Pasta met boerenkool, champignons en hazelnoten

Herkomst recept: eigenlijk een beetje tussenvorm tussen een recept uit Veg! van Jamie Oliver (met champignons en tomatensaus) en een recept uit het boek van Love & Lemons. Ik wilde deze pasta in eerste instantie met palmkool maken maar omdat begin maart de boerenkool door ging schieten heb ik uiteindelijk daarvoor gekozen, maar het kan dus zeker allebei.

Hoofdgerecht voor 4 personen

INGREDIËNTEN

  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geperst
  • 1 grote bak kastanjechampignons (400 gram)
  • ongeveer 15 boerenkoolbladeren (afhankelijk van het formaat)
  • 125 gram pasta (ik gebruikte mijn favoriet, volkoren spaghetti van Grand Italia)
  • zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels hazelnoten
  • 1 citroen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Naar smaak geraspte Pecorino (Italiaanse schapenkaas) of Parmezaanse kaas

 

RECEPT

Was de boerenkool en laat uitlekken, verwijder de nerven en snijd in dunne reepjes. Snijd de champignons in plakjes. Hak de hazelnoten  tot het eruit ziet als grof broodkruim en rooster het in een droge koekenpan tot het kleurt en geurt. Laat afkoelen en zet apart. Boen de citroen schoon en rasp met een fijne rasp de schil (alleen het geel want het wit is bitter), doe de fijne rasp in een bakje en zet apart. Pers de helft van de citroen uit en zet dat in een bakje apart (de andere helft van de citroen gebruik je niet en kun je in een zakje in de koelkast bewaren voor een dressing of iets dergelijks).

Verhit de olijfolie in een pan en fruit op middelhoog vuur de gesnipperde ui en geperste knoflook tot het glazig is (maar niet bruin). Zet het vuur nu wat hoge, voeg de champignons toe en bak ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens de reepjes boerenkool (of palmkool) toe + de geraspte citroenschil en zet het vuur weer iets zachter, laat de boerenkool garen.

Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Maak het champignon/boerenkoolmengsel op smaak met zout en flink wat peper en roer het citroensap erdoor. Giet de pasta af en voeg toe aan het champignon/boerenkoolmengsel. Schep om en meng er ook het geroosterde hazelnootkruim door. Serveer met geraspte Pecorino of Parmezaanse kaas.

 

Heerlijk!! We misten zeker geen vlees, en zelfs Ruud zei wel een paar keer dat hij dit erg lekker vond 🙂 ! De hazelnoten geven een lekkere aanvullende smaak en het citroensap/rasp zorgt voor iets fris. En Pecorino en Parmezaanse kaas vinden wij hier altijd erg lekker 🙂 . Een recept dat ik zeker vaker ga maken. En niet moeilijk of tijdrovend, eigenlijk is het een kwestie van steeds iets toevoegen aan de pan met ui/knoflook en ondertussen de pasta koken.