Reclame en de website

Eerst maar even de reclame. Want hoera!, Gardener’s World gaat weer beginnen. Vanaf aanstaande vrijdagavond 21.30 uur op BBC 2 kunnen we weer wekelijks een half uurtje kijken naar tuinierende Monty Don en collega’s, ik verheug me er nu al op! En voor wie BBC 2 niet kan ontvangen, vaak wordt de episode een dag later op youtube geplaatst.

En dan nog iets. Toen het maar bleef waaien en regenen kreeg ik toch zo’n behoefte om planten te kopen. Dat gebeurt me wel vaker als mijn tuinplannen door weersomstandigheden worden gedwarsboomd. Zo kom ik soms dan ook aan die grote hoeveelheid potten, omdat ik dan zomaar een leuke Fuchsia in een tuincentrum koop, of een tray viooltjes.

Maar nu pakte ik het beter aan, ik ging niet naar een tuincentrum en kocht wat ik daar toevallig zag maar ik bedacht wat ik wilde (nou, doe eens gek, misschien googelde ik wel op mijn grote liefde Salvia 🙂 ). En zo kwam ik bij Sunsister terecht, een kleinschalige kwekerij in Naaldwijk. En wat hebben zij een bijzondere Salvia’s (en andere planten)! Ik heb er vorige week besteld en vandaag ontving ik mijn pakket; goed verpakt in een doos, met kranten ertussen ter bescherming.

Kijk, een uurtje geleden uit de verpakking gehaald:

 

Ik durf de jonge planten nog niet buiten te zetten, want er komt nog een koude week aan met lichte nachtvorst. Dat betekent wel dat het nog meer schuiven wordt op de slaapkamers. Want het staat boven al vol met zoete aardappelstekken, zaaisels (van bijvoorbeeld Phlox en Coleus), gemberstekken, overwinterde Brugmansia’s, wortelstokken van Canna’s, uitlopende pootaardappelen, etc..

Oh ja, en een kleine 60 potjes met zaailingen van paprika’s, pepers en aubergines. En die groeien hard! Ik kom er nu achter dat ik de kweeklamp te hoog heb gehangen. Eerst hing ze zo:

 

Maar na een week of 2 zagen we al dat de lamp lager moest hangen. In dit eerste kweeklampjaar was het ook maar oefenen en ervaren, voor hetzelfde geld hadden we de lamp te laag gehangen en waren de blaadjes van de zaailingen verbrand. Nu weten we dat dit een veel betere afstand is:

 

Het was in de eerste weken dus 70 centimeter, nu is het nog maar 30 centimeter (Ruud heeft nieuwe gaatjes geboord en een roe voor een kledingkast opgehangen, daar hangt de kweeklamp aan).

En de zaailingen groeien tegen de klippen op, zo hard dat we de lamp al een paar dagen niet meer aan hebben gehad, de zon schijnt en warmt al genoeg. De zaailingen zijn ondertussen al zo’n 25 centimeter hoog en hebben al 2 tot 3 keer per week water nodig.

En 25 centimeter hoge pepers en paprika’s? Uit ervaring weet ik dat  ze dan ongeveer willen gaan vertakken. En als een peper of paprika gaat vertakken verschijnt ook het eerste bloemknopje, precies in de vertakking. En dus keek ik zojuist even:

 

Zucht, 17 maart en bijvoorbeeld de paprika Doe Hill gaat al vertakken, al kun je dat niet goed zien. Maar als je op de foto klikt en die in groot formaat ziet kun je wel het bloemknopje in het hart van de top zien. Joost mag weten hoe ik deze planten nog 6 weken in huis kan houden. Het is duidelijk dat ik met de kweeklamp volgend jaar minimaal 3 weken later kan zaaien.

Tot slot nog even: ik ben op dit moment druk met de website, ik heb deze week alle soorten in de Database van pepers aangepast. En ik heb de teeltpagina van de Zoete aardappel eindelijk af.

Ik heb het sowieso erg druk want binnen een aantal weken komt er een geheel nieuwe website online, spannend!! Augus is heel druk met het maken van de website, ik ben op kleinere schaal dingetjes aan het doen, zoals de databases bijwerken, nieuwe foto’s plaatsen, etc. Dat betekent dat het misschien wel eens even kan duren voor ik antwoord geef op een vraag. Ik doe mijn best maar hoop dat andere mensen mee willen denken als iemand een vraag stelt!

Tot slot nog één foto, van een Salvia die ik vorig jaar al bij Sunsister bestelde (vast ook in een regenachtig week in september), en die tot ver in de herfst in de kas doorbloeide, Salvia macellaria Bordeaux.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bianca

Hallo Diana,
Ik ben heel blij dat Gardeners World vrijdag weer begint, zeker nu de verveling thuis langzaamaan begint toe te slaan. Minder fijn is dat vandaag bekend gemaakt is dat de Chelsea Flower Show dit jaar niet door gaat. Begrijpelijk, maar het is altijd zo’n fijne week TV met massa’s inspiratie .

Groetjes,
Bianca

Judith

Hoi Diana,
Met de vensterbank vol “zonnebadende zaailingen” de volgende vraag. Ik bestelde in het najaar zaden bij je, en kan me herinneren dat ik bij één van de salvia’s las dat het goed was om de zaailingen te ‘toppen’ na het 2e paar blaadjes, voor een vollere plant.
Ik weet alleen niet meer bij welke plant dit was. En geldt dat toppen nog voor andere bloemsoorten? Dat toppen zelf, hoe doe ik dat? Gewoon met een schaartje afknippen, of is daar nog een bepaalde techniek voor?
Dank voor je reactie!

Angelique B.

Hallo Diana, ik heb net als Judith ook een vraag over Salvia. Mijn plant is een ministruikje en heeft de winter overleefd. Kan ik het zo laten of toch liever toppen of snoeien. Groetjes, Angelique

Judith

Dank voor je uitgebreide reactie en uitleg! Inderdaad, de salvia microphylla is een van de zaden die ik kocht. Ze komen goed op!
Ik heb ook de salvia Splendens giant form bij je gevlucht, en de salvia coccinea Coral Nymph van vorig jaar. Moet het daarbij dan weer niet!

[…] zucht. Het huis staat hier overvol, ik meldde het al in mijn vorige blog. Overal staan potjes, tray’s en bakjes, met zaaisels en zaailingen, stekjes en […]

Margriet M

Hallo Diana, ik heb vorig jaar zaad van de paprika kaboutermuts bij je gekocht, ik zag eergisteren dat daar ook al bloemknoppen in zaten, ik vroeg me af of dat bij deze vroege paprika normaal was, of moet ik ze eruit knijpen? Maar nu zag ik gisteren ook de andere paprika ‘s al knoppen beginnen te zetten. Heb ik nog nooit eerder gehad, ze zijn nl nog geen25 cm hoog.
Gelukkig lees ik net dat dit niet iets vreemds is, dat jij ook al knopvorming hebt! Maar kan ik nu beter de knop verwijderen om de plant te sparen of niet??
Nog vraagje, ik hè klein muurkasten bij huis, kunnen ze na volgende week daar al in? ( staat op zuid muur naast de achterdeur) alvast bedankt voor antwoord groetjes Margriet

Michael

Beste Diana,
Wellicht ook al bekend, er zijn diverse leuke podcasts, die naast Gardener’s World voor tuin
Iiefhebbers de moeite waard zijn. ‘Gardener’s Question Time’ (GQT voor insiders) bijvoorbeeld. Een panel van topexperts beantwoord tuin vragen. Wekelijks op een andere locatie waar dan ook wat leuks over verteld wordt, en dan de britse humor…
En er zijn er nog veel meer, ‘the RHS Gardening podcast’ van de RHS, Gardener’s corner (BBC radio Ulster), ‘on the ledge’ (kamerplanten) enz. Genoeg om de tijd mee te vullen deze dagen.
Groeten,
Michael

Ingrid

Dag Diana, Gardeners world jaren bekeken in de tijd met Geoff Hamilton. Zo enig. Daar kon n Ned tuinprogramma niet aan tippen. We waren op vakantie in Duitsland en hoorde dat hij overleden was. Vreselijk vond ik t. Ik heb al mijn tuinervaring van hem geleerd. Maar weet je, mijn zuster heeft totaal géén kennis van planten en tuinieren. En toch is er in de loop van jaren een enig tuintje ontstaan.
Mijn dochters hebben geen kennis v tuinieren. Wonen ook in grote stad met bovenwoningen. Nu er kleinkindertjes zijn ben ik beslist van plan ze iets bij te brengen v groen. We beginnen met bollen en zaadjes van zonnebloemen hi dit was zo maar n bericht v iemand die je volgt. Groetjes van Ingrid

Heleen Dalenoort

Dag Diana, ja er is heel veel werk te doen in het voorjaar, maar wel leuk alles op te zien komen in de tuin. Leuk dat nieuwe adres waar je planten hebt besteld. Ga ook kijken, nu liever niet in die drukke Intratuin.
Wist je dat je zondagmorgen om 8.00 uur ook de herhaling van Gardeners World kunt kijken. Ik was het vergeten vrijdag, en heb toen zondag gekeken.
Geeft weer zoveel energie dat programma, en dat
heb je wel nodig in deze rare tijd.
Hoop dat het met Freek ook heel goed gaat, altijd weer gezellig thuiskomen , hé.
Met alles veel succes, ik blijf je volgen.
Heleen

Adriana Verhoef Wielders

Ben niet de jongste meer. Maar deze site heeft me veel plezier gegeven.
Ga met een bak beginnen met groente en misschien wat fruit
Heel blij met deze site dank daarvoor..

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties