Flan van pompoen met gorgonzola en walnoten (voorgerecht)

 

Herkomst recept: Dorie Greenspan

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 425 gram pompoenpuree (uitgelekt)
  • 3 eieren
  • 2 eierdooiers
  • 125 cc slagroom
  • zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels walnoten
  • 100 gram gorgonzola
  • wat honing of creme fraiche (honing heeft onze voorkeur)

 

Recept:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet 4 ramekins in met boter en zet ze in een ovenschaal.

Maak de pompoenpuree door een pompoen te poffen, of het vruchtvlees te koken of in de oven te roosteren (en dat vind ik zelf het lekkerst – pompoenstukken in de oven op 175 graden een half uurtje laten garen). Ik heb in dit recept al eerder gemaakte pompoenpuree uit de vriezer gebruikt; bedenk in ieder geval dat hoe je de puree ook maakt, dat je altijd meer puree nodig hebt omdat die na het maken behoorlijk vochtig is. Ik heb mijn pompoenpuree laten ontdooien en daarna in een heel fijne zeef uit laten lekken zodat ik een lekker dikke, geconcentreerde puree overhield.

Doe de eieren in een keukenmachine (met de handmixer of eventueel met een garde gaat natuurlijk ook) en klop tot de eieren iets schuimig worden. Voeg dan de 2 eidooiers toe en klop nog een minuutje door. Voeg nu de uitgelekte pompoenpuree en de slagroom toe en spatel dit luchtig door het eimengsel. Maak op smaak met zout en vers gemalen peper. En schep vervolgens in de ramekins.

Verbrokkel de gorgonzola boven de pompoenflan, hak de walnoten grof en strooi over de gorgonzola.

Kook water en vul daarmee de ovenschaal waar de gevulde ramekins in staan, tot de ramekins ongeveer voor de helft onder water staan. Bak de flans 30 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven (mede afjankelijk van de maat van de ramekins), tot een satéprikker er bijna schoon uitkomt (de flans garen in het hete water nog wat door).

Haal het bakblik uit de oven en laat de de flans in het water afkoelen tot kamertemperatuur. Serveer de flans in de ramekins, met een dotje crème fraîche of wat honing.

 

Heerlijk! Wel machtig, het is een stevig voorgerecht (en met brood en een lekkere salade ook prima als lichte maaltijd). Bij het serveren heeft honing bij ons zeker de voorkeur boven de crème fraîche; de flan is romig genoeg en heeft wat ons betreft niet nog meer romigheid nodig. Maar een half theelepeltje honig dat je over de lauwwarme flan druppelt zorgt voor een klein zoetje waardoor de smaak van de pompoen dieper wordt en wat goed combineert bij de gorgonzola en de walnoten. En niet onbelangrijk; heel makkelijk te maken, en ook makkelijk van te voren te maken.