Rodekooltaart (hoofd)

Rode kooltaart

voor 4 personen

Herkomst recept: Delicious december 2013, en weblog Caroline Brouwer

Ingrediënten:

voor het deeg:

  • 185 gram bloem
  • 120 gram ijskoude boter in blokjes
  • 2 eetlepels creme fraiche
  • 1/4 theelepel zout
  • 40 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
  • 3 eidooiers (2 voor in het deeg en 1 om het deeg later mee te betrijken)

Voor de rodekoolvulling:

  • 500 gram rode kool, fijn gesneden en schoongewogen
  • 80 milliliter balsamicoazijn
  • 60 gram bruine basterdsuiker
  • 1 zoetzure of zure appel, in plakjes of blokjes
  • 75 gram grof gehakte walnoten
  • 120 gram verse geraspte Parmezaanse kaas
  • 110 gram zachte geitenkaas, verkruimeld
  • 2 eetlepels creme fraiche
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • zout en peper naar smaak

Cognacroom:

  • 150 ml slagroom, lobbig geklopt, als dikke yoghurt
  • zout en peper naar smaak
  • 1 eetlepel cognac

Rode kooltaartpunt

Recept:

Gebruik een springvorm van 24 centimeter en verwarm de oven een kwartiertje voor je de taart gaat bakken op 200 graden (op onder en bovenwarmte). Officieel wordt in dit recept 2 keer zure room gebruikt, maar daar hou ik zelf niet van en ik heb om die reden een klein bekertje creme fraiche gebruikt en ik vond het heel lekker. Mocht je wel van zure room houden, probeer dat in dezelfde hoeveelheid dan in plaats van de creme fraiche.

Maak ruim van tevoren het deeg, minimaal een half uur, maar mag ook de avond van tevoren of ’s ochtends. Meng voor het deeg de bloem met het zout, de boter en de Parmezaanse kaas (dat kan in de keukenmachine maar natuurlijk ook door alles met je vingers te mengen en te verkruimelen. Voeg dan de 2 eidooiers en de creme fraiche toe en kneed in zo kort mogelijke tijd tot een vrij vaste deegbal. Verpak de deegbal in plastic folie of boterhamzakje en laat minimaal een half uur in de koelkast rusten, maar dat mag dus ook een paar uur zijn (geen dagen uiteraard).

Zet een pan op het vuur en doe daar de balsamicoazijn en de bruine suiker in, laat al roerend zachtjes koken tot de suiker is opgelost. Voeg dan de rode kool toe en laat dit onder af en toe roeren met een deksel half op de pan koken. Niet te hard, en roer regelmatig anders brandt het aan. Haal na een kwartiertje de deksel van de pan en laat nog zo lang stoven tot alle vocht is verdampt. Zet het vuur uit en bewaar de rode kool tot je de taart gaat bakken.

Meng in een kom de Parmezaanse kaas met de geitenkaas, knoflook, walnoten, creme fraiche en maak op smaak met zout en peper (doe dat voorzichtig want de 2 kaassoorten bevatten ook al wat zout natuurlijk).

Vet een springvorm van 24 cm in. Bestuif je werkvlak en de deegbal en rol het deeg uit tot een min of meer ronde vorm van zo’n 35 centimeter doorsnede. Leg het deeg in de springvorm, laat het deeg aan de randen naar buiten overhangen.

Strooi de plakjes of blokjes appel over de bodem van het deeg. Verdeel de rode kool over de appel. Verdeel het kaasmengsel gelijkmatig over de rode kool. En vouw dan de randen van het deeg terug over de vulling.

Bestrijk de bovenkant van het deeg met het laatste (losgeklopte) eidooier. Bak de taart 25 – 30 minuten in het midden van de oven. Serveer de taart warm, in punten, met wat van de cognacroom erover.

Voor de cognacroom breng je de slagroom op yoghurtdikte op smaak met wat cognac en zout en peper. Dit is een raar mengsel om te proven, niet echt heel lekker, zoute slagroom. Maar heerlijk wanneer je het op de taart doet, daar smelt het op de rodekool en maakt de taart romig en hartig. Dus sla het zeker niet over.

Wij vonden het een heel bijzondere maar ook echt heel erg lekkere taart! Niet moeilijk te maken, maar je hebt er wel wat tijd voor nodig. Maar dat is het zeker waard, de smaken zijn erg lekker bij elkaar