Moestuinbloemen

Bestaat het woord ‘moestuinbloemen’ eigenlijk wel? Waarschijnlijk niet, als ik zo eens naar het rode streepje onder het woord kijk. Toch vind ik het een handig woord. Want ik denk daarbij aan bloemen die niet alleen mooi zijn maar ook nog iets extra’s bieden. Iets leuks, en dat kan betekenen dat de bloemen eetbaar zijn, of dat ze lekker ruiken, of dat ze geplukt kunnen worden voor in een vaas, of dat ze heel veel bestuivers lokken (en daarmee worden er wellicht en passant ook bloemen van bijvoorbeeld courgettes, bonen, pompoenen, etc. bestoven). ‘Moestuinbloemen’ leveren altijd meer diversiteit in de moestuin op, zowel in verschillende soorten planten alsook in de verschillende soorten dieren die op de bloemen af komen, en dat lijkt me altijd goed.

En nu is het juni. Na al het zaaien, verspenen, uitplanten, voeden en water geven speuren we nu naar de eerste bloempjes. Met deze warmte kunnen we alleen hopen dat er ook nog wat regen valt, dat zou voor niet alleen een groei-explosie maar ook voor een bloei-explosie zorgen.

Op de foto hieronder zie je de Lathyrus odoratus zaailingen die ik in februari in de tuin vond. Ik ken de planten die vorig jaar in de tuin groeiden, en daardoor weet ik dat dit een zaailing van het ras Almost Black moet zijn. Ondertussen is ze iets lichter van kleur, maar dat neemt niet weg dat ze heerlijk geurt en ook nog eens geschikt is voor een klein vaasje.

 

Soms moet een mens wat langer wachten op een bloem. Deze Digitalis purpurea Sugar Plum zaaide ik vorig jaar. Het waren heel dure zaden, in Engeland betaalde ik ruim 2 Engelse ponden voor hooguit 10 zaadjes. En wie zelf ook wel eens Digitalis zaait weet hoe klein en nietig die zaadjes zijn. En hoe makkelijk bij het zaaien dan ook nog eens 2 zaadje per ongeluk van je hand af rollen. Oeps, toen waren het nog maar 8 zaadjes! En dat dat een heel jaar later dit kan opleveren:

 

Er komen veel bestuivers (vooral hommels) op af en de bloeiaren kunnen worden geplukt voor in een vaas (maar dat doe ik nooit, dat vind ik dan weer zonde van de planten).

Dat plukken voor in een vaas doe ik juist wel met Dianthus barbatus, duizendschoon, want die bloemen blijven, als je ze goed plukt en verzorgt, meer dan een week mooi in een vaas:

 

Ik heb dit jaar extra veel bloemen gezaaid. Misschien wel iets teveel, want ik heb vooralsnog geen plaats meer voor roodlof, koolraap, pastinaken en groenbemesters. Die zullen moeten wachten tot de doperwten, sugar snaps, tuinbonen  en kapucijners zijn geoogst en de grond uit kunnen (komend weekend kunnen we daar de eerste peultjes/boontjes van oogsten).

Maar dat neemt niet dat ik heel blij ben met al die bloemen. Ik hoop op een zee van bloemen komende zomer en ben nu al blij met de eerste exemplaren. Het is elk jaar weer bijzonder om te zien wat het zaaien heeft opgeleverd. Zoals deze Eschscholzia californica Apricot Flambeau (slaapmutsje).

 

Het grijsgroene heel fijn geveerde blad steekt mooi af bij de zijdezachte bloemen waarvan de kleur ergens tussen roze en rood en oranje en geel in ligt. Niet eetbaar, niet voor de pluk, maar vooral voor het mooi, en ook hier komen veel, vooral solitaire bijtjes, op af.

En dan is er nog zoveel wat nog niet bloeit maar wel al groeit, en soms zelfs al in knop komt, van Zinnia’s en afrikaantjes, zonnebloemen en goudsbloemen, lupinen en Salvia’s. Ik loop elke dag een rondje door de tuin, op zoek naar de eerste bloeiende bloem van een soort of ras dat voor mij bekend of juist nieuw is. Ik verheug me op de Dahlia’s die ik op kleur heb gekocht, op de korenbloemen die ik misschien wel 10 jaar geleden voor het laatst zaaide, op een eerste kennismaking met de paars bloeiende wortel Daucus carota ‘Dara’, en op een hernieuwde kennismaking met een bijzondere tabaksplant (NIcotiana mutabilis) die ik al eens eerder had en waarvan ik me nog herinner dat ze bloeide als een enorme wolk van witte, roze en lila poederige bloemen, bijna als ‘marshmellows’.

En elke dag komt er iets bij. Gisteren zag ik alleen nog knoppen in de Cosmos bipinnaturs Xsenia, vanmiddag was er ineens een bloem!  Deze eenjarige lokt ook weer veel bestuivers naar de tuin en is tegelijkertijd ook een heel goede snijbloem. De kleur is heel bijzonder, ze heeft zowel iets van lilaroze als oranjerood in zich. Je zou bijna kunnen zeggen dat het vloekt 🙂

Alleen daarom willen we elke dag naar de tuin; tomaten en paprika’s en aubergines tikken in de kas en water geven waar nodig. Uiteraard ook wieden, dat hoort er nu eenmaal bij. En sla, andijvie, rucola, mosterdblad en snijbiet oogsten. Maar dus ook verwachtingsvol kijken wat er nieuw bloeit!

Tot slot nog even de melding dat ik op de website van Pokon een blog schreef over het dieven van tomaten (met een foto die ik vorig jaar bij een tuinbuurman mocht maken van zijn kasje waarin hij de tomaten niet had gediefd): https://www.pokon.nl/blog/tomaten-dieven/

En ik bakte dit weekend een heerlijke rabarbercake, met een crumble van onder andere macadamianoten en witte chocolade. Het recept heb ik vanmiddag op de website geplaatst: Rabarbercake met macadamianoten en witte chocolade.

 

Tot slot dan nog één foto, van een Salvia die ik nieuw kocht, een hybride uit de groep microphylla/greggii/x jamensis: Salvia Beeksterhof’s Senna

 

Misschien wel één van de allerbeste moestuinbloemen die ik ken, want ze heeft ‘het’ allemaal; ze is een kleine heester (of is ze een halfheester?). Ze is matig winterhard maar heel makkelijk te stekken. Ze bloeit van nu tot de vorst. En er komen heel veel hommels op af. En de bloemen blijven een week mooi in een vaas. En het blad ruikt heel lekker (fruitig, kruidig), het is eetbaar, lekker in bijvoorbeeld thee en marinades. En tot slot zijn ook de bloemen nog eetbaar. Wat een feest toen ze begin deze week haar eerste bloempje opende!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mayra

Ah, bloemenfoto’s zijn altijd zo fijn, hier moet ik de hele tuin nog opknappen, dus niet veel bloemen voor mij dit jaar.

Marja

Hoi Diama,
Hier word je toch blij van. Wat een prachtige bloemen. Bij mij is de dianthus ook schitterend en mijn rozen een lust voor het oog. Wat genieten we weer. Mijn tuinbonen echter zijn een ramp dit jaar, ik heb ze vroegtijdig verwijderd, echt zwart vd. luis en niet groeien. Ik weet niet wat er aan de hand is. Maar geen tuinbonen dit jaar. Volgend jaar hopelijk beter. Groetjes

Carine p

Dag Marja,
Mijn persoonlijke ervaring is dat bij het zaaien van tuinbonen in de maand februari/maart veel meer kans op zwarte bonenluis is tov van zaaien in november. Tuinbonen kunnen een vries rond de -6 graden best aan, op voorwaarde dat het niet constant blijft vriezen.
Zodra ik de eerste luizen zie verschijnen, sta ik reeds klaar met mijn lookaftreksel. Alhoewel het dit jaar een luizenjaar zal zijn (kersenbomen ziiten vol, de boomspinazie krult van de luizen die ik niet behandeld heb), heb ik geen enkele luis op de tuinbonen. Slecht 2 keer heb ik de tuinbonen gespoten met het lookaftreksel, maar dit helpt echt zonder dat je de bijen in gevaar brengt.
De zwarte bonenluis kan je ook vermijden door aftreksel van heermoes. Gezien ik dit niet heb, ga ik nogal snel een lookaftreksel maken.
Groetjes
Carine

Ine

Wat mooi, een tuin zoals een tuin hoort te zijn. Niet alleen kale veldjes met groente, zoals sommige volkstuinders vinden dat het hoort. Maar: Een lusthof!

Gerrie

Zo’n typische cottage garden. Die staan ook vol met bloemen en groenten! Heerlijk. Ik herken dat genieten hoor Diana.
Alleen een vraag; wat is er zo speciaal aan die Digitalis dat je er zulke dure zaadjes van koopt? Bij mij in de tuin komt heel spontaan de in Nederland normale wilde Digitalis purpurea op en die is ook prachtig en ze kost helemaal niets. Dit jaar staat er overigens wel een heel erg grote hoge witte Digitalis. Hopelijk zaait die ook uit, want het is werkelijk een pracht exemplaar.

Marc

Nu weer een blog specifiek over bloemen, vorige keer over een specifieke plaag en de keer daarvoor over een specifiek recept, telkens één specifiek onderwerp, is niet zoals ik van je gewend was.
Groet Marc

Ria

Marc, wat is daar mis mee?

Groeten,
Ria

Conny

Ja, dat vroeg ik me ook al af. Niets mis mee toch? Ik leer van ieder blog wat, ongeacht het (aantal) onderwerp(en) in het blog.

Cilia

Lekker doorgaan met blogs schrijven op jou manier. Altijd weer leuk om te lezen, waar het ook over gaat. Het blijft interessant en inspirerend.

Wil Fransen

Deze Digitalis heeft wel een hele krachtige uitstraling qua kleur. Zal hij/zij ook gaan kruisen met de ‘gewone’ digitalis. Of heb je slechts deze en zal er stiekem aan zelfbestuiving worden gedaan.Dan houd ik me aanbevolen voor een paar zaadjes voor onze pluktuin ( met elf vrouwen).

Pieta Bremer

Wat ook mooie moestuinbloem is : Phacelia. Het zoemt er van de hommels en bijen op dit moment in mijn moestuin. En als je de plek in de tuin voor iets anders nodig hebt kun je het als groenbemester gebruiken. Uitstekend in de teeltwisseling, geen familie van de kolen.
Verder experimenteer ik dit jaar met Esparcette. Niet eerder in de tuin gehad. Ik kwam hem tegen in een boek van Dave Goulson, schijnt ook een goede bijenplant te zijn. Bij sommige paardeneigenaars bekend, paarden lusten het graag en het schijnt minder worminfecties te geven. Heeft prachtige roze bloemen die het ook goed in een pot doen. Ik ben benieuwd!
Overigens ook veel last van zwarte bonenluis. Eerst leken er veel lieve heersbeestjes op af te komen, maar die konden ze niet allemaal verorberen, te veel . Toch maar met spiritus en groene zeep aan de slag. Zucht…

Kenneth

Goedemorgen,

Enkele dagen geleden dode uien eruit gehaald met maden erin. Ik ben bang dat ik last heb van de uienvlieg. Ik neem aan dat al mijn uien zeer waarschijnlijk zijn aangetast? Baal er enorm van. Ze zagen er zo goed uit. Ook willen de capucijners en doperwten niet groeien, wellicht oud zaad… Ook de aardappels bloeien al, terwijl die er nog redelijk kort inzitten. Erg jammer als sommige dingen niet lukken, maar dat is het risico van tuinieren.

Met vriendelijke groet,

Kenneth

nina

Hallo Diana
Wil je ook verklappen waar je die mooie Salvia hebt gekocht?
Gezocht op internet naar de plant en dan kom ik op jouw pagina.
vr gr Nina Boonstra Pluktuin Ravenswoud

Nelly

Ha Diana,
Even even vraagje, Ik word enthousiast als ik over jouw salvia lees. Heb je die zelf gezaaid als eenjarige of gekocht als vaste plant?

Groetjes van Nelly

Nelly

Ik lees net het bericht met informatie over de Salvia.

Henk

Hallo Diana enRuud, ik geef het op de leifruitbomen zitten vol met luis zwart groen en wolluis.heb alles gedaan om te voorkomen gespoten met van alles wat maar biologisch was. Heremoessap een aftreksel van rabarbersteel met neemolie gewoon met water sop van groenezeep,ik weet het niet meer.iemand nog suggesties.o ja ook nog oost Indische kers geplant en dit is al voor de tweede jaar. Ik ben in staat om alles om te hakken.Henk

Carine p

Dag Henk,
Dit jaar is echt een plaag van de verschillende luizen. Ik had het reeds bij de aubergines, paprika die nog niet uitgeplant waren. Zelf heb ik oa abrikozen, perzikken die heel gevoelig zijn aan luizen. Wat ik hieraan doe is : 1. Look planten rond de fruitbomen, 2. Kruiden planten die geur afgeven zoals munt, citroenmelisse, de meeste bomen hebben bij mij hier genoeg aan, maar dit jaar heb ik toch mijn lookaftreksel op bepaalde bomen gebruikt.
Succes carine

Wijnie

Hoi Henk,
Inderdaad, veel luis dit jaar. Zoals Carine zegt: zij gebruikt lookaftreksel, ikzelf uienaftreksel, (Ik durf niet te zeggen of er verschil in werking is, ik vind uienaftreksel goed werken, lookaftreksel nog nooit geprobeerd), maar misschien is dat nog een optie. Eventueel iets groene zeep toevoegen zodat het wat langer op de bladeren blijft ‘plakken’. Wel proberen zowel de bovenkant als de onderkant van de bladeren er mee in te spuiten. Succes ermee!
Groetjes Wijnie

Carine p

Dag Wijnie,
Uienaftreksel heb ik geen ervaring mee. Zeker dit jaar met de mineervlieg zal ik dit niet kunnen uitproberen, maar zal het zeker onthouden. Nog even bij vermelden dat ik lookaftreksels maak met scheut groene zeep op basis van lijnolie en daar ook nog wat olie bij.
Groetjes
Carine

Kees

Goedenavond,

Ik ben een beginnende moestuinier, en ik merk dat ik nou tegen de eerste problemen en vragen aanloop. Ik heb een veldje met zon 20 doordragende aardbeien, maar er groeien heel weinig aardbeien aan en als ze überhaupt komen, dan ze echt minuskuul. Ik heb ze bemest met compost en organische meststof en ook bodembedekking toegepast, ik zou echt niet weten waar het aan kan liggen.
Mijn aardappelen groeien goed, ik heb het ras charlotte, de planten krijgen nu bloemetjes. Charlotte is een middelvroeg ras, maar wanneer moet ik deze oogsten? Als er bloemetjes komen net als vroege rassen, of tot het loof sterft net als bij middellate rassen?

Alvast bedankt,
Kees

Gerhardus

Dag Diana,

Ik lees in dit blog dat je vingerhoedskruid in je tuin hebt staan. Ik heb vanmiddag ook een vingerhoedskruidplant gekocht en in mijn moestuin geplant in de halfschaduw naast de stokbonen en de kas. Nu is mijn vraag of het kwaad kan tussen de eetbare gewassen omdat vingerhoedskruid erg mooi, maar zeer giftig is.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties