Plaattaart met witlof, rode ui en brie

Ingredienten

  • 1 rol vers bladerdeeg uit de koeling
  • 500 gram witlof
  • 4 rode uien
  • 3 theelepels verse oregano
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 250 gram brie
  • zout en peper naar smaak

Details

(1 beoordelingen)

Bron: Albert Heijn
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 25 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Bakken - Hartig
Soort keuken: Mengelmoes

Wat een simpel, snel en lekker recept! Het is officieel een recept voor 4 personen maar aangezien wij doordeweeks geen voorgerecht en dessert eten zouden wij het vrij karig vinden (wij aten samen de taart voor 2/3e op). De taart is lekker hartig, kazig, met wat zoets van de rode ui en wat bitter van de witlof. Om die reden had ik bedacht dat een frisse salade er lekker bij zou zijn, ik gebruikte snijsla met wat blad van rode bietjes, een appel in stukjes/plakjes, lenteui, wat geroosterde pecannoten en een honingmosterddressing en dat was door de friszoete smaak inderdaad heel lekker bij deze plaattaart. Voor herhaling vatbaar!

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte. Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol er de lap bladerdeeg op uit. Vouw van elke zijde een centimeter van de buitenrand om naar binnen (zodat er aan de buitenzijden een dubbele rand bladerdeeg ligt (die fungeert na het bakken als een soort opstaande rand). Prik met een vork op diverse plekken gaatjes in het deeg. Bak het deeg 10 minuten in het midden van de oven.

Stap 2: Voor het uien/witlofmengsel

Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Verhit de olie in een koekenpan en bak de halve uienringen op middelhoog vuur ongeveer 10 minuten tot de uien zacht en glazig zijn (maar niet bruin). Snijd ondertussen de onderkant van de stronken witlof en halveer het witlof in de lengte. Verwijder de harde kern en snijd de witlof in repen. Voeg de witlofrepen toe aan de uienringen en bak nog 5 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout en haal van het vuur.

Stap 3: Bakken en serveren

Snijd de brie in stukjes. Verdeel het witlof-/uienmengsel over het bladerdeeg. Verdeel oregano en de stukjes brie erover. Bak de taart nog 20 minuten in de oven en serveer in stukjes. Lekker met bijvoorbeeld een frisse salade met appel en pecannoten (een fruitig zoetje van appel of bijvoorbeeld sinaasappel of rozijnen, etc. in de salade vinden wij lekker als tegenhanger van het bittere van de witlof).

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!