Preimineervlieg

Ik hou niet van het schrijven over ziekten en plagen. Ik hou ook niet van het letten op ziekten en plagen. Ik heb er ook niet zo veel verstand van. En er zijn zo enorm veel ziekten, schimmels en plaagdieren, ik heb er weinig behoefte aan om me in te verdiepen, ik focus me liever op de leuke kanten van tuinieren. Wij tuinieren graag met het motto: “Het doet het of het doet het niet in onze tuin, en als het niet wil groeien of bloeien, ziek wordt, of dood gaat, dan halen we het eruit en zaaien/planten we wat anders”.

Nou is dat misschien wel wat overdreven, er zijn wel wat ziekten en plagen die ik (her)ken, zoals bonenluis, aardappelziekte (phytophthora), wortelvlieg, pruimenmot, en nog een paar van die vervelende zaken (waar ik al of niet dan nog wat aan kan proberen te doen). En als iets het niet doet in onze tuin, of dood gaat of ziek wordt, probeer ik natuurlijk wel te bedenken wat er mis zou kunnen zijn. Om te bedenken of het onze eigen schuld is en we iets niet goed hebben gedaan. En om herhaling of erger te voorkomen.

En nu is er dus een nieuw plaagdier in onze tuin, en voel ik me genoodzaakt te bedenken wat het is en of en wat ik er aan kan doen. Met dank aan Carine, die na een eerder blog al aangaf dat zij veel last heeft van dat plaagdier, de preimineervlieg. We kennen al wel de uienvlieg maar dit is een nieuwe in het assortiment vraatzuchtige larven 🙂

Hoe het begon: onze uien zien er een beetje raar uit. Daar let ik niet altijd even goed op, gewoon te druk met wieden, zaaien, uitplanten, water geven, etc., je kent dat wel. Maar zo zagen de uien er in een vak uit:

 

Ik dacht eerst dat ik iets teveel voeding had gegeven. En het is natuurlijk ook vreemd weer, eerst warm, toen nat toen koud, toen weer warm en toen weer droog en koud. Daarom dacht ik nog niet heel erg over na over het feit dat de uien niet mooi rechtop staan maar een beetje krullerig groeien en vooral liggen. Het blad is wel mooi groen (en dat is gelijk het grote verschil met aantasting door de bekendere uienvlieg, daarbij wordt het blad gelijk al bruin, lelijk en zacht). Er wordt bij deze uien vooralsnog veel blad gemaakt zonder dat er ook ontwikkeling in de ui (de bol) zit. Ik dacht vooral dat ik eens water moest geven (maar het is hier kurkdroog, we moeten hier alles water geven).

Tot ik de tip van Carine kreeg. En tot onze tuinbuurman over hetzelfde euvel in de uien klaagde. En vervolgens ook nog een andere tuinbuurman. En tot ik de uien in een ander vak in onze tuin bekeek. Want die zagen er wel ‘normaal’ uit:

 

En dus haalden we gisteren eens zo’n kronkelige ui uit de grond (dat doet altijd een beetje zeer, met zoveel plezier en zorg uitgezocht, gekocht en geplant). Zo kun je wat duidelijker zien hoe frisgroen en toch vreemd kronkelig het blad is, en dat er nog weinig ‘bol’ is:

 

En dus pelden we laag voor laag van de onderontwikkelde bol. En jawel, we hebben voor het eerst van ons leven preimineervliegen in onze uien. Op de foto hieronder zie je zo’n afgepelde ui. Ze gaat nooit meer oogstbaar worden, er zijn verschillende gangen in ‘geknaagd’. En als je goed kijkt zie je links een oranjerode ‘pop’.

 

Nog zo’n akelige foto, dit keer in een witte/gele ui (ze maakt dus geen onderscheid in kleur of ras):

 

En dus zocht ik wat meer informatie op internet. Ze is een relatief nieuwe exoot, komt vanuit Oost-Europa. En ze heeft 2 belaagmomenten per jaar. Het ene moment is in maart/april, dan worden de eitjes in de jonge uien- en sjalottenplanten gelegd. De larven die er worden geboren voeden zich met de uien (waardoor die zo kronkelig groeien, en de ui zelf ontwikkelt zich niet en er zitten bruine gangen in).

Het tweede belaagmoment is in de nazomer en herfst, en dan zorgt ze vooral bij prei voor ongeveer dezelfde problemen (slechte groei en bruine gangen waardoor de prei oneetbaar wordt).

Preventief zou het kunnen helpen om hooi hoog tussen de planten te draperen (waardoor de vliegjes minder goed bij de prei- en uienplanten kunnen komen om eitjes te leggen). En je kunt de planten natuurlijk afdekken. Maar omdat de vliegjes slechts enkele millimeters groot zijn zul je dat met het allerfijnste insectengaas moeten doen (< 0,7 millimeter maaswijdte).

Bestrijden zou eventueel kunnen met het biologische middel Pyrethrum. En dat hebben we in huis maar telkens wanneer ik het etiket lees (met opmerkingen dat het een breedspectrum middel is dat dus ook andere dieren doodt, maar ook dat het in verband wordt gebracht met kanker, etc.) gaat het weer met dezelfde vaart terug de kast in. En dan schijnt er nog een middel te zijn dat Spinosad heet en dat ook biologisch is maar veel gerichter werkt (maar wel ook bijvoorbeeld bijen doodt).

En voor nu helpt dat al niet meer. Nu zitten de larfjes al binnenin de ui te smullen, en beide middelen werken alleen wanneer de larfjes nog dichtbij het oppervlak zitten. Voor nu vrees ik dat er niet veel anders opzit dan ui voor ui goed te bekijken en de exemplaren die zijn aangetast uit de grond te halen. En die uien moeten worden weggegooid om te voorkomen dat zo de larven in de uien in de composthoop overleven, verpoppen, uitvliegen en zich zo  vermenigvuldigen (met meer kans op aantasting in de prei komende herfst).

Of en wat we later preventief en eventueel als bestrijding bij de prei willen gaan gebruiken durf ik nu nog niet te zeggen. Bij voorkeur laten we het gaan zoals het gaat. De zomerprei hebben we juist vorige week uitgeplant, en de winterprei is al zo groot dat we ook die binnenkort uit kunnen planten.

Het is bijzonder om te melden dat de knofloken die naast de uien staan nergens last van lijken te hebben, ze zijn mooi dik, kaarsrecht, het blad begint al iets bruin te worden (maar dat is juist het teken dat de bol aan het groeien is en de planten binnen enkele weken afsterven en de bollen kunnen worden geoogst).

 

Maar de sjalotten willen ook niet echt goed groeien. En na die nog eens goed te hebben bekeken, vrezen we ook voor die oogst het ergste:

 

Bij deze zijn we weer een ervaring rijker en een illusie armer. En nu? Niet getreurd, we gaan alles wat er ziek uitziet uithalen en vernietigen. En, dat verschilt niet van de eerste alinea in dit blog: we bekijken het in zoverre positief dat ik gelijk knolvenkel ga zaaien, en nog wat bietjes, en ik krijg alsnog plaats voor de quinoa die ik zaaide, en voor de ‘flowersprouts’.

En nu ik deze nieuwe belager heb gezien kan ik haar een volgende keer makkelijker herkennen, en dan zijn we misschien op tijd om er nog iets aan te doen.

Carine, nogmaals dank voor de tip! En dank ook voor de link waar je meer informatie over de preimineervlieg kunt vinden: Sjef’s Tuintips . En mocht je nog wat meer informatie zoeken, de Engelse naam is Allium Leaf Miner.

Mocht iemand aanvullingen, verbeteringen, tips, ervaringen, etc. hierover hebben, dan hoor ik het heel graag! Want elke dag dat we naar de tuin gaan vertellen weer andere tuinburen ons dat ook hun uien- en sjalottenoogst grotendeels is verwoest. Dus dit is niet alleen voor ons tuincomplex het eerste jaar met de preimineervlieg maar het is ook gelijk behoorlijk ernstig. Is het toeval, komt het door de zachte winter, kan het ras of de herkomst van de plantuien er ook mee te maken hebben, is het de droogte, of heeft het feit dat het al vroeg in de lente zo warm was voor een eerste en gelijk extra grote explosie van dit kleine vliegje gezorgd?

Tot slot dan nog een foto van iets veel leukers dan ziekten en plagen, want de eerste moestuinbloemen gaan bloeien! De Tagetes (afrikaantje), Papaver rhoeas (grote klaproos) en Cosmos (cosmea) zitten vol in knop. En de Dianthus barbatus atrosanguineus gaat bloeien:

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

119 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ries

Helaas heb ik de vlieg ook al een aantal keren op bezoek gehad. Er blijft weinig over van de uien en zelfs de knoflook waren ze ook niet vergeten. Dit jaar zaai uien geplant e dit gaat nog steeds goed.
Succes.
Groet Ries

Jan Schoenmaker

Ik vraag me af of we ,nu de mineeruien er uit zíjn gehaald , de grond nog moet bewerken met eea.

Carola

Hallo Jan,
De larven en de poppen van de preimineervlieg zitten in de uien, niet in de grond, maar in de bolletjes die zich ontwikkelen. Als je de uienplanten uit de grond hebt gehaald, dan is het probleem weg, en er niets aan de hand met je grond. Al kunnen er wel planten zijn die het niet lekker vinden om te groeien na uien. Ik heb weer heel veel nieuwe plantuitjes gezet waar de aangetaste uien waren weggehaald. Op hoop van zegen. En na 2 dagen wortelen ze al.

Groetjes Carola

Mrs.Gardener

Toch fijn dat je soms over ziektes schrijft. Heel informatief.

Rudolf

Pyrethrum is gemaakt van een in Afrika voorkomende margrieten soort. Ik gebruik het ook liever niet maar soms is het een best goed middel tegen plagen. Ik heb nooit gelezen dat het in verband gebracht wordt met het ontstaan van kanker, dit in tegenstelling met Roundup.

Cora

Ha Diana, ik lees hier over de preimineervlieg. Nu maak je een opmerking over spruzit. Dat geruik ik ook af en toe van ecostyle. Is dat ook kankerverwekkend?

Saskia

Wij hebben al jaren last van de preimineervlieg in de prei. Alleen insectengaas helpt wat. Het bizarre is, dat sommige buren nauwelijks laat hebben. Die zetten de prei eerder (juni, ik na de aardappels juli ofzo)
De uien zien er perfect uit. Maar die poot ik ook heel laat, begin nu half april, gewoon omdat het rode uien zijn die anders snel in bloei schieten.
Misschien ontlopen we dan de eerste vlucht bij toeval!

Carine p

Dag Diana,
Je gaat volgens mij geen verschil hebben tussen zaailingen of plantgoed. Het heeft enkel te maken met de periode waar je de planten of zaailingen buiten hebt staan. Gezien deze mineervlieg 2 x per jaar eitjes legt, moet je vooral deze periode vermijden. Mijn ui zaailingen van oktober (20 cm hoog in maart/april) zijn weg te gooien en de ui zaailingen van maart zijn ok.
Grt Carine

Marjolijn

Hallo Diana,
Ik had nog niet jouw stukje gelezen of ik ontdekte de larven ook, bah. Het zal wel door het weer van de afgelopen tijd komen dat ze nu zo vaak opduiken (net als de bladluis)…

Marjolijn

Daan F

Hoi diana .ik heb dit jaar iets nieuws in mijn moestuin .ik heb een bak gebouwd van sloophout ongeveer 50 cm diep met worteldoek op 4 potten Afmetingen ongeveer 1meter bij 60 cm . De bak gevuld met biologisch potgrond heb wortels een uien in rijtjes gezaaid. de bak staat ook op 1meter hoogte. Het schijnt dat de vliegjes niet boven dan de 1 meter actief zijn .ik heb de mooiste uien en wortels ooit. Je moet allen wat vaker water geven .probeeren waard.en nog iets ÷uien ,prei, knoflook etc. nooit op de composthoop doen .vormen houden niet van. Groetjes uit Friesland …….Daan F

Cilia

Misschien de uitjes pas later uitplanten. Ik heb vorige week de pootuitjes gezet. Misschien is het ergste gevaar nu geweken. Ik ga het in ieder geval goed in de gaten houden.
Mijn buurman had ook dat zijn uien er vreemd uitzagen, hetzelfde euvel wat jij beschrijft. Hij had zijn uitjes ook al even geleden gezet.

Yolanda

Combinatieteelt kan een oplossing bieden:
– combineer wortel met ui (die lossen elkaars plagen op)
– als je ui apart wil planten, combineer dan met afrikaantjes (die houden plagen bij de ui weg)

Bij mij heeft het de afgelopen twee jaar goed gewerkt

Robbe

Ook hier kan ik geen prei, ui, wortel of kolen meer kweken zonder een net, maar dat werkt dan wel prima. Let wel, de gaas moet fijner zijn dan 0.7mm en niet 7mm 🙂

Ria

Hallo Diana (en Robbe),

Ik las zojuist je nieuwe, helaas treurige blog en mij viel hetzelfde op als Robbe, de maaswijdte van kleiner dan 7 mm klopt niet.
Door ruimtegebrek en omdat mijn maag tegenwoordig niet meer zo goed uien en prei kan verdragen kweek Ik die in mijn moestuin niet meer en daar ben ik na het lezen blij om. Wat een nare beestjes !
Sterkte voor iedereen die er last van heeft.

Groetjes,
Ria

Sofie

Er bestaan aaltjes hiertegen. Werkt super

Cor

Ik ben dit jaar voor, t eerst helemaal verliefd op de Ranonkel (Ranunculus) Wat een schitterende pracht aan kleur, vorm en variatie !Ook voor de vaas in huis. En dat uit die kleine klauwachtige knolletjes.!
Die ga ik echt vaker planten.
Mijn uien staan goed gelukkig .In een grappige bui had ik sla ertussen geplant.ze schijnen elkaar wel te mogen!Houdt dus die lelijke minereervlieg tegen zeg ik tegen mezelf.Ha, ha ha.
Ik verbouw ook z g oerprei, winterhard, hele jaar door, en lijkt mij meer bestendig tegen de preimot.
Gegroet, Cor Gravestein.

Marjolein

Ik doe ook combinatieteelt: wortel, prei, bieten, radijs, pastinaak en snijbiet in rijen naast elkaar en dan rondom de pootuitjes. Maar ik ga ze wel goed in de gaten houden.
Dit jaar heb ik ook de combinatie suikermaïs met pootuien. Heeft iemand daar ervaring mee?

Groetjes,
Marjolein

Carola

Hallo Diana,
Hier is het ook bar en boos met de mineervliegen. Het begon zelfs al in het najaar met de winterprei. Elk jaar is er wel een enkel preitje met de poppen van de mineervlieg, maar afgelopen najaar was meer dan de helft van de winterpreien aangetast. Ook bij de buurman. De zomer/herfstprei had er geen last van. Het viel ook op dat de dikste preien die je het eerste oogst de meeste vraatgangen en poppen hadden, terwijl de preien die laat op gang kwamen en die pas dit voorjaar werden geoogst helemaal schoon waren.
Nu is 50-75% van de rode en gele uien aangetast, terwijl de stengeluien, sjalotten en de knofloken er goed uit zien, evenals de uien van de buurman die ze later in de grond heeft gezet.
Ik weet niet of je hier iets aan hebt; in ieder geval bedankt voor het delen van je ervaring en die van Carine p.

Groetjes, Carola

Ans Peterse

Wat toevallig( of niet) bij ons speelt precies hetzelfde . We komen net uit de tuin en heb en die gekke uitjes er uitgehaald.
Nu weet ik wat het is. Had nl geen idee.
Ga alles goed controleren en vernietigen.
Dank voor je bericht

Herma

Een eerdere reactie zei:bak op hoogte maken…. Het kan iets eenvoudiger:je planten bak wel wanden geven (hij duikt niet in je bak. Dan kun je gewoon in de volle grond blijven telen, je prei/ui/wortel staan dan in de diepte. Eventueel kun je zo gemakkelijk een fijn net erover spannen. Succes, bij mij werkt het zo goed!

Carine P

Dag Diana en andere tuinliefhebbers,
Nog even iets over de mineervlieg in uien en prei. Als ik de reacties lees, denken sommigen aan de preimot die makkelijk te vermijden is door te combineren met wortelen en peterselie. Dit houdt blijkbaar de mineervlieg niet tegen.
Ik heb gelezen dat afboording van de prei met basilicum zou helpen. Ik kan het niet bevestigen maar zal het zeker doen. Ook het wekelijks snoeien van de prei vanaf september tot november zou helpen. De mineervlieg legt hun eitjes op lange bladeren en door de prei wekelijks kort te snoeien zou je dit kunnen vermijden.
Wat ik dit jaar voor het eerst ervaren heb…. heb ajuin en sjalot in oktober gezaaid, deze stond in maart/april al mooi en vanaf midden mei is bijna alles verdwenen, verzwakt of krom. De ajuin en sjalot die ik in februari/maart gezaaid heb, stond nog niet hoog genoeg op het moment dat de mineervlieg de eitjes legt. Resultaat, deze is best ok. Deze ajuin kan je dus best rooien voor september wanneer de mineervlieg voor een tweede maal eitjes legt.
Ik tracht ook te experimenteren met planten, en zodra ik meer weet zal ik het laten weten.
Groetjes
Carine

Joke

Hallo Diana,

Voor mij een reden om alleen zomerprei te telen. Ik heb ze dit jaar in potten gezaaid begin januari en ze 14 weken er in gelaten. Na 14 weken uitgepoot en ze staan er nog mooi bij. Vorig jaar meer dan 60 winterprei weg moeten gooien door de mineervlieg. Terwijl mijn zomerprei top was. Dit jaar probeer ik nog 1 rij van 30 winterpreien met gaas of vlies erover. Als er weer aantasting in zit doe ik geen winterprei meer in de tuin. Zonde van de moeite en energie die je er in stopt.

Mijn sjalotten zonder gaas gaan nog ok. Mijn plantuien staan onder gaas, net als alle kolen bloemkool, broccoli, spitskool boerenkool, spruitkool en paksoi. Geen gezicht al die lelijke tunnels met gaas. Maar het zal wel moeten. Ik fleur het wat op met Tagetes en Calendula er tussen.

Groetjes Joke

Claudia

Hoi
Vanmiddag je blog gelezen loop ik naar de moestuin liggen de uien ook plat. Ik er een paar uitgehaald en ja hoor hier ook de larven erin.
Jammer hoor ,vooral in de rode ui.
Dus het is toch zinvol om er over te schrijven weten wij ook gelijk hoe laat het is.

Kari

Ik heb bijna al mijn sjalotten mogen weggooien hierdoor. En vorig jaar had mijn knoflook er ook van. Hij zat wel nog niet diep. In de stengels. Ik heb hem uiteindelijk allemaal gerooid toen onvolgroeide en de mini teentjes schoon gemaakt e. Ingevroren… iets beter dan alles weggooien. Mijn sjalotten dit jaar op een week of 3-4 bijna allemaal aangetast. Omduur leken ze te rotten waar ze lagen en wemelen van de beestjes… zuur maarja… Je wint wat je verliest wat zeker

Jan Schoenmaker

Bedankt voor je bericht. Het was geen goed bericht. Wij hebben vanmiddag gelijk gekeken en hebben geconstateerd dat de uien bij ons ook zíjn aangetast. Dus gaan we alles eruit gooien. Waar wij voor de eerste keer ook last van hebben gehad en er ook uitgegooid hebben zijn bietjes vol luis. De eerste keer dat we er last van hebben. Een jaar zo hopelijk volgend jaar weer beter.

Carine p

Dag Jan,
Luis is makkelijk op te losses. Neem bol look, meng met kokend water, 24 uur laten staan, filteren, lepel groene zeep op basis van lijnolie en wat olie toevoegen. En spuiten maar.
Groetjes
Carine

Jan Schoenmaker

Bedankt alvast gaan we proberen

Ans Peterse

Goedemorgen Diana,
Ik heb een vraag over de uien: als ik de( drie) velden leeg heb gehaald , kan ik er dan direct weer andere gewassen op zetten?
Groet Ans

Grittie H.

Sind vorig jaar heb ik een moestuin en lees ik met plezier elke week jouw blog. Dit keer schrok ik toch een beetje van die preimineervlieg. Dit leek toch verdacht veel op het uiterlijk van mijn uien dit jaar! Vanmorgen meteen naar m’n tuintje gefietst en jawel hoor. Ook mijn uien zijn aangetast. Ik moet ze er maar snel uit gaan halen! Dank je wel, Diana. Zonder jouw bericht was ik er ws veel te laat achter gekomen.
Groet, Grittie

Piroska

Ik denk dat het met een ui wat moeilijker gaat, maar hier in Hongarije doen we altijd 1 of 2 korrels soda in de schacht/groeikern van de prei. Dit lijkt goed te werken tegen het rotbeestje. Het blijft er lang zitten en bij regen en dauw geeft het zijn stoffen af. Tegen de tijd dat je oogst is de soda al verdwenen en heb je er geen schadelijke gevolgen van.

Wijnie

Hoi Piroska en Diana,

Vorig jaar september had ik mijn preien (die ik te laat had gezaaid en daardoor veel te dun waren) in een speciekuip voor het huis staan. Ik had daar ook larven en poppen in zitten. Maar ik durf zo niet met zekerheid te zeggen of dat de preivlieg of preimineervlieg was, geen foto’s gemaakt. Ik heb toen ook schoonmaaksoda korrels in het hart van de pleiplantjes geprobeerd te leggen (wat een rotwerk in die ielige preien), maar de larven en poppen gingen inderdaad dood. De vraatgangen die er dan al zijn kun je niets aan doen, maar er komen in ieder geval geen nieuwe meer bij. Dit jaar heb ik geen pootuien, alleen bosui gezaaid op 19-3, die staan er nu nog goed bij, maar ik ga ze zo meteen voor de zekerheid nog even checken. Ik wil dit jaar een deel van de prei af gaan dekken en een deel niet, ik zal een keer melden of dat verschil maakt. Iedereen veel succes in de strijd tegen dit beestje en de gevolgen ervan!

Groeten Wijnie

Milly

Dag allemaal, wat verdrietig dat bij zoveel de uien zijn aangetast! Wij hebben ze n paar weken geleden pas gepoot, ze zijn nu nog erg klein maar staan er fris en goed bij.
Mij lijkt dat er nog een kans is om nieuwe uien te poten zodat je niet geheel zonder komt dit jaar.. Als ze nog verkrijgbaar zijn uiteraard.
Verder zou ik nog vermelden hoe de witlofoogst zou zijn afgelopen maanden.. We hebben 10 kilo kunnen oogsten!! Eerst die van de opgepotte pennen en later uit de tuin, van de aangeaarde pennen. We vinden uit de tuin n beetje vies, de buitenste blaadjes waren wat rot en verder gewoon niet fris.. Maar smakelijk waren ze wel, heerlijk!
De pompoenen staan ondertussen in de aarde buiten, eerst n poos buiten om te wennen. Ondanks dat ze al zo groot waren heeft dat overplanten geen blad gekost, ze staan er prima bij!! Hopelijk n goede opbrengst in de herfst..
Veel tuinplezier gewenst hoor!
Lieve groet Milly

Kenneth

Dag Diana,

Anderhalve week geleden mijn courgette zaailingen buiten gepoot. Nu zie ik dat er op het blad al enkele ‘witte’ vlekken zitten. Is dit meeldauw? Zo ja, wat kan ik er aan doen? Op de andere courgette planten heb ik het nog niet geconstateerd. Mijn uien zien er (gelukkig) nog prima uit! Ook heb ik problemen met de veldsla. Het wil maar niet kiemen.

Anoniem

Het patroon op het blad van courgette heeft van zichzelf ook witte vlekken.

Marjolein

Heb ik ook! Ik baalde al, maar ik hoop stiekem dat het iets anders is.

Kenneth

Beste Diana,

Dat verklaart het wellicht. Wat betreft de zaden, die zijn net nieuw aangekocht. Wellicht probeer in het nog een keer opnieuw. Bedankt voor de reactie!

Met vriendelijke groet,

Kenneth.

john

Weh…, mijn sjalotten hebben er ook last van, maar lang niet allemaal. Aangezien het belaag moment maart/april is, zullen de planten die er nu nog goed uitzien niet aangetast zijn en nog een kans hebben??

groeten,

John

Simone

Ik vraag me af of de grondsoort ook iets met de uien/preivlieg te maken kan hebben ?
Op ons complex -zandgrond- hoor ik geen klachten en zelf (ik heb alleen uien) heb ik ook nog nooit iets gemerkt.

Groetjes Simone

Anoniem

Hallo Simone,
Hier op de Drentse zandgronden hakt het er ook in, maar alleen bij degenen die vroeg in maart hun plantuien hadden gepoot. De mensen die dat laat in april deden, hebben geen probleem met de preimineervlieg. Het ligt niet aan de grondsoort. Het ligt aan het moment waarop de vlieg actief is. En Diana heeft weer voortreffelijk uitgelegd wanneer dat is.
Simone: succes met je gezonde uien.
Carola

Kim

Ik snap er niks meer van. De voorgezaaide stok- en pronkbonen kiemen niet, de mais en pompoen ook niet. De radijzen zitten vol met een soort gangen. Niks lijkt te lukken dit jaar. Vorig jaar was mijn eerste moestuin jaar en toen leek alles het uit zichzelf te doen.
Komt het door het weer? Begin een beetje de moed te verliezen

Ria

Hallo Kim,

Ik heb al 40 jaar een moestuin en er gaat ook bij mij wel eens wat mis hoor. Dit jaar bijvoorbeeld schieten de bietjes en de radijsjes door. In april was de spinazie doorgeschoten, we hebben nog een kleine maaltijd er af kunnen halen. Bietjes en radijsjes ga ik vandaag opnieuw zaaien. De voorgezaaide stokbonen beginnen nu eindelijk een beetje te groeien, maar de stamboontjes blijven net zo klein als toen ik ze begin mei in de grond heb gezet. De courgettes doen het prima, maar ook bij mij wil de pompoen niet kiemen. Gelukkig gaat er ook een heleboel goed. Vandaag heb ik een paar aardbeien kunnen plukken en als alles goed gaat eten we eind van de week doperwten.

Dus niet de moed verliezen hoor!

Kim

Hoi Ria en Diana,

Allereerst bedankt voor de bemoedigende woorden, en zeker ook voor de tips. Ik zal de zaden zeker even gaan bekijken, maar ik vermoed dat de boel te nat heeft gestaan. Eerste batch was door muizen aangevreten, volgende daarom in zon propagator gezet, maar dus waarschijnlijk te nat. Driemaal is scheepsrecht denk ik dan maar.

Groetjes, kim.

Wijnie

Ha moestuinders,
Nog een berichtje over de preimineervlieg. Vandaag was ik bij mn ouders op de tuin en er stonden allemaal uien in de gekst gevormde krullen. Zucht, ik zag de hele uienoogst van mn ouders al naar de container gaan. Ik een ui uit de grond gehaald, afgepelt, maar niks te vinden. Komt mn vader vertellen dat hij ze vorige week pas onder vliesdoek vandaan heeft gehaald. Hij heeft ze daar vanaf maart onder gehad, de uien duwen vanzelf het vlies een beetje omhoog, en volgens mn vader zullen ze over een paar weken gewoon mooi rechtop staan. Maar geen preimineervlieg dus. Misschien een idee voor mensen die wel vroeg ui willen zetten: tot in mei onder vleisdoek laten staan. Hoop dat ik er iemand mee kan helpen!
Groetjes Wijnie

Carola

Hoi Wijnie,
Ook mijn ideaal hoor, om vroege gewassen zoals uien zo lang mogelijk onder vlies te houden. Het probleem hier echter is dat er zo veel roeken en kauwen zijn. In het voorjaar gebruiken die vogels het vlies als nestmateriaal. Ze plukken het vlies compleet kapot, weg. Het vlies heb ik wel eens overdekt met verhoogd vogelgaas, maar daar komen die kraaien ook door heen.
Voor degenen die geen kraaiachtigen hebben in het broedseizoen, is vlies over de uien zeker een goede manier om allerlei vliegen weg te houden. En straks in juli, buiten het broedseizoen, gaat er beslist weer vlies over de uitgeplante winterprei. Die preimineervlieg mag daar niet alsnog toeslaan.
Sterkte iedereen,
Carola

Christien

Kan ik er ook rode bieten planten? In Zuid Limburg hebben we in onze moestuin ook last van de uienvlieg-min
ee
rvlieg. Bijna alle uien zijn aangetast. De goede laat ik zitten.

Yvonne

Ik was vorige week zó opgelucht dat m’n uien er nog zo goed bij stonden, nadat ik dit verhaal gelezen had. Stonden ja…. Want inmiddels zijn ze ook raar gekronkeld/plat, bleeeh! Zal voor de prei die ik binnenkort ga uitplanten eens uitproberen wat het beste gaat: de helft onder insectengaas en de helft met 2 korreltjes soda. Bedankt iedereen voor alle goede tips!

Wendy de Vos

Getver ik had ook die vlieg in mijn uien en ik had er juist zoveel gezet. Dus alles eruit en maar
weer opnieuw proberen met plantuitjes? Kan dat nu nog?

Groetjes,
Wendy

Yvonne van Schijndel

Hoi Diana,

ik heb ook al een paar jaar hetzelfde probleem met de uien, gelukkig niet met de prei. vorig jaar heb ik als proef rabarbergier, 1 op 1 verdund met water, over een stel aangetaste uien gegoten en na een tijdje zag ik tot mijn verrassing dat ze weer nieuwe rechte stengels maakten. Dus dit jaar weer gedaan en het lijkt echt te werken. Ook bij de sjalotten die er echt heel triest bij stonden heb ik dat gedaan en die zijn het toch weer gaan doen. Ik zal zelfs wat sjalotten kunnen oogsten. Ik vermoed dat het zuur van de rabarber de maden doodt. Natuurlijk is het daar nu bij de uien te laat voor. Maar je zou het kunnen uitproberen volgend jaar. Ik ga dat zeker verder testen. Als het afdoende werkt ben ik af van al het gedoe met insectengaas.
Ik vind de rabarber een geweldige plant om te hebben. Rabarberaftreksel houdt ook slakken weg en als ik een keer gestoken wordt pak ik wat rabarber en wrijf het sap over de steek. Dat neutraliseert het gif en dan heb je weing last meer van jeuk en zwelling.
Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Wijnie

Wauw Yvonne, dat klinkt zeker als een heel goede tip! Ik wil dit jaar veel prei zetten, maar maar een deel kan onder fijn insectengaas, dus het andere deel is dan onbeschermd. Gebruik jij het alleen als je aantasting ziet of alleen preventief? Zo ja, om de hoeveel tijd preventief? Dank voor deze tip!
Groetjes Wijnie

Carine p

Dag Diana,
Ik heb geen ervaring met rabarbergier gezien ik niet over voldoende rabarber kan beschikken, maar ik vind het wel vreemd dat dit gebruikt zou worden tegen de slakken. Als ik slakken raap, kijk ik vooral onder het rabarberblad waar ze zich schuil houden. Het blad is soms helemaal kaalgevreten door de slakken, dus vind ik het vreemd dat rabarbergier slakken zou weghouden. Gewoon maar een bedenk8ng.
Grt Carine

Carine p

Prima idee rabarbergier, zeker uit te proberen. Helaas slaag ik niet echt goed in rabarber. Onze streek is te warm en te droog voor rabarber. Ik kan af en toe eens 2 stokjes oogsten en die heb ik voor de heerlijke rabarbermoes met aardbijen en sinaasappelsap gebruikt. Dit was zooooo lekker, heb wel een weinig rietsuiker ipv geleisuiker gebruikt.
Ik heb ook een hekel aan insectengaas en al die toestanden, heb daar gewoon geen tijd voor. Dan mis ik misschien Ruud. Dit jaar ga ik de prei uitplanten met veeeeel basilicum tussen.
Grt carine

Wijnie

Hoi Diana,
Ik las ergens een keer in een reactie van je (maar niet hier dus) dat je bij een tuinbuurman rabarbergier ging proberen over zijn aangetaste uien. Heb je daar resultaat op gezien? Ben benieuwd!
Groetjes Wijnie

Wijnie

Dankjewel voor je antwoord! Tja, zo te horen zijn er iid veel andere factoren die meespelen. Ik ga proberen om een deel van de prei onder insectengaas te zetten en een deel niet. Ik zal zaten weten hoe het bij mij gaat.
Groetjes Wijnie

Veronica

Hallo Diana, de preimineervlieg zit kennelijk ik Almere Haven, volgens mijn tuin buurvrouw. Ikzelf heb er geen last van (gehad) maar – ik heb wel laatst twee bosjes lente uitjes gekocht bij de supermarkt. Ik heb altijd wat op mijn vensterbank staan, knip knip tot ze worden geplant. Maar ik heb er drie erbij, uiteraard nu in een andere glas 🙂 die er erg op jou foto’s lijken.

Karin Huizinga

Afgelopen najaar heb ik (in Normandie),evenals mijn buurvrouw voor het eerst kennis gemaakt met de preimineervlieg.Bij navraag,wat hier tegen te doen,kwam men met het voorstel om verse koeiemest bij de boer te halen.Volgens adviezen,gevonden op internet,laat men de preiplantjes enkele dagen drogen,wat ook helpt tegen andere parasieten en worden ze gekortwiekt,daarna in een mengsel van gelijke hoeveelheid koeiestront en grond,bij voorkeur kleiachtig,vermengd met water dopen voor het planten.http://www.natureln.librox.net/spip.php?article508
In dit artikel vindt men de franse tekst plus foto’s ter illustratie.
De mondelinge adviezen waren iets anders:enkele dagen de planten in mest zetten voor het planten of de plantgaten vullen met mest .
Zelf heb ik zaterdag de mest met water vermengd en de grond begoten met dit mengsel voor het planten.Waarschijnlijk koop ik nog wat planten om de methode van internet te proberen.
Met mijn uien heb ik geen problemen,maar dat kan altijd nog komen.
Hopenlijk hebben jullie hier iets aan.Groeten,Karin

Karin Huizinga

Ik denk,dat deze methode al lang toegepast wordt,want een vriend ,waar ik de koeiemest gehaald heb,kende dit ook en het was zijn vader,lang geleden,die een groentetuin had.De reden,waarom het zo gedaan wordt,is om de buitenkant van de prei ontoegankelijker te maken voor de vlieg om zo de eitjes te leggen.Bovendien om deze tijd van het jaar,zijn de uien klaar om geoogst te worden.De lucht van de mest is maar tijdelijk en verdwijnt grootendeels in het plantgat.
Zal uitkijken naar tips om ziekten in de uien te voorkomen en dan doorgeven.
Groeten,Karin

Wijnie

Hoi Diana,
Zowel mijn moeder als ik hadden ergens begin oktober een prei met preimineerlarven, maar nadat het 4 weken lang iedere dag had geregend waren ze bij zowel mn moeder als mij verdwenen. Onze conclusie was dat ze waren verdronken. Hoera! Helaas niet voor heel de herfst, want sinds vorige week zaterdag heb ik ze weer. Vorige week zaten ze (nog maar) halverwege de schacht, ondertussen zijn ze onderin geweest en lijkt het wel of ze zich weer naar boven terug vreten. Het lijkt er op dat bij mij 3 op de 4 preien zijn aangetast, maar tot nu toe nog maar 1 prei met bruine gangen, de rest van de preien met gangen zijn nog normaal van kleur. Daaruit heb ik de beestjes/poppen verwijderd en de prei gewoon opgegeten. Ze krijgen niet zomaar alles ;). Het is mij nog niet helemaal duidelijk in welke velden er nu wel of (hopelijk) geen preimineervlieg is geweest, maar dit weekend hoop ik nog meer prei te oogsten, dus misschien wordt het dan duidelijker. Ben jij van plan om binnenkort nog een blog te schrijven over jou bevindingen? Dan wacht ik die even af en plaats ik daar wat mijn ervaring is, zodat de kans groter is dat mensen mijn reactie lezen. Zo niet, dan plaats ik hem binnenkort hieronder. Ik ben heel benieuwd of er mensen zijn die dat beestje weten te weren uit hun tuin!
Groetjes Wijnie

Carola

Hoi Wijnie en andere PMV-gedupeerden,
Vorig jaar was hier 75% van de winterprei aangetast (maar daar was in de keuken prima omheen te snijden), dit voorjaar 75% van de uien.
De winterprei heb ik dit jaar permanent onder vlies gehouden en de preien zijn nog nooit zo mooi schoon geweest. De zomer/herfstprei heeft onbeschermd gestaan en daar zaten wel wat PMV-poppen in, maar niet dramatisch veel. In ieder geval is het ongedierte hier wel op bezoek geweest.
Volgend jaar gaat alles weer onder vlies !
Groetjes, Carola

Wijnie

Hoi Carola,
Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe jij dat met fleecedoek doet. Leg jij die losjes over de prei heen of heb je een soort stellage gebouwd waar het fleecedoek overheen ligt? En doe je dan een enkele laag of een dubbele laag? Bij mij is fleecedoek vaak heel snel kapot en die PMV hebben aan een heel klein gaatje natuurlijk genoeg. Ik ga het in ieder geval zelf wel proberen met de winteruien en winterknoflook. Dat is natuurlijk lekker eten voor de PMV bij de volgende vlucht, dan zijn ze al groot.
Groetjes Wijnie

Carola

Ha Wijnie, ik maak een tunnel van gebogen elektriciteitsbuis en daar gaat het vlies in een enkele laag over heen. Drie rijen preien van acht meter. Aan de zijkanten rol ik het vlies op palen en die druk ik in de rulle grond zodat het goed sluit en strak staat. Nu de planten groter zijn rol ik het iets uit zodat het vlies ruimer om de planten valt.
Het vlies was een cadeautje los van de rol, zodat ik niet zeker weet wat ik heb, maar het voelt stugger aan dan het vlies van 17 gram/m2, waar inderdaad de gaten al in vallen als de zon er naar knipoogt (bovendien krijg je de losse vezels in de bodem). Waarschijnlijk heb ik 30 gram/m2 is; het gaat al vier jaar mee & is nog steeds helemaal goed.
Verder heb ik slechte ervaring met het gebruik van vlies in het voorjaar omdat de kraaien er stukken uit halen om er nesten van te bouwen. Maar als die vogels niet bij jou komen buurten dan zou ik het zeker over de uien en de knoffen proberen.
Groetjes, Carola

Wijnie

Dankjewel voor je reactie Carola! Ik ga gewoon eens kijken of ik ergens wat zwaarder fleece kan vinden, want met dat lichte fleece wat ik nu heb zie ik het niet goed komen, stel je voor dat de zon gaat knipogen :). Fijn dat je zo uitgebreid reageert. Dat vind ik het leuke hier: wij leren niet alleen van Diana maar ook van elkaar (ik altans wel).
Groetjes Wijnie

Carine p

Dag Tuinliefhebbers,
Ik denk dat er geen ander onderwerp zo beschreven wordt als de mineervlieg. Blijkbaar (onlangs gelezen in van Abelia tot zwarte bonenluis) is de mineervlieg actiever bij hogere temperaturen. Bij een 15 graden legt een mineervlieg een 25 tal eitjes. Bij een 30 tal graden blijkt dit al rond de 500 eitjes te zijn. Dit verklaart waarom we de laatste 2 jaar vooral de tweede keer dat de mineervlieg haar eitjes legt rond september, zoveel meer last hebben.
Ongetwijfeld is het afdekken met vlies de beste oplossing. Ik zie dat niet altijd zitten om die structuren op te zetten, heb er hoegenaamd een hekel aan. Persoonlijk maak ik enorm veel gebruik van kruiden en bloemen tussen de planten die de nodige geuren afgeven. Dit jaar heb ik tussen een aantal prei planten basilicum gezet en dit heeft heel goed geholpen. In vergelijking met de prei planten zonder basilicum hebben deze veel minder mineervlieg. Volgend seizoen ga ik de hoeveelheid basilicum nog verhogen zodat de prei volledig tussen basilicum staat en daarbij ook nog tagetes planten. Groetjes carine

Carola

Hoi Carine en andere tegenstanders van de PMV,
Hier is de bijna-honderdste reactie op een stuk van Diana van 25 mei 2019. We zijn nu een half jaar verder.
Is het een goed idee dat we al onze ervaringen met de PMV plaatsen op de pagina van prei? Dat is wel zo duidelijk voor iedereen die er last van heeft, en voor de mensen die het drama van Diana niet van dichtbij hebben meegemaakt.

Carola

Nu glipt de verzending van het bericht me te snel uit de hand, en ik heb niet netjes afgesloten.
Carine en Wijnie en al die anderen: ik ga verder op de pagina van prei,
Groet, liefs en dank aan Diana
Carola van de Drentse zandgrond

Ilanga

Dag Diana , Ik heb vanaf het tweede seizoen dat ik last van de preimineervlieg had ;lavameel op in en over de uien en preien gestrooid. Mooie preien, uien en sjalotten geoogst. Bij mij werkte het soda verhaal ook niet. Bij aantasting door schimmels strooi ik ook lavameel op een niet al te winderige dag en hou dit wekelijks vol. Het is echt de moeite van het uitproberen waard. Groetjes

Carine p

Bedankt voor de tip Ilanga, dit ga ik zeker uitproberen. Ik las net het volgende op de site van bijgroei.be :

“ Lavameel tegen insecten

Lavameel trekt vocht aan, ze onttrekken dat aan het blad waardoor het blad verhardt maar het kan ook onttrokken worden aan de schadelijke insecten die op het blad aanwezig zijn. Denken we maar aan bladluizen, spint, rupsen…

Het gesteentemeel dat verstoven wordt op het blad, gaat de waslaag van de insectenhuid beschadigen waardoor ze gaan uitdrogen. Dit werkt vooral goed onder warme en droge omstandigheden. De fijne deeltjes van lava geeft bovendien irritatie op de luchtwegen van insecten waardoor ze minder actief zijn (eten) of vertrekken als ze dat kunnen.” Groetjes carine

Rudy Van den Eeckhout

Ik denk dat het met de preimineervlieg een beetje hetzelfde is als met de buxusmot (en de palmbomen in het zuiden van Frankrijk). Onder ‘groene’ druk is men gestopt met het gebruik van insektverdelgende middelen als Roundup, E605 en vele andere omwille van het vermoeden van ‘veroorzaker van kanker’. Nu of dat allemaal terecht is doen niet terzake, in enkele jaren tijd zijn die planten niet meer beschermd tegen hun vijanden. De vraag die we ons moeten stellen is of de variëteiten die we nu telen, hybriden dus, nog wel bestand zijn tegen een ‘leven zonder insecticide’, een beetje hetzelfde als onze verslaafdheid aan antibiotica. Nu aan de mens kunnen we om evidente redenen niets veranderen maar aan de prei of een buxus wel. Ik geloof bvb niet dat het mogelijk is om op 100 dagen tijd prei te kweken die ‘een arm dik is’ zoals we ze in de supermarkt vinden zonder de natuurwetten te overtreden. De conclusie is dus, vrees ik, dat we terug moeten naar preivarieteiten van ‘vroeger’ die konden gedijen zonder chemische bescherming. Hoog tijd dat de wetenschap zich daarmee bezighoudt. Huis, tuin en keukenmiddeltjes zullen helaas dit en andere Gelijkaardige problemen niet oplossen.

Carine p

Dag Rudy,
Heel veel waarheid zoals je dit beschrijft. Eénmaal (in onze streek) fruitbomen behandeld werden met insecticides en nadien overschakelen naar bio, is een groot verlies aan bomen. Je kan soms beter met jonge planten opnieuw starten die geen gewenning aan insectides heeft. Echter is het probleem dikwijls veel groter dat we zelf aankunnen, veel van de tegenwoordig aanwezige beestjes, denk aan de kersenvlieg, de preimineervlieg, het rode kevertje in de palmbomen etc zijn allemaal afkomstig van Azië. Dit heeft dan niks meer te maken met specifieke variëteiten, of ben ik mis in mijn gedachten?

Geert Deweerdt

Dag Diana,
Eerst en vooral: je hebt een prachtige reeks artikelen over tuinieren.
Wat het selectiewerk in groenten betreft: inderdaad de voorbije tientallen jaren heeft men vooral geselecteerd op productie, houdbaarheid (tranporteerbaarheid) en visuele aantrekkelijkheid. De smaak echter is er echter op achteruit gegaan. Niet voor niets grijp ik terug naar oudere rassen van bv. tomaten. Nadeel dan weer zijn mindere resistentie en lagere productie. Dit laatste stoort me als particuliere tuinder minder. Gelukkig zijn er, onder druk van de organische/biologische/enz. teelt nieuwe ontwikkelingen vooral in het veld van de ‘open-source’ veredeling. Zo gaat men opnieuw selecteren op groeikracht, resistentie en zeker smaak. De voorbije decennia aan klassieke verdeling heeft ons veel doen verliezen. Door bv. selectie op mooi wit vlees – een uiterlijk kenmerk – heeft knolselder(ij) smaak verloren. De smaakverschillen tussen bv. oude tomaten- en bonenvariëteiten zijn vaak groot. Bij de tomaten heeft ‘men’, al dan niet bewust, het spontane kruisen uitgeschakeld, zie de blog Tomatoes That Occasionally Outbreed van Al Kapuler op http://mushroomsblog.blogspot.com/
Geert

Hallo Geert,
Ik schrijf niet graag in een bericht dat iemand plaatst maar in dit geval hoop ik dat je het niet erg vindt. Want je verhaal en de link naar het artikel past veel beter op de pagina van de tomaten dan op deze pagina van de preimineervlieg. Ik hoop dat je het goed vindt dat ik bovenstaande tekst kopieer in in reactie op de tomatenpagina plak.
groetjes,
Diana

Geert Deweerdt

Doe maar, geen probleem
Geert

Gerdien

Hoi Diana, geen idee of het hierboven al staat in de 107 (!) andere reacties, maar mij viel dit jaar iets vreemds op. Ik had een rijtje uien staan, en die zijn allemaal aangetast door de mineervlieg. Behalve de 4 uien aan één uiteinde, en daar staat toevallig ook een goudsbloem plant. Heb je enig idee of goudsbloem inderdaad werkt tegen de mineervlieg, of zou het toeval zijn?
Groetjes Gerdien

Wijnie

Hoi Gerdien en Diana,
Ik heb nog meerdere goudsbloem zaailingen staan en hoop volgende week prei uit te gaan planten, zowel bedekt als onbedekt. Ik denk dat ik die goudsbloemen op een deel van het onbedekte veld ga zetten. Gewoon om te kijken of het verschil maakt. Dat laat ik dan ook zeker weten komende herfst.
Groetjes Wijnie

Carine p

Hallo,
Ik gebruik vooral goudsbloem waar die vervelende aardvlo de bladeren doorboort en tussen de koolplanten ter bestrijding van de koolvlieg. Wie weet tegen de mineervlieg. Ik ga het ook proberen. Vorig jaar MASSAAL basilicum tussen de prei geplant en dit heeft ook geholpen. Ik weet wel niet waar ik met al die basilicum moet blijven, haha.
Groetjes carine

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties