Dubbelgebakken geitenkaassouffle (voor)

dubbelgebakken-geitenkaassouffle-bord

voor 6 personen

Herkomst recept: tijdschrift Delicious

Ingrediënten:

  • 300 cc volle melk
  • 1 sjalot, in ringetjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 8 zwarte peperkorrels, gekneusd
  • 75 gram Parmezaanse kaas, fijn geraspt
  • 45 gram boter plus wat extra boter om in te vetten
  • 40 gram bloem
  • 1/4e theelepel cayennepeper
  • 3 eieren, gesplitst in dooiers en eiwitten
  • 100 gram zachte geitenkaas, verkruimeld
  • 200 cc slagroom
  • 100 cc volle melk
  • zout en peper naar smaak
  • voor erbij, sla, dressing, gehakte walnoten, appel of wat dan ook naar eigen inzicht en smaak

Recept: 

Breng de melk met de sjalot, laurier en peperkorrels aan de kook. Zet het vuur uit zodra de melk kookt en laat afkoelen en ondertussen de smaken van de sjalot, laurier en peper intrekken. Giet na een half uurtje door een zeef, je gebruikt alleen de melk, de kruiden hebben hun werk gedaan en kunnen weggegooid worden.

Verwarm de oven voor op boven- en onderwarmte 180 graden. Vet 6 ramequins (ovenschaaltjes) zorgvuldig in met wat gesmolten boter. Bestrooi de ingevette schaaltjes met 30 gram Parmezaanse kaas en wentel dat rond tot de kaas op is en  bodem en zijkanten van de schaaltjes zijn bedekt met wat kaas.

Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur en voeg de bloem toe, blijf roeren en bak dit mengsel ongeveer 1 minuut. Blus af met de apart gehouden en ondertussen iets afgekoelde melk. Blijf roeren en verwarmen tot een kokende gebonden saus ontstaat. Voeg cayennepeper, geitenkaas en zout en peper naar smaak toe en roer nogmaals goed. Haal de pan dan van het vuur en voeg de 3 eidooiers toe, blijf goed roeren (met een garde) tot je een smeuïge ragoutachtige substantie hebt. Zet apart en laat iets afkoelen.

Klop in een schone kom met een mixer de eiwitten tot stijve pieken (de eiwitten mogen niet uit de kom vallen als je de kom ondersteboven zou houden). Spatel vervolgens de eiwitten voorzichtig en in 3 delen door het kaasmengsel, probeer zoveel mogelijk lucht in het mengsel te brengen/houden. Schep het luchtige mengsel in de ingevette en met Parmezaanse kaas bestrooide ovenschaaltjes.

Zo gaan de soufflés de eerste keer de oven in
Zo gaan de soufflés de eerste keer de oven in

Neem een braadslede of ovenschaal en zet de gevulde vormpjes daarin. Vul de braadslede voor de helft met kokend water, de ovenschaaltjes staan dus in een laag water van ongeveer 3 tot 4 centimeter. Bak 16 tot 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. tot de soufflés gaar en gerezen en lichtbruin zijn. Neem de braadslee uit de oven, neem de soufflés uit het water en laat ze afkoelen (niet schrikken want ze gaan nu inzakken). Gooi het water weg.

En zo komen de soufflés na de eerste keer bakken uit de oven
En zo komen de soufflés na de eerste keer bakken uit de oven

Je kunt de soufflés nu bewaren tot je het gerechtje wilt gaan maken, op een koele maar niet heel erg koude plaats.

En zo zakken ze na de eerste bakken dan weer in
En zo zakken ze na de eerste bakken dan weer in

Verwarm de oven nu voor op 220 graden. Meng de slagroom met de 100 cc volle melk, maak op smaak met zout en peper en giet het voor de helft in een ovenschaal. Haal de soufflés voorzichtig uit hun vormpjes (snijd desnoods met een schilmesje langs de rand om wat te helpen). Zet de soufflés vervolgens ondersteboven in het room/melkmengsel. Giet de rest van het room/melkmengsel over de soufflés, en bestrooi met de 45 gram Parmezaanse kaas die je nog over hebt. Bak de soufflés nu nog 12 tot 14 minuten tot ze weer heet zijn, weer zijn gerezen, en tot ze een mooie bruin korstje hebben gekregen.

En zo rijzen de soufflésdan weer bij de 2e keer in de oven
En zo rijzen de soufflés dan weer bij de 2e keer in de oven

Maak in de tussentijd de sla met dressing en bijvoorbeeld stukjes appel of tomaatjes of geroosterde gehakte walnoten of hazelnoten of wat dan ook zoals je die erbij wilt eten in orde. Schep met een spatel de hete soufflés uit de ovenschaal en zet op de bord. Verdeel de sla met ingrediënten rond of naast de soufflé.

Heerlijk!! Al meerdere keren gemaakt, kan niet mislukken, je maakt het al in ochtend of middag en hebt er weinig meer aan te doen als je echt gaat eten. Ik heb het nu een keer gemaakt met zachte geitenkaas, een keer met belegen geitenkaas en een keer met half belegen kaas en half Parmezaanse kaas. Allemaal net een ander smaakje, maar allemaal goed gelukt en allemaal lekker. Doe eens gek en probeer het met een kaas die je zelf erg lekker vindt, zo lang je de hoeveelheden aanhoudt en de kaas niet heel veel meer of minder vet bevat dan gemiddelde kaas moet het goed komen.

Nog even: op de foto hierboven zie je dat de slagroom wat verbrand is, dat was bij de eerste keer dat ik het recept heb gemaakt. Sindsdien meng ik nog wat volle melk door het mengsel (zoals ik nu ook in het recept aangeef) en dan is er meer volume en de kans op verbranden van de room in ieder geval veel minder.

Ik heb als garnering eens waterkerssla gebruikt met een honingmosterddressing, wat stukjes appel en geroosterde walnoten. Ook wel eens rucola gebruikt met een dressing van balsamicoazijn en olijfolie en geroosterde tomaatjes, ook lekker. Genoeg te verzinnen voor je eigen fantasie en smaak, en wat je natuurlijk hebt kunnen oogsten van eigen tuin (denk aan geroosterde bietjes, kropsla, bosuitjes, radijsjes, wat dan ook).