Rabarbercake met macadamia- en witte chocoladecrumble (bakken)

 

Voor 12 personen

Herkomst recept: Waitrose.com (recept iets aangepast)

INGREDIËNTEN

  • 200 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • de fijne rasp van 1 sinaasappel
  • 75 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 125 gram suiker
  • 1 theelepel vanille-essence
  • 2 grote eieren
  • 165 gram Griekse yoghurt
  • 500 gram rabarber, schoongemaakt en in stukjes van 1 tot 2 centimeter
  • Voor de crumble:
  • 50 gram bloem
  • 25 gram suiker
  • 25 gram boter
  • 60 gram macadamianoten, grof gehakt
  • 60 gram witte chocolade, grof gehakt

 

RECEPT

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet een bakvorm van minimaal 4 centimeter hoog en met een diameter van 24 centimeter in met boter en bekleed de vorm met bakpapier.

Zeef 200 gram bloem met het bakpoeder en de baking soda en meng dit goed.  Klop de eieren met de yoghurt in een keukenmachine (of met een mixer of garde) tot het goed gemengd is. Voeg dan achtereenvolgens de boter, suiker, vanille-essence en sinaasappelrasp toe en blijf tijdens het toevoegen door kloppen. Voeg tot slot het bloemmengsel toe en meng dat met een spatel tot het een egaal en dik beslag is. Schep het beslag in de bakvorm en strijk het glad. Verdeel de stukjes rabarber over het beslag in de vorm.

Maak de crumble door de boter, bloem, suiker te mengen tot je een kruimelig deeg hebt. Meng de gehakte macadamianoten en witte chocolade erdoor en ‘kneed’ nog even door. Verkruimel het deegmengsel over de rabarber.

Bak de cake in het midden van de oven, prik na 35 tot 40 minuten met een satéprikker in de cake, als de prikker er schoon uitkomt is de cake klaar, als er nog wat beslag aan de prikker zit kun je de cake nog iets langer bakken (hier duurde de baktijd precies 40 minuten).

Haal de cake uit de oven en laat die afkoelen. Haal uit de vorm (ik gebruikte een springvorm) en plaats op een serveerschaal.

 

Een lekkere cake! Smeuïg (met dank aan de yoghurt), met ruim voldoende rabarber, en de macadamianotencrumble zorgt voor knapperigheid. De cake is zeker niet te zoet. Heel eerlijk gezegd proef je niet heel veel van de witte chocolade (maar die geeft wel een zachtzoete smaak). 

Ik bakte deze cake toen er visite kwam. Van 1 persoon wist ik dat ze geen rabarber lustte en dus liet ik een hoekje van het beslag zonder rabarber en legde daarvoor in de plaats wat in stukjes gesneden aardbeien. Dat was ook erg lekker – je kunt dit recept zeker ook maken met aardbeien (of met rabarber en aardbeien). Bij de variant met aardbeien zou ik het ook wel aandurven om de witte chocolade te vervangen door pure chocolade. Hoe dan ook, een erg lekkere cake, en op de 2e dag misschien zelfs nog wel lekkerder (omdat het vocht van de rabarberstukjes in de cake is gezakt en zorgt voor een bijna custardachtig tussenlaagje tussen cake en rabarber.