Zoete aardappelen vergelijken

Ik schreef al eerder over de eerste zoete aardappelen die we een paar weken geleden oogstten. Afgelopen week hebben we de rest van de knollen geoogst; uit de volle grond (verhoogde bak), uit een zak, en uit een grote pot (speciekuip).

De opbrengst was niet enorm maar zeker ook niet slecht. We hadden ze wellicht nog wat langer kunnen laten staan, maar het is nu kletsnat in de tuin en ik hoorde een weerbericht over mogelijke nachtvorst na het weekend. Dus het was en is goed zo. Het was vooral heel leerzaam. En misschien iets te vroeg geoogst maar dat maakt niets uit voor de vergelijking van rassen, want die zijn nu allemaal in 1 week geoogst. En er zijn duidelijke verschillen, zowel in rassen als in groeimedium.

Allereerst : ik had 6 rassen:

  • Witte van de Ecohoeve
  • Tainung 65
  • Vera
  • Molokai Improved
  • Orleans
  • Marjoke

De mooiste, met afstand, is Marjoke. Ze was ook de enige van de 6 rassen die bloeide. Het blad is donkergroen, het jonge blad heeft veel purper in zich, en de bloemen zijn wit met een paarse keel

Als een Ipomoea (en daar is ze dan ook familie van want de Latijnse naam is Ipomoea batatas)

Helaas gaf ze allesbehalve een goede opbrengst. Er waren genoeg knollen maar ze waren heel lang en slank (zie foto’s). Hetzelfde geldt voor Vera en voor Molkai Improved, ook allebei paarse rassen.

Hieronder zie je een willekeurige oogst. In een speciekuip (60 liter inhoud, uiteraard met afwateringsgaten) plantte ik 3 zoete aardappelstekken. In een zak plantte ik 2 stekken. En in de volle grond hield ik een afstand van ongeveer 40 x 75 centimeter aan. Ik heb de planten 2 keer wat kali gegeven (eind juni en eind augustus).

Een aantal zaken vielen me op:

In een zak is er te weinig ruimte in de breedte, het gevolg is dat de zoete aardappelen dicht op elkaar blijven zitten. Ook in andere omstandigheden kunnen de knollen trouwens dicht op elkaar blijven en zelfs in elkaar verstrengelen (en dan kunnen ze natuurlijk minder goed en groot groeien). Je schijnt het trouwens enigszins te kunnen voorkomen door de wortels wat meer te spreiden bij het uitplanten van de stekken in mei. In de speciekuip groeiden de zoete aardappelen soms op een kluitje maar zeker niet altijd, de aardappelen in een zak groeiden vrijwel allemaal dicht op elkaar of verstrengeld.

De hoeveelheid blad heeft weinig met de opbrengst te maken. Weinig blad (had ik hier bij 2 planten in de volle grond) gaf nooit een goede opbrengst. Maar veel blad is geen garantie voor een goede oogst.

Op deze foto zie je een deel van de oogst op een tafel. Tainung 65 en Witte van de Ecohoeve waren hier de grote winnaars. De 3 paarse rassen hadden nog flink moeten groeien en ik weet niet of nog een paar weken veel extra groei op hadden geleverd, uiteindelijk wordt het nu steeds kouder en donkerder en ik weet niet tot welke grondtemperatuur de knollen doorgroeien. Het ras Orleans zou heel goed moeten zijn maar de enige opbrengst die wij hadden waren de 2 knollen die je op de tafel een beetje rechts tussen de paarse Vera en roze Tainung 65 ziet liggen.

Ik denk dat de oogst in de volle grond heel goed zou kunnen zijn maar hier helaas niet. Met dank aan de woelmuizen die onze tuin langzamerhand overnemen. Ik heb wel eens ergens gelezen dat je ze kunt bestrijden met voedsel waar je cement of zoiets door mengt. Ik ben gestopt met lezen, wat een buikpijn moeten ze daar van krijgen en wat een akelige dood moet dat zijn. Dat kan ik echt niet over mijn hart verkrijgen. Wij leven dus met woelmuizen, ik heb ook de halve oogst winterwortels al ongevraagd met ze gedeeld. Dat neemt niet weg dat ik altijd bijzonder vriendelijk tegen de katten praat die vanuit de woonwijk wel eens over de tuin komen struinen. Je weet maar nooit :-).

Afijn, de oogst uit de volle grond was hier nagenoeg nihil; weinig blad dat ook verdroogde, etc. Soms was er gewoon helemaal niets onder de grond te vinden, op een stukje afgeknaagde wortel na. Bijvoorbeeld van de Orleans, dat die het niet goed deed kan dus helemaal niets met het ras te maken hebben en alles met de woelmuizen. De weinige knollen die we dan nog wel konden oogsten (van de Molokai Improved) zagen er zo uit:

Ik heb in het voorjaar ook nog wat stekken weggegeven aan tuinburen. Van twee van hen hoorde ik over een kleine maar leuke oogst (uit de volle grond), van één persoon hoorde ik dat de opbrengst nul knollen was (met flink wat woelmuizengangen bij de plaats waar de zoete aardappelen waren geplant). Als ik nog meer reacties/ervaringen krijg van mensen op het volkstuinencomplex, dan meld ik dat hier ook nog even.

Hoe dan ook, ik denk dat zoete aardappelen het prima in de volle grond kunnen doen. Ik hoorde dat het nog beter gaat wanneer er zwart folie tussen de planten wordt gelegd (voor extra warmte). Maar het ene ras geeft wel duidelijk een betere opbrengst dan het andere (in ongeveer dezelfde omstandigheden). Hier ben ik er vooralsnog best tevreden over, al met al hebben we bij elkaar zo’n 15 kilo zoete aardappelen kunnen oogsten. We gaan ze volgend jaar in speciekuipen telen, dat werkt in onze omstandigheden het beste.

Ik heb de zoete aardappelen/rassen nu gemengd, ik kies voor het stekken in februari gewoon een paar mooie exemplaren van eigen oogst, van welk ras dan ook. Want ook de paarse vind ik leuk, geen geweldige opbrengst maar erg mooi, en die gaan we dan wellicht in een speciekuip in de kas telen, daar is het warmer en het seizoen kan ik er wat oprekken door iets vroeger in het voorjaar te planten en bijvoorbeeld pas eind november te oogsten.

Oh ja, nog even over het bewaren: de eerste keer dat ik zoete aardappelen teelde heb ik de knollen in de schuur gelegd, binnen enkele weken gingen ze al schimmelen. Nu liggen ze uitgespreid in bakken, op een kamer waar ongeveer 18 tot 20 graden is. Daar drogen ze, wordt de schil harder en worden ze ook nog eens zoeter. In de winter wordt het in die kamer 14 tot 17 graden en vorig jaar heb ik de zoete aardappelen daar tot eind februari kunnen bewaren.

Dan nog even de link naar het blog dat ik deze week op de website van Pokon schreef, over wat te doen met de laatste groene tomaten (over inmaken maar bijvoorbeeld ook over hoe en waar je ze alsnog kunt laten rijpen).

En tot slot, voor wie er interesse in heeft: ik hoop en denk dat ik donderdagavond 5 november de zadenlijst op de website plaats. Onderaan in het menu staat alvast de pagina met algemene informatie.

De laatste foto is weer een herfstige: we oogsten de laatste goede frambozen tussen de beschimmelde exemplaren. De regen heeft ons wel wat oogst gekost maar al met al hebben we meer dan genoeg kunnen plukken.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

34 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Luc

Hoi Diana (& Ruud )
Ik heb 5 planten in 5 speciekuipen staan, half april gekochte planten gepland, de speciekuipen eerst 6 weken in serre laten staan , daarna naar buiten gesjouwd, dagelijks water gegeven en eenmaal extra gift patentkali gegeven, sedert 1 week de speciekuipen terug de serre ingesjouwd, ik wacht nog enkele weken om ze uit te graven… ik ben benieuwd of de opbrengst succesvoller zal zijn tov vorig jaar ( toen geen extra gift patentkali, onvoldoende water gegeven en vroeger gerooid zonder terugkeer naar serre. Wordt vervolgt…

Cia

Nog even over de woelmuizen: wij hebben hier in Barendrecht ook veel woelmuizen op de volkstuin en inderdaad, de hele winterpenen oogst was opgevreten. Mijn overbuurvrouw had speciale woelmuizenvallen gekocht die goed werkten. Wij hebben die ook aangeschaft. En in drie maanden tijd hebben we samen al zo’n 25 woelmuizen gevangen( lees:omgebracht).
Niet voor de teerhartigen onder ons, maar nu hebben we wel knolselderij voor de hele winter….

Yvonne

Dag Cia, een woelmuizenval die werkt, geweldig! Wil je vertellen waar je die kocht en hoe duur? Ik heb al verschillende vallen gekocht maar nooit iets gevangen. Alvast dank voor je antwoord. Groet, Yvonne

Cia

Wij hebben de SuperCat woelmuizenval van het merk Swissino. Op internet te bestellen voor ongeveer 15 euro. Gamma heeft ze ook in het assortiment gehad.

Yvonne

Dank voor je antwoord Cia, op naar de Gamma. Groet, Yvonne

Rudy Roels

Ik heb die vallen ook gekocht en kan er normaal een stuk of 8 vangen in de winter.
Er zitten er veel meer natuurlijk maar de onze zijn slimmer spijtig genoeg na een paar woelmuizen gevangen te hebben weten ze hoe de val werkt en maken ze dat de vallen dichtklikken door er aarde naar toe te gooien.
Nu hebben we ook een of meerdere mollen en daar zijn de woelmuizen meer bang van denk ik omdat ik dit seizoen er toch een beetje minder last van heb gehad al zijn ze nu toch ook met een deel van de winterwortelen vertrokken heb ik vandaag gezien.
Hebben jullie mollen in de tuin?

ischa van delft

Hallo,
Ik woon in Frankrijk in een van woelmuizen vergeven plekje!! Kunt U mij vertellen wat voor val U heeft? 25 gevangen maakt mij superblij.

Rogiest

Hallo, kan dit wel in België groeien? Dat ziet er heerlijk uit; maar hier heb ik mijn twijfels over dat het hier zou kunnen groeien.

Wijnie

Hoi Rogiest,
Als het hier in Nederland kan denk ik dat het in België ook kan toch?
Ik zou zeggen: probeer het gewoon een keer.
Groetjes Wijnie

Etienne & Monique.

Beste.

maar waar kunje plantgoed kopen van zoete aardappelen. Of kunje van zoete aardappelen die je koopt in stuken snijden en laten kiemen zoals gewone aardappelen.

Vriendelijke groeten.

Etienne & Monique.

stefanie schipper

ik heb miijn zoete aardappelen gewoon bij de jumbo super markt gekocht en die laten stekken , niet door snijden maar in een glaasje hangen met of prikkers of in een glaasje dat alleen een puntje het water raakt.
beter nog om zoete aardappels te kopen bij een biologische boer omdat die de aardappels niet bewerkt tegen ontkiemen.

Carine p

Dag Diana,
Heel boeiend het verschil in de zoete aardappel te zien. Ik heb dezelfde rassen gekocht en ben benieuwd wat het resultaat zal zijn. Bij mij zitten ze nog in de grond gezien ze nog verder groeien indien meer dan 10 graden is en natuurlijk niet te nat. Ik heb wel van alle rassen bloemen gehad. Ik kan me moeilijk inhouden, maar ga toch volhouden . Veel courage met d3 zadenlijst, grt carine

Irma

Diana & Ruud,
Over de zoet aardappel gesproken, ben sinds 2 jaar in t bezit van een volkstuin, en tot 2 keer toe zoete aardappel gezet, 2 plantjes Marjoke het 1e jaar. De opbrengst daar van was al bijna niks alles opgegeten door de muizen. Dus dit jaar had ik ze op een hele andere plaats neer gezet in volle grond ook de Marjoke en ook weer 2 plantjes Marjoke. Nou had ik er een stuk of 6 geoogst maar ook de muizen hebben hier aan weer gezeten.
Als ik er toch weer aan begin probeer ik ze inderdaad in grote tonnen te zetten.
Heb nog een halve moestuin er bij genomen, om dat t me zo goed bevalt. Dus nog meer groente zetten. Zou echt aanraden om de zoete aardappels in een grote bak te plaatsen.
Suc6 met de oogst verder.
Ben blij met je onderwerpen Diana. Ga zo door. Hartelijke groet Irma.

Agnita

Beetje gruwelijk, dat ombrengen van woelmuizen, ook wel begrijpelijk, je wilt toch ook je oogst zelf opeten. Maar behalve schadelijk, zijn woelmuizen ook nuttig in je tuin, ze maken de grond los en verspreiden voedingsstoffen. Mocht je nu alleen last hebben van vraat aan bv een niet al te groot vak winterpenen, dan is een gazen bak misschien een heel diervriendelijke oplossing. Je kunt fijnmazig gaas tegen woelmuizen kopen, maak daar een bak van en graaf die in, je kunt ervoor kiezen om alleen de onder en zijkanten te maken, maar mochten de muizen van bovenaf komen, dan kun je ook de bovenkant dichtmaken, het loof groeit er wel doorheen. Het moet wel heel fijnmazig zijn, een goeie 6mm max. want de muizen kunnen door ongelooflijk kleine gaatjes kruipen

John

Hoi Diana, ik heb ook een paar jaar last gehad van veel woelmuizen maar daarna zijn ze ook zo maar weer verdwenen en dat is ook de ervaring van collega tuinders. Moet houden dus.

Gerben

Hallo Diana,
Goed te lezen wat je ervaringen zijn bij zoete aardappelen. Dit jaar heb ik voor het eerst Marjoke en Witte van de Ecohoeve in de volle grond geteeld. Heel optimistisch een klimrek er bij gezet, maar daar bleken beide rassen ondanks af en toe aanbinden geen zin in te hebben. Dan maar over de grond. Verder heb ik vergelijkbare ervaringen als in jouw blog. Marjoke bloeide prachtig, in juni al, het blad is ook erg mooi. Maar helaas een geringe oogst, zag ik gisteren, veel kleine en lange knolletjes. Witte van de Ecohoeve deed het veel beter, al duurde het wel lang voordat dit ras echt begon te groeien. Maar wel mooie grote knollen, ook half oktober al. Dit ras ga ik volgend jaar zeker nog een keer planten. Met Tainung65 erbij, denk ik. Groeten, Gerben

Cools Christel

Wij hebben dit weekend 10tallen kolo’s geoogst…
In mei geplant op zware kleigrond, op ruggen (zoals aardappelen). Wij hadden 3 flinke planten van een tuincentrum en een 20tal scheutjes van een kweker VanderWal in Nederland.
De paarse met wit binnenkant zijn als kleine bieten.. De meesten ongeveer 0 5 kg tot 1 kg..
De oranje zijn ‘ontploft’.. Heel rond en groot en volledig gebarsten, bijna gewafeld.
Conclusie:vroeger oogsten… Maar een groot succes.
Soorten:
witte zoete aardappel ‘Erato gusto’ van vivavera. Be
Oranje:Erato orange
Wit:Erato pleno

Cools Christel

De verse bladeren zijn trouwens erg lekker.. Gestoofd zoals spinazie en met een coulis van tomaatjes uit de oven.

Carine p

Dag Diana,
Uiteindelijk heb ik ook de zoete aardappelen geoogst, geplant in volle grond, reeds midden april ( gezien het weer goed was met een plastieken tunnel erover).. ik had 4 soorten : Beauregard, training 65, orleans, molokai improved. De meeste gaven bloemen, maar de opbrengst was heel verschillend. Ik had bij de taining 65 zoete aardappelen tussen 1,5 @2 kilo, maar wel slechts 1 aardappel per plant, vond dit een beetje vreemd. De orleans gaven me vrij kleine zoete aardappelen en de grootste opbrengst was bij mij molokai improved, mooie lange en dikke aardappelen. Ook Beauregard doet het goed, maar ik had hier slechts 1 plant van. Ook merk ik op dat de kastanje eco hoeve het ras orleans niet meer aanbiedt. Voor mij dus duidelijk dat de duur enorm belangrijk is.grt carine

Hugo

Dit jaar voor het eerst zoete aardappel gestekt, opgekweekt en uitgeplant.
Zowel in grote potten als in de volle grond.
Omdat ik teveel stekken had, heb ik deze weggeven aan een aantal bevriende tuiders, bij wie bijna alles in opgegeten door de woelmuizen. Ik plant al jaren her en der kruisbladwolfsmelk in de groentetuin en geen last meer van woelmuizen.
Vandaag de eerste bataten geoogst omdat het blad flink geel werd. Ruim 1 1/2 kilo prachtige grote aardappels per plant.
De planten in de bakken zijn duidelijk eerder oogstklaar dan die in de volle grond. Na de herfstvakantie de rest oogsten.

Hendrica Kalkman

Hallo, misschien een domme vraag, maar wie kan mij vertellen hoe je bv. zoete aardappel of aardperen in een speciekuip kweekt. Laat je de bodem in de kuip intact of maak je er gaten in (of de hele bodem eruit)??
groeten Hendrica

Hendrica Kalkman

Dankjewel Diana! Sorry voor de dubbele vraag (ik zat voor het eerst op de blog)

ann

ik heb een zoete aardappelplantje gekocht ..maar het lijkt meer een klimop dan aardappel. Weet ook niet welk soort het is.Hoe kom ik daar achter.?

Andrea

HI Diana en Ruud,

Ik heb inmiddels de Covington in huis om te gaan experimenteren met zoete aardappels.
Ik wil er stekken aan gaan kweken met de langste in een bakje met potgrond.
Omdat die methode veel sneller werkt dacht ik daar eind maart mee te beginnen.
Is dat een beetje op tijd ?
Heb je nog adviezen voor die potgrond of is elke potgrond geschikt ?

Andrea

Dank je Diana,

Tof dat je even reageerde.
Dan kies ik voor begin maart. De Covington die ik in huis heb zijn geen bio-aardappels.
Denk je dat biologische zoete aardappels makkelijker stekken maken ? Ik heb nu nog tijd om die te gaan halen.

Groet Andrea

Andrea

Top Diana, dankjewel.

Dan probeer ik het eerst eens met de niet-biologische die ik nu heb.
Lukt dat niet dan koop ik een plantje en probeer ik het volgend jaar eens met een vrucht daarvan.

Groet Andrea

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties