Luis op zoete aardappelen?

Ik kreeg vorige week een appje van tuinbuurman Peter, met de opmerking dat de stekken van de zoete aardappel die ik hem gaf er goed uitzagen. Hij deed er een fotootje bij, van één stek waar hij twijfels over had, hij had die apart van de andere gezet omdat deze stek wellicht ‘luis had’. Ik herkende het op de foto, ik zag hetzelfde bij een paar van mijn eigen stekken: kleine wittige puntjes op de bladeren, soms midden op het blad maar vaak op of rond een nerf.

(Als je op een foto klikt zie je die in groot formaat, mocht je het herkennen en willen vergelijken).

 

Ik dacht ook dat het luis was, de stipjes hebben ongeveer hetzelfde formaat. En ik ben altijd huiverig voor luis in huis, bang dat ze overstappen naar de grote hoeveelheid peperzaailingen, Salviastekken, zaaisels, etc. in huis (en die zaailingen en planten nemen de luizen vervolgens volgende maand mee naar de kas, met alle gevolgen van dien). Als ik één ieniemini luisje zie gaat de hele plant direct in quarantaine 🙂 .

Maar dit was geen luis, want ik kon het er niet vanaf vegen, het zat vast aan het blad. En dus hield ik het wel in de gaten maar bleven de stekken verder gezond, op die witte puntjes na.

 

Ik bedacht dat het misschien toch eens handig was om uit te vogelen wat het precies is. In boeken en op internet kon ik vooralsnog niets vinden, maar zoeken in de Engelse taal levert altijd meer informatie op. En dus zocht ik op kromme bewoordingen als ‘white crystal dots leaves sweet potato cutting’ en zo komt google er uiteindelijk toch uit 🙂 . Ik kwam bij het woord edema uit (vertaald; oedeem, en ik dacht gelijk aan de bekende dikke enkels bij mensen die om welke reden dan ook vocht vasthouden).

Er zijn stekken zonder blaadjes met oedeem, of met wat oedeem maar er is 1 stek met ernstig oedeem:

 

Ik vond na verder doorzoeken deze informatie op verschillende Amerikaanse websites:

Oedeem bij zoete aardappelstekken treedt op wanneer wortels sneller water opnemen dan het door de plant (en dus de bladeren) kan worden opgenomen. Daardoor bouwt de waterdruk zich op in de bladcellen waardoor die opzwellen en ‘uitpuilen’.

Dit fenomeen komt het meest voor in de late winter, wanneer het vaak langere tijd koel en bewolkt weer is. Waarschijnlijk ontwikkelt het zich wanneer de grond warm en vochtig is (en de wortels dus vocht op gaan nemen) maar de lucht juist koel en vochtig. De bladeren zijn dan nog te klein en in de minderheid en kunnen dat vocht niet in voldoende mate opnemen waardoor het zich ophoopt in die wittige puntjes (soms dus zelfs bobbeltjes).

Toen ik dat eenmaal wist durfde ik het ook wel te proeven, ik krabde er wat van die puntjes af maar ze smaakten naar niks (ik gokte op zout, zoet, kalkachtig of mineralig), maar het is dus echt alleen vocht.

Ik las ook dat het bij de blaadjes die het hebben niet meer weggaat. En ik zie nu dat nieuwe bladeren het niet meer hebben, blijkbaar wordt de lucht in huis warmer, komen er meer bladeren en wortels en herstelt het evenwicht.

 

Weer wat geleerd!

Tot slot nog even de link naar mijn blog op de website van Pokon, daar schreef ik al eerder iets over de teelt van Lathyrus maar het blog werd verplaatst waardoor de link niet meer werkte. Bij deze de juiste link: Onmisbaar in de (moes)tuin: Lathyrus

 

11 reacties op Luis op zoete aardappelen?

Ria 11 maart 2020 om 18:17

Dank voor de informatie. Ik had ook nog nooit van oedeem bij planten gehoord, weer wat geleerd dus.

Ik weet dat je niet tegen ‘fouten’ kunt, daarom wijs ik je maar even op een typefoutje in je Pokonblog. De 5e alinea heeft als titel lanstelig i.p.v. langstelig.
En de link hierboven: (moe)tuin i.p.v. (moes)tuin.

Sorry voor mijn kritische opmerkingen maar zo is het zeker niet bedoeld hoor, maar dat weet je waarschijnlijk wel.

Groetjes,
Ria

Ruud & Diana 12 maart 2020 om 09:44

Hallo Ria,
Dankjewel voor de tip! Ik heb het in de tekst gelijk verbeterd!
Helaas kan ik het in de tekst van Pokon niet verbeteren, omdat ik dat niet zelf plaats en er dus niet bij kan (ik schrijf het en stuur de foto’s en het stukje via de mail naar Pokon en iemand plaatst het vervolgens op de website). Ik hoop dat mensen op die pagina er maar overheen lezen, maar het toont maar weer eens aan hoe belangrijk het is dat ik de tekst die ik daar laat plaatsen minimaal nog 3 keer nalees voor ik die mail 🙂
groetjes,
Diana

Lies 11 maart 2020 om 20:12

Wijze info, Diana ! Dank !
Lie(f)s.

Philip 11 maart 2020 om 23:33

Interessante indicator! Ik had hetzelfde fenomeen op mijn stekjes. Bij het 2e een derde blad verdween het.

Succes met de zoete aardappel dit jaar. Weer in pot? Ik wil ze planten in een dikke mulch van stro en oude paardenmest, afgedekt met zeil. Wat denk je daarvan?

Zeer mooie blog. Groeten

Ruud & Diana 12 maart 2020 om 09:52

Hallo Philip,
Dat lijkt me ook een heel goed plan, dan kunnen ze ook niet zo snel uitdrogen, helpt tegen het onkruid, geeft voeding, geeft wellicht nog wat warmte, etc.
Ik ga dit jaar 3 manieren proberen en die in groei, opbrengst, etc. met elkaar vergelijken: in een speciekuip, in een zak potgrond en in de volle grond.
Succes met de zoete aardappelteelt!
Diana

Philip 12 maart 2020 om 11:07

Ben benieuwd naar jullie resultaten en zal tzt wat laten horen over de mijne.

Groet

Carine p 12 maart 2020 om 15:18

Dag Diana,
Leuke informatieve blog. Ik heb het hier niet, maar met al dat grijze weer en zonder een groeilamp stagneert de groei hier een beetje van alles. Wel ga ik volgend jaar met de zoete aardappel later beginnen, na het kiemen van de aubergines, pepers en paprika’s. Dan is de propagator leeg en gezien het veel sneller gaat op deze temperaturen, is er nog meer dan tijd genoeg in maart.
Groetjes
Carine

Ruud & Diana 13 maart 2020 om 14:49

Hallo Carine,
Ja, op de paprika’s en pepers onder de kweeklamp na staat hier ook alles maar een beetje te wachten op meer licht en warmte.
Ik heb van alles gezaaid maar het kiemen duurt ook langer met dit stormachtige donkere weer. Maar de lente schijnt hier komend weekend te beginnen (zonniger, droger en nagenoeg windstil, eindelijk), ik hoop dat de lente bij jou in Frankrijk ook snel begint!
groetjes,
Diana

Carine p 21 april 2020 om 14:06

Hey Dag Diana,
Even verder op de hoogte houden ivm zoete aardappelen. Ik heb deze alles reeds2 weken geleden uitgeplant omdat vries of kou weer niet aangekondigd werd. Ondertussen dacht ik om eens de kleine overschot van vorig jaar in bakjes potgrond in d3 tunnel te plaatsen. Temperaturen lopen snel op en ja hoor, die fijne ‘brol’ begint allemaal te schieten. Dus nogmaals voor mij een bevestiging, begin pas vanaf maart! Tijd genoeg!
Groetjes
Carine

Anne 6 mei 2020 om 16:14

Hoi Diana,
Dankjewel voor de info! Als je in de toekomst als je weer op zoek bent naar een planten “oedeem”, dan kan de volgende zoekterm je vast helpen. Binnen de plantenwetenschappen noemen we deze overdruk namelijk guttatie (in het Engels guttation).

Groetjes Anne

Ruud & Diana 7 mei 2020 om 09:21

Hallo Anne,
Dankjewel voor de tip, ga ik onthouden!
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties