Ipomoea purpurea/tricolor/imperialis

Ipomoea’s zijn eenjarige slingerplanten met een flinke groeikracht; ze kunnen wel zo’n 225 centimeter hoog of nog wat hoger worden.

De witte en blauwe vorm zijn de bekendste, ze lijken wel iets op het ‘onkruid’ Haagwinde (ook wel ‘pispotjes’ genoemd). Maar Haagwinde is een matig bloeiende en vooral woekerende vaste plant, Ipomoea is een niet woekerende en niet winterharde, en juist zeer rijkbloeiende eenjarige; ze hebben dus op de vorm van de bloem na weinig gemeen.

Er zijn in de afgelopen decennia heel veel rassen van de Ipomoea gekweekt, in veel verschillende kleuren of kleurencombinaties.

Bedenk daarbij wel dat hoe mooier/groter/gevulder/meer bijzonder de bloem is, de plant ook wat lastiger wordt. En vaak ook meer eisen stelt aan omstandigheden als grond, zon, temperatuur, etc. De vrij gewone Ipomoea purpurea groeit en bloeit nog prima in de volle grond in de tuin, vanaf mei uitgeplant. Ze kan zich na een zachte winter zelfs nog wel eens op een paar plekjes uitzaaien.

Dat geldt dus ook voor de Ipomoea purpurea Milky Way die je op de foto hierboven ziet. Mooi, door het zuiverwit met de lila streepjes die verbloeien van licht lila naar helder paars.

Een meer bijzondere Ipomoea purpurea is bijvoorbeeld deze Japanese Hige Feathered; de kweker heeft een ras ontwikkeld waarbij de bloemen niet rond zijn maar gefranjerd, en ze hangen ook was (als een bosje veertjes). Mooi, maar ze deed het hier vooral goed in een grote speciekuip (met goede potgrond, in de volle zond):

Nog een foto van de Ipomoea purpurea Japanese Hige Feathered (mix van roze en blauwpaars), nu de plant in volle bloei:

Ipomoea’s (alle soorten en rassen) kiemen en groeien heel snel maar kunnen geen vorst verdragen. Om die redenen zaai je ze vrij laat, vanaf half tot eind april, maar half mei kan ook nog prima. Bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen één tot anderhalve week. Zaai ze wel in goede potgrond die je wat hebt verluchtigd door er wat brekerzand door te mengen. De grond mag niet kletsnat blijven maar wel goed vochtig zijn.

Ipomoea zaailingen

Er zijn ook nog wel mensen die de zaden eerst een paar dagen voor weken in water van zo rond de 35 graden. De zaden kiemen dan, eenmaal gezaaid, wat sneller. De zaailingen mogen buiten uitgeplant worden vanaf half mei, mits ze uiteraard groot genoeg zijn.

Ipomoea Sunrise Serenade

Plant ze op een zonnig en beschut plekje, uiteraard met een flink klimrek, gaas, of iets dergelijks. De planten groeien snel en bloeien al vanaf half juni, tot ver in september, tot het kouder wordt.

Op de foto hierboven ie je de Ipomoea x imperialis Sunrise Serenade, dit ook al wat meer warmte nodig heeft (je kunt in het algemeen stellen dat een Ipomoea imperialis wat meer eisen stelt aan grond, zon en warmte dan een Ipomoea  purpurea). Geef haar een extra warm en zonnig plekje, meng wat potgrond door de tuingrond om die wat te verbeteren/verrijken. Of zet haar in een grote pot, want die warmt sneller op en het wordt er niet zo snel te nat in in regenachtige perioden.

Ipomoea x imperialis Mont Fuji Blauw

De bloemen zijn, afhankelijk van de soort en het ras zo’n 5 tot 10 centimeter groot en steken mooi af tegen het heldergroene blad. Bloeit zeer lang, afhankelijk van standplaats en buitentemperatuur van ongeveer half juli tot ver in de herfst (in een zachte herfst kan dat zomaar tot in november zijn).

Zeer gemakkelijk zaden van te oogsten: als de zaaddoosjes bruin en papierachtig worden en verpulveren wanneer je er in knijpt, dan vallen de vrij grote zwarte zaden vanzelf in je hand.

Mijn favorieten: eigenlijk alle soorten wel. Zie vooral de foto´s op deze pagina van de rassen die ik teelde. Mocht je zaden van een bepaald ras zoeken googel dan vooral even op de volledige naam en rasnaam. En je kunt op deze pagina lijsten vinden met webshops waar je zaden kunt kopen van bloemen, planten, groenten, kruiden, etc.: Moestuinzaden De allermooiste is misschien wel de x imperialis Mont Fuji, met extra grote bloemen in roze, paars of blauw, met een witte tekening als een wagenwiel). Maar deze laatste is helaas ook de moeilijkste (zeer warmteminnend) en gevoelig (snel schimmels, rot door natte grond, slechte bloei, etc.).

Op de foto een mix van roze en paarse Ipomoea purpurea, een gemakkelijk soort, kan in de volle grond, bloeit lang en rijk.

Ik zaai/teel de meer gevoelige Ipomoea’s (zoals de x imperialis) eigenlijk alleen nog in potten. Met wat stokken en gaas erin, en een mooi plekje in de volle zon, een beetje uit de wind, en hopelijk een mooie zomer hoop ik dan een betere groei en bloei te krijgen dan wanneer de planten hier in de koude en natte klei staan.

Bedenk dat er veel soorten (species) Ipomoea’s zijn, via het menu van de eenjarigendatabase vind je nog wat beschrijvingen en foto’s van andere Ipomoea species (zoals Ipomoea x multifida, Ipomoea lobata en Ipomoea transvaalensis).

Op de foto hierboven zie je een foto vaneen rijp zaadpeultje tussen onrijpe zaadpeultjes, je ziet  dat de middelste rond is, bruin , en ze knispert bijna als papier als je erin zou knijpen. Als je dat doet kun je zo’n 3 tot 4 vrij grote zaden oogsten die je na nog een weekje drogen zeker 4 jaar kunt bewaren en waar je het jaar erop dus weer nieuwe planten van kunt kweken.

Ipomoea Japanese Hige Featered
Ipomoea Sunrise Serenade
Ipomoea Mont Fuji roze
Ipomoea Milky Way
Ipomoea Japanese Hige Feathered
Ipomoea Japanese Hige Feathered
Abonneer
Laat het weten als er
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rene Daerden

Ik heb mijn zelf geoogste zaden in een lange bloembak gespeend; de planten klimmen mooi langs een traliewerk. de bloei is er dagelijks vanaf de vroege morgen maar ‘s middags gaan de bloemen dicht, tot ‘s anderendaags!
Ik vraag me af waarom?

Nora

ik heb een blauwe winde op het balkon. Op de blaadjes verschijnen steeds bleke plekjes en vervolgens komen er ook gaatjes in het blad en dan worden ze op gegeven moment ook helemaal geel en vallen af. Ik zie geen beestjes. Wel had ik tijd geleden een keer bladluis gezien, eind juni was dat en nog voor de bloei, maar dat heb ik snel kunnen bestrijden.

Patsy M

Wil volgend jaar ook blauwe winde op mijn terras: krijg zaadjes van vriendin die er heeft in haar tuin. Alleen welke soort potgrond gebruik ik het beste ? Goede potgrond… wat houdt dat in ? Er zijn zoveel soort potgrond… ik zie door de bomen t bos niet meer ;-S

Mar.

Hallo Diana en Ruud.
Kun je Ipomea kruisen door ze zelf te bestuiven?
Ik heb hele mooie paarse en diep roze maar die staan niet vlak bij elkaar en ik ben benieuwd of dat kruisen kan en wat er dan uit gaat komen.

Mar.

Dank je wel voor de tip.

Cor Bouman

waarom bloeit mijn heavenly blue helemaal NIET? Gigantische struik in de clematis montane geworden . niet één bloem.
Een andere variant , kleinere bloemen rose met wit bloeit wel redelijk; staat 1 meter verder in ook wat droge grond.
Kan het gebrek aan vochtige grond de oorzaak zijn? Normaal is dat wanneer een plant het moeilijk heeft hij juist veel bloemen maakt voor het nageslacht!

susanne palmen

Even een vraagje ik heb vorige week een aantal in een zaadjes in de potje gedaan. En nu beginnen ze al op te komen, de blauwe heavenly blue, maar ze zijn een beetje aan de roze, rode kant, is dit normaal?

Jelle

Hoi Diana, als ik de stronk met wat blad uitgraaf, zou die in een pot binnen overleven?

Jelle

Dank je!

Iman

In april blauwe winde gezaaid en op verschillende locaties in de tuin uitgezet, waar ze in de loop van de zomer allemaal verpieterden, behalve op een plek tegen het huis aan, die na een aarzelend begin gretig tot wasdom kwam . De kinderen noemden het de hartjesplant, vanwege de bladvorm, maar bloemen kwamen er niet. Ik dacht dat het door de ietwat schrale zandgrond kwam en zag het experiment als mislukt, want ik wil niet bijvoeden in de tuin, dan liever soorten die de grond wel op prijs stellen… tot half oktober toch ineens die prachtige blauwe bloemen uitkwamen en sindsdien is het iedere dag feest, tientallen. Nu benieuwd of er ook zaden gevormd worden, waar de bloemen er afvallen zie ik nog niets gebeuren, zou het nog kunnen in november?

Meld je aan voor de nieuwsbrief