Na zaaien volgt kiemen

Ondertussen al best veel gezaaid (maar nog heel veel meer nog niet gezaaid hoor :-)). Maar dat zaaien neemt wel wat tijd in beslag, en de periode daarna ook. Elke dag met argusogen kijken of ik iets zie kiemen kost ook veel tijd. Controleren of de grond nog vochtig genoeg is, water geven wanneer nodig, in de propagator naar de denomethode spieken.

Mosterdblad gekiemd

Op de foto gekiemd mosterdblad, eigenlijk iets te dicht op elkaar, maar mosterdblad is sterk en kan dat wel hebben, je kunt al goed de verschillende bladkleuren zien.

En dan gaat straks stap 2 komen, met als gevolg overvolle kamers en kassen met zaaisels en zaailingen. Mensen die wel eens even komen kijken vragen zich dan af hoe ik toch kan weten waar zo ongeveer alles staat, wat wat is, wat er al is gezaaid en wat nog niet. Nou, een gedegen planning dus. Lijstje bijhouden, en direct noteren wat er niet kiemt en er iets anders voor verzinnen (of een 2e poging met dezelfde zaden als ik denk dat het niets met de kwaliteit van de zaden heeft gehad).

Soms vragen mensen me wat je dan al kunt zaaien nu, en waar. Ik zal daarom even het lijstje (eigenlijk niet het lijstje, maar mijn lijstje) hieronder zetten:

In de kas koud voorgezaaid:

 • doperwten
 • kapucijners (niets zo lekker als verse groene kapucijners, heb ik dat niet al eens gezegd?)
 • tuinbonen
 • mosterdblad,
 • rucola
 • spitskool
 • vroege savooikool
 • uien
 • zomerprei
 • peterselie
 • spinaziezuring
 • snijbiet
 • bloemen als Consolida en Verbena en Polygonum (die dus een koudeperiode willen)
 • en radijs (broei, geschikt dus voor de kas) en scherpzaad spinazie in de vollegrond in de kas gezaaid

Zomerprei kiemt

Het was zoeken (want het lijkt heel wat maar de sprietjes die je op de foto ziet zijn echt pas een paar millimeter groot), maar ook de zomerprei is aan het kiemen. Met het zwarte zaadhoesje nog op hun kop, maar dat werken ze er zelf vanaf wanneer ze groter en sterker worden.

En wat heb ik dan in huis gezaaid:

 • pepers
 • paprika’s
 • aubergines
 • bloemen als Rhodochiton atrosanguineus, Asarina erbusecens, Impatiens namchabarwensis, Lepechinia salviae, Zaluzianskya capensis, etc. – allemaal warmteminnende soorten die een lange tijd nodig hebben om te kiemen en/of groeien en die later in potten zullen worden gehouden.

En dus nog geen courgettes, komkommers en bonen gezaaid. Ik hoor wel van mensen die dat wel al aan het doen zijn maar dat zijn soorten die snel kiemen en groeien en dus heel veel plaats en verzorging kosten voor ze pas in mei naar buiten mogen. Oftewel; kan prima maar hebben veel verzorging nodig en zijn heel gemakkelijk gewoon in april te zaaien (of bij enorm veel ongeduld, wat ik zeker ook herken, in maart dan maar). Ik zou zeggen, wacht er vooral nog minstens een maand mee :-).

Met stok zaaigleuf maken

Op de foto: onze manier van het zaaien in de vollegrond: maak de grond los en verwijder onkruid. Vervolgens leggen we een stok op de grond en die duwen we met een voet in de grond tot je voet de grond raakt en de stok niet dieper gaat. En zo heb je heel snel en heel gemakkelijk een rechte zaaigeul. Op de foto zie een klein stokje voor kleine rijtjes radijs in de kas. Voor buiten gebruiken we een bezemsteel zonder bezem, dus veel langer maar kan ook ietsje dieper de grond induwen.

Ik ga komende week tomaten zaaien. En dat is hier altijd nog wel een ‘dingetje’. Niet het zaaien zelf, daar heb ik een leuke tray voor waar alles in past. Ik ga ze zaaien op een amper verwarmde slaapkamer maar wel in het volle licht (en hopelijk zon), in het slechtste geval zo’n 14 graden, in het beste (met zon), wel ruim 20 graden..

Tomaten kiemen bij lagere temperaturen dan pepers en ze groeien ook veel sneller. En dus verwacht ik zo’n 3 weken na het zaaien van de tomaten te kunnen verspenen. En dat is hier dus het ‘dingetje’. Want dan zitten we naast de meer dan 60 potjes met pepers en paprika’s ook ineens met zo ongeveer 100 potjes met tomatenzaailingen.

En dan moeten er dus ook zaailingen in onze slaapkamer staan, en moet het bed wat worden opgeschoven, en de kast een stukje opzij. En gaan we pas echt beginnen want dan moet er vaak water worden gegeven, alles gecheckt op eventuele beestjes, ziekten, etc.. En dan kunnen er weer andere planten worden gezaaid zoals eenjarigen, etc.. Tot ik weet dat Ruud gaat klagen, dat hij overal omheen moet gaan lopen, er overal potjes in de weg staan.

Elk jaar hetzelfde, en elk jaar kan ik me erop verheugen. Omdat ik weet dat het maar tijdelijk is, en we er in ruil mooie planten en bloemen en lekkere groenten en een vriezer vol oogst voor in de plaats krijgen.

Zaailingen 22-2-15

Zo ziet het er nu al uit. Veel te krap op een klein kamertje, allemaal zo dicht mogelijk bij het raam. Kun je je voorstellen dat er nog misschien zo’n 200 potjes bijkomen in de komende 2 maanden? Niet alleen op dit kamertje natuurlijk, gelukkig niet, want hier kunnen we duidelijk nu al niet meer lopen, en het is nog maar februari :-).

En voor nu; eerst de aardappelen laten kiemen/spruiten, sjalotten poten (maar er is hier vrijdag zoveel water gevallen dat dat gisteren helaas niet mogelijk was), alles wat kiemt verspenen, het allerlaatste stukje spitten, nog 2 laatste fruitbomen snoeien, en nog wat opruimen. En dan is het volgende week maart. En maart is toch echt het begin van het seizoen. Mesten, bietjes zaaien, en worteltjes, poottuitjes planten, aardappelen poten, het eerste onkruid gaat dan al weer groeien, etc., etc.. Nog 1 weekje hard werken om alles in orde te brengen en dan breekt de tuinlente los.

 

17 reacties op Na zaaien volgt kiemen

Fran 22 februari 2015 om 22:00

I love it all! Ik word altijd zo blij als ik zie dat er weer een nieuw stukje is geschreven. En dan ben ik nog blijer als ik het allemaal gelezen heb. Dank je wel!!

Diana 23 februari 2015 om 09:20

Hallo Francis,

Wat een aardige woorden! En dat terwijl ik echt gewoon alleen maar een beetje klets over tuinieren, veel meer is het echt niet :-). Ik vind het zelf heel bijzonder dat zoveel mensen daar plezier aan beleven, en ik word daar dan weer blij van!

groetjes,
Diana

Anneke 22 februari 2015 om 22:06

Hoi Diana en Ruud,

Heerlijk om iedere keer weer je dagboek te lezen. Je schrijft met veel enthousiasme en alles is duidelijk beschreven. Voor mij ben je mijn rechterhand voor mijn moestuin.
Ik vind het leuk om te experimenteren zoals bijvoorbeeld bij het citroengras. Deze staan op de vensterbank al flink wortel te schieten !!

Diana 23 februari 2015 om 09:30

Hallo Anneke,

Ook jij hartelijk dank voor je lieve woorden!
Heel veel plezier met het citroengras!! Bedenk dat ze uit het water moeten wanneer er genoeg wortel aan zit, er komt een moment dat ze van water slechter dan beter worden (als de voeding in de stengel uitgeput is en ze dus grond nodig heeft om te groeien en sterk te zijn en niet ziek te worden). Ik heb een foto op de pagina over citroengras (onder kruiden, onder groenteteelt) gezet waarop je kunt zien wanneer er genoeg wortel aan de stengel zit om ze op te potten. Ik hoop vandaag die pagina af te maken, eindelijk :-).

groetjes,
Diana (en Ruud, die mijn ontbijtje staat te maken terwijl ik dit typ :-))

natuurlijk-rijk 22 februari 2015 om 23:30

Ooooh zo herkenbaar!!!!

Diana 23 februari 2015 om 09:31

Je slaapt ondertussen ook al een centimeter of 50 verder van het raam blijkbaar :-)?

groetjes,
Diana

barbara brinkman 23 februari 2015 om 11:05

Hallo Diana

Ook ik kijk iedere dag even of je weer wat nieuws op de site hebt gezet. Ik ben zo benieuwd wanneer je weer wat nieuws hebt gedaan en of ik ook weer wat meer kan zaaien. Het zaaien vind ik leuk, als ik denk wat er allemaal uit kan komen. Maar het wachten tot er dan eindelijk iets gaat kiemen, is erg moeilijk. Het werkt gewoon erg op de zenuwen. Ik hoop dat alles goed uit komt. Ik moet toch het meeste buiten doen en dan is wachten tot maart of april erg lang hoor. Dus toch stiekem maar wat in huis doen en hopen dat het gewoon toch lukt. En anders doe ik het zaaien straks gewoon nog eens.

Ik wil toch wel heel graag dat de lente/zomer komt.

groetjes barbara

Chantal 23 februari 2015 om 12:43

Hai hai!
Ik heb de tuinbonen al de grond in gegooid. Is dat slecht?
gr
Chantal

Diana 23 februari 2015 om 21:07

Hallo Chantal,

Dat ligt eraan of je ze hebt voorgetrokken en zo ja, waar dan.
En als je ze in de vollegrond gelijk hebt gezaaid (wat prima kan, al zal de grond wel erg nat zijn na de 40 mm die hier in de afgelopen dagen is gevallen), hoop ik dat je er een vliesdoek overheen hebt gelegd, of iets anders dat helpt tegen muizen, ratten en duiven, want alle drie vinden ze tuinbonenzaden heel erg lekker (zit veel zetmeel in = lekker voedzaam :-)).
Maar als je de zaden hebt beschermd tegen vraat en ze niet in de modder liggen, dan gaan ze vast binnen 2 tot 3 weken kiemen want de grond is nog koud maar het wordt lekker weer, zon en 10 graden.

groetjes,
Diana

Tessa 23 februari 2015 om 13:32

Ziet er allemaal uit als LENTE 🙂
Onze vensterbank zal ik komend weekend ff leeghalen en vol zetten met ..euh.. alles haha. Én de zoete aardappels zijn aan het wortelen yeah!. Met het citroengras gebeurd niets maar misschien is dat omdat ik ze bij de AH uit de koeling heb gehaald… Ongeveer alle citroenzaden in de vensterbank komen op. We hebben een grotere kas nodig als je het mij vraagt. En de rabarber staat in de startblokken om de grond uit te brullen… kortom… LENTE 🙂

Diana 23 februari 2015 om 21:10

Hallo Tessa,

En het weer gaat ook een beetje helpen, begreep ik, zonnetje en 10 graden, dan wordt het echt al een beetje lente.
Jammer dat de citroengrassen niet willen! Misschien te koud geweest, te oude stengels, soms weet je het niet. Maar je kunt nog een nieuwe poging wagen hoor! Ik heb mijn citroenstengels bij Bas v.d. Heijden gekocht, voor nog geen 2 euri had ik 9 stengels van goede kwaliteit.

groetjes,
Diana

Norbine 23 februari 2015 om 17:26

Hoi Diana, je bent voor mij ook altijd een voorbeeld.

Door deze tekst vergeet ik niet aardappels te laten ontkiemen en denk ik er aan sjalotjes te planten. Bedankt!

Ik heb nog een vraag over wat jij voorzaait in je koude kas. Bedoel je door het woord ‘voorzaaien’ te gebruiken dat je de planten later nog kunt verpoten naar buiten? Kan dat bijvoorbeeld met snijbiet?

Diana 23 februari 2015 om 21:12

Hallo Norbine,

Met voorzaaien bedoel ik inderdaad het zaaien in een bakje of zaaitray of potje. Als de soorten zijn gekiemd (lekker warm onder het glas, volop licht maar in de nachten even koud) kan ik ze buiten uitplanten. Dat vond ik altijd al fijn, maar nu we stro op onze tuin hebben is het ook veel praktischer, want anders moet ik eerst het landje weer strovrij maken voor ik erin kan zaaien.

groetjes,
Diana

Mayra 23 februari 2015 om 19:12

hihi, herkenbaar! Maar mijn tuin is zo klein dat ik elk jaar moet wisselen qua teelt.

Diana 23 februari 2015 om 21:13

Hallo Mayra,

ik moet ook wisselen hoor, maar gelukkig heb ik wat meer landjes en kan ik iets makkelijker switchen dan wanneer je minder vakken hebt.

groetjes,
Diana

Marjan van Geffen 27 maart 2016 om 16:19

Hallo Diana,

Ik heb nog weinig ervaring in de moestuin en laat me leiden door tips van meer ervaren tuinders. Basilicum, pepers en tomaten twee weken geleden in de koude kas gezaaid…heb gehoord dat er niet veel mis kan gaan zolang de zaadjes niet ontkiemd zijn. Basilicum Ararat is nu aan t ontkiemen. Pepers en tomaten is nog niks te zien…misschien hier en daar een hoopvol puntje 😉
Raad je me aan om toch alles naar binnen te verplaatsen? Inclusief de aubergines Caliope die binnen ontkiemd zijn en nu al twee weken in de koude kas (onder plastic kapje) staan…?

Hartelijke groet, Marjan

Diana 28 maart 2016 om 09:02

Hallo Marjan,

Het is in een koud kas echt nog veel te koud voor het zaaien van warmteminnende soorten als pepers, paprika’s en aubergines, etc.. Ik zou zeker alle zaaisels naar binnen halen, het is pas eind maart, bij temperaturen onder de 15 graden (en dat is het nu vandaag niet eens, laat staan in de nachten) doen deze zaden niets. Uiteindelijk kan er wel iets mis gaan als je de zaaisels te lang in de koude kas laat staan, er komt een moment dat de zaden te lang in vochtige grond liggen maar niet de juiste temperatuur krijgen en dan dus gaan rotten/schimmelen en dood gaan. Ook de aubergines die onder je extra plastic kapje in de kas staan zou ik binnen halen, aubergines kunnen echt geen enkele graad vorst verdragen, maar groeien ook niet verder bij temperaturen onder de 15 graden. Dus kunnen ze lekker warm staan overdag (mits de zon schijnt) maar staan ze van 17 uur in de middag tot 09 uur de andere ochtend dus veel te koud.
Lees vooral ook even de teeltpagina’s van aubergines, paprika’s, pepers, aubergines en basilicum, daar kun je informatie vinden over wanneer je ze zaait, hoe warme, hoe lang de kieming duurt, wanneer je ze dan naar de kas kunt brengen maar ook nog veel meer informatie over de teelt, verzorging, etc..
groetjes en succes met de zaaisels en zaailingen!!
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!