Bietenspaghetti met gorgonzola en walnoten (hoofd)

 

Herkomst recept:Estée Strooker in het Algemeen Dagblad

Hoofdgerecht voor 3 tot 4 personen, maar in een kleinere portie ook leuk en lekker als voorgerecht

INGREDIËNTEN:

  • 5 grote bieten/kroten
  • 2 eetlepels frambozenazijn
  • 150 milliliter slagroom
  • 200 gram gorgonzola (of andere blauwaderkaas)
  • 50 milliliter appelsap
  • 120 gram walnoten
  • 3 eetlepels honing
  • 1 theelepel five-spice
  • 100 gram rucola

 

RECEPT:

Gebruik voor de bietenspaghetti een spirellisnijder. Schil de (rauwe) bieten/kroten. Draai ze met een spirellisnijder tot spaghetti en meng de bietensliertjes met de frambozenazijn en een snufje zout en peper. Zet ongeveer een half uur apart en laat marineren (de azijn zorgt al voor een licht garing van de bietensliertjes).

Verwarm ondertussen in een steelpan de room, het appelsap en de gorgonzola (als je niet van blauwe kaas houdt kun je ook een andere pittige kaas gebruiken). Voeg peper en zout naar smaak toe aan de saus. Laat de saus kort doorkoken zodat alle kaas goed is opgelost en het een lobbige dikte heeft.

Verwarm een koekenpan. Rooster de walnoten in een droge pan  circa twee minuten tot ze lichtbruin gekleurd zijn. Voeg dan de honing toe en karamelliseer de noten samen met de honing. Voeg een klein beetje zout en five-spice poeder toe. Haal de noten vervolgens uit de pan en laat deze op wat bakpapier uitlekken.

Gebruik dezelfde pan en doe daar de rauwe bietenspaghetti in. Voeg de gorgonzolasaus toe en meng alles door elkaar, laat ongeveer 3 minuten zachtjes pruttelen tot de spaghetti gaar maar toch nog stevig is en de smaken goed zijn vermengd. Je krijgt bij het gebruik van rode bieten een prachtige roze kleur pasta maar denk ook eens aan bijvoorbeeld gele bieten voor dezelfde smaak maar een ander effect 🙂 .

Serveer de pasta in een diep bord met wat rucola erop en de walnoten er overheen.

 

Wat een leuk, bijzonder en lekker recept! En makkelijk en snel te maken mits je een goede spiraalsnijder hebt (want de bieten zijn heel hard). Ik had geen rucola in huis dus wij hebben zonder gegeten (maar ik kan wel heel goed bedenken waarom het er bij hoort en de volgende keer ga ik het dan ook zeker wel halen en gebruiken, staat trouwens vast ook vrolijk; het bladgroen bij het zachte roze 🙂 ).

Ik durf het bijna niet te zeggen maar wij aten dit met z’n tweeën schoon op (ik had wel 1 biet/kroot minder). En ter onze verdediging; wij aten geen voorafje en geen dessert. Voor herhaling vatbaar!