat ik toch best een redelijk normaal gevoel voor humor heb). Ik heb het over de reclame waarbij een man biologisch tuiniert en dat allemaal fout gaat en er dan een mevrouw aan het einde naast wat dooie uien en onkruid zegt ‘ach, stop daar nou mee, bij Jumbo kun je het gewoon allemaal voor weinig geld kopen’. A: dan begrijp je niet waar tuinieren over gaat. B; ik ken echt maar heel weinig mensen die tuinieren in geitenwollen sokken en open sandalen (je zult je riek er rechtop op laten vallen, zeg). C; ik heb geen puntmuts. D; er mislukt hier niet zo heel veel. E: ik zit niet middenin de nacht met een zaklamp naar slakken te zoeken, hoewel ik er wel eens over heb verzonnen. Zo, ik kan het maar kwijt zijn :-).

Nee, dan Albert Heijn; die lijkt te begrijpen dat positieve reclame altijd leuker is dan negatieve reclame. Ok, ik zie dan ook wel een tomatenplant met 2 apart van elkaar hangende rijpe tomaatjes terwijl ze toch echt in trosjes groeien, en zeker nu nog niet. Maar het is het idee. En ze lijken te begrijpen dat er meer mensen tuinieren dan een paar jaar geleden, het is een beetje ‘hip’.

Waarom? Combinatie van factoren denk ik; met dank aan internet, mensen leven wat meer bewust en lezen op internet over alles wat er met voedsel gebeurt. Ook een beetje bewust kinderen opvoeden; ze leren dat een appel aan een boom groeit en een aardappel onder de grond. En natuurlijk wordt er tegenwoordig steeds leuker en lekkerder gekookt, en wat is er lekkerder dan dat met groenten uit eigen tuin te doen. En dan heb ik het nog niet over zaken als de ehec-bacterie, de rage van superfoods, etc.. Een jaar of 10 geleden vertelde ik een collega eens dat we een moestuin hebben, ze keek naar me alsof er een enorme snottebel aan mijn kin hing. Dat gebeurt me zelden meer, ik krijg eigenlijk altijd leuke reacties, en vragen over wat ik dan teel. Albert begrijpt dat, Jumbo nog niet. Dag Jumbo :-).

Maar afijn, dat is niet waar normaal gesproken mijn tuindagboeken over gaan. Meestal laat ik er wat vorderingen in de tuin zien. Dus die volgen dan nu:

Zoete aardappelen in waterMet dank aan Ans voor de hyacint-vaasjes, wat leuk!. Ze vond het zielig dat die andere zoete aardappelen zo pijnlijk waren ingeprikt. Nou, ze staan er goed bij. Ik heb er wel 1 weg moeten gooien, die begon te schimmelen en te verschrompelen maar daar heb ik een nieuwe voor gekocht. En links zie je de 2 gezonde zoete aardappelen. Niet heel duidelijk te zien maar ze hebben al best veel en gezonde wortels en je ziet dat ze gaan uitlopen. Rechts staan de nieuwe, verse aardappelen, zonder prikkers, ze blijven netjes hangen.

Aardappelen licht gelegd

Dat doen de gewone aardappelen nog niet. Dat kan ook niet want we kregen ze pas dinsdag. Maar we hebben ze gisteren uit hun netjes gehaald en uitgespreid in een bakje waar zoveel mogelijk licht en lucht in kan en ze naast elkaar kunnen liggen. Van links naar echts zie je de biologische Solist, Rote Emma en in het bakje rechts Tiamo. In het licht, en zo koel mogelijk (op zolder, bij zo’n 10 graden) mogen ze langzaam wakker worden en gaan spruiten (uitlopen). Wist je dat ze echt een soort van ademen? Ze hebben koolhydraten uit de knol nodig om te leven en nemen daarom zuurstof op en scheiden koolstofdioxide af, daar komt er ook vocht bij vrij. En daarom worden aardappelen dus ook zacht. En daarom lopen ze uit; boven de 6 graden (meen ik) wil de aardappel weer gaan leven en gaat ze ademen om blad en wortels te maken.

Je kunt er dus ook voor kiezen om ze niet te laten spruiten (het wordt ook wel voorkiemen genoemd). Dan duurt het gewoon wat langer voor ze boven komen na het poten. Maar omdat we ze toch nog niet mogen poten (want aardappelen kunnen niet echt tegen vorst) laten we ze nu spruiten, als ze dan over een week of 3 gepoot mogen worden hebben ze al wat uitlopers en komen ze wat eerder boven de grond. Geef ze geen water en dek ze niet af, gewoon koel en licht leggen, dat geeft de mooiste kiemen (want je wilt niet van die lange, zwakke uitlopers, je wilt mooi korte, gedrongen uitlopertjes, die zijn gezond, breken niet af bij het poten.

De kapucijnerzaailingen die we afgelopen week naar de koude kas hebben gebracht doen het prima. Zo goed dat we vandaag de glasplaten weg hebben gehaald, want de zaailingen zijn al zo groot dat ze met de kopjes tegen het glas aan kwamen. Die glasplaten hadden we er niet op liggen om te beschermen tegen kou, want kapucijners kunnen heel goed tegen kou. Het was als bescherming tegen de muizen. En dus weten we overmorgen of we nog heel veel muizen hebben en/of ze de gekiemde zaailingen ook nog lekker vinden (normaal gesproken niet, normaal gesproken vinden ze echt alleen de zaden of de kiemende zaden lekker).

Kapucijners gekiemdTot slot nog een foto van de pepers en paprika’s zoals ze er nu bij staan:

Peperzaailingen groot en klein

Nog steeds heel klein. Maar als je goed kijkt zie je een 3e miniblaadje in de maak. En daar ben ik blij mee! Je kunt ook zien dat de zaailingen links (2 weken geleden verspeend) al groter zijn dan de zaailingen rechts (vorige week verspeend). Ze worden wat lang, maar niet verontrustend. Als de zaailingen 4 blaadjes hebben (2 kiem- en 2 echte -blaadjes) gaan ze naar een koelere kamer. Zodat ze daar, met steeds meer en langer licht van buiten, bij zo’n 18 graden verder mogen groeien.

En dat is goed voor de pepers en paprika’s, maar het is ook goed voor de soorten die nog gezaaid gaan worden. Afgelopen week bloemen als Asarina, Agastache, Rhodochiton en Lepechinia gezaaid. Met de meeste eenjarigen ga ik nog een week of 3 wachten. Maar ik hoor iedereen over tomaten zaaien, en dan begint het ook bij mij te kriebelen. Ik heb het gelukkig nog uit weten te stellen, maar als het komende week regenachtig wordt, dan zou het zomaar kunnen dat ze ook hier gezaaid gaan worden. Komend weekend alvast maar labeltjes knippen en schrijven.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
desiree revet

helemaal waar! 2 zielen 1 gedachten… qua Jumbo reclame dan hé.
verder wacht ik elke x weer met smart tot je weer in je dagboek hebt geschreven.
hier in rozenburg, kan ik voor t eerst op tijd beginnen maar helaas einde van t jaar niet op tijd gestart met spitten en toen heeft t als maar geregend. dus nu nog spitten. vorige jaar pas een tuintje gekregen, dus nu zeker uit vogelen hoe, wat en heeel belangrijk waar!.
maar ik blijf maar tegen mezelf zeggen, ‘ wat mensen in tientallen jaren opbouwen, kan ik niet in 1 jaar’.
dus zijn we nu eerst begonnen met het aanleggen van een degelijk pad. meteen verdeeld in vakken. (6).
een mooie werkbank in de kas, dankzij manlief ;-). Die niet zo van de tuin is, maar wel van dingen maken.
verder spit ik nog rustig verder en kijk ik hoe het loopt, genoeg vriendelijk mannen met heeeel veel tips en 1-2× week een superleuke blog.
oooh nog even iets voor je man, merels zijn gek op rozijnen. mocht hij die ook nog willen verwennen.

Agnita

o, die kapucijners! Vorig jaar 3x geplant, kwamen prachtig boven en dan lagen de stengeltjes geknakt op de grond. ???? Eerst wist ik niet hoe, dat kon, totdat ik ergens anders plastic weghaalde en een hele bult erwtjes zag liggen, muizen. (Eigenlijk ook wel weer schattig, maar toch echt niet de bedoeling). Puntje bij paaltje geen erwten voor mij in 2014.
Ik woon in Friesland en dit jaar is er een muizenplaag en heus niet alleen bij de boeren, de volkstuin lijkt hier en daar ook wel een gatenkaas. Dus heb ik een hele middag besteed aan het bedenken van een oplossing. Ik heb de erwten nu in een kooi van gaas gelegd, de wortels groeien daar wel doorheen en naar boven hebben ze eerst ook wat steun. Duimen maar!

Edda

Wat zien je pepers en paprika’s er alweer goed uit! Ik heb zelfs iets eerder gezaaid maar bij mij nog geen 3e blaadje te zien en een paar zijn alweer afgestorven. Helaas…

Edda

Dank je wel, zal ik doen. Waarschijnlijk heb jij groenere vingers dan ik 🙂 Elk jaar zie ik dat jouw paprika’s sneller groeien. Groetjes, Edda

Marius Beljaars

Diana
Prima reactie op de reclame uitingen van Jumbo en AH. Ik vindt ze echter allebei mooi gemaakt.

Marius

Mark en Marion

Hoi Diana, wij hebben er ook weer zin in! Laat het tuinseizoen 2015 maar beginnen!
Nog even 2 dingetjes: A) Mark werkt voor Albert Hein en die heeft al heel wat moestuintjes voorbij zien komen in het distributiecentrum.
B) Marion gaat wel s’avonds laat met zaklamp op zoek naar slakken, en zo zijn er al heel wat gehemelt hahaha!

Nog even snel een vraagje tussendoor: Wij hebben je vorig jaar al vertelt dat we enorm veel last hebben van katten bij ons in de buurt. We hebben nu kattenschrik gekocht bij de Action en dat is op basis van knoflookolie. Dat zou de katten weg moeten houden. Maar nu vragen we ons toch af of het niet schadelijk is voor onze hond, want die loopt ook natuurlijk in de buurt van de tuin rond. We lazen namelijk dat knoflook giftig zou zijn voor honden. Weet jij hier meer van?

barbara brinkman

hee marion je kan ook s avonds een diep bakje met bier neer zetten. daar komen de slakken graag op af en kan je s’morgens het bakje leeg gooien in de groene container. zo lukt het mij al jaren en hoef je er s’nacht niet op uit met je zaklamp.
gr barbara ook een moestuin liefhebber

Mark en Marion

Bedankt Barbara! Eens kijken of Mark er wat bier voor wil opofferen hahahaha!

Mark en Marion

Hey Diana, hier de link met de informatie over de giftigheid van knoflook voor honden: http://www.puppyplaats.nl/giftigvoorhondenpagina/50/Knoflook-giftig-voor-honden.html

Agnita

ik heb ook een hond en alle familie van de allium, dus uien, knoflook, prei ed. is wel degelijk giftig, (ook gekookt) ze beschadigen de rode bloedcellen. Mensen verteren de schadelijke stoffen, honden en katten niet.
Denk ook aan rozijnen, als je die voor de vogeltjes gaat strooien, erg giftig voor honden.

Cilia

Mooi gesproken wat betreft de Jumbo reclame over het steriotiepe beeld van de moestuinierder. Gelukkig weten wij wel beter …..

Wendy

Hallo

Lees al weer ruim een jaar met heel veel plezier je verhalen, kijk er ook echt naar uit als er weer iets nieuws staat.
Ik heb nu paprika s gezaaid, lekker warm op de verwarmde bijkeuken vloer.
Na een kleine week zag ik al een puntje groen. Maar wat nu bijkeuken is te donker en voor het raam in de kamer wordt het overdag niet warmer dan een graad of 18. Kan dat? Wordt niet echt mooi weer van de week dus de zon zal ze niet verwarmen.

Martin van den Heuvel

Ach, weet je, Diana, je moet niet op die manier denken over de Jumbo reclame. Volgens mij is het namelijk precies andersom. De kijkers zijn namelijk niet van Lotje getikt. Zonder dat Jumbo het in de gaten heeft, brengen ze de kijkers op een idee en snijden ze zichzelf zo in de vingers. Want de reclame laat niet alleen enkele mislukte vergeten groenten zien, maar ook een dikke stokslaboon, en die staat er prima bij. Er zijn bijna 4 miljoen gepensioneerden, bijna een miljoen arbeidsongeschikten en meer dan een miljoen werklozen die zich te pletter vervelen. Straks verkoopt Jumbo alleen nog bananen en sinaasappelen.

Sarah

Hahaha!

Daniëlla Winters

Hoi Diana,

Ik wil niet echt een reactie geen op dit bericht. Ik wil je echter bedanken voor alle nuttige tips die je uit eigen ervaring deelt met ons. Ik ben zelf sinds kort met een project bezig in Amsterdam en hier verbouwen we groenten voor de voedselbank en veel van jou informatie breng ik hier in de praktijk. Heel veel dank hiervoor en ik probeer je toch te blijven volgen

Groetjes en veel tuinplezier
Daniella Winters

Isadora

Hallo Diana en andere lezers,

Ook wij zijn weer begonnen met het voorzaaien van de eerste groenten.

Ik las je relaas over de Jumbo en de Albert Heijn.
Ik werk met kinderen én ik ben een enthousiast moestuinder. Deze combinatie maakt dat ook ik zag dat er nog wat informatie mist bij het moestuintje van de AH.

Daarom heb ik een kindvriendelijk blogartikel geschreven om van je moestuintje een succes te maken. Misschien leuk om te lezen? http://ow.ly/JqYAp

Groeten en zoals altijd weer bedankt voor je uitgebreide informatie! Ik spiek bijna elke dag even of er weer iets nieuws staat!

Isadora

Christa

Eerlijk gezegd ben ik zelf ook niet zo kapot van de ‘moestuintjes’ van AH. Toen ik gisteren voor het eerst de vraag kreeg van de caissière: wilt u een moestuintje?, zei ik: ‘ik heb er al één’. Maar dat bedoelde ze natuurlijk niet!
Thuisgekomen zag ik tot mijn stomme verbazing dat ik een klein turfpotje had gekregen met een lapje met 7 spinaziezaden erin. Volgens de gebruiksaanwijzing ‘maak je aarde’ van een tablet. Sorry hoor, maar wat heeft dat nu te maken met tuinieren? Het is eerder een soort magie, waarvan kinderen m.i. niets leren over de natuur of echt tuinieren. Ze krijgen er niet eens vieze handen van!
Zo, dat was even mijn ‘frustratie’ 🙂

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties