Reclame en de website

Eerst maar even de reclame. Want hoera!, Gardener’s World gaat weer beginnen. Vanaf aanstaande vrijdagavond 21.30 uur op BBC 2 kunnen we weer wekelijks een half uurtje kijken naar tuinierende Monty Don en collega’s, ik verheug me er nu al op! En voor wie BBC 2 niet kan ontvangen, vaak wordt de episode een dag later op youtube geplaatst.

En dan nog iets. Toen het maar bleef waaien en regenen kreeg ik toch zo’n behoefte om planten te kopen. Dat gebeurt me wel vaker als mijn tuinplannen door weersomstandigheden worden gedwarsboomd. Zo kom ik soms dan ook aan die grote hoeveelheid potten, omdat ik dan zomaar een leuke Fuchsia in een tuincentrum koop, of een tray viooltjes.

Maar nu pakte ik het beter aan, ik ging niet naar een tuincentrum en kocht wat ik daar toevallig zag maar ik bedacht wat ik wilde (nou, doe eens gek, misschien googelde ik wel op mijn grote liefde Salvia 🙂 ). En zo kwam ik bij Sunsister terecht, een kleinschalige kwekerij in Naaldwijk. En wat hebben zij een bijzondere Salvia’s (en andere planten)! Ik heb er vorige week besteld en vandaag ontving ik mijn pakket; goed verpakt in een doos, met kranten ertussen ter bescherming.

Kijk, een uurtje geleden uit de verpakking gehaald:

 

Ik durf de jonge planten nog niet buiten te zetten, want er komt nog een koude week aan met lichte nachtvorst. Dat betekent wel dat het nog meer schuiven wordt op de slaapkamers. Want het staat boven al vol met zoete aardappelstekken, zaaisels (van bijvoorbeeld Phlox en Coleus), gemberstekken, overwinterde Brugmansia’s, wortelstokken van Canna’s, uitlopende pootaardappelen, etc..

Oh ja, en een kleine 60 potjes met zaailingen van paprika’s, pepers en aubergines. En die groeien hard! Ik kom er nu achter dat ik de kweeklamp te hoog heb gehangen. Eerst hing ze zo:

 

Maar na een week of 2 zagen we al dat de lamp lager moest hangen. In dit eerste kweeklampjaar was het ook maar oefenen en ervaren, voor hetzelfde geld hadden we de lamp te laag gehangen en waren de blaadjes van de zaailingen verbrand. Nu weten we dat dit een veel betere afstand is:

 

Het was in de eerste weken dus 70 centimeter, nu is het nog maar 30 centimeter (Ruud heeft nieuwe gaatjes geboord en een roe voor een kledingkast opgehangen, daar hangt de kweeklamp aan).

En de zaailingen groeien tegen de klippen op, zo hard dat we de lamp al een paar dagen niet meer aan hebben gehad, de zon schijnt en warmt al genoeg. De zaailingen zijn ondertussen al zo’n 25 centimeter hoog en hebben al 2 tot 3 keer per week water nodig.

En 25 centimeter hoge pepers en paprika’s? Uit ervaring weet ik dat  ze dan ongeveer willen gaan vertakken. En als een peper of paprika gaat vertakken verschijnt ook het eerste bloemknopje, precies in de vertakking. En dus keek ik zojuist even:

 

Zucht, 17 maart en bijvoorbeeld de paprika Doe Hill gaat al vertakken, al kun je dat niet goed zien. Maar als je op de foto klikt en die in groot formaat ziet kun je wel het bloemknopje in het hart van de top zien. Joost mag weten hoe ik deze planten nog 6 weken in huis kan houden. Het is duidelijk dat ik met de kweeklamp volgend jaar minimaal 3 weken later kan zaaien.

Tot slot nog even: ik ben op dit moment druk met de website, ik heb deze week alle soorten in de Database van pepers aangepast. En ik heb de teeltpagina van de Zoete aardappel eindelijk af.

Ik heb het sowieso erg druk want binnen een aantal weken komt er een geheel nieuwe website online, spannend!! Augus is heel druk met het maken van de website, ik ben op kleinere schaal dingetjes aan het doen, zoals de databases bijwerken, nieuwe foto’s plaatsen, etc. Dat betekent dat het misschien wel eens even kan duren voor ik antwoord geef op een vraag. Ik doe mijn best maar hoop dat andere mensen mee willen denken als iemand een vraag stelt!

Tot slot nog één foto, van een Salvia die ik vorig jaar al bij Sunsister bestelde (vast ook in een regenachtig week in september), en die tot ver in de herfst in de kas doorbloeide, Salvia macellaria Bordeaux.

18 reacties op Reclame en de website

Bianca 17 maart 2020 om 22:07

Hallo Diana,
Ik ben heel blij dat Gardeners World vrijdag weer begint, zeker nu de verveling thuis langzaamaan begint toe te slaan. Minder fijn is dat vandaag bekend gemaakt is dat de Chelsea Flower Show dit jaar niet door gaat. Begrijpelijk, maar het is altijd zo’n fijne week TV met massa’s inspiratie .

Groetjes,
Bianca

Ruud & Diana 18 maart 2020 om 09:23

Hallo Bianca,
Ik wist nog niet dat de Chelsea Flowershow dit jaar niet doorgaat.
Wat jammer! Maar tegelijkertijd heel begrijpelijk, want inderdaad heel veel inspiratie maar dus ook altijd massa´s bezoekers.
We gaan ons maar vermaken in eigen tuin, daar is genoeg te doen, er zijn weinig tot geen andere mensen, en het zorgt voor beweging, frisse lucht en afleiding, al snap ik ook wel dat dat helaas niet voor iedereen een optie is.
groetjes,
Diana

Judith 18 maart 2020 om 11:22

Hoi Diana,
Met de vensterbank vol “zonnebadende zaailingen” de volgende vraag. Ik bestelde in het najaar zaden bij je, en kan me herinneren dat ik bij één van de salvia’s las dat het goed was om de zaailingen te ‘toppen’ na het 2e paar blaadjes, voor een vollere plant.
Ik weet alleen niet meer bij welke plant dit was. En geldt dat toppen nog voor andere bloemsoorten? Dat toppen zelf, hoe doe ik dat? Gewoon met een schaartje afknippen, of is daar nog een bepaalde techniek voor?
Dank voor je reactie!

Angelique B. 18 maart 2020 om 22:23

Hallo Diana, ik heb net als Judith ook een vraag over Salvia. Mijn plant is een ministruikje en heeft de winter overleefd. Kan ik het zo laten of toch liever toppen of snoeien. Groetjes, Angelique

Ruud & Diana 19 maart 2020 om 10:11

Hallo Angelique,
Het gaat komend weekend en de dagen daarna nog licht vriezen dus ik wacht nog heel even (ze kan zeker tegen vorst maar juist dan terug knippen kan voor wat vorstchade zorgen).
Eind volgende week (als de nachttemperatuur hopelijk weer wat stijgt) knip ik de struikjes terug, zoals op deze foto van 2 jaar geleden:

Salvia terug geknipt en loopt weer uit

Dat is ook het moment dat je de planten wat voeding mag geven zodat ze vrij vlot daarna verder uitlopen, hier verschijnen eind april of begin mei vaak al de eerste bloempjes.
groetjes,
Diana

Ruud & Diana 19 maart 2020 om 09:42

Hallo Judith,
Fijn om te horen dat de zaden goed zijn gekiemd!
En dan gaat het vast om de Salvia microphylla. Door het topje eruit te halen zorg je ervoor dat de zaailing moet vertakken. En het is niets anders dan dat kleine topje met de bovenste 3 blaadjes eruit te knippen.
Ik heb zelf nu geen zaailingen van Salvia microphylla staan maar ik heb even een foto gezocht waar ik het op kan laten zien, dit zijn zoete aardappeluitlopers (die je vooral niet moet toppen maar even om aan te geven wat ‘toppen’ is:

zoete aardappel toppen

Ik heb met 2 zwarte streepjes aangegeven waar je het ‘takje’ doorknipt. Doe dat bij de Salvia microphylla wanneer ze ongeveer 8 centimeter hoog is. En je kunt dat inderdaad bij meer planten doen, Lathyrus is een voorbeeld daarvan (Lathyrus toppen op 12 tot 15 centimeter hoogte zorgt ervoor dat de plant vertakt = meer stengels geeft = meer bloemen geeft. Maar pas op, niet elke plant is er geschikt voor hoor. Je topt door het inderdaad met een schaartje door te knippen, bij jonge zaailingen (met zachte topjes) doe ik het vaak gewoon tussen duim en wijsvinger.

Ik hoop dat het zo duidelijk is!
Diana

Judith 19 maart 2020 om 20:54

Dank voor je uitgebreide reactie en uitleg! Inderdaad, de salvia microphylla is een van de zaden die ik kocht. Ze komen goed op!
Ik heb ook de salvia Splendens giant form bij je gevlucht, en de salvia coccinea Coral Nymph van vorig jaar. Moet het daarbij dan weer niet!

Ruud & Diana 20 maart 2020 om 09:06

Hallo Judith,
De microphylla is een heester die vertakt en aan elke vertakking bloeit. Dat geldt niet voor de splendens en coccinea, dat zijn geen heesters maar planten. Zelf top ik die niet, maar het kan wel als je wilt. Zelf kies ik er bij die soorten voor om gewoon 3 of 4 zaden = planten bij elkaar te zetten (in 1 potje te zaaien en verder niet te verspenen), zo krijg je later ook een mooie volle plant.
groetjes,
Diana

Hetzelfde liedje - Diana's mooie moestuin 19 maart 2020 om 11:58

[…] zucht. Het huis staat hier overvol, ik meldde het al in mijn vorige blog. Overal staan potjes, tray’s en bakjes, met zaaisels en zaailingen, stekjes en […]

Margriet M 20 maart 2020 om 09:07

Hallo Diana, ik heb vorig jaar zaad van de paprika kaboutermuts bij je gekocht, ik zag eergisteren dat daar ook al bloemknoppen in zaten, ik vroeg me af of dat bij deze vroege paprika normaal was, of moet ik ze eruit knijpen? Maar nu zag ik gisteren ook de andere paprika ‘s al knoppen beginnen te zetten. Heb ik nog nooit eerder gehad, ze zijn nl nog geen25 cm hoog.
Gelukkig lees ik net dat dit niet iets vreemds is, dat jij ook al knopvorming hebt! Maar kan ik nu beter de knop verwijderen om de plant te sparen of niet??
Nog vraagje, ik hè klein muurkasten bij huis, kunnen ze na volgende week daar al in? ( staat op zuid muur naast de achterdeur) alvast bedankt voor antwoord groetjes Margriet

Ruud & Diana 20 maart 2020 om 13:16

Hallo Margriet,
Je kunt de bloemknopjes uit de paprikaplanten nijpen, maar mijn ervaring is dat dat niet heel veel nut heeft omdat de plant vervolgens nieuwe bloempjes gaat maken. Nu de jonge planten nog binnen staan is de kans op bevruchting heel klein. Ik laat eventuele bloempjes gewoon bloeien maar als er zich vervolgens dan toch ook eens een vruchtje ontwikkelt – die haal ik dan wel weg.
Als je de kas bij huis hebt zou ik zelf zeker vanaf volgende week de paprikaplanten in de kas zetten, en in de avond weer naar binnen halen als er temperaturen onder de ongeveer 3 graden worden voorspeld.
groetjes,
Diana

Michael 22 maart 2020 om 07:57

Beste Diana,
Wellicht ook al bekend, er zijn diverse leuke podcasts, die naast Gardener’s World voor tuin
Iiefhebbers de moeite waard zijn. ‘Gardener’s Question Time’ (GQT voor insiders) bijvoorbeeld. Een panel van topexperts beantwoord tuin vragen. Wekelijks op een andere locatie waar dan ook wat leuks over verteld wordt, en dan de britse humor…
En er zijn er nog veel meer, ‘the RHS Gardening podcast’ van de RHS, Gardener’s corner (BBC radio Ulster), ‘on the ledge’ (kamerplanten) enz. Genoeg om de tijd mee te vullen deze dagen.
Groeten,
Michael

Ruud & Diana 22 maart 2020 om 08:21

Hallo Michael,
Dankjewel voor de tip! Ik ben helemaal niet bekend met podcasts maar ga er zeker eens meer over opzoeken!
groetjes,
Diana

Ingrid 22 maart 2020 om 13:11

Dag Diana, Gardeners world jaren bekeken in de tijd met Geoff Hamilton. Zo enig. Daar kon n Ned tuinprogramma niet aan tippen. We waren op vakantie in Duitsland en hoorde dat hij overleden was. Vreselijk vond ik t. Ik heb al mijn tuinervaring van hem geleerd. Maar weet je, mijn zuster heeft totaal géén kennis van planten en tuinieren. En toch is er in de loop van jaren een enig tuintje ontstaan.
Mijn dochters hebben geen kennis v tuinieren. Wonen ook in grote stad met bovenwoningen. Nu er kleinkindertjes zijn ben ik beslist van plan ze iets bij te brengen v groen. We beginnen met bollen en zaadjes van zonnebloemen hi dit was zo maar n bericht v iemand die je volgt. Groetjes van Ingrid

Ruud & Diana 23 maart 2020 om 09:07

Hallo Ingrid,
Dankjewel voor je berichtje! Ja, wij keken ook naar Geoff Hamilton! Hij mocht helaas niet heel oud worden, kon zo rustig en eenvoudig over tuinieren praten.
Daarna hebben we een paar jaar niet gekeken maar vervolgens zijn we weer aangehaakt toen Alan Titchmarsh het presenteerde, ook naar hem keken we heel graag. En we vinden Monty Don een heel goede opvolger.
Heel veel plezier en succes met het bijbrengen van liefde voor tuinieren bij je kleinkinderen!!
Diana

Heleen Dalenoort 23 maart 2020 om 08:54

Dag Diana, ja er is heel veel werk te doen in het voorjaar, maar wel leuk alles op te zien komen in de tuin. Leuk dat nieuwe adres waar je planten hebt besteld. Ga ook kijken, nu liever niet in die drukke Intratuin.
Wist je dat je zondagmorgen om 8.00 uur ook de herhaling van Gardeners World kunt kijken. Ik was het vergeten vrijdag, en heb toen zondag gekeken.
Geeft weer zoveel energie dat programma, en dat
heb je wel nodig in deze rare tijd.
Hoop dat het met Freek ook heel goed gaat, altijd weer gezellig thuiskomen , hé.
Met alles veel succes, ik blijf je volgen.
Heleen

Ruud & Diana 24 maart 2020 om 09:04

Hallo Heleen,
Ja, als ik het op vrijdag vergeet neem ik het ook wel eens op zondagochtend op, dan kan ik het later alsnog kijken wanneer ik wil.
Het gaat heel goed met Freek, gisteren was hij voor het eerst buiten (hij mag in de tuin als wij daar ook zijn en de tuin is goed afgeschermd zodat hij niet weg kan).
groetjes,
Diana

Freek buiten

Adriana Verhoef Wielders 23 maart 2020 om 14:14

Ben niet de jongste meer. Maar deze site heeft me veel plezier gegeven.
Ga met een bak beginnen met groente en misschien wat fruit
Heel blij met deze site dank daarvoor..


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties