Oosterse noedelsalade

Ingredienten

  • 125 gram mihoen
  • 5 centimeter verse gemberwortel
  • 3 limoenen (rasp en sap)
  • 1 eetlepel Japanse sojasaus
  • 1 eetlepel zoete chilisaus
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel sesamolie
  • zout en peper naar smaak
  • 450 gram groenten naar smaak, zoals rode ui, broccolini, sugar snaps, komkommer, etc.
  • 1 eetlepel fijn gehakte verse munt
  • 1 eetlepel fijn gehakte koriander
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 60 gram pinda's

Details

Bron: Jamie Oliver
Voorbereiding: 45 minuten
Kooktijd: 15 minuten
Totale tijd: 60 minuten
Voor: 2 personen
Categorie: Hoofdgerecht
Soort keuken: Aziatisch

Allereerst: ik heb de hoeveelheden in dit recept van Jamie Oliver aangepast naar eigen smaak en oogst uit de tuin. In zijn boek ‘Veg’ wordt dit Thaise noedelsalade genoemd, maar omdat ik geen vissaus had (ik lust het wel maar vind het niet perse heel lekker), en omdat het aanspoort om te variëren noem ik het maar Oosterse noedelsalade. Het is lekker, vegetarisch en bijna zomers (afhankelijk van de gebruikte groenten! En zoals in het boek wordt aangegeven is het leuk en lekker om te variëren. Er worden tips gegeven om groenten als worteltjes, paksoi, Chinese kool, radijsjes, witlof, groene asperges, boontjes, etc. te gebruiken. Onderaan het recept staat (vrij vertaald): “Verwerk in deze salade restjes en kliekjes, dat betekent dat de salade altijd weer een beetje anders wordt maar een fantastische manier om voedselverspilling tegen te gaan”.

En dat komt ons goed uit want wij hadden bijvoorbeeld in maart nog geen munt en koriander, maar wel peterselie en snijselderij, en we gebruiken dus groenten die we op dat moment kunnen oogsten. Ik ga deze salade zeker vaker maken, met één opmerking: de rijstnoedels vonden we minder lekker, die vervangen we de volgende keer door sobanoedels of eiernoedels, maar dat is een persoonlijke voorkeur. 

Instructies

Stap 1: Als eerste

Kook de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking, spoel na met water en zet in koud water apart. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan en laat daarna afkoelen. Doe daarna hetzelfde met de pinda's.

Stap 2: Voor de dressing

Schil de gember en rasp die met een fijne rasp. Boen de limoenen schoon en rasp met een fijne rasp de groene schil van de limoenen (alleen het groen want het wit is bitter). Pers de limoenen uit. Maak een dressing van de geraspte gember, limoenrasp, het limoensap, sojasaus, olijfolie, chilisaus, sesamolie. Maak op smaak met zout en peper; de dressing moet zoet en zuur, zout en pittig zijn. Dat betekent dat ik nog wat extra chilisaus toevoegde om het nog wat zoeter en pittiger te maken, maar volg daarin vooral je eigen smaak.

Stap 3: Snijden

Snijd de groenten in reepjes, blokjes, stukjes of wat je dan ook wilt. En blancheer groenten die dat nodig hebben (zoals broccolini en sugar snaps) en laat daarna afkoelen en uitlekken. Hak de kruiden fijn.<

Stap 4: Serveren

Laat de mihoen uitlekken en doe in een schaal, meng er de groenten, fijngehakte kruiden en dressing door. Laat een kwartiertje (in de koelkast) zodat de smaken goed in kunnen trekken. Bestrooi voor het serveren met het geroosterde sesamzaad en de geroosterde pinda's.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief