Pinda-kokossoep met knapperige groenten

Details

Categorie: Hoofdgerecht

Maaltijdsoep voor 4 personen

herkomst recept: een beetje naar het recept uit het boek Soep bij Janneke Thuis – Janneke Philippi – en een beetje van mezelf (zie onderaan deze pagina voor de uitleg daarover)

Ingrediënten:

  • 3 eetlepels zonnebloem- of arachideolie
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kipfilet
  • 2 liter kippenbouillon (zelfgemaakt of uit pot of van tablet)
  • 1 deciliter ketjap manis
  • 2 deciliter kokosmelk
  • 300 gram pindakaas
  • sambal naar smaak
  • knapperige groenten naar voorkeur en smaak
  • 4 eetlepels gefruite uitjes
  • 2 eetlepel fijngesneden bladselderij

 

Recept:

Pel de knoflook en ui en snipper beiden zo fijn mogelijk. Verhit de olie in een soeppan en fruit op laag vuur de ui en knoflook tot het zacht en geurig is maar niet bruin kleurt. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur dan uit en doe de hele kipfilet in de pan, pocheer deze in 10 minuten gaar in de bouillon. Haal de kipfilet uit de bouillon en trek met 2 vorken in repen en stukjes. Laat onder een paar eetlepels van de bouillon apart staan en afkoelen.

Breng de bouillon weer aan de kook. Voeg nu de kokosmelk, ketjap manis en pindakaas toe en laat die al roerend oplossen in de soep. Proef de soep en voeg naar smaak eventueel nog zout of peper of sambal toe.

De verdere invulling is nu voor jezelf, wat heb je in huis en wat vind je lekker. In de soep passen bijvoorbeeld dunne ringetjes lenteui of prei, maar ook reepjes paprika, blokjes komkommer, reepjes van peultjes, geblancheerde boontjes, roosjes broccoli of bloemkool,  maïskorrels, lucifertjes van koolrabi en/of worteltjes, reepjes venkel, en natuurlijk taugé. Wil je er een echt dikke maaltijdsoep van maken, dan kun je bijvoorbeeld ook wat rijst of mie of mihoen meekoken met de bouillon, en je kunt ook nog kiezen voor partjes gekookt ei. Schep de soep in borden en garneer met gefruite uitjes en verse, fijngesneden selderij.

 

Heerlijk! Zeker in de koude maanden, de soep plus de pittigheid ervan zijn lekker verwarmend. En goed vullend, al hangt dat natuurlijk ook deels van af van wat je er zelf in doet. In het recept van Janneke Philippi wordt er nog rijst in de soep meegekookt en gaan er later nog partjes gekookt ei bovenop. Wij aten de soep niet als echte maaltijdsoep, meer als brunchsoep en daardoor wilde ik het niet zo vol maken en heb ik ei en rijst weggelaten, en daarvoor in de plaats extra veel knapperige groenten gedaan; prei en lenteui, taugé, reepjes peultjes, kleine blokjes komkommer. Het was erg lekker, al dan niet met een stukje brood.

 

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief