Oogsten en eten

Het lijkt nu echt lente te gaan worden, volgende week meer zon, minder wind en wel 14 graden! Dat komt goed uit want we willen onderhand wel eens wat gaan zaaien en planten. In de tuin staan nu alleen nog wat groenten van vorig jaar, en de doperwten, sugar snaps, sjalotten en pootuien. In de kas zijn er al flink wat soorten voorgezaaid maar door het donkere weer warmt de kas niet echt op en kiemen de zaden maar langzaam. Maar na het weekend gaan we de eerste zaailingen uitplanten!

Zaailingen van rucola en het rode mosterdblad Crimson Red

 

Nu zijn we vooral aan het opruimen, voorbereiden, en de laatste groenten aan het oogsten. En dat is best nog veel! Maar wel leuk om er toch nog iets lekkers van te maken. En wat een toeval! Het is deze week ‘De week zonder vlees’. Wij zijn geen vegetariërs maar eten wel heel graag groenten. En dus was dit een uitgelezen kans om eens niet een keer geen vlees te eten maar een hele week vegetarisch te koken.

Sorry, ik ben geen held als het om het maken van receptenfoto’s gaat, ik heb niet het geduld, niet de belichting en niet de juiste accessoires, en als het te lang duurt gaat Ruud klagen en wordt het eten koud. Zo ziet het er dus echt rond 18.00 uur ‘s avonds op mijn bord uit, dit is de pasta met boerenkool, champignons en hazelnoten

 

Zelfs Ruud vond een vegetarische week wel een goed idee. Tot donderdag. Toen had ik bedacht nog een stap verder te gaan en eens ‘vegan’ te koken. En dat is prima, want we vonden dinsdag de vegan Oosterse noedelsalade van Jamie Oliver ook lekker. Maar ik vond een receptje van gemarineerde gebakken tahoe en maakte dat, om wellicht later die dag in een recept te gebruiken. Maar dat ging Ruud te ver. “Dat smaakt nergens naar”, vond hij. Sterker nog, hij wapperde met zijn hand, een soort alternatief wegwerpgebaar. Het was duidelijk; geen tahoe (al is het vast heel lekker, als iemand een echt goed recept heeft houd ik me aanbevolen).  

Zelf heb ik al heel lang iets tegen koolraap. Klein jeugdtrauma, want toen ik klein was aten we ze in de herfst en winter elke week, heel lang gekookt en met héél veel nootmuskaat. Mijn moeder sneed ze in staafjes, ik noemde ze ‘dooie vingers’. En ik moest ze eten maar ik vond ze niet lekker. Na ongeveer 30 koolraaploze jaren heb ik ze in 2019 toch maar weer eens gezaaid. Niet eens om ze weer eens te proeven maar vooral om op de website wat meer over de teelt te kunnen schrijven. En het lukte! Zowel het zaaien als planten en groeien. Tot de oogst, die schoof ik de hele winter voor me uit, met het beeld van ‘de dooie vingers’ nog op mijn netvlies. Maar nu moesten ze er toch eindelijk eens uit. En dus zocht ik naar een lekker recept en vond ik dat in de vorm van een lasagne van koolraap met knolvenkel en prei (waarbij plakken geblancheerde koolraap als lasagnevellen dienen). Nou zeg, dat was echt heel lekker, onverwacht! Sterker nog, ik oogst er dit weekend nog één, misschien om eens een stamppotje van te maken of zo. En ook de lasagne van koolraap is een vegetarisch recept.

Deze savooikool moet ook nodig worden geoogst want je kunt zien dat ze al wat omhoog komt en door wil gaan schieten.

 

En zo aten we deze week pasta met boerenkool, champignons en hazelnoten (erg lekker), geroosterde Oosterse spruitjes, een makkelijke plaattaart met witlof en brie, en de risotto met pompoen en citroen nog een keer (want ik heb nog 2 pompoenen van vorig jaar op zolder liggen en deze risotto vinden wij altijd erg lekker).

Ik heb trouwens al vaker vegetarische (maar ook niet vegetarische) recepten op de website geplaatst. Die recepten zijn nu wat onoverzichtelijk doordat het een lange rij namen op alfabetische volgorde is, maar mocht je dit weekend zin hebben om iets lekkers te koken zonder vlees, en met groenten die je nu wellicht nog kunt oogsten of al in huis hebt, kijk dan eens op deze pagina´s:

Oosterse noedelsalade

 

En Ruud? Die vond het allemaal prima, op de tahoe na. Maar toen we vrijdagochtend nog even wat boodschappen deden zag ik plotseling een rookworst in de boodschappenkar liggen. Toen ik hem vragend aankeek zei hij alleen maar: “Voor bij een stamppot van de laatste palmkool die je kunt oogsten”. Ja, dat lijkt mij nou ook weer eens echt heel lekker!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Esther

Oh wat geweldig! Toevallig heb ik vorige week bij het boodschappen doen een koolraap in de kar gegooid, ik heb ze nog nooit gegeten, en dacht “ik vind wel een recept”. En nu staat er hier één 🙂 Bedankt voor het delen van al deze vegetarische recepten!

Tips voor tahoe: Als je het invriest zet het water in de tahoe uit, waardoor je een wat opener structuur krijgt, dan neemt het beter de smaakjes op van je marinade. Wat je ook kan doen (in combinatie of als alternatief) is ze in plakken snijden en dan leg je een dubbele laag keukenrol op een snijplank, dan de tahoe, dan nog een dubbele laag keukenrol, en dan nog een snijplank en daar wat zwaars op. Als je dat een halfuurtje laat staan is het ook wat droger en neemt het marinade ook beter op.

Wij eten graag tahoe met een boemboe bij de zuurkool (in plaats van spekjes). Maar dan wel een echte boemboe van de toko en niet zo’n conimex/sum en sam want dat smaakt nergens naar. Een ander alternatief voor spekjes in stamppot is halloumi. In plakken van een cm dik in de grillpan en dan in blokjes snijden en je mist de spekjes echt niet.

Lies

Heel véél lekkers hier, Diana !
Lie(f)s.

Anne

Beste Diana.

Wij gebruiken koolraap altijd rauw geraspt als alternatief voor de (veeeel duurdere) groene papaya in een Thaise papayasalade. Het heeft een vergelijkbare structuur en is rauw niet heel uitgesproken van smaak.

Groetjes Anne

Anoniem

Ik zie dat je voornemen om kortere blogs te schrijven alweer gesneuveld is 😉 Maar dat vind ik helemaal niet erg hoor, integendeel…

Groetjes,
Marjolein.

Esther

Ik begrijp Ruud wel hoor, ik vond tahoe in het begin ook tegenvallen. Maar nu heb ik er soms zelfs trek in 🙂 De halloumi marineer ik niet, maar ik gooi dan wel een flinke lading srirachasaus over de stamppot. Het is een beetje een gekke combinatie, met thaise saus, cypriotische kaas en dan oerhollandse groente, maar het smaakt super.. Dit werkt trouwens niet met zuurkool maar wel met andijvie, snijbiet en boerenkool.
Bedankt voor de link! Ik zal eens rustig snuffelen op die site, maar ik ga zeker ook de plaattaart met witlof binnenkort proberen te maken (want ik lust geen witlof en zoek nog steeds naar hét recept waarmee ik het wel lust :)).

Agnès

Ik heb de koolraap vorig jaar voor het eerst zelf gekweekt.
Ik vind het erg lekker gegrild uit de oven samen met pastinaak en wortel. Alleen zout peper en knoflook erbij en dan hoog grillen dat ze lekkere donkere plekjes krijgen.

Petra

Hoi Diana,
Helaas werkt de link naar de Knolselderijsoep en de Pinda-kokossoep niet.
Verder alleen maar lof over dit blog !
Groeten,
Petra

Margriet M

Hallo Diana,
Wat leuk dat je het eindelijk eens hebt over koolraap, ik vind het heerlijk, vooral met een kaassaus en nootmuskaat. Alleen bij mij op de zandgrond werd het niet zo’n mooie knol daarom koop ik die af en toe in de winkel als ik hem zie liggen. Groetjes Margriet

Rina Tamminga-Maas

Hoi Diana,

Lees al enkele jaren je berichten.
Nu heb ik toch een vraag waarop ik het antwoord maar niet kan vinden.
Heb nu mooie planken ter beschikking en wil daar verhoogde bakken van gaan maken.

Gaan de planken rechtstreeks op de grond? En welke afmeting is het beste?

Anoniem

Dankjewel voor je reactie, hier kan ik wat mee.
Groet, Rina

Rita G

dag Ruud en Diana, wij hebben dit weekend onze bakken leeggehaald. De snijbiet die vorig jaar gezaaid werd heeft een verschrikkelijk grote knol. Het was dan ook niet gemakkelijk om die uit de grond te halen. Ik vroeg mij af of die ook kan gegeten worden of gaat die richting afval. Ik keek even in je receptenpagina’s maar kon niet echt iets vinden over de raap van de snijbiet.
Met dank voor een antwoord

Anoniem

Stamppot koolraap is ook heel lekker met een flinke lepel keukenstroop erdoor gestampt.

Pieta Bremer

Sorry iets te vlug. Ben niet anoniem hoor! De stamppot met stroop is van mij

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties